† † †


‹- Má víra;‹- Helzin svět;


Pečeme na Velikonoce
    Ořechové perníčky:
    Suroviny:
      500g polohrubé mouky
      120g cukru moučky, (já dávám vždycky méně, i polovinu)
      50g velmi jemně mletých ořechů,
      50g čokolády,
      1/2 k.l. pomerančové kůry,
      1/2 k.l. skořice, 1 nové koření, 5 hřebíčků, (podle chuti, nemusí být vůbec,)
      1 perníkové koření,(nejlépe značka Kotány)
      1 prášek do pečiva
      70g medu,
      150g másla,
      2 žloutky,
      1 malá lžička čaje,
      2-3 lžíce černé kávy (i více, dle hustoty těsta)

    Postup:
      Máslo, med a čokoládu s kávou a čajem nahřejeme a rozpustíme, přidáme ořechy, mouku, koření a žloutky. Zpracujeme a necháme v lednici přes noc. Velké tvary vyválíme přímo na pečícím papíře, vykrájíme a přeneseme na plech.

    Poznámka: jsou ihned měkké, když chceš hladký povrch, musíš ořechy rozsekat téměř na kaši.

    Perníčky bez ořechů:

    Suroviny:
      250 g medu
      150 g cukru – krystal (já dala opět méně)
      100 g másla ( nebo 10g sádla a 90g másla)
      1/8l vody
      500 g mouky – hladké(lze i celozrnnou žitnou chlebovou, nrbo PRO-BIO)
      1 celé vejce
      1 kávová lžička jedlé sody

    koření:
      citrónová, nebo pomerančová kůra, (odrhnout mýdlem a kartáčem v horké vodě)
      hřebíček, skořice, anýz, badyán (nedávám)
      nebo perníkové koření (Kotány) (1 sáček na tuto dávku)

    Postup:
      Med, cukr, máslo a vodu svaříme. Do vařícího zapracujeme mouku a kůru, necháme zchladnout a do vlahého přidáme vejce, sodu a koření. Těsto necháme odležet v lednici alespoň 3 dny, vykrájené tvary na plechu přes noc. Upečené tvary potřeme polevou a malujeme.

    Poznámka: Musí se uležet, nejlepší jsou až tak za měsíc. Polevu kyselím citrónovou šťávou, nebo kyselinou, či kyselinou askorbovou.

    Vanilkové rohlíčky:

    Suroviny:
      560g mouky - hladká
      140g cukru - mletý
      140g ořechů - strouhané
      400g másla - nastrouhat
      1 vajíčko
      citrónová kůra a vanilka (nemusí být)
      vanilka a cukr na obalení(nebo cukr + vanilkový cukr)

    Postup:
      Sypké suroviny smícháme, zapracujeme máslo. Přidáme-li vajíčko, usnadníme si práci. Z těsta odpočinutého přes noc v lednici tvoříme rohlíčky. Upečené a vychladlé obalujeme cukru s vanilkou.

    Poznámky:

    • Máslo do pečiva strouhám, a to na hrubším struhadle přímo nad moukou, přičemž ho v mouce stále namáčím a obaluji, nelepí se na struhadle.
    • Rozpočet je nutno dodržet, je ale možno přidat citrónovou kůru, omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou a a vanilku.

    Linecké pečivo:

    Suroviny:
      200g cukru - mletý
      400g másla - nastrouhat
      600g mouky - hladká
      1 vajíčko
      citrónová kůra a vanilka …..(nemusí být)

    Postup:
      Sypké suroviny smícháme a zapracujeme máslo. Vejce nám usnadníme práci. Těsto necháme odpočinout přes noc v lednici.

    Poznámky:

    • Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky
    • Rozpočet je nutno dodržet přesně, možno přidat citrónovou kůru, dobře omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou, a vanilku.
    • Tvoříme kolečka, jedno s dírkou a slepujeme marmeládou, polovinu těsta můžeme smíchat s kakaem, a tak dál.
    • Můžeme klást na sebe „tvar“, posypat sekanými ořechy, kandovaným ovocem, nahoru položit tentýž „tvar“ a péct.
    • Těsto lze použít i na košíčky.

    Košíčky, pečené s náplní:

    Suroviny - těsto:
      400g hladké mouky
      120g moučkového cukru
      280g másla
      4 žloutky
      Základní suroviny - nádivka:
      200g mletých ořechů
      400g moučkového cukru
      4 bílky

    Postup:
      Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček, na dno dáme kousek marmelády a doplníme nádivkou. Hotové a vychladlé poléváme čokoládou.

