Velikonoční menu
Zelený čtvrtek
Svůj název si získal podle barvy Olivové hory, kde začalo Ježíšovo utrpení; možná však podle zeleného mešního roucha, které se v tento den používá. Na Zelený čtvrtek zní zvony v křesťanských kostelech naposledy - "odlétají do Říma". Vrací se až na Bílou sobotu.
V tento den by se mělo jíst něco zeleného, například špenát, kopřivy, bylinky, nebo ranná zelenina (aby byl člověk zdravý celý rok) a začínají se péci Jidáše.
Slepičí vývar s knedlíčky:
Suroviny vývar:
• 1 větší slepice (nebo skelet)
• 500g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
• 1 větší cibule
• hrst zeleného hrášku
• slepičí bujon (značka Magi)
• 10 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 1 hřebíček
• nasekaná zelená petrželka a pažitka
Suroviny knedlíčky:
• 2 žemle
• 150g slaniny
• mléko
• 1 vejce
• 2 PL polohrubé mouky
• 1 malá cibule
• muškátový květ, pepř, sůl
• sekaná zelená petrželka
Postup vývar:
Slepici (kuřecí skelet) uvaříme s kořením, bujonem a cibulí. Asi 1 hodiny před koncem vložíme zeleninu. Vývar scedíme, svaříme na 1 litr, zeleninu nakrájíme. Nakrájenou zeleninu a ve slané vodě uvařený hrášek vložíme do vývaru, přidáme knedlíčky, sekanou petrželku s pažitkou a podáváme. Pokud vaříme v papiňáku, vkládáme zeleninu podle typu hrnce, já asi 5 minut před koncem.
Postup knedlíčky:
Do žemlí, namočených v mléce přidáme na cibulce osmahnutou slaninku (obojí velmi jemně nakrájené), jemně nasekanou zelenou petrželku, vejce, muškátový květ, pepř a sůl, zamícháme. Knedlíčky tvoříme lžící namočenou ve vařící osolené vodě, do níž je vhazujeme.
Vaříme 5 - 6 minut
Špenát:
Suroviny:
• 1 špenát (mražený protlak, či listy, nebo čerstvý)
• 1 cibule velmi jemně pokrájená
• máslo, olej a podle chuti opět velmi jemně pokrájená slanina
• hladká mouka
• a mléko
• vejce
• sůl
• pepř
• česnek
Postup:
Na másle, případně oleji (podle chuti já dávám máslo a olej) osmahneme cibulku, kdo chce, může přidat i slaninu. Zaprášíme moukou, až zpění, zalijeme mlékem (můžeme použít i smetanu), v němž jsme rozkvedlali vejce. Mléka jen tolik, abychom v něm dokázali mouku povařit, pokud máme protlak rozpuštěný v mikrovlnce, přiléváme vodu se špenátu, mléka stačí méně. Vložíme špenát, velmi krátce zavaříme, osolíme a dochutíme česnekem, a pepřem.
Podáváme s vejcem, klobásou, hovězími či drůbežími přírodními řízky, brambory, nebo noky.
Poznámky:
• čerstvý špenát omyjeme, spaříme a nasekáme, nakrájíme, nebo rozmixujeme podle možnosti a chuti. Pak už nevaříme, pouze jej vložíme do připravené, s mlékem povařené zásmažky.
• Někdy, koncem zimy zvlášť, obsahuje cibule, nebo i špenát méně cukru a jídlo nemá tu správnou mňamkovou chuť. Zkuste přidat malou lžičku cukru
Špenátové noky:
Suroviny :
• vejce podle počtu strávníků
• přiměřeně mouka hrubá
• prášek do pečiva
• přiměřeně mléko
• zbytek špenátu
Postup:
Dám si vařit velký hrnec vody - bez soli začne dříve vařit, osolím ji až vře.
Vejce osolíme, rozšleháme, přimícháme zbytek špenátu a zalijeme mlékem. V hrubé mouce dobře rozmícháme prášek do pečiva a postupně přidáváme do noků. Když se nám zdá těsto dost husté, namočíme polévkovou lžíci do vroucí vody, "odkrojíme" z těsta jeden nok a vhodíme. Pokud se rozvaří, přidáme mouku (může být i trochu hladké). Zkoušíme a zahušťujeme až se nok nerozváří, pak lžící odkrajujeme jeden za druhým a zavaříme. Jakmile vyplavou, chvíli počkáme, jeden ochutnáme a je - li hotový, noky scedíme. Dobře okapeme, promícháme s kouskem másla a podáváme.
Jsou výborné posypané strouhaným sýrem, můžeme je polít osmaženou cibulkou, nebo slaninou. Můžeme k nim podávat volské oko, nebo jarní zeleninový salát.
Poznámky:
• Množství vajec a mouky neuvádím, záleží na počtu a jedlíkovosti strávníků, já klidně navařím víc, 1-3 vejce na osobu, mléko a mouku podle hustoty.
• Nejlepší jsou tak husté, že se skoro rozvařují, ale už drží pohromadě.
• Mouka lze použít hladká, polohrubá, hrubá i krupice, já mám nejraději hrubou s trochou hladké.
• Správné noky se dělají se žloutků a se sněhem, já mám ale ráda tyhle.
Kopřivový špenát:
Suroviny:
• 750 g mladých kopřiv
• 2 střední cibule
• 30 g másla
• 1 PL oleje, a másla
• 1 PL hladké mouky
• 2 vejce
• sůl
• pepř
• 2 stroužky česneku
• 50 ml šlehačky(nebo kondensovaného mléka)
Postup:
• Vezmeme kbelík, rukavice a nůžky a najdeme mladé, čisté (pejsky neoznačené kopřivy). I namočené kopřivy pálí. Musí jich být více jak polovina kbelíku. Dobře je opereme a navážíme 750 g nebo to uděláme odhadem, je toho plný asi 4 litrový hrnec. Vařením se obsah podstatně zmenší. Zalijeme horkou vodou a 10 - 15 minut povaříme
• Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme.
• Slijeme vodu z kopřiv( nevyléváme, po vychladnutí použijeme do zálivky květin), kopřivy necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek - nemusí být. Všechno krátce povaříme, obsah hrnce rozmixujeme a nakonec zahustíme rozšlehaným vejcem.
• Chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondensovaným mlékem, všechno chvíli prohřejeme.
Velikonoční kopřivová polévka:
Suroviny:
• 150 g listů z mladé kopřivy
• 1 litr zeleninového vývaru
• 1 cibule (šalotka)
• 1 lžíce olivového oleje
• 75 g smetany
• 1 žloutek
• Sůl
• Čerstvě umletý černý pepř
• Strouhaný muškátový oříšek
• 1 vejce vařené natvrdo
Postup:
Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a podusíme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou rostlinnou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je na drobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.
Salát z kopřiv:
Suroviny:
• 400 g kopřiv
• 1 ks (stroužek) česneku
• 1 ks cibule 2
• lžíce oleje
• 1 lžíce citrónové šťávy
• sůl, pepř
Postup:
Oprané kopřivy nasekáme najemno a vložíme je do mísy vytřené stroužkem česneku. Přidáme nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou připravenou z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře.
Zlehka promícháme a podáváme k nádivce.
‹- Má víra;
‹- Helzin svět;