† † †




Sebrané myšlenky dne - červenec 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červenec 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl: Za přátelství ve společnosti - modleme se, abychom i v okolnostech sociálního, ekonomického a politického napětí nabyli odvahu a odhodlání vést dialog a nabízet přátelství.
    Národní úmysl: Děkujeme Bohu za mladé lidi a prosíme, aby obdařil jejich srdce novou milostí a aby dobře rozlišovali podstatné kroky ve svém životě. Modleme se také za organizátory, hosty a samotné účastníky Celostátního setkání mládeže v Hradci Králové.


Myšlenky na čtvrtek, 1. 7. 2021

 Skrze naši práci a plnění povinností nás Ježíš zve k následování a vybízí nás, abychom jej postavili do středu své existence, abychom mu sloužili v díle evangelizace světa.
 Uvědomění si vlastní hříšnosti může být jemné jako pošťouchnutí, nebo nás může srazit silou hurikánu. Důležité ale je, jak zareagujeme. Bez ohledu na to, jak často padáš nebo jak moc jsi selhal, Bůh ti dnes nabízí svou milost a šanci začít znovu, pokud jsi ochotný ji přijmout.
 Kéž i já zažívám po svátosti smíření „dobrou mysl“, radost a údiv! Odpuštění hříchů má i mě postavit na nohy.

(Komentář: Mt 9,1-8)

Myšlenky na pátek, 2. 7. 2021

 Když dnes budeme v blízkosti svatostánku, nezapomeňme Ježíši povědět o přátelích, které k němu toužíme dovést, aby je uzdravil.
 Jeden křesťanský vysokoškolský profesor to vyjádřil takto: „Jsem milý na své studenty, mám respekt ke svým kolegům, miluji svou rodinu, nekradu, necizoložím, neberu drogy ani nenadávám a pravidelně používám mezizubní nit. Když se ale na sebe podívám upřímně, vidím, že ukrývám hořkost a nesnáším ty, kteří se mi vnucují. Jsem ješitný a posedlý tím, co si o mně myslí ostatní. Zápasím se svou sexualitou a bloudím očima i srdcem. Předstírám, že poslouchám, ale není to pravda. Přemýšlím více nad tím, jak být velký, než nad tím, jak být dobrý. Předstírám, že jsem duchovnější, než ve skutečnosti jsem. Jsem v chaosu – rozbitý v každém směru – a mou jedinou nadějí je Boží milost.“
 Náš Pán uviděl v celnici především člověka, nikoli chytráka se špatnou pověstí. I já chci hledět na lidi bez předsudků. Pak je Pán může oslovit i skrze mě.

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na sobotu, 3. 7. 2021

 Radost je jednou z nejmocnějších zbraní na tomto světě: uklidňuje, odzbrojuje, podmaňuje, přitahuje.
 Každý hřích má v sobě popření. Přináší s sebou jistou morální krátkozrakost. A jediným způsobem, jak to jasně uvidět, je, dívat se očima toho, vůči komu jsi zhřešil.
 Naše víra může být posílena právě Tomášovou chutí přesvědčit se. Mohu přemýšlet, zda je moje víra záležitostí rozumu, jistoty, naděje, lásky… V jakém poměru?

(Komentář: Jan 20,24-29)

Myšlenky na neděli, 4. 7. 2021

 Bez modlitby by byl křesťan jako rostlina bez kořenů, která zakrátko uschne bez možnosti vydat plody.
 Je úžasné, co dokáže udělat jeden člověk, když odevzdá život Kristu a začne tam, kde je. „Svět ještě uvidí, co může Bůh udělat pomocí člověka, který se mu vydá.“ (D. L. Moody)
 Snad každý křesťan se setkal s lidmi, kteří se jeho víře vysmívali nebo ji zpochybňovali. Důvodem může být ledacos; zajímavý je třeba pocit, že daného člověka známe z práce, ze školy, ze sousedství, z rodiny… Jedno sarkastické přísloví říká: „Odborník je ten, kdo je z jiného města“. Jako bychom neuměli docenit blízké, které máme kolem sebe, a více důvěřovali lidem neznámým. Snad právě dnes je čas docenit ty, kteří stojí docela blízko nás a víru žijí. Možná obyčejně, přesto jsou vzácným darem, který nám Bůh dává.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 7. 2021

