† † †




Sebrané myšlenky dne - leden 2020




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na leden 2020:

    Evangelizační úmysl: Modleme se, aby křesťané, lidé vyznávající jiná náboženství a všichni lidé dobré vůle prosazovali ve světě mír a spravedlnost.
    Národní úmysl: Za věřící různých církví - ať na přímluvu sv. Jana Sarkandra vytvářejí společenství jedné Boží rodiny modlitbou a společnou pomocí potřebným.


Myšlenky na středu, 1. 1. 2020

 Svatý Bernard učí, že do nebe byla vzata naše Přímluvkyně, aby jako Matka Soudce a Matka milosrdenství vyjednala naši spásu. Nepřestávejme se na ni den co den obracet.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Jestliže Bůh žije v tobě, nemělo by to být znát? Jak můžeš říkat, že mu důvěřuješ, a pak být posedlý starostmi o své zdraví, děti, zaměstnání a finance? Obavy jsou jedna věc, ale dělat si starosti, to je urážka Boha, který tě nikdy nezklamal.
 Pro nový rok přeji všem požehnání. To, co sám chci od Hospodina, bych měl dokázat předat dál. Dokážu obrátit svou tvář k druhým a být šiřitelem pokoje?

(Komentář: Nm 6,22-27)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 1. 2020

 Pokud v životě plníme to, co od nás Bůh žádá, pak nám Boží pomoc nikdy nebude chybět.  (Francisco Fernández Carvajal)
 „Netrapte se žádnou starostí, ale za všechno se modlete. Říkejte Bohu, co potřebujete, a děkujte mu za všechno, co udělal. Pak zažijete Boží pokoj“  (Filipským 4:6-7).
 Vyrovnávat cesty Pánu, upozorňovat na „někoho většího“, to ať je mým předsevzetím pro všechny dny v roce!

(Komentář: Jan 1,19-28)

Myšlenky na pátek, 3. 1. 2020

 Spolu s Kristem zvítězíme ve všech bitvách, ale musíme v něj bezmezně důvěřovat.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Můžeš si vybrat buď modlitbu, nebo starosti. Když si však děláš starosti, snažíš se převzít kontrolu. A když to děláš, ztrácíš pokoj.
 Jan dosvědčuje, co sám viděl: sestupující Duch v podobě holubice zůstává na Ježíšovi. Zůstává i v jeho církvi. Kéž dokážeme tuto přítomnost víc vnímat!

(Komentář: Jan 1,29-34)

Myšlenky na sobotu, 4. 1. 2020

 Kristus je přítomný ve svátosti Eucharistie. V něm vždy najdeme síly potřebné k tomu, abychom dokázali dojít do nebe, navzdory naší slabosti.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Starosti jsou jako sněhová koule. Nejprve je maličká, ale jak ji před sebou valíš, stane se dostatečně velkou, aby tě mohla pohřbít.
 Po tolika letech si Jan pamatoval i hodinu… Jak milá atmosféra musela být v Ježíšově domácnosti – dotvářená rukou jeho Matky! Vzor pro mou rodinu, pro církevní prostředí.

(Komentář: Jan 1,35-42)

Myšlenky na neděli, 5. 1. 2020

 Není většího štěstí ani většího dobra než ve svatém přijímání důstojně přijímat samotného Krista.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Pokud vlak stojí, stačí dva patnácticentimetrové dřevěné klíny, aby mu zabránily v pohybu vpřed; jakmile se však rozjede plnou parou vpřed, prorazí i zeď tlustou jeden a půl metru. Takže zastav vlak starostí dřív, než vyjede z nádraží!
 Nepřestáváme žasnout nad Božím projektem stvoření. Po pádu člověka by se dalo čekat, že Bůh přijde a vše promění tak, aby žádný hřích již nemohl nastat. To se ale nestalo. Žijeme nadále ve světě zmítaném zlem. Avšak Bůh poslal svého Syna, aby nás zachránil. Nikoli tím, že všechno zlo hned zmizí. Ale tím, že ho Bůh vzal na sebe. Ano, zlo člověka odstraňuje Bůh. Každý, kdo nyní přijme Krista, přijímá Boha a jeho cestu záchrany. Jak velký Bůh je!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 1. 2020

 Ježíš má to, co nám chybí a co potřebujeme. On je na této životní cestě naší posilou.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bůh ti dává vždy jen to, co potřebuješ dnes; ohledně zítřku mu mu budeš muset důvěřovat.
 I dnes přicházejí zdaleka národy, i ti, které jsme neznali. Možná právě ti v našich očích „vzdálení“ rozhlásí Hospodinovu chválu líp, než my zabydlení!

