† † †




Sebrané myšlenky dne - červen 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červen 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Misijní úmysl: Za krásu manželství - modleme se mladé lidi, kteří se s podporou celého křesťanského společenství připravují na manželství: ať rostou ve velkodušné, věrné a trpělivé lásce.
    Národní úmysl: Děkujeme za rodiče, dobré učitele, katechety a kněze a prosíme, aby s nadšením a s radostí připravovali děti na přijetí svátostí.


Myšlenky na úterý, 1. 6. 2021

 Křtem dostáváme tu milost, že se stáváme Božími dětmi a začínáme se připodobňovat Kristu.
 »Šla jsem se svým Pánem po mořské pláži. Na nebi probleskovaly výjevy z mého života. Všimla jsem si, že každý výjev provázely dvě řady stop v písku, jedny stopy byly moje a druhé Pánovy. Když se přede mnou objevil poslední výjev z mého života, ohlédla jsem se na stopy v písku. Byly tam jen jedny. Uvědomila jsem si, že to byly chvíle v mém životě, kdy jsem byla nejvíce na dně. Stále mě to trápilo, proto jsem se na to Pána zeptala: „Pane, když jsem se tě rozhodla následovat, řekl jsi mi, že celou cestu půjdeš se mnou. A přitom v nejtěžších dobách svého života vidím jen jedny stopy. Nemohu prostě pochopit, proč jsi mne opustil, když jsem tě nejvíce potřebovala.“ „Moje drahé dítě,“ zašeptal, „miluji tě a nikdy tě ve zkouškách a trápení neopustím, nikdy! Když jsi viděla jen jedny stopy, byly to chvíle, kdy jsem tě nesl v náruči!“« (Margaret Fishbacková Powersová)
 Tobiáš je i přes svoji věrnost Zákonu tvrdě zkoušen. Kromě oslepnutí snáší i výčitky nejbližších. Jeho vztah k Bohu se v četných protivenstvích tříbí…

(Komentář: Tob 2,9-14)

Myšlenky na středu, 2. 6. 2021

 Bůh nám stále projevuje lásku v Kristově vzkříšeném těle, které se rozdává v Eucharistii.
 Zárukou tvého spasení není tvůj výkon, ale Kristův výkon na kříži. Jistě budou chvíle, na které budeš hrdý, a jiné, za které se budeš stydět. Pokud ale svou naději skládáš v Krista, jsi už spasený.
 Anděl, Boží posel, uzdravuje. Povzbuzení pro mě v těžké době: je zde někdo, kdo to se mnou myslí dobře!

(Komentář: Tob 3,1-11a.16-17a)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 6. 2021

 Křtem se počíná dvojí proces, který nás doprovází po celý život - každý den umíráme a vstáváme z mrtvých. Každý den umírá starý člověk a vstává z mrtvých a obnovuje se člověk nový.
 Když poznáš, že tě Bůh bezpodmínečně miluje a přijímá, dá ti to svobodu milovat a přijímat stejným způsobem i sám sebe. Ve výsledku už tě nebude ovládat potřeba, aby tě přijímali jiní, abys něco získal a něčeho dosáhl. Ano, když budeš žít podle zásad jasně stanovených v Bibli, můžeš žít v pokoji.
 Společenství učedníků s Kristem prožívám i v dnešních nelehkých časech… Vždyť on je s námi vždy, když slavíme eucharistii. Tato trvalá přítomnost Pána ať je povzbuzením i pro naše bratrské vztahy!

(Komentář: Mk 14,12-16.22-26)

Myšlenky na pátek, 4. 6. 2021

 Hřích se vždycky rodí z falešné představy, že Bůh se staví proti nám.
 Tvá přirozenost je naprogramována tak, aby chtěla poslouchat Boha. Tvá přirozenost je naprogramována tak, že když ji budeš sytit Božím slovem, poskytne ti pokoj a správnou odpověď.
 Tobiáš je uzdraven. Zrak je mu vrácen díky rybě, která byla vždy pro křesťany symbolem Ježíše Krista. A právě on i dnes uzdravuje naši slepotu.

