Æ myšlenky duben 2018

 

† † †




Sebrané myšlenky dne - duben 2018




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na duben 2018:

    Všeobecný úmysl: Za ty, kdo nesou odpovědnost za teorii a řízení hospodářství aby měli odvahu odmítat ekonomii vyřazování a nerovnosti a uměli otevírat nové cesty.
    Národní úmysl: Za rodinná a farní společenství, aby napomáhala kladným odpovědím na Boží volání.


Myšlenky na neděli, 1. 1. 2018

 Štěstí znamená nezabývat se stále dokola minulými událostmi a nepředvídat katastrofy. Štěstí znamená dát přednost přítomnému okamžiku.
 Podle některých byla evangelia sepsána dvě nebo tři století po události, takže ten příběh byl buď zfalšován, nebo přikrášlen. Archeologie to však vyvrací. Dnes víme, že evangelia opravdu pocházejí od autorů, jejichž jména nesou, a že svědectví o vzkříšení se váže k desetiletí, v němž se událo – takže nebyl čas, aby se stihla vytvořit nějaká legenda.
 Překvapení učedníků, kteří se začali smiřovat s tragickým koncem Ježíšova působení, dodnes působí na čtenáře. Celá událost se apoštolům jeví jako naprosto nepochopitelná a Pán jim dává čas, aby mohli přemýšlet o svých omezených představách, nedůvěře či neochotě rozumět Ježíšovým slovům, kterými je na svou smrt připravoval. Kristus přemohl neúprosný zákon zla, který říkal, že každý, kdo se od Boha oddělí hříchem a zlem, nemůže se již k Bohu přiblížit. Takový člověk propadá smrti. Bůh tuto logiku Zákona přemohl mocí vlastní sebeobětující lásky, která nekončí smrtí, ale životem.

Myšlenky na pondělí, 2. 4. 2018

 Dokonalé štěstí je mít naději, že jsem Božím přítelem.
 Někteří tvrdí, že učedníci měli vidění nebo halucinace, protože Kristus zaslíbil, že vstane z mrtvých, a oni byli plni očekávání, že se tak stane. Avšak v dějinách halucinací nenajdeme žádný případ, že by dokonce pět set lidí různého původu mělo ve stejné době totéž vidění. A co ti dva učedníci na cestě do Emaus, kteří s Kristem putovali a rozmlouvali po jeho vzkříšení a potom s ním večeřeli (viz Lukáš 24:13-35)? Ti snad také měli halucinace?
 Ženy běží od hrobu s povzbuzením „Nebojte se!“. Velekněží spolu se staršími se radí, jak situaci „vyřešit“. Jedni odkládají strach, druzí spekulují a nakonec se uchylují ke lži.

(Komentář: Mt 28,8-15)

Myšlenky na úterý, 3. 4. 2018

 Blahoslavení ti, kteří dovedou mlčet a naslouchat: naučí se nové věci.
 Když Petr o své „velké halucinaci“ kázal v den letnic, stál jen pár minut cesty od hrobu (viz Skutky 2:24). Tisíce lidí uvěřily, jiní to slyšeli a neuvěřili. To nikoho nenapadlo dojít ke hrobu a ověřit si to? Ti konspirativní saduceové by jistě byli využili každé příležitosti dokázat, že je to jen halucinace.
 V temných chvílích nejistot mě může provázet naděje, že za mnou stojí – jen ho nepoznávám. I já chci mít Ježíše tak rád, že ho poznám po hlase!

(Komentář: Jan 20,11-18)

Myšlenky na středu, 4. 4. 2018

 Skutečné štěstí je jeden z darů, které člověk dostane. Díky němu má každý možnost najít si v životě místo, které mu vyhovuje. Je na nás, abychom se ho pokusili hledat.
 Na pobřeží září majáky a ptáci přivábení světlem si k nim letí jen pro svůj konec – zranění a smrt. Nepřipomíná nám to ty kritiky Kristova vzkříšení?
 Poté, co pochopím smysl Písma a vše, co o Něm píší proroci, mohu usednout ke stolu. Venku se připozdívá, ale Jeho přítomnost mé nejistoty prozáří.

