† † †




Sebrané myšlenky dne - květen 2019




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na květen 2019:

    Evangelizačníúmysl: Za církev v Africe, aby se přičiněním vlastních členů stala kvasem jednotymezi národy a znamením naděje pro celý tento světadíl.
    Národní úmysl: Ať v našich rodinách i farnostech vládne atmosféra laskavostia vzájemného přijetí.


Myšlenky na středu, 1. 5. 2019

 Dar víry v životě křesťana nemá jen zářit ze setrvačnosti, ale má naplno hořet, inspirován dary Ducha svatého a podněcován vlastní zkušeností ze setkání s Boží láskou.
 Buď připravený, moudrý a mluv jasně.
 I dnes přes mříže a dveře žalářů působí evangelium. Budu myslet na ty, kteří trpí pro hlásání Krista. Jak se mohu víc podílet na jeho zvěstování?

(Komentář: Sk 5,17-26)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 5. 2019

 Modlitba pod křížem prohlubuje chápání vlastní hříšnosti, ale také víru v Boží lásku.
 Když se do škvíry pod tvým domem dostane tchoř, tvůj problém nevyřeší otevřená okna ani použití osvěžovače vzduchu! A jsi-li ustrašený, pak tvé pocity jsou jako pachy a tvé myšlenky jako ten tchoř - máš "zapáchající přemýšlení". Proto se nauč ovládat své myšlení!
 Neohroženost a přímost při hlásání Pravdy vyvolává i dnes nenávist. Kéž si uvědomíme, že u mnohých odpůrců taktizování nepomůže.

(Komentář: Sk 5,27-33)

Myšlenky na pátek, 3. 5. 2019

 Ježíš jako dobrý pastýř zná potřeby těch, kdo k němu volají s otevřeným a upřímným srdcem.
 Vždycky je a bude nějaká Jezábel, která ti bude vyhrožovat, že zmaří tvé nejlepší snahy, srazí tě a ty se poddáš „zapáchajícímu přemýšlení“.Proto se nauči ovládat své myšlení!
 „Tak dlouho jsem s vámi a neznáš mě?“ – neplatí tato výtka i mně? Vždyť tolikrát jsem už slyšel: cesta, pravda, život…

(Komentář: Jan 14,6-14)

Myšlenky na sobotu, 4. 5. 2019

 Jako vzor a mimořádnou pomoc v budování Božího království a v pokračování na díle evangelizace světa nám Kristus dává svou Matku.
 Pokud nenajdeš svou hodnotu a sebeúctu ve vztahu s Bohem, budeš v pokušení strávit život snahou o sebeprosazení a budeš se vždy cítit nejistě a v nebezpečí.
 I dnes se církev musí dělit o své kompetence, dle potřeby společenství. Tím se služba nástupců apoštolů neumenšuje, naopak roste! Kéž neváhám ani já dát se k dispozici! Budu víc prosit za ty, kdo církvi slouží.

(Komentář: Sk 6,1-7)

Myšlenky na neděli, 5. 5. 2019

 Církev vždycky, ale především v dnešní době, potřebuje svaté, kteří nikdy nezestárnou, ale stále zůstávají svědky mládí církve.
 Životy některých z nás se točí kolem toho, jak se dostat kupředu, místo toho, aby se točily kolem Boha. Čiň pokání a začni dělat správné věci teď hned. Nikdy toho nebudeš litovat.
 Janovo evangelium vrcholí scénou rozhovoru Ježíše s Petrem. Už nejde o žádné ohrožení, ani hádky a disputace. Nyní tu stojí jen Petr a Ježíš: „Miluješ mě?“ V dnešní společnosti je slovo „milovat“ chápané eroticky. Evangelium jím označuje hluboké lidské sebedarování (Jan 15,12-13). Opře se Petr o Krista? Uvěří mu natolik, že o něj opře celý svůj život? A jak to máme my?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 5. 2019

 Láska vždy vyžaduje svědectví činem.
 Nekritizuj svého kazatele. I když se některé kázání nedotkne tvého bolavého místa, je tu pravděpodobnost, že ho potřebuje slyšet někdo jiný.
 Nenávist vůči Štěpánovi měla kořen v tom, že lidé ze synagogy byli přesvědčeni, že pouze oni vlastní pravdu. Ježíšovi učedníci trpí podobně i dnes, když se obracejí k „majitelům pravdy“. Zatímco mnozí „hledající“ jsou otevření.

