† † †




Sebrané myšlenky dne - duben 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem pro duben 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl : Za základní práva - modleme se za ty, kdo riskují život v boji za základní lidská práva v diktaturách, autoritářských režimech a nezřídka i v demokraciích, které prochází krizí.
    Národní úmysl: Děkujeme za velikonoční radost a naději v životě nás křesťanů a prosíme, abychom byli světlem světa a solí země, jak to od nás svět právem očekává.


Myšlenky na čtvrtek, 1. 4. 2021

 Půst je návratem do ráje tak, aby byl ve středu pozornosti sám Bůh.
 Pokud to, o co v životě usiluješ, nepochází z palčivé touhy uvnitř tebe – z nejhlubších hlubin toho, kdo jsi a čemu věříš – nebudeš schopen toho dosáhnout.
 Dar Kristova Těla! Kéž se proměňuji v to, co jím a piji. Mohu se radovat z postupného růstu a zrání s celou jeho církví.

(Komentář: 1 Kor 11,23-26)

Myšlenky na pátek, 2. 4. 20210

 Pro toho, kdo si z lásky k Bohu při každém jídle maličkost odepře, se půst stává modlitbou těla.
 Realistické uvažování ti dá ti pocit bezpečí. Když si promyslíš to nejhorší, co se může stát, a vytvoříš si krizový plán, jak to zvládnout, budeš jistější a budeš se cítit bezpečně. Je uklidňující vědět, že je nepravděpodobné, že bys mohl být zaskočen.
 Jsem zachráněn, spasen, pro jeho poslušnost. Nechci se mu vzpouzet. Nechci jeho „slzy vroucí modlitby“ zmařit svou lhostejností.

(Komentář: Žid 4,14-16; 5,7-9)

Myšlenky na sobotu, 3. 4. 2021

 Bůh je ochoten dát nám tolik milosti, kolik jsme schopni přijmout, nakolik dokážeme vyprázdnit srdce od jiných zájmů a přání.
 Zklamání je rozdíl mezi očekáváním a realitou. Realistické uvažování minimalizuje rozdíl mezi těmito dvěma.
 Ponoření do vody, která umývá, je příslibem nového života. Od této chvíle chci „nově klíčit“! A prožívat radost ze spojení s ním spolu se všemi pokřtěnými.

(Komentář: Řím 6,3-11)

Myšlenky na neděli, 4. 4. 2021

 Kdo v horách ztratil cestu, bývá tak oslabený, že už ani nestojí na nohou. Setká-li se však s někým, kdo ho chce dovézt nazpět, síly se mu vrátí. Tak nám také v životě vrací sílu každé setkání s Ježíšem.
 Realistické uvažování dodává důvěryhodnost - ti, kteří jsou nestále překvapováni neočekávanými věcmi, brzy ztrácejí důvěru svého okolí.
 Lidský život je doprovázen mnoha bolestmi, zklamáním, slabostí a smrtí. Kolik lidských iluzí ztroskotalo na realitě světa, která byla mnohem tvrdší než lidský sen. A přeci není lidská naděje marná. Ježíš rozlomil pouta smrti, zbořil „vítězství“ zla a jako Pán pánů vrátil život. Každý, kdo je ochoten Krista přijmout do svého života, okusí sílu vzkříšení, okusí život, který nestojí na lidských snech či píli, ale na Boží moci.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 4. 2021

 Věci, kterým říkáme "naše", jsou nám svěřeny Bohem, abychom s nimi vykonali něco dobrého.
 Lidé a především vůdci, kteří uvažují realisticky a plánují podle toho, se stavějí do pozice vítězů. To dodává jejich okolí důvěru v jejich plány.
 Ježíš jde naproti ženám, plným „strachu i radosti“. Jde vstříc i nám, když se jej snažíme zvěstovat druhým.

(Komentář: Mt 28,8-15)

Myšlenky na úterý, 6. 4. 2021

 Bůh je svoboda. Svobodně dává jenom tomu, kdo svobodně přijímá.
 Hodnota dobrého nápadu spočívá v jeho použitelnosti.
 Pláč Marie Magdaleny se mění v radost. Čím víc kdo s Ježíšem prožívá úzkosti, tím větší radost má z jeho oslavení. A rychle běží a svou radost předává dál.

