† † †




Sebrané myšlenky dne - červen 2019




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na červen 2019:

    Evangelizačníúmysl: Za kněze, aby tím, že se zavazují ke skromnému a pokornému životu, aktivně projevili porozumění apodporu těm nejchudším.
    Národní úmysl: Ať jsou křesťané vnímaví k trpícím i chudým a ti, kteří jim slouží, ať mají dost pokory a trpělivosti.


Myšlenky na sobotu, 1. 6. 2019

 Každý křesťan musí zemřít sám sobě a kompletně předat svou minulost, přítomnost a budoucnost Ježíši Kristu.
 Lidé, jimž se podaří být sami sebou, nenechají ostatní, aby je ovládali.
 Kdykoli se v modlitbě obracíme k Otci skrze Ježíše, vstupujeme do láskyplného dialogu. Ježíšovo společenství s Otcem je vzorem i pro naše vztahy.

(Komentář: Jan 16,23b-28)

Myšlenky na neděli, 2. 6. 2019

 Ďábel má strach, abys nežil pro Ježíše Krista dnes, aby ses na něj právě teď nespoléhal a nedůvěřoval mu. Obává se, abys neměl ochotu uposlechnout vedení Duchem svatým.
 Můžeš dát spoustu energie do snahy, abys udržel všechny šťastnými, že ztratíš sám sebe.
 „…prosím… za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno.“ Ježíšova modlitba za jednotu je vrcholem vyprávění o Poslední večeři v Janově evangeliu. Co znamená jednota? Jde o prefabrikované myšlení, kde se kreativita trestá? Jde o plnění rozkazů bez diskuse? Boží jednota spočívá v souznění srdce, které tepe ve stejném rytmu jako srdce Boží. Kolikrát v dějinách se lidé snažili zachránit Boha, protože nevěřili, že je sám dost mocný! Podmínkou skutečné víry, je uvěřit v Krista, jeho zamilovanost do člověka a jeho moc. Žijeme v této jednotě s Božím srdcem?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 6. 2019

 Bez hluboké zkušenosti pokání v našem životě budeme neustále bojovat s běžnými hříchy a nikdy jako věřící nedospějeme.
 Nemůžeš být vším, čím by tě druzí chtěli mít.
 I když mě provázejí soužení, chci si Kristova slova častěji uvědomovat. Jen tak si udržím dobrou mysl, a mohu ji dokonce šířit dál!

(Komentář: Jan 16,29-33)

Myšlenky na úterý, 4. 6. 2019

 Neříkejte, že jste příliš mladí či staří, protože Bůh chce pracovat ve vás a skrze vás mocným způsobem.
 Nezlob se na ty, kteří na tebe mají stále větší požadavky. Ty jsi zodpovědný za řízení svého života. Zodpovědnost je zcela na tobě! Vyžaduje to jasné vědomí tvé vlastní hodnoty, tvého povolání, tvého směřování, tvých cílů a tvých priorit.
 Naše náboženství ať je především vztah! Nejde ani tak o vědomosti, ale o hluboký, bytostný vztah a spojení s Ježíšem. I za mě osobně prosil před svým utrpením.

(Komentář: Jan 17,1-11a)

Myšlenky na středu, 5. 6. 2019

 Když chodíme tímto světem, musíme si dát velký pozor, abychom ochránili dědictví, které nám Bůh dal.
 Nemusíš udělat nic, abys zažíval Boží lásku, ale musíš znát jeho hlas a následovat jeho vedení, abys zažíval jeho požehnání.
 S Ježíšovým osudem nás spojuje to, že jsme ve světě, ale nejsme ze světa. Unést toto napětí je možné, žijeme-li v Pravdě. A na nic si nehrajeme.

