† † †




Sebrané myšlenky dne - listopad 2013


Myšlenky na pátek, 1. 11. 2013

     Je pravda, že někteří z nás dají andělům víc práce než jiní, přesto si nejsme vědomi, z kolika nepříjemných situací každý den vyvázneme.
     Za temnotou tohoto světa stále čeká světlo onoho světa. *R. Schneider.
     I ty vyznej, spolu s velikým zástupem, který by nikdo nespočítal: „Za svou záchranu vděčíme našemu Bohu, který sedí na trůně, a Beránkovi!“ A s anděly, starci a bytostmi volej: „Amen. Chvála, sláva, moudrost, díky, čest, moc a síla přísluší našemu Bohu na věčné věky! Amen.“

(Komentář: Zj 7,2-4.9-14)

Myšlenky na sobotu, 2. 11. 2013

     Andělé jsou spokojení, protože důvěřují svému Stvořiteli.
     Ve smutku a trápení s důvěrou přistup k Bohu, a budeš posilněn, osvícen i poučen. *sv. Jan od Kříže.
     Modli se dnes za své blízké, kteří již zemřeli. Vyjádři svou vděčnost za vše, čím tě v tvém životě obdarovali, vyjádři svou lítost za to, co nebylo z tvé strany dobré vůči nim, dej jim své odpuštění za vše, co nebyli schopni ti dát nebo čím se proti tobě provinili.

(Komentář: 2 Mak 12,43-46)

Myšlenky na neděli, 3. 11. 2013

     Od narození nás učí chodit, mluvit, utíkat, milovat, přijímat a na oplátku dávat. Učí nás jak lidé, kteří nás dobře znají, tak ti, kteří nás neznají vůbec. Učí nás také andělé a Bůh.
     Až umřeme a lidé budou pro nás plakat a truchlit, nechť je to proto, že jsme prostým a krásným způsobem poznamenali jejich životy. Ať se neříká, že život se choval dobře k nám, ale spíše, že my jsme se chovali dobře k životu. *J. P. Rudin.
     Představa scény setkání Zachea s Ježíšem vyvolává mnoho úsměvů. Malý, možná obtloustlý muž lezoucí na strom, jehož následné odhalení bylo s jistotou komické a trapné. Skoro by se zachtělo zvolat: „Zaslouží si to.“ Ale Pánova reakce ukazuje zcela jinam. Zacheova touha po setkání s Ježíšem riskuje všechno. A právě proto zakusí záchranu, odpuštění, ale především se setká s živým Bohem. Ostatní kolemstojící se možná pobavili, ovšem nepoznali víc. Otázkou zůstává, kde v této scéně stojíme my.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 11. 2013

     Dovol nám přijmout pravdu, i když nás překvapí a změní naše životy.
     Peklo je plné dobrých předsevzetí, která se nikdy nestala skutkem. *sv. Karel Boromejský.
     Vypočítavost nesmí být motivem mého jednání, mojí pomoci lidem kolem mne. Motivem musí být láska, která dává zadarmo – vždyť „zadarmo jste dostali, ...“. (Mt 10,8).

(Komentář: Lk 14,12-14)

Myšlenky na úterý, 5. 11. 2013

     Andělé ze sebe vydávají to nejlepší, aby se z nás stali ti nejlepší lidé.
     Bůh mi dává odvahu v poměru k míře mého utrpení. I když v dané chvíli cítím, že větší bolest už nedokážu snést, přesto se nebojím, protože s každým zvětšením bolesti Bůh zároveň posílí i mou odvahu. *sv. Terezie z Lisieux.
     Kdo z mého okolí je připraven přijmout pozvání na hostinu? Koho mám pozvat k nalezení Krista, kdo je blízko objevení radostné zvěsti?