(Komentář: Lk 24,13-35)

Myšlenky na čtvrtek, 5. 4. 2018

 Bůh je láska a pokoušet se touto láskou žít je nádherné. .
 V roce 1963 představil meteorolog Massachusettského technologického institutu Edward Lorenz hypotézu, která vešla ve známost jako motýlí efekt. Předpokládal, že nepatrná událost, jako například třepetání motýlích křídel v Brazílii, může teoreticky natolik změnit proudění větru, že to ve výsledku způsobí tornádo v Texasu. Lorenz dospěl k jednoduchému, ale hlubokému závěru: „Miniaturní změny na vstupu mohou vyvolat obrovské rozdíly na výstupu.“
 Kus pečené ryby přesvědčí mnohé o skutečném novém životě vzkříšeného Krista. Tu samou radost nás, dnešních učedníků, mnozí naši současníci nechápou.

(Komentář: Lk 24,35-48)

Myšlenky na pátek, 6. 4. 2018

 Pokora znamená podporovat druhého.
 Motýlí efekt ti může změnit život. Může radikálně proměnit tvé duchovní, emocionální, vztahové či finanční předpoklady a plány. Může změnit atmosféru ve tvé organizaci nebo ve tvém manželství. Jedno rozhodnutí. Jedna změna. Jeden risk. Jeden nápad. To je vše, co potřebuješ.
 Setkání s Ježíšem v jejich přirozeném prostředí. Při práci, ke které se vrátili. Stejně tak chce přicházet k nám.

(Komentář: Jan 21,1-14)

Myšlenky na sobotu, 7. 4. 2018

 Peklo nejsou ti druzí, můžeme jím však být my sami, když se nemáme rádi a zanedbáváme se.
 Nemusíš dělat sto změn najednou, protože tak bys svou energii vydělil stem a měl jen jednoprocentní šanci na úspěch. Ty se ale potřebuješ stoprocentně zaměřit na jednu změnu. Vyžádá si to maximální úsilí. Pravděpodobně to bude nejtěžší věc, jakou jsi kdy udělal. Nicméně tato jediná změna má potenciál způsobit ve tvém životě stoprocentní rozdíl!
 Tvrdost srdce a nevíru musíme rychle odložit. Jen tak můžeme vyjít a hlásat…

(Komentář: Mk 16,9-15)

Myšlenky na neděli, 8. 1. 2018

 Hlavním receptem na štěstí je čerpat z prostých a přirozených věcí lidského života a nechat je dusit na mírném ohni.
 Dobré manželství stojí na vzájemné oběti. Adam musel něco blízkého a drahého obětovat, aby dostal Evu – bylo to jeho žebro. Tvoje žena pozná, že ji miluješ a že ti skutečně jde o její blaho, až když ukážeš, že jsi ochotný vzdát se pro ni věcí, které jsou pro tebe důležité. Příliš mnoho mužů se ožení, aby dále žili jako svobodní. Nechtějí obětovat svůj čas a věnovat pozornost i energii svým manželkám. Nechtějí partnerku, chtějí služebnou. Chtějí někoho, kdo by se o ně dál staral. Ve skutečnosti to má být právě naopak!
 Tomáš je vzorovou ukázkou každého, kdo chce důkazy, má-li uvěřit. Evangelista nehovoří o tom, zda Tomáš skutečně vložil prsty do ran na těle Krista. Ale ví, že Tomáš uvěřil, protože Ježíše potkal. Přírodovědecké důkazy nejsou zárukou víry, která stojí na setkání s živým Pánem. Jak Vzkříšeného potkat? Hledat příležitosti, při nichž lidé Boha poznávají a setkávají se s ním. Tam přichází a jedná.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 9. 4. 2018

 Pokora nám pravdivě ukazuje, jací jsme. Pokora znamená odkrýt masku.
 Bible říká, že ty a tvoje žena jste „spoludědicové“. To znamená rovnocenné partnerství, tedy že její názory, myšlenky a touhy jsou pro tebe důležité. Jistě, břemeno konečného rozhodnutí, jako hlavy rodiny, zůstává na tobě, ale když nebereš svou ženu vážně nebo ignoruješ její názor, tvůj posvěcený manželský svazek se může brzy změnit v neposvěcenou manželskou svázanost.
 Radost ze vzkříšení a z toho, že Bůh s člověkem propojil svůj osud, je možná proto, že se nazaretská dívka nezalekla Jeho plánů.