(Komentář: Tob 11,5-17)

Myšlenky na sobotu, 5. 6. 2021

 Ačkoli jsme smrtelní, většina z nás žije, jako bychom nikdy neměli zemřít, ba dokonce když někdo zemře, jsme pobouřeni, jako by došlo k něčemu nepředpokládanému nebo nepochopitelnému.
 Čím více času strávíš nad Božím slovem, tím více se začneš podobat Pánu. Ne když se tu a tam chytneš nějakého verše, nebo si vybereš jeden úsek. Ty potřebuješ denně obnovovat svou mysl Božím slovem do té míry, že se Duch svatý spojí s tvým duchem a bude v tobě formovat kristův způsob života.
 Rafael provázel naše hrdiny celým příběhem knihy Tobiáš. Byl poslem, který uzdravuje. Byl s nimi i tehdy, když si jeho přítomnost neuvědomovali; a podobně je tomu dnes.

(Komentář: Tob 12,1.5-15.20)

Myšlenky na neděli, 6. 6. 2021

 Hřích není pouze něčím špatným, co člověk dělá, ale též odklonem od reality takové, jak se nám nabízí.
 Když na talíři zaschne jídlo, je nutno talíř namočit do horké vody, aby se odmočil a zbytky šly odstranit. Proto musíš svou mysl namočit do Božího slova. To odstraňuje nejen těžký hřích, ale i zatvrdlé, připečené a trucovité postoje, které ti brání růst v milosti.
 Jakou mocí jedná? Jde o legitimní a zásadní otázku. Jedná-li Ježíš mocí, kterou mu dávají démoni, je třeba se od něj držet dál. Tato otázka má však i opačný dopad. Pokud Ježíš jedná mocí Boží, lze zůstat netečný? V evangelijním úryvku se nám zachovalo vzácné svědectví, že sami Ježíšovi příbuzní neví a tápou. Hledání není hřích, pokud je člověk otevřen pravdě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 6. 2021

 Nový člověk, který se každý den znovu rodí a vstává z mrtvých, je člověkem, jenž nepopírá realitu, ale přijímá dar svého každodenního života a klade tento dar před Krista.
 Čas od času je třeba vyvětrat nejenom peřiny, ale i všechna zatuchlá zákoutí našich srdcí
 Možná i já jsem pocítil pravé štěstí, když jsem se něčeho vzdal. Nejde zde o ztráty, ale naopak o získání pravé svobody.

(Komentář: Mt 5,1-12)

Myšlenky na úterý, 8. 6. 2021

 Každodenně jsme pozváni k tomu, abychom v síle křtu nechávali umírat starého člověka a milovali skutečnost tak, jak ji dovede milovat pouze nový člověk.
 Sklon soudit druhé v nás paradoxně ožívá nejvíc tehdy, když nám svým jednáním připomínají naše vlastní chyby a slabosti.
 Kéž máme víc zdravého sebevědomí a Kristovo světlo neskrýváme! Pokud je totiž lidé neuvidí, budou hledat „světélka“ jinde…

(Komentář: Mt 5,13-16)

Myšlenky na středu, 9. 6. 2021

 Být svobodný od očekávání vůči druhým znamená pochopit, že nikde neexistuje ten pravý protějšek, protože tím pravým protějškem pro pokřtěného je pouze Kristus.
 Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. (Mt 5,17-19)
 Ježíšovo naplnění Tóry mělo jinou podobu, než očekávali jeho současníci. Kéž jsem připraven opravovat své zaběhlé představy o křesťanství a o církvi.

