† † †




Sebrané myšlenky dne - září 2017



Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na září:

    Všeobecný: Za naše farnosti, aby se – živeny misijním duchem – staly místem sdílení víry a svědectví lásky.

    Národní úmysl: Aby nám Pán dal pochopit zákon lásky a aby naše bratrská a usmířená společenství byla povzbuzením pro ostatní (EG, č. 100,101).


Myšlenky na pátek, 1. 9. 2017

 Soustřeďte se na dnešek. Bůh naplňuje naše potřeby každý den. Ne jednou týdně či jednou za rok. Dá vám, co potřebujete, když to otřebujete.
 Když se cítíme zle, když cítíme že všechno jde špatně, měli bychom si vzpomenout: "Bůh mě miluje. Bůh mě nikdy neopouští". (Papež František)
 Držení „těla v kázni“ bylo jistě již pro první křesťany v antické kultuře obtížné. Jednota těla a ducha je právě tímto ovládáním krásně vyjádřena.

(Komentář: 1 Sol 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 2. 9. 2017

 Strach nikdy nenapsal symfonii nebo báseň, nikdy nevyjednal mírovou smlouvu, nikdy nevyléčil nemoc. Něco takového dokáže odvaha. Něco takového dokáže víra.
 "Prosme Matku Boží, která zná bolesti uprchlíků, aby byla těmto našim bratřím a sestrám nablízku." (Papež František)
 Živit se prací vlastních rukou nebyl pouhý příkaz. Pavel se svými druhy šli sami příkladem. Pokud na mě budou druzí dávat pozor, co si odnesou?

(Komentář: 1 Sol 4,9-11)

Myšlenky na neděli, 3. 9. 2017

 Léčíme-li strach výbuchy vzteku, alkoholem, trucováním, vylučujeme Boha z řešení našeho problému a problém pouze prohlubujeme.
 Pokora je uprázdněné místo přenechané Bohu. (Papež František)
 Předporozumění je typickým problémem dlouho věřících lidí. Jde o způsob náhledu na čtení či témata, která jsme si již dávno zpracovali a jejich výklad známe a komukoli, kdo se nám snaží vysvětlit či navrhnout jiný pohled na věc nenasloucháme, protože „to víme“. Ježíš potřebuje zbořit podobné předporozumění učedníků, jak má vypadat mesiáš. Boží pohled na pomazaného je jiný, než se učedníci domnívali. „Jiný“ neznamená, že nesplní očekávanou roli! Jen bude její naplnění probíhat jinak. Zkusme i my nezkamenět ve svých pohledech na svět, víru i prožívání běžného života. Je třeba se stále Boha ptát, jak věci vidí on.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 9. 2017

 Strach z toho, že zklameme Boha, má ostré zuby. Nicméně Kristus má zubařské kleště. Když se poprvé zmíní o strachu, neváhá jich použít. "Buď dobré mysli, synu, odpouštějí se ti hříchy".
 Cesta kdy se směřujeme Pánu začíná každý den hned od rána. (Papež František)
 Dodnes je pro mnohé radostná zvěst nepřijatelná. I dnes sám Ježíš prochází středem těch, kdo ho chtějí svrhnout! A ubírá se dál…

(Komentář: Lk 4,16-30)

Myšlenky na úterý, 5. 9. 2017

 Nezvládnutý strach vede ke hříchu. Hřích vede člověka k tomu, aby se skrýval. A protože jsme všichni zhřešili, všichni se skrýváme - nikoli do křoví, ale do osmdesátihodinového pracovního týdne, do záchvatů vzteku. Vyhýbáme se kontaktu s Bohem.
 V Marii vidíme že pokora není ctností slabých ale silných, těch kteří nepotřebují zacházet s ostatními špatně aby pocítili svou důležitost. (Papež František)
 Pověst, která se o Ježíšovi roznesla, vycházela z jeho mocných činů. Tichá láska, kterou mu máme dát my, vyvěrá již z Ducha svatého, kterého jsme přijali.

(Komentář: Lk 4,31-37)

Myšlenky na středu, 6. 9. 2017

 Ježíš nás příliš miluje, než aby nás nechal pochybovat o své milosti.
 Když nám něco působí utrpení, naslouchejme Ježíšovu hlasu v našich srdcích: "Neboj se! Jdi dál! Já jsem s Tebou!" (Papež František)
 Nejen uzdravení z horečky, ale i uzdravení vztahů! Petrova tchyně hned vstává, ujímá se své role a obsluhuje Ježíše i s jeho přáteli.