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na úterý, 10. 4. 2018

 Štěstí je umění, jemuž je třeba se každý den učit.
 Když se bude tvoje žena cítit bezpečně a vážená, zareaguje na to. Namítneš: „Moje žena je chladná jako led.“ Ale jak k tomu došlo? Led přece vydrží jen v chladném prostředí. Přestaň se litovat a raději zapracuj na změně klimatu. Říká se, že manžel je jako termostat a manželka jako teploměr. Manžel rozhoduje o klimatické pohodě a manželka na to reaguje.
 Narození z Ducha v nás má působit jako vítr. Nevím, odkud se bere, nevím, jakým se bude ubírat směrem. V tichém úžasu si uvědomím: víra není ideologie, je živá! Nemohu mít na vše jasné odpovědi…

(Komentář: Jan 3,7b-15)

Myšlenky na středu, 11. 4. 2018

 Přejte si to, čeho můžete v rámci svých schopností dosáhnout. Buďte šťastní z toho, co máte, nehoňte se za nemožným.
 Pokud vstupuješ do manželství s postojem: „Rozvést se můžu vždycky,“ vydáváš se úplně opačným směrem, než přikazuje Boží slovo. Pavel píše: „Pro ty, kdo žijí v manželství, mám nikoli své, ale Pánovo přikázání: Manželka ať od muže neodchází. Pokud přece odejde, ať zůstane nevdaná anebo ať se smíří s manželem. Stejně tak muž ať neopouští manželku“ (1. Korintským 7:10-11, B21). Jistě, někdy existují pochopitelné důvody i pro rozvod, ale jsou spíše výjimkou, nikoli pravidlem!
 I dnes přes mříže a dveře žalářů působí evangelium. Budu myslet na ty, kteří trpí pro hlásání Krista. Jak se mohu víc podílet na jeho zvěstování?

(Komentář: Sk 5,17-26)

Myšlenky na čtvrtek, 12. 4. 2018

 Ticho má pro nás neocenitelný přínos - proměňuje nás tím, že nám dává jasný pohled na náš život.
 Nedávno utratila jedna hollywoodská herečka za svatbu milióny dolarů a dva měsíce nato se rozváděla pro „absolutní nesoulad se svým manželem“. Když vyslovujeme: „… dokud nás smrt nerozdělí,“ je to slib daný před Bohem a předpokládá se, že si dobře uvědomujeme, co to znamená.
 Jeho učení se šíří přes zákazy! Ti, kdo jej odmítají, zuří i dnes a opět chtějí jeho posly sprovodit ze světa… Jak mohu ty, které Pán posílá, účiněji podpořit, jak se jich zastat?

(Komentář: Sk 5,27-33)

Myšlenky na pátek, 13. 4. 2018

 Boží milost působí jedině v přítomném okamžiku. Pokud se rozhodneme, že ji přijmeme, čeká nás nádherná a jedinečná cesta ke svatosti.
 Bible neříká, žena má „milovat“ svého manžela, ale říká, že ho má „mít v úctě“, neboli respektovat ho. Ovšem pozor, pánové, než usednete na trůn vládce, musíte prokázat, že si úctu opravdu zasloužíte!
 Moudrý Gamaliel dává radu. Dvě tisíciletí mu dala za pravdu. Radost ze šíření evangelia proniká i do našich dnů. Nejsme ale v našem prostředí otupělí?