(Komentář: Mt 5,17-19)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 6. 2021

 Vzkříšení Lazara je pro nás ujištěním, že Pán bude vždy přítomen v každé nepředvídané události našeho života a nikdy nás neopustí.
 Dohodni se se svým protivníkem včas, dokud jsi s ním na cestě k soudu, aby tě neodevzdal soudci a soudce žalářníkovi, a byl bys uvržen do vězení. Amen, pravím ti, že odtud nevyjdeš, dokud nezaplatíš do posledního haléře. (Mt 5,20-26)
 Než se spojím s Kristem, mám povinnost smířit se s lidmi. Do pozdravení pokoje chci zahrnout i ty, které „nemusím“. Jen tak je communio – společenství, přijímání jeho Těla pravdivé.

(Komentář: Mt 5,20-26)

Myšlenky na pátek, 11. 6. 20210

 Pokřtěný je člověkem osvobozeným od strachu z toho, co by se mu mohlo přihodit. Je osvobozený, jelikož v síle svého přebývání v Kristu ví, že už v něm nežije strach, ale ten, který přemohl všechny úzkosti.
 Tajemství úspěšného křesťanského života není žádným tajemstvím. Prostě jdi do Božího slova a vstřebej jej. V životě se nevyhneš situacím, které budou vyvolávat úzkost, ale když bude tvá víra silná, dokážeš je překonat.
 V nejvnitřnějším Ježíšově bytí jsou obsaženy všechny poklady vědy a umění. Z jeho otevřeného boku proudí litanie, nad kterými se chci zamýšlet…

(Komentář: Jan 19,31-37)

Myšlenky na sobotu, 12. 6. 2021

 Člověk, který je posedlý dokonalostí, odsuzuje druhé a není schopen milosrdenství.
 Po třech dnech jej nalezli v chrámě, jak sedí mezi učiteli, naslouchá a dává jim otázky. Všichni, kteří ho slyšeli, divili se rozumnosti jeho odpovědí. (Lk 2,41-51)

 Mateřské srdce Panny Marie soucítí se všemi, kdo hledají Ježíše. Maria ví, co znamená pro člověka nejistota. Je nám tak blízko!

(Komentář: Lk 2,41-51)

Myšlenky na neděli, 13. 6. 2021

 Jsem svobodný, pouze tehdy, jsem-li ochoten odpouštět.
 Každý člověk a asi i každý živý tvor, bytostně potřebuje, aby se na něj někdo díval s láskou, s láskou ničím nepodmíněnou a s přijetím. Takový pohled uzdravuje.
 Když se člověk snaží najít ideální model pro fungování světa, většinou brzy narazí na mnoho problémů. Ale Bůh problémy, zlo nebo lidská omezení nevnímá jako překážku. Stávají se pro něj příležitostí, jak Boží království může růst; například tak, že lidé, kteří vidí zlo a jeho škody, nasazují síly, aby Boží království mohlo přijít i do míst temnot.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 6. 2021

 Kdo miluje nezištně, nebojí se, že ho druzí opustí.
 Máme-li být druhému oporou a ne jej pouze "vysávat", musíme být my sami zakořeněni v lásce a musíme umět žít šťastně i sami se sebou. Pro křesťana je to však velmi lehký úkol, jelikož po svém boku máme vždy lásku našeho Pána.
 Nastavení druhé tváře neznamená nechat se „otloukat“, ale nastavit špatnosti zrcadlo a tak ji usvědčit! Možná je třeba udělat vždy něco navíc!

(Komentář: Mt 5,38-42)

Myšlenky na úterý, 15. 6. 2021

 Opravdová chudoba nespočívá v nevlastnění věcí, ale v přijímání toho, že nejsme Bůh. Opravdová chudoba spočívá v první řadě v pokojném přijetí své vlastní stvořenosti.
 Každý, i ten nejubožejší tvor má svou vlastní důstojnost. Snažíme-li se však v čemkoliv vypadat lépe, než jací doopravdy jsme, působíme spíše směšně.
 Církev vítězí nad svými nepřáteli právě tím, že se za ně modlí. Dnes mě Pán znovu zve k dokonalosti – skutečně chce, abych byl jeho obrazem.

