† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2020




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na srpen 2020:

    Evangelizační úmysl: Za svět moře - modleme se za všechny, kteří pracují a žijí u moře: námořníky, rybáře a jejich rodiny.
    Národní úmysl: Za ochranu přírody, požehnanou úrodu a dostatek vody - ať se na přímluvu sv. Prokopa staráme o vše svěřené moudře a s vděčností vůči Bohu.


Myšlenky na sobotu, 1. 8. 2020

 Chválit Boha je úkolem každého z nás - je to postoj, který nás činí šťastnými, protože k tomu jsme stvořeni.
 Věnuj pozornost trhlinám ve svém charakteru. Co budeš dnes přehlížet, v tom se zítra můžeš utopit.
 Pravověrní kněží a proroci Jeremiáše odsuzují, jako se to později stane před veleradou Ježíši. Jeremiášova slova vnuknutá Hospodinem jeho nepřátele zarazí…

(Komentář: Jer 26,11-16.24)

Myšlenky na neděli, 2. 8. 2020

 Musím začít dělat to, co chce Tvůrce a přestat se pokoušet Ho přimět, aby dělal, co chci já, protože tím si dělám ze života peklo.
 „Mějte z toho jen radost, moji bratří, když na vás přicházejí rozličné zkoušky. Vždyť víte, že osvědčí-li se v nich vaše víra, povede to k vytrvalosti. A vytrvalost ať je dovršena skutkem, abyste byli dokonalí a neporušení, prosti všech nedostatků“ (Jakub 1:2-4).
 Ježíš nám názorně ukazuje, že ač vyčerpáni, bez dostatečných prostředků, v nečekané chvíli… máme řešení! Jsme neseni mocí Boží a jeho mocí se budou i nadále dít zázraky. Tím největším bude eucharistie, znamení nevysychající Boží milosti.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 8. 2020

 Když jsme schopni říci "ano, Pane" uprostřed těžkých okolností, tehdy chválíme Boha. Tím Bohu dáváme sebe samé jako živý celopal.
 Bez ohledu na to, jak hodně jsi rozbitý, pokud se obrátíš k Bohu, on tě obnoví.
 Pravým znamením proroka není zvěstování války, hladu a moru. Ne šíření pesimismu! Ale hlásání Boží přízně, návod a povzbuzování ke šťastně prožívanému životu.

(Komentář: Jer 28,1-17)

Myšlenky na úterý, 4. 8. 2020

 Není možné se proti Bohu bouřit a zároveň Ho chválit. Chvála a uctívání totiž znamená "ano, Pane", zatímco "ne, Pane" je rebelie.
 Vize pochází od Boha. On ví, co dokážeš, a jakými schopnostmi tě obdaroval. Díváš se za sebe, dokonce za svůj vlastní život, když hledáš vizi? Pokud ne, můžeš minout svůj Bohem daný potenciál a to nejlepší, co pro tebe Bůh má. Jestliže hledáš vizi u Boha, a přesto stále žádnou nemáš, zvaž možnost přidat se k někomu, jehož vize v tobě rezonuje.
 Důležitá zkušenost, kterou Petr získal: dostal strach a měl pocit, že se topí. Dobře, že Pána v tu chvíli zavolal na pomoc!

(Komentář: Mt 14,22-36)

Myšlenky na středu, 5. 8. 2020

 Jsme stvořeni pro to, abychom žili ve vztahu s Bohem. S Bohem, který nechtěl závody robotů, ale přátelství s lidmi, kteří se stále znova dobrovolně rozhodují Ho milovat.
 Vize vychází ze tvé minulosti. Není to nějaká mystická vlastnost, která přichází ze vzduchoprázdna. Vyrůstá z tvých předchozích zkušeností a minulosti lidí kolem tebe.
 Na Hospodinovo slovo útěchy navazuje i responsoriální zpěv. Jeremiáš považuje za svůj úkol hlásat povzbuzení, nikoli zmar!

(Komentář: Jer 31,1-7)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 8. 2020

 Bůh má moc vyvést vás i z té nejtemnější stezky, ale mějte dost poctivosti a přiznejte si, že za cestu, kterou si vybíráte, máte také odpovědnost.
 Vize se potkává s potřebami druhých lidí. Bohem darovaná vize jde daleko za to, čeho je schopen dosáhnout jeden člověk. Zahrnuje druhé a žehná jim. Pokud tohle tvá vize nedělá, je pravděpodobně příliš malá.
 Vyvýšení Ježíše jako „milovaného Syna“ znamená jeho nadřazení nad Zákon a proroky. Po jeho vzkříšení můžeme toto vidění kontemplovat a to, co z něj vyplývá, dále zvěstovat.