(Komentář: Sk 5,34-42)

Myšlenky na sobotu, 14. 4. 2018

 I ten nejmenší skutek lásky je Bohem požehnaný.
 Respektovat svého manžela znamená vážit si ho a ctít ho. Žena potřebuje, aby muž oslovil její srdce, kdežto muž potřebuje, aby žena oslovila jeho hlavu – jinými slovy – jeho ego. Už ale ženy slyším: „Nebudu přece živit jeho ego!“ To je ale stejné, jako kdyby manžel řekl: „Nezáleží mi na jejím srdci.“ Muži chtějí, aby jejich ego bylo syceno. Když nedokážeš oslovit ego svého manžela ty, udělá to nejspíš někdo jiný. Bůh ti jako manželce dal schopnost zdravě nakrmit manželovo ego tím, že ho budeš respektovat a ctít.
 Prvotní církev nám může být vzorem v tom, jak dokázala rychle reagovat na požadavky doby. Podělit se o své pravomoci a nacházet nová řešení vyžaduje ovšem odvahu.

(Komentář: Sk 6,1-7)

Myšlenky na neděli, 15. 1. 2018

 Když budeš všude šířit radost, jistě zbude i na tebe.
 V manželském vztahu není nic riskantnějšího než despekt. Když muž necítí, že ho žena respektuje, buď se vzbouří, odejde, nebo stáhne do pasivity. Bůh stanovil dvě jednoduchá pravidla pro budování úspěšného manželství. První je, aby manželé milovali své ženy, a druhé, aby manželky respektovaly své muže. Když se budeš řídit Božími pravidly, přijdou od Boha také výsledky. Pokud chceš od Boha to nejlepší a chceš doma prožívat jeho požehnání, začni dělat věci jeho způsobem.
 Znovu čteme zprávu o Kristově příchodu mezi apoštoly. Může nás zarazit, že evangelista podtrhuje překvapení učedníků. Ježíš je živý! Ukazuje své ruce a bok, rány na těle zůstaly a nepůsobí již bolest. Musí tedy jít o tělo fyzické a nikoli jen zdánlivé, jaké by vykouzlil nějaký přelud. Ježíšovo vzkříšené tělo není zatíženo bolestí a smrtí, ale zároveň je fyzické, nese podobu, kterou mělo před smrtí. Je zjevné, že jde o tělo vzkříšené, nesené jak přirozeností božskou, tak ale současně i lidskou. Máme před očima veliké Boží tajemství!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 16. 4. 2018

 Umět se radovat z radosti druhého: to je tajemství štěstí.
 Člověk se stává dospělým, když se přestane stydět sám za sebe.
 Kristus nabádá, abychom jej nehledali jen pro pohodu a duševní klid, natož pak jen ke splnění materiálních tužeb. Možná je to i dnes aktuální. Dovolím Pánu poopravit své falešné představy o Bohu?

(Komentář: Jan 6,22-29)

Myšlenky na úterý, 17. 4. 2018

 Je důležité rozvíjet pozitivní vztah k sobě samému. Sami se sebou budeme až do konce života, takže je třeba, abychom sami sebe akceptovali, byli rádi takoví, jací jsme.
 Ten, kdo se ve spravedlivém boji postavil přesile a byl k zemi sražen, ten byl přemožen, ale nebyl poražen.
 Kristova nabídka nikdy nekončí. Jeho poselství, jeho chleba se nikdy nikdo „nepřejí“.

(Komentář: Jan 6,30-35)

Myšlenky na středu, 18. 4. 2018

 Můžeme mít obrovitou křesťanskou lásku, naději pevnou jak z betonu, ohromnou víru, ovšem pokud nemáme pokoru, nejsme ničím.
 Je lepší se spálit a zklamat, než litovat toho, že to člověk ani nezkusil.
 K těmto slovům se chci vracet, když přistupuji k Jeho stolu. Uvědomím si, že jsou příslibem radosti, která nikdy nekončí. I zaslíbením, že se u jednoho stolu setkáme…

(Komentář: Jan 6,35-40)