(Komentář: Lk 14,15-24)

Myšlenky na středu, 6. 11. 2013

     Štěstí je dostávat, co chcete. Radost je vědět, že nikdy nejste sami.
     Přebytky bohatých patří z přirozeného práva chudým. *sv. Tomáš Akvinský.
     Nelpět na věcech, zříci se všeho, aby mi to bylo vráceno uspořádané do „evangelijní“ hierarchie – Kristus ve všem a nade vším – i v mých každodenních těžkostech a bojích na cestě do jeho království.

(Komentář: Lk 14,25-33)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 11. 2013

     I ukázal se jemu anděl s nebe, posiluje ho.
     Bůh je nejhlubší myšlenka, kterou se kdy člověk zabýval. *Ch. Morgenstern.
     Pozvání ke společné radosti – radosti z návratu, z odpuštění, z nalezení dalšího kroku, z prorůstání evangelia do srdcí, z objevení Boží lásky...

(Komentář: Lk 15,1-10)

Myšlenky na pátek, 8. 11. 2013

     V určité dny nám některé události vstoupí do cesty, aby nám připomněly, jak se život vymyká naší kontrole. Tehdy jsme nejvíce vděční za to, že andělé střeží naši cestu a vedou naše kroky.
     Nebylo by pohanů, kdybychom žili jako praví křesťané. *sv. Jan Zlatoústý.
     Prozíravost jako jednání, které počítá s Bohem v mém životě, které zaměřuje všechno mé konání ke konečnému cíli (a tím je nikoli přežít – jako u správce, ale prožít svůj život s Bohem a žít s ním na věčnosti).

(Komentář: Lk 16,1-8)

Myšlenky na sobotu, 9. 11. 2013

     Andělé Boží jsou andělé, stejně jako Kristus patří Bohu a rovněž nám. Jsou Boží, protože Boha neopustili. Jsou naši, protože my jsme jejich spoluobčané.
     Přijímání plní dlaně, dávání srdce. *M. Seemannová.
     Patřím se všemi věřícími do církve, tvořím spolu se všemi svými spolufarníky Boží stavbu. Je to nárok na mé osobní chování (jako toho, který je Božím chrámem; a ve kterém bydlí Boží Duch) i nárok na zastávání se těch částí stavby, které jsou ohroženy, ničeny...

(Komentář: 1 Kor 3,9c-11.16-17)

Myšlenky na neděli, 10. 11. 2013

     Když věříme jeden v druhého, jednáme jako andělé; nabízíme svou důvěru a moc víry. Když pohlédneme do očí toho druhého, přímo a pravdivě, a řekneme s upřímností: „Věřím ti,“ prokazujeme mu velkou službu.
     Když člověk miluje, vystupuje ke království toho, jehož lásku sdílí. *sv. Lev Veliký.
     Vzkříšení mrtvých vyznívá trochu podivně v kontextu dnešních vědeckých znalostí o lidském těle, rozpadu hmoty či biochemii. Ale Ježíš neustoupí ani o kousek. Nejde totiž o biologické otázky, ale o princip vzkříšení. Plnost člověka souvisí s jeho tělem. Nelze dosáhnout plné radosti či štěstí, pokud by člověk zůstal bez těla. Avšak Ježíš jasně naznačuje, že vzkříšené tělo bude přeci jen odlišné od těla, resp. tělesnosti, kterou zakoušíme nyní. Mluvíme o těle oslaveném či zduchovnělém. Tato perspektiva je nejen otázkou teologie, ale klíčovou realitou, která se týká každého bez výjimky.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 11. 2013

     Andělé v nás vidí odraz Boha. Vidí stopu svého Stvořitele.
     Bůh, který je velký ve velkých věcech, není nikdy, ani v maličkostech, malý. *sv. Augustin.
     Sedmkrát odpustit znamená odpouštět stále… S tímto odhodláním bych měl vstupovat do každého dne a ochotně povzbuzovat druhé svým odpuštěním…

(Komentář: Lk 17,1-6)

Myšlenky na úterý, 12. 11. 2013

     Jak jsme domýšliví, když pomoc z nebes považujeme za dílo člověka.
     Ve vší beznaději ještě zaznívá naděje z věty, že Bůh není člověkem, ale Stvořitelem. *K. Marti.
     Takovýto postoj učedníka si mám osvojovat, postoj, kdy neočekávám odměnu za své jednání, ale sloužím, protože i mně bylo (Kristem) poslouženo.

