† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2016

Modlitba měsíce března:

     Milosrdný a dobrotivý Bože, požehnej postní dobu, aby se mi stala dobou dobrého cvičení ve vnitřní svobodě. Netěším se na postní dobu, ale vím, že mi udělá dobře.

     Milosrdný a dobrotivý Bože, požehnej postní dobu, abych se v ní dokázal(a) odpoutat ode všech nezdravých návyků. Uč mě jak se odříkáním osvobozovat od svých závislostí a jak znovu pocítit, že mohu pořád ještě svobodně nakládat se sebou samým a že nemusím být závislý(á) na svých potřebách.

     Milosrdný a dobrotivý Bože, dej ať je letošní postní doba pro mě časem vnitřního očištění a obnovy, abych dokázal(a) vědomě vědomě prožívat přítomný okamžik, aniž bych hned všechno, co se ve mně začíná hlásit ke slovu, potlačoval jídlem nebo jinou činností.

     Milosrdný a dobrotivý Bože, požehnej postní dobu, aby mě obnovila a osvěžila a aby očistila mou duši. Tak ve mně o Velikonocích rozkvete nový život skrze Krista, našho Pána..

    Amen.

Myšlenky na úterý, 1. 3. 2016

     Vnímejte každé trápení, každé utrpení a snažte se utěšovat a usmiřovat.
     Myslete na to, že Ducha pomsty nikdy neuspokojíte. Můžeme chodit ve stopách Lámechových a oplácet, nebo můžeme jít ve stopách Kristových a šířit odpuštění; ale nemůžeme dělat obojí.
     Kéž má naše modlitba podobné znaky jako modlitba Azariášova: buď s námi tak, jako my jsme – nebo se snažíme být – s Tebou!

(Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 2. 3. 2016

     Vaší silou ať je mlčení. Hledejte ticho každý den.
     Jeden z důvodů, proč nechápeme Boha lépe, je, že si nevšímáme Jeho jemných kontrol a procvičování. Po ohni přijde jemný hlas - naučte se ho poslouchat. Chcete-li mluvit a cítíte jemné zábrany, tak raději nemluvte. Chcete-li jít nějakou cestou a cítíte červené světlo, nebo že se otevírá i jiná cesta, věnujte tomu pozornost, dokonce i kdyby po vás Bůh chtěl, abyste šli v úplné tmě. Kamkoli Jeho prst ukáže, tam Jeho ruka vyjasní cestu. Dávejte si pozor na zkoušky.
     Tajemství předávání víry spočívá ve sdílení a vypravování dětem i vnukům. I příběhy našeho života obsahují Boží stopy: neostýchejme se o ně podělit!

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 3. 2016

     Buďte lidmi milosrdenství: odpouštějte a žádejte o odpuštění.
     Když máte bolest, nehledejte pochopení a podporu od těch, kteří nikdy nebyli ve vaší kůži. Lidé vám nemohou dát, co sami nemají. Jediné, co vám mohou nabídnout, je rada neuvážená, mnohdy nepříjemná.
     Boží vytrvalost nabízet člověku znovu a znovu své cesty se nedá srovnat s naší nevěrností a umíněností. Neodvracím se i já od něj, i když mi dává sám sebe?

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 4. 3. 2016

     Pokud se vám ze života někde vytratilo ticho, snažte se ho znovu najít, je to neocenitelný poklad, bez něhož byste nemohli žít.
     Vede-li váš život Duch Svatý, daruje vám moudrost, jemnost, dobrotu, vřelost, předvídatelnost a stálou náladu, mírnost, citlivíost k pocitům ostatních, pochopení pro lidskou slabost a její projevy, schopnost odpustit i schopnost požádat o odpuštění.
     Hospodin nabádá každého z nás k návratu. Apeluje i na lidskou moudrost a důvtip! Ve kterém jiném náboženství je Bůh partnerem, doprovázejícím lidi v celém jejich „člověčenství“?

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 5. 3. 2016

     Naučte se rozlišovat; máte v sobě moudrost, která vám vždycky umožní volit a vědět, co je třeba udělat.
     Dříve nebo později si moudrý člověk uvědomí, že život je směs dobrých a špatných dní, vítězství a porážek, dávání a braní a proto se nevyplácí mít přecitlivělou duši, že některé věci je lepší hodit za hlavu.
     Pokud tě v životě něco rozdrásalo: i tobě (i mně) vrátí život, obváže, zase vysvitne! A na moje další nevěrnosti: „Co s tebou?“, ptá se ten, který chce lásku, ne oběti. Právě k lásce, ne k oběti, mě má „nakopnout“ kající doba.