(Komentář: Jan 17,11b-19)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 6. 2019

 Jedině Boží milost nám může pomoci a vychovává nás k tomu, abychom přemohli utrpení.
 Požádej Boha, aby ti dal více pociťovat přítomnost jeho vzácného Ducha svatého a učinil tvé srdce místem, kde se bude vždy cítit doma.
 Ježíš nás láskyplně láká do svého vztahu k Otci. Třebaže jsme každý „jinak stavěný“. Pokud se i ve své odlišnosti poddáme, budeme tvořit tu jednotu, jakou právě on chtěl…

(Komentář: Jan 17,20-26)

Myšlenky na pátek, 7. 6. 2019

 Vzdejte se snahy řídit svůj život, jinak zjistíte, že budete pokračovat v pádech. Přestaňte činit svou vůlia začněte poslouchat Boží vůli.
 Pokud uznáš Boží velikost, nebudeš v pokušení ho analyzovat a omezovat na jednoduchá pojmenování.
 Jen tomu, kdo opravdově miluje, svěřil Pán své drahé. Tenkrát tomu předcházelo i zapření, několik palčivých otázek. Nenastavili jsme si časem kritéria pro službu církvi trochu jinak..?

(Komentář: Jan 21,15-19)

Myšlenky na sobotu, 8. 6. 2019

 Na hrozbu terorismu v dnešním světě existuje pouze jediné řešení. Jedinou nadějí je přivést miliony lidí do Božího království, proměnit jednotlivce skrz naskrz, zaměnit nenávist za lásku a hněv za odpuštění.
 Prožíváš nejistotu tam, kde jsi stával pevně? Podléháš pokušení, strachu, náladovosti nebo názorům druhých, protože tě unavuje jejich nesouhlas? Stůj pevně. Stůj pevně, když se ti zdá, že se daří nepřátelům, když se zdá, že oni vítězí. Stůj pevně, když se jednání velkých vyznačuje malostí a malí lidé si nárokují autoritu, kterou nezasluhují. Stůj pevně, i kdyby ses zpronevěřil zásadám a udělal kompromis.
 Pokud uznáš Boží velikost, budeš méně náchylný snažit se jím a jeho vůlí manipulovat nebo vysvětlovat jej a jeho cesty.

(Komentář: Jan 21,20-25)

Myšlenky na neděli, 9. 6. 2019

 Pokud jste ochotni přijmout do svého života Ducha svatého, uvidíte mnohé mocné věci od našeho velkého Boha.
 Když si satan usmyslí, že tě zničí, začne tím, že zaseje do tvé mysli špatné myšlenky.
 Dnešní nedělí se dokončuje pomyslný liturgický okruh, který začal narozením Krista a dovršuje se v seslání Ducha svatého. Křesťanství nespočívá jen v obrácení z vlastní hříšnosti, ale v uvěření v Boží moc, která dává život, v Boha, který člověka zachraňuje a pozvedá ke spoluúčasti na svém vnitřním životě a na díle spásy celého světa. Duch nás povede, abychom nasadili síly ke zvěstování evangelia každému člověku.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 6. 2019

 Jedině skrze vztah s Ježíšem Kristem dokážeme začít chodit ve svobodě, která vychází ze života v odpuštění.
 Než se skutečně poddáš hříchu, pohráváš si s ním ve své fantazii. Zlé myšlenky nejsou opravdu tvé, dokud jim nedovolíš „nastěhovat se a přemístit nábytek“.
 Celé církvi, tedy i mně osobně, svěřuje Pán svou Matku. Pokud stojím spolu s církví v jeho blízkosti, pod jeho křížem.

(Komentář: Jan 19,25-34)

Myšlenky na úterý, 11. 6. 2019

 Příliš mnoho Božích dětí ztratilo svou cestu a žijí v duchovním otroctví, protože neodpustily. Bůh chce, abychom druhým odpouštěli jejich urážky, jako on odpustil nám naše hříchy a urážky.
 Když necháš zlou myšlenku, aby se volně potulovala po tvé mysli, může se přichytit k nějaké události ve tvé minulosti nebo ke sklonu, který máš, a může se na něm živit, dokud nebude jako nádor, který roste ve tvém nitru.
 Barnabáš se nebál přijmout Pavla, kdysi pronásledovatele křesťanů. Jistě s tím měl problémy. Dokážu na sebe vzít zodpovědnost za druhé v církvi?

(Komentář: Sk 11,21b-26; 13,1-3)

Myšlenky na středu, 12. 6. 2019

 Odpouštíme nejen proto, abychom druhého osvobodili, ale abychom osvobodili sami sebe.
 Nepodávej špatným myšlenkám malíček, nebo ti utrhnou celou ruku. Vykaž je dříve, než oslabí tvou oddanost vůči Kristu a zanechají tě na místě lítosti.
 Povšimnu si jednoty ve spojení „řídit se jimi a učit“. Plnost křesťanství není teorie, ale sám život!

