† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem pro březen 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Misijní úmysl : Za svátost smíření - modleme se, abychom prožívali svátost smíření s obnovenou vroucností a mohli zakoušet nekonečné Boží milosrdenství.
    Národní úmysl: Děkujeme za dar postní doby a prosíme o požehnané využití darovaného času, abychom poznali, co všechno ke svému štěstí nepotřebujeme a v čem je pravá radost.


Myšlenky na pondělí, 1. 3. 2021

 Utrpením se duše připodobňuje Spasiteli. Čím větší utrpení, tím čistší se stává láska.
 Minout se Boží vůlí znamená minout se cílem, pro který ses narodil. Nedovol, aby se ti to stalo.
 Moje představa o tom, jaký je Bůh, se odráží v mém chování k druhým. Nezazlívám občas Bohu jeho milosrdenství bez podmínek?

(Komentář: Lk 6,36-38)

Myšlenky na úterý, 2. 3. 2021

 Víra je následování a následování je cesta. Smířit se s Bohem i s lidmi znamená otevřít dveře domu Božího pokoje dokořán.
 Všechny krásy tohoto světa jsou pro nás znamením a láskyplným pozdravem Božím
 Návod, jaký zaujmout postoj k představeným, když s nimi nesouhlasím. Poslechnout, pokud to není proti mému svědomí. Ale neřídit se jejich příkladem.

(Komentář: Mt 23,1-12)

Myšlenky na středu, 3. 3. 2021

 Kdo je Božímu milosrdenství zcela odevzdán, stává se zároveň jeho věrohodným svědkem pro druhé. A nejen svědkem, nýbrž i nástrojem.
 Obrácení začíná tím, že se odhodláme být pravdivější sami k sobě, k svým bližním i před Bohem
 Ježíš odmítá falešné představy o panování. Dospělý křesťan by měl být připraven mít spoluúčast na jeho osudu.

(Komentář: Mt 20,17-28)

Myšlenky na čtvrtek, 4. 3. 2021

 Duši člověka zaplavuje nejvíc radosti v okamžiku důvěrného setkání s Ježíšem ve svatém přijímání.
 Skutečná láska je vynalézavá a najde si tisíceré cesty a způsoby, jak se projevit
 Jednoho dne budu možná litovat, co jsem nevykonal a svou liknavostí promeškal. Kéž najdu čas věnovat se potřebným!

(Komentář: Lk 16,19-31)

Myšlenky na pátek, 5. 3. 20210

 Velkou hodnotu má věrnost v maličkostech, důslednost v předsevzetích a vytrvalost v protivenstvích.
 Úkolem nás není spasit svět, ale být plně člověkem a dovolit Bohu ve mně naplno rozzářit svůj obraz
 Nenávist k Ježíšovi se u velekněží a farizeů rodila ve chvílích, kdy poznali, že mluví právě o nich. Měli přitom dost času a možností změnit své chování. Nehrozí mi v něčem zatvrzelost?

(Komentář: Mt 21,33-43.45-46)

Myšlenky na sobotu, 6. 3. 2021

 Jestliže Ježíš ve své lidské přirozenosti vytrpěl smrt, aby se jako Bůh ponížil pro naše vykoupení, pak žádné lidské ponížení není marné či zbytečné.
 Otevřené oči vnímají v přírodě spoustu krásy. Otevřené srdce vnímá i jejího původce.
 Neprožívám své křesťanství pouze jako slušný syn dodržující všechna pravidla? Soucítím se vzdáleným bratrem? Dovedu pochopit otce, který jej nadšeně vítá?

(Komentář: Lk 15,1-3.11-32)

Myšlenky na neděli, 7. 3. 2021

 Velikost touhy je přímo úměrná velikosti cíle. A čím větší touha, tím větší je také odhodlání i ochota k oběti. Proto také žádná, ani ta navenek nejnepatrnější oběť, sebezápor, skutek lásky, nezůstane bezvýznamná.
 Je zvláštní, že tvorové bez páteře mívají nejtvrdší krunýře
 Jeruzalémský chrám se postupně stal jediným místem, kde se mohli přinášet oběti Hospodinu. Posvátný prostor, kde běžní lidé směli vstoupit jen na nádvoří. Pouze určený kněz směl do vnitřku svatyně. Ježíš však vystupuje jako někdo, kdo má na chrám zvláštní vlastnické právo. Samozřejmě se tu hraje s dvojznačností slov. Pán mluví o chrámu svého těla. Ale přece se jeho slova vážou i na místo přinášení obětí. Od Kristovy smrti se „místem“ oběti stane skutečně jeho tělo. On je chrám, zde se setkáváme s Otcem, zde se uskuteční zásadní oběť za hřích. Kristus se ve svém těle stal trvalým zpřítomněním Hospodina.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 8. 3. 2021