(Komentář: Mt 5,43-48)

Myšlenky na středu, 16. 6. 2021

 Každý den se ocitáme na své poušti. Žijeme-li v Kristu, může se toto místo znovu stát rájem.
 Poznáme-li svou vlastní křehkost, omylnost a nejistotu, můžeme lépe chápat i provinění, omyly a slabosti druhých.
 Můj vztah k Bohu ať je co nejintimnější a nejdůvěrnější. Právě ve skrytosti se mohu připravit na společné slavení s celou církví. Pocta vzdávaná veřejně pak bude upřímnější.

(Komentář: Mt 6,1-6.16-18)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 6. 2021

 Poslušnost vůči Bohu nás nečiní Božími otroky. Bůh nechce být považován za němou modlu. Pouze Bůh nežádá od člověka nic nazpět.
 Přinášet lidem útěchu mnohdy neznamená odstranit jim všechnu bolest, ale trpělivě ji s nimi sdílet
 Vezmu Pána za slovo: kéž nás v našich pokušeních neopouští! Zamyšlení nad tolikrát vyřčenými prosbami mě má přivést k hlubšímu pohledu na modlitbu, kterou nám odkázal…

(Komentář: Mt 6,7-15)

Myšlenky na pátek, 18. 6. 20210

 Bůh nás obdarovává identitou, když nás oslovuje jménem, svěřuje nám povolání, talenty, charismata a dává nám konkrétní životní úděl, konkrétní osoby, které máme milovat.
 Pokud člověk, pohlíží na své sny jenom optikou peněz může se stát, že své sny sice uskuteční, ale štěstí a radost v nich nejenom že nenajde, ale mnohdy ztratí obojí.
 Čistý a jednoduchý pohled je výzvou společnosti, která tolik věcí zastírá, komplikuje a snaží se, aby pravda nevyšla najevo. I zde může Ježíšův pohled uzdravovat!

(Komentář: Mt 6,19-23)

Myšlenky na sobotu, 19. 6. 2021

 Poslušnost neslouží k tomu, aby ti, kteří poroučejí, upevňovali svou moc, ale k tomu, aby rostla Boží sláva. A Boží slávou je naše svatost.
 Udělat někomu opravdu radost, vyžaduje to od nás spíše více všímavosti, než peněz.
 Pokud se opravdu budu řídit těmito slovy, Ježíšův klid a pokoj mě udělá šťastným a bude ze mě vyzařovat i navenek.

(Komentář: Mt 6,24-34)

Myšlenky na neděli, 20. 6. 2021

 Kdo mne miluje a doopravdy zná, nezneužívá mé zranitelnosti. Bůh Otec nás vrcholně miluje, neboť na nás nehledí, aby nás špehoval, ale aby nás viděl růst.
 Nejednou se ocitáme v nebezpečí života. V takové „bouři“ se člověk obrací k Bohu a prosí o pomoc. Může Bůh takové situace zastavit a vyřešit naše problémy? Jak to konkrétně probíhá a co máme očekávat, když prosíme o Boží pomoc?
 Asi každý člověk prosí Boha o pomoc, když se dostává do úzkých. Není výjimkou, že tehdy slibujeme snad i nemožné. Učedníci i Job v prvním čtení volají k Bohu, když jsou naplněni strachem. V obou případech cítíme výčitku. A v obou případech Bůh jedná, ovšem jinak, než si aktéři představovali. Ale nenechává je bez pomoci. Skutečné volání k Bohu snoubí pokoru a vědomí, kdo je Stvořitel, s pevnou nadějí a vírou. Bůh nepoužívá zázraky jako běžné řešení. Zázrak je vždy něco výjimečného. Bůh nabídne řešení krizové situace, když se člověk nechá vést. A často je to velmi jednoduchá cesta.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 6. 2021