(Komentář: Mt 5,17-19)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 6. 2019

 Odpuštění je základním krokem v procesu, ve kterém se člověk stává nástrojem požehnání.
 Představ si, kolik duševního harampádí schraňujeme, protože si myslíme, že nám nikdo nesedí v hlavě a nezkoumá naše myšlenky. Ale Bůh to dělá!
 Podíl na Kristově kněžství jsem přijal křtem. Jsem si vědom své zodpovědnosti, nebo ji přenáším na ordinované služebníky?

(Komentář: Jan 17,1-2. 9.14-26)

Myšlenky na pátek, 14. 6. 2019

 Největším Božím plánem na zemi je jeho plán spásy. Je třeba, abychom si uvědomili, že spása pramení z Boha, ne z nás.
 Dlouho předtím, než jsme vůbec věděli, že potřebujeme Boha, platilo: ‚Ve své lásce nás předem určil, abychom rozhodnutím jeho dobroty byli skrze Ježíše Krista přijati za syny.
 Kéž provází naše manželství touha po dokonalosti a harmonických vztazích! Budu víc myslet na vztahy, které jsou ohrožené…

(Komentář: Mt 5,27-32)

Myšlenky na sobotu, 15. 6. 2019

 Nejsme povolání pouze k následování trpícího Mistra. Jsme také povolání trpět pro jeho královstvía vytrvat až do konce. Pokud máte Boží povolání, dá vám to odvahu.
 Milující rodiče neříkají dítěti, že by se mělo lépe přizpůsobit jejich očekávání, pokud chce zůstat součástí rodiny. Přijmou ho takové, jaké je, s otevřenou náručí a se srdci naplněnými radostí, protože je napořád.
 Chci usilovat o pravdivost své řeči, ve které se bude zrcadlit mé jednání. Bez spekulací, bez vytáček, bez politikaření… Budu pro své okolí čitelný!

(Komentář: Mt 5,33-37)

Myšlenky na neděli, 16. 6. 2019

 Bez Pána nejsme nic. Když chápeme, že potřebujeme být naprosto závislí na něm, mizí všechna soutěživost, honba za ziskem a svárlivost. Kéž nám Bůh dá tento pohled každý den.
 Všimni si, že když začínáš chválit Boha a důvěřovat jeho dobrotě, tvé deprese a smutek ustupují a naděje se navrací.
 Často se opakuje, že člověk nedokáže proniknout tajemství Boha. Není však třeba chtít všemu rozumět, jako by Bůh byl nějaký stroj. Bůh je především živý, a tak lze nahlédnout jeho život tak, jak vypráví evangelia. Bůh se dává. Nejen člověku, ale především jednotlivé osoby uvnitř Boha se vzájemně činí šťastnými – darují se jedna druhé. Bůh Otec není tatínkem Ježíšovi v lidském pojetí, ale je tím, kdo miluje první. Kristus není Syn ve smyslu potomka, ale je tím, kdo odpovídá na Otcovu lásku. Duch svatý není nějaký jiný potomek Boha Otce, ale je samotnou láskou Otce a Syna. Do tohoto společenství nás Bůh pozval.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 6. 2019

 Nezáleží na tom, zda vás druzí odmítají a říkají o vás, že nemáte žádnou cenu. Vše, na čem záleží, je,že Ježíš vás miluje a chce být vaším nejlepším přítelem.
 Neboj se neúspěchu. Pokud neselháváš, nerosteš.
 Rozhodně se nezříkám povinnosti zasadit se o spravedlnost. Ale nemám reagovat na zlo stupňováním, ale odporovat zlu dobrem!

(Komentář: Mt 5,38-42)

Myšlenky na úterý, 18. 6. 2019

 Kdykoliv chválíte Ježíše, přichází přítomnost a sláva Boží. Když přichází Boží sláva, všechno se mění.
 Úspěšní lidé přestávají růst a učit se jen proto, že jsou čím dál tím méně ochotní riskovat neúspěch.
 Kéž se dokážu s druhými dělit! Kéž mi to přináší radost. I v tom se stanu podobným samotnému Kristu.