Myšlenky na čtvrtek, 19. 4. 2018

 Pokora znamená, že jsme tím, kým jsme, a jsme si toho vědomi. Vědět, kdo ve skutečnosti jsme, si žádá velkou schopnost vhledu do vlastního nitra.
 Pro křesťana neexistuje cizí člověk. A nejbližší je vždy ten, kterého máme právě před sebou, a který nejvíce potřebuje naši pomoc a nerozhoduje, zda je příbuzný či nikoliv, zda je nám milý či ne, zda je po morální stránce hoden pomoci či nikoliv. (sv. Edita Steinová)
 Kristus chce vytvořit (a tvoří s naší spoluprací) životní a živé společenství! Nechci se nikdy stavět do role moudrého, který by z tohoto společenství někoho vylučoval…

(Komentář: Jan 6,44-51)

Myšlenky na pátek, 20. 4. 2018

 Bůh je v nás každičkou minutu našeho dne. V těžkých chvílích stejně jako v okamžicích radosti.
 Poslušnost je jed na pýchu. (sv. Albert)
 Na realistické a rozumářské námitky odpovídá Kristus konkrétně. Ale i přímo básnicky… Prolínání mého života s životem Božím je tak přirozené!

(Komentář: Jan 6,52-59)

Myšlenky na sobotu, 21. 4. 2018

 Když darujeme sami sebe, znamená to, že známe Boží lásku. Musíme se stát láskou, musíme se proměnit v dar.
 Existují dva druhy almužny: dávání a odpouštění. Dávání toho, co dobrého jsi získal; odpuštění toho, co zlého jsi vytrpěl. (sv. Augustin)
 To, že i dnes mnozí odcházejí, nemusí být naší vinou. Vždyť tenkrát odešli i po slovech našeho Pána. Svobodné rozhodnutí! Ze svobody, kterou Bůh poskytuje člověku, až zamrazí…

(Komentář: Jan 6,60-69)

Myšlenky na neděli, 22. 1. 2018

 Jediné štěstí, které máme, vychází ze štěstí, které dáváme.
 Pokorná duše o sobě nemluví ani dobře ani špatně. (bl. Uršula Ledochówska)
 Dnes již naše společnost nežije z pastevectví. V Ježíšově době však šlo o běžnou práci. Pán využívá každodenní zkušenost, aby vysvětlil vztah Boha k člověku. Dnes slovo ovce má možná negativní význam bezhlavého stáda. Zkusme se však vrátit k pohledu tehdejších Izraelitů a všimnout si, co se Ježíš snaží vysvětlit! I bezbranné a nevinné Bůh bere vážně, pečuje o ně, záleží mu na nich, zná je jménem. Řeč je o každém z nás bez rozdílu. Takový je náš Bůh!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 23. 4. 2018

 Máme celý život, abychom se naučili milovat.
 Zpěv je odpočinkem pro duši a počátkem pokoje. Uklidňuje rozbouřenou mysl a usmiřuje hněv. Připravuje lidi k lásce a překonává vzdálenosti mezi lidmi. (sv. Basil Veliký)
 Pokud někdo Boží slovo odmítá, ono zapustí kořeny jinde. V tom je jeho nezničitelnost. Nevytrácí se však z našeho národa „radost z evangelia“? Jsme schopni dialogu?

(Komentář: Sk 13,46-49)

Myšlenky na úterý, 24. 4. 2018

 Rozmlouvejte s druhými, zdravte se s lidmi, dívejte se na ně ve vlaku. Může to být hlavní zdroj vašeho štěstí.
 Jestliže chcete udělat radost vašemu srdci, snažte se umrtvovat váš jazyk. (bl. Jan XXIII.)
 Křesťané, christianoi, Kristovci. Tak nás poprvé nazvali v Antiochii. Jaké oslovení by nám vybrali dnes? Nebyli bychom náhodou nazváni zákoníci, odsuzovači…?