(Komentář: Sk 6,8-15)

Myšlenky na úterý, 7. 5. 2019

 Jen ten, kdo žije duchem pokory, nečeká uznání, netáže se na místo, na jakém se nachází na cestě k Bohu, přitaká k tomu, že zůstane v temnotách a nebude moci pochopit prožívané zkoušky. Takový člověk je dítětem, které se v nočních temnotách velmi pevně drží otcovy ruky.
 Pokud s člověkem zacházíš podle toho, jaký je, tak takovým zůstane. Pokud s ním ale jednáš podle toho, jakým by měl být, stane se tím, kým by měl být a jakým může být.
 Šavlova „pravověrnost“, se kterou schvaloval kamenování, vyústí v jeho obrácení. I naše tvrdošíjnost, naše „neobřezané uši“ kéž doznají změny!

(Komentář: Sk 7,51 – 8,1a)

Myšlenky na středu, 8. 5. 2019

 Abychom zachovali správnou rovnováhu mezi činností a modlitební odevzdaností Bohu, je třeba, abychom se v práci angažovali tak, jako by záleželo všechno na nás, ale zároveň doufali tak, jako by všechno záleželo na Bohu.
 Zaraz pomluvy - kdo nedrží na uzdě svůj jazyk, jeho zbožnost je marná
 Právě pronásledování křesťanů přimělo jáhna Filipa, aby zvěstoval Krista mimo „pravověrné“ oblasti Judska. Pokud se nerozhodneme hlásat evangelium na periferii sami, Bůh nás k tomu – možná i pronásledováním – přiměje…

(Komentář: Sk 8,1b-8)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 5. 2019

 Svatost se nedá dobýt, ale lze ji získat pouze od Ježíše s tím, že po ní člověk usilovně touží.
 Oponuj negativním řečem pozitivními komentáři a opravuj mylné informace pravdivými. Když ostatní selže – odejdi!
 Poselství o vzkříšeném Ježíši se šíří. Filip vysvětluje smysl Starého zákona. Připomíná Ježíše na cestě do Emauz. Také rychlé udělení křtu nám připomíná Kristovu bezprostřednost. Kéž neklademe Pánovu působení zbytečné překážky.

(Komentář: Sk 8,26-40)

Myšlenky na pátek, 10. 5. 2019

 Když stojíš před Bohem, důvěřuj Jeho milosrdenství a uznej pravdu o sobě. Pak Bůh shlédnena tvoji bídu a slituje se, promění tě, posvětí, naplní sebou.
 Zahoď svůj metr. Místo marného očekávání, jakým má být tvůj přítel, bratr, manžel, či pastor, děkuj Bohu za jeho jedinečnost.
 Kristus se ztotožňuje s pronásledovanými, se svou církví. Ananiášovu oprávněnou podezíravost změnila modlitba. Jsem schopen vstoupit do dialogu s Pánem a hledat odpovědi na mé námitky..?

(Komentář: Sk 9,1-20)

Myšlenky na sobotu, 11. 5. 2019

 Když tím, že se svěříme Marii, vstupujeme do společenství života s Ní, budeme vcházet na cestu stále plnějšího spojení s Ježíšem, na cestu svatosti.
 Golgota byla nespravedlivá a neférová. Nebyla to ale vražda, bylo to vykoupení! Ježíš na kříži vydal sám sebe jako výkupné za všechny lidi.
 Prví z apoštolů uzdravuje ochrnulého a oživuje mladou dívku. Uzdravování a oživování je i dnes úkolem Petrova nástupce. Dovedu ocenit to, co si uvědomují a oceňují i mnozí „nevěřící“?