(Komentář: Lk 4,38-44)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 9. 2017

 Bůh si nevede seznam našich provinění. Jeho láska vyhání strach, protože on sám vyhání náš hřích.
 Odpuštění osvobozuje naše srdce a dovoluje nám začít znovu. Odpuštění dává naději. Bez odpuštění Církev neroste. (Papež František)
 Rybáři mohli být umínění a neuposlechnout. Lovu rozuměli jistě dobře! Chci být k Ježíšovu nabádání vnímavý, poslušný i tam, kde to vypadá beznadějně.

(Komentář: Lk 5,1-11)

Myšlenky na pátek, 8. 9. 2017

 Žádná pilulka, žádné řeči, žádný psychiatr, žádný majetek nemůže zajistit hříšníkovu srdci mír. Můžete strach otupit, nemůžete se ho ale zbavit. To dokáže jedině Boží milost.
 Naděje je ctnost srdce, které se nezamyká v temnotě, které nepřebývá v minulosti, ale je schopné vidět zítřek. (Papež František)
 Josefova odvaha a láska k Marii vytvořila zázemí lidské rodiny pro přijetí samotného Božího Syna. Budu dnes zvlášť pamatovat na rodiny, kde nejsou dobré podmínky pro příchod dětí.

(Komentář: Mt 1,1-16.18-23)

Myšlenky na sobotu, 9. 9. 2017

 Když jste přijali Boží odpuštění, žijte jako člověk, jemuž je odpuštěno. Ježíš otevřel vaši celu - tak z ní tedy vyjděte.
 Druzí lidé jsou darem který má být přijímaný s úctou, zvlášť pokud jsou slabí a křehcí, protože v nich nás přichází potkat Kristus. (Papež František)
 Trháním klasů porušovali učedníci sobotní klid. Nezredukovali jsme ale i my Ježíšovu radostnou zvěst na úzkostlivé plnění předpisů?

(Komentář: Lk 6,1-5)

Myšlenky na neděli, 10. 9. 2017

 Ježíš neodsuzuje oprávněnou starost o naše povinnosti. Odsuzuje trvalý stav mysli, který nepočítá s Boží přítomností.
 Opravdově konáme dobro když nic nechceme nazpátek v konkrétních situacích každodenního života. (Papež František)
 V lidském životě je řada okamžiků, kdy nás lidé okolo rozčilují svým přístupem, slovy, drobnostmi. Občas se však stane událost, která zásadně otřese základy vztahu. A teprve v takové chvíli se ukáže, jak důležité je odpuštění. Kajícník potřebuje zažít odpuštění jako proces, jehož vrcholem je samotné odpuštění jako milosrdné přijetí kajícníka poškozeným. Odpuštění je uzdravením vztahu. Proto se teprve ve vážných momentech objeví jako nesmírně cenný dar Boží lásky svátost smíření. Ale nejde o jedinou cestu k odpuštění. Každé společenství, rodinou počínaje, může žít, jen když je přítomné odpuštění. Ježíš apoštoly učí nejen milovat bližního, ale také odpouštět, protože nedokážeme vytvořit život bez zranění druhých. Ale dokážeme si vzájemně odpouštět, a tak si nepřetržitě projevovat lásku. Odpuštění se tak posouvá do zcela nové roviny. Je výrazem či dokonce vrcholem lásky.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 9. 2017

 Napodobujte Ježíšovu matku na svatbě v Káni. Zkuste to udělat taky tak rychle. Zjistěte, co je za problém. Pak jděte k Ježíšovi a jasně jej popište.
 Je to radost každého z nás, když objevíme útěšnou blízkost a přítomnost Ježíše ve svém životě. (Papež František)
 Poklady moudrosti a poznání jsou v Kristu skryté, nevnucují se. Sám život, naplněný obětavostí a službou, je postupně objevuje.

(Komentář: Kol 1,24 – 2,3)

Myšlenky na úterý, 12. 9. 2017

 Zamyslete se nad tím, v jakých oblastech si děláte starosti. Za to se pak modlete zcela konkrétně.
 S Ježíšem Kristem se rodí a obrozuje radost. Ti,kteří se Jím nechají spasit,jsou osvobozeni od hříchu, smutku, vnitřní prázdnoty a izolace. (Papež František)
 I dnes je poptávka po planých naukách, které „udělají dobře na duši“. Položení s Kristem do hrobu a spolu s ním i vzkříšení – to se vztahuje i na nás, kteří jsme uvěřili v Boží moc, projevenou v bezbrannosti Kristova utrpení.