 Naše přátelství s Kristem by mělo být den ze dne hlubší a upřímnější. Snažme se proto vyhýbat jakémukoliv dobrovolnému hříchu a uchovávat si srdce pro Boha.
 Ježíš tě zve, abys našel potřebu, kterou nikdo nenaplňuje, a oddal se jí. Vyzývá tě, abys našel věc větší, než je tvůj vlastní zájem, konkrétně nějakou jeho věc, a věnoval jí svůj život.
 Nepřecházet z domu do domu znamená v případě našich světců stálost přebývání, dokonce i tehdy, když byl Metoděj ve vězení. Ostatně nepřineslo „znemožnění pastorace“ v našich dějinách paradoxně bohaté plody?

(Komentář: Lk 10,1-9)

Myšlenky na úterý, 6. 7. 2021

 Kristus nás očekává denně ve svátosti Eucharistie. Když přistoupíme ke svatostánku, nalezneme ho tam. Tato úžasná Ježíšova přítomnost by měla denně obnovovat náš život.
 Když Ježíš vyzval učedníky, aby opustili svou práci a bezpečí, obrátil jim svět vzhůru nohama. Ale když mu řekli ano, stali se tak úspěšnými, že je jejich nepřátelé obvinili, že „obrátili vzhůru nohama celý svět“.
 Předobraz našich duchovních zápasů. Požehnání, dobrořečení od Hospodina následuje až po boji!

(Komentář: Gn 32,23-33;)

Myšlenky na středu, 7. 7. 2021

 Pro křesťana, který žije s Bohem, má být práce modlitbou. Práce život modlitby nejenže neochromuje, ale stává se jejím motorem.
 Jedna žena leta marně zápasila se svou váhou. Pak najednu zhubla. Jak se to stalo? Potkala muže, do kterého se zamilovala a chtěla, až se budou brát, pro svého partnera vypadat ve svatebních šatech co nejlépe. Z toho plyne důležité ponaučení. Jestliže bude tvůj křesťanský život založený na dodržování pravidel, budeš se jím těžce prokousávat a tvá cesta povede nahoru a dolů. Pokud ale svůj život založíš na vztahu, bude to jiné. Láska ke Kristu přináší moc a také radost.
 Josefovy slzy nad ubohostí jeho bratrů připomínají nutnost soudržnosti rodiny. Scéna je obrazem každého shledání, odpuštění a návratu k Bohu.

(Komentář: Gn 41,55-57; 42,5-7a.17-24a)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 7. 2021

 Všímejme si Božího Syna při jeho práci a často se ptejme: " Co by Ježíš udělal na mém místě?"
 „Poctivé vodí jejich upřímnost, proradné zničí jejich falešnost.“ (Přísloví 11:3, B21)
 Josef se dává poznat svým bratřím. Bůh dovede i vinu obrátit k dobrému. Kéž je to poučením v dobách, kdy se dějiny vyvíjejí jinak, než bychom si přáli…

(Komentář: Gn 44,18-21.23b-29; 45,1-5)

Myšlenky na pátek, 9. 7. 2021

 Pokud křesťan skutečně následuje Krista, nemůže být uzavřený sám do sebe, nevšímavý a netečný k tomu, co se děje v jeho okolí.
 Když se ve veřejném a soukromém životě „stanou běžnými lež, lenost, nezodpovědnost, nečestnost a korupce, národní hospodářství upadá“.
 Bůh „mého otce“, zcela konkrétní, nabízející přátelství a doprovod v těžkých životních chvílích. Dovedu jej takto představit svým dětem, vnukům, těm, které mi svěřil?