(Komentář: Sk 9,31-42)

Myšlenky na neděli, 12. 5. 2019

 Boha se nemusíš bát, protože On i tak ví, co se skrývá ve tvém nitru.
 Golgota byla zástupná, byl to čin, kterým Ježíš vzal naše hříchy na kříž, abychom zemřeli hříchům a byli živi spravedlnosti. Objektivem sentimentu nebo pověry může kříž ovlivnit tvoje emoce, ale nemůže spasit tvou duši. Když však kříž vnímáme jako zástupný akt, pak může spasit každou duši!
 Vztah člověka a Boha je postaven na na tom, že každý, kdo slyší Boží volání a reaguje, zakusí život věčný. Ale nepřehlédněme popis vztahu Otce a Syna. Otec svěřuje „ovce“ Synu, Syn ovce zachraňuje a přivádí k Otci. Jsme tedy hříčkou Otce a Syna? Jestliže je vše postaveno tom, zda my slyšíme, pak nejde o hříčku, ale o výzvu k hlubokému vztahu. Pastýř není diktátor! Na skutečný vztah Bůh reaguje svým absolutním nasazením se pro člověka, jak říká druhé čtení. Stačí Bohu odpovědět a nechat se jím vést.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 5. 2019

 Oheň lásky, který plane v Ježíšově srdci, může očistit celé lidstvo. Právě díky této lásce jsme byli všichni vykoupeni.
 Kdyby Ježíš na Golgotě nesplnil svůj úkol, byl by Bůh nucen nás odsoudit k smrti za naše hříchy. Místo toho ale Ježíš jako náš zástupce vytrpěl trest, který jsme spravedlivě zasluhovali my, čímž nás vysvobodil a dal nám věčný život. Jeho zástupná oběť byla historickým Božím plánem, jehož pomocí se Bůh rozhodl vysvobodit svůj lid z trestu za jeho hřích.
 Překonat hranice se podařilo. Petrův sen byl určující pro další šíření křesťanství, tedy i pro nás. Budu myslet na současného Petrova nástupce a vyprošovat mu odvahu k odvážným krokům.

(Komentář: Sk 11,1-18)

Myšlenky na úterý, 14. 5. 2019

 Snaž se stát pod křížem spolu s Marií a pros ji, aby tě učila, jak máš adorovat jejího ukřižovaného Syna.
 Když Adam a Eva zhřešili, použil Bůh zástupně zvíře, aby přikryl jejich nepravost. Přijal Ábelovu oběť z jeho prvorozených ovcí a Abrahamova berana, který uvízl v houští, výměnou za Izákův život. Zástupná oběť, bezesporu největší Boží plán záchrany duše, byla jednou provždy projevena, když se Ježíšovou obětí na Golgotě.
 Ježíš řekl učedníkům: "vyvolil jsem vás a určil k tomu, abyste šli a přinášeli užitek a váš užitek aby byl trvalý. Potom vám Otec dá všechno, oč ho budete prosit v mém jménu." A přikázal jim: "Milujte se navzájem!"

(Komentář: Jan 15,9-17)

Myšlenky na středu, 15. 5. 2019

 Bůh je láska, která je oporou, pomáhá znovu vstát, vybízí k naději.
 Bůh, plně uspokojený Kristovou smírčí obětí, vymazal zápis o nás a prohlásil nás za nevinné ve svých očích! Ježíše, který nepoznal hřích, kvůli nám ztotožnil s hříchem, abychom v něm dosáhli Boží spravedlnosti.
 Ne soudit, ale zachránit, spasit. To je i dnes úkolem církve. Dokážu se nasadit pro druhé, zastat se, je-li to potřeba? I když sklidím kritiku od druhých? Přece i v tom bych měl být Kristu podobný…

(Komentář: Jan 12,44-50)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 5. 2019

 Bůh chce, aby se celý náš život stával modlitbou. Právě v modlitbě se zaposloucháváme do Jeho hlasu a hledáme Jeho vůli.
 Na kříži se Ježíš stal tím, čím jsme byli my – hříchem, abychom se my mohli stát tím, čím byl on – spravedlností!
 Ježíš řekl svým apoštolům: „ Mějte se na pozoru před lidmi! Budou vás totiž vydávat soudům a bičovat v synagogách, budou vás vodit před vladaře a krále kvůli mně, abyste vydali svědectví jim a také pohanům. Až vás vydají soudu, nedělejte si starosti, jak nebo co máte mluvit, protože v tu chvíli vám bude dáno, co máte mluvit. Neboť to už pak nemluvíte vy, ale mluví skrze vás Duch vašeho Otce. Bratr vydá na smrt bratra a otec syna, děti povstanou proti rodičům a způsobí jim smrt. Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen.