(Komentář: Mt 17,1-9)

Myšlenky na pátek, 7. 8. 2020

 Svatost se v nás uskutečňuje přijímáním Boží vůle. Musíme odložit veškeré pochyby a dohady a přijmout všecko, co nám Bůh dává s dětskou důvěrou.
 V roce 2011 americký Populační referenční úřad zveřejnil odhad, že od počátku lidského pokolení se narodilo sto šest miliard lidí. A každý z nich se jednou pokloní jménu Ježíš.
 Ztráta vlastních jistot a falešných představ ať je pozváním k tomu, aby mě Ježíš naplnil. Chci mu k tomu dát prostor?

(Komentář: Mt 16,24-28)

Myšlenky na sobotu, 8. 8. 2020

 To, co nám Bůh v každém okamžiku života připraví a dává zažít, je pro nás to nejlepší, co nás může potkat.
 Ježíš přišel na svět ze dvou důvodů. Za prvé, aby ti dal ten největší dar ze všech – věčný život. Za druhé, aby ti dal vědět, že mu záleží na každém detailu tvého života.
 Ježíšovo vybídnutí k větší víře je návodem pro přímluvnou modlitbu. I za ty, kdo trpí rozpolceností světa, ohněm i vodou…

(Komentář: Mt 17,14-20)

Myšlenky na neděli, 9. 8. 2020

 Pokud vezmu vážně skutečnost, že to, co mi Bůh dává zakoušet v dané chvíli, je to nejlepší a nejsvětější, co mne mohlo potkat, pak mohu opustit svoje "ale, Pane" postoje vůči Bohu a přijmout postoj "ano, Pane".
 Každý vztah v životě má pro určité období nějaký důvod. Závazek vůči rodině by měl být na celý život, ale ostatní vztahy mohou být časově omezené. Takže když někdo odejde, nesnaž se ho přemlouvat, aby s tebou zůstal, miloval tě, volal ti, staral se o tebe, chodil za tebou nebo s tebou zůstal ve spojení. Tvůj osud není spojen s těmi, kdo tě opustili.
 Pán Ježíš se na začátku čtrnácté kapitoly dozvěděl o mučednické smrti svého předchůdce Jana Křtitele. Jak říká verš Mt 14,13, potřeboval být sám a tuto skutečnost přijmout. Byl to dotek blížících se událostí jeho vlastního života. Je sám, modlí se. Možná právě nyní si uvědomil, jak nezralá je zatím víra učedníků. Co budou dělat, až zůstanou sami? Pán podrobuje jejich víru zkoušce. A Petr Ježíšovu výzvu obrátil ve skutečné cvičení víry. Jako jediný našel odvahu jít po vodě. Ano, zapochyboval a doslova se vykoupal. Pro mnohé je tento příběh úsměvný, ovšem není mnohem více příkladem statečné víry? Možná je lépe kráčet ve víře s chvěním než pouze všechny a všechno okolo sebe zesměšňovat.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 8. 2020

 Každý člověk má svou jedinečnou cestu k Bohu, vždycky je to skrze Ježíše.
 Lidé se opouštějí, protože nejsou spolu propojeni. A pokud nejsou propojeni s tebou, neměl by ses snažit je přimět, aby zůstali. Neznamená to, že by to byli špatní lidé, pouze jejich role ve tvém životě skončila.
 Jáhen, který za svou službu položil život! Kéž nezapomeneme, že právě chudí jsou tím největším pokladem církve a toto dědictví nepromarníme.

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na úterý, 11. 8. 2020

 Uctívání má v zakoušení Boha a prožívání vztahu s Ním skutečně zvláštní místo. Způsobuje, že se naše srdce stává citlivější pro to, co chce Bůh, spíš než pro to, co chceme my sami nebo co po nás chce svět.
 Měl bys poznat, kdy je vztah u konce, a zdvořile se rozloučit s vědomím, že jaké vztahy Bůh pro tebe naplánoval, takové ti zajistí. Přestaň se doprošovat, aby zůstali a nech je odejít.
 Pokládám-li se za věrnou ovečku, musím mít se svým Pánem trpělivost, když se vydá hledat tu ztracenou. Ano, v tu chvíli se mi zdá vzdálený…

(Komentář: Mt 18,1-5.10.12-14)

Myšlenky na středu, 12. 8. 2020

 Když začnete prožívat, že jste skutečně milovaní, přestanete na Boha křičet, že udělal obrovskou chybu, když vás stvořil. Náhle si uvědomíte, že On věděl, co dělá.
 Lpění na vztahu, jehož období skončilo, povede jenom ke zlomenému srdci. Musíš vědět, kdo patří do tvého života a kdo ne. Jestli se držíš někoho, kdo pro tvůj život není určen – nech ho jít!
 Tři fáze bratrského napomínání: nejprve osobně a beze svědků. Kdybychom tento postup dodržovali, Pánova přítomnost v církvi by byla ještě viditelnější.