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 6. 3. 2016

     Vydařený život bude takový život, v němž vašimi hlavními trumfy budou modlitba a ticho.
     Dříve nebo později se moudrý člověk naučí, že ten, kdo se neumí ovládat, obvykle prohrává, že každý má čas od času k snídani připálený toust a že by neměl brát příliš vážně nářky kamarádů.
     Podobenství o milosrdném otci, které představilo evangelium, otevírá nový rozměr Velikonoc. Setkání otce s marnotratným synem znamená strhující zážitek milosrdenství, který se promění v uzdravení srdce. Teprve v této chvíli lze mluvit o skutečném obrácení. Starší syn, který by na první pohled měl být vzorným prototypem syna, je ve skutečnosti plný hořkosti a rozhodně mu schází stejná láska, jakou otec má k oběma svým dětem. Je schopen zranit svého otce lživými slovy („Mně jsi nikdy nedal ani kůzle…“), takže se před ním musí otec obhajovat (otec mu dal celý svůj majetek!). Ale ani v této chvíli otec nepřestal svého syna milovat. Ale starší syn lásku neopětuje. Nikoli proto, že by se s otcem nesetkal, ale protože jeho srdce je příliš úzké, sevřené a neochotné milovat. I tento druhý syn potřebuje obrácení, ačkoli se to na první pohled nezdálo. Srovnáme-li toto podobenství s naším životem, komu se více podobáme? Boží mocí a Otcovou láskou se dá mnohé změnit.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 3. 20136

     Mějte smysl pro povinnost – když dobře vykonáváme svůj úkol, můžeme dělat, co říkáme, a říkat, co děláme.
     Dříve nebo později moudrý člověk pozná, že nejrychleji se člověk stane neoblíbeným, když začne roznášet pomluvy o ostatních, že každá obezlička se vždy změní v bumerang, a že nakonec nezáleží na tom, komu připadne chvála, hlavně když je práce hotová.
     Dnes mohu mít radost, že Ježíš oceňuje víru, která není podmíněna znameními a zázraky. Kéž je moje víra očekáváním jediného: setkání s Ním tváří v tvář.

(Komentář: Iz 65,17-21)

Myšlenky na úterý, 8. 3. 2016

     Dostali jste dvanáct darů Ducha svatého: lásku, radost, pokoj, trpělivost, shovívavost, vlídnost, dobrotu, mírnost, věrnost, tichost, zdrženlivost a čistotu. Využijte je.
     Dříve nebo později moudrý člověk zjistí, že většina ostatních lidí je stejně tak ambiciózní jako on, že mají mozek stejně tak dobrý nebo lepší a že tvrdá práce a ne chytrost je tajemstvím úspěchu.
     Oživující voda Ježíšova učení působí i dnes. I já jsem povolán, abych měl podíl na jejím uzdravování; minimálně v tom, že se jejím proudům nebudu stavět do cesty.

(Komentář: Ez 47,1-9.12)

Myšlenky na středu, 9. 3. 2016

     Aby se dobrodružství vašeho života vydařilo, musíte si uchovat radost.
     Dříve nebo později moudrý člověk přijde na to, že nikdo se na první metu nedostane sám, že jen díky spolupráci se můžeme dostat k lepším věcem.
     V závěru úryvku zní ujištění, že Boží láska je ještě větší než láska mateřská. Jak na to odpovím?

(Komentář: Iz 49,8-15)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 3. 2016

     Každé drobné gesto je důležité, dělejte jich hodně.
     Dříve nebo později si moudrý člověk uvědomí, že „umět vycházet s lidmi” závisí z devadesáti osmi procent na jeho chování k ostatním.
     Mojžíš konejší Hospodina! I moje přímluvné modlitby za druhé jsou výrazem zodpovědnosti za ty, kdo jsou mi svěřeni.

(Komentář: Ex 32,7-14)

Myšlenky na pátek, 11. 3. 2016

     Bojujte proti zoufalství. Vaší zbraní by měla být úcta ke všemu živému.
     Ježíš řekl: „Pečlivě uvažte, jakým způsobem posloucháte”
     Kdokoli se staví proti zlým skutkům, kdokoli druhé napomíná, bude sdílet tento osud. V soužení a trápení však bude ztotožnění s Ježíšem dokonalé.