(Komentář: Gn 46,1-7.28-30; Žl 37)

Myšlenky na sobotu, 10. 7. 2021

 Jednou z hlavních příčin vysoké hodnoty časté svaté zpovědi je skutečnost, že když ji konáme dobře, je zcela vyloučeno, že bychom se dostali do stavu vlažnosti.
 Společnost, která plodí zločinné úředníky a dravé dělníky, vydává denně mnoho peněz na to, aby udržela zločince ve vězení. Společnost, kde se rozmohlo zneužívání drog, musí platit za centra léčby závislostí. Rozbité rodiny znamenají více náhradních rodin a více studentů, kteří předčasně ukončují školy, nedokážou si udržet práci a jsou závislí na sociálních dávkách. Čím méně poctivosti, tím více musí vláda zasahovat a tím vyšší jsou náklady pro společnost. Stejně jako morální poctivost vede k obrovským hospodářským a finančním výhodám, kolaps morálky s sebou nese enormní ekonomické i finanční ztráty.
 Bůh provází rod Jakubův i Josefův na cestě do zaslíbené země. I mou, naši rodinu vede do svého království. Soudržnost rodin a vědomí přítomnosti Boha zachrání i naši civilizaci, která putuje dějinami.(hebr. 49,29-33; 50,15-25)

(Komentář: Gn 49,29-32; 50,15-26a)

Myšlenky na neděli, 11. 7. 2021

 Zvykni si každou osobu, se kterou jednáš, poroučet pod ochranu jejího anděla strážného, aby se jeho pomocí stala dobrou, věrnou a radostnou. Komunikace pak bude snadnější.
 Ježíš říká: „Tak ať svítí vaše světlo před lidmi, aby viděli vaše dobré skutky a vzdali slávu vašemu Otci v nebesích“
 Hlasatelem evangelia je na prvním místě biskup či kněz, kteří který přijali posvěcení k takové službě. Ale skrze křest jsou k nesení radostné zvěsti druhým povoláni všichni pokřtění, tedy i my. A co máme hlásat? Jádrem naší víry je zvěst o Kristově smrti za nás a za naše hříchy a také o jeho vítězství nad smrtí. Když se pouštíme do diskuse o víře, není třeba chtít dotyčného přesvědčit za každou cenu. Je důležité nechat prostor pro kladení si otázek, hledání… Naopak je ale důležité prosit o Boží pomoc Ducha svatého. Ten je tvůrcem každé evangelizace.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 7. 2021

 Nikdo nedává, co nemá. Abychom mohli předávat nauku Církve, je v první řadě třeba ji v sobě mít.
 František z Assisi řekl: „Ani veškerá tma na světě nemůže uhasit světlo jediné svíčky.“
 Kéž hledíme na rodiny s mnoha dětmi s obdivem a s uznáním! Přijímají totiž v dětech samotného Pána a možná si to ani neuvědomují.

(Komentář: Mt 10,34 – 11,1)

Myšlenky na úterý, 13. 7. 2021

 Díky naslouchání Božímu slovu a jeho přijetí člověk dokáže pochopit sám sebe a dát svému životu smysl.
 Místo toho, aby sis stěžoval na temnotu, nech své světlo zářit, kamkoli půjdeš.
 Naší sebejistotou může otřást vědomí, že mnozí, kterým bylo zvěstováno méně, mají větší víru a lásku větší, než my. Toto přiznání se může stát zdrojem pokory a kajícnosti.

(Komentář: Mt 11,20-24)

Myšlenky na středu, 14. 7. 2021

 Pán z nás chce mít svaté v pravém slova smyslu, uprostřed našich povinností, svaté, kteří se vyznačují svatostí radostnou a přitažlivou, vedoucí druhé k setkání s Kristem.
 John Wesley, zakladatel církve metodistů, řekl: „Čiň všechno dobré, co můžeš, všemi dostupnými prostředky, všemi možnými způsoby, na všech místech, kde jsi, v každém čase, všem lidem, jimž můžeš, tak dlouho, jak jen budeš moci.“ Kdyby každé vykoupené Boží dítě žilo podle tohoto vzorce, mohli bychom společnost otočit vzhůru nohama. Nebo vrátit nohama na zem.
 Ježíš naráží na nepochopení znalců Zákona. I dnes je možná chápán víc jednoduchými lidmi, než „církevními právníky“.

