‹- Má víra; ‹- Helzin svět;
Pečeme na Velikonoce
Ořechové perníčky:
Suroviny:
500g polohrubé mouky
120g cukru moučky, … (já dávám vždycky méně, i polovinu)
50g velmi jemně mletých ořechů,
50g čokolády,
1/2 k.l. pomerančové kůry,
1/2 k.l. skořice, 1 nové koření, 5 hřebíčků, …(podle chuti, nemusí být vůbec,)
1 perníkové koření, …(nejlépe značka Kotány)
1 prášek do pečiva
70g medu,
150g másla,
2 žloutky,
1 malá lžička čaje,
2-3 lžíce černé kávy (i více, dle hustoty těsta)
Postup:
Máslo, med a čokoládu s kávou a čajem nahřejeme a rozpustíme, přidáme ořechy,
mouku, koření a žloutky. Zpracujeme a necháme v lednici přes noc. Velké tvary vyválíme
přímo na pečícím papíře, vykrájíme a přeneseme na plech.
Poznámka: jsou ihned měkké, když chceš hladký povrch, musíš ořechy rozsekat
téměř na kaši.
Perníčky bez ořechů:
Suroviny:
250 g medu
150 g cukru – krystal… (já dala opět méně)
100 g másla… ( nebo 10g sádla a 90g másla)
1/8l vody
500 g mouky – hladké…(lze i celozrnnou žitnou chlebovou, nrbo PRO-BIO)
1 celé vejce
1 kávová lžička jedlé sody
koření:
citrónová, nebo pomerančová kůra, …(odrhnout mýdlem a kartáčem v horké vodě)
hřebíček, skořice, anýz, badyán …(nedávám)
nebo perníkové koření (Kotány) …(1 sáček na tuto dávku)
Postup:
Med, cukr, máslo a vodu svaříme. Do vařícího zapracujeme mouku a kůru, necháme
zchladnout a do vlahého přidáme vejce, sodu a koření. Těsto necháme odležet v
lednici alespoň 3 dny, vykrájené tvary na plechu přes noc. Upečené tvary potřeme
polevou a malujeme.
Poznámka: Musí se uležet, nejlepší jsou až tak za měsíc.
Polevu kyselím citrónovou šťávou, nebo kyselinou, či kyselinou askorbovou.
Vanilkové rohlíčky:
Suroviny:
560g mouky - hladká
140g cukru - mletý
140g ořechů - strouhané
400g másla - nastrouhat
1 vajíčko
citrónová kůra a vanilka …(nemusí být)
vanilka a cukr na obalení…(nebo cukr + vanilkový cukr)
Postup:
Sypké suroviny smícháme, zapracujeme máslo. Přidáme-li vajíčko, usnadníme si
práci. Z těsta odpočinutého přes noc v lednici tvoříme rohlíčky.
Upečené a vychladlé obalujeme cukru s vanilkou.
Poznámky:
- Máslo do pečiva strouhám, a to na hrubším struhadle přímo nad
moukou, přičemž ho v mouce stále namáčím a obaluji, nelepí se na
struhadle.
- Rozpočet je nutno dodržet, je ale možno přidat citrónovou kůru,
omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou a a vanilku.
Linecké pečivo:
Suroviny:
200g cukru - mletý
400g másla - nastrouhat
600g mouky - hladká
1 vajíčko
citrónová kůra a vanilka …..(nemusí být)
Postup:
Sypké suroviny smícháme a zapracujeme máslo. Vejce nám usnadníme práci.
Těsto necháme odpočinout přes noc v lednici.
Poznámky:
- Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky
- Rozpočet je nutno dodržet přesně, možno přidat citrónovou kůru,
dobře omytou, kartáčem, mýdlem a horkou vodou, a vanilku.
- Tvoříme kolečka, jedno s dírkou a slepujeme marmeládou,
polovinu těsta můžeme smíchat s kakaem, a tak dál.
- Můžeme klást na sebe „tvar“, posypat sekanými ořechy,
kandovaným ovocem, nahoru položit tentýž „tvar“ a péct.
- Těsto lze použít i na košíčky.
Košíčky, pečené s náplní:
Suroviny - těsto:
400g hladké mouky
120g moučkového cukru
280g másla
4 žloutky
Základní suroviny - nádivka:
200g mletých ořechů
400g moučkového cukru
4 bílky
Postup:
Vypracujeme těsto, vtlačíme do formiček, na dno dáme
kousek marmelády a doplníme nádivkou. Hotové a vychladlé
poléváme čokoládou.
Poznámky:
- Máslo do pečiva strouhám, viz. Vanilkové rohlíčky
- Rozpočet na nádivku je pouze základ, já ji připravuji
dále podle chuti. Přidávám citrónovou šťávu, rum, kakao,
mám-li, pak dobrá povidla a ochutnávám. Plním košíčky tak,
aby byl nahoře kopeček a nádivku, pokud dojde přidělávám.