(Komentář: Jan 20,11-18)

Myšlenky na středu, 7. 4. 2021

 Uznání hříchu, rozhodnutí napravit se, je jedna z nejradostnějších událostí v našem životě. Ukazuje to sílu Ducha Svatého, který nám dává věčný život.
 Abys dokázall uvažovat realisticky, musíš odstranit „faktor přání“.
 Pán dokáže odhalovat smysl Písma tak, že hoří srdce. Pane, zůstávej se svou církví, aby podobně odpovídala hledajícím, kterých je v naší době tolik…

(Komentář: Lk 24,13-35)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 4. 2021

 Dobro se nemůže uzavřít do sebe. Je jako slunce, které vyzařuje na všecky strany.
 „Rozvážný vidí hrozbu a vyhne se jí, prosťáčci však jdou dál, až na to doplatí“ (Přísloví 22:3, B21)
 Příslib „vyzbrojení mocí z výsosti“ je onou plností a završením Kristova utrpení. Zjevuje se zde komunikace, společenství Trojice, kdy každá „osoba“ odkazuje v lásce na druhou.

(Komentář: Lk 24,35-48)

Myšlenky na pátek, 9. 4. 20210

 Cíl modlitby není jenom něco dostat nebo nedostat. Jde především o to, abychom navázali osobní styk s Bohem.
 Většina nápadů a snah nedosáhne původně zamýšlených výsledků, protože závisí více na tom, co si přejeme, než na tom, co je.
 Setkání s Ježíšem toto ráno je plné překvapení. Noci, které následovaly po Poslední večeři, vyústily ve snídani na břehu jezera. Pane, kéž se s tebou probudím ze svých nejistot…

(Komentář: Jan 21,1-14)

Myšlenky na sobotu, 10. 4. 2021

 Nebojte se uvědomění, že jste zhřešili. Poznáte, že vám Bůh odpustí, a objevíte, že existuje milosrdný Otec na nebi.
 Očekávej to nejlepší, ale měj vždy plán pro to nejhorší.
 Pokárání za nevěru vyústí v poslání. Poslání do celého světa a výzvu k hlásání „všemu tvorstvu“. Při plnění tohoto Pánova odkazu se i moje víra prohloubí, posílí.

(Komentář: Mk 16,9-15)

Myšlenky na neděli, 11. 4. 2021

 Ovládej nestřídmost, dřív než ovládne tebe.
 V těžké situaci potřebuješ mít víru a naději. Ale musíš vědět, že naděje není strategie.
 Nevěřící Tomáš se často zmiňuje jako příklad nedostatečné víry. Ale jeho odmítání může mít více příčin. Například hněv na sebe sama, že nebyl před týdnem s ostatními nebo že nevzal Ježíšova slova vážně… Z textu není jasné, zda vložil svoji ruku do Kristových ran. Jde ale o velmi silný obraz. Možná jsme to my, kdo potřebujeme vložit svoji ruku do Kristových otevřených ran, aby se pohly ledy našeho života. Dnes i nás Ježíš zve: „…vztáhni ruku a vlož ji do mého boku; a nebuď nevěřící, ale věřící.“

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 4. 2021

 Bůh, který je velký, nejraději velké dary dává, ale naše malé srdce nerado je brává.
 Musíš-li, nebo chceš-li se ve svém životě něco změnit, pak si musíš uvědomit, že změna sama o sobě ti nepřinese růst, ale bez změny růstu nedosáhneš.
 Po zážitku věznění vytryskla společná modlitba. Následuje naplnění Duchem svatým a další vyslání. Takto, v síle Pánova Ducha, roste církev dodnes.

(Komentář: Sk 4,23-31)

Myšlenky na úterý, 13. 4. 2021

 Být nespokojen sám se sebou nás vede k napravení vlastního života. Evangelium ji nazývá obrácením, pokáním a připisuje jí zázračnou moc.
 Následování Krista je tím nejpožehnanějším a nejradostnějším životem, jaký můžeš žít. Musíš za něj ale zaplatit určitou cenu. Ježíš v tom byl realistický: „Kdo nenese svůj kříž a nejde za mnou, nemůže být mým učedníkem … což si napřed nesedne a nespočítá náklad…?
 Jistě se ani my neuzavíráme do sebe. Uvědomuji si, že kouzlo společného vlastnictví spočívalo v tom, že vše bylo dobrovolné. Jakékoli napodobení – bez Boha – v dějinách neuspělo.