 Nekajícnost a zatvrzelost jsou hřeby, které zabraňují Ježíšovým rukám, aby mohly volně objímat a žehnat. Dokud nejsou uvolněny pokáním, tvá bolest kříže a krvácí rány hříchu.
 Předsudky jsou pouta, svazující lidi kolem nás a uzavírající naše srdce.
 Námanova pokora, vytrvalost, poslušnost. Právě takovou víru dává Ježíš za vzor!

(Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 9. 3. 2021

 Kolikrát člověk zakusil, že Bůh je stálý, tolik stálosti získala jeho vlastní víra.
 Schovat se pod peřinu je dobré a příjemné - pokud jsme si nezvykli takto řešit všechny své problémy.
 Kéž pocítím zkroušenou mysl a pokoru ducha. Pak mohu očekávat Boží odpověď.

(Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 10. 3. 2021

 Jestliže se vždycky a všude, ve všech událostech a životních okolnostech odevzdáváme do vůle Boží, vzdáváme tím Bohu velikou chválu.
 Nevíme, co nás čeká tento den, natož tento ro. Jisté je pouze to, že Utěšitel už byl poslán a bude stále s námi
 Zachovávat a plnit, ale také předávat dál… Zřejmě to nám chybí.

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 11. 3. 2021

 Vytrvalost a věrnost je spolehlivá cesta do nebe.
 Sobectví je překážkou pro vyslyšení modliteb. V modlitbě Páně nenajdeš slova „já“, „mně“, „můj“ nebo „moje“. Najdeš tam „nám“, „naše“, nebo „nás“. Modlíme li se: „Pane, požehnej mně, mojí ženě a našim dvěma dětem, nám čtyřem a nikomu jinému,“ nedostane z nebe příznivou odpověď.
 Hospodin chce, aby i nám s ním bylo dobře. Zve nás ke společné cestě. Nenutí, nabízí! Úloha proroků je upozorňovat na toto pozvání.

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 12. 3. 20210

 S kým anebo s čím máme být nejvíce trpělivý? S bližními a jejich slabostmi, se sebou samými, když se znovu a znovu neúspěšně potýkáme s hříchem a pokušením.
 Ježíš řekl: „Věřte, že všecko, oč v modlitbě prosíte, je vám dáno, a budete to mít“. To ale není bianko šek – Boží odpověď na sobecké modlitby vždycky bude „ne“. Jakub napsal: „Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně“ (Jakub 4:3).
 Moudrost a důvtip mě přivedou i dnes na Hospodinovy cesty. Kráčet po nich (spolu s ním!) je nezasloužený dar.

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 13. 3. 2021

 Žádná samota nemusí být opuštěností, žádné příkoří nemusí mé nitro rozdírat hořkostí. To vše mohu podat skrze ruce Ježíšovy Bohu Otci s radostí, že tento obětní dar bude proměněn mocí jeho lásky na smír za spásu mou i celého světa.
 Možná si myslíš, že když budeš „hledat blaho v Hospodinu, dá ti vše, oč požádá tvé srdce“, protože to Bible říká (viz Žalm 37:4). Bible to skutečně říká, tvé touhy ale musejí být v souladu s Boží vůlí.
 I v této postní době mohu očekávat od Hospodina uzdravení, obvázání skrytých ran. Snažím se je před ním odhalit?

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 14. 3. 2021

 Žít ve stavu Boží milosti je ta nejúčinnější ochrana před jakoukoliv mocí zla. Ježíš nás nikdy nevydá do jeho moci. Důvěřovat mu znamená nastolit ve svém srdci pokoj a smíření.
 Bůh ví, co chceš, a také ví, proč to chceš. Zda je to jen pro tvé pohodlí a pro tvůj užitek, nebo také pro naplnění jeho záměrů. Pouze pokud si tuto otázku zodpovíš upřímně, můžeš se modlit s důvěrou.
 „Tak Bůh miloval svět…“ Jak moc má Bůh člověka rád! Každý může získat život bez ohledu na své postavení, majetek, schopnosti… Stačí uvěřit a přijmout Pána Ježíše do svého života. Postní doba se často představuje jako čas, kdy si musíme něco odpírat. Ve skutečnosti jde o čas, kdy znovu objevujeme velikost Boží lásky.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 15. 3. 2021

