Æ myšlenky březen 2018

 

† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2018




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na březen 2018:

    Evangelizační úmysl - Za poslání laiků - aby laici mohli své jedinečné poslání naplňovat skrze tvořivou odpověď vůči výzvám, kterým svět dnes čelí.
    Národní úmysl: Za milost zakusit láskyplný pohled, kterým nás Bůh trvale provází a proměňuje (srv. Žl 139/138/).


Myšlenky na čtvrtek, 1. 3. 2018

 Vydat se na cestu k Tomu, jenž nás přesahuje, znamená zároveň přijmout fakt, že často nebudeme rozumět ani Jemu, ani Jeho cestám.
 Ježíš řekl: „To jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a vaše radost aby byla plná“ (Jan 15:11). Pokud si myslíš, že je dnes všechno špatně, představ si svět, ve kterém žili a sloužili Kristovi učedníci. A Přesto jim Ježíš zasliboval, že jeho radost „bude v nich“ a že bude dokonce „plná“. Nedovol proto, aby současné světové dění prosáklo do tvého postoje vykoupeného Božího dítěte.
 Ježíš dokázal pojmenovat tvrdošíjnou „nevíru“. Její příčiny jsou i v setrvávání ve vlastním nadbytku a neochotě dělit se s potřebnými. A právě to nás ohrožuje!

(Komentář: Lk 16,19-31)

Myšlenky na pátek, 2. 3. 2018

 Věřící člověk se nemůže spokojit s tím, co se o Bohu dozvěděl jako dítě od babičky či na náboženství při přípravě k prvnímu svatému přijímání.
 Prosme o dar míru pro celý svět, zvlášť pro ty lidi kteří trpí pokračujícími konflikty.
 Boží království, když není přijato, nezanikne. Je dáno jinému národu, který ponese ovoce. To mě může naplnit nadějí.

(Komentář: Mt 21,33-43.45-46)

Myšlenky na sobotu, 3. 3. 2018

 Šance na změnu přichází, když do života člověka vstoupí láska.
 Ježíšovi nabídneme dar který se mu líbí tehdy, když strávíme čas s člověkem který má těžkosti, nebo někomu pomůžeme jen tak.
 Soustředím se na postavu onoho staršího, hodného syna. Nemáme často jeho vlastnosti, když nebeský Otec projevuje náklonnost k těm, do kterých bychom to neřekli?

(Komentář: Lk 15,1-3.11-32)

Myšlenky na neděli, 4. 3. 2018

 Bůh, jenž všechno stvořil, se neštítil stvořit mě, já bych se tedy neměl štítit tvořit svět krásnější i tím, že v případě potřeby budu třeba uklízet.
 Jenom ti, kteří jsou schopni rozpoznat své chyby a požádat o prominutí, docházejí pochopení a odpuštění od ostatních.
 „Jak nám dokážeš, že toto smíš dělat?“ ptají se židé Ježíše, pobouřeni jeho provokativním chováním. To mohl dělat pouze prorok, kterého však Izraelité neměli již několik století! Umí ho ještě poznat? Jaké znamení musí vykonat, aby přesvědčil? A o čem přesvědčil? O Bohu, který nepřestal mít dějiny pevně v rukou, kterému lidé a jejich osud stále leží na srdci! Kristova smrt bude mít význam pouze ve spojení se vzkříšením, nejen jako zázrak, ale především jako míra Boží lásky k člověku. Tam, kde se úplně zřítí lidská naděje, vyvstane zcela nová naděje Boží.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 3. 2018

 Láska se nesmí jenom přijímat. Na lásku se má odpovědět. Důvěřuji ti, ať je to tak, jak chceš ty, Bože.
 Ježíšovo poselství nám působí starosti a vyrušuje nás, protože probouzí světovou náboženskou sílu a provokuje naše svědomí.
 Náman, vojevůdce, vzor víry a odvahy prolomit zaběhlé zvyky. Jeho důvěru později vyzdvihuje sám Ježíš. Dokážu být i já ve vztahu k Bohu spontánní, až nekonvenční?

(Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 6. 3. 2018

 Dokáže-li úchvatné účinky vyvolat energie vyrobená člověkem, oč větší a dokonalejší efekt musí mít energie Boží.
 V našich každodenních životech zakoušíme něhu Boha, který nás s láskou zachraňuje z našich hříchů, strachů a úzkostí.
 Zkroušená mysl a pokora ducha uschopní zažít Boží velikost. To je příprava k následování. Tedy pravý opak rezignace a beznaděje!

(Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 7. 3. 2018

 Každému, komu záleží na Bohu, musí záležet i na poznání Jeho vůle.
 "Zastav trochu ten sebevědomý pohled, prchavé a přezíravé komentování, které se rodí ze zapomenutí na jemnost, laskavost a úctu při setkání s druhými, zejména slabými, raněnými a také těmi, kdo jsou ponořeni ve hříchu a pochybení."
 I nám chce dát Hospodin „zemi jako dědictví“. Předávání zkušeností a událostí z dějin dalším generacím je podmínkou, abychom i my přežili. Uvědomujeme si svoji zodpovědnost?

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 3. 2018

 Nikde jinde není Boží cesta člověku vykolíkovaná tak jasně a přesně, jako v Božím Slově.
 Když vyznáváme své hříchy s pokorou a upřímností, přijímáme odpuštění a jsme znovu sjednoceni s Bohem a s našimi bratry a sestrami.
 Aktuální nejen pro národ, který opouští své ideály, na kterých vznikl, ale i pro jednotlivce, který nedbá…

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 9. 3. 2018

 Chci-li poznat, že jsem zbloudil z Boží cesty, nejde to udělat v rychlosti. Je potřebné se zastavit.
 "Vždycky je třeba úsměv, který je mostem vedoucím od srdce k srdci. Nezapomínejme se usmívat! Kdo si takto počíná, strhuje, protože úsměv je strhující a rozsévá pokoj, který nezůstane bez užitku."
 Správná kajícnost přináší naději a tím radost: jen Bůh totiž zhojí zradu, miluje velkodušně, odvrátí hněv.

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 10. 3. 2018

 Zpytování svědomí, tedy hledání odpovědi na to, co je a co není hřích, musí proběhnout v mém ztišeném nitru. A poctivě.
 Sloužit lidskému životu znamená sloužit Bohu a životu v jakémkoliv stádiu: od lůna matky až k utrpení a nemocem stáří.
 Poznání Boha, jeho dobroty a lásky, předčí jakékoli oběti. Kéž v době postní poznávám, že jen On uzdravuje a obvazuje rány. On hojí i to, čím se sami drásáme a zraňujeme…

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 11. 3. 2018

 Bůh je mocný a jeho přítomnost v nás po zpovědi je proto patrná. Nám a skrze nás by měla být patrná i našemu okolí.
 Kéž je nemocným vždycky projevená láska v jejich křehkosti a kéž jsou vždy respektováni ve své neporušitelné důstojnosti.
 Tolikrát byl Bůh zobrazován jako přísný soudce bdící nad každou chybou člověka. A nyní Boží Syn říká: „Bůh přece neposlal svého Syna na svět, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen.“ Cílem Ježíšovy mise je záchrana člověka. Dotýkáme se zde podané ruky, kterou nám sám Bůh nabízí. „Milostí jste tedy spaseni skrze víru. Není to vaší zásluhou, je to dar Boží!“ Postní doba nás vede především k vyznání víry: „Věřím v obdarovávajícího Boha a jeho Syna, Ježíše, který nás zachránil.“

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 3. 2018

 I když se každý z nás rodí na svět jako svobodná bytost, která se pro Boha bude rozhodovat sama a dobrovolně, dostává od něj darem pokyny a návod, jak cesta k ráji vypadá.
 Pán je přítomný v našich životech, ukazuje nám všem Svou lásku a povzbuzuje nás abychom velkoryse odpověděli.
 Uzdravení syna královského úředníka mělo za následek to, že uvěřil nejen on, ale všichni v jeho domě. Dokážu se rozdělit o radost, kterou mi víra přináší?