(Komentář: Iz 60,1-6)

Myšlenky na úterý, 7. 1. 2020

 S Kristovou láskou můžeme vždy počítat, protože on nás ani v nejhorších chvílích našeho života nepřestává milovat.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Ďáblovi je jedno, kdo dostává peníze, dokud se nedostanou do rukou Božího lidu a nezačnou sloužit plnění Božích záměrů. Satan se děsí myšlenky na pokolení dobře prosperujících věřících, kteří chtějí zasáhnout svět evangeliem.
 Důležité je přiznat si, že Ježíš přišel jako člověk v těle. Připustit si Ježíšovo lidství může dát i nový impuls našim vztahům v rodině, společnosti, v církvi.

(Komentář: 1 Jan 3,22 – 4,6)

Myšlenky na středu, 8. 1. 2020

 Tváří v tvář těžkostem života se nikdy nebudeme cítit sami, i když budou sebevětší. Pán nás neopustí.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bible neučí, že peníze jsou Bohu odporné. Bohu se hnusí jejich zneužívání!
 Ano, Bůh si nás zamiloval jako první. Uvědomuji si, že tím vstoupil do rizika odmítání. Je na nás, jak odpovíme.

(Komentář: 1 Jan 4,7-10)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 1. 2020

 Mše svatá je nejdokonalejší díkůvzdání, které lze Bohu předložit.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Nauč se rozlišovat mezi „užitečnými vztahy“ a „vztahy srdce“. Pouze vztahy srdce jsou pevné, zdravé a naplňující.
 Jeho lásku jsme poznali, osvojili si ji a zažili na sobě. Od ní se odvíjí naše víra. Kéž si uvědomím, že strach nemá v lásce místo.

(Komentář: 1 Jan 4,11-18)

Myšlenky na pátek, 10. 1. 2020

 Pokud dokážeme promíjet drobné viny druhých, nebude Pán přihlížet k dlouhému dlužnímu úpisu, který u něj máme my.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Obstál bys, kdyby ti Bůh odpustil tak, jako ty odpouštíš druhým?
 Láska k Bohu zde nachází vyjádření v lásce k druhým. Pokud opravdu miluji, nepředstavuje pro mě splnit přání druhého těžkosti!

(Komentář: 1 Jan 4,19 – 5,4)

Myšlenky na sobotu, 11. 1. 2020

 V křesťanském životě nastává zralost právě tehdy, když se před Bohem staneme dětmi, když se svěříme a odevzdáme jemu jako malé dítě do náručí svého otce.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Požádej Boha, ať ti ukáže, jak budovat vztahy. On to udělá!
 Boží život skrze Syna je zárukou jeho pokračování na věčnosti! Chci si právě toto častěji uvědomit, když vzpomínám na milované osoby, které nás předešly…

(Komentář: 1 Jan 5,5-13)

Myšlenky na neděli, 12. 1. 2020

 Vytrvej v modlitbě. Vytrvej, i když se ti tvé úsilí zdá neplodné. Modlitba přinese vždy plody.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Když chodíš zkratkami, riskuješ ošizení své budoucnosti.
 Ani v příběhu o křtu není možné, podobně jako u narození, z krátké zprávy odhalit přesný průběh události. Evangelisté zaznamenali ve zkratce jen to podstatné. Citují však slova žalmu: „Ty jsi můj syn…“ (Žl 2,7). Pro první křesťany šlo o zásadní argument: Bůh již stovky let před apoštoly kohosi nazývá synem! Nejde tedy o žádný „vynález“ evangelistů či samotného Ježíše. Co to ale znamená? Ježíš je Synem Božím od počátku, nikoli od křtu. Zde se však plně ukázal lidem jako Syn Boží, který přišel na sebe vzít hřích člověka. Bez obrácení hříšníka to však nejde. Pokud však někdo přichází s pokorou ke Kristu, má cestu k Bohu otevřenou!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 1. 2020

