† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2019




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na srpen 2019:

    Evangelizační úmysl: Aby se rodiny zásluhou života modlitby a lásky stávalystále více „školami“ skutečného lidského zrání.
    Národní úmysl: Ať věrnost, láska a odpovědnost doprovázejí všechny manžele, stejně jako vytrvalost při společné modlitbě v rodinách.


Myšlenky na čtvrtek, 1. 8. 2019

 Křesťan by měl a má se nechat světci inspirovat, pak ale musí jejich spiritualitu přenést do vlastní situace. (Don Bosco)
 Klíč k vítěznému životu nespočívá v uplatňování silnější vůle, ale v čerpání Boží síly den po dni. Pavel napsal: „Duchem choďte a žádost těla nedokonáte“ (Galatským 5:16, ČSP)
 V Loretánských litaniích nazýváme Matku našeho Pána „archou úmluvy“. To ona se stala pravým příbytkem Slova!

(Komentář: Ex 40,16-21.34-38)

Myšlenky na pátek, 2. 8. 2019

 Jen kdo najde Boha, najde také sám sebe. (Helmut Thielicke)
 Boží slovu je „meč Ducha“ a jediná zbraň dostatečně ostrá na to, aby tě odřízla od hříchu.
 Shromáždění, odpočinek, věnování se Hospodinu. Uvědomuji si, že tyto znaky by měly mít všechny křesťanské svátky a neděle?

(Komentář: Lv 23,1.4-11.15-16.27.34b-37)

Myšlenky na sobotu, 3. 8. 2019

 Bůh je nás a my v něm, to je náš podíl na jeho království. (Edith Steinová)
 Ta největší bitva bude vždy probíhat v oblasti tvých myšlenek a nutkání. A pokud satan dostane tvou mysl do tělesné sféry z dosahu Božího slova, obrátí tě k hříchu a vždy tě porazí.
 Také dnes se bohatství hromadí v rukou malé skupiny, zatímco velká část hladoví a mnozí prodávají svou svobodu, aby přežili… Neobsahuje jubilejní rok recept na řešení situace ve světě?

(Komentář: Lv 25,1.8-17)

Myšlenky na neděli, 4. 8. 2019

 V každém člověku je hluboká propast, jež může být vyplněna jedině Bohem. (Blaise Pascal)
 Těžkosti, krize a nemoci, vedoucí nás až na samou hranici našich možností, mnohdy paradoxně vnímáme jako požehnní. Jsou totiž důvodem, proč muži často dozrávají ve válce a ženy, proměněné porodem, ožívají jako nikdy předtím.
 Kolikrát jsme svědky či přímo aktéry majetkových sporů v rodinách, které přerostly v nespravedlnost a následně v nenávist, zničené vztahy na zbytek života. Jak snadno se zboří to nejcennější za cenu zdánlivé výhry. Ježíš se do těchto sporů nenechá zatáhnout. Co znamená být bohatý před Bohem? Jak odpověď na tuto otázku vypadá v našem vlastním životě?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 8. 2019

 Jsou-li naše struny dobře naladěny, hraje na naši duši sám Bůh. To je také vše, co musíme dělat: být naladěni na Boha. (Hans Urs von Balthasar)
 Jestli nebudeš mít vyvážený přístup k práci, neužiješ si dnešek a jeho dary.
 Lid, který si stěžuje, působí trápení nejen Hospodinu, ale i Mojžíšovi. Kdykoli je mi smutno z vývoje společnosti, mám i já podíl na tomto trápení.

(Komentář: Nm 11,4b-15)

Myšlenky na úterý, 6. 8. 2019

 Rozumem můžeme Boha hledat, ale nalézt jej můžeme jedině srdcem. (Josef von Eötvös)
 Nauč se soustředit svou pozornost na to, co v danou chvíli děláš a dokončit to předtím, než začneš dělat něco dalšího. Vyžaduje disciplínu, ale schopnost soustředit se ti pomůže užít si přítomnou chvíli.
 Lid, který si stěžuje, působí trápení nejen Hospodinu, ale i Mojžíšovi. Kdykoli je mi smutno z vývoje společnosti, mám i já podíl na tomto trápení.

