peceni_pernicky


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

PEČEME  PERNÍČKY A MEDOVNÍKY
»«

Základní postup těsto:

  • Mouku a všechny suché přísady, promícháme dohromady a uprostřed uděláme důlek. Do něj přidáme vejce, rozehřátý vlažný tuk a tekutý med.

  • Těsto zpracováváme pomoučenýma rukama tak dlouho, až vznikne hladký voňavý bochánek, který lehce pomoučíme, přendáme na talíř, přikryjeme fólií aby neoschl a dáme odpočinout do lednice alespoň na jednu noc (lépe však na dva až tři dny).

  • bře propracujeme. Z takto připraveného těsta po rozválení vykrajujeme perníčky. Větší tvary vykrajujeme z vyššího těsta, menší tvary můžeme dělat i tenčí.

  • Přendáme na vymazaný plech (lépe vyložený pečícím papíre). Pečeme na 200°C asi 5-8 minut, někdo peče na 180°C a jen až začnou chytat barvu. Potom jsou měkké. Když pečeme příliš dlouho, jsou vysušené a tvrdé. Záleží na velikosti tvarů, nesmí zčernat okraje.

  • Po vytažení z trouby, ještě horké na plechu potíráme rozšlehaným vajíčkem. Pokud chceme tmavší, nebo se obáváme nepřepečeného vajíčka, dáme ještě na chvilinku do trouby.

  • Sundáme je ihned z plechu na rovnou plochu, nebo mřížku a necháme vychladnout. Je lepší zdobit perníčky až druhý den, aby se takzvaně "vydýchaly".

Základní postup poleva:

  • V misce vidličkou rozšleháme vaječný bílek, mletý cukr a citronovou šťávu. Polevu uděláme hodně hustou a nakonec přidáme lžičku vařící vody. Tím se poleva zředí a vyhladí. Do řídké polevy přidáváme mletý cukr, do husté polevy vařící vodu, nebo citronovou šťávu (po kapkách). Nejméně ze 2 bílků můžeme polevu zpracovat i v elektrickém šlehači, použijeme však metly hnětací, (na těsto). Barvíme ji cukrářským barvivem. Na více barev si rozdělíme původní bílou polevu do mističek a do každé přidáme jinou barvu. Správnou intenzitu barvy získáme postupným přidáváním vždy několika zrnek barviva! Připravenou polevu přendáme do mikrotenového sáčku (ne příliš velké množství, tak aby se sáček při zdobení dobře držel) kterému ustřihneme růžek. Se základní bílou polevou je dobré mít dva sáčky, jeden s více ustřiženým rožkem (na větší plochy a obrysy), druhý s malou dírkou na detaily.


Rady a vychytávky:

  • Pokud potřeme těsto před pečením, naskáčou na povrchu "bubliny".

  • Čaj (černý) v těstě udrží perníčky déle měkké.

  • Aby změkly, skladujeme perníčky dobře uzavřené, či zabalené ve folii v chladnu 3 - 6 týdnů, přibalíme k nim třeba i jablko.Také pomůže potřít je polevou už před uložením.

  • Perníčky kypříme:

    1. Jedlou sodou

    2. Cukrářským droždím

    3. Práškem do perníku

  • Prášek do perníku je lépe nahradit práškem do pečiva a kořením do perníků.

  • Perníkové koření: v hmoždíři utlučeme anýz, hřebíček, nové koření, badyán a koriandr, nebo koupíme hotovou směs perníkového koření.

  • Dobrá hotová perníková kořenící směs je "Perník medový KOTÁNYI "

  • Cukrářské droždí, neboli Amonium, nebo také Salajka, se prodává ve větších drogeriích.

  • Jelikož nevíme, zda jsou Citrony a pomeranče chemicky ošetřené, omyjeme jejich kůru horkou vodou, mýdlem a kartáčem, opláchneme a můžeme ji použít.


Zkratky používané v receptech:

  • PL = polévková lžíce

  • čl (kl) = malá, čajová, neboli kávová lžička

  • prdopeč = prášek do pečení

  • prdoper = prášek do perníků

  • pernko = perníkové koření


Obsah perníčkových receptů:




RECEPTY

Ořechové od Dzuli:

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 10g jedlé sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 PL medu, 2 PL pernko.

