† † †




Sebrané myšlenky dne - duben 2019




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na duben 2019:

    Všeobecný úmysl: Za lékaře a humanitární pracovníky přítomné ve válečných oblastech, kteří nasazují vlastní život pro záchranu života druhých.
    Národní úmysl: Ať pokoj, který Ježíš Kristus po svém zmrtvýchvstání daroval svým učedníkům, dokážeme šířit do svého okolí


Myšlenky na pondělí, 1. 4. 2019

 Kdo přijme Krista v jeho skutečném Těle a Krvi, nemůže si nechat tento dar pro sebe.
 Jednou z největších radostí v nebi bude, že uvidíme své zesnulé milované a budeme s nimi trávit věčnost. Ačkoliv je to úchvatné, nedá se to srovnat s radostí z toho, že uvidíme Ježíše, kterého milujeme nejvíc.
 Živá, zrající víra královského služebníka je v protikladu se strnulým postojem lidí požadujících zázraky. Kéž se v životě přesvědčuji o tom, že právě víra v Ježíšovo slovo dokáže oživit mnohé z toho, co považuji za mrtvé.

(Komentář: Jan 4,43-54)

Myšlenky na úterý, 2. 4. 2019

 Církev nalézá v modlitbě vnitřní sílu k hlásání velkých Božích skutků světu a k svědectví o nich.
 „Milovaní, teď jsme Boží děti, ale ještě se neukázalo, co budeme. Víme však, že až se ukáže, budeme podobní jemu, neboť ho uvidíme tak, jak je“ (1. Janova 3:2, B21).
 Ježíš uzdravuje i v sobotní den. Naráží na předpisy. Nepatřím k těm, kdo úzkostlivě dbají nařízení, ale na svobodné působení Boží žárlí?

(Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 3. 4. 2019

 Bez modlitby není křesťanský život.
 Stejně jako ti školní testy a zkoušky dávají kvalifikaci pro zaměstnání, zkoušky a testy v životě tě kvalifikují k tomu, abys jednou navěky vládl s Kristem. Soustřeď se na tuto cenu.
 Nestává se i mně, že činnost Boží chci mít jaksi pod kontrolou? Ten, který se vymyká našim představám, na moji omezenost možná shlíží s úsměvem…

(Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 4. 4. 2019

 Kristus je klíčem všeho, a jenom když se připojíme na cestě k emauzským učedníkům, vnikámedo bohatství a krásy Písma svatého.
 Pozemský život je krátkým příběhem. Příští život bude velkým příběhem, v němž uvidíme Ježíše tváří v tvář a budeme s ním navěky.
 Přes pečlivé studium Písem chybělo tenkrát židům podstatné: ochota naslouchat tajemství a snaha pochopit smysl i uvádět vše v život. Podobnému nebezpečí jsme vystaveni i my v církvi, pokud teologie nebude chápána srdcem!

(Komentář: Jan 5,31-47)

Myšlenky na pátek, 5. 4. 2019

 Ve svých problémech, těžkostech, pokušeních musíme vzývat jméno Pána. A buďme si jisti, že nás slyší, protože je blízko tomu, kdo jej hledá.
 Pokud chceš sklízet, musíš sít – ať se ti to líbí nebo ne.
 Nevstupuje i dnes Ježíš do našich shromáždění potajmu, nepoznán? Neusilujeme o to, abychom jej omezili, „zředili“?

(Komentář: Jan 7,1-2.10.25-30)

Myšlenky na sobotu, 6. 4. 2019

 Neztrácejme odvahu, ale běžme s nadšením, a i my dosáhneme cíle života, Ježíše, našeho Pána.
 Studie ukazují, že 50% z toho, co slyšíme, zapomínáme okamžitě, 80% během dne a 97% procent během týdne. Co z toho vyplývá? Když nasloucháš, snaž se pochopit spíše smysl řečeného a ne si pamatovat fakta.
 „Tahle lůza, která nezná Zákon“, opět předběhla ve víře ty moudré. Životnost Kristova učení je i v tom, že se podobné příběhy opakují i dnes.