(Komentář: Kol 2,6-15)

Myšlenky na středu, 13. 9. 2017

 Když budete hledat království zdraví, zneklidní vás každý pupínek či boulička. Když budete hledat království popularity, připraví vás o pokoj sebemenší konflikt. Když ale budete hledat jeho království, naleznete je. Můžeme se na něj spolehnout - a zbavit se tak starostí.
 Jak důležití jsou prarodiče pro rodinný život, pro předávání lidského a náboženského dědictví tak důležitého pro každého a každou společnost! (Papež František)
 Nacionalismus, tím méně rasová nadřazenost a xenofobie nemá v křesťanství místo! I v tom je moje vyznání návodem k životu.

(Komentář: Kol 3,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 9. 2017

 Nemůžeme jít někam, kde by nebyl Bůh. Ohlédněte se přes rameno - je to Bůh, kdo kráčí za Vámi. Podívejte se do bouře - to k vám přichází Ježíš.
 Kéž nám Panna Maria pomáhá sbírat ve skutečnosti, která je kolem nás, nejenom špínu a zlo, ale také dobro a krásu. (Papež František)
 Ježíšova předpověď nemohla být tenkrát Nikodémem zcela pochopena; ale nevzpouzíme se i my skutečnosti, že každému vítězství předchází utrpení?

(Komentář: Jan 3,13-17)

Myšlenky na pátek, 15. 9. 2017

 Kdyby Kristus přišel po klidné hladině jezera, Petr by mu patrně zatleskal, ale asi by nevystoupil z člunu. Bouře nás přimějí, abychom se vydali na pouť, na kterou jsme se doposud nikdy neodvážili.
 Vidět vždycky a pouze zlo, které je okolo nás, znamená, že nechceme uznávat hřích, který je také v nás. (Papež František)
 Maria je od této chvíle i naše matka. Stojí s námi v našich těžkostech. Spolu s nejmladším učedníkem, kterého Ježíš tolik miloval, je v blízkosti křížů dnešní církve!

(Komentář: Jan 19,25-27)

Myšlenky na sobotu, 16. 9. 2017

 Nemůžeme si zvolit, zda bouře v životě přijde či nepřijde. Můžeme se ale rozhodnout, kam se za bouře budeme dívat.
 Kolik trpělivosti má Bůh! Každý z nás si může říci: Kolik trpělivosti má se mnou Bůh! (Papež František)
 Čím víc si přiznám svou nedostatečnost a ubohost – zvlášť ve svátosti smíření – tím víc vynikne spolehlivost nauky (v řec. orig: věrné, spolehlivé je to slovo)! Mám se tedy o co opřít…

(Komentář: 1 Tim 1,15-17)

Myšlenky na neděli, 17. 9. 2017

 Když nás Bůh volá k odvaze, nevolá nás k naivitě nebo k pošetilosti. Nemáme být nevšímaví k obrovským problémům, které nám život přináší. Máme ale svůj pohled na problémy vyvažovat dlouhými pohledy na to, co všechno Bůh dokázal.
 Lhostejnost a nevraživost zaslepují a ohlušují, brání vidět bratry a sestry a neumožní rozpoznávat v nich Pána. (Papež František)
 Každý, kdo žije v manželství, ví, že bez odpuštění nelze úzké spojení s partnerem zvládnout. Pojem spravedlnosti se chápe jako nezbytnost dát každému to, co mu náleží, a to jak v pozitivním smyslu (máme právo na…), tak v negativním významu (oko za oko, zub za zub). Znamená odpuštění změnu těchto pravidel? Každý soudný člověk ví, že přes veškerou snahu nedokážeme vždy zachovat přesnou spravedlnost. Pak musí nastoupit odpuštění. Výborným příkladem je rodina. Špatně fungující manželský pár buď vyžaduje striktní spravedlnost a z domova vytvoří peklo, anebo přestanou jeden vůči druhému investovat své síly a jejich společný život zmrzne. Je tedy zřejmé, že pravidla života ve společenství předpokládají usilování o pozitivní spravedlnost a k ní přikládají nezměrnou míru odpuštění. A pak lze mluvit o životě ve vzájemné lásce.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 9. 2017

 Udělejte vše pro to, abyste nepřestali hledět na Ježíše.
 Dětští uprchlíci, zejména v případě, když utíkají sami, jsou nejvíce bezbranní a zranitelní. Modleme se za ně a pomozme jim. (Papež František)
 Pokorné setníkovo vyznání opakujeme pravidelně při eucharistické hostině; Můžeme jej pojmout šířeji než uzdravení pouze „naší duše“.