« obsah perníčků


Z žitné mouky od Anagel:

860 g celozrnné žitné mouky, 4 vejce, 4 PL medu, 360g třtinového cukru, 1 pernko, citronová kůra, 50g tuku, 1 PL jedlé sody

« obsah perníčků


Pardubický - zjednodušený od Renuchy:

700g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 200g medu, 50g meruňkového džemu, 50g tuku, 4 vejce, 1 PL pernka.

« obsah perníčků


Můj recept:

    Suroviny:500g polohrubé mouky, 120g mletého cukru, 50g jemně mletých ořechů, 50g čokolády, 1 čl pomerančové kůry, 1 čl skořice, 1 nové koření, 5 hřebíčků, 1 prdopeč + 1 pernko, 70g medu, 150g másla, 2 žloutky, 1 čl čaje, 3 čl kávy.

    Postup: Máslo, med a čokoládu s čajem rozpustíme, přidáme ořechy, mouku, koření a žloutky. Zpracujeme a necháme v lednici přes noc, lépe několik dní. Potom znovu propracujeme, vyválíme a vykrajujeme tvary. Hodně velké tvary můžeme vykrajovat přímo na pečícím papíře a i s papírem přeneseme na plech. Na plechu opět necháme opět odležet přes noc, druhý den pečeme. Žloutkem potíráme teprve asi 1 minutu před dopečením.

    Pečeme při 180°C - 200°C podle velikosti dozlatova.

« obsah perníčků


Na figurky od Zuzanky:

  1. 250g medu, 150g krystalového cukru, 100g másla, 1/8 l vody - svaříme.

  2. Do vařícího vmícháme 500g hladké mouky.
  3. Přendáme na vál a do vlahého zapracujeme 1 celé vejce, 1čl jedlé sody, citronovou kůru a pernko"
  4. Zabalíme do folie, nebo sáčku a necháme uležet v ledničce (i několik dní).

  5. Opět propracujeme, vyválíme a vykrajujeme tvary. Hodně velké tvary můžeme vykrajovat přímo na pečícím papíře a i s papírem přeneseme na plech.

  6. Na plechu necháme opět ležet přes noc, druhý den pečeme. Žloutkem potíráme asi 1 minutu před dopečením.

  7. Pečeme při 180°C - 200°C podle velikosti dozlatova.

« obsah perníčků


Od Janiko:

  • 4 vejce, 400g moučkového cukru, 350g tekutého medu, 1PL rumu pořádně rozmícháme a potom přidáme 1 kg prosáté hladké mouky, 2 čl sody, 1 PL kakaa (nemusí být) a 3 PL pernka. Opět pořádně uhněteme, nakonec ručně a řádně. Těsto necháme aslepoň dva dny odpočívat v chladnu. Potom už vykrajujeme a pečeme. Zdobíme alespoň po 24 hodinách.
  • Pečeme na 180°C a jen až začnou chytat barvu. Potom jsou měkké, když pečeme déle, ztvrdnou.

« obsah perníčků


Od Renuchy s žitnou moukou:

400 g hladké mouky, 250 g celozrnné žitné mouky, 250 g pískového cukru, 1 lčl jedlé sody, 4 PL mléka, 4 vejce, 2 PL medu, 50 g másla, 1 sáček prdoper, 1 čl kakaa a 1čl pernka.

« obsah perníčků



MEDOVÉ ZÁKUSKY

Medovník Smolíček:

« obsah perníčků


Rychlý medovník od Buby, mého muže:

  • Suroviny těsto: 3 vejce, 30 dkg cukr krupice, 1 Hera, nebo máslo, 3 PL medu, 1 čl jedlé sody, 40 dkg hladké mouky

  • Suroviny krém: Jedno salko karamel, 30 dkg másla

  • Postup:

    1. Troubu zapněte na 180 °C, Na dno vysokého dortového ráfku upevněte pečicí papír. Do mísy prosejte suché suroviny na korpus, v druhé prošlehejte tekuté suroviny i s povidly. Pak smíchejte dohromady a nalijte do formy. Pečte přibližně 80 minut až 2 hodiny, pokud špejle nebude úplně suchá. Pokud se povrch připaluje, překryjte perník alobalem.