(Komentář: Jan 7,40-53)

Myšlenky na neděli, 7. 4. 2019

 Tam, kde není adorace, není v první řadě uctíván Bůh, tam nemohou jít dopředu ani věci člověka.
 Lidé, kteří nám opravdu naslouchají, se stávají nejdůležitějšími lidmi v našich životech.
 Sledujeme-li vyprávění o cizoložné ženě, lze si všimnout, že se Pán dvakrát v příběhu „vzpřímí“ a pokaždé pronese soud. Nejprve osloví farizeje, podruhé dává ženě svobodu. Ukamenování v době Ježíšově nebylo běžným zvykem. Srovnejme příběh s průběhem Ježíšova odsouzení na smrt. Vyprávění o cizoložné ženě však nese i další paralely k Velikonocům, když začíná v Getsemanské zahradě. Co je však důležitější, Pán zjevuje, jak Bůh bude od nynějška zacházet se světem. Nejde mu o jeho zničení či smrt. Jde mu o člověka a jeho obrácení. Nevíme, zda se žena nakonec obrátila, ale víme, že Bůh vytváří možnost pro naše obrácení. V textu Ježíš doslova říká: „…kde jsou tvoji žalobci?“ Slovo žalobce se pak objeví v Zj 12,10: „Nyní přišla záchrana, moc a kralování našeho Boha a pravomoc jeho Krista, neboť byl svržen žalobce našich bratří, který je obviňoval před naším Bohem dnem i nocí.“ Kristus nám přinesl velikou svobodu!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 8. 4. 2019

 Člověk žije z modlitby. Potřebuje se modlit, aby žil.
 Chceš-li někomu naslouchat, dívej se přímo na něho. Neznevažuj ho tím, že bys při rozhovoru pracoval, telefonoval nebo psal zprávy. Soustřeď se na něj!
 Bůh zjednává právo – je překlad jména Daniel. A potřebuje ke spolupráci moudré lidi! Budu stát na Jeho straně – proti pomluvám, které se nevyhýbají ani církvi…

(Komentář: Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62)

Myšlenky na úterý, 9. 4. 2019

 Vstoupí-li Bůh do našeho času, stane se všechen čas větším, širším, bohatším
 Chceš-li někomu naslouchat, zdrž se komentáře. Vyslechni celý příběh, než začneš reagovat. Jinak pravděpodobně přijdeš o nejdůležitější informace.
 Jak povědomé je nám reptání těch, kdo si neváží svobody. Ve všech nebezpečích, která náročná cesta přináší, je lékem, obranou a cestou ke svobodě Kristovo vítězství!

(Komentář: Nm 21,4-9)

Myšlenky na středu, 10. 4. 2019

 Mlčení a rozjímání slouží k tomu, abychom nalezli v rozptýlenosti každého dne hluboké, nepřetržité spojení s Bohem.
 Chceš-li někomu naslouchat, nepřerušuj ho. Když to děláš, druhý si pak myslí, že nedáváš velkou váhu tomu, co říká. Nebo že se na něho snažíš zapůsobit tím, kolik toho víš. Nebo že jsi příliš zaujatý tím, co chceš dodat k tématu, než abys ho nechal dokončit, co říká.
 Mladík, v ohni podobný Božímu synu, představuje povzbuzení a ujištění: pravdu a víru nelze „spálením“ zlikvidovat! Následný chvalozpěv ať mi vytryskne ze srdce.

(Komentář: Dan 3,14-20.91-92.95)

Myšlenky na čtvrtek, 11. 4. 2019

 Kdo se modlí, nemaří čas.
 Pokud nejsi odhodlán následovat Krista v každé oblasti svého života, pak křest znamená jen to, že jsi suchý vstoupil do vody a mokrý a nezměněný jsi vyšel.
 I dnes se plní toto zaslíbení v množství těch, kteří zanedlouho přijmou křest. Podobně jako Abrahám – otec mnohých – je i Kristova církev domovem národů.