(Komentář: Lk 17,7-10)

Myšlenky na středu, 13. 11. 2013

     Zármutek nás tíží. Stahuje nás k zemi. Svírá nás jako řemen, který nám brání utíkat, natož létat. Ale zármutek nakonec přejde a andělé zůstanou, aby nám připomněli, jak se povznést.
     Nikdy jsem se nenaučil jedinou věc při mluvení. Poslouchejte! *Larry King.
     Jak často k Bohu volám, jak často jej o něco prosím? A jak často dávám najevo svoji vděčnost? Jak často mu vzdávám chválu a děkuji mu?

(Komentář: Lk 17,11-19)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 11. 2013

     Kdes byl, když jsem zakládal zemi? Pověz, jestliže máš rozum. Když prozpěvovaly spolu hvězdy jitřní, a plesali všichni synové Boží?
     Opak mluvení není naslouchání. Opak mluvení je čekání na to, až se dostanu ke slovu. *Frank Lebowitz.
     Vnímej dnes znamení Božího království, které už je mezi námi. A ty sám mu dnes svým životem otvírej cesty tam, kam tě Bůh povolal.

(Komentář: Lk 17,20-25)

Myšlenky na pátek, 15. 11. 2013

     Někdy ti naděje připadá stejně neskutečná jako anděl. Obojí tu však je.
     Empatické naslouchání znamená dočasně žít životem druhého. *Carl Rogers.
     Jsem znovu povzbuzován k bdělosti, k připravenosti na příchod mého Pána. Jistota druhého příchodu Pána má být spjata se vším mým konáním a směřováním…

(Komentář: Lk 17,26-37)

Myšlenky na sobotu, 16. 11. 2013

     Není nejmenší ta hvězda, na kterou hledíš v jejím pohybu, zatímco anděl zpívá mladému cherubínovi. V nesmrtelné duši je taková harmonie. Však když tento zablácený háv úpadku nás hrubě sevře, nemůžeme to slyšet.
     Hádka je řešením problémů. *neznámý.
     Vytrvalá, neochabující modlitba k dobrému Bohu, která živí moji víru a dává jí vytrvat … je pozvání dnešního textu.

(Komentář: Lk 18,1-8)

Myšlenky na neděli, 17. 11. 2013

     Andělé v nás vyhledávají to nejlepší a potom to udržují při životě. Vidí, jakou měl Bůh představu, když nás stvořil, a sní ten sen s námi.
     Dokud se budou společnosti skládat z lidí, budou se objevovat chyby, spory a výbuchy. *Jack Welch.
     Ježíš v evangeliu rozehrává dramatický obraz. Ten se naplnil v roce 70 po Kr., když Římané dobyli Jeruzalém. Chrám vyhořel a následně byl pobořen. Množství obyvatel padlo a Židé byli z tohoto svého posvátného středu života vyhnáni na dvě tisíciletí! Žádná jistota v tomto světě není dostatečně stabilní, aby obstála navždy. Příkladů z dějin je celá řada. Je to tedy důvod ke strachu? Ježíš obrací pozornost od strachu z budoucnosti, který sám o sobě nic nezmění, k podstatnému: Nenechat se svést, tedy k praktickým krokům vedoucím k vítězství! A kudy tato cesta vede? Přes trpělivost. Bůh se i přes veškeré hrůzy o nás postará. Jen zůstat věrný.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 11. 2013