(Komentář: 2 Kor 8,1-9)

Myšlenky na středu, 19. 6. 2019

 Pro Boha jste vzácní. Poznejte Pána jako své nejlepšího přítele a on vás nikdy nezklame.
 Neúspěch je zpoždění, nikoliv porážka. Je to dočasná objížďka, nikoliv slepá ulice. Všichni děláme chyby – zvláště ti, kdo něco dělají.
 Pavlova přímluva za chudou komunitu v Jeruzalémě je výzvou i k naší aktivitě. Nechci se ukolébat lhostejností. Uvědomuji si, že žiji v bohaté části světa?

(Komentář: 2 Kor 9,6-11)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 6. 2019

 Nikdo z nás není takový superkřesťan, aby zažíval vítězný život čtyřiadvacet hodin denně. Klíčové je, abyste dovolili Ježíši vzít vás za ruku a vést vás do svobody.
 Neúspěch je často prvním krokem k úspěchu. Pokud nebudeš ochotný riskovat, nemáš šanci uspět.
 Chci naplnit svůj život díkůčiněním za Pánovu přítomnost! Kéž se jeho přebývání mezi námi stane samozřejmým jako denní chléb.

(Komentář: 1 Kor 11,23-26)

Myšlenky na pátek, 21. 6. 2019

 Jestliže se kvůli neposlušnosti Bohu nacházíte uvězněni v temnotě, neplýtvejte časem. Čiňte pokánía vyznávejte mu své hříchy.
 Čestnost vždy usiluje o dobro druhých. Věří, že pokud něco není dobré pro obě strany, není to dobré ani pro jednu z nich.
 Při výčtu Pavlových strádání mohu vnímat jeho velikost. Kdekoli se církev podobně nasazuje, staví a upevňuje tím svou budoucnost.

(Komentář: 2 Kor 11,18.21b-30)

Myšlenky na sobotu, 22. 6. 2019

 Ježíšova odvaha byla motivována a vedena jeho láskou k Bohu a lidem a jeho touhou poslouchat Otce. Naše odvaha by měla být motivována stejnými věcmi.
 Šalomoun varoval: „Kdo drtí chudé, aby se obohatil, a dává bohatým, skončí v chudobě“
 Mohu být vděčný, že žiji v době, kdy triumfální dějinná podoba církve odchází. Boží síla se i dnes projevuje spíše v naší slabosti.

(Komentář: 2 Kor 12,1-10)

Myšlenky na neděli, 23. 6. 2019

 Jak je možné, že teroristé jsou ochotni si připoutat na hruď výbušninu a zemřít pro satana, zatímco mnozí křesťané jsou bojácní jako myši a bojí se svědčit svým sousedům?
 Chceš zjistit, jsi-li čestný, potom se zamysli, jak čitelný jsi pro druhé? Jak dobře jednáš s lidmi, od nichž nemáš co získat? Stylizuješ se různě podle toho, v čí společnosti se nacházíš? Dáváš před vlastními zájmy přednost druhým?
 Je potřeba vyvrátit lidem lacinou představu, že držet se Boha znamená zajistit si pohodlný bezproblémový život. To rozhodně ne. Přijmout (doslova „obléci“) Krista znamená být jeho dítětem, patřit k Bohu a jeho království. Spolu s Pánem pak procházíme těžkými zkouškami, ale nemusíme při tom zradit dobro, lásku, pravdu či spravedlnost. Nezískáváme nadstandardní výhody pro pohodlný život, ale poklad Boží přízně - nejsme ztraceni v nepřehledném světě. S vědomím této skutečnosti a s Boží milostí nyní můžeme vzít obtíže svého života a zjistíme, že je lze nést, i když jsou těžké!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 6. 2019

 Když do vašeho srdce vstoupí Duch svatý a převezme nad ním vládu, nebudete se bát, protože ve vás bude plát svatý oheň Boží lásky.
 Chceš zjistit, jsi-li čestný, potom se zamysli, zda miluješ lidi a využíváš věci, nebo miluješ věci a využíváš lidi?
 Úkolem církve v naší době je být takovým zaostřeným šípem, nabroušeným mečem. Je Pánem zrozena k hlásání pravdy a zvěstování jeho milosrdenství.