(Komentář: Sk 4,32-37)

Myšlenky na středu, 14. 4. 2021

 Neprospívá ke spáse mnoho vědět, ale mnoho milovat.
 Mnozí lidé se trmácejí se životem, jako by žádný Bůh, který je miluje, nebyl. Jako by jejich jediná síla byla ta jejich vlastní. Jako kdyby jediné řešení přicházelo od nich a ne shůry.
 Dnes budu zvlášť myslet na ty, kdo se kvůli hlásání evangelia dostali za mříže, za ostnaté dráty. Nehrozí ale těžkosti i mně, když vezmu evangelium opravdově?

(Komentář: Sk 5,17-26)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 4. 2021

 Bože, odpusť mně hříšnému!, je krásná modlitba. Při ní si můžeme být jisti, že nás Bůh vyslyší, když ji říkáme upřímně.
 Bůh není od nikoho z nás daleko a ani nemá oblíbence. Všichni lidé si mohou užívat Boží přítomnost.
 Pronásledování a nenávist se dnes stupňují na mnoha místech. Ale Boží slovo ze světa sprovodit nelze. I já jsem se o tom v omezených podmínkách přesvědčil. A toto poznání mě může naplňovat radostí!

(Komentář: Sk 5,27-33)

Myšlenky na pátek, 16. 4. 20210

 Tvrzení, že lenost je matka všech neřestí, vyslovuje starou zkušenost. Naopak užitečná práce léčí špatné sklony.
 Můžeš se spoléhat na Boží přítomnost. „Vždyť Bůh řekl: ‚Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu‘“ (Žid 13:5).
 Radost, že směli pro Kristovo evangelium trpět. Kéž mám sílu snášet obtíže doby! Potom tato radost přejde v otevřenost a schopnost podělit se o ni s druhými.

(Komentář: Sk 5,34-42)

Myšlenky na sobotu, 17. 4. 2021

 V dobrém natolik pokročíš, nakolik se přinutíš.
 Nemůžeš-li, nemusíš pomáhat dobrým skutkům pouze fyzicky, můžeš něčí dobrou snahu podpořit svou modlitbou. Neboť Ježíš řekl: „… shodnou-li se dva z vás na zemi v prosbě o jakoukoli věc, můj nebeský Otec jim to učiní“.
 Církev rostla a roste i dnes právě tím, že dokáže své pravomoce předat druhým, podělit se. Kdykoli se tak děje, Boží slovo se šíří stále víc!

(Komentář: Sk 6,1-7)

Myšlenky na neděli, 18. 4. 2021

 Dobrý je ten, kdo podporuje lásku a důvěru, zlý jen ten, který ji ničí.
 Pokušení vždy začíná ve tvé mysli. Proto je třeba, abys kvůli její ochraně byl zabydlen v Božím slově.
 Vrchol Lukášova evangelia popisuje znovushledání Ježíše s učedníky. Přichází jako vítěz nad smrtí, ale nikoli jako panovník, který se všem pomstí. Cíl má jiný, rozšířit zvěst o záchraně. V závěrečných slovech zaznívá podstata této zvěsti: Kristus trpěl a třetího dne vstal z mrtvých a v jeho jménu je hlásáno pokání, aby nám byly odpuštěny hříchy. Slovo „pokání“, řecky metanoia, znamená také obrácení; odvrácení se; lítost. Ježíšovo evangelium spočívá v ochotě zříci se cest zla a přijmout Ježíše do svého života.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 4. 2021

 Ve všech je tolik dobrého, že všichni mohou přemoci zlo. To dobro není ovšem z nich samých. Je to dar milosti.
 Byl to satan, kdo zasel do Eviny mysli nápad ochutnat zakázané ovoce. Nebyla to ona, kdo by se snažil přijít na to, jak Boha neposlouchat. Pamatuj tedy, že když upadáš do pokušení, není to Bůh, kdo k tobě mluví. Tvoje přirozenost, kterou jsi dostal, takto neuvažuje. To tě ďábel testuje, podobně jako zkušený trenér studuje na videu hru soupeřova týmu. Tím, že to dělá, poznává tvá slabá místa a pak ví, s jakým pokušením u tebe má největší šanci na úspěch.
 V eucharistii s námi Pán přebývá i v těžkých časech. Jak povzbuzující je návštěva u něj, jeho přijetí.