(Komentář: Mdr 2,1a.12-22)

Myšlenky na sobotu, 12. 3. 2016

     Modlete se. Bůh vám dá naději, poproste ho o nové srdce.
     Kdy vám naposledy přišel někdo říct zprávu, kterou jste nechtěli slyšet? Nebo kdy s vámi někdo silně nesouhlasil? Nebo vás konfrontoval? Pokud je to už delší dobu, pak se s vámi možná nedá snadno mluvit. Možná, že nejste přístupní.
     Beránek vedený na porážku je předobrazem našeho Pána, ale i všech jeho následovníků, jejichž jméno má být zapomenuto! Vzpomenu dnes zvlášť na politické vězně, na ty, kdo trpí v táborech, zřízených diktaturami.

(Komentář: Jer 11,18-20)

Myšlenky na neděli, 13. 3. 2016

     Plňte svůj úkol srdcem, objevíte skrytý poklad.
     Nemůžeme dát ostatním lepší dar, než je brát takové, jací jsou.
     Farizeové se Ježíše ptají: „Máme dodržovat zákon, nebo ne?“ Zřejmě jim vůbec nejde o ženu, ale o usvědčení Ježíše, který přece nemůže popřít Boží zákony. Ve svých důsledcích tito muži soudí Boha za nemilosrdenství. Otevřeli ale důležitou otázku: Je nutné jakýkoli pozitivní (tedy výslovně formulovaný) zákon plnit doslova podle litery, anebo podle jeho významu? Ježíš dává jasnou odpověď: Dodržujte zákon především sami. A Bohu přenechte soud nad těmi, kteří selhali. Bohu totiž záleží na každém a stále hledá cesty, jak těmto lidem pomoci k obrácení.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 3. 20136

     Náš svět velmi potřebuje lidské bytosti, které umějí odpouštět i poprosit za odpuštění. Jedině takoví muži a ženy mohou světu dodávat životodárný kyslík.
     Vypěstujte si srdce plné díků - vděčné srdce vám může pomoci zachránit život. Když jste v maléru a vypadá to, že celé peklo si na vás zasedlo, tak zrovna tehdy potřebujete zvednout hlas ke chvále. Nic nedemonstruje důvěru tak, jako když začnete Bohu děkovat, i když jste na vrcholu krize.
     Po dvou tisíciletích od této události by měla být naše víra dokonalejší: snažím se o poznání Ježíše a jeho Otce? Nebo mě snad baví chodit v v pološeru či temnotě?

(Komentář: Jan 8,12-20)

Myšlenky na úterý, 15. 3. 2016

     Nejlepší chvíle vašeho života je dnešek.
     Když jste v úzkých, když jste přitlačeni do kouta, Bůh je vám k dispozici, aby pomohl. A pomůže vám hojně a vždycky. Co byste chtěli víc?
     Předpovídané povýšení (ovšem na kříž!), ve skutečnosti sebezmaření, je základem pro pochopení Ježíšova vztahu k Otci, kde se snoubí láska s poslušností. Model pro vztahy v Církvi!

(Komentář: Jan 8,21-30)

Myšlenky na středu, 16. 3. 2016

     Nemějte strach ze smrti. Dovede vás na nejkrásnější ze všech setkání.
     Bůh je ten, kdo ti dává schopnosti k tomu, abys dokázal to, co je pro ostatní složité nebo nemožné.
     Ne naše zásluhy, vědomosti, ale Ježíšova pravda dokáže osvobodit. Její poznání je usnadněno vytrvalostí v Jeho službě.

(Komentář: Jan 8,31-42)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 3. 2016

     Vydařený život je tvrdý, náročný. Protože neztratíte zájem o druhé. Protože budete soucítit s každým utrpením, trápením a budete se snažit pomáhat a utěšovat.
     Jsi-li cokoliv schopen se naučit a dokázat, to tě Bůh požehnal schopnostmi.
     Ježíš uniká i dnes kamenování těch sebevědomých, kteří o sobě prohlašují: „Teď už jsme si jisti.“ Před sebejistými se i dnes skrývá a „odchází z chrámu“.

(Komentář: Jan 8,51-59)

Myšlenky na pátek, 18. 3. 2016

     Neměli bychom mluvit, pokud naše slova nemají větší sílu než ticho.
     Je přímé spojení mezi vašimi požehnáními a účelem vašeho života. Boží dary jsou jen nástroji, které vás připravují, abyste mohli plnit Jeho vůli.
     Náš Pán, nepochopen, se vrací za Jordán – na místo, kde křtil Jan. Znám já místo svého křtu? Zastavení u křtitelnice by mě jistě před mým prožíváním Svatého týdne obohatilo…

(Komentář: Jan 10,31-42)