(Komentář: Lk 7,1-10)

Myšlenky na úterý, 19. 9. 2017

 Učte se veršům z Písma zpaměti. Čtěte životopisy velkých lidí. Zabývejte se svědectvím věrných křesťanů. Udělejte vědomé rozhodnutí, že svou naději vložíte v Boha.
 "Obchod s lidmi je zločin proti lidskosti. Musíme spojit síly, abychom osvobodili jeho oběti." (Papež František)
 Radost maminky z uzdravení jejího jediného syna musela být nepředstavitelná. Kéž se i já dovedu radovat z Ježíšových mocných činů, které nejsou třeba tak nápadné…

(Komentář: Lk 7,11-17)

Myšlenky na středu, 20. 9. 2017

 Bůh rozvěsil své diplomy po celém vesmíru. Duhy, západy slunce, obzory, nebesa posetá hvězdami. Své mocné skutky zaznamenal v Písmu. Jeho poučení je jasné - je pánem každé bouře. Bojíte se té své? Tak pohleďte na něj.
 Musíme překonat všechny formy rasismu, netolerance a instrumentalizace lidské osoby. (Papež František)
 Opravdu, dodnes se lidem nezavděčíte. Jednoho kněze kritizují, že je příliš upjatý, další se zas může jevit příliš „světský“. I dnes by se náš Pán setkal s odsuzováním.

(Komentář: Lk 7,31-35)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 9. 2017

 Ježíš udělal víc, než že jen mluvil o strachu. On se strachu postavil - nejprve v Getsemanské zahradě, a pak na golgotském kříži.
 Přestaň naříkat a počínej si tak, abys změnil svůj život k lepšímu!" (Papež František)
 Nekritizovali bychom dnes Ježíše pro jeho odvahu? Kritéria pro výběr nástupců apoštolů jsme dnes opravdu zdokonalili k nepřekonání…

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na pátek, 22. 9. 2017

 Ježíš se tváří v tvář největšímu strachu upřímně modlil. Nejde o vybroušenost modlitby - jde o její opravdovost.
 Příčinou hladu je lhostejnost mnohých a sobectví několika málo jedinců. (Papež František)
 Možná, že kdybychom blíž poznali ženy, které doprovázely našeho Pána, byli bychom zaskočeni. Ježíšova novost spočívala i v tom, že se nerozpakoval obklopit se těmi, na které shlížela společnost svrchu.

(Komentář: Lk 8,1-3)

Myšlenky na sobotu, 23. 9. 2017

 Modlitba znamená, že sedíme klidně na Otcově klíně a položíme ruce na jeho volant. Otec volí rychlost, vytáčí nebezpečné zatáčky a zaručí, že dojedeme bezpečně do cíle.
 Křesťan nepotřebuje horoskopy. (Papež František)
 Mohu si být jist, že Boží slovo, nad kterým se dnes zastavím, padlo do dobré půdy? Zbývá totiž to nejdůležitější: s trpělivostí přinášet užitek!

(Komentář: Lk 8,4-15)

Myšlenky na neděli, 24. 9. 2017

 Zdravá církev je místem, kde náš strach umírá. Probodneme je Písmem, oslavnými žalmy. Rozpustíme je ve slunečním světle vyznání. Uhasíme je vodopádem chval a rozhodneme se hledět na Boha, nikoli na naše hrůzy.
 Chránit lidský život, navíc když je raněn nemocí, je povinností lásky, kterou Bůh všem svěřil. (Papež František)
 Když budeme číst celý text Mt 19,16 – 20,34, pak nám vysvitne, že nejde o problematiku výkonu dělníků, ale o skutečnosti trefně popsané příslovím: Co je doma, to se počítá. Vše začalo setkáním Ježíše a bohatého mládence. Ten se svého majetku nedokázal zříci. Bohatství bylo pro něj jistotou, která mu dala ve volném čase možnost pěstovat sport nebo třeba víru. Nešlo o odevzdání svého života Bohu, ale neriskantní krůčky postavené na splnění předpisů. Učedníci se za Kristem vydali, věnují mu všechno, ale jsou velice omezení ve svých schopnostech i možnostech. Možná nemají ani tolik kvalit jako onen bohatý muž. Mají šanci? Ve verši 20,15 se výslovně říká, že Pán je dobrý. Podstata problému je v odvaze vsadit vše na Pána, zbytek Bůh zařídí sám!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 9. 2017