(Komentář: Gn 17,3-9)

Myšlenky na pátek, 12. 4. 2019

 Předložte své radosti a svá trápení Kristu, dovolte, aby osvítil svým světlem vaši mysl a dotkl se svou milostí vašeho srdce.
 Bohatý můžeš být jedním ze dvou způsobů – buď tím, jak mnoho máš, nebo tím, jak málo chceš.
 Bolest nad nenávistí, kterou znal tak dobře náš Pán. Chci být v tiché chvíli s ním. I s trpícími křesťany kdekoli na světě.

(Komentář: Jer 20,10-13)

Myšlenky na sobotu, 13. 4. 2019

 Když se modlíme, učíme se lépe naslouchat Pánu, protože jenom když slyšíme Pána a jdeme za jeho hlasem, můžeme nalézt cestu jednoty.
 Při křtu veřejně prohlašuješ, že věříš v Kristovu smrt, pohřbení a vzkříšení pro svou spásu. A to znamená více než jen ponoření do vody.
 Zaslíbení jednoty a společného domova. Náš Bůh tak rád shromažďuje kolem sebe… Nejsme to ale často právě my, kdo se chceme tříštit a utíkat z Otcova domu?

(Komentář: Ez 37,21-28)

Myšlenky na neděli, 14. 4. 2019

 Čím více se necháme liturgií proměňovat v Krista, tím budeme schopnější proměňovat i svět, budeme vyzařovat Kristovu dobrotu, jeho milosrdenství a lásku k lidem.
 Neúplná poslušnost je neposlušností.
 Čteme zásadní texty křesťanství, které volají po naději, úžasu a víře. Nelze uchopit všechny myšlenky bohatého obsahu. Ale lze se nechat oslovit jednou ze skutečností. Například si všimněme kratičké věty: „Lid stál a díval se.“ Co je to za reakci? Není řeč o nás?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 15. 4. 2019

 Naše odpověď na Boží lásku má být konkrétní, má se vyjadřovat opravdovým obrácením k lásce, k odpuštění, k vzájemnému přijetí a k pozornosti pro potřeby všech.
 Ponoření do Kristovy přítomnosti vyžaduje rozvíjení vnímavosti na jeho přítomnost ve všem, co děláš. Jeho trvalá přítomnost by tě měla vést, motivovat a zaměřovat na jeho vůli.
 Láska přece nehledí na peníze! Opravdovost, projevení citů (ať to stojí, co to stojí!) kéž je nám v církvi vzorem.

(Komentář: Jan 12,1-11)

Myšlenky na úterý, 16. 4. 2019

 Eucharistie je motorem veškeré evangelizační činnosti církve, tak jako je srdce motorem lidského těla.
 „Pes, který štěká, nekouše“. Sice nekouše a nemůže zranit, ale i štěkání může ublížit.
 Všimnu si Ježíšova taktu při označení zrádce. I toho, jak dokázal Pán uzemnit Petrovo nadšení. Ježíšův cit ať je vzorem i pro nás, kdykoli musíme napomínat…

(Komentář: Jan 13,21-33.36-38)

Myšlenky na středu, 17. 4. 2019

 Četba Písma svatého je modlitba, musí vyvěrat z modlitby a vést k modlitbě.
 Někdy je nutné někoho konfrontovat, abys vymezil zdravé hranice nebo zabránil nějakému neštěstí. U Ježíše však mnohem častěji vidíme soucit než odsouzení nebo konfrontaci.
 Kéž slavení eucharistie prožívám jako stolování s Pánem! Má věrnost a láska ať nahradí zrady a nelásku mnohých.

(Komentář: Mt 26,14-25)

Myšlenky na čtvrtek, 18. 4. 2019

 Všude, kde se nacházíme, potřebujeme se živit Eucharistií.
 I v křesťanském světě existují kanibalové, ačkoliv byste je těžko rozpoznali. Jsou to ty sladce se usmívající sestry, které tě kousnou do zad, jen co se otočíš. Zvědavé Mařky, které čmuchají kolem, kde by se našlo nějaké to šťavnaté sousto pro jejich drby.
 Chci svým životem docenit dar Kristova Těla tak, abych se proměňoval v to, co jím a piji. On sám mi v této proměně pomáhá. Nechci mu klást překážky!