(Komentář: Mt 18,15-20)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 8. 2020

 Radostné vědomí, že je všecka naše špatnost při vyznávání vin odpuštěna a postupně uzdravována, je cosi, bez čeho jako křesťané nemůžeme žít.
 Když do našeho života a našich vztahů přijdou těžkosti, a ony nevyhnutelně přijdou, je snadné podlehnout dominovému efektu zoufalství. Nejprve jsme zklamaní nějakou událostí nebo vztahem. Když problémy přetrvávají, upadáme do malomyslnosti a rezignujeme ze svých očekávání, že se věci změní. Nakonec, když s problémem, se kterým zápasíme, nedokážeme pohnout, podlehneme zoufalství. A místo abychom běželi svůj životní závod, připadáme si, jako bychom plavali v oceánu plném želé.
 Odpouštění mě unaví. Mého Pána ale nikoli! Boží jméno je totiž Milosrdenství! Snažím se být jeho obrazem?

(Komentář: Mt 18,21 – 19,1)

Myšlenky na pátek, 14. 8. 2020

 Je jen jedna jediná osoba, která vás může učinit svatými, a tou je Ježíš. Existuje o tom celá jedna kniha.
 Když nerozumíme životním okolnostem, často si Myslíme, že existuje jenom jedno dobré řešení – to, které chceme my! Místo zoufalství důvěřujme svému nebeskému Otci, protože on může mít na mysli větší a lepší věci.
 Pán to vystihl přesně: člověk s tvrdým srdcem mívá v manželském vztahu problémy a nešťastnými dělá i druhé. Budu se víc modlit za ty, kdo žijí v manželství, které není harmonické…

(Komentář: Mt 19,3-12)

Myšlenky na sobotu, 15 8. 2020

 Postavte se k vlastní pýše čelem a dovolte Ježíši, aby se sám postaral o řešení vašich těžkostí. Zakuste radost z toho, jak nesmírně jste milovaní.
 Musíš vidět Boha ve všech trampotách, které ti přijdou do cesty. Pamatuj, že Boží očekávání jsou větší než naše vlastní, a bez ohledu na to, jak bolestné se období v tu chvíli prožíváš, naši duši opravdově uspokojí jenom záměry našeho nebeského Otce.
 Motiv na ikonách znázorňuje smrt Panny Marie tak, že je zároveň přivinutím její čisté duše do náručí jejího Syna. Kéž se to stane i obrazem mého odchodu z tohoto světa.

(Komentář: 1 Kor 15,20-27a)

Myšlenky na neděli, 16. 8. 2020

 Jakého úžasně trpělivého, milosrdného a pokorného Boha máme, když nám dovolí se k Němu přibližovat pomalu a nepotřebuje pozornost a uznání, dokud nejsme připraveni říci mu "ano".
 Jedním z prvních důkazů zdraví a růstu dítěte je, že už není třeba krmit je z lahvičky nebo mu vkládat kousky pokrájeného jídla do úst. Možná ještě stále dává přednost sladkostem před mrkví, je tu ale naděje, že už je blíže porozumění, proč potřebuje mrkev.
 Divadelníci či milovníci dramatu by dnes mohli zajásat. Ježíš sehrál roli nemilosrdného farizeje soudícího „nečistou“ ženu podle její příslušnosti tak skvěle, že dodnes rozčiluje čtenáře, kteří procházejí text bez podrobnějšího čtení. Jak někomu vysvětlit, že Boží „sluch“ se především neřídí podle příslušnosti k národu či k náboženství, ale podle víry! Pán navázal na zkušenost apoštolů z rozbouřeného moře, když kráčel po vodě. Tehdy zkoušel jejich odvahu k víře. Nyní pokračuje ve výuce a v této lekci ukazuje, že víra úzce souvisí s pokorou a oddaností Bohu, i když jsme zoufalí. A Bůh se k člověku nesklání především pro příslušnost k nějakému národu, straně či společenství, ale pro víru a naději, kterou do něj vkládá!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 8. 2020