(Komentář: Jan 4,43-54)

Myšlenky na úterý, 13. 3. 2018

 Boží láska se zhmotnila. V Ježíši se připoutala k lidskému tělu a skrze sedm různých svátostí dává člověku v různých situacích možnost přibalit si na životní cestu i nadpřirozenou výbavu.
 "Bůh nemá nepřátele, Bůh má jenom děti."
 Skoro čtyřicet let byl tento nemocný ponechán sám sobě. Dle svých slov neměl nikoho, kdo by mu pomohl. A „pravověrní“ dokáží jen kritizovat, že mu Pán pomohl zrovna v sobotu…

(Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 14. 3. 2018

 Pokud hřích způsobil, že jsme se odvrátili od cesty, kterou nám Bůh osobně ukázal a vyznačil, měli bychom se k němu v rámci prosby o prominutí obrátit zpět. Znamená to však zároveň ukázat záda dosavadnímu směru.
 Nemůžeme mlčet před utrpením miliónů lidí jejichž důstojnost byla zraněna.
 Jako Ježíš zdůrazňuje svou jednotu s Otcem, podobně mám mít i já důvěrný vztah k Bohu. Ostatně: On si přeje být činný ve světě skrze mne…

(Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 3. 2018

 Milujeme-li Boha, opravdová lítost toho, že jsme zhřešili, nemůže existovat bez snahy se napravit.
 Ten, kdo si je vědom své bídy a s pokorou klopí zrak, pocítí, jak na něm spočine Boží milosrdný pohled.
 Svědectví o Ježíšovi, právě na základě toho, co vykonal, je mým úkolem. Kéž při svém skromném snažení zažiji něco z krásy důvěrného vztahu, který má On se svým Otcem. S přispěním Ducha svatého!

(Komentář: Jan 5,31-47)

Myšlenky na pátek, 16. 3. 2018

 Pokud necítím skutečnou duševní bolest, že žiji v hříchu, nebo aspoň bolest z toho, že jde o hřích, jehož nejsem schopen zanechat, nemůže dojít k odpuštění.
 Co je to něha? Láska, která se přiblíží a stává se konkrétní. Něha znamená užívat oči, abych viděl, užívat uši, abych slyšel, naslouchat volání maličkých, chudých a těch, kdo mají strach z budoucnosti. Něha znamená užívat ruce a srdce, abych druhého pohladil a pečoval o něho.
 Předsudky a falešné představy jsou i dnes překážkou víry. Pronásledování a nepochopení, které náš Pán zažil sám na sobě, přetrvávají i dnes…

(Komentář: Jan 7,1-2.10.25-30)

Myšlenky na sobotu, 17. 3. 2018

 Po vyznání hříchů a lítosti Bůh z lidské duše smaže všechno to, co mu k smazání při vyznání nabídneme. Co zamlčíme, to si ponecháme a neseme životem dál.
 Ježíš chce být nalezen těmi kdo Ho hledají. Ale hledat Ho známená vstát a jít ven.
 Znalci Písem zkoumali, odkud Mesiáš přijde, ale přes tolik znamení nebyli ochotní uvěřit. Dnes máme mnoho vědomostí o Božích věcech, ale srdce můžeme mít podobně uzavřené.

(Komentář: Jan 7,40-53)

Myšlenky na neděli, 18. 3. 2018

 Bůh po odpuštění našich hříchů neodchází. Zůstává. Proto po dobře vykonané zpovědi často cítíme nejen úlevu, ale i vnitřní radost.
 Víra která nám nezpůsobuje problémy je problémová víra. Víra která nám nedává růst je vírou která potřebuje růst.
 Poutníci – pohané – byli zvědaví a chtěli se setkat s kontroverzní osobností. Jejich zvědavost se chce pobavit na dramatu člověka ohroženého smrtí. Tohle Kristus naprosto nepřijímá. Proto Pán odpoví: „Jestliže mi kdo chce sloužit, ať mě následuje; a kde jsem já, tam bude i můj služebník.“ Tato odpověď však platí i dnes. Setkat se s Kristem lze! Ale nikoli jen pro zvědavost. Je třeba se nejprve rozhodnout, zda ho chceme následovat. Pak se s ním setkáme.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 3. 2018