- Na dno vtlačeného košíčku dávám opět něco mňam – marmeládu
míchám s rozsekanými brusinkami, přidávám citrónovou šťávu,
když je to sladké.
- Takže dám tu marmošku, na to kopec nádivky a peču
formičky nevymazávám, mám ale vyzkoušený tvar.
- Po upečení a vychladnutí vyklopím, poleji vrch čokoládou
nejlépe více %, rozehřátou se ztuženým pokrmovým tukem.
- Povrch posypu nahrubo strouhanými oříšky.
- Je to výborné a i když se to nezdá, není to moc pracné.
Dobrý velikonoční mazanec, věnec, nebo beránek:
Suroviny:
1000g mouky polohrubé
160g cukru krupice (písek)
300g másla (nebo máslo a sádlo)
50g droždí
1 vejce
5 žloutků
140g sekaných mandlí
140g hrozinek
sůl, citrónová kůra, mléko
Postup:
Máslo rozmělníme v mouce, přidáme vykynuté droždí, cukr, pět žloutků, sůl,
citrónovou kůru, loupané, sekané mandle a mléka tolik, kolik bude potřeba k
vypracování tuhého těsta. Do vypracovaného těsta přidáme hrozinky a necháme
kynout. Pak vytvoříme mazanec (věnec) a opět necháme kynout. Nakonec potřeme
vejcem, posypeme mandlemi a asi hodinu v dobře vyhřáté troubě.
Po půlhodině - ne dřív, ni můžeme v troubě otočit. Podle potřeby podložíme
a později i přikryjeme 3x složeným alobalem.
Poznámky:
- Pokud chceme péci mazanec, vytvoříme bochánek, která nahoře křížem nakrojíme.
- Věnec upleteme jako cop, nebo dlouhou vánočku, kterou potom zatočíme
- Zatočenou vánočku, aby nesjela, propíchneme několikrát špejlemi
- Beránka pečeme ve formě, kterou jen vymažeme
Beránek z třeného těsta:
Suroviny:
250g mouky polohrubé
250g cukru
120g másla
60g sádla
5 vajec (1 celé a 4 bílky a 4 žloutky zvlášť)
1 citrón, kůra i šťáva
1/2 prášku do pečiva
Postup:
Máslo, sádlo, cukr, 1 vejce, 4 žloutky, kůru a šťávu z citrónu třeme.
Pak přidáme mouku s práškem do pečiva a sníh ze 4 bílků. Formu vymažeme,
vysypeme moukou a plníme do 2/3.
Poznámky:
- Je potřeba mít dobré, voňavé sádlo.
- Tento beránek zůstane dlouho vlahý.
Kynuté těsto s nádivkou (na beránka, bábovku, nebo věnec):
Suroviny těsto:
500g mouky polohrubé
150g másla (změklé, část může být sádlo)
3 PL cukru
3-4 žloutky
1/2 až 1 šálek mléka
špetka soli
kostka droždí
Suroviny nádivka:
1 kostky Hery, nebo másla
100g cukru
2 PL kakaa
2 žloutky
2 bílky na sníh
1/2 hrnku strouhaných piškotů
1/2 hrnku strouhanky
Rum, mléko, či kávu na skropení piškotů
Postup:
- Zaděláme kynuté těsto
-
Připravíme si nádivku tak, že vše smícháme, ale z bílků a části cukru ušleháme
tuhý sníh, který nakonec do nádivky lehce vmícháme.
-
Z těsta vytvoříme obdélník, do něj zabalíme nádivku a vložíme do formy, kterou
pouze dobře vymažeme máslem.
-
U beránka vložíme část těsta, na ně nádivku a přikryjeme zbylým těstem.
Štola od Koulidla:
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky,
20 dkg cukru krupice,
1 vanilkový cukr,
1/2 Hery,
5 dkg sádla,
2 vejce,
1 tvaroh,
3 lžíce rumu,
12 dkg rozinek,
12 dkg ořechů (sekaných na hrubo),
1 prdopeč.
Postup:
Cukry, tuky, vejce, tvaroh, rum a prdopeč vmíchaný v mouce rychle zpracujeme
na vále, uděláme dva obdélníky, posypeme rozinkami a ořechy, ty zamáčkneme do
těsta, z těsta uděláme dva válečky a dáme je na plech péci do středně vyhřáté
trouby (180 stupňů, asi 3/4 hodiny).
Po upečení potřeme máslem a důkladně obalíme v cukru s vanilkou. Po vychladnutí
zabalíme do alobalu a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky).
Poznámky:
- Péci 3-4 týdny dopředu, ale v případě náhlého záchvatu mlsoty lze použít již
po týdnu, nebo ihned.
-
Těsto lze použít i na mazanec, chutná podobnějako kynuté.
‹- Má víra; ‹- Helzin svět;
|