† † †




Sebrané myšlenky dne - červenec 2020




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na červenec 2020:

    Všeobecný úmysl: Za naše rodiny - modleme se, aby rodiny dnešní doby byly doprovázeny s láskou, úctou a radou.
    Národní úmysl: Za rozpadající se rodiny a manžele v krizi - ať na přímluvu sv. Zdislavy vzájemnou láskou, úctou a věrností najdou cestu k sobě i k Bohu.



Myšlenky na středu, 1. 7. 2020

 Boží odpuštění a milosrdenství zahrnuje a uzdravuje každého zraněného člověka.
 Jestli jsi tvrdohlavý a neústupný typ člověka, který si myslí, že všechno zvládne, přemýšlej o tom, ža pokud vítězstvím v hádce druhého zraníš nebo ztratíš vztah, co jsi získal? Jestliže si zachováš tvář, ale ztratíš vztah, skončíš i ty v kolonce ztrát. Proto - „Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému
 Odmítání Ježíše je nám povědomé. Pán dokázal poslat zlo tam, kam patří. Je ale Ježíš v mém srdci vždy vítaným hostem?

(Komentář: Mt 8,28-34)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 7. 2020

 Boží odpuštění a milosrdenství zahrnuje a uzdravuje každého zraněného člověka.
 Chronickým stěžovatelům je téměř nemožné pomoci. Nikdy je neuspokojíš, oni ti ale nikdy nedovolí, aby ses o to přestal snažit, takže se nakonec cítíš lapen v pasti.
 Odpuštění hříchů má i mě postavit na nohy. Kéž prožívám po svátosti smíření „dobrou mysl“, radost a údiv!

(Komentář: Mt 9,1-8)

Myšlenky na pátek, 3. 7. 2020

 Pokud člověk skutečně přijme svůj život, vede ho to k moudrosti, mírnosti a laskavosti k sobě i druhým.
 Jak jednou získáš pověst chronického stěžovatele, lidé se ti začnou vyhýbat jako moru, a ty se nakonec budeš cítit osamělý a nedoceněný. A možná nikdy nepochopíš proč!
 Naše víra může být posílena dík Tomášově chuti přesvědčit se. Mohu přemýšlet: Je víra záležitostí vidění, rozumu, nebo spíš lásky?

(Komentář: Jan 20,24-29)

Myšlenky na sobotu, 4. 7. 2020

 V Ježíši totiž můžeme objevit nejhlubší zdroj odpuštění a smíření s lidmi i se sebou samým. Jedině v Ježíšově lásce k lidem můžeme znovu nalézt lásku k sobě i ke druhým.
 Mnozí lidé v církvi mají sklony poddávat se ztrátě radosti. Obvykle to sice není nejzávažnějším problémem, ale i tak to zhoršuje vzájemné vztahy.
 Mladé víno je nebezpečně bouřlivé, vyžaduje nový obal. Kristova zvěst vyžaduje stále nový přístup. Dokážu tolerovat ty, kdo umí zvěstovat evangelium novými formami?

(Komentář: Mt 9,14-17)

Myšlenky na neděli, 5. 7. 2020

 Bůh přichází, aby spočinul v samém středu lidského života. Všechno se mu má podřídit.
 Jde ti o přízeň u lidí, anebo u Boha?
 Dnes si připomínáme dvě velké osobnosti církve, největší vzdělance své doby, kteří pro lásku ke Kristu a k evangeliu byli ochotni odejít do vzdálených a barbarských končin. Jakkoli byla jejich misie jen dílčím příspěvkem k pokřesťanštění oblastí naší země, její význam je nesporný. Na životě těchto světců můžeme sledovat praktické naplnění Ježíšových slov z dnešního evangelia. Otázkou zůstává, jak se tato Pánova slova odrážejí do dnešních dnů a do naší vlastní víry.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 7. 2020

 Aby se lidé dokázali usmířit, musí se navzájem obdarovat odpuštěním: odpustit bližnímu a přijmout odpuštění od něho.
 Snaha zalíbit se lidem tě nutí zanedbávat vlastní potřeby, abys naplnil potřeby druhých a rozhodovat se na základě jejich souhlasu.
 Přirovnání vztahu k Bohu i k církvi jako k nevěstě. I s nevěrnostmi a toužebnými návraty. Povzbuzení pro moji rozkolísanost!