Myšlenky na sobotu, 19. 3. 2016

     I ten nejmenší skutek lásky je Bohem požehnaný a nepatrné skutky se stanou velkými, když je budeme konat s velkou touhou líbit se Bohu.
     Ať už Jeho požehnání přichází formou finanční prosperity, zlepšeného zdraví nebo většího vlivu, Bůh vám nežehná, abyste si mohli hromadit zásoby nebo se nafukovat. Když vám Bůh něco dá, chce, abyste to použili pro Jeho slávu.
     Tolik důležitých věcí dokáže Bůh sdělit ve spánku! Poslušností hlasu Božího se Josef stává ochráncem díla našeho vykoupení. A jeho život probíhá úplně jinak, než si představoval…

(Komentář: Mt 1,16.18-21.24a)

Myšlenky na neděli, 20. 3. 2016

     Pokoj v duši je darem z nebes, snažte se ho získat.
     K čemu je dobrý úspěch, když neplníte Boží vůli?
     Žalm 22 patří k Velkému pátku. Žalmista se ocitá v propasti smrti, ale i v takové chvíli nepřestal doufat v Boha, který zachraňuje. A Bůh na jeho volání odpoví. V tomto textu jsou skryty celé Velikonoce od Kristovy úzkosti přes utrpení kříže až ke chvále vzkříšení.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 3. 20136

     Zkuste ze všech sil milovat celých čtyřiadvacet hodin, prožívejte tyto hodiny naplno. Včerejšek nebyl lepší a o zítřku nic nevíme. Bůh vás stvořil pro jeden den.
     Navždy si pamatujte, že Bůh je zdrojem všeho, co máte, a všeho, co kdy mít budete!
     Ježíšův přítel Lazar byl dobrým, a proto nepohodlným svědkem. Nenávist a likvidace těch, kterých se Pán dotkl, je nám povědomá.

(Komentář: Jan 12,1-11)

Myšlenky na úterý, 22. 3. 2016

     Pokud všechno přijímáte s láskou, bude to pro vás úžasná a jedinečná cesta svatosti. Všechno dělejte s láskou.
     Když vám Bůh dá svá požehnání, tak si určitě přečtěte i instrukce, které k nim přibalil; jen pak se mu zalíbíte a budete naplněni!
     Povolání Služebníka je v Kristu naplněno a rozšířeno až do končin země. On je tu pro všechny národy, tedy i pro nás, naši Církev, pro moji rodinu. A pro mě osobně – snad se „nenamáhal nadarmo“.

(Komentář: Iz 49,1-6)

Myšlenky na středu, 23. 3. 2016

     Bůh by měl být jednoduše středem našeho života. Pokud ho tam umístíte hned od rána, pak bude vaše vnitřní radost hluboká, ať bude den sebevíc náročný.
     Nevíte, co Bůh promluvil nad vaším životem a najednou se všechno mění! Otevřené dveře, přicházející příležitosti, lidé, o kterých jste si mysleli, že si vás nevšimli, natož aby vás měli rádi, se o vás začínají zajímat. Co se to děje? Vaše kroky jsou vedeny Pánem.
     Možná Kristovi spolustolovníci nemají ani tolik strach o Ježíšův osud, ale o své svědomí. Proto chtějí ujištění, že právě oni nezradili. Představím si nepochopení, které náš Pán od apoštolů zakusil. Vynahradíme mu to v Církvi?

(Komentář: Mt 26,14-25)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 3. 2016

     Během svého života se setkáte s nástrahami, všemožnými problémy, a budete muset bojovat. Proste každý den svého anděla strážného o ochranu.
     Bůh vás může postavit do situace, ve které ostatní pracují a vy sklízíte užitky. Nemusíte si ale dělat starosti nebo žárlit na to, že někdo vysbírá pole, protože nikdo kromě vás to nemůže posbírat. Rút začala s jedním osudem a „našla se” v jiném. Když ji Boaz zavolal jménem, najednou nestála někde vzadu, ale stála vpředu na místě požehnání. Když Bůh jedná, pak se tohle může stát hodně rychle. Tak buďte připraveni!
     Poděkuji dnes za Pánovu přítomnost v Eucharistii a v jeho slovech. A poprosím, abychom pochopili, co pro jeho přebývání mezi námi znamená služba potřebným.

(Komentář: 1 Kor 11,23-26)

Myšlenky na pátek, 25. 3. 2016

     Staňte se bojovníky Lásky. Vaší zbraní ať je respekt ke každému člověku.
     Můžete strávit svůj život kdekoli a s kýmkoli a dělat cokoli, pak jednoho dne potkat někoho a cítit, že je mezi vámi pouto. Intuitivně víte: „Bez tebe nenaplním svůj osud.”
     Tak vzpomíná na poslední Ježíšovy chvíle Jan, který spočíval na Pánově hrudi při předchozí večeři. Janův další životní běh se nesl ve znamení této blízkosti. Můj vztah k Ježíšovi může (a má!) být podobný.