(Komentář: Iz 49,1-6)

Myšlenky na úterý, 25. 6. 2019

 Abychom mohli být smělými svědky Pána Ježíše, potřebujeme nejdřív zemřít sami sobě a být závislýmina Pánu, aby nás změnil.
 Chceš zjistit, jsi-li čestný, potom se zamysli, jestli přijímáš těžká rozhodnutí, i když tě to osobně něco stojí.
 Naším úkolem je rozlišovat. Posuzovat připravenost těch, kterým máme hlásat Krista. Není ona „těsná brána“ právě v tom, že mnozí jsou neschopní radostnou zvěst přijmout?

(Komentář: Mt 7,6.12-14)

Myšlenky na středu, 26. 6. 2019

 Bůh málokdy mluví silným hlasem. Jestliže svět působí spoustu hluku, Bůh se nesnaží, aby byl ještě hlasitější než ten hluk. Spíše hovoří tiše a jedině ti, kteří jsou ochotni vzdálit se řevu světa, ho budou moci uslyšet hovořit.
 Chceš zjistit, jsi-li čestný, potom se zamysli, ptej se sám sebe, jestli když proti někomu něco máš, mluvíš s ním nebo o něm.
 Není mým úkolem předčasně soudit. Ale být na pozoru! Zde jsem odkázán na trpělivost, tak vlastní sadaři…

(Komentář: Mt 7,15-20)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 6. 2019

 Bůh nejenže miluje celý svět, ale miluje vás. Chce vám ukázat svou slávu v Ježíši Kristu a použít váspro své království na této zemi.
 Chceš zjistit, jsi-li čestný, potom se ptej, jsi vykazatelný i někomu jinému než jen sám sobě.
 Opravdu, nebudu tázán na počet a frekvenci projevů zbožnosti. Ale na to konkrétní, co jsem vyvodil z Jeho slov. Stále znovu žasnu nad jadrností jeho učení!

(Komentář: Mt 7,21-29)

Myšlenky na pátek, 28. 6. 2019

 Bůh od nás neočekává, že se s ním budeme přít, když nám řekne, že máme něco udělat.On pouze očekává, že poslechneme a budeme mu důvěřovat.
 "Úroveň není nic jiného než sebejistota oděná v pokoru." (Fejetonistka Ann Landersová)
 Chci pochopit jeho lásku, která je mnohem větší, než si vůbec dovedu představit. Kéž se dokážu radovat se svým pastýřem, když najde ztracenou ovečku. Kéž nikdy nežárlím.

(Komentář: Lk 15,3-7)

Myšlenky na sobotu, 29. 6. 2019

 Přátelé, neseďte a nečekejte, až dosáhnete dostatečné dokonalosti, abyste mohli sloužit Bohu. Takový den ve vašem životě nikdy nepřijde. Vyjděte a čiňte to, co Ježíš přikázal všem svým následovníkům a Pán změní váš život, když ho budete poslouchat.
 Nepromarni všechno své „teď“ snahou běžet do budoucnosti. Zítřek bude mít své vlastní starosti
 Vlastnění klíčů je i dnes symbolem, znamením odpovědnosti za dům. Budu myslet na římského biskupa, aby měl dar vidět, soudit, jednat.

(Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na neděli, 30. 6. 2019

 Potřebujeme odvrátit pohled od sebe sama a začít sloužit Bohu. To je také největší lék na naše sobectví.
 Místo toho, aby ses nechal otrávit tím, kolik cesty máš ještě před sebou, uč se oslavovat svůj pokrok už po cestě k cíli.
 Jít za Ježíšem není otázka otrockého kopírování jeho vyjadřování či gest. Následovat znamená poznat ho, jeho motivaci, jeho srdce. Následovat však také znamená, že nemusíme jednat sólo, opuštěni, na vlastní pěst. Jdeme s ním a učíme se porozumět. Následovat ovšem přináší také rozhodnutí, vyžaduje odvahu opustit své dosavadní jistoty a vsadit na jinou kartu. Elizeus pochopil a namísto loučení (které by asi znamenalo velkou snad několikadenní slavnost), nakrmí chudé a pomůže ubohým.

(Nedělní čtení)