(Komentář: Oz 2,16b.17b-18.21-22)

Myšlenky na úterý, 7. 7. 2020

 Postavíme-li se utrženým ranám čelem a zahájíme-li proces léčby, bolavá místa našeho života se mohou začít měnit v mimořádně úrodná a plodná pole lidské lásky.
 Tvůj duchovní život ohrožuje Nuda i Zaneprázdněnost.
 Je to naše chování, které nás zavádí do nejrůznějších závislostí a následně do zajetí… Bůh vede však i dnes svůj lid přes všechny nevěrnosti.

(Komentář: Oz 8,4-7.11-13)

Myšlenky na středu, 8. 7. 2020

 Jakmile se člověk přestane zabývat pouze sebou a otevře se druhým, objeví v sobě po čase větší sebejistotu a vnitřní klid.
 Jediní lidé, kterým Bůh nemůže pomoci, jsou ti, kteří si myslí, že jeho pomoc nepotřebují.
 Za modloslužbu společnost pyká. Služba všem náhražkám a vymyšleným božstvům působí zlo. Ale časem vzbudí touhu hledat pravé hodnoty!

(Komentář: Oz 10,1-3.7-8.12)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 7. 2020

 Ježíš si vyvolil tu nejlepší Matku, protože si přál, aby se stala Matkou všech. Tedy i tvou.
 „Nechlub se zítřejším dnem, vždyť ještě nevíš, co zrodí“ (Přísloví 27:1)
 Povolání Syna z Egypta najde naplnění v Ježíšově příběhu. Dojemně popsaný nejen přístup otcovský, ale zdůrazněna je zde mateřská tvář našeho Boha.

(Komentář: Oz 11,1-4.8c-9)

Myšlenky na pátek, 10. 7. 2020

 Každé utržené zranění je morální výzvou, jíž se na nás obrací Bůh. Výzva je tím větší, čím je utrpěné zranění bolestnější.
 Bez ohledu na to, s čím se na cestě střetneš, musíš Bohu důvěřovat, že až to přijde, dá ti milost se s tím vypořádat. A pamatuj, že satan rád útočí na ty, kdo stojí ve frontě na Boží požehnání.
 Záchranu není možné očekávat od různých náhražek pravého náboženství. Moudrost a důvtip spočívají v poznání, ke komu se obrátit!

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 11. 7. 2020

 Je zapotřebí pevně věřit v to, že Bůh projevuje každému hříšníkovi nesmírnou trpělivost a spěchá se svým milosrdenstvím vstříc tomu, kdo ho hledá.
 Vnitřní síla je lepší než vnější, protože pokud budeš vnitřně silný, dokážeš se vypořádat s čímkoli, co proti tobě přijde zvenku, a budeš moci jít kupředu.
 Benediktův lék – modlitba a práce – je volně dostupný pro každého. Jeho užíváním se do společnosti navrátí spravedlnost, právo, poctivost…

(Komentář: Př 2,1-9)

Myšlenky na neděli, 12. 7. 2020

 Smíření začíná v okamžiku, kdy k druhému člověku vyšleme signál, že jsme ochotni darovat a přijmout odpuštění.
 Možná je někde ve tvém rodokmenu otec workoholik, matka, která byla emocionálně nedostupná nebo bratr či sestra, kteří příliš pili, a ty teď zápasíš se stejnými problémy. Nenech se odradit. Pavel řekl: „Zbraně našeho boje … mají od Boha sílu bořit hradby“ (2. Korintským 10:4). Takže pojmenuj svou hradbu, a potom se modli ve víře, že Bůh zlomí její vládu nad tvým životem. Udělej to dřív, než infikuješ další generace. Nepředávej to dál – pošli to zpět, odkud to přišlo.
 Proč nejsou všichni lidé křesťané? Proč v moderních dějinách tolik lidí odmítlo evangelium? Důvodů je jistě mnoho, ale důležité je vidět, že Kristus tuto situaci předpovídal. Není to tedy selhání Božích záměrů. Jistě lze přemýšlet, jak Bůh bude soudit ty, kteří evangelium odmítli. To ale není předmětem dnešního textu. Jeho cílem je varovat před „otupělým“ srdcem. Není zřejmě tak těžké uzavřít se Božímu hlasu a neslyšet. Pak nepomůže ani vysvětlování, argumenty či důkazy.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 7. 2020

 Odpuštění, ke kterému došlo v srdci, se odrazí i na lidské tváři.
 V kultuře, která užívá pojmy jako „legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku“ a „sexuální práva“, zapomínáme, jak naše nemorálnost ničí životy lidí, s nimiž jsme spojeni. Jeden chlípný čin je však špatnou výměnou za celoživotní ztrátu čistého odkazu.“
 Rodiny s mnoha dětmi přijímají samotného Pána! Možná si to ani neuvědomují… Chci na ně hledět s obdivem a uznáním a dle možnosti jim pomáhat.