 Boháč nemá naději, neboť je přesvědčen, že je se svými věcmi v bezpečí. Své jediné očekávání vkládá do množení svého majetku.
 Nauč rychleji myslet a pomaleji mluvit. A než promluvíš, ptej se vždy sám sebe: "Pomůže to, co se chystám říct, nebo to zraní? Vyjasní to situaci, nebo zmate? Budu se cítit lépe já, nebo ten druhý člověk?"
 Kéž máme i my sílu vyjít ze své „země“, ze svých zvyků a představ. K přijetí Božího požehnání je třeba mnohé opustit i dnes.

(Komentář: Gn 12,1-9)

Myšlenky na úterý, 22. 6. 2021

 V dnešní době je možná málo naděje proto, že mnozí se honí za tím, co je nadbytečné.
 Všechno, co máš, pochází od Boha! Takže nejsi majitel, ale správce jeho majetku. To znamená, že když zaklepe na tvé rameno a řekne: „Daruj tomuto člověku nebo přispěj na tento účel,“ nebudeš se hádat nebo smlouvat. Místo toho řekneš: „Ano, Pane!“
 Abram řeší konflikt velkoryse: nechává Lota, aby si sám vybral úrodnější krajinu. Kdykoli i já ustoupím, Bůh mi dá víc…

(Komentář: Gn 13,2.5-18)

Myšlenky na středu, 23. 6. 2021

 Nový člověk je schopen milovat, protože pouze ten, kdo vnímá a přijímá realitu takovou, jaká je, ji může milovat bezpodmínečně.
 „Na Hospodina slož svoji starost, postará se o tebe a nedopustí, aby se kdy spravedlivý zhroutil.“ (Žalm 55:23)
 Bůh dává Abramovi tři věci: potomstvo, území a požehnání. Provokativní otázka: pokud se naše „vyspělá civilizace“ zříká potomstva, neztrácí zbylá zaslíbení?

(Komentář: Gn 15,1-12.17-18)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 6. 2021

 Naše vysněná a namáhavě dosahovaná dokonalost, nepochází-li od Boha, nás může zotročovat tak, že nebudeme schopni vnímat realitu tak, jak ji má vnímat nový člověk.
 Bůh ví, že nejsi stavěný na to, abys nesl veškerou tíhu starostí. Proto tě vyzývá, abys mu to všechno dnes vydal. Všechno, co je dost velké, aby se to stalo tvé zdrojem úzkosti, by mělo být obráceno v modlitbu.
 Hospodin připravuje svůj lid na velké věci opravdu dramaticky. Předchůdce samotného Pána je narozený z dlouho neplodné matky. Jeho otec údivem oněmí. Pro dnešní hlásání Kristovy zvěsti jsou tyto skutečnosti povzbuzením.

(Komentář: Lk 1,57-66.80)

Myšlenky na pátek, 25. 6. 20210

 V každé chvíli jsme závislí na Bohu. Bůh bude v každém okamžiku s námi. Když se stáváme "chudými", vydáváme se všanc Otci, nikoliv chaosu.
 Zdá-li se ti, že tvé starosti jsou příliš nepatrné, abys jimi mohl obtěžovat Boha, pak věz, že z pohledu všemocného Boha jsou nepatrné všechny naše starosti. I ty, které se nám zdají k neunesení.
 I já jsem „dítě Abrahámovo“, pokud Bohu věřím i tam, kde se zdají být věci málo pravděpodobné. Změna jména a nové oslovení se pak týkají i mě!

