‹- Má víra;‹- Helzin svět;

Velikonoční menu
Zelený čtvrtek

Svůj název si získal podle barvy Olivové hory, kde začalo Ježíšovo utrpení; možná však podle zeleného mešního roucha, které se v tento den používá. Na Zelený čtvrtek zní zvony v křesťanských kostelech naposledy - "odlétají do Říma". Vrací se až na Bílou sobotu. V tento den by se mělo jíst něco zeleného, například špenát, kopřivy, bylinky, nebo ranná zelenina (aby byl člověk zdravý celý rok) a začínají se péci Jidáše.


    Slepičí vývar s knedlíčky:

    Suroviny vývar:
      • 1 větší slepice (nebo skelet)
      • 500g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
      • 1 větší cibule
      • hrst zeleného hrášku
      • slepičí bujon (značka Magi)
      • 10 kuliček pepře
      • 5 kuliček nového koření
      • 1 hřebíček
      • nasekaná zelená petrželka a pažitka

    Suroviny knedlíčky:
      • 2 žemle
      • 150g slaniny
      • mléko
      • 1 vejce
      • 2 PL polohrubé mouky
      • 1 malá cibule
      • muškátový květ, pepř, sůl
      • sekaná zelená petrželka

    Postup vývar:
      Slepici (kuřecí skelet) uvaříme s kořením, bujonem a cibulí. Asi 1 hodiny před koncem vložíme zeleninu. Vývar scedíme, svaříme na 1 litr, zeleninu nakrájíme. Nakrájenou zeleninu a ve slané vodě uvařený hrášek vložíme do vývaru, přidáme knedlíčky, sekanou petrželku s pažitkou a podáváme. Pokud vaříme v papiňáku, vkládáme zeleninu podle typu hrnce, já asi 5 minut před koncem.

    Postup knedlíčky:
      Do žemlí, namočených v mléce přidáme na cibulce osmahnutou slaninku (obojí velmi jemně nakrájené), jemně nasekanou zelenou petrželku, vejce, muškátový květ, pepř a sůl, zamícháme. Knedlíčky tvoříme lžící namočenou ve vařící osolené vodě, do níž je vhazujeme. Vaříme 5 - 6 minut


    Špenát:

    Suroviny:
      • 1 špenát (mražený protlak, či listy, nebo čerstvý)
      • 1 cibule velmi jemně pokrájená
      • máslo, olej a podle chuti opět velmi jemně pokrájená slanina
      • hladká mouka
      • a mléko
      • vejce
      • sůl
      • pepř
      • česnek

    Postup:
      Na másle, případně oleji (podle chuti já dávám máslo a olej) osmahneme cibulku, kdo chce, může přidat i slaninu. Zaprášíme moukou, až zpění, zalijeme mlékem (můžeme použít i smetanu), v němž jsme rozkvedlali vejce. Mléka jen tolik, abychom v něm dokázali mouku povařit, pokud máme protlak rozpuštěný v mikrovlnce, přiléváme vodu se špenátu, mléka stačí méně. Vložíme špenát, velmi krátce zavaříme, osolíme a dochutíme česnekem, a pepřem.
      Podáváme s vejcem, klobásou, hovězími či drůbežími přírodními řízky, brambory, nebo noky.

    Poznámky:
      • čerstvý špenát omyjeme, spaříme a nasekáme, nakrájíme, nebo rozmixujeme podle možnosti a chuti. Pak už nevaříme, pouze jej vložíme do připravené, s mlékem povařené zásmažky.
      • Někdy, koncem zimy zvlášť, obsahuje cibule, nebo i špenát méně cukru a jídlo nemá tu správnou mňamkovou chuť. Zkuste přidat malou lžičku cukru


    Špenátové noky:

    Suroviny :
      • vejce podle počtu strávníků
      • přiměřeně mouka hrubá
      • prášek do pečiva
      • přiměřeně mléko
      • zbytek špenátu

    Postup:
      Dám si vařit velký hrnec vody - bez soli začne dříve vařit, osolím ji až vře. Vejce osolíme, rozšleháme, přimícháme zbytek špenátu a zalijeme mlékem. V hrubé mouce dobře rozmícháme prášek do pečiva a postupně přidáváme do noků. Když se nám zdá těsto dost husté, namočíme polévkovou lžíci do vroucí vody, "odkrojíme" z těsta jeden nok a vhodíme. Pokud se rozvaří, přidáme mouku (může být i trochu hladké). Zkoušíme a zahušťujeme až se nok nerozváří, pak lžící odkrajujeme jeden za druhým a zavaříme. Jakmile vyplavou, chvíli počkáme, jeden ochutnáme a je - li hotový, noky scedíme. Dobře okapeme, promícháme s kouskem másla a podáváme.
      Jsou výborné posypané strouhaným sýrem, můžeme je polít osmaženou cibulkou, nebo slaninou. Můžeme k nim podávat volské oko, nebo jarní zeleninový salát.

    Poznámky:
      • Množství vajec a mouky neuvádím, záleží na počtu a jedlíkovosti strávníků, já klidně navařím víc, 1-3 vejce na osobu, mléko a mouku podle hustoty.
      • Nejlepší jsou tak husté, že se skoro rozvařují, ale už drží pohromadě.
      • Mouka lze použít hladká, polohrubá, hrubá i krupice, já mám nejraději hrubou s trochou hladké.
      • Správné noky se dělají se žloutků a se sněhem, já mám ale ráda tyhle.


    Kopřivový špenát:

    Suroviny:
      • 750 g mladých kopřiv
      • 2 střední cibule
      • 30 g másla
      • 1 PL oleje, a másla
      • 1 PL hladké mouky
      • 2 vejce
      • sůl
      • pepř
      • 2 stroužky česneku
      • 50 ml šlehačky(nebo kondensovaného mléka)

    Postup:
      • Vezmeme kbelík, rukavice a nůžky a najdeme mladé, čisté (pejsky neoznačené kopřivy). I namočené kopřivy pálí. Musí jich být více jak polovina kbelíku. Dobře je opereme a navážíme 750 g nebo to uděláme odhadem, je toho plný asi 4 litrový hrnec. Vařením se obsah podstatně zmenší. Zalijeme horkou vodou a 10 - 15 minut povaříme • Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme. • Slijeme vodu z kopřiv( nevyléváme, po vychladnutí použijeme do zálivky květin), kopřivy necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek - nemusí být. Všechno krátce povaříme, obsah hrnce rozmixujeme a nakonec zahustíme rozšlehaným vejcem. • Chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondensovaným mlékem, všechno chvíli prohřejeme.


    Velikonoční kopřivová polévka:

    Suroviny:
      • 150 g listů z mladé kopřivy
      • 1 litr zeleninového vývaru
      • 1 cibule (šalotka)
      • 1 lžíce olivového oleje
      • 75 g smetany
      • 1 žloutek
      • Sůl
      • Čerstvě umletý černý pepř
      • Strouhaný muškátový oříšek
      • 1 vejce vařené natvrdo

    Postup:
      Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a podusíme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou rostlinnou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je na drobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.


    Salát z kopřiv:

    Suroviny:
      • 400 g kopřiv
      • 1 ks (stroužek) česneku
      • 1 ks cibule 2
      • lžíce oleje
      • 1 lžíce citrónové šťávy
      • sůl, pepř

    Postup:
      Oprané kopřivy nasekáme najemno a vložíme je do mísy vytřené stroužkem česneku. Přidáme nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou připravenou z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Zlehka promícháme a podáváme k nádivce.

‹- Má víra;‹- Helzin svět;