(Komentář: Mt 10,34 – 11,1)

Myšlenky na úterý, 14. 7. 2020

 Žít mezilidské vztahy často znamená nést utrpení. Vždycky můžeme napravit vztahy s lidmi tím, že změníme sebe.
 Dělej vždy to, co potěší Boha. Když ti kamarád nabídne jointa marihuany, udělej to, co potěší Boha. Když ti spolužáci ukážou způsob, jak podvádět, udělej to, co potěší Boha. Když máš velké pokušení sledovat pornografii, udělej to, co potěší Boha.
 Mnozí, kterým bylo zvěstováno méně, mají větší víru a lásku, než my. Toto vědomí ať je zdrojem pokory a kajícnosti.

(Komentář: Mt 11,20-24)

Myšlenky na středu, 15. 7. 2020

 Bůh nám dává život jako milost a vybízí nás k zodpovědnosti za tento život.
 Myšlenkové vzorce, které si vytvoříš, budeš používat automaticky a když nastane konkrétní situace, budeš takto naprogramovaný reagovat určitým způsobem. Někdy je to dobře, ale jindy musíš své automatické fungování přerušit, aby se tvá mysl nevydala špatným směrem.
 Ježíš naráží na nepochopení znalců Zákona. I dnes je možná chápán víc prostými lidmi než „církevními právníky“.

(Komentář: Mt 11,25-27)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 7. 2020

 Skutečná jednota mezi lidmi je nemyslitelná bez postoje upřímnosti a ducha pravdy ve vzájemném vztahu. Jednota a smír vyžadují otevřenost srdce, upřímnost a vzájemnou důvěru.
 Možná se celá léta děsíš oslav se širší rodinou. Letos se můžeš rozhodnout své naprogramování změnit a říct si: „Není to moje nejoblíbenější činnost, ale budu na každém ze svých příbuzných hledat něco dobrého.“
 Kdykoli nesu obtíže s Pánem, jsou snesitelnější. Chci se s Ním dělit o své těžkosti!

(Komentář: Mt 11,28-30)

Myšlenky na pátek, 17. 7. 2020

 Smíření vyžaduje od obou stran postoj šlechetnosti a velkorysosti. Ježíš nás vybízí k velkorysosti v odpouštění. Nabádá nás, abychom odpustili sedmasedmdesátkrát neboli pokaždé.
 Místo abys reagoval na negativní myšlenky, které ti prolétnou myslí, přinuť svou mysl, myšlenku po myšlence, abys přemýšlel jiným způsobem. Bude to stát trochu úsilí, když ale budeš s Bohem sdílet jeho myšlenky, stane se tvým partnerem v dosahování všeho, čeho dosáhnout potřebuješ.
 Pokud budu Ježíše doprovázet, nemusím se úzkostlivě bát, že přestoupím příkazy. Jeho přítomnost mě ospravedlní před druhými i přede mnou samým.

(Komentář: Mt 12,1-8)

Myšlenky na sobotu, 18. 7. 2020

 Bůh Otec, který nám nejdokonaleji odpouští naše viny a usmiřuje se s námi vždycky jako první, před námi neskrývá, že cena jeho odpuštění a smíření s lidmi byla nesmírně vysoká, byla jí smrt jeho Syna Ježíše Krista.
 Největší radostí není sláva, bohatství ani potěšení, ale vědomí, že se Bůh souhlasně usmívá nad tím, co každý den děláš.
 Zatímco se farizeové radí, jak Ježíše zahubit, mnozí jej následují. Jeho opravdovost přitahuje a dodnes uzdravuje. Navzdory těm, kdo se cítí povoláni jej „usměrňovat“.