 Být nablízku člověku, který se ocitá v těžkostech, je projev milosrdenství, dokonce i zvláštní projev Boží blízkosti a soucítění.
 Jestli hledáš jen svůj zájem, pracuje pro tebe jen jeden člověk – ty sám! Když je ale tvým cílem požehnání pro druhé, Bůh pracuje a odpovídá na tvé modlitby způsobem, o kterém sis nikdy nemyslel, že by byl možný. Zkus to, a uvidíš sám!
 Možná si mnozí z nás neuvědomují znamení a zázraky – a přesto Ježíšovi věří. Snad právě tuto „chuť věřit“ by Pán pochválil…

(Komentář: Jan 4,43-54)

Myšlenky na úterý, 16. 3. 2021

 Podstatnou podobou postní doby je ochota přijímat každodenní kříže jako vítanou možnost stanout po boku Pána Ježíše, směřujícího k vrcholnému sebeodevzdání na Kalvárii pro naši spásu.
 Jak mocný je ďábel? Dost mocný na to, aby tě oklamal, aby ti přivodil chorobu, aby oponoval spravedlivému. Je dost mocný na to, aby tě pohltil. Kristus, který žije v tobě, je ale silnější než nepřítel, kterému čelíš. Proto se modli.
 Náš Pán se dává do hovoru s tím, který ani nemá sílu přiblížit se k léčivé vodě. Dokážu být vstřícný k těm, kdo „nedosáhnou“ na ideály křesťanství?

(Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 17. 3. 2021

 Jaké je moje odhodlání nést s Ježíšem kříž - a jaká je moje schopnost nést ho v tichosti, bez potřeby strhnout na sebe obdiv nebo alespoň soucit těch okolo?
 Bojujeme proti duchovním mocnostem, proto se v každý čas v Duchu svatém modlete a proste, bděte na modlitbách a vytrvale se přimlouvejte….
 I dnes je Pán skrze církev činný. I dnes se mnozí zlobí, že se odvažuje bourat konvence a zaběhnuté zvyklosti…

(Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 18. 3. 2021

 Nejintenzivněji prožíváme společenství s Ježíšem v Eucharistii a u Božího svatostánku.
 Satan je silný, Ježíš je však silnější. Jan zapsal: „… byl svržen žalobce našich bratří, který je před Bohem osočoval dnem i nocí. Oni nad ním zvítězili pro krev Beránkovu a pro slovo svého svědectví“ (Zjevení 12:10-11).
 Pozor, abychom my, křesťané, „neoslavovali sebe navzájem“. Veškerá naše případná hrdost musí pramenit pouze z toho, že si uvědomíme jeho lásku. Naše svědectví je nutné obrátit tímto směrem.

(Komentář: Jan 5,31-47)

Myšlenky na pátek, 19. 3. 20210

 Boží slovo nás povzbuzuje k věrnosti, stálosti a vytrvalé důvěře. Jen tak může Bůh v našem životě osvědčit svou věrnost a své slitování.
 Rodiče mnohdy mylně propadají mýtu, že všechny morální problémy jsou psychologické povahy a v tomto pojetí jsou poruchy chování vnímány jako problémy související se sebevědomím nebo nenaplněnými psychickými potřebami a ani je nenapadne staromódní myšlenka, že problémy s chováním mohou být výsledkem „svéhlavosti“ dětí.
 Spravedlivý muž, který svou snoubenku nechtěl vystavit pohaně. Když si jej v tomto roce zvlášť připomínáme, chci se také já „chlapsky“ zastávat spravedlnosti. A chovat se mužně!

(Komentář: Mt 1,16.18-21.24a)

Myšlenky na sobotu, 20. 3. 2021

 Postní čas je časem milosti. Bůh vychází vstříc naší touze, překračuje naše slabosti a naplňuje nás svými dary. Nejde o vnější změnu, nýbrž o niternou proměnu: naše víra má být více vztahem a méně zvyklostí.
 Pokud nahlédneš do obsahu typické dnešní knihy o výchově dětí, najdeš množství stran věnovaných „sebevědomí“, ale slovo „charakter“ tam skoro neobjevíš.
 Sebejistota farizeů a těch, kdo znali Zákon a vykládali jej ve svůj prospěch, je dodnes nakažlivá. A to, že k Ježíšovi měla blíže „lůza, která nezná zákon“, může být i dnes pro církev – tedy i pro mě – inspirující.