 Svaté přijímání nám dává sílu, abychom se dokázali bránit tomu, co v nás není Boží, co je v rozporu s úplným spojením s Kristem. Pomáhá přemáhat sklon ke zlu a obrňuje nás proti hříchu.  (Francisco Fernández Carvajal)
  Tvá dnešní neochota učit se způsobí, že nebudeš připravený na zítřejší příležitosti.
 Bezdětnost byla pro oba nepředstavitelně tíživá. Podle posledních vět úryvku je však překonána vzájemnou láskou. Budu víc prosit za ty, kdo touží po dítěti…

(Komentář: 1 Sam 1,1-8)

Myšlenky na úterý, 14. 1. 2020

 Ježíše lze buď následovat, nebo ztratit. Každé setkání s ním přináší jednoznačné požadavky a také veliké obohacení. Ježíš nás nikdy nenechává lhostejnými.   (Francisco Fernández Carvajal)
 Žádná dovednost, jíž se naučíš, se ti nikdy neztratí.
 Dovedu i já vylévat své srdce před Hospodinem? On se mnou chce být, a to nejen v těžkých chvílích, kdy mě „postaví na nohy“.

(Komentář: 1 Sam 1,9-20)

Myšlenky na středu, 15. 1. 2020

 Člověk může mít za cíl buď Boha, nebo si může dát za cíl bohatství, pohodlí, vlastnění věcí. Kdo je přesycen hmotnými věcmi, nemůže milovat Boha. Srdce se upíná k jednomu z těchto dvou cílů.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Rozšiřování vědomostí a získávání nových dovedností buduje sebevědomí a zbystřuje mysl.
 Citlivost a vnímavost vůči Hospodinovým slovům splývá často s hlasem blízkých. I mně někdy trvá, než rozliším, zda mě volá právě ON.

(Komentář: 1 Sam 3,1-10.19-20)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 1. 2020

 Všechno, co děláme, má značný dopad a vliv na život druhých. Toto vědomí by nás mělo vést k věrnému plnění našich povinností k obětování skutků Bohu a ke zbožné modlitbě.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Čtenáři Božího slova by se neměli dívat svrchu na ty, kdo Slovo zpívají, a zpěváci by si neměli připadat duchovně méněcenní vzhledem ke čtenářům. Důležité je dostat se do Božího slova a dostat Boží slovo do sebe. Někteří z nás to dělají nejlépe poslechem kázání, jiní osobním studiem Bible a další pomocí písní, které vyhlašují život měnící pravdy Písma A když uctíváš Boha chválami, přijímáš jeho Slovo.
 Prohraná bitva musela být zdrcující. Ukořistění archy bylo pro Izrael zkouškou víry. Hospodin však byl nad tím vším…

(Komentář: 1 Sam 4,1-11)

Myšlenky na pátek, 17. 1. 2020

 Položme si dnes v modlitbě otázku, zda v nás lidé, kteří nás potkávají a znají, dokážou rozpoznat Kristova učedníka.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Jsi zmatený z toho, co se kolem tebe děje? Jedním z důvodů je to, že využíváme pouhých deset procent svého duševního potenciálu a naše poznání je jen částečné. Až se dostaneme do nebe, Bůh nám možná všechno vysvětlí – anebo také ne. Do té doby mu důvěřuj a raduj se. Bůh má v rukou celý svět, včetně tebe!
 Samuel poukazuje na nebezpečí, lid však neposlechl. Samuel to jistě nenesl lehce. Dějiny má v rukou Hospodin…

(Komentář: 1 Sam 8,4-7.10-22a)

Myšlenky na sobotu, 18. 1. 2020

 Skryt pod způsobou chleba Ježíš každý den očekává, že k němu budeme láskyplně a s vděčností přicházet, abychom jej přijali.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Jelikož Bůh, zachovává zachovává a řídí celý svět svou moudrostí, předvídavostí, mocí a prozřetelností, neexistuje štěstí, náhoda, či osud, ale poze Boží vůle a prozřetelnost.
 Ustanovení prvního krále Saula: konečné vysvobození z moci nepřátel však dokoná až Pomazaný, Mesiáš, Kristus.