(Komentář: Jan 18,1 – 19,42)

Myšlenky na sobotu, 26. 3. 2016

     Pokud nezvládáte milovat, požádejte Boha o nové srdce. On o tom něco ví, protože on je láska.
     Když se ohlédnete, uvědomíte si, že kdybyste nepotkali toho určitého člověka, nebo nevzali ten telefonní hovor, nebo nečetli ten e-mail, pak byste nebyli tam, kde jste dnes.
     Uvědomím si: ponořením do Krista, svým křtem, jsem se stal účastníkem Jeho osudu a to v utrpení, které na mě doléhá, ale jistě také jednou v jeho slávě! Kéž se z toho dokážu radovat!

(Komentář: Epištola Řím 6,3-11)

Myšlenky na neděli, 27. 3. 2016

     Svou morální sílu čerpáte mnohem víc z ticha a z modlitby než ze špenátu, ženšenu, jogurtů nebo z nevím jakých supervitamínů.
     To, že někdo z vašeho života odejde, neznamená, že byl špatný. Znamená to pouze,že jeho podíl na tomto příběhu končí. Musíte poznat, kdy něčí role ve vašem příběhu končí, jinak se jen budete snažit zkřísit mrtvé.
     Připojme se k žalmistovi a spolu s celou církví vyznejme: „Boží milosrdenství trvá na věky.“ Vždyť toto milosrdenství se vztahuje na každého, kdo Kristu nabídl svůj život, jak to v tuto noc učinily stovky katechumenů po celém světě. Dnes zpíváme o základním kameni – Kristu, na kterém je vybudována záchrana. Proto má být podle tradice církve oltář kamenný, aby tento verš Písma připomínal. Boží moc prolomila veškeré zlo, i to, které člověk vlastní silou nedokázal porazit – zlo hříchu a smrti. Nyní zbývá jediné: uvěřit. Přijmout ve víře tuto podivuhodnou skutečnost, která odporuje pravidlům našeho světa.

(Komentář nedělního čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 3. 20136

     Čím méně mám osobních potřeb, tím víc se můžu starat o potřeby ostatních.
     Smiřte se s tím, když něco skončí. Pokud vám to Bůh chce dát, tak vám to dá.
     Ženy „se strachem a radostí“ potkávají Ježíše. On jim jde naproti! Vyjdi i nám, Pane, vstříc, kdykoli máme nejistotu a úzkost.

(Komentář: Mt 28,8-15)

Myšlenky na úterý, 29. 3. 2016

     Věnujte čas dobru, je to cesta ke štěstí. Věnujte čas přemýšlení, je to zdroj moci. Věnujte čas lásce, je to důvod k životu.
     Pokud jste se snažili něco dokázat a ono se to nepovedlo, akceptujte v této oblasti Boží vůli. Vstaňte, jděte do obchodu, kupte si něco na sebe, pochutnejte si na dobrém jídle a začněte znovu žít!
     Pán dobře ví, že Magdaléna hledá právě jeho. Přesto se ptá. Chce po ní odpověď. I po mně chce, abych mu svěřil své nejistoty a úzkosti.

(Komentář: Jan 20,11-18)

Myšlenky na středu, 30. 3. 2016

     Chceš-li se dozvědět, jakou cenu má minuta, zeptej se toho, komu ujel vlak. Čas na nikoho nečeká. Popadni každou chvilku, která ti zbývá, a nepusť ji – bude pro tebe velmi cenná.
     Nikdy u nikoho nežadoňte, aby s vámi zůstal i proti své vůli. Jeho odchod není náhoda, jen to znamená, že Bůh má pro vás v zásobě něco lepšího (a pro něj možná také). Tak Mu věřte a jděte dál!
     Možná dodnes platí: vždy, když jsme přesvědčeni, že Ježíše dobře známe, On zmizí. Nemiluje dodnes nejistoty svých učedníků?

(Komentář: Lk 24,13-35)

Myšlenky na čtvrtek, 31. 3. 2016

     Zpověď je jednou z nejlepších protilátek, které působí proti naší pýše, naší ubohosti a také nás zbavují samoty.
     Předtím, než se vydáte dál, zastavte se a poděkujte za vklady, které jste od Boha a od ostatních lidí do života dostali.
     Kristus v přítomnosti užaslých učedníků jí pečenou rybu. Právě ryba se stane znakem křesťanů. Ve řeckém slově ICHTYS (ryba) tvoří písmena počáteční hlásky výrazu: Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel. I zde platí: jste to, co jíte…

(Komentář: Lk 24,35-48)