(Komentář: Jan 7,40-53)

Myšlenky na neděli, 21. 3. 2021

 Je třeba nedbat na lidské mínění, ale dbát na vlastní svědomí, co o nás svědčí. Za svědka všech skutků mít Boha.
 Je standardní a moderní dogma, že rodiče nemají právo vnucovat dětem své hodnoty, že děti si mají vytvářet své hodnoty samy. Děti však mají pramalou šanci to samy udělat, když ostatní společnost jim své hodnoty předává bez morálních výčitek.
 Poutníci přicházející na svátky hledají zajímavý zážitek, chtějí potkat neotřelého rabína Ježíše. Na první pohled Ježíš vůbec nepochopil jejich prosbu. Ale jeho slova směřují k podstatě věci. Pán tu není pro zábavu či jako zajímavost. Setká se s ním ten, kdo mu odevzdá svůj život a následuje ho. Tak jako Kristus odevzdává svůj život Otci, a to i za cenu vlastní smrti, tak každý, kdo se chce s Kristem setkat, musí svůj život s ním spojit.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 22. 3. 2021

 Vztahem s Marií se naše víra nestane modloslužbou, ale získá citlivost a pokoru. S Mariinou pomocí dokážeme užívat i své lidství jako dar a nástroj svatosti.
 Je správné, aby rodiče zůstali jen neutrálními diváky, když všichni, od scénáristů po baviče, od tvůrců reklam až po učitele sexuální výchovy, trvají na předávání svých hodnot našim dětem?
 Soudci, kteří jednají podle zdání, vedou národ do záhuby. Moudrost Danielova (jeho jméno znamená: Bůh zjednává právo) zachránila nevinnou dívku. Kéž Bůh pomůže k právu i dnes! Možná i skrze mne…

(Komentář: Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62)

Myšlenky na úterý, 23. 3. 2021

 Ježíš má mnoho milovníků svého království, ale málo nosících jeho kříž. Všichni touží se s ním radovat, ale málokteří chtějí pro něho něco snášet. Mnozí Ježíše milují, dokud se jim nenaskytne žádné protivenství.
 Bůh svému lidu o výchově dětí řekl: „Jenom se měj na pozoru a velmi střež svou duši, abys nezapomněl ty věci, které viděly tvé oči, a aby po všechny dny tvého života nevymizely ze tvého srdce, ale poučuj o nich své syny a své vnuky“.
 Reptání a stížnosti na cestě ke svobodě, to je nám povědomé. My můžeme reptajícímu lidu – i sobě – poukázat na Kristův kříž.

(Komentář: Nm 21,4-9)

Myšlenky na středu, 24. 3. 2021

 Ježíšova křížová cesta nás učí obětovat se pro lásku a milovat skrze oběť. Chtít ji obejít znamená minout se s Ježíšem.
 Rodiče, pokud jde o vštěpování duchovních hodnot dětem, zeptejte se sami sebe: Kdo, jestli ne já? A kdy, jestli ne teď?
 Onen čtvrtý muž v peci, podobný Božímu Synu, vstoupil do utrpení mladíků. Náš Pán provází ty, kteří jsou i dnes pro svoji víru vrháni do plamenů.

(Komentář: Dan 3,14-20.91-92.95)

Myšlenky na čtvrtek, 25. 3. 2021

 Pohled upřený na Ježíše zjednodušuje život ve světě a pomáhá udržet správný směr.
 Nejenom americká literatura a filmy často zobrazují „rošťáky“ jako okouzlující a atraktivní a jakýsi mýtus o „hodném rošťákovi“. Tom Sawyer a Buster Brown jsou příklady z minulosti. Současná filmová a televizní produkce je plná dalších milých spratků. Tento tradiční americký vzor má takový vliv, že slovo „poslušnost“ pro něj znamená téměř sprosté slovo.
 Mariin souhlas si připomínáme vždy při modlitbě Anděl Páně. Nezevšednělo však mé křesťanství? Jsem ochoten vydat se do nejistoty a dát se k dispozici jako Maria?

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na pátek, 26. 3. 20210

 Utrpení je největší poklad na zemi - očišťuje duši. V utrpení poznáváme, kdo je naším opravdovým přítelem.
 Mýtus o přirozené dobrotě vychází z předpokladu, že když děti necháme jejich přirozenému vývoji, dobré morální vlastnosti se v nich projeví samy.
 Když i přátelé číhají na můj pád, bude můj vztah k Hospodinu nejužší. Kéž si to uvědomím a nepropadnu nikdy zoufalství!