(Komentář: Mt 12,14-21)

Myšlenky na neděli, 19. 7. 2020

 Dokáže-li člověk přijmout těžké věci v duchu víry a důvěry v Boha, dobře si uvědomí, že utrpení není totéž co pocit neštěstí.
 Plnění Boží vůle není vždy jednoduché. Je to povznášející, ale ne snadné.
 Nikde jinde, jako v třinácté kapitole Matoušova evangelia, se Pán tak intenzivně nezabývá otázkami, jak je to s Božím královstvím. Není tím míněno „nebe“, ale skutečnost Boží vlády na zemi. Vyvstává mnoho otázek: Proč lidé Krista či Boha nepřijali, proč se evangelium nešíří rychle či v mnohem větší míře? Bůh předpokládá, že k růstu Božího království je třeba čas a s ním spojená trpělivost hlasatelů evangelia. Nelze také přehlédnout jednání ďábla. V neposlední řadě hrají roli i sami „věřící“, z nichž někteří působí pohoršení. Přes to všechno Bůh stojí pevně nad světem, lidmi a jeho království roste.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 7. 2020

 Odpuštění nás utužuje před následným ublížením, ovšem pouze tím, že nás přivede k hlubšímu pochopení druhého člověka.
 Velikost tvého Bohem daného životního úkolu předurčuje míru protivenství, kterému budeš muset čelit. Ale tvoje radost bude pocházet z vědomí, že tě Bůh silou svého Ducha posiluje k vykonání toho, co bys nikdy nemohl udělat sám.
 I dnes mnozí vyžadují znamení. Kristovo vzkříšení a jeho život v církvi ať jsou ukazatelem ve zmatcích doby!

(Komentář: Mt 12,38-42)

Myšlenky na úterý, 21. 7. 2020

 Každý z nás je zodpovědný především za osobní, vnitřní udělení odpuštění těm, kteří nám ublížili, a za naše hledání odpuštění u těch, kterým jsme ublížili my.
 Každý satanův útok je jen potvrzením, že skutečně plníš Boží vůli!
 Jak krásné je patřit mezi Ježíšovy příbuzné! Kéž mě toto vědomí chrání, abych se mu nevzdaloval.

(Komentář: Mt 12,46-50)

Myšlenky na středu, 22. 7. 2020

 Postoj odpuštění nám pomáhá čekat laskavě a s vírou v druhého člověka dokonce i tehdy, když jeho první reakcí bylo odmítnutí jednoty a smíru.
 Napiš si plán, který bude obsahovat konkrétní kroky a termíny jejich splnění. Požehná Bůh tvůj plán? Ano, ale bude to muset být správný plán, aby mu mohl dát požehnání.
 Radost, kterou toto jitro prožila Máří Magdaléna v zahradě, ať i nás provází celý den. A ve chvílích, kdy snad pláčeme, nebojme se Pánu svěřit. Snažme se jej poznat po hlase!

(Komentář: Jan 20,1.11-18)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 7. 2020

 Odpuštění a smíření je vždycky plodem harmonické spolupráce člověka s Boží milostí.
 Bible říká: „Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme“ (Židům 11:1).
 Zakusila smutek ovdovění, nepochopení a bolest nad stavem tehdejší církve. Spolupatronka Evropy, která byla právě utrpením napojena na vinný kmen… Právě proto přinášela bohaté ovoce!

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na pátek, 24. 7. 2020

 Tajemství dobré zpovědi spočívá v tom, aby byla vykonána z lásky k Bohu.
 Musíš věřit v Boha, ne ve svou víru! Víra sama o sobě nemá žádnou tvůrčí moc; pouze potvrzuje, co již existuje v neviditelném světě a v zaslíbeních, která Bůh dal s vědomím, že se v jeho čase naplní podle jeho vůle.
 Já sám zodpovídám za růst Pánova semene. Záleží pouze na mně, jakou půdu připravím pro jeho růst…

(Komentář: Mt 13,18-23)

Myšlenky na sobotu, 25. 7. 2020

 Nikdo z nás si sám nedá svůj duchovní život. Ten jsme všichni přijali jako dar. Vždyť je to život Ducha Svatého.
 Rozhodni se předem, už dnes, že si udržíš pozitivní myšlení uprostřed každé negativní situace, která se objeví. Pokud vědomě uděláš toto rozhodnutí a budeš na něj myslet v dobrých časech, budeš připraven, až přijdou těžkosti.
 Nepodobají se někdy naše přání žádosti maminky synů Zebedeových? Není naše představa o Bohu a církvi zjednodušená, zdeformovaná?