 Nejsme zabezpečeni proti zlu. Nejsme ale ani zastrašeni. Ježíš nám o tomto brutálním světě měl co říci: "Nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou."
 Dialog je nezbytný, avšak nesmí to být „dialog mezi hluchými“. Dialog totiž vždy vyžaduje postoj vstřícnosti. (Papež František)
 Těžko soudit, nakolik byl výnos perského krále Kýra veden zbožností a nakolik vypočítavostí. V 80. letech minulého století jsme byli svědky podobně osvobozujícího procesu z rozhodnutí představitele jisté velmoci. Dovedeme si představit jásot Izraele ze získané svobody.

(Komentář: Ezd 1,1-6)

Myšlenky na úterý, 26. 9. 2017

 Odvaha se rodí nikoli díky zvýšené policejní ochraně, ale ze zvýšené duchovní zralosti.
 Musíme živit křesťanskou naději, která nám dává nový pohled schopný objevit a vidět dobro. (Papež František)
 Nabytou svobodu vyjadřují izraelité stavbou chrámu. Ten přetrvá pět století. Okolní národy je v tom podporují. Izraelité tak před nimi svědčí o jediném, pravém Bohu! Čím jsme my naplnili svobodu?

(Komentář: Ezd 6,7-8.12b.14-20)

Myšlenky na středu, 27. 9. 2017

 Chyba není v tom, že plánujeme. Chyba je v tom, že ze svých plánů vypouštíme Boha. Ježíš nekritizuje blahobyt - kritizuje naši namyšlenost. Nekritizuje to, že si klademe osobní cíle, kritizuje to, že při nich nepočítáme s Bohem.
 Uprchlíci - i oni jsou živým tělem trpícího Krista a viditelným obrazem neviditelného Boha. (Papež František)
 Ezdrášova modlitba je výrazem jeho zoufalství nad smíšenými sňatky, které ohrožovaly samu existenci národa. Lidé si tak sami ničili to, co jim Hospodin skrze perské krále dopřál obnovit.

(Komentář: Ezd 9,5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 9. 2017

 Nejsme nejinteligentnější tvorové. Máme ale pastýře, který nás vždy znovu postaví na nohy. Podobně jako dobrý pastýř nás nenechá odejít, aniž by nás oděl a nakrmil.
 Ježíš ať zachrání dětské oběti násilí, pokoutního obchodování a obchodu s lidmi anebo donucené stát se vojáky. (Papež František)
 Ne všichni panovníci si vzali k srdci slova z knihy Moudrosti. Ostatně nejsou určena jen jim. Každý, kdo za někoho, za něco zodpovídáme, se jimi můžeme inspirovat.

(Komentář: Mdr 6,9-21)

Myšlenky na pátek, 29. 9. 2017

 Ježíš zakusil fyzické a skutečné vzkříšení. A nyní přichází to nejdůležitější. Protože ho zakusil on, zakusíme ho i my. (Papež František)
 Zaostři svůj pohled abys uviděl znamení která nám Bůh ukazuje ve skutečnosti.
 Ježíšem slíbení andělé – poslové Boží – sestupují i dnes na Jeho Církev. Čím víc jsem vnímavější, tím víc ocením jejich aktuální přítomnost. A jejich ruku na tepu doby. Někdy na rozdíl od naší strnulosti.

(Komentář: Jan 1,47-51)

Myšlenky na sobotu, 30. 9. 2017

 Když uvěříte v Ježíše Krista, Kristus dá svého Ducha před vás, za vás i do vás. Tento Duch pro vás udělá vše, co dělal Ježíš pro své následovníky - vyučoval, uzdravoval, utěšoval. (Papež František)
 Milosrdenství zahřívá srdce a činí jej citlivým k potřebám bratří a sester a vede nás ke sdílení a účasti.
 Příslib velikosti a slávy Jeruzaléma jako města bez hradeb mohu vztahovat na církev, která nemá hranice. Kéž nebudujeme zbytečné „obranné příkopy“.

(Komentář: Zach 2,5-9.14-15a)