(Komentář: Nm 11,4b-15)

Myšlenky na středu, 7. 8. 2019

 Musíte se naučit chytat Boha za srdce, protože tam je jeho nejslabší místo. (Terezie z Lisieux)
 Zbavit se zlozvyku nadměrného multitaskingu zní sice jednoduše, ale ve skutečnosti je to celkem složité.
 Poučení z putování Izraele: závislost na Hospodinu! Ne na „vůdcích“, kteří si osobují právo řídit společnost. Nejde zde o Hospodinovu „mstivost“, ale o důsledek odklonu lidí od něj.

(Komentář: Nm 13,1-2a.25 – 14,1.26-29.34-35)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 8. 2019

 Věčné Slovo zaznívá jedině v tichu. (Mistr Eckhart)
 Věř, že každý, i ty, má potenciál. Nemusíš být schopen pomoci každému, ale můžeš pomoci alespoň někomu.
 Hádka s Hospodinem nám může být povědomá; ale přesto jen On působí, že voda oživuje a napájí…

(Komentář: Nm 20,1-13)

Myšlenky na pátek, 9. 8. 2019

 Člověk neporozumí evangeliu tím, že je bude pouze číst, ale tím, že je bude žít. (Charles de Foucauld)
 Tip O’Neill vzpomínal, že mu během jedné volby jedna jeho starších kolegyně řekla: „Dnes jsem tě znovu volila, i když jsi mě o to nepožádal.“O’Neill překvapeně odpověděl: „Ale já vás znám celý svůj život, paní O’Brienová. Vynášel jsem vám smetí a sekal trávník – nemyslel jsem, že bych vás o to měl žádat.“ Ona mu mateřským tónem odpověděla: „Vždycky je hezké být požádán.“
 Nevěsta, pocházející z lidu Izraele, zasnoubená Kristu. Spolupatronka Evropy. Pozná náš kontinent svého ženicha v den jeho příchodu?

(Komentář: Oz 2,16b.17b.21-22)

Myšlenky na sobotu, 10. 8. 2019

 Slovo Boží nám nedává vždy sílu, abychom dokázali změnit poměry, ale vždy nám může dát sílu k tomu, abychom je ve víře dokázali snášet. (Mikko Juva)
 Uvědom si, že každý selhává. Samson selhal, protože se dostal příliš blízko ke špatné ženě (Soudců 16). Jonáš selhal, protože se snažil utéct před úkolem, který mu Bůh dal (Jonáš 1:3). Petr selhal, když zapřel Ježíše (Matouš 26:34). Přesto jim Bůh odpustil a použil každého z nich pro svou slávu.;
 Jáhen, který za svou službu položil život. Kéž nezapomeneme, že právě chudí jsou největším pokladem církve!

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na neděli, 11. 8. 2019

 Kdo nechce nejprve naslouchat Bohu, nemá co říct světu. (Hans Urs von Balthasar)
 Ovládej svou lítost, pocit marnosti, sebelítost, ochromení; ovládej své emoce. Lžou ti – nevěř jim!
 Na zemi jsme v roli „služebníků“, ale Pán nás vede ke svobodě. Kdysi mnozí otroci střádali mnoho let peníze, aby se mohli vykoupit. My tuto výsadu dostaneme! Ale podmínka je podobně náročná jako shromažďování peněz: máme dát Bohu své srdce.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 8. 2019

 Je-li něco charakteristického pro vírou určovaný život v dnešní době, pak je to vytrvalá a všem protivenstvím vzdorující věrnost. (Georg Moser)
 Buď jako dáma, která řekla: „Nikdy nejsem na dně, buď jsem nahoře, nebo zrovna vstávám!“
 Projevem úcty k Bohu je hluboké sociální cítění. Provokativně i dnes působí: „Bůh miluje přistěhovalce.“

(Komentář: Dt 10,12-22)

Myšlenky na úterý, 13. 8. 2019

 S nejhlubším tajemstvím křesťanské víry je to jako se sluncem: Nemůžeš se na ně dívat, ale v jeho světle vidíš všechno ostatní. (Gilbert Keith Chesterton)
 Můžeš znát množství úsilí a průměrný čas potřebný k tomu, aby ses dostal ve své profesi na vrchol. Když ale dojde na zakoušení Boží přízně, je to on, kdo určuje čas.
 Jen ten, kdo dokáže odložit strach a obavy, může vést lid. V důvěře, že Hospodin jde s námi i dnes, tvoříme církev putující dějinami.