(Komentář: 1 Sam 9,1-4.17-19; 10,1a)

Myšlenky na neděli, 19. 1. 2020

 Setkání s Kristem v Eucharistii je vpravdě setkání lásky. Přijímat často nikdy nesmí znamenat přijímat vlažně.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Boží svrchovaná prozřetelnost stojí nad naším jednáním - svou vůli totiž uskutečňuje prostřednictvím jednání lidské vůle, aniž by porušil její svobodu.
 Ježíš přichází jako zachránce, mesiáš, na kterého židé čekají dlouhá staletí, dosah jeho působení však bude přesahovat hranice Izraele. Ježíš ale není politik nebo revolucionář, nešíří žádnou novou ideologii. Jeho klíčovým přínosem je vlastní dar života. „Oběti ani dary nechtěl, ale dal nám své tělo“. Skrze oběť sebe sama dává život svému lidu. Proto ho Jan nazývá obětním „Beránkem Božím, který snímá hříchy světa“.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 1. 2020

 K tomu, abychom Krista přijímali s větší láskou, nám pomůže, když budeme bojovat o setrvání v Boží přítomnosti během dne a snažit se co nejlépe plnit své každodenní povinnosti.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Boží slovo nás očišťuje od hanby, činí nás spravedlivými a dává nám plán k dosažení životního cíle. Díky němu máš hodnotu, nemáš se čeho obávat a proto máš dnes právo křičet radostí!
 Síla Kristových slov ať mě chrání před snahou vtěsnat jeho zvěst do starých měchů, nebo jimi vyspravovat záplaty na šatech, které mi bez problémů padnou. Kéž naruší moji zvykovost a zabydlenost!

(Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na úterý, 21. 1. 2020

 Bez lásky k Bohu je život člověka prázdný.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Každý přicházíme k Pánu s nějakým „poškozením“. Bůh proto zahajuje program obnovy, aby napravil naše smýšlení o něm, o jiných i o sobě samých.
 Ježíš povzbuzuje k odvaze i mě! Není i mé křesťanství svazováno strachem, abych „něco neporušil“?

(Komentář: Mk 2,23-28)

Myšlenky na středu, 22. 1. 2020

 Každá situace má pro nás být příležitostí k tomu, abychom Boha milovali celým srdcem.  (Francisco Fernández Carvajal)
 I když můžeš navenek vypadat dobře, uvnitř neustále zní bušení a řezání, protože Duch svatý se snaží dudělal z tebe "nástroj pro vznešené účely".
 Na Ježíše dávali pozor, aby ho mohli obžalovat. Nejsem i já kritikem těch, kdo se nasazují v jeho církvi a nejednají podle mých zažitých představ?

(Komentář: Mk 3,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 1. 2020

 Lásku projevuj skutky, nejen hezkými slůvky.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bůh má pro tvůj život plán, který vyžaduje, aby se některé věci staly v určitou dobu. A protože on vidí celkový obraz, zatímco ty pracuješ s omezenými informacemi, musíš mu důvěřovat i když nevidíš, jak to všechno do sebe zapadne.
 I dnes mnozí nemocní a neduživí vyhledávají Krista a jeho církev. Kéž je to pro mě jedním ze znaků její pravosti!

(Komentář: Mk 3,7-12)

Myšlenky na pátek, 24. 1. 2020

 Kristus je jedinečný vzor, na který máme často upírat svůj zrak. Napodobujme jej zejména ve způsobu jednání s druhými.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bůh může použít všecno zlé (že jsi přišel o vztah, zaměstnání...), a obrátit to ke tvému dobru. Problém je v tom, že zatímco on to všechno dělá, ty se můžeš cítit nepříjemně, nebo jsi vysloveně nešťastný.
 Jak rozdílné povahy byli apoštolové! Výzvou a společným úkolem pro dnešní vztahy v církvi, která má nástupce apoštolů spojovat, je kázat a vyhánět zlo.