(Komentář: 1 Kor 11,23-26)

Myšlenky na pátek, 19. 4. 2019

 Ježíš zemřel za hříchy všech a touží mít společenství s každým z nás, klepe na dveře našeho srdce, aby nám daroval svou milost.
 "Jestliže jeden druhého koušete a požíráte, dejte si pozor, abyste se navzájem nezahubili" (Galatským 5:15).
 Pro jeho poslušnost jsem spasen, zachráněn! Nevzpouzím se jeho lásce, jeho záchraně? Jeho „vroucí modlitby“ maří totiž často naše lhostejnost…

(Komentář: Žid 4,14-16; 5,7-9)

Myšlenky na sobotu, 20. 4. 2019

 Když se zastavíme v modlitbě před Ukřižovaným, s pohledem na probodený bok, nutně v sobě zakusíme radost, že jsme milováni a touhu milovat a stát se nástrojem milosrdenství a smíření.
 Síla odolávat přirozeným choutkám spočívá v ukojení hladu z jiného zdroje. "Okuste a vizte, jak dobrý je Hospodin…".
 Ponoření do vody, která umývá, je příslibem nového života. Mohu začít nově žít už od této chvíle. Ve sjednocní s Jeho osudem, tedy i s nadějí na vzkříšení!

(Komentář: Epištola Řím 6,3-11; Žl 118)

Myšlenky na neděli, 21. 4. 2019

 Otevřete dokořán své srdce Bohu, nechte se překvapit Kristem.
 Vlastnosti, které krmíme, jsou vlastnostmi, které mocně posilují a bez ostražitosti můžeme snadno upadnout do starých návyků.
 Slavnostní ráz dnešního dne nás snadno odvede od faktu, že událost, která změnila dějiny světa, se odehrává v docela obyčejných kulisách malé skupinky prostých učedníků v zapomenuté provincii Římské říše. A přeci jde o zásadní zlom. Bůh opět dokazuje člověku, že jeho láska je větší než lidská měřítka a představy. Není třeba mnoha slov, ale jsme vyzváni uvěřit. Nejen se divit, ale „vstoupit“, uvěřit v Boží moc.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 22. 4. 2019

 Naším cílem je, abychom byli v duši stále spojeni s Bohem a toto spojení aby proměnilo celou naši bytost.
 Malá svačinka hříchu tamhle, něco zobnout tady, a než si to uvědomíš, uvolníš v sobě kanibala. Jsme povoláni pomáhat svým bratřím a sestrám vybřednout z hříchu, zároveň si ale máme sami dávat pozor, abychom nepodlehli pokušení (viz Galatským 6:1).
 Běžícím ženám, plným „strachu i radosti“, jde naproti sám Ježíš. I dnes jde vstříc těm, kdo se snaží radostnou zprávu šířit dál…

(Komentář: Mt 28,8-15)

Myšlenky na úterý, 23. 4. 2019

 Nechme se nakazit mlčením svatého Josefa. Tolik ho potřebujeme ve světě, který je často příliš hřmotný, který nepřeje naslouchání Božímu hlasu.
 Vychované dítě ti dopřeje odpočinek, nevychované ti odpočinout nedá. Nemůžeš ho nikam vzít, nemůžeš ho nikde nechat.
 Čím víc kdo s Ježíšem prožívá své úzkosti, tím větší radost má z jeho oslavení. Pláč Marie Magdaleny se mění i dnes v radost!

(Komentář: Jan 20,11-18)

Myšlenky na středu, 24. 4. 2019

 Kdo chce být Ježíšovým přítelem, nutně musí pěstovat důvěrné přátelství s ním v rozjímání a modlitbě.
 Bez kázně připravuješ svému dítěti život plný trápení. Až ho jednou zastaví policie za překročení povolené rychlosti nebo ho zkontaktuje banka kvůli prodlení splátek, hysterické záchvaty vzteku mu nepomohou. Prosím mysli na jeho budoucnost!
 Ježíš odhaluje Písmo tak, že jim hoří srdce. Pane, zůstávej se svou církví i dnes, aby podobně odpovídala na současné palčivé problémy, a tak Tě zpřítomňovala ve světě!