(Komentář: Dt 31,1-8)

Myšlenky na středu, 14. 8. 2019

 Věřím v Boha asi tak, jako nevidomý věří v existenci slunce. On nevěří proto, že by slunce viděl, ale proto, že je cítí. (PhilBosmans)
 Celý tvůj život může být přípravou pro jedno období, pro jeden Bohem daný úkol, jeden záměr.
 Mojžíš přehlíží celou zaslíbenou zemi, ale sám do ní nevejde… Putující lid Nového zákona je stále na cestě. A vkládání rukou zplnomocňuje i dnes k vedení.

(Komentář: Dt 34,1-12)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 8. 2019

 Dobrá mysl a víra jsou spojeny tajemným poutem, protože Bůh nechce žádné zasmušilce. (Julius Langbehn)
 Naše kameny úrazu, jsou mnohdy ve skutečnosti naše odrazové můstky, které Bůh používá k dosažení svého plánu a naplnění svého záměru v našem životě.
 Mariino zesnutí je zároveň přivinutí její čisté duše do náručí jejího Syna. Tento motiv je na ikonách, znázorňujících smrt Panny Marie. Žiji tak, aby podobné přivinutí duše bylo obrazem mého odchodu z tohoto světa?

(Komentář: 1 Kor 15,20-27a)

Myšlenky na pátek, 16. 8. 2019

 Víra znamená jistotu i tam, kde není žádná jistota vidět. (Rudolf Bultmann)
 Je to tvá poslušnost Bohu, co přináší jeho přízeň a tvou věrnost v těžkých časech: „V dobrém i ve zlém, v bohatství i chudobě, v nemoci i ve zdraví.“ Takže buď věrný a vytrvej, Bůh stanovil čas, kdy ti prokáže přízeň!
 Uvědomuji si, že podobně vede Bůh i můj národ – přes všechny nevěrnosti a zapomínání? Cítím vděčnost, dluh k Bohu, který se stará?

(Komentář: Joz 24,1-13)

Myšlenky na sobotu, 17. 8. 2019

 Víra je schopnost snášet všechny pochybnosti. (Romano Guardini)
 Při setkání, které trvalo méně než dvacet minut, udělal faraón z Josefa premiéra celé země – po sobě druhou nejvyšší autoritou! Faraónův čin katapultoval Josefa z jámy do paláce. Při zpětném pohledu vidíme, jak Bůh jednal pomocí oklik. Jeho cesta, jak dostat Josefa do paláce, vedla přes jámu a vězení.
 Lid si mohl vybrat: otroctví, nebo službu Hospodinu. Vážíme si důstojnosti a daru svobody?

(Komentář: Joz 24,14-29)

Myšlenky na neděli, 18. 8. 2019

 Bůh rozdává, ale člověk musí otevřít dlaň. (Přísloví)
 Někteří z nás žijí tak, jako by si Bůh na konci každého dne dělal u našeho jména čárky za naše výkony a podle toho se rozhodoval, zda nás bude milovat více, méně, nebo vůbec. Buď rád, že nejsi Bohem, protože jinak bychom byli všichni zahubeni!
 Ježíš v Lk 12,49-53 mluví o ohni a křtu, které se mají na něm naplnit. Jde o vášeň, zapálení se pro Boží věc. Spása je ve skutečnosti cíl celého stvoření. Vše, co Bůh v dějinách učinil, směřuje k tomu, aby člověk mohl stanout před samotným Bohem. Hřích a selhání zakalily tyto skutečnosti. Proto se Ježíš nedočkavě těší, až toto pouto zla bude zlomeno a člověk bude moci svobodně předstoupit před Boha. Ale už v té chvíli ví, že bude řada lidí, kteří z opatrnosti, strachu, lhostejnosti či kvůli honbě za aktuálním prospěchem vůbec nepřijmou tak zásadní dar milosti.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 8. 2019