(Komentář: Mt 10,17-22)

Myšlenky na pátek, 17. 5. 2019

 Když se s důvěrou otevřeme Božímu milosrdenství, odhalíme pravdu o sobě. Svátost smířenípak pro mě bude skutečným dotykem Boha.
 Všechno, co Ježíš od svého narození z panny vykonal – bezhříšný život, vykupitelská smrt, zázračné vzkříšení, slavné nanebevstoupení a kněžská služba v nebi – vykonal jako náš zástupce a spasitel.
 Slovo o spáse bylo posláno i nám. Kéž jej dokážeme zasadit do souvislosti v dnešním světě tak, jako Pavel! V žádném případě jej nemůžu znevěrohodnit svým špatným svědectvím.

(Komentář: Sk 13,26-33)

Myšlenky na sobotu, 18. 5. 2019

 Hledíš-li na Krista rozepjatého na kříži, lépe rozumíš, jaká propast zla je hřích.
 Bez Kristovy smrti by nás naše hříchy navždy odloučily od Boha. Bez jeho smrti bychom podléhali plnému trestu Božího zákona, byli bychom uznáni vinnými za každý hřích, jehož jsme se kdy dopustili, a jako odsouzení hříšníci bychom byli navždy ztraceni.
 Ježíš řekl: "Kdo viděl mne, viděl Otce. Slova, která k vám mluvím, nemluvím sám ze sebe; to Otec, který ve mně přebývá, koná své skutky. Věřte mi, že já jsem v Otci a Otec ve mně. Když nevěříte, věřte aspoň pro ty skutky. Amen, amen, pravím vám: Kdo věří ve mne, i ten bude konat skutky, které já konám, ba ještě větší bude konat, protože já odcházím k Otci. A za cokoli budete prosit ve jménu mém, to všechno udělám, aby Otec byl oslaven v Synovi. Budete-li mě o něco prosit ve jménu mém, já to udělám."

(Komentář: Jan 14,7-14)

Myšlenky na neděli, 19. 5. 2019

 V každém člověku přebývá Kristus. Když na to budeš pamatovat, začneš se na lidi dívat jinak.
 Ježíšova oběť vyřešila otázku hříchu, a na tobě teď je, abys vyřešil otázku Syna: „Co tedy mám učinit s Ježíšem, zvaným Mesiáš?“ Odpověď je jednoduchá: Uvěř v něj a přijmi spasení.
 Mnoho lidí, které běžně potkáváme, je nám trnem v oku. Rozčilují nás svými názory, postoji, lhostejností či velkou pečlivostí… Ale u každého člověka, který nás takto rozzlobí, je dobré myslet na to, že také on je Bohem povolaný ke spáse. I on by mohl zaslechnout nebo nově objevit zvěst evangelia. Mohu tomu nějak pomoci?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 5. 2019

 Kříž tě vždy bude zvát k životu v pravdě - a tehdy tě pravda osvobodí.
 Kříž může vypadat jako triumf zla nad dobrem nebo moci nad bezmocí, ale jenom pro ty, kdo nerozumějí Kristovu poslání.
 Ježíš odkazuje na svého Otce a slibuje Přímluvce, Ducha svatého. Uvědomím si: když jedna božská osoba poukazuje v lásce na druhou, má to být vzorem i pro naše vztahy. Nabídka účasti na trojičním životě!