(Komentář: Lk 24,13-35)

Myšlenky na čtvrtek, 25. 4. 2019

 Boží slovo je svítilnou našim krokům a světlem na naší stezce.
 Dítě bez hranic je jako dům bez zdí. Je to jako bydlení pod otevřeným přístřeškem – není tam ochrana před vnějšími vlivy, žádný pocit bezpečí.
 Ježíš s odkazem na „vyzbrojení mocí z výsosti“ zjevuje společenství Trojice, která je sama komunikací, kdy každá „osoba“ odkazuje na druhou!

(Komentář: Lk 24,35-48)

Myšlenky na pátek, 26. 4. 2019

 Zkompromituj se s Bohem a pak uvidíš, že právě tím se stává tvůj život širokým a osvíceným, ne nudným, ale plným nekonečných překvapení, protože nekonečná Boží dobrota se nikdy nevyčerpá.
 Skokan o tyči zjistí, jak vysoko vyskočí, pouze tak, že si postupně zvyšuje laťku, dokud ji neshodí. Bůh to dělá stejně. Napíná tvou víru až do bodu zlomu.
 Noci, které následovaly po Poslední večeři, vyústily ve snídani na břehu jezera. Pane, kéž se s Tebou jedno ráno probudím z mých nejistot!

(Komentář: Jan 21,1-14)

Myšlenky na sobotu, 27. 4. 2019

 Buďme si jisti, že i když nás stíhají těžké a bouřlivé zkoušky, nikdy nebudeme ponecháni sami sobě, nikdy nevypadneme z rukou Pánových, z oněch rukou, které nás stvořily a nyní nás sledují na cestě životem.
 Neotřesitelná víra pochází pouze z víry, která byla tak mocně otřesena, že je teď neochvějná, přesvědčená a nezlomná.
 Pokárání za nevěru vyústí v poslání. Při plnění tohoto úkolu se i naše víra posílí, podobně jako víra Petrova.

(Komentář: Mk 16,9-15)

Myšlenky na neděli, 28. 4. 2019

 Jestliže nevíte, jak se modlit, proste, aby on sám vás tomu naučil a požádejte jeho nebeskou Matku, aby se modlila s vámi a za vás.
 Naším největším zájmem je uspokojovat své potřeby, ale největším Božím zájmem je rozvíjet naši víru. „Bez víry však není možné zalíbit se Bohu“.
 „Pokoj vám!“ říká Ježíš při prvním setkání s učedníky. Jde o běžný židovský pozdrav, který se dodnes užívá: „Šalom…“, pokoj. Pán se nepotřebuje postavit do povýšeného postoje, pohrdat, pošlapávat či ponižovat ubožáky. S čím tedy Pán dějin a vítěz nad smrtí přichází? Co mu nyní leží na srdci? Posílá učedníky, aby zprostředkovávali odpuštění! Nejzásadnější poselství Vzkříšeného Krista. Odpuštění znamená otevření přístupu člověka k Bohu. Znovu smíme být Božími dětmi a máme připravenou cestu, jak se s Bohem setkat. Bůh přináší pokoj!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 29. 4. 2019

 Neexistuje opravdová modlitba, není-li v nás přítomen Duch svatý.
 Nechceš svým způsobem dál hřešit a odporovat Bohu, pokud jde o určité vztahy? Nemáš ve svém životě oblasti, do nichž bys nechtěl, aby se Bůh pletl?
 Spolupatronka Evropy, která usmiřovala, obnovovala. Dokázala nežít ve tmě, ale ve světle. Takové ženy potřebujeme i dnes. Co mohu udělat pro evropské hodnoty já?

(Komentář: 1 Jan 1,5 – 2,2)

Myšlenky na úterý, 30. 4. 2019

 Musím se učit dělat to, co mohu a zbytek nechat na Bohu.
 Bůh tě chce celého, nejen nějakou tvou část. Chce být Pánem všech oblastí tvého života, včetně těch, které by sis nejraději ponechal ve vlastní režii.
 U podobných snah, které se nám vybaví, je třeba zdůraznit prvek dobrovolnosti! Jedině tak, ve víře v Toho, jehož solidaritu napodobuji, je možné blížit se k ideálu společného vlastnictví.

(Komentář: Sk 4,32-37)