     Vítej, víro s čistýma očima, naděje s bílýma rukama, ty anděly se zlatými křídla… Vidím tě naprosto jasně a nyní věřím, že ON, nejvyšší dobro …. Sešle třpytivého strážce, bude-li třeba zachovat můj život a čest neposkvrněné.
     Bůh je studnicí ukrytou v našem nitru, studnicí, ke které jsme zvání jako hosté, abychom si u ní odpočinuli. *A.Delp.
     Pavel (nehledě na okolnosti) přináší zvěst evangelia, povzbuzuje své bratry a sestry. Koho dnes povzbudím já, komu budu svědčit evangeliem – radostnou zvěstí?

(Komentář: Sk 28,11-16.30-31)

Myšlenky na úterý, 19. 11. 2013

     Nádherné stvoření přichází k nám, oděné v bílém, a jeho tvář jako chvějící se ranní hvězda vypadá…. Řekl: „Pojď. Zde pevné schody jsou po nich vystoupáš.“
     Kdo hledá pravdu, hledá - vědomě či nevědomě - Boha. *Edita Steinová.
     Jak velká je tvoje touha vidět Ježíše? Chceš se s ním setkat? Jsi ochoten přijmout ho do svého domu (= do svého života)? Do všech oblastí svého života?

(Komentář: Lk 19,1-10)

Myšlenky na středu, 20. 11. 2013

     Vděčnost činí z dívky dámu. Z žebráka džentlmena udělá. I andělé se nám zdají být mnohem blíž.
     Mezi nejúžasnější okamžiky patří ten, kdy upřímný člověk začne otevřeně přemýšlet o náboženství a o životě současně. *K.Barth.
     Co pro mne znamená být „věrný v maličkosti“? K jaké službě mne Pán obdaroval a poslal? Jak jeho poslání naplňuji?

(Komentář: Lk 19,11-28)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 11. 2013

     „Díky“ je píseň andělů s tváří obrácenou vzhůru k nebesům.
     Kdo umře hříchu, je otevřen Bohu. *sv. Jan Zlatoústý.
     Čas, kdy ti Bůh nabízí svou přízeň, je právě dnes. Je pravda, že zítra to bude nejspíš také, ale k prožití dneška ji potřebuješ přijmout právě teď a v její moci jednat…

(Komentář: Lk 19,41-44)

Myšlenky na pátek, 22. 11. 2013

     Před každým z nás leží výzvy, na každém kroku jsou překážky. Nejsou to nepřátelé. Nepřítel spočívá v nás samých a našeptává nám, že jim čelíme bez opory.
     Bůh je v nás a my v něm, to je náš podíl na jeho království. *sv. Edita Steinová.
     Přidej se dnes k těm, kteří Ježíšovi rádi naslouchali… setrvej v tichu a naslouchání, nech se povzbudit a poslat…

(Komentář: Lk 19,45-48)

Myšlenky na sobotu, 23. 11. 2013

     Kdo zvítězí, ten bude oděn rouchem bílým; a nikoli nevymaži jména jeho z knihy života, ale vyznám jméno jeho před obličejem Otce svého i před anděla jeho.
     Dobře je učit,když ten, kdo učí, také činí. Neboť je jeden učitel, který "řekl a stálo se", a i co učinil mlčky, je hodno Otce. *sv. Ignác Antiochijský.
     Bůh živých, Bůh tvých předků i Bůh tvůj se s tebou touží setkat a posílit tě pro tvoji dnešní cestu s ním a k němu…

(Komentář: Lk 20,27-40)

Myšlenky na neděli, 24. 11. 2013

     Vděčnost nás stejně jako andělé povznáší nad starosti, které nás táhnou k zemi.
     Největší dokonalostí člověka je to, že potřebuje Boha. *S. Kierkegaard.
     Paradox ukřižování Ježíše je základním obrazem křesťanství: Ježíš spoutaný všemi člověkem myslitelnými prostředky fyzického i psychického utrpení zachraňuje toho nejposlednějšího z lidí. Ježíš se právě tam, kde člověk ztrácí jakoukoli naději, ujímá vlády.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 11. 2013