(Komentář: Jan 6,22-29)

Myšlenky na úterý, 20. 4. 2021

 Vzdoruj zlu od začátku. Pozdě se hledá lék, když se zlo časem rozmnožilo.
 Kolikrát sis už říkal: „Slíbil jsem sám sobě, že tohle už nikdy neudělám!“ a přesto jsi to udělal? To proto, že satan ví, co na tebe platí.
 Nasycení pro ty, kdo duchovně hladoví, a jistě i pro ty, kdo Pána hledají. Kéž jim dovedeme Pána přiblížit dobrým slovem, tím, že jim věnujeme čas!

(Komentář: Jan 6,30-35)

Myšlenky na středu, 21. 4. 2021

 Všecko, co děláme, bude na očích celého světa.
 Bůh ale nedovolí, abyste byli pokoušeni nad své možnosti; uprostřed zkoušky vám poskytne východisko, abyste mohli obstát.
 Právě v době, kdy se mnozí cítí ztraceni a opomenuti, je povzbudivý Pánův záměr: neztratit nikoho, koho mu Otec dal!

(Komentář: Jan 6,35-40)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 4. 2021

 Křesťan umírá za pravdu, ale pevně věří, že po jeho smrti bude žít nejen ideál, ale i on sám. Pro nás je pravda a ideál Kristus.
 Satan čeká, až tvá obrana ochabne, a pak udeří. Bůh se však vždy postará o „únikovou cestu“. On má „nouzový východ“ pro každé pokušení, s jakým se kdy můžeš setkat. To znamená, že ačkoli na tebe pokušení nikdy nepřestanou útočit, ty nad nimi vždycky můžeš zvítězit. A jakmile satan zjistí, že jeho taktiky už nefungují, začne to zkoušet někde jinde.
 Kristova přítomnost v eucharistii je zárukou nesmrtelnosti. Chci se radovat z tohoto tajemství, které přesahuje můj život. Mohu myslet na ty, kdo nás v této víře předešli…

(Komentář: Jan 6,44-51)

Myšlenky na pátek, 23. 4. 20210

 Žádný opravdu dobrý skutek se nedá odložit na zítřek.
 Někdy nemůžeš odškodnit člověka, kterému jsi ublížil. Co když už je po smrti? A co kdybys měl románek s partnerem někoho jiného? Měl bys snad jít a říct o tom jeho manželovi či manželce, abys ulevil svému svědomí? Ne, tím bys podvedenému zlomil srdce a možná bys zničil jejich rodinu.
 Podobně i dnes někteří spásu přijmou, jiní odmítnou. I dnes musí mít církev (tedy i já) odvahu obrátit se k těm vzdálenějším, k těm „na periferii“.

(Komentář: Sk 13,46-49)

Myšlenky na sobotu, 24. 4. 2021

 Náš život s Kristem je nezničitelný.
 Někdy nemůžeš odškodnit člověka, kterému jsi ublížil. Modli se proto a přijmi Boží odpuštění. A pokud tě to dál trápí, promluv si o tom s pastorem či s křesťanským poradcem nebo se zralým přítelem, který si s tím bude vědět rady.
 V době, kdy mnozí pochybují, i mně pokládá Pán podobnou otázku. Kéž odpovím radostně a pevně, jako tenkrát Petr!

(Komentář: Jan 6,60-69)

Myšlenky na neděli, 25. 4. 2021

 Čím víc se lidé znají, tím méně slov potřebují. A to platí i ve vztahu s Kristem.
 Kdykoli je to možné, musíš být ochoten zjednat nápravu svých provinění. A také musíš být ochoten nést náklady na tuto nápravu. Když to uděláš, Bůh ti požehná a ty budeš moci žít s klidným svědomím.
 Obraz pastýře a ovcí v nás dnes budí jiné asociace, než které měli obyvatelé Izraele v době Ježíšově. Pro dokreslení je třeba si uvědomit, že velká část krajiny Izraele je polopoušť. Ovce musí projít dlouhou cestu, než narazí na zelené lokality, podobně je tomu i s vodou. Pastýř se v krajině musel dobře orientovat, jinak hrozilo, že celé stádo zahyne. Stejně na noc bylo třeba stádo ochránit v ohradě, aby k němu nevnikly šelmy. Ježíš je tím, kdo svůj lid vede na místa hojnosti, života. Nejde tedy o tupé či hloupé ovce, které lze snadno zmanipulovat. Pán vykresluje obraz někoho, kdo pro své ovce dává v sázku všechno, jen aby měly život.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 4. 2021