 Milovat tak, jak to požaduje Ježíš, znamená dávat se druhému bez ohledu na své vlastní naplnění, odevzdat se mu pro něho samotného, pro jeho dobro a štěstí.
 Bohužel vidíme, jak často se problémy omezují na diskuse o číslech. Nemáme tak občany, ale hlasy, nehovoříme o migrantech, ale o kvótách, nemáme pracující, ale ekonomické položky, nehovoříme o chudých, ale jen o hranicích chudoby.
 Spravedlivý muž, který svou snoubenku nechtěl vystavit ostudě. Kéž se podobně ujímá těch, kdo jsou ohroženi, kéž se zastává Kristovy církve, kde je pronásledována. V jeho postoji jej chci napodobovat…

(Komentář: Mt 1,16.18-21.24a)

Myšlenky na úterý, 20. 3. 2018

 Láska k Bohu a lásku k člověku nelze oddělit. Láska je jenom jedna. Útek od bližních někam do poustevny, to není láska k Bohu, ale sobecké přivlastňování něčeho, co je určeno všem.
 Ježíš je náš prostředník který nás usmiřuje nejenom s Otcem, ale také mezi sebou navzájem.
 Podobné reptání známe z vlastní zkušenosti. Když však tehdejší lid pocítil lítost, přišlo od Boha uzdravení a záchrana. I já mohu zakusit osvobození od zla při pohledu na Jeho lásku na kříži.

(Komentář: Nm 21,4-9)

Myšlenky na středu, 21. 3. 2018

 I já produkuji nebezpečný odpad - když místo pravdy dám přednost lži, když místo naděje směrem ven vyzařuji zoufalství, když místo pokoje a usmíření šířím hněv, místo lásky vulgaritu.
 Otázka, kterou může každému z nás položit na konci dne Pán je: "kolik slz jsi dnes osušil?"
 Pronásledovatelé křesťanů si počínají podobně zpupně a krutě jako tehdejší král. Boží vysvobození přichází skrze zmrtvýchvstání Ježíšovo. Na jeho oslavu se připravuji! A v něm je naše naděje.

(Dan 3,14-20.91-92.95)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 3. 2018

 Konkrétním hříchem ubližujeme také konkrétnímu člověku. Proto má být součástí smíření též snaha o konkrétní nápravu.
 Modlitba nám dovoluje vidět se navzájem tak jak nás vidí Bůh náš Otec, a rozpoznat že jsme bratři a sestry.
 Starý zákon je zjevný v Novém! Dnešní úryvek evangelia navazuje na 1. knihu Mojžíšovu a vysvětluje plnost Kristova bytí. Tehdy jej ovšem vyhnali. A dnes...?

(Komentář: Gn 17,3-9)

Myšlenky na pátek, 23. 3. 2018

 Rozhodnu-li se nevěřit, nebude mě Bůh přesvědčovat. Rozhodnu-li se uvěřit, bere mě do náruče, abych se v ní mohl stulit a uklidnit.
 Hadí rétorika maskuje lež za pravdu. Fakenews působí v lidech roztržky, hádky a nakonec rezignaci.
 Navzdory nepřátelství prorok nezanevře na své pronásledovatele. Soud nechává Hospodinu. I v tom spočívá zvěstovatelská úloha proroka: vzít Hospodina za slovo a nešířit nenávist.

(Komentář: Jer 20,10-13)

Myšlenky na sobotu, 24. 3. 2018

 Stejně jako se udržuje v provozním pořádku bydlení, pravidelností by se měl stát i "úklid v duši", a to i tehdy, když máme do duše vepsané "jen" hříchy lehké.
 Fake news jsou jako had v ráji. Ten lživými argumenty také zlákal Evu v ráji, aby ochutnala zakázané ovoce... ". Neexistuje nic takového jako neškodná dezinformace. Naopak uvěřit v lež může mít strašlivé následky,"
 Úryvek mohu číst jako zaslíbení církve, společnosti bez hranic. Jako nového, osvobozeného národa. On je schopný oživit i to, co se nám zdá již mrtvé…

(Komentář: Ez 37,21-28)