     Svíčky se ohněm rozpouštějí. Často cítíme, že jsme stejní – vzplaneme, vyhoříme, vyhasneme. Nesmíme však zapomínat, jak jsme v čase nám určeném osvítili místo na tomto světě.
     Zvol si střed svého bytí Boha a uvidíš, jak se tvůj chaos změní v kosmos. *K. Spieckerová.
     Daniel se i v osobní nepříznivé situaci spoléhá na Hospodina, což je to nejlepší, co může udělat. Tak jednej i ty, nespoléhej na vlastní „kličky“ a nepřizpůsobuj se tomuto světu…

(Komentář: Dan 1,1-6.8-20)

Myšlenky na úterý, 26. 11. 2013

     Leč jak andělé v některých jasnějších snech volají duši, když člověk spí, podivné úvahy převýší naše obvyklé myšlenky a do věčné blaženosti nahlédnout.
     Jiné názory nejsou nepřáteli. Jsou to spojenci, kteří pomohou vytvořit lepší myšlenky. *Dave Logan.
     Boží moc a kralování trvá navěky, lidská moc je křehká, vlády padají, strany se střídají… Svou naději mám vkládat v Hospodina, v jeho vedení, o něj se opírat (i při svém angažování se ve správě věcí veřejných – což je samozřejmě také důležité)!

(Komentář: Dan 2,31-45)

Myšlenky na středu, 27. 11. 2013

     Po všechny své životy kráčíme mezi nebeskými tvory, ať již v nebesa věříme či nikoli. Po všechny své životy jsme obklopeni bytostmi, které nepozorovány nás bez přestání povzbuzují.
     Kdyby muži neměli pod bederní rouškou tu věcičku, nebyly by války. *Mika Waltari.
     Lidská moc je křehká... Spoléhaje na svého Pána, na jeho moc a milosrdenství pros za ty, kteří nám vládnou, aby sloužili ku prospěchu všech obyvatel naší země…

(Komentář: Dan 5,1-6.13-14.16-17.23-28)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 11. 2013

     Anděly a archanděly a veškerou nebeskou společností velebíme Tvé jméno; navěky Tě velebíme.
     Jen málo věcí je tak mocných jako omluva za naše slova a činy. *T.Jacobs-Stewartová.
     Nemusím se třást a bát, ale naopak radovat se z toho, že můj Bůh „je Bůh živý a zůstává navěky … jeho moc nemá konec“. I mne vysvobozuje…

(Komentář: Dan 6,12-28)

Myšlenky na pátek, 29. 11. 2013

     Andělé zasévají do našich životů žaludy dobrých myšlenek v naději, že z nás vyrostou mocné duby hodné laskavosti.
     Hněv je jako plamen, který spaluje veškeré naše sebeovládání, nutí nás k tomu, abychom mysleli, říkali a dělali věci, kterých budeme později litovat. *R.F. Baumeister.
     Setkej se dnes s tím, kterému „byla dána moc, sláva i království“ a nech se poslat – sloužit svým bratřím a sestrám.

(Komentář: Dan 7,2-14)

Myšlenky na sobotu, 30. 11. 2013

     Dokonce i když nás poslouchají Jeho andělé, jen ON sám nás jejich prostřednictvím vyslyší… a jeho odpovědi, byť vyslovené v určité době, jsou dané jeho věčným rozhodnutím.
     Čím víc přemítáme nad tím, co nás rozzlobilo, tím rozzlobenější jsme. T.Jacobs-Stewartová*.
     V poslední den církevního roku vzývej jméno svého Pána, který je bohatě štědrý i k tobě. Vyznej svými ústy jeho skutky, které koná ve tvém životě.

(Komentář: Řím 10,9-18)