(Komentář: Jer 20,10-13)

Myšlenky na sobotu, 27. 3. 2021

 Bůh do naší duše vložil kompas, jehož pomocí je možno zorientovat se na každém životním rozcestí. Máme totiž svědomí, spolehlivý nástroj Božího vedení.
 V posledních desetiletích se rodiče při výchově svých dětí podřizují profesionální autoritě a drtivá většina „odborníků na výchovu dětí“ bohužel podporuje mýtus o přirozené dobrotě. Dnes je kladen tak velký důraz na jedinečnou, kreativní a spontánní povahu dětí, že rodiče došli k názoru, že vychovávat děti znamená přizpůsobit se jim, místo naučit je, že se ony musejí přizpůsobit požadavkům rodiny.
  Mnohé modly a „bůžci“ jsou i dnes na překážku sjednocení: člověka s Bohem, ale i na překážku sjednocení s církví. Dokážu rozlišit a odložit to nepodstatné? Toužíme opravdu být Jeho lidem?

(Komentář: Ez 37,21-28)

Myšlenky na neděli, 28. 3. 2021

 Překážkou Božího milosrdenství není naše hříšnost, ale častěji lhostejnost a ochablost. Člověk, který po ničem netouží, také o nic nebojuje.
 Zde je několik jasných vyjádření o monogamii od jednoho z nejmoudřejších mužů, který kdy žil, Šalomouna: „Pij vodu z vlastní nádrže, vodu prýštící ze tvé studnice. Mají tvé prameny téci na ulice? Mají se náměstím řinout řeky tvé? Tobě ať patří, jen tobě jedinému, nikomu cizímu je neponech. Požehnané ať je tvé zřídlo, v manželce svého mládí potěšení měj! Ta milostná laň, ta přelíbezná srna! Jejími ňadry se stále opájej, v jejím milování se věčně utápěj! Proč by ses, synu, utápěl v cizí ženě, proč bys měl spočívat v náručí svůdkyně? Hospodin vidí všechny lidské cesty, každý jejich krok pozorně sleduje. Darebáka lapí jeho nepravosti, v provazech vlastního hříchu uvázne. Nedal se poučit, a tak zemře, v množství své bláhovosti ztratí se!“
 „Pilát chtěl lidu vyhovět.“ Ale Ježíš nás miluje. Nestačí jednat populárně a líbivě. Je třeba vést k plnosti dobra. A to i za cenu křížové cesty. Na kříži Ježíš začíná recitovat Žalm 22 jako žalm obrovské bolesti, ale i víry a naděje ve vzkříšení. Bůh vítězí!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 29. 3. 2021

 Mějme odvahu usilovat o stále větší souznění s Boží milostí. Ta se může stát darem, jaký Bůh touží dávat lidem i mýma rukama. Buďme pro lidi požehnáním.
 Jedním z nejjistějších příznaků zralé moudrosti je schopnost říct správnou věc správným způsobem ve správný čas a správné osobě – nebo raději neříkat nic. Skutečně, jak se budeš stávat moudřejším, budeš méně mluvit, a přitom toho řekneš více.
 Velká láska nehledí na peníze. Projevení citu a opravdovost této ženy ať je nám v církvi vzorem!

(Komentář: Jan 12,1-11)

Myšlenky na úterý, 30. 3. 2021

 Dokud žijeme, Boží láska v nás roste. Až do smrti máme usilovat o Boží lásku.
 Nejmoudřejší slova jsou někdy ta, která jsi nikdy nevyslovil. Kdosi řekl: „Moudrý člověk je ten, který si dvakrát rozmyslí, než neřekne nic.“
 Obdivuji Ježíšův takt a jemnost při označení zrádce. I to, jak náš Pán dokázal citlivě zchladit Petrovo nadšení. Pane, dej našemu jednání dar umírněnosti a vyrovnanosti.

(Komentář: Jan 13,21-33.36-38)

Myšlenky na středu, 31. 3. 2021

 Milosrdenství je řeč, kterou k našim duším promlouvá Bůh.
 Je lepší mít zavřená ústa a nechat lidi, aby si třeba mysleli, že jsi hlupák, než promluvit a zbavit je veškerých pochybností.
 Chci s Pánem stolovat a slavit eucharistii ve věrnosti a s takovou láskou, která nahradí zrady a neúctu mnohých.

(Komentář: Mt 26,14-25)