† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2014


Myšlenky na sobotu, 1. 3. 2014

     Pán je vždy připraven zvednout nás po pádu a dokonce vždycky najde způsob, jak náš pád proměnit v požehnání, obrátíme-li se k němu s pokorným a důvěřujícím srdcem.
     člověk asi jednou musí být uplně sám, aby všechno pochopil.
     Jakub ti připomíná důležitost přímluvné modlitby spravedlivého. Je ve tvém modlitebním životě prostor pro přímluvu za druhé, za jejich potřeby a trápení? A usiluješ o to, abych žil spravedlivě? To je totiž podmínka účinné modlitby!

(Komentář: Jak 5,13-20)

Myšlenky na neděli, 2. 3. 2014

     To, koho v životě potkáme moc neovlivníme, ale můžeme ovlivnit, koho si v něm necháme aby nás dělal šťastným.
     Nezáleží na tom, jestli jste, budete nebo jste byli spolu měsíc, rok nebo déle. Záleží na tom, že jste měli možnost být spolu a ty prožité chvíle vám už nikdo nevezme.
     Spolehnout se na Boha bývá nesnadný úkol. Máme se lehkovážně přestat starat o budoucnost? Ježíš používá často nadsázky. Dnešní evangelium nemíří k drobnostem a detailům každodenních starostí. Ale jde o princip. Naše starosti nás často hluboce zneklidňují. Asi nikdy nebudeme mít všechno, abychom si byli jisti zabezpečením. Takový neklid však může člověka zcela zničit. Ale jak to udělat, abychom zůstali pokojnými? Základním receptem je důvěra v Boha. A to lze jen tehdy, když uvěříme, že Bůh je dobrý a že není lhostejný k lidské nouzi. A v této víře a důvěře se vraťme k našim starostem. Dostávají zcela jiný rozměr. Vždyť jsou nahlíženy z Boží perspektivy.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 3. 2014

     Láska může zemřít na pravdu, přátelství, na lež.
     Nesuď člověka podle vzhledu.Ať je člověk krásný a připadá ti v první chvíli úžasný,nemusí to tak být.I ošklivý člověk můžu být krásný v srdci.Může být nejkrásnější uvnitř ...
     Přidej se k Petrovu chvalozpěvu, veleb spolu s ním Boha a Otce našeho Pána Ježíše Krista! Veleb jej za naději, za to, co je pro nás připraveno v nebi, za to, že nás vede ke spáse, že budeme „jásat v nevýslovné a zářivé radosti“.

(Komentář: 1 Petr 1,3-9)

Myšlenky na úterý, 4. 3. 2014

     Milujte lidi, proto čím jsou právě teď. Ne pro jejich minulost, ne pro jejich budoucnost.
     Někdy pro chvíli v ráji musíme projít peklem.
     Petrova výzva: Buďte svatí v celém svém chování a svoji naději upínejte k Božímu daru spásy; má být uskutečňována a naplňována i v dnešním dni.

(Komentář: 1 Petr 1,10-16)

Myšlenky na středu, 5. 3. 2014

     Mnozí, kdo promilovali třeba celý život, dovedou nás méně poučit o tom, co je láska, než dítě, které ztratilo pejska.
     Každý je génius. Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý život žít s vědomím, že je neschopná.
     „Smiřte se s Bohem“ – pozvání pro celou postní dobu, která se přede mnou otevírá. Skrze Ježíšovu smrt jsem před Bohem ospravedlněn, tak proč bych měl váhat s návratem do Otcovy náruče, proč bych měla setrvávat ve svých hříších?

(Komentář: 2 Kor 5,20 – 6,2)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 3. 2014

     Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině.
     Nikdy nedovol, aby tě v tvých názorech zlomilo cokoliv jiného než pravda.
     „Vyvol si život“ – Mojžíšova výzva je výzvou k opětovnému potvrzení rozhodnutí. Rozhodnutí komu bude patřit mé srdce, koho budu následovat, milovat a poslouchat, ke komu budou lnout.

(Komentář: Dt 30,15-20)

Myšlenky na pátek, 7. 3. 2014

     Co je těžší? Přiznat někomu, že ho milujete, nebo čekat a doufat, že to řekne on vám?
     Lásku můžeš najít v srdci,ale nikdy ji nenajdeš v MOZKU!!
     Kde ve svém životě, ve svých vztazích mám „rozvázat nespravedlivá pouta, uvolnit uzly jha, utiskované propustit na svobodu, zlomit každé jařmo“?

(Komentář: Iz 58,1-9a)

Myšlenky na sobotu, 8. 3. 2014

     To, koho v životě potkáme moc neovlivníme, ale můžeme ovlivnit, koho si v něm necháme aby nás dělal šťastným.
     Nezáleží na tom, jestli jste, budete nebo jste byli spolu měsíc, rok nebo déle. Záleží na tom, že jste měli možnost být spolu a ty prožité chvíle vám už nikdo nevezme.
     Lékem na moji hříšnost je také milosrdenství, sycení hladových a lačných. I tudy vede cesta k obnovení (trosek) mého života, k opětovnému nalezení radosti v Hospodinu, k nalezení světla v temnotě.

(Komentář: Iz 58,9b-14)

Myšlenky na neděli, 9. 3. 2014

     Když se klukovi nelíbíš v teplákách,nezaslouží si,tě vidět ve svatebních šatech.
     Potkat dnes někoho, kdo je stejný jako ty, je těžké..
     V praxi víry se setkáváme se dvěma krajnostmi. Častokrát se při čtení textů o hříchu či pokušení pomyslně vzdálíme a texty zní, jako by se nás vůbec netýkaly. Anebo se hned snažíme zkoumat konkrétní pokušení v našem vlastním životě. Tak nám snadno unikne, jak zásadní význam má skutečnost prvotního hříchu a jaký rozdíl je mezi pokušením a hříchem. Díky dědičné vině se každý člověk, ba celý svět, ocitl v situaci ohrožení zlem a smrtí. Ale tato „nemoc“ má lék. Všimněme si, že nejde nejprve o bravurní zvládnutí osobních pokušení, ale nejdůležitějším prvkem celé zvěsti víry je přijetí záchrany, kterou Bůh člověku nabídl. Teprve jejím přijetím dostává význam a také sílu náš osobní boj s pokušeními.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 3. 2014

     Každé lidské poznání vychází ze zjevení a víry.
     Není vítězem, kdo bojoval a zvítězil. Ale ten, kdo miloval, zrazen byl a odpustil.
     Která z výzev dnešního úryvku mne bude provázet dnešním dnem, kterou se budu snažit uskutečňovat? Uskutečňovat tak, abych rostl v Hospodinově nároku: „Buďte svatí …“

(Komentář: Lv 19,1-2.11-18)

Myšlenky na úterý, 11. 3. 2014

     Ztracen je všechen čas, jenž neproměníme v lásku.
     Láska dokáže být nekonečně dlouhá, jako nit, ale dá se i lehce přetrhnout.
     Raduj se a žasni nad silou Hospodinova slova, připomeň si chvíle svého života, kdy jsi toto mohl zažívat a dnes i ve dnech příštích v důvěře očekávej jeho působení…

(Komentář: Iz 55,10-11)

Myšlenky na středu, 12. 3. 2014

     Se slušností nejdál dojdeš, ale na konci nikoho nepotkáš, protože tam nikdo nedošel.
     Říkáš, že miluješ déšť, ale když prší, otvíráš deštník. Říkáš, že miluješ vítr, ale když fouká, zavíráš okenice. A proto se děsím dne, kdy řekneš "Miluji tě".
     Výzva ke změně hříšného chování, k odvrácení se od nepravosti platí i pro mne a pro dnešní den, pro tento půst…

(Komentář: Jon 3,1-10)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 3. 2014

     Člověk žije zítřejší radostí.
     Člověk asi jednou musí být uplně sám, aby všechno pochopil.
     Svou naději na záchranu a vys¬vo-bození vlož spolu s královnou Ester do vroucí modlitby k Hospodinu, jen na něj se spoléhej…

(Komentář: Est 4,17n.p-r.aa-bb.gg-hh)

Myšlenky na pátek, 14. 3. 2014

     Tanečníci jsou atleti Boží.
     I slzy se dokáží smát,i úsměv se naučí brečet.
     Bůh má zalíbení v odpuštění, v milosrdenství, je hotov odpovědět na tvé pokání, na změnu tvého smýšlení, na tvé obrácení...

(Komentář: Ez 18,21-28)

Myšlenky na sobotu, 15. 3. 2014

     I k nule vede cesta z obou stran.
     Abyste mohli dělat věci jinak, musíte je jinak i vidět.
     Jsi Bohem vyvolený. Následuj jej po jeho cestách a naplňuj „z celého svého srdce a z celé své duše“ jeho přikázání lásky.

(Komentář: Dt 26,16-19)

Myšlenky na neděli, 16. 3. 2014

     Kdo nevykoupí ani bratra, není schopen vyplatit Bohu sám sebe.
     Maria nám dává svou pokoru, svou důvěru v Boha, svou odevzdanost do Boží vůle, své ticho, své vnitřní naslouchání Duchu.
     Písmo svaté neobsahuje mnoho míst, která by systematicky shrnovala víru. Spíše jakoby mimochodem v souvislosti jiných věcí autoři otevírají téma podstatných prvků víry. Nejinak je tomu i tuto neděli v povzbuzení Timotejovi. Přesto s úžasem zahlédneme zásadní shrnutí: Bůh nás nejprve zachránil obětí vlastního Syna a pak nás zavolal či povolal. Nejde o naše zásluhy, ale o jeho milost a výsadu. Tato milost znamená, že je zlomena smrt a my máme život. Lze to aplikovat na konkrétní rovinu: půst není dobou smutku, ale dobou sestupování ke kořenům radosti naší víry!

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 3. 2014

     Láska může zemřít na pravdu, přátelství, na lež.
     "Všichni jsme byli hněteni a přehněteni těmi, kdo nás milovali, a pokud byli jen trochu důslední, jsme jejich dílem - dílem, které ostatně nepoznají a které nikdy není takové, jak o něm snili. Není jediné lásky, přátelství, které by prošlo našim osudem a navěky ho neovlivnilo."
     I ty, spolu s Danielem, přiznej svoji hříšnost, vyznej své viny, neposlouchání jeho hlasu – a zároveň přiznej Bohu, který zachovává smlouvu a milosrdenství, jeho spravedlnost a pros jej o odpuštění.

(Komentář: Dan 9,4b-10)

Myšlenky na úterý, 18. 3. 2014

     Láska je jako slza. Rodí se v očích a padá k srdci!
     Bůh nám dal život, aniž by se nás ptal. Proč by to měl dělat, když nám ho zase odebírá?
     Izaiáš promlouvá jasně: nestačí jen přestat jednat zle, ale učit se jednat dobře – „hledejte spravedlnost, přispějte utlačenému, sirotku pomozte k právu, zastaňte se vdovy“.

(Komentář: Iz 1,10.16-20)

Myšlenky na středu, 19. 3. 2014

     O člověka kterého milujeme můžeme bojovat celý život, ale ztratíme ho během několika vteřin.
     Modlitba nás sbližuje s Bohem. Je příležitostí přezkoumat s Bohem vše důležité v našem životě. Modlitba je i projevem naší lásky k bližním, modlíme-li se za druhé, za známé i neznámé…
     Cesta naší spásy vede i skrze Josefa a jeho životní cestu, jeho následování Hospodina, jeho pečování a provázení dítěte Ježíše. Napodobuj jej – v následování i v péči o ty, kteří ti byli svěřeni.

(Komentář: 2 Sam 7,4-5a.12-14a.16)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 3. 2014

     Neopouštěj toho, koho miluješ pro toho, kdo se ti líbí, neboť ten, kdo se ti líbí tě opustí pro toho, koho miluje.
     Půst zdaleka není jen odepření si jídla. Je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě zbytečné nebo překážející, co nás spoutává. Když se postíme, dáváme ve svém životě větší prostor Bohu.
     Na koho (co) spoléhá mé srdce? Doufám v Hospodina? Je to poznat z ovoce mých skutků?

(Komentář: Jer 17,5-10)

Myšlenky na pátek, 21. 3. 2014

     Na cestě k opravdové lásce leží tři velké balvany, jimiž jsou sebeláska, ješitnost a žárlivost. Dokud je neodvalíš stranou, nedostaneš se kupředu.
     Almužna je praktický projev toho, že ve druhých lidech vidíme Boha. Tím, čeho se postem vzdáme, můžeme obohatit toho, kdo to potřebuje. Almužna může znamenat: dávat sebe, svůj čas, zájem, trpělivost a hmotné prostředky všem těm, kteří to potřebují - vlastní děti, životní partneři, rodiče, osamělí lidé, nešťastní, trpící... Zřeknutím se něčeho ve prospěch druhých se ztotožňujeme s Kristem a naplňujeme zákon lásky.
     Boží cesty vedoucí k dobrým věcem, k jeho požehnání, vedou i přes ústrky, nelásku a protivenství od blízkých, přes lidské hříchy… Pro mne útěcha, když já jsem tou hříšnou překážkou Božího působení, a také naděje, když se potýkám s následky hříchů druhých.

(Komentář: Gn 37,3-4.12-13a.17b-28)

Myšlenky na sobotu, 22. 3. 2014

     Každý vyprávíme ostatním své příběhy. Příběhy nás utvářejí. Znát někoho znamená znát jeho příběh.
     Smíření a odpuštění znamená vyměnit zlo za spásu. Smíření člověk potřebuje neustále. Smíření s druhými lidmi, s Bohem a dokonce i se sebou samým… Smíření je postoj, který nás orientuje k Bohu.
     Pros i ty o Hospodinovo „pasení“. Pros o odpuštění nepravosti, prominutí hříchu, děkuj za jeho zálibu v milosrdenství…

(Komentář: Mich 7,14-15.18-20)

Myšlenky na neděli, 23. 3. 2014

     Není lepší msty než odpuštění.
     Lživý život je velice krátký; zanedlouho skončí. Život z pravdy je nesmírně dlouhý; je nekonečný.
     Postní doba není především dobou sebezáporu. Ten je až důsledkem intenzivnější touhy po Bohu. Samotná postní doba se soustřeďuje na obnovení víry. Proto si připomínáme křestní katecheze a modlíme se za katechumeny. Spolu s nimi obnovujeme naši víru. V dnešním evangeliu je nádherné sledovat, jak sám Spasitel volí postupné kroky, které ženu přivedou k prohlédnutí. Bůh rozumí lidským pochybnostem, hledání… Stačí mu dovolit přiblížit se a nechat ho jednat.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 3. 2014

     V životě můžete získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni.
     My, kteří věříme, víme dobře, kdo je Ježíš. Jsme schopni jej přímo oslovit jeho jménem. Dokážeme ho vzývat jako světlo své duše a neustále mu opakovat: „Ty jsi Spasitel?“ … On je naším štěstím, radostí a blažeností, příslibem i nadějí, on je naše cesta, pravda a život. … On je ten Bohem poslaný, nikoliv, aby svět odsoudil, ale spasil..
     Pokořit se bývá těžké (jsem přece dospělý muž, známá žena, mám své postavení...). Pro Námana vede přijetí prorokova pokořujícího jednání (Elizeus ani nevyjde ven) a jeho vzkazu k uzdravení těla a k nalezení víry v Boha Izraele.

(Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 25. 3. 2014

     Nedopusťte, aby malá hádka zničila velké přátelství.
     Nikdy si neber příklad z jednání člověka, jakkoli by byl svatý, protože satan ti může dát za příklad spíše jeho nedokonalosti. Raději následuj Pána Ježíše, který je nejdokonalejší a nejsvětější, a nikdy nezbloudíš.
     Kristova ochota (jejíž „začátek“ si dnešním svátkem připomínáme) plnit Boží vůli a obětovat se za nás je pozváním k vděčnosti, k hledání a naplňování Boží vůle v mém životě a k ochotě dávat (obětovat) se druhým...

(Komentář: Žid 10,4-10)

Myšlenky na středu, 26. 3. 2014

     Nikdo nemá tak dobrou paměť, aby mohl být úspěšným lhářem.
     Zlobíme se na někoho? Modleme se za toho člověka. To je křesťanská láska.
     Jsi v očích svých blízkých, sousedů a známých „moudrý a rozumný“? Mohou vnímat, že Hospodin, tvůj Bůh, je ti blízko a že máš jeho „nařízení a ustanovení“ ve svém srdci = přijal jsi je za své?

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 3. 2014

     V životě dostaneš tolik, kolik dáš.
     Bohu se nejvíce podobáme, když prokazujeme dobro těm, kteří nám to nemůžou oplatit...Bohu se nejvíce podobáme, když prokazujeme dobro těm, kteří nám to nemůžou oplatit.
     Co říkal Hospodin tobě v poslední době? Co zaznívalo do tvého života, kam nebo k čemu tě zval? A jaká byla tvoje odpověď a tvé jednání – přijal jsi kázeň, byl jsi mu věrný?

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 28. 3. 2014

     Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to.
     Není větší ctnosti než trpělivost, stejně jako není horší nectnost než nenávist.
     Vrať se k Hospodinu, svému Bohu! Řekni mu: „Odpust každou nepravost.“ Vyznej, že „Asýrie nás nezachrání“, rozhodni se, že se nebudeš spoléhat na dílo lidských rukou, na modly, které se vloudily do tvého života na místo Hospodinovo...

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 29. 3. 2014

     Náš život nespočívá v tom, že bychom seděli na nějakém vrcholu hory a rozjímali o svém pupku. Náš život se odehrává ve světě a vzájemně se ovlivňuje s ostatními.
     Víra bez skutků není k ničemu. Jako je tělo bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků.
     Hospodin „nás rozdrásal“ a zranil, „zabíjel slovy svých úst“ – abychom se od něj nechali uzdravit, „on nás obváže“ ... jeho „spravedlnost vyjde jako světlo“, protože chce lásku, touží po osobním vztahu se mnou.

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 30. 3. 2014

     Někteří lidé vstoupí do našeho života a zase odejdou. Někteří zůstanou jen chvíli a navždy změní náš život.
     Jestliže lze lásku pokládat za první a největší přikázání, pak hlavním na lásce je schopnost mít soucit s trápením těch, kdo jsou v těžkostech a bídě. Neexistuje totiž nic jiného, v čem bychom se mohli Bohu více podobat, než skrze soucit a skutky milosrdenství.
     Slepec v dnešním evangeliu je nejprve téměř náhodným svědkem zázraku. Ježíš zmizí v davu a slepec ani pořádně neví, kdo to byl. V průběhu času se ale drama více a více otevírá a bývalý slepec je více a více veden k porozumění celé události. Víra zraje a vede člověka k jednoznačnému rozhodnutí se pro Ježíše. V této postní době se to týká nejen katechumenů, ale každého křesťana. Věříme i my v Syna člověka?

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 3. 2014

     Lidstvo je jako rodina, která se sotva seznámila.
     Je třeba, abychom otevřeli svá srdce všem chudým i všem těm, kdo z jakéhokoli důvodu trpí. Protože i my jsme lidmi, je třeba dávat jako příspěvek potřebným právě dobrodiní lidskosti a mít soucit se všemi, kdo se nacházejí v obtížích: kvůli vdovství, kvůli ztrátě rodičů, kvůli vyhnanství, kvůli něčí ukrutnosti, kvůli nenasytnosti zikuchtivců, zlodějů, zločinců.
     „Nebude se vzpomínat na to, co minulo.“ Bůh má i pro tebe připravené věci nové, dobré a lepší, než jsi dosud zažíval. Uvěříš mu?

(Komentář: Iz 65,17-21)