DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 28.03.2024 08:58:06 

Má víra - domov mé duše

» Liturgie dnes »

Vítejte v domově mého srdce, v domově pro všechny smutné, bolavé, boudící a hledající duše.
 

Liturgie 28. 3. 2024, Zelený čtvrtek.
Svátek slaví Soňa a Zelený čtvrtek.

K rozjímání: » Zelený čtvrtek - Světci », nebo » sv. Rogát a druhové & Zelený čtvrtek - Proglas »

Myšlenky na čtvrtek 28. 3. 2024:

 Chceš-li, aby tvé dítě v budoucnu tělesně i emocionálně prospívalo, musíš ho od jeho nejútlejšího věku vychovávat s láskou. Podle dnešního názoru zdravotnických odborníků je to pro přežití dětí opravdu podstatné. ... (Slovo pro každý den)
 Jestliže dítě zlobí, není problém v tom, jak se rodič zachová, ale v tom, proč se tak zachová. Pokud se rozjívený capart vymáchá v blátě, může se máma plná lásky o něj bát, že se nachladí, může ji rozčílit, že bude muset prát, že bude Z jejího vyšňořeného drobečka před lidmi čuňátko, nebo že byla zostuzena jako matka, která neumí vychovat svou ratolest. A pokud dítěti naplácá, dítě vždy vycítí proč, ať říká cokoliv a tváří se jakkoliv a pokud to není z lásky, pak je to špatně. ... (helza)
 Mytí nohou je obrazem Ježíšovy lásky a znakem služebnosti církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy či muže. Chci naplňovat vizi církve, která slouží všem? Zde nejde jen o rituál… ... (Komentář: Jan 13,1-15)

Zelený čtvrtek:

 Na Zelený čtvrtek začíná velikonoční triduum. Má nám připomenout poslední večeři, při níž Pán Ježíš v noci, kdy byl zrazován, ukázal všechnu svou lásku do krajnosti těm, které zachovával ve světě. Obětoval Bohu Otci svoje tělo a svou krev pod způsobami chleba a vína, dal je apoštolům k požívání a přikázal jim a jejich nástupcům v kněžství, aby to konali na jeho památku.
 Všechna pozornost mysli má být obrácena k tajemstvím, která se ve mši připomínají - ustanovení eucharistie, svátosti kněžství a přikázání Páně o bratrské lásce.
 Během Bohoslužby, při chvalozpěvu "Sláva na výsostech Bohu", se silně rozezvučí zvony a poté skončení utichnou až do velikonoční vigilie v sobotu v noci. Jejich funkci nahradí klapače. Současně se až do sobotní vigilie odmlčí varhany i jiná doprovodná hudba. V mnoha vesnicích po tyto dny pak místo zvonů ohlašují čas děti s klapači, procházejí každou hodinu obcí.
 Na Zelený čtvrtek se během mše svaté koná mytí nohou vybraným mužům, které naznačuje službu a lásku Kristovu, neboť on přišel, aby sloužil, a ne aby se jemu sloužilo.
 Při svatém přijímání je vhodné, aby jáhni nebo akolyté nebo mimořádní přisluhovatelé převzali z oltáře eucharistii a potom ji zanesli nemocným do jejich domů, aby i oni se mohli plněji spojit v jedno s církví, slavící toto tajemství.
 Po skončení mše se obnaží oltář a kříže v kostele se zahalí červenou nebo fialovou rouškou, nestalo-li se tak již v sobotu před pátou nedělí postní. Před obrazy svatých se nerozžíhají světla.
 Nejsvětější svátost se po mši svaté slavnostně uloží do uzavřeného svatostánku nebo skřínky a věřící pak v hlubokém smutku nějakou dobu společně před ní adorují.
Začal den památky umučení Páně.

 
                          
 Slovenská liturgie dne:

1. čteni: Ex 12,1-14 »
Žalm: Žl 116 »
2. čteni: 1Kor 11,23-26 »
Evangelium: Jn 13,1-15 »

Modlíme se v Postní době:
---
† Novéna Svatodušní » (modlíme se od pátku 29. 3. 2024)

___
Pomáhejme:
-----

---
Denní modlitba apoštolátu modlitby papeže Františka pro rok 2024:
___
Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!
___
Úmysly apoštolátu modlitby papeže Františka na březen 2024:
---
  Úmysl papeže - Za mučedníky dneška: Modleme se, aby ti, kteří v různých částech světa pro evangelium riskují své životy, byli pro církev zdrojem odvahy a misijního zápalu.
  Národní úmysl - Za kajícníky: Modleme se, aby ti, kdo dosud odkládali svátost smíření, nalezli cestu k setkání s milosrdným Kristem.
 
---
Bohoslužby v televizi a rozhlase:-
.