 Ten, který tě učinil, ví, co s tebou má učinit. (Augustin Aurelius)
 Zázrakem milosti je, že jsi byl vyvolen, jsi chtěné dítě a Bůh tě přijal do své rodiny. Milostí jsi byl pro Boha obživen.
 U málo lidí je touha následovat Pána tak veliká, aby se zřekli pro ně nejcennějšího. Ale velký majetek může sám od sebe vést k zármutku!

(Komentář: Mt 19,16-22)

Myšlenky na úterý, 20. 8. 2019

 Bůh nás nestvořil proto, aby nás opustil. (MichelangeloBuonarotti)
 Máš moc vytrvat, sílu sloužit, důvod k naději a smrt nad tebou již nemá moc. Bůh vzal seznam tvých vin a přibil jej na kříž. Vymazal účet; zničil dlužní úpis a osvobodil tě. Jsi volný. Jsi očištěný. Můžeš žít se srdcem lehkým jak peříčko a neohlížet se na to, co jsi provedl v minulosti.
 Bohatý, který lpí na svém majetku, do Jeho království neprojde. Nejprve musí náklad složit a protáhnout se. Možná jako velbloud v uzoučké brance…

(Komentář: Mt 19,23-30)

Myšlenky na středu, 21. 8. 2019

 To, co dává Bůh, je vždy lepší než to, o co člověk prosí. (Přísloví)
 Pravdou je, že se nikdo v nebi nebude moci chlubit: „Podívejte se, co jsem dokázal.“ Ne, když řekl Ježíš na kříži: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30), Bůh dopsal pod každý hřích, kterého ses od kolébky po hrob dopustil nebo dopustíš: „Zaplaceno v plné výši.“ To je zázrak milosti.
 Bůh chce štěstí pro všechny a nezávisle na výkonu! To může působit úlevně ve společnosti, která staví vše jen na ekonomickém růstu a na výkonu jednotlivce.

(Komentář: Mt 20,1-16)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 8. 2019

 Bůh, který stvořil poušť, dává vytrysknout i pramenům.( Alfred Delp)
 „Ten, který v nás působí svou mocí, je schopen učinit nesrovnatelně mnohem více… (aby naplnil svůj záměr s námi).“ (Efezským 3:20, B21)
 Ano, je nám sympatická otevřenost, přijetí i těch na okraji. Ale oni i já se musíme přizpůsobit „svatebním šatem“ a přijmout Otcovu vůli.

(Komentář: Mt 22,1-14)

Myšlenky na pátek, 23. 8. 2019

 Existuje-li Bůh, vždy mám ještě něco, v co mohu doufat, i kdyby mi už nikdo žádnou naději nedával. (Joseph Ratzinger)
 Čas buď organizujeme nebo utrácíme, trávíme či šetříme. Přejeme si, aby nám čas něco dal, nebo zase vzal, vnímáme, jak letí, nudí nás, když se vleče. Máme hodinky a své kalendáře - přesto však, vládcem času je Bůh sám.
 Pádná odpověď i pro mě, když chci svými problémy uvést své svědomí do úzkých: milovat Jej celým srdcem a druhé jako sám sebe. Ne míň, ale ani ne víc.

(Komentář: Mt 22,34-40)

Myšlenky na sobotu, 24. 8. 2019

 Vložíme-li se Bohu zcela do rukou, můžeme důvěřovat, že z nás něco udělá. (Edith Steinová)
 Věřit Bohu, že je s tebou a že je stále při díle, je podstatou víry.
 Mohu si položit otázku, zda dokážu někomu přiblížit Ježíše… Najdu někoho poctivého, „ve kterém není lsti“ a zkusím jej – třeba v modlitbě – Pánu představit?