(Komentář: Mt 11,25-27)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 7. 2021

 Věrnost Bohu se pěstuje den ode dne, obvykle ve věcech zdánlivě málo významných, v drobných povinnostech každého dne.
 „Slova moudrých úst přinášejí milost, kdežto rty hlupáka pohltí jej samého.“ (Kazatel 10:12, ČSP)
 Nabídka občerstvení tím, že na sebe vezmu jho, je zvláštní… Ale pravda je, že kdykoli nesu obtíže s Ním, jsou snesitelnější.

(Komentář: Mt 11,28-30)

Myšlenky na pátek, 16. 7. 2021

 I my máme jednat jako apoštolové - denně odpovídat na milosti, které dostáváme, být každý den věrný. Tak dojdeme cíle, kde nás očekává Kristus.
 „Žádný projev laskavosti není nikdy marný, bez ohledu na to, jak malý je.“ (Ezop)
 Pokud budu doprovázet Ježíše (a on se mnou chce „chodit“ stále), nemusím se úzkostlivě bát úzkostlivě, že přestoupím příkazy. Jeho přítomnost mě ospravedlní před druhými, i před sebou samým.

(Komentář: Mt 12,1-8)

Myšlenky na sobotu, 17. 7. 2021

 Čím jsme Bohu blíž, tím větší máme účast na jeho lásce a životě; čím víc porosteme v Božím synovství, tím bude naše radost větší a citelnější.
 „Být nemilý tě sice něco stojí, ale být milý stojí za to.“
 Tajemství Ježíšovy skrytosti. My jsme samozřejmě posláni jej hlásat, ALE: neroste i dnes Jeho království v tichosti, skrytosti a nenápadnosti?

(Komentář: Mt 12,14-21)

Myšlenky na neděli, 18. 7. 2021

 Ve světle Kristova kříže není místo pro strach z bolesti, protože chápeme, že v bolesti se projevuje láska: láska skutečná, naše láska k Bohu a ke všem lidem.
 Být laskavý neznamená tolerovat špatnost nebo odmítnout čelit problému, jeno proto, abys byl korektní.
 Ježíš sám vidí velký význam odpočinku a hledá, jak ho svým učedníkům umožnit. Ale zároveň ani odpočinek není důvodem, aby si jeho milosrdné srdce „vzalo dovolenou“. Stále má na paměti ty, kteří jsou v nouzi. Existují lidé, kteří mají odpočinek daleko před vším ostatním. Jiní naopak takový čas mají až na úplně posledním místě žebříčku priorit. Naše prožívání odpočinku může být dobrým ukazatelem, jak uprostřed starostí světa žijeme. Jakou roli hraje naše milosrdenství k druhým? A také k nám samotným?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 7. 2021

 Pros Pána, abys byl stále dobrým kořením v životě ostatních.
 Občas musíme někoho konfrontovat. Vždycky by to ale mělo být laskavým způsobem. Klidné chování tě dovede mnohem dál než drsný komentář nebo nepříjemný tón hlasu.
 I dnes mnozí vyžadují znamení. Kristovo vzkříšení a jeho nový život v církvi ať je ukazatelem ve zmatcích doby.

(Komentář: Mt 12,38-42)

Myšlenky na úterý, 20. 7. 2021

 Prosme usilovně Pána, abychom u lidí ve svém okolí vždy viděli především to dobré, dokážeme jim tak odpustit jejich chyby a pomůžeme jim je překonat.
 Pokud si neudržíš nadšení, může tě život zlomit. Práce, která dříve bývala výzvou, se může stát monotónní, vztah, který byl pro tebe dříve plný radosti, může ochladnout. A každodenní následování Boha, které tě dříve inspirovalo, ti může připadat jako něco, co děláš mechanicky.
 Je povzbuzující a radostné: kdykoli plním, nebo se alespoň snažím plnit, Otcovu vůli, jsem pro Ježíše jako jeho nejbližší příbuzný!