    2. Připravte krém. Škrob a semínka z lusku smíchejte s trochou mléka. Zbytek mléka a lusk přiveďte k varu a vmíchejte škrobovou kašičku a vanilkové cukry. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí - vznikne bledý vanilkový pudink. Vyjměte lusk a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte vychladnout. Zašlehejte do měkkého másla, postupně přidejte i žervé. Vmíchejte smetanu vyšlehanou s moučkovým cukrem.

    3. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak jej pružným dlouhým nožem vykrojte z ráfku. Seřízněte horní vypouklou čepici (tu můžete rovnou dát strávníkům). Rovný zbytek korpusu 2x prořízněte a nechte úplně vychladnout. Jednotlivé vrstvy a vršek potřete vždy třetinou krému a ozdobte čerstvým ovocem.

« obsah perníčků


Kinderkoláč:

  • Suroviny: 1 l mléka, 9 vajec 2,5 balíčku vanilkového pudinku, 100 g vlašských ořechů, 300 g másla, 20 PL krystalového cukru, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 PL kakaa, 1,5 PL oleje, 100 g čokoládového krému, 1 balíčku prdopeče, 2 šlehačky, 1 ztužovač šlehačky, sůl.

  • Postup náplň: Z 1 l mléka, 9 žĺoutků, 2,5 vanilkového pudinku a 9 PL cukru uvaříme puding. Ve vodní koupeli zchladíme a po částech přimícháváme k 300 g rozšlehaného másla. Do poloviny krému vmícháme kakao.

  • Postup těsto: Z 9 bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 9 PL cukru, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 1,5 PL oleje a 1/2 balíčku prdopeče. Plech na pečení vyložíme papírem a potřeme olejem. Na dno navrstvíme nahrubo nasekané vlašské ořechy a na ně vylijeme těsto. Pečeme při teplotě 180° C dorůžova.

  • Postup koláč: Po upečení koláč vyjmeme, odstraníme papír a otočíme jej ořechy nahoru (do druhého plechu). Ještě teplý jej potřeme čokoládovým krémem a necháme vychladnout. Připravenou náplň po kopečcích střídavě klademe na koláč. Rozetřeme ji a uhladíme. Nakonec si vyšleháme 2 čerstvé šlehačky s cukrem a ztužovačem a rozetřeme po povrchu. Posypeme kakem, nebo strouhanou čokoládou.

« obsah perníčků


Domácí perník:

  • Suroviny: 2 PL kakaa, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/2 sklenice marmelády, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prdoper, 1 hrnek mléka, 1 hrnek hladké mouky, podle potřeby máslo na vymazání, mouka na vysypání.

  • Postup: Ve větší míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku. Přidáme vejce, olej, mléko a marmeládu. Vše promícháme a nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech. Pečeme při 200°C asi 30 minut.
  • Poznámka: Po upečení můžeme domácí perník potřít zakoupenou čokoládovou nebo citronovou polevou.

« obsah perníčků


Perníčky slepované a plněné marmeládou:

  • Suroviny: 1 kg hladké mouky, 300g medu, 400 g práškového cukru, 150g másla, 5 vajec, 2,5 čl sody, 2,5 čl pernko, 2 PL rumu.

  • Vajičkový lesk: rozšleháme 1 celé vejce s 1 žloutkem, procedime a perníky potřeme roztokem pokojové teploty.
  • Postup: všechny přísady smícháme, vykrájíme perníčky, potřeme vajíčkovym leskem, upečeme a slepíme marmeládou. Můžeme rovněž potřít čokoládovou polevou.

  • Čokoládová poleva: Ztužený pokrmový tuk s čokoládou rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, v poměru 1:2 (1 díl tuku a 2 díly čokolády).

« obsah perníčků



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše