† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2014


Myšlenky na pátek, 1. 8. 2014

     Život je tajemství. Abychom zjistili, proč jsme tu vlastně byli musíme rozluštit smysl našeho vlastního života.
     Bůh chce, abychom poznávali jeho přítomnost, moc a lásku, chce, aby ostatní lidé viděli, že on působí v našich životech.
     Jak se dokážu srovnat se skepsí svého okolí vůči mé snaze žít autentický život Kristova učedníka? A jak jsem já odolný vůči nákaze skepse a pochybování?

(Komentář: Mt 13,54-58)

Myšlenky na sobotu, 2. 8. 2014

     Zrušení trhu znamená společnost gulagu.
     Žít v Duchu znamená plně se podílet na životě těla Kristova. Může to proměnit naše farnosti ve skutečná společenství lásky, ze kterých neseme výzvy evangelia do prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme.
     Život s Kristem může vést k pronásledování, ke smrti... Pros za ty, kteří i dnes s tímto rizikem „nesou svoji kůži na trh“ a vydávají Kristu svědectví tam, kde se to nesmí, kde se to nenosí...

(Komentář: Mt 14,1-12)

Myšlenky na neděli, 3. 8. 2014

     S pravdou a láskou nad všelikou cháskou zvítězit snadné není.
     Máme-li se plně účastnit poslání církve, potřebujeme dary Ducha. Přicházejí k nám prostřednictvím křtu Duchem svatým, Boží milosti, zdarma nabízené každému.
     Zajímavá souvislost zařazení jednoho z největších Ježíšových zázraků za událost popravy Jana Křtitele může být snadno přehlédnuta. Ježíš slyší o osudu svého předchůdce a vše nasvědčuje tomu, že ho zpráva hluboce zasáhla. Ale nezlomí ho. Jen předznamenává jeho vlastní cestu. Ve světle této události pak nasycení velkého zástupu dostává již velikonoční význam. A nejenom to, budou to apoštolové, kteří z ovoce Velikonoc budou přinášet pokrm celému společenství, které jde za Ježíšem. Kristus i přes zdánlivé prohry okolo něj pevně směřuje k cíli, který znamená vítězství dobra.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 8. 2014

     K smíchu je vždy třeba aspoň trochu ducha – zvíře ho nemá.
     Svatý Pavel nám říká, že Bůh své dary nikdy zpět nebere. Pokud se tedy znovu ztrácejí, musí to být proto, že jsme je přestali používat.
     Ježíš kráčí v bouřích tvého života naproti i tobě, chce tě jimi provést, naučit tě „chodit po vodě“. Jdi k němu, uč se od něj, dotkni se střapce jeho šatů...

(Komentář: Mt 14,22-36)

Myšlenky na úterý, 5. 8. 2014

     Ne, co vchází do úst, znesvěcuje člověka, ale co z úst vychází.
     Dary Ducha svatého jsou znamení, která nás vedou k Bohu, jsou to nástroje ke splnění úkolu, ne cíle samy pro sebe.
     Jak nebýt slepý ve svém životě? Jak nebýt vytržen ze společenství s Otcem? – Odpověď mohu najít v otázce: Jde mi více o dodržování tradic, nebo o čistotu mého nitra?

(Komentář: Mt 15,1-2.10-14)

Myšlenky na středu, 6. 8. 2014

     Pokud člověk dospěje k poznání, že Bůh je v podstatě veselá osobnost se smyslem pro humor, která se na náš účet ráda pobaví, je život hned srozumitelnější.
     Jestliže se rozhodneme číst s novým nadšením Písmo, jestliže uvěříme, že Slovo je skutečně živé a aktivní, pak se naše životy změní tím, co čteme.
     Jak dnes budu sloužit tomu, kterému „byla dána moc, sláva a království“?

(Komentář: Dan 7,9-10.13-14)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 8. 2014

     Moudrost lásky spočívá v tom, nepodlehnout panice citů.
     Bůh v nás může působit jenom úměrně naší víře. Nedostatek víry Boha omezuje v jeho činech a z nás dělá pasivní křesťany, zatímco pro dynamickou víru je možné téměř všechno.
     Tak jako Petr jsem i já vedle vyznání Krista jako Mesiáše schopen se od něj odvracet svým jednáním, svými slovy... Přesto ani mne Ježíš neodmítá, tak jako Petra mne uvádí do pravdy, která nemusí být příjemná, ale osvobozuje...

(Komentář: Mt 16,13-23)

Myšlenky na pátek, 8. 8. 2014

     Na cestě životem nejsou rovné cesty; všechny buď stoupající, nebo klesající.
     Ježíš je kvádrem nárožním, na kterém mají být postaveny naše životy, a eucharistie nemá téměř žádný smysl, pokud ho neznáme osobně.
     Zachránit a přitom ztratit – ztratit a tím zachránit... Kudy vede v dnešním dnu, v tomto mém životním období cesta následování Krista?

(Komentář: Mt 16,24-28)

Myšlenky na sobotu, 9. 8. 2014

     Láska je nejkratší cesta bližnímu.
     Bůh k nám mluví prostřednictvím svého slova a svého Ducha. Jsme-li naplněni Duchem, budeme hladovět po jeho slově, jsme-li utvářeni slovem, budeme více otevření působení Ducha.
     Nech dnes promlouvat Hospodina ke svému srdci, nech jej promlouvat jeho „spravedlností a právem, milosrdenstvím a slitováním“.

(Komentář: Oz 2,16b.17b.21-22)

Myšlenky na neděli, 10. 8. 2014

     Malý kontrast v povahách je nevyhnutelný pro šťastné manželství.
     Naše víra musí být zaměřena na Boží lásku k nám, na Ježíšovo dílo na kříži, na pokračující dílo Ducha svatého v našich životech.
     Uvěřit znamená opřít se o víru. Nejen připustit, že cosi je či není nad námi, jde o to, postavit na předmětu víry svůj život. Uvěřit Bohu, že je dostatečně pevným, aby nás udržel na vodě, bývá opravdu problém. Avšak důležité je nepřehlédnout, že Ježíš Petra vyzval, aby právě tuto zkoušku víry podstoupil. Rozhodně Petr nezkouší svého Mistra. Avšak Bůh touží naši víru posouvat z dětských představ a teoretických rovin do odvážných situací, v nichž se o víru či lépe o Boha skutečně opřeme.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 8. 2014

     Je snazší napsat deset půvabných sonetů, než jeden působivý reklamní slogan.
     Musíme radikálněji svěřit své životy jemu, začít žít vírou a modlit se s vírou. Možná, že pak začneme věřit neuvěřitelnému, vidět neviditelné, a dokonce i dělat nemožné – vírou.
     Zjevení Hospodinovy slávy se uskutečňuje ve vyhnanství... Bůh je nablízku svému lidu a přichází za ním. Bůh je nablízku i tobě, je v tvém životě, i dnes se s ním můžeš setkat!

(Komentář: Ez 1,2-5.24-28c)

Myšlenky na úterý, 12. 8. 2014

     To je ten, který přišel skrze vodu a krev, Ježíš Kristus.
     Máme-li pochopit, co Bůh říká prostřednictvím svého slova, potřebujeme být otevřeni jeho vedení.
     Hospodinovo slovo může i do tvého života přinášet pravdivý pohled a mít někdy trpkou chuť, usvědčovat z hříchu a jindy zase přinášet sladkost Hospodinovy blízkosti, jeho vedení a požehnání.

(Komentář: Ez 2,8 – 3,4)

Myšlenky na středu, 13. 8. 2014

     Podobenství v bibli jsou úžasná, téměř v každém je inspirace pro to, jak jednat.
     Pán má svůj plán pro každého z nás, ale málokdy nám hned na začátku ukáže celý obraz. Chce, abychom postupovali krok za krokem.
     I já nosím (ve svém srdci) znamení, že patřím ke Kristu. A toto neviditelné znamení má být zřetelné na mém životě – tak jako kdybych je měl na svém čele.

(Komentář: Ez 9,1-7; 10,18-22)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 8. 2014

     Držel krok se slovy, ale obsah mu pořád unikal.
     Jestliže Bůh zaujímá první místo v našem životě, jestliže svůj vztah k němu myslíme opravdu vážně, pak musí být Písmo tím prvním, co budeme číst.
     Ezechielovo symbolické chování má pohnout srdcem lidu, aby změnil své chování a navrátil se k Hospodinu. Co pohne mým srdcem, kdy už uvěřím Boží lásce a dám se mu zcela?

(Komentář: Ez 12,1-12)

Myšlenky na pátek, 15. 8. 2014

     Soustředění je tajemstvím mnoha druhů úspěchů.
     Nejsme voláni k tomu, abychom žili a pracovali v izolaci. Jsme všichni součástí společenství víry. Naše dary a služby mohou být různé, ale všichni se podílíme na společném poslání žít podle evangelia.
     Pro své spojení s Kristem byla Maria povolána k životu. Pro mé spojení s Kristem budu jím povolán k životu. V čem mi Maria může být vzorem ve spojení s Kristem?

(Komentář: 1 Kor 15,20-27a)

Myšlenky na sobotu, 16. 8. 2014

     Přítel je v první řadě ten, kdo nesoudí.
     Jestliže chceme být vedeni, musíme zůstat blízko tomu, kdo nás vede. Jestliže má jakýkoliv vztah růst, musíme na tom pracovat – nestane se to jen tak samo od sebe.
     Hospodin nemá zálibu ve smrti, ale v životě, protože on sám je Život. A můj vlastní život je jediným měřítkem pro Boží soud...

(Komentář: Ez 18,1-10.13b.30-32)

Myšlenky na neděli, 17. 8. 2014

     Pravá láska je na první pohled, druhý pohled rozptyluje.
     Na každé cestě je snadné zabloudit, a tak potřebujeme mapu a kompas. Naší mapou je Bible a Duch svatý je naším kompasem.
     Častokrát se člověk ptá, proč se některé věci dějí. Není totiž patrný jejich smysl. I my se často dostáváme do situací, kdy skrze nás Bůh demonstruje jiným, často neznámým lidem význam a smysl víry, modlitby, trpělivosti, bolesti… V takových situacích není snadné neselhat. Ale výsledek může přinést obrovské ovoce.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 8. 2014

     Pravý muž konce dvacátého století je feminista.
     Je obtížné rozpoznat Boží činy v dnešním světě, pokud nejprve nepochopíme, jak se Bůh projevoval v dějinách.
     Svatost Hospodinovy svatyně je k ničemu, jestliže lid sám neusiluje o svatost… Boží svatost chce být přinášena do světa i mým jednáním (svatým, spravedlivým, milosrdným)!

(Komentář: Ez 24,15-24)

Myšlenky na úterý, 19. 8. 2014

     Kdo má uši k slyšení, slyš.
     Když nás Duch svatý doprovází, očekává, že budeme používat svoji inteligenci a svůj selský rozum.
     Kde jsou v mém životě oblasti, kde se pokládám za boha, kde jednám podle sebe, kde jsem sám sobě svým pánem, kam jsem svého Boha ještě nepustil?

(Komentář: Ez 28,1-10)

Myšlenky na středu, 20. 8. 2014

     Hloupost je nejen dědičná, ale i nakažlivá.
     Rozlišování je rozeznávání toho, co přichází od Boha. Je to podstatný Boží dar pro naši ochranu. Máme-li být prorockým lidem v tomto zmateném světě, potřebujeme být lidem, který je schopný rozlišovat.
     Tam, kde žiji, v mé životní roli, mám i já posilovat to, co je slabé, uzdravovat nemocné, obvazovat zraněné, přivádět zpět rozptýlené, hledat ztracené…

(Komentář: Ez 34,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 8. 2014

     Muž, jenž hromadí bohatství, aniž by ho užíval, je jako osel nosící zlato a žeroucí bodláčí.
     Ježíš nás učí, že křesťanská autorita je pro službu druhých, ne pro to, aby se člověk, který ji vykonává, vyvyšoval. Ten, kdo je největší, je ten, kdo ostatním ochotně slouží, kdo věrně plní úkoly, které mu byly svěřeny.
     Vzdej chválu Bohu za odpuštění, za očištění, za proměnu srdce kamenného v srdce z masa. To vše ti Hospodin, tvůj Bůh, nabízí…

(Komentář: Ez 36,23-28)

Myšlenky na pátek, 22. 8. 2014

     Poutníku, postůj! A odpočiň zde, než nad mořem lesů k poháru krásy tam žíznivý přichýlíš ret.
     Důvěřujeme-li Bohu, může v nás pracovat Duch. Svoboda i poslušnost jsou znameními přítomnosti Ducha v nás.
     Kde je v tvém životě „údolí suchých kostí“? Kde potřebuješ vyvést z hrobu svého smutku, nepřijetí, litování, strachu, odmítnutí, uzavřenosti… Otevři se Božímu duchu, který oživuje!

(Komentář: Ez 37,1-14)

Myšlenky na sobotu, 23. 8. 2014

     Vzpomínky ničí budoucnost.
     Pravým středem celého křesťanského života je eucharistie.
     Setrvej v tichu a v modlitbě, vnímej Hospodinovu velebnost, která naplňuje tvé srdce, tvůj dům, celý svět…

(Komentář: Ez 43,1-7a)

Myšlenky na neděli, 24. 8. 2014

     Přeskoč, přelez, ale nepodlez!
     Lidé jsou ochotnější naslouchat těm, kdo svědčí svým příkladem.
     Ježíš pověřuje autoritou (mocí) rybáře Petra. Právem se můžeme ptát na kompetence nevzdělaného muže, i když chodil do Kristovy školy snad několik let. Ale Bůh sám autoritu respektuje a to i v případě, kdy nositeli jsou obyčejní lidé. Když Petrovi říká slova o skále a klíči, klade mu na srdce nejen úkol, ale svěřuje mu i příslušné kompetence a moc. Jen těžko si představit fungující podnik, který nikdo neřídí. Platí-li to pro běžnou výrobu, jak by to neplatilo pro velké společenství církve. A to i za cenu chyb a selhání. Bůh je schopen si své dílo ochránit i přes mnohá selhání. A tak společně se svatým Pavlem zůstáváme v údivu nad velikostí Boží moci a jeho moudrostí.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 8. 2014

     Někdo fotí všechno, co neuteče. Hlavně městská zákoutí a západy slunce. Východ má jej jeden, nerad brzy vstává.
     Evangelium není abstraktní záležitostí – ožívá, když mým nebo tvým prostřednictvím naplňuje Ježíš Kristus potřeby lidí. Je to poslání, ke kterému je povolán každý křesťan.
     Děkuj i ty za svoji farní obec, za její spojení s Bohem, za víru a vzájemnou lásku tvých bratří a sester, za jejich stálost a vytrvalost…

(Komentář: 2 Sol 1,1-5.11b-12)

Myšlenky na úterý, 26. 8. 2014

     Naděje neklame, neboť Boží láska je vylita do našich srdcí.
     Naše tvrzení, že jsme naplněni Duchem, jsou jen prázdná slova, pokud z našich postojů a chování není vidět láska.
     Stůj pevně – s postojem otevřenosti a připravenosti odpovědět na vedení Duchem svatým – a drž se zásad, ve kterých jsi byl vyučen.

