† † †




Sebrané myšlenky dne - květen 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem pro květen 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl : Modleme se, aby ti, kdo nesou odpovědnost za finance, spolu s vládami usměrňovali finanční oblast a chránili občany před nástrahami s nimi spojenými.
    Národní úmysl: Děkujeme za mariánská poutní místa a prosíme, aby na nich lidé skrze Pannu Marii snadno nacházeli cestu ke Kristu.


Myšlenky na sobotu, 1. 5. 2021

 Vtělení bezpečně ukazuje, že Bůh je odhodlán účastnit se lidského dobrodružství i se vší jeho složitostí a bolestivostí.
 Všichni máme nějakou „minulost“. Je plná zranění, která nám způsobili jiní, chyb, které nás dostaly do potíží, i věcí, za něž se natolik stydíme, že bychom se o nich neodvážili veřejně mluvit. Co s tím? Se svou minulostí můžeš udělat pouze dvě věci – buď se na ni upnout, nebo zapomenout a „jít dál“. Jestli potřebuješ odpuštění, požádej o něj Boha, vírou ho přijmi, pouč se ze svých chyb a příště se snaž udělat to lépe.
 Pohané „se radovali a velebili slovo Páně“. Naproti tomu ti, kterým bylo hlásání v první řadě určeno, žárlili a poštvali zbožné ženy. Není nám to povědomé?

(Komentář: Sk 13,44-52)

Myšlenky na neděli, 2. 5. 2021

 Boží odpovědí na Velký pátek je Velikonoční neděle - život povstalý ze smrti.
 Ať už jsi zhřešil před dvaceti lety nebo před dvaceti minutami, nemůžeš s tím dělat nic jiného, než prosit Boha o odpuštění, přijmout je, hodit to za hlavu a jít dál. Musíš opustit včerejší chyby, abys mohl uchopit dnešní požehnání. Když se to naučíš, budeš si užívat život tak, jak to Bůh zamýšlel!
 Zahrada oplývající květinami či úrodou jablek je chloubou každého zahrádkáře. Naopak jistě známe řadu míst, kde zahrada sotva vypovídá o péči, možná o zašlé slávě… Jak se to stane? Většinou se majitel přestal o zahradu zajímat nebo již nemohl přicházet. Vrátíme-li se do duchovního života, nebude problém na straně Pána, ale na straně naší. Jako by Pán do „zahrady“ takového srdce nemohl vstoupit, a tak zpustla, osiřela. Základní refrén 15. kapitoly Janova evangelia zní: „Zůstaňte ve mně“. Žít s Bohem znamená, být s ním v každodenních starostech, při nákupech, v rozhodování i při odpočinku… A on jedná, pečuje, a pak se dějí zázraky.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 5. 2021

 Bůh nepotřeboval Ježíšovu krev. Ježíš nepřišel jen proto, aby zemřel, ale Bůh použil jeho smrt k tomu, aby oznámil konec smrti.
  Modlit se znamená prostě mluvit k Bohu, pak se ztišit a nechat ho, aby k tobě mluvil on. Modlit se můžeš kdykoli, kdekoli a za cokoli jen tak, že své myšlenky, vyřčené i nevyřčené, nasměruješ k Bohu.
 Cesta, pravda a život! Kolikrát jsem to již slyšel. Neplatí ale i o mně: tak dlouho jsem s vámi, a neznáš mě? Denní tichá chvíle kéž mi pomůže k plnějšímu poznání a přátelství s Ježíšem!

(Komentář: Jan 14,6-14)

Myšlenky na úterý, 4. 5. 2021

 Bůh si přeje, aby každý z nás ve všem, co dělá, vykazoval ovoce Ducha: lásku, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrotu, věrnost, tichost a sebeovládání.
 Mnozí se modlíme častěji, než si myslíme, a máme efektivnější a úspěšnější modlitební život, než si uvědomujeme. Potíž je v tom, že ne vždycky jsme si vědomi, že se modlíme. Máme totiž o modlitbě mylnou představu.
 Ježíš před svým utrpením cítí radost ze spojení se svým Otcem. Jeho pokoj ať je povzbuzením pro mě v těžkých chvílích.

(Komentář: Jan 14,27-31a)

Myšlenky na středu, 5. 5. 2021

 Bůh stvořil svět, který není dokonalý a ve kterém existuje utrpení, nemoc a bolest - jinak bychom žili v nebi, a ne na zemi. Některé problémy si způsobujeme sami a viníme z nich Boha.
 Když se umažeš nebo když po tobě šlapou nebo tě život a okolnosti cupují na kusy, v Božích očích to nijak nemění ani nesnižuje tvou hodnotu, hodnotu jeho vykoupeného dítěte. To proto, že tvá skutečná hodnota není určena tvým vlastním úsilím, ale cenou, kterou za tebe Ježíš na kříži zaplatil.
 Ořezávání a čištění je bolestný proces. Chci se snažit, abych byl opravdu napojený na mízu z kmene. Jen tak ponesu dobré ovoce.

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 5. 2021

 Bůh nám přímo neposílá bolesti, smrt, utrpení a nemoci, ani si je nepřeje. Bůh nás zlými věcmi netrestá.
 Všechny tvé hříchy od kolébky až do hrobu byly vloženy na Ježíše. A pokud ho přijmeš jako svého Spasitele, přenese se na tebe veškerá jeho spravedlnost. Nemusíš o ni usilovat, je to „dar“. „Spasení není z vás, je to Boží dar; není z vašich skutků, takže