 Zlé myšlenky jsou hadi. Pustíš-li je do srdce, usadí se tam a udělají si tam hnízdo líhně.
 Naše spasení je hotové. Nemusíš pracovat, abys byl spasený. Musíš jen vložit svou důvěru v Krista, a tvé hříchy jsou odpuštěny a místo v nebi zajištěno.
 Nebýt Petrova vidění a jeho odhodlání, nerozšířilo by se Kristovo evangelium mimo židovský národ, tedy ani k nám. I dnes chce být Pán hlásán všude tam, kam se nám možná nechce jít.

(Komentář: Sk 11,1-18)

Myšlenky na úterý, 27. 4. 2021

 Svět je plný znamení, divů a Božích zázraků. Duchovní člověk vidí na každém kroku, co pro něho dělá Bůh.
 Přemýšlej o tom: Nenávist a zášť obvykle končí ve chvíli smrti, protože ten člověk je mrtvý a více už nad tebou nemá moc. Tak proč někteří lidé stále nenávidí Ježíše? Ze strachu! Hluboko uvnitř se bojí, že je živý a že jeho vliv ve světě narůstá. A on bude narůstat i nadále!
 Barnabášovi se podařilo získat Šavla pro spolupráci. Kéž dovedu i já zapojit druhé do Kristova díla!

(Komentář: Sk 11,19-26)

Myšlenky na středu, 28. 4. 2021

 Pravé křesťanství je plné optimismu. Nečeká, až se změní svět, ale věří, že ho změníme my. Tato změna musí začít od nás samých.
 Kdyby to bylo na mně, pravděpodobně bych Velký pátek přeskočila. Ale kdybych to udělala, pondělní ráno by bylo nesnesitelně prázdné. Zapomněla bych, kolik stálo mé spasení. Začala bych věřit, že je možné mít vítězství bez oběti, že nemusíš umřít (sám sobě), abys prožil znovuzrození. Koupila bych si lež o tom, že Kristovo vítězství nad smrtí – a moje rozhodnutí následovat jej – znamená život bez problémů.
 Při pohledu na nově pokřtěné o Veliké noci si s radostí uvědomuji, že Boží slovo se šíří i v dnešní obtížné době…

(Komentář: Sk 12,24 – 13,5a)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 4. 2021

 Do vykupitelského díla Kristova se zapojujeme vírou, ale ta víra se utvrdí, když vezmeme na sebe dobrovolně s Ježíšem jeho kříž a jeho poslušnost Otci.
 Téměř všechny nové začátky vyrůstají z toho, co vypadalo jako hrozné konce. Co vypadá jako malá, ale ničivá smrt, je ve skutečnosti naděje na nový život. Musíme být zlomeni, abychom mohli vyrůst v to, k čemu jsme byli stvořeni.
 Spolupatronka Evropy, žijící v bouřlivém 14. století, s jeho temnými i světlými stránkami. Dokázala nežít ve tmě, ale ve světle. Usmiřovala, obnovovala. Vzor pro nás! Co mohu udělat pro evropské hodnoty já?

(Komentář: 1 Jan 1,5 – 2,2)

Myšlenky na pátek, 30. 4. 20210

 Musíme se naučit rozlišovat myšlenky - dobré podržet, zlé odhánět.
 Když očekáváš neděli vzkříšení a místo toho dostanš Velký pátek, snaž se připomenout si, že Boží definice "dobrého" daleko přesahuje tu tvou.
 Dějiny spásy vrcholí ve vzkříšení! Kéž dovedeme podobně jako Pavel přiblížit radostnou zvěst těm, kdo o ni dnes stojí. Není jich málo.

(Komentář: Sk 13,26-33)