(Komentář: 2 Sol 2,1-3a.14-17)

Myšlenky na středu, 27. 8. 2014

     Velkorysost je vlastností mocných a moudrých. Od mocného blba se sice velkorysého počínání nenaděješ, avšak od moudrého chuďase ano.
     Bůh očekává, že ve správný čas rozkveteme a že přineseme ovoce. Někdy to dlouho trvá, než dobré ovoce dozraje, ale to nás nesmí odradit.
     Přijmi i dnes do svého života, do všeho svého namáhání a lopocení pokoj Kristův. Vnímej jeho přítomnost ve tvém životě!

(Komentář: 2 Sol 3,6-10.16-18)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 8. 2014

     Beru-li něco z této země, musím do ní zpět také dávat.
     Není větší radosti než být na správném místě ve správnou dobu a dělat správnou věc.
     Co pro mne znamená být posvěcen v Kristu a povolán do stavu svatých? Zcela jistě vede tato skutečnost k modlitbě – ke chvále i k prosbě.

(Komentář: 1 Kor 1,1-9)

Myšlenky na pátek, 29. 8. 2014

     Zklamání je jako zmrzlá ruka, může se vyléčit, ale pořád bolí.
     Každý křesťan je povolán k životu ve svatosti. To je příkaz, ne nějaký návrh!
     Jan Křtitel je svobodným člověkem, mluvícím pravdu nehledě na zlobu krále. Modli se za ty, kteří zakoušejí podobně jako on utrpení, mučení či smrt pro říkání pravdy.

(Komentář: Mk 6,17-29)

Myšlenky na sobotu, 30. 8. 2014

     Kde se dva bojí, tam má třetí šanci být odsouzený za křivé svědectví.
     Jestliže Boha skutečně známe, můžeme ho nacházet všude a celý náš život bude vyjadřovat klanění se Bohu, které bude vyrůstat z poznání toho, co pro nás náš Otec v Ježíši vykonal.
     Povolání být Božím dítětem pochází od Boha, stejně jako mé spojení s Kristem, dárcem moudrosti, spravedlnosti, posvěcení a vykoupení. Tím se mohu „chlubit“, za to mohu děkovat.

(Komentář: 1 Kor 1,26-31)

Myšlenky na neděli, 31. 8. 2014

     Když člověk dělá u novin, přejde ho všechna důvěřivost.
     Mnozí z nás jsou duchovně zcela shrbeni, protože s sebou vlečou příšerné množství zavazadel. Vlečou toho s sebou tolik, protože to potřebují kvůli svému egoismu. Musíme se stát dětmi a žít zcela v důvěře v našeho Pána a v odevzdanosti jemu.
     Slovo moc je v dnešní společnosti vnímáno s velkou opatrností. Ježíš má moc rozmnožit chléb, utišit bouři či vyhnat démony. Avšak moc není jen despotický projev toho, kdo jiným dává okusit svoji nadřazenost. Bůh nepotřebuje nad nikým vítězit, protože jeho JE veškerá moc. Porozumět Bohu lze jen při pohledu na jeho zvláštní jednání se stvořením. Člověka povolal k velkému úkolu, aby spravoval zemi a učinil ji tak chválou Boha. Jestliže člověk nedokázal svůj úkol naplnit a naopak naplnil svět zlem, Bůh sám bere toto zlo na sebe. A nyní povolává člověka znovu, a znovu mu svěřuje moc, ale moc sloužit, vydat se za druhé i za cenu vlastní oběti. A právě oběť je chvalozpěvem lásky milujícímu Bohu. Není myslitelná oběť bez obětujícího se člověka, ale také oběť bez Boha ztrácí smysl. Moc v Ježíšově pojetí je služba druhým motivovaná láskou k Bohu.

(Komentář nedělního čtení)