(Komentář: Jan 14,21-26)

Myšlenky na úterý, 21. 5. 2019

 Když Bůh vidí tvůj postoj pokory, může začít dělat ve tvém životě zázraky.
 Nikdy nebyla odvaha větší nebo síla silnější, než když Ježíš zvolal „dokonáno jest“.
 Slova, která slyšíme při eucharistické oběti. Pokoj a mír, zklidnění, jaké nemůže dát tento svět. Chci jej ve svém srdci pěstovat a kultivovat?

(Komentář: Jan 14,27-31a)

Myšlenky na středu, 22. 5. 2019

 Je důležité stát před Bohem v pravdě. Ukážeš mu tím svoji důvěru a poznáš, co je vnitřní pokoj a radost, zakusíš svobodu srdce a začneš být šťastný.
 Na Golgotě triumfovala láska nad zákonem a nás, kteří bychom nikdy nedokázali žít podle Božího zákona, navěky osvobodila. „Dokonáno jest“ bylo zvolání vítěze, nikoliv oběti!
 Prořezávání ratolestí ovšem může být bolestný proces. Ale právě tím zůstávám v Kristu. K oslavě Otce!

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 5. 2019

 Stvořitel světa miluje dílo, které stvořil. S nevýslovnou láskou a péčí hledí na každé své dítě, stále má každého z nás v paměti a noří nás do ohně své lásky.
 „Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen“ (Římanům 10:9).
 Láska k Bohu mě neomezuje, naopak mě vede k plné radosti! Křesťanství úzkostné, bez úsměvu, nikam nevede...

(Komentář: Jan 15,9-11)

Myšlenky na pátek, 24. 5. 2019

 Nemůžeš být plně Kristovým učedníkem, když nevěříš, že přes svou hříšnost jsi ponořen v lásce Jeho srdce.
 Kristus má moc tě po smrti vzkřísit. Učedníky posiloval úžasným zaslíbením: „Ještě kratičko a svět mě neuvidí, ale vy mě uvidíte. Protože já žiji, budete žít i vy“ (Jan 14:19, B21). A toto zaslíbení se týká i tebe! „… sám Pán sestoupí z nebe a tehdy jako první vstanou mrtví v Kristu. My živí budeme spolu s nimi uchváceni do oblak vstříc Pánu; potom už budeme s Pánem navždycky“ (1. Tesalonickým 4:16-17, B21). Jaký to bude nádherný den!
 Zamyslím se nad svou osobní historií vztahu k Bohu a nad jejím vývojem. Pocítím radost z vědomí, že ON si mě vyvolil jako první.

(Komentář: Jan 15,12-17)

Myšlenky na sobotu, 25. 5. 2019

 Ježíš Tě k sobě tulí v náruči jako otec a matka k sobě tulí své milované dítě. Objímá tě rukama, které byly pro tvoji spásu přibité na kříž. Rukama rozpřaženýma na kříži ti říká: "Miluji tě, dávám za tebe svůj život, abys mohl být spasen".
 „Nenávist vyvolává sváry, kdežto láska přikrývá všechna přestoupení.“ (Přísloví 10:12)
 Pokud svět křesťany nenávidí tak, že jsou dnes nejpronásledovanější skupinou, je to potvrzení Ježíšových slov. Dokážu žít křesťanství důsledněji v našich podmínkách?

(Komentář: Jan 15,18-21)

Myšlenky na neděli, 26. 5. 2019

 Když ti Bůh ukazuje stále víc tvou hříšnost, chce tě tím přivést k větší důvěře.
 Když setrváváš v rozhořčení, je to, jako by v tobě probíhala válka. Jsi v bitvě sám se sebou, stejně jako s ostatními. A čím více bojuješ, tím více ztrácíš půdu pod nohama.
 Dnešní text evangelia patří mezi vzácná místa Písma, která popisují vztah mezi Otcem, Synem, Duchem svatým a námi. Otec a Syn chtějí v našich srdcích najít prostor, kde mohou s námi vést dialog lásky. Duch je někdo, koho posílá Otec, ale Syn se na tomto „příkazu“ podílí. Konají tedy směrem k nám společně. Duch uvádí do plnosti, jako by připravoval místo v našem nitru, aby Otec a Syn mohli vstoupit a přebývat. Duch je oním spojem, komunikátorem, prostředníkem ve vztahu, kterým se smíme propojit s Bohem. Slovo „Přímluvce“ znamená, že Duch svatý je v tomto propojení aktivním aktérem, nikoli jen technickým prostředkem! Celá církev se po staletí učí naslouchat, co nám Duch říká a kam nás vede.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 5. 2019