(Komentář: Mt 20,20-28)

Myšlenky na neděli, 26. 7. 2020

 Zanedbáváme-li modlitbu a duchovní život, vnímavost našeho svědomí se snadno otupí. Dobře formované svědomí nás vybízí, abychom se upřímně obraceli na Boha se svými každodenními slabostmi a chybami.
 Každý z nás čas od času potřebuje upravit své smýšlení. Když přijdou těžké chvíle, je totiž důležité udržet si správný postoj a bez ohledu na to, co se ve životě děje, rozhodnout se projít tím se správným postojem.
 Kristus ve třinácté kapitole Matoušova evangelia mnoha způsoby popisoval, co je typické pro Boží království a jeho růst. Na jejím konci klade otázku, zda tomu posluchači rozumí. Ta ovšem ještě nestaví posluchače před rozhodnutí, zda to všechno přijímají celým svým srdcem. Porozumět obsahu nemusí znamenat přijmout ho, avšak jde o důležitý krok ve víře. Další krok přijde zákonitě později. V případě apoštolů se zakládal na události Velikonoc. Teprve pak se u nich setkáváme s osobním vyznáním víry. Možná nám dnes Pán klade stejnou otázku: „Rozumíte všemu?“ Není dnešní text výzvou k doplnění znalostí i pro nás?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 7. 2020

 Při výchově svědomí je světlem pro naši cestu Boží slovo. Je třeba, abychom si ho přisvojili ve víře a v modlitbě a uvedli ho do praxe.
 Je rozdíl mezi vyznáním hříchu a pokáním z hříchu. V Písmu slovo „pokání“ znamená „odvrátit se od hříchu“. Vyznáním hříchu přiznáváš, co jsi udělal; pokáním se od toho odvracíš. Boží odpuštění nemá hranice. Ve chvíli, kdy požádáš o odpuštění, obdržíš jej.
 Ochranným pásem, který těsně obepíná bedra, připoutává i dnes Hospodin svůj lid k sobě. Není to projev otroctví, ale lásky… Záleží na mně, jak s jeho přízní naložím.

(Komentář: Jer 13,1-11)

Myšlenky na úterý, 28. 7. 2020

 Ve svátosti smíření se zjevuje tajemná propast mezi životem a smrtí. Hříchem zabíjíme svůj život s Bohem. Ve zpovědi nám Bůh navrací dar života.
 Božím plánem není, aby ses kál ze svých hříšných způsobů stále dokola. Proto přichází „zármutek podle Boží vůle“. Účelem zármutku podle Boží vůle je učinit tě horlivějším, pokud jde o změnu chování.
 Líčení běd, vyznání víry a prosba o pomoc. V těžkých chvílích zdánlivé beznaděje mohu i já podobně volat k Hospodinu!

(Komentář: Jer 14,17-22)

Myšlenky na středu, 29. 7. 2020

 Zpovídáme se tak, jak žijeme. Jak žijeme, tak se i zpovídáme.
 Když si do života pustíš hřích, porušuješ jádro své spravedlnosti.
 Marta, v evangeliu podle Lukáše ta „upracovaná“, vyznává své přesvědčení o Vzkříšení! Uprostřed plnění těch nejobyčejnějších úkolů se mohu i já povzbudit její vírou!

(Komentář: Jan 11,19-27)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 7. 2020

 Svátost smíření, Eucharistie, každodenní modlitba a naprosto upřímné zpytování svědomí jsou tou nejbezpečnější obranou před zlem.
 „Toho, který nepoznal hřích, kvůli nám ztotožnil s hříchem, abychom v něm dosáhli Boží spravedlnosti“ (2. Korintským 5:21). Ve chvíli spasení tě Bůh učinil doslova „spravedlností Boží v Kristu“. Jsi obnovený duch žijící v neobnoveném těle, a když dovolíš hříchu, aby vstoupil do tvého života, naruší to samotné jádro toho, kým jsi! A to ti způsobí zármutek podle Boží vůle, který vede k pokání a odvrácení se od hříchu.
 Hospodin je zde vylíčen jako tvůrčí, svobodný, prostě jako umělec! Mnohdy se mu však vzpouzíme, kritizujeme ho a jsme dokonce schopni mu radit…

(Komentář: Jer 18,1-6)

Myšlenky na pátek, 31. 7. 2020

 Bůh nám ve svém milosrdenství může odpustit pouze ty hříchy, které mu svěříme ve zpovědi.
 Nespokoj se s tím, že bys řekl: „To je zvyk, který nedokážu zlomit. Ale je to v pořádku, Bůh mi odpustí.“ Ano, odpustí ti, ale nechce, aby ses spokojil s cyklem – hřích, pokání, odpuštění a opakování stejného hříchu. Chce, abys byl ve své službě silný a výkonný. Proto tě povolává na vyšší úroveň.
 I dnes mají mnozí nesnadný úkol: mluvit tak, jak jim Hospodin uložil. I dnes narušují mnozí proroci v církvi „poklidnou atmosféru“.

(Komentář: Jer 26,1-9)