    Poznámky:

    • Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky
    • Rozpočet na nádivku je pouze základ, já ji připravuji dále podle chuti. Přidávám citrónovou šťávu, rum, kakao, mám-li, pak dobrá povidla a ochutnávám. Plním košíčky tak, aby byl nahoře kopeček a nádivku, pokud dojde přidělávám.
    • Na dno vtlačeného košíčku dávám opět něco mňam – marmeládu míchám s rozsekanými brusinkami, přidávám citrónovou šťávu, když je to sladké.
    • Takže dám tu marmošku, na to kopec nádivky a peču formičky nevymazávám, mám ale vyzkoušený tvar.
    • Po upečení a vychladnutí vyklopím, poleji vrch čokoládou nejlépe více %, rozehřátou se ztuženým pokrmovým tukem.
    • Povrch posypu nahrubo strouhanými oříšky.
    • Je to výborné a i když se to nezdá, není to moc pracné.

    Dobrý velikonoční mazanec, věnec, nebo beránek:

    Suroviny:
      1000g mouky polohrubé
      160g cukru krupice (písek)
      300g másla (nebo máslo a sádlo)
      50g droždí
      1 vejce
      5 žloutků
      140g sekaných mandlí
      140g hrozinek
      sůl, citrónová kůra, mléko

    Postup:
      Máslo rozmělníme v mouce, přidáme vykynuté droždí, cukr, pět žloutků, sůl, citrónovou kůru, loupané, sekané mandle a mléka tolik, kolik bude potřeba k vypracování tuhého těsta. Do vypracovaného těsta přidáme hrozinky a necháme kynout. Pak vytvoříme mazanec (věnec) a opět necháme kynout. Nakonec potřeme vejcem, posypeme mandlemi a asi hodinu v dobře vyhřáté troubě. Po půlhodině - ne dřív, ni můžeme v troubě otočit. Podle potřeby podložíme a později i přikryjeme 3x složeným alobalem.

    Poznámky:

    • Pokud chceme péci mazanec, vytvoříme bochánek, která nahoře křížem nakrojíme.
    • Věnec upleteme jako cop, nebo dlouhou vánočku, kterou potom zatočíme
    • Zatočenou vánočku, aby nesjela, propíchneme několikrát špejlemi
    • Beránka pečeme ve formě, kterou jen vymažeme

    Beránek z třeného těsta:

    Suroviny:
      250g mouky polohrubé
      250g cukru
      120g másla
      60g sádla
      5 vajec (1 celé a 4 bílky a 4 žloutky zvlášť)
      1 citrón, kůra i šťáva
      1/2 prášku do pečiva

    Postup:
      Máslo, sádlo, cukr, 1 vejce, 4 žloutky, kůru a šťávu z citrónu třeme. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh ze 4 bílků. Formu vymažeme, vysypeme moukou a plníme do 2/3.

    Poznámky:

    • Je potřeba mít dobré, voňavé sádlo.
    • Tento beránek zůstane dlouho vlahý.

    Kynuté těsto s nádivkou (na beránka, bábovku, nebo věnec):

    Suroviny těsto:
      500g mouky polohrubé
      150g másla (změklé, část může být sádlo)
      3 PL cukru
      3-4 žloutky
      1/2 až 1 šálek mléka
      špetka soli
      kostka droždí

    Suroviny nádivka:
      1 kostky Hery, nebo másla
      100g cukru
      2 PL kakaa
      2 žloutky
      2 bílky na sníh
      1/2 hrnku strouhaných piškotů
      1/2 hrnku strouhanky
      Rum, mléko, či kávu na skropení piškotů

    Postup:
    • Zaděláme kynuté těsto
    • Připravíme si nádivku tak, že vše smícháme, ale z bílků a části cukru ušleháme tuhý sníh, který nakonec do nádivky lehce vmícháme.
    • Z těsta vytvoříme obdélník, do něj zabalíme nádivku a vložíme do formy, kterou pouze dobře vymažeme máslem.
    • U beránka vložíme část těsta, na ně nádivku a přikryjeme zbylým těstem.

    Štola od Koulidla:

    Suroviny:
      1/2 kg hladké mouky,
      20 dkg cukru krupice,
      1 vanilkový cukr,
      1/2 Hery,
      5 dkg sádla,
      2 vejce,
      1 tvaroh,
      3 lžíce rumu,
      12 dkg rozinek,
      12 dkg ořechů (sekaných na hrubo),
      1 prdopeč.

    Postup:
      Cukry, tuky, vejce, tvaroh, rum a prdopeč vmíchaný v mouce rychle zpracujeme na vále, uděláme dva obdélníky, posypeme rozinkami a ořechy, ty zamáčkneme do těsta, z těsta uděláme dva válečky a dáme je na plech péci do středně vyhřáté trouby (180 stupňů, asi 3/4 hodiny).
      Po upečení potřeme máslem a důkladně obalíme v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalíme do alobalu a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky).

    Poznámky:

    • Péci 3-4 týdny dopředu, ale v případě náhlého záchvatu mlsoty lze použít již po týdnu, nebo ihned.
    • Těsto lze použít i na mazanec, chutná podobnějako kynuté.

    ‹- Má víra;‹- Helzin svět;