(Komentář: Mk 3,13-19)

Myšlenky na sobotu, 25. 1. 2020

 Odpovídat ano Pánu za všech okolností znamená také říkat ne jiným cestám, jiným možnostem. On je Přítel, jedině on má slova věčného života.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Máš starost o budoucnost? Nenaléhej netrpělivě na Boha, aby jednal! Jdi klidně dál jeho cestou, On na tebe teď dohlíží a ve stanovený čas tě poctí veškerým požehnáním.
 Můj vztah s Kristem nezačínal tak dramaticky. Ale není snad každodenní křesťanský život bojem mezi lhostejností a horlivostí? Pokusím se rozpomenout na svůj osobní začátek vztahu ke Kristu…

(Komentář: Sk 22,3-16)

Myšlenky na neděli, 26. 1. 2020

 Kdo se rozhodne Krista následovat, stává se apoštolem s konkrétní zodpovědností pomáhat druhým, aby dokázali najít těsné dveře vedoucí do nebe.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bůh s námi nekonzultuje své plány, aby se ujistil, že jsou v souladu s naším harmonogramem. On má vlastní harmonogram. Držet s ním krok pro nás někdy znamená zrychlit, jindy naopak zpomalit, nebo se i zastavit.
 A na jeho slovo … opustili všechno. Jak velkou sílu mělo Kristovo slovo, že dokázalo změnit tak náhle a radikálně život těch rybářů. Opustili jistotu povolání, obživy, rodinného zázemí, aby šli s neznámým potulným kazatelem, do neznámých míst. Opustili všechny jistoty, protože našli tak pevnou jistotu v Kristově slově.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 1. 2020

 Práce je Božím darem, dobrem pro člověka. Život bez práce podléhá zkáze, zatímco prací se člověk stává víc člověkem, získává na důstojnosti a vznešenosti, pokud ji uskutečňuje tak, jak si přeje Bůh.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Bůh má sestavený plán a neustále na něm pracuje. Problém je v tom, že my pracujeme s omezenými informacemi a proto jsme netrpěliví a nervózní, pokud nám Bůh neodpovídá na modlitby, i když si myslíme, že by měl, nebo odpovídá jinak, než bychom si představovali.
 Davidovo kralování trvalo celou generaci. Dokázal se přenést i přes vlastní selhání. Hospodin byl totiž s ním i s jeho lidem…

(Komentář: 2 Sam 5,1-7.10)

Myšlenky na úterý, 28. 1. 2020

 Láska k Bohu nespočívá v tom, že člověk nadšeně začne, ale je třeba vytrvat, začínat stále znovu.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Důvěřuj Bohu, neboť on ví, co dělá, vždyť lépe než ty ví, co a kdy potřebuješ.
 Radost z Hospodina se může projevovat i tancem. Bohoslužba má být projevem živého vztahu. Nepůsobíme občas moc smutně, spíš pohřebně?

(Komentář: 2 Sam 6,12b-15.17-19)

Myšlenky na středu, 29. 1. 2020

 Život můžeme pochopit dvojím způsobem: buď jsme správci a rozhojňujeme to, co jsme od Boha dostali, nebo žijeme tak, jako bychom byli vlastníci a majetek využíváme pro vlastní pohodlí, egoismus, rozmary.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Pro svou ženu a děti bys měl být vždy k dispozici. Jestli ti církev zabírá sedm dnů v týdnu, není to chyba církve, je to chyba tvoje! Začni něco měnit!
 Nátan otevírá Davidovi nové obzory. Teprve my, lidé Nového zákona, plně pochopíme. A doceníme?

(Komentář: 2 Sam 7,4-17)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 1. 2020

 Kdo hledá Boha bez oběti, bez kříže, nikdy ho nenajde.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Mnozí vědí, jak duchovně sytit druhé, ale nesytí sami sebe.
 Velmi moudrá a krásná je Davidova modlitba! Za vším, čeho dosáhl, totiž vidí Hospodinovu pomoc. On sám je jen nástrojem. Jak inspirující!

(Komentář: 2 Sam 7,18-19.24-29)

Myšlenky na pátek, 31. 1. 2020

 Milujme svatou zpověď, kde se naše srdce stále více očišťuje a získává schopnost konat dobré skutky.  (Francisco Fernández Carvajal)
 Duch svatý tě může varovat před pokušením, kterému nebudeš schopen odolat, pokud ho neposlechneš hned.
 Jaký paradox! Píseň, ve které David lituje cizoložství a úkladné vraždy, jíž se dopustil, patří mezi nejkrásnější a nejhlubší žalmy…

(Komentář: Žl 51)