 Duch Svatý se v nás modlí způsobem hlubším, než jsou naše slova. Jak často se nám podaří vyjádřit od srdce k srdci něco z hloubky, když se nám nedostává slov, kterými bychom popsali, co se uvnitř nás děje?
 Pokud je tvou jedinou duchovní potravou návštěva nedělního shromáždění, nemělo by tě překvapovat, že nemáš víru v to, že Bůh vyslyší tvé modlitby, že ti chybí síla k vítězství nad pokušením nebo že postrádáš smysl pro Boží vedení v životě. Co myslíš, jak dlouho bys vydržel, kdybys jedl jen jednou týdně?
 Osobní bolest ze ztráty ženy je zde ztotožněna s bolestí celé společnosti, s odloučením od Hospodina. Dovedu soucítit s tím, kdo se mi svěří, dovedu snášet statečně těžkosti doby?

(Komentář: Ez 24,15-24)

Myšlenky na úterý, 18. 8. 2020

 Jedině Bůh sám nám dokáže darovat důvěru v Něj, a čím dále s Ním jdeme a vidíme, jak všecko napomáhá k dobrému, tím máme větší důvěru v Jeho schopnost od základu změnit naše životy.
 Jestli chceš duchovně růst, potřebuješ „hutný pokrm“ Božího slova.
 Bohatství zastínilo touhu po Hospodinu a srdce zpyšnělo. Ti, kdo se staví na místo Boha, na své povýšené chování doplatí. I dnes…

(Komentář: Ez 28,1-10)

Myšlenky na středu, 19. 8. 2020

 Duch Svatý osobně vyjadřuje naše prosby v našich srdcích a pomalu rozpouští náš cynismus svou věrnou a vytrvalou láskou, Prolomí se skrze zdi v nás a dá nám poznat, že v Ježíši jsme v bezpečí.
 Lásku nemůžeš projevovat v izolaci. Nejde to, když sedíš sám u televize nebo u počítače. Pán Bůh ti ji nedal do úschovy.
 Pastýři, kteří nedbají o to, co jim bylo svěřeno, vystavují stádo nebezpečí. Vidíme však naději: Hospodin jim je odebere – a sám se svých věrných ujme!

(Komentář: Ez 34,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 8. 2020

 Schopnost být vděčný a vážit si dobrých věcí stojí a padá na schopnosti přebývat v přítomném okamžiku. Nechte se touto pravdou skutečně proměnit ve svém srdci i smýšlení
 Může být těžké dívat se dopředu, pokud se ti v minulosti staly hrozné věci. Když ale uvízneš v minulosti, mineš to, co má Bůh pro tebe v přítomnosti.
 Nemáme i my kvůli nadbytku srdce kamenné? Následování Hospodina a jeho lásky a soucítění, dokáže srdce zcitlivět a zjemnit. Nebraňme se tomu…

(Komentář: Ez 36,23-28)

Myšlenky na pátek, 21. 8. 2020

 Nechejte v sobě vytrysknout radost z Boha a Jeho požehnání ve vašem nitru Zkuste to. Nestojí to téměř žádné úsilí. Zastavte se a zahleďte se na Jeho slávu a vznešenost - a radost a vděčnost prostě přijdou.
 Odolej pokušení zůstávat v sevření minulých chyb – ať už vlastních, nebo jiných lidí.
 Jedno ze starozákonních čtení o vigilii Veliké noci. Nevíme jak, ale oživení spolu s Kristem je příslibem! Toužíme vyjít „ze svých hrobů“?

(Komentář: Ez 37,1-14)

Myšlenky na sobotu, 22. 8. 2020

 Když se při modlitbě setkáváme se živým Bohem, setkáváme se s Pravdou. A Pravda odhaluje hluboké lži v nás.
 Bůh s radostí změní tvou slabost v sílu a tvá dřívější špatná rozhodnutí použije k tomu, aby tě učinit moudřejším.
 Nové nádvoří, zaplněné Boží přítomností… Tento příslib je naplněn v Kristově církvi. Kéž to tak cítíme!

