Velikonoční menu - Bílá sobota
†††
Velikonoční hlavička I. »
Velikonoční hlavička II. »
Na Bílou sobotu končí postní doba. Svůj název získala zřejmě od bílého roucha neofytů, kteří se po celý den intenzivně připravovali na křest o velikonoční vigilii (ta ovšem k Bílé sobotě v pojetí starokřesťanské ani dnešní liturgie nepatří). Název může také pocházet z lidových zvyků velkého úklidu a bílení, konaných tento den před nedělí Zmrtvýchvstání.
Bílá sobota navazuje na velkopáteční atmosféru půstu, hlídání a návštěvy Božího hrobu, a přináší zlom. Tmu a ticho v katolických kostelích střídá světlo svící, zvonění a varhany, aby myšlenka Kristova kříže a smrti vrcholila znamením jeho zmrtvýchvstání. Bílá sobota představuje hudební umění venkovských kantorů, muzikantů a zpěváků na kostelních kůrech a slavnostní atmosféru procesí a průvodu Vzkříšení. Znamená konec půstu, pečení velikonočních beránků a mazanců, poslední hrkání chlapců s koledováním, toleruje výstřelky mládeže a chodníčky zamilovaných.
V tento den se lidé nadlábli. Hlavním pokrmem totiž byla velikonoční nádivka. Někde se jí říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek. V tento den také na stole nesměl chybět zlatavý mazanec.
Velikonoční hlavička I:
Suroviny:
- 400 g vepřové plece
- 300 g uzeného vepřového bůčku
- 300 g kuřecího masa
- sůl a pepř
- 500 g starších housek
|
750 ml masového vývaru
muškátový oříšek
6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
2 Pl pažitky a 2PL petrželky
tuk na vymazání formy |
Postup:
- Maso uvaříme každé zvlášť v osolené vodě. Poté je vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Housky rovněž nakrájíme na kostičky, zalijeme teplým vývarem, promícháme a přidáme k nim nakrájené maso. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Nádivku osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme pažitku, petrželku a 6 žloutků. Opatrně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do nádivky. Naplníme vymazanou zapékací formu a hlavičku pečeme 40 – 50 min.
- Pokrm podáváme teplý nebo studený se salátem z čerstvé zeleniny.
Velikonoční hlavička II:
Suroviny:
- 500 g vepřové plece
- 250 g uzeného bůčku
- 2 velké stroužky česneku
- větší hrst pažitky a petrželové natě
- 50 g droždí
- 6 vajec
- 500 g tvrdších žemlí
|
3/4 l vývaru z masa
2 lžíce mléka
špetka cukru
mletý pepř
muškátový oříšek
majoránka
sůl
|
Postup:
- Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme prochladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Promícháme.
- Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků.
- Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, potom vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme.
‹- Home - Vira
‹- Helzin svět