‹- Má víra;‹- Helzin svět;

Velikonoční menu
Boží hod velikonoční - Vzkříšení

V tento den vrcholí velikonoční svátky a slaví se Ježíšovo vzkříšení. V kostelech se světí hlavní velikonoční pokrmy - beránek, mazanec, vejce, chléb a víno, někde i uzené maso. Někde část posvěcených pokrmů položí na stůl před chrámem, krájí se, jí a koná se malé agapé.
  Doma se podává slavnostní oběd - dobrá polévka, smažené, nebo pečené kůzle, boží milosti a piškotový beránek.



    Zelná kyselica (polévka z Valašska):

    Suroviny:
      ° 1 l vody
      ° 500 g kysaného zelí
      ° 5 dl smetany (nebo 3 dl mléka + 2 dl smetany)
      ° 2 žloutky
      ° 2 PL hladké mouky
      ° 8 uvařených křepelčích vajec (nebo 4 slepičí)
      ° sůl
      ° koření: bobkový list, kmín, mletý pepř.


    Postup:
      Nakrájené zelí uvaříme v osolené vodě s kmínem a bobkovým listem, až změkne. Ve smetaně (nebo smetaně s mlékem) rozkvedláme mouku a vejce, přidáme k zelí a ještě chvíli vaříme. Podle chuti dochutíme a na talíři zdobíme půlkami křepelčích, nebo čtvrtkami slepičích vajec.
      Vejce můžeme také syrová opatrně vyklepnout do polévky na konci varu a po poklicí nechat 5 minut "dojít". (aby zůstala "na hniličku")


    Kůzle (nebo jehně) se šťouchanými bylinkovými brambory:

    Suroviny:
      ° 1 kg kůzlečího, nebo jehněčího masa
      ° 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
      ° 10 kuliček pepře
      ° 3 kuličky nového koření
      ° 2 bobkové listy
      ° sůl
      ° hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
      ° olej na smažení

    Bylinkové brambory:
      ° 500 g brambor
      ° 2 dl smetany
      ° hrst nasekaných bylinek (pažitky, petrželky a trošky tymiánu)
      ° sůl

    Postup:
      Maso dobře očistíme od všech, i malých kousíčků tuku (ty dělají pach skopového masa) a doměkka uvaříme ve vodě s kořením, zeleninou s trochou soli. Maso vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Na oleji usmažíme dozlatova, necháme okapat na savém ubrousku a podáváne s brambory.

    Bylinkové brambory:
      Brambory uvaříme v osolené vodě, (já přidávám kmín, nebo raději koření Mahá, mám-li, pak celerový list a malý kousek mořské řasy Wakame) scedíme, zalijeme smetanou a převaříme. Rozšťoucháme najemno a promícháme s bylinkami. Nakonec můžeme přidat kousek másla.

‹- Má víra;‹- Helzin svět;