Myšlenky na neděli, 25. 3. 2018

 Má smysl zpovídat se ze stále stejných hříchů? Má smysl vytrhávat plevel ze zahrady, když víte, že už za pár týdnů stejný vyroste znovu? Pokud chceme na zahradě něco sklízet, odpovíme jednoznačně ano, smysl to má.
 "Kdekoli jsi, tvoř! Jsi-li na dně, povstaň! Nezůstávej padlým, vstaň, nech si pomoci, abys stanul na nohou. Sedíš-li, dej se na cestu! Ochromuje-li tě nuda, vyžeň ji dobrými skutky! Cítíš-li se prázdným či demoralizovaným, pros Ducha svatého, aby tvou nicotu znovu naplnil."
 Chrámová opona oddělovala uvnitř chrámu prostor velesvatyně, kam směl vstoupit jen velekněz. Kristovou smrtí se otevírá nejposvátnější místo, kde přebývá Bůh. Již není prostorem, kam nikdo nesmí. Stává se místem, kam jsou všichni pozváni. Kristus je cesta i dveře vedoucí k samotnému Bohu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 3. 2018

 V celém Desateru nejde pouze o jednotlivý zákaz či příkaz, ale o regulaci určité oblasti našeho života. Proto lze každou událost v kterékoliv době přiřadit k některému z těchto Božích nařízení a zkoumat ji v jejich světle.
 Je pěkné vidět digitálně upravené fotky, srdce však nelze předělat ve fotoshopu, protože v srdci jde o opravdovou lásku, tam je v sázce štěstí.
 „Pokladníkovy“ námitky jsou v naší době tak časté! A projevy spontánní lásky tak vzácné. Chci tento poměr změnit. Projevů lásky k našemu Pánu není nikdy dost!

(Komentář: Jan 12,1-11)

Myšlenky na úterý, 27. 3. 2018

 Nezanedbejme své zpytování svědomí. Chceme přece jít k Bohu bezpečně a s jistotou že jdeme dobrým směrem, nebo ne?
 Není lepšího léku na uzdravení mnoha ran než srdce schopné milosrdenství.
 Osamocenost Pána, který ví své (i o své církvi!), kéž mě probudí k trpělivosti a laskavému jednání i s těmi, kteří chtějí ublížit.

(Komentář: Jan 13,21-33.36-38)

Myšlenky na středu, 28. 3. 2018

 Nelze tvrdit, že v Boha věřím, když mu nevěřím, že ho mám milovat, a to nade všechno. Když milovat, tak také chtít ho poznat. Když milovat, tak si také na něj umět udělat čas. Nejen tehdy, když se chce mně.
 Každý život stojí za to: od počátku do konce, od početí po přirozenou smrt
 Jidášova zrada se rodila již v době, kdy se Mistr ubíral poněkud jinam, než si Jidáš představoval. Jsem schopen včas zkorigovat své představy o Kristu a jeho církvi? Nejsem v zajetí své umíněnosti?

(Komentář: Mt 26,14-25)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 3. 2018

 Každým dnem jsme svědky neuvěřitelných zázraků, které se před naším zrakem znovu a znovu pravidelně opakují.
 Naslouchat náboženskému učení nebo si osvojit doktrínu nestačí. Co chceme je žít tak jak žil Ježíš.
 Mytí nohou je odrazem Ježíšovy lásky a znamením služebnosti jeho církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy nebo muže. Chci opravdu naplňovat vizi církve sloužící všem?

(Komentář: Jan 13,1-15)

Myšlenky na pátek, 30. 3. 2018

 Prací mohu sloužit jiným, nejen si vydělávat peníze na vlastní blahobyt. I proto by žádná práce neměla být pro nás méně důstojná a neměli bychom se jí štítit.
 Nesmíme čekat na to až budeme dokonalí abychom odpověděli Pánu který nás volá. Spíše otevřme svá sdce Jeho hlasu.
 Radostná zvěst, která probleskuje ze Starého zákona! Kéž povzbudí trpící kdekoli na naší planetě!

(Komentář: Jan 18,1 – 19,42)

Myšlenky na sobotu, 31. 3. 2018

 Je-li Bůh pravdou, jeho učedníky můžeme být pouze tehdy, když budeme žít v pravdě.
 "Pokud se na naše sousedy díváme bez milosrdenství, vystavujeme se nebezpečí, že také Bůh se na nás podívá bez smilování."
 Mám-li účast na jeho utrpení, jsem Mu opravdu podobný a posiluje mě naděje na můj další společný osud s Ním! Chci zvlášť letos pocítit intenzivní spojení se svým Bohem.

(Komentář: Epištola Řím 6,3-11)