(Komentář: Sk 11,19-26)

Myšlenky na středu, 25. 4. 2018

 Když tě někdo zraní, napiš to do písku a vítr odpuštění to může smazat. Ale když pro tebe někdo udělá něco dobrého, vyryj to do kamene a nikdy to nevymizí.
 Mít těžkosti činí člověka více přemýšlejícím a milosrdnějším. (sv. Terezie z Lisieux)
 Markova spolupráce s Petrem a to, co s naším Pánem zažil, se odráží v celém jeho životě. Dokážu proměnit v život to, co jsem skrz církev obdržel?

(Komentář: Mk 16,15-20)

Myšlenky na čtvrtek, 26. 4. 2018

 Napojení na Boží srdce, to je modlitba v kterémkoli okamžiku; ta by se měla stát naší přirozeností.
 Málomluvnost je nejméně častá ctnost ženy. (sv. Antonín z Padovy)
 V synagogální bohoslužbě přibližuje Pavel přijatelným způsobem Ježíše. Dokážeme podobně našeho Pána představit v našich shromážděních? Nevyžaduje naše doba nové styly hlásání?

(Komentář: Sk 13,13-25)

Myšlenky na pátek, 27. 4. 2018

 Modleme se a prosme Pána, abychom každý den věnovali hlavní pozornost tomu, kdo se něčím odlišuje, kdo je nemocný, osamělý, kdo se cítí jako cizinec, je v depresi nebo se chová násilnicky. Ježíš se díval na druhé celý svůj život.
 Od prvních dnů života jsem věděla, že mnohem důležitější je být dobrým než moudrým. (sv. Edita Steinová)
 Pavel hlásá „radostnou zvěst“ o zaslíbeních, která se splní i na nás. Nezevšednělo mi Kristovo učení – nekladu důraz jen na soubor návodů, kterak se chovat?

(Komentář: Sk 13,26-33)

Myšlenky na sobotu, 28. 4. 2018

 Humor, to je přítomnost Krista v nás, která nám dává schopnost zasmát se vlastnímu trápení.
 Dokonalost není nikdy bez trpělivosti, která se projevuje snášením vlastních nedokonalostí. (sv. Pio z Pietrelciny)
 Žárlivost je i dnes jednou z nemocí církve. Vede k odporu vůči hlasatelům, kteří jsou úspěšní. Je to trapné. Ale jejich slovo i dnes uslyší a přijmou jiní, třeba mimo církevní struktury.

(Komentář: Sk 13,44-52)

Myšlenky na neděli, 29. 1. 2018

 Jste šťastní lidé, umíte-li s vážností nahlížet na drobné věci a pokojně sledovat věci závažné: dojdete v životě daleko.
 K vedení duší je potřeba lžíci nauky, kýbl ostražitosti a oceán trpělivosti. (sv. František Saleský)
 Možná nejeden rodič zažil horké chvilky, když se jeho dítě rozhodlo, že bude žít bez rodičů. Pubertální nápad se brzy ukázal jako hloupý, ale mladý člověk zjistí, jak nesnadné je žít bez kvalitního zázemí. Evangelium reaguje na práci vinařů. Mnozí z nás již keře a stromy neprořezáváme ani neřízkujeme. Přesto obraz větví napojených na kmen a mízy, která je napájí, zůstává velmi názorným. Co však je ona míza v duchovním životě? Ježíš dává učedníkům svého Ducha. Bez něho se křesťanství stane prázdným ritualizováním života či souborem morálních norem. Otevřme se znovu této Boží síle Ducha svatého.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 30. 4. 2018

 Pracujte na své vnitřní síle - ta je důležitější než síla svalů. Je to síla lásky, pokoje a milosrdenství
 Bloudění je lidské, ale dobrovolné setrvávání v bludu je vpravdě ďábelské. (sv. Augustin)
 Pavel s Barnabášem volají k rozjásanému davu: jsme jen slabí lidé jako vy! A jejich hlásání je tím opravdovější. Vůbec neškodí, když i dnes církev přizná svou lidskost…

(Komentář: Sk 14,5-18)