 Uznání své nicotnosti, dětská důvěra v Boha a víra v Jeho lásku, to je postoj, který dělá zázraky.
 Když setrváváš v rozhořčení, argumentace ti odčerpává energii a zanechává tě zraněnějším a naštvanějším. Jsi v bezvýchodné situaci. Odmítni takhle žít další den a nedovol, aby něčí skutky určovaly tvé reakce.
 Pavlova otevřenost, pohostinnost a praktičnost nově pokřtěné Lydie může být inspirací pro vztahy k ženám v církvi. Není na čase, abychom si žen víc vážili a dali jim prostor?

(Komentář: Sk 16,11-15)

Myšlenky na úterý, 28. 5. 2019

 Jsi svobodný. Dar, který jsi od Boha dostal, můžeš rozházet. Ale i pak máš velkou příležitost: uznáním své bídy můžeš dojít k poznání hlubin Boží lásky.
 Když setrváváš v rozhořčení, tak váš protivník, ďábel, obchází jako ‚lev řvoucí‘ a hledá, koho by pohltil“ (1. Petrova 5:8). Nestaň se dalším satanovým soustem. Nech lásku a pokoj Boží, aby naplnily tvou mysl tak, že budou přetékat k ostatním – včetně těch, kteří tě zklamali.
 Boží slovo není spoutáno, ale k tomu, aby se šířilo, potřebuje naše přičinění. Dík Pavlově lidskosti se z žalářníka stává křesťan…

(Komentář: Sk 16,22-34)

Myšlenky na středu, 29. 5. 2019

 Když Bůh dopouští tvůj pád, vždycky chce, abys rostl v pokoře a abys objevoval, že On se s láskou sklání k nejhlubší bídě. Právě tím tě připravuje na poslední chvíle tvého života, na onu poslední zkoušku, která jednou přijde.
 Není na tobě, abys kohokoliv soudil. Je tu pouze jeden soudce, tak ho nech, ať to vyřeší.
 Pavlův takt i schopnost přizpůsobit hlásání evangelia posluchačům narazí na zdvořilý nezájem. A tak Pavel odchází odmítnut; někteří však přece jen radostnou zvěst přijali. Jak povědomé…

(Komentář: Sk 17,15.22 – 18,1)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 5. 2019

 Každá situace v našem životě může vést k obrácení, k větší otevřenosti vůči Bohu a k hledání záchrany v Něm.
 Požádej Boha, aby ti pomohl uvolnit tvůj hněv, nastavit druhou tvář a odpustit tomu, kdo ti ublížil. Modli se: „Pane, jsem naštvaný. Pomoz mi nechat to být. Rozhodl jsem se být milosrdný. Děkuji ti, že mi dáváš tu milost, abych odpustil tomu, kdo mi ublížil, a následoval tebe. V Ježíšově jménu, amen.“
 Odloučil se od nich… Přesto se učedníci s velkou radostí vracejí do Jeruzaléma a velebí Boha. S darem Ducha svatého, kterého očekáváme, zůstáváme v Ježíšově blízkosti!

(Komentář: Lk 24,46-53)

Myšlenky na pátek, 31. 5. 2019

 Cesta ke svatosti vede zkouškami víry.
 Co si myslí ostatní, není tvůj problém, dokud to svým problémem neuděláš. Tvou starostí je potěšit Boha a být tím, kým tě on chce mít. Když se budeš snažit být kýmkoliv jiným, přijdeš o požehnání, protože Bůh nemůže žehnat napodobenině.
 Bůh plní i dnes svá zaslíbení skrze církev: ponížené povyšuje, lačnící sytí, ve svém milosrdenství se ujímá všech pokolení. Často si tuto skutečnost (na rozdíl od Panny Marie) neuvědomujeme…

(Komentář: Lk 1,39-56)