(Komentář: Jan 1,45-51)

Myšlenky na neděli, 25. 8. 2019

 Bůh nemůže být tvou budoucností, když utíkáš sám před sebou. (Petrus Ceelen)
 My můžeme být často zaskočeni neočekávaným vývojem událostí, ale Boha nepřekvapí ani katastrofální zvraty. Právě díky oněm kritickým okamžikům ti Bůh pomáhá, abys naplnil jeho záměr.
 Samozřejmost nás v mnoha situacích života provází a mnohdy je to dobře, když nemusíme denně řešit např. starosti s jízdou do práce. Jak moc je ale samozřejmé, že budeme spaseni? Jistě, jde o otázku vzdálenou, když máme před sebou mnoho šťastných let života. Ovšem právě tyto „šťastné roky“ jsou časem, který určuje vstup do království.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 8. 2019

 Kdo věří, ten se nechvěje. (Jan XXIII.)
 Bůh s tebou byl, je i bude a čas nemůže jeho lásku ani působení jeho moci ve tvém životě nikterak omezit.
 Radost z pravého církevního společenství. Prostý sloh ať je vzorem pro komunikaci v naší církvi!

(Komentář: Mt 23,13-22)

Myšlenky na úterý, 27. 8. 2019

 Pro svou práci si vypros od Boha požehnání, ale nečekej, že ji za tebe udělá. (Karl Heinrich Waggerl)
 Uvědom si, že v každé situaci působením své moci, může Bůh učinit mnohem víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit. Jeho hlavním záměrem však zůstává dovést tě do věčnosti, ne jen pomoci ti přežít tento týden.
 Překážky a nebezpečí provázejí i dnes šíření evangelia. Genocida křesťanů je znamením opravdovosti. Jejich utrpení ať je posilou pro nás, žijící ve svobodě.

(Komentář: 1 Sol 2,1-8)

Myšlenky na středu, 28. 8. 2019

 Vše, co činíš, čiň dobře, a budeš tím chválit Boha. (Augustin Aurelius)
 Spokojenost nikdy nepřichází z vnějších zdrojů a touha mít více je neukojitelná. Dokud věříš, že více znamená lépe, nebudeš nikdy spokojený.
 Ryzí přístup: nebýt nikomu na obtíž. Nechtít výsady, nevystupovat jako strážci morálky. Ale povzbuzovat, pobízet. Máme odvahu to zkusit?

(Komentář: 1 Sol 2,9-13)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 8. 2019

 Kdo chce něco jiného než Krista, neví, co chce. (Filip Neri)
 Když něco získáš nebo něčeho dosáhneš, máš čas si to užít, nebo se hned bez ženeš za něčím dalším?
 „Není dovoleno“ – nekompromisní varování, které je úkolem církve i dnes. Pokud jasné slovo říct nedovede nebo nechce, kličkováním může sama ztratit hlavu.

(Komentář: Mk 6,17-29)

Myšlenky na pátek, 30. 8. 2019

 Kristus nechce pouhé obdivovatele, ale lidi, kteří by jej následovali. (Sören Kierkegaard)
 Můžeš se postavit čemukoliv, když víš to, co věděl David – že „boj je Hospodinův“. A on ještě žádný neprohrál!
 Tělo jako chrám, příbytek Ducha Božího. Nové vyzdvižení důstojnosti, která přišla s křesťanstvím. Kéž si uvědomíme, že každý láskyplný projev i v tělesné oblasti má být prodchnut Duchem!

(Komentář: 1 Sol 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 31. 8. 2019

 Vzkříšený Kristus činí z života lidí neustálou slavnost. (Athanasius z Alexandrie)
 John Newton, anglikánský duchovní v 18. století, řekl: „Je-li Bůh s námi, nemáme důvod se bát. Jeho oko je na nás, jeho ruka je nad námi, jeho ucho je otevřené pro naši modlitbu, jeho milost je dostatečná a jeho zaslíbení jsou neměnná.“
 Pavlovo působení a příklad lásky, pokoje a pracovitosti zanechaly plody: vždyť i naši věrozvěstové pocházeli právě ze Soluně!

(Komentář: 1 Sol 4,9-11)