(Komentář: Gn 17,1.5.9-10.15-22)

Myšlenky na sobotu, 26. 6. 2021

 Každý z nás je hoden života pouze proto, že žije, a proto, že jej stvořil Bůh, nikoliv proto, že vlastní jisté věci, disponuje jistými možnosti a dostává se mu konkrétních uznání, funkcí a titulů.
 Ve chvíli, kdy zjistíš, že tě starost začíná zatěžovat, vlož ji na Pána a věz, že "mu na tobě záleží".
 Hospodinovo zaslíbení je často neuvěřitelně velké! Úžas nad velkými věcmi se může projevovat různými způsoby. Ano, i mně může být nad mnoha překvapeními, která mi nachystal, do smíchu.

(Komentář: Gn 18,1-15)

Myšlenky na neděli, 27. 6. 2021

 I my můžeme nalézt cestu blaženosti, a to tak, že budeme hledět na Krista a napodobovat ho.
 Kdyby byl náš Pán a náš Bůh jen vzdáleným Bohem, kterému bys byl lhostejný, nebo kdyby to byl slabý Bůh, neměl moc, kterou má, měl bys důvod k obavám. Náš Bůh je ale velký, mocný, miluje tě a je stále s tebou. Ale teprve tehdy, když mu předáš své starosti, doopravdy zjistíš, jak velký a milující skutečně je.
 Smrt nás v letošním školním roce opravdu zaskočila. Evangelium neodpovídá na otázku smrti nevinných lidí, ale ukazuje Krista, jak reaguje na smrt nevinného dítěte. Nediskutuje, zda smrt dítěte může být spravedlivá či nikoli, ale situaci řeší. Dokazuje, že je Pánem nad smrtí! Toto je Boží odpověď na bolestivé otázky, proč umírají nevinní. Bůh má řešení smrti. A tato odpověď je nabídkou pro každého člověka.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 6. 2021

 Poslušnost a odevzdanost Bohu nelze nikdy oddělit, protože obě jsou dcerami důvěry v Boží milost.
 Jako pro vykoupené Boží dítě je v tom pro tebe důležitá duchovní pravda. Když Ježíš zemřel, zemřel jsi s ním. Když Ježíš vstal z mrtvých, vstal jsi s ním, abys "vstoupil na cestu nového života". Když Ježíš zvítězil na kříži, a ty jsi jej přijal jako svého Spasitele, Bůh tě umístil "do něj". Proto tě dnes vidí oblečeného v Kristovu spravedlnost.
 Jakoby s následováním Ježíše bylo spojeno „bezdomovectví“. Rozhodně je ale na překážku přílišná zabydlenost, i ve vlastních zvycích a obyčejích…

(Komentář: Mt 8,18-22)

Myšlenky na úterý, 29. 6. 2021

 Když na základě Kristova daru vstupujeme do prostoru přátelství s ním, jsme tímto přátelstvím poznamenáni a stáváme se podobnými jemu.
 Jako vykoupené Boží dítě jsi dědic všeho, co tvůj nebeský Otec vlastní, neboť jsi "spoludědic Kristův" a cokoli má nárok Kristus, na to máš nárok i ty.
 Pán svěřuje Petrovi klíče teprve po jeho vyznání lásky. Používání klíčů je spojeno s odpovědností a láskou. Budu víc myslet na ty, kdo v církvi viditelně slouží.

(Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na středu, 30. 6. 2021

 Každý z nás má své hranice a musí se naučit vážit si jich a nepřekračovat je, protože jsou znamením, které Stvořitel vtiskl našemu životu.
 Jako vykoupené Boží dítě, jako dědic všeho, co tvůj nebeský Otec vlastní, začneš poznávat a nárokovat si požehnání, která ti Bůh zaslíbil ve svém Slově. Tato požehnání zahrnují takové věci jako je milost, odpuštění, uzdravení, zaopatření, vedení, síla a podobně. Tvá identita v Kristu ti na to všechno dává nárok.
 Není i dnes odpor proti našemu Pánu způsoben strachem, že o něco přijdeme, že budeme ochuzeni, „ošizeni“? Nevoláme i dnes: co je ti po nás – nech nás v naší jistotě?

(Komentář: Mt 8,28-34)