(Komentář: Ez 43,1-7a)

Myšlenky na neděli, 23. 8. 2020

 Bůh otvírá naše rány proto, aby je uzdravil. Mějme odvahu nechat vyhojit své rány a předložit Bohu všechno, co jsme a máme, aby nám to požehnal, aby to naplnil láskou a proměnil svojí uzdravující mocí.
 Bůh může vždy stvořit poklad z toho, co jsi vyhodil jako smetí.
 Když se na křest připravují dospělí lidé, dojdou do okamžiku, kdy se poučování promění v otázku. Už nemůže jít pouze o seznámení se s obsahem víry či evangelií. Ale o to, kým pro nás je Ježíš. Je Bůh? A otázku je třeba položit ještě více osobně. Chceme, aby Bůh vstoupil do našeho života a zachránil nás? Za touto otázkou je skryt pojem „mesiáš“. Původně znamenal pomazaný a označoval krále, tedy vládce nad celou zemí. Je Ježíš králem celého našeho života? Petr bez váhání souhlasí a Ježíše vyznává jako mesiáše. (A my víme, jak jeho víru bylo ještě třeba protříbit.) Dnes je ale stejná otázka položena nám: Za koho pokládáme Krista ve svém životě? Rozhodneme se pro něj?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 8. 2020

 Jsme zcela závislí na Ježíši a veškeré naše pokusy najít štěstí jsou odsouzeny k nezdaru, jestliže nás nakonec nevedou k Němu.
 I pokud jsi uklouzl a sešel z cesty, kterou ti Bůh připravil, neskončil s tebou. Proto nikdy není příliš pozdě, aby ses na jeho cestu vrátil a stal se tím, kým jsi už mohl být. Vykroč tedy vpřed a neohlížej se.
 I dnes se mnozí ptají: Co může z XY vzejít dobrého? Buďme připraveni změnit, zkorigovat svůj pohled na předem „jasné“ situace.

(Komentář: Jan 1,45-51)

Myšlenky na úterý, 25. 8. 2020

 Bůh mě stvořil, abych ho poznával, miloval a sloužil mu v tomto světě a abych s Ním byl jednou navěky šťastný v nebi.
 Propadáš beznaději, protože znovu a znovu upadáš do stejných hříchů? Pak ponoř svou mysl do Božího slova! Namáčej ji do Písma, až se po okraj naplní Božím slovem, stejně jako když houbu namočíš do vody, až je jí plná, že z ní kape. Když to budeš dělat, pak při pokušení udělat něco nesprávného bude tvou první reakcí odpověď naplněná „mocí Ducha a Slova“.
 Nenechat si poplést hlavu, nenechat se oklamat. Jak aktuální! Jen potom mohu zakusit nepomíjející útěchu a radostnou naději.

(Komentář: 2 Sol 2,1-3a.14-17)

Myšlenky na středu, 26. 8. 2020

 Máme Boha ctít skrze Víru, Naději a Lásku, to znamená, že máme v Něho věřit, doufat a milovat ho celým svým srdcem.
 Nic ti nedokáže zlomit srdce tak jako dítě, které bere drogy, potlouká se se špatnou partou a dělá takové věci, o kterých s jistotou víš, že mu mohou zničit život. Pak se za něj modli a vyhlašuj nad ním Boží zaslíbení. Ty ho možná změnit nemůžeš, Bůh ale zajisté ano.
 Při zvěstování evangelia má zvláštní význam získávání prostředků vlastní prací. Tehdy je hlásání opravdovější a úspěšnější.

(Komentář: 2 Sol 3,6-10.16-18)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 8. 2020

 Máme-li se stát lidmi, kteří září Kristovým světlem uprostřed naší pozemské všednosti, pak se musíme naučit žít v přítomnosti Nejsvětějšího.
 Pokud se tvé dítě vymklo kontrole, a přitom žije doma, pak máš před sebou náročnou výzvu, která vyžaduje Boží pomoc. Někdy je to tak, že tvému „problémovému dítěti“ Bůh určil velkou budoucnost a satan to ví. Bůh má povolání pro jeho život, a právě o něj se vede bitva!
 Korint, město proslulé neřestným životem. Novozákonní pojetí svatosti není závislé na nedostižném mravním ideálu, ale na povolání do společenství s Ježíšem.