(Komentář: Mt 12,46-50)

Myšlenky na středu, 21. 7. 2021

 Každý věřící, který plní Boží vůli, je bratrem Kristovým, protože se připodobňuje tomu, který vždy konal Otcovu vůli.
 Slovo entusiasmus pochází z řeckého slova, které znamená „ovládaný nebo inspirovaný Bohem“. Jak si ale udržet nadšení? Stejně jako Izraelci každé ráno sbírali čerstvou manu, ty potřebuješ každodenní dávku Božího slova a Božího Ducha.
 Dobrý rozsévač svým semenem nešetří. Jakoby bez rozmyslu plýtvá. Na rozdíl od nás, kteří dobro konáme racionálně a s rozmyslem…

(Komentář: Mt 13,1-9)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 7. 2021

 Toto je klíč ke dveřím do království nebeského: Ten, kdo plní vůli mého nebeského Otce…ten vejde.
 Místo aby sis stěžoval na všechno, co se ti nelíbí, uvědom si, že v tobě přebývá Boží přítomnost a moc, usměj se a pusť se do práce. Pamatuj, jakého království jsi občanem.
 Radost, kterou Marie Magdalena prožila toto jitro v zahradě, mě má provázet každou neděli. A ve chvílích, kdy je nám do pláče, nebojme se na Pána obrátit. Podobně jako ona jej poznáme po hlase.

(Komentář: Jan 20,1.11-18)

Myšlenky na pátek, 23. 7. 2021

 Když zjistíme, že Bůh od nás něco žádá, máme to učinit ochotně a s radostí.
 Křesťanský život nemá být cestou do hrobu, jejímž cílem je dorazit bezpečně v dobře zachovaném těle, ale spíš závodem, v němž máš dorazit do cíle vyčerpaný, s vědomím naplněného života, a nahlas ohlašovat: „To tedy byla jízda!“
 Maminka osmi dětí, z toho i jedné budoucí světice. Spolupatronka Evropy, podobně jako tento světadíl bolestně čištěná a prořezávaná. S Pánem nesla mnoho ovoce. Výzva pro mě, pro nás…

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na sobotu, 24. 7. 2021

 Bůh zasévá do všech. Každému člověku uděluje pomoc potřebnou k jeho spáse.
 „Ti, kteří se nepoučí z historie, jsou odsouzeni k jejímu opakování.“ (Winston Churchill)
 Povšimnu si, že nepřítel pracuje skrytě, v noci. Ano, dívat se na zaplevelené pole je deprimující. Ale je to zkouška trpělivosti – neunáhlit se a vydržet s ním do žní!

(Komentář: Mt 13,24-30)

Myšlenky na neděli, 25. 7. 2021

 Tomu, kdo se snaží a je horlivý, bude od Boha dána veškerá pomoc. Avšak tomu, kdo nemá lásku ani horlivost, neudělí Bůh nic.
 Každá rodina má svá tajemství. Bratranec, který byl ve vězení. Otec, který opustil rodinu. Nebo dědeček, který okradl spolupracovníka. Možná tě to překvapí, ale ani Ježíš nepocházel z perfektní rodiny. Bible uvádí detaily Ježíšova rodokmenu a zmiňuje i některé nepříliš skvělé osoby! Vidíme zde prostitutku Rachab nebo Jákoba, který se dopustil zločinu, když využil svého bratra a tchána, aby se obohatil. A co král David? Jeden den píše žalmy a další den svádí manželku jednoho ze svých důstojníků....
 Ježíš ví, co chce udělat. V lukách nad Galilejským mořem opravdu nešlo nakupovat pro velký dav. Ale potřebuje demonstrovat význam a smysl nasycení. Nejen v rámci výletu, ale zážitek nasycení Bohem. Dostatek bez nutnosti vše uhradit je znamením nebe. Bůh má moc člověka učinit šťastným, má moc dát mu zdarma plnost. Jen člověk se Boží nabídce musí otevřít. Nechat se Bohem „obsloužit“.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 7. 2021

 Vnitřní život je určen k růstu, stejně jako láska: Pokud řekneš dost, jsi uvnitř mrtev.
 Pokud je ve stromu života vaší rodiny nějaké zkažené ovoce, Ježíš chce, abys věděl, že on to zná! V Bibli chybí jakákoli zmínka o Josefově roli v životě dospělého Ježíše, badatelé se proto domnívají, že Marie mohla vychovávat Ježíše a jeho sourozence sama. Ježíš se nezdráhal nazývat všechny, i ty nedokonalé předky rodinou, což znamená, že se nestydí ani za tebe.
 Pokud mě bolí hříchy a nevěrnosti mé a druhých lidí, jsem na tom podobně, jako Mojžíš. Vztekem a hněvem však nic nespravím. Musím věřit, že Ježíš přinesl usmíření. Všem…

(Komentář: Ex 32,15-24.30-34)

Myšlenky na úterý, 27. 7. 2021

 Naše slabosti nám pomáhají hledat Boží milosrdenství, být pokorní. Větší pokora je ku prospěchu všem ostatním ctnostem.
 Ježíš nehledí na tvou minulost, aby rozhodl o tvé budoucnosti. V jeho očích duchovní DNA vítězí nad tou přirozenou. V Bibli je psáno: „Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové! To všecko je z Boha, který nás smířil sám se sebou skrze Krista a pověřil nás, abychom sloužili tomuto smíření“ (2. Korintským 5:17-18).
 Kéž i já dovedu mluvit s Bohem jako s nejvěrnějším přítelem. Přednesu-li mu prosby za společnost, ve které žiji, bude i dnes Bůh uprostřed svého lidu.

(Komentář: Ex 33,7-11; 34,5b-9.28)

Myšlenky na středu, 28. 7. 2021

 Kdo nedýchá, zemře udušením. Kdo nepřijímá poslušně milost, kterou Bůh neustále uděluje, zemře udušením duchovním.
 Často něco chceme, protože to vypadá dobře v životě někoho jiného. Pán ale ve své moudrosti ví, že právě teď by nám to ublížilo, protože nejsme dost zralí, abychom to zvládli.
 Modlitba proměňuje nejen tvář obličeje, ale i tvář celé společnosti. I já mohu být odleskem Boží tváře…

(Komentář: Ex 34,29-35; Žl 99;)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 7. 2021

 Pán počítá s neúspěchy, ale také očekává v průběhu našeho života mnoho malých vítězství. Dosáhneme jich pokaždé, když zachováme věrnost vnuknutím a podnětům Ducha Svatého.
 Někdy jsme zamilovaní do vidiny úspěchu, ale nespočítali jsme si, co úspěch stojí. Je dobře, že nám Bůh nedává automaticky vše, o co ho žádáme.
 Pane, dej nám Martinu víru, zvlášť když je nám smutno po odchodu našich drahých!

(Komentář: Jan 11,19-27)

Myšlenky na pátek, 30. 7. 2021

 Přátelství, pokud je opravdové, se upřímným napomenutím prohlubuje a zušlechťuje.
  Kristus, který v tobě přebývá, může s tvou pomocí uskutečňovat své myšlenky. Když máš pocit jistoty nebo vedení, nebo když vnímáš usvědčení z hříchu, znamená to, že Bůh je s tebou. Proto buď pozorný a cti jeho přítomnost tím, že na ni zareaguješ. Toto znamená „chodit s Bohem“.
 Pozvání ke shromáždění i k odpočinku jednotlivce platí i dnes. Jeho důležitost a nepostradatelnost pro církev, Pánovo shromáždění, jsme vnímali v době covidu. Kéž lépe využíváme den Páně, neděli!

(Komentář: Lv 23,1.4-11.15-16.27.34b-37;)

Myšlenky na sobotu, 31. 7. 2021

 Budeš-li muset opravovat chyby, čiň tak s láskou, ve vhodnou chvíli, aniž bys druhého ponížil, a se snahou poučit se a zlepšit v tom, co u druhých opravuješ.
 Když ti Bůh dá úspěch, musíš být ochoten pomoci Mu s jeho plánem zasáhnout svět evangeliem. Měl bys to považovat za čest a příležitost, protože pokud vstupuješ do Božích záležitostí, je tvou hranicí pouze nebe!
 Mohu právem obdivovat sociální rozměr Starého zákona. Zvláště dnes, kdy hrstka lidí vlastní bohatství celé země. Co vše způsobila ztráta víry v Hospodina, jako hospodáře…

(Komentář: Lv 25,1.8-17)