(Komentář: 1 Kor 1,1-9)

Myšlenky na pátek, 28. 8. 2020

 Modlitba chvály a uctívání je časem tráveným v intimní blízkosti Boha a čím více času v ní trávíme, tím důvěrněji známe a poznáváme Jeho hlas.
 Pokud se tvé dítě vymklo kontrole, pak potřebuješ Boží moudrost pro tyto kroky:
 a) Vymezení jasných hranic s náležitými a pevně danými následky při jejich překročení.
 b) Překonání strachu, že tě dítě odmítne, když přijmeš nepopulární, ale moudré rozhodnutí. Satan se tě bude snažit přesvědčit, že když budeš vyžadovat disciplínu, ztratíš své dítě. Ve skutečnosti ho ztratíš, když disciplínu vyžadovat nebudeš!
 Mimo utrpení, mimo kříž, nelze křesťanství pochopit. Naše náboženství neposkytuje levné „wellnes“ zážitky. I proto je silnější, než kterékoli jiné…

(Komentář: 1 Kor 1,17-25)

Myšlenky na sobotu, 29. 8. 2020

 Svět hyne, protože málo zná Boha a Církev hladoví potřebou Jeho blízkosti. Bezprostředním lékem na většinu našich duchovních nemocí by bylo žít přítomnost, uvědomovat si, že žijeme v Bohu a Bůh žije v nás.
 Modlit se a pevně stát na Božím Slově – to jsou dvě největší zbraně, které ti Bůh dává, pokud jde o satanovy snahy ovlivnit budoucnost dítěte. Pokud zůstaneš věrný Bohu, vyhraješ.
 Jan je nejen předchůdcem našeho Pána ve smrti, ale vzorem pro ty, kdo narážejí svou kritikou na odpor mocných. Nemám strach v případě potřeby jít do konfliktu?

(Komentář: Mk 6,17-29)

Myšlenky na neděli, 30. 8. 2020

 Máme-li být světlem světa, musíme nechat své malé hořící uhlíky nadšení vzplát v pořádný oheň. Máme-li být solí země, je potřeba, abychom byli slaní.
Modlitba: „Pane, modlím se za lidi, které jsi přivedl do mého života a vložil mi je do srdce. Požehnej zdravé vztahy a dej mi moudrost zvládat ty obtížné způsobem, který se ti líbí. Pokud udržuji přátelství, z nichž mám odejít, která jsou pro mě škodlivá, ukaž mi, co mám dělat, a dej mi milost a odvahu to udělat. Pokud mě některé vztahy vysávají a vzdalují od tvého plánu a cíle, věřím, že je ukončíš nebo změníš k lepšímu. A pokud to jsem já, kdo by se měl změnit, ukaž mi to a pracuj svou úžasnou mocí v mém životě. Potřebuji tvou moudrost, abych poznal, koho bych si měl vybrat za přátele a spolupracovníky. Pomoz mi zbavit se vztahů, které mě odvádějí od cesty, již jsi pro mne připravil. Posílej mi do života lidi, kteří jsou zbožní a moudří, a pomáhej nám, abychom si byli vzájemným požehnáním a povzbuzením a abychom si navzájem přispívali ke zkvalitnění života. Ukazuj mi přátelství, o něž stojí za to bojovat, a rád se do toho pustím. Buď Pánem všech mých vztahů, ať jsou takové, jaké je chceš mít. Modlím se ve jménu Ježíše. Amen.“
 Co znamená mít na mysli věci „božské“ nebo jen „lidské“? Učedníci vidí události jako obyčejní lidé, Ježíš vnímá svět Božím pohledem, v němž se prohry, neuznání, dokonce i utrpení a smrt mohou stát vítězstvím. Boží záměry a cesty jsou tak jiné ve srovnání s lidskými představami. Mezi křesťany se někdy objevuje pokušení „evangelia prosperity“, které velmi jednoduše předpokládá, že kdo žije zbožně, ten žije v bohatství a slávě. A pokud tomu tak není, pak je dotyčný člověk málo zbožný či se málo snaží… Ježíš nic takového neslibuje, ale vyzývá k následování. Máme vzít svůj kříž, nikoli nějaké cizí či námi přebrané kříže a následovat Krista. Nikoli bloudit po světě. Jde o prostý návod: vzít svůj život a následovat Božího syna!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 8. 2020

 Nechat se Bohem milovat a nechávat tuto všepřevyšující lásku do sebe vstupovat je tou nejmocnější transformační silou ve vesmíru.
 Pro tvou budoucnost jsou rozhodující především tři základní aktivity: čas, který trávíš s Bohem, vztahy, které si vytváříš, a knihy, které čteš. Knihou, kterou bys měl číst nejvíce, je tvá Bible. A pokaždé, když při četbě narazíš na dobrou myšlenku nebo se ti něco zjeví, zapiš si to, jinak o to přijdeš.
 I dnes Ježíš prochází středem těch, kdo jej chtějí svrhnout. A ubírá se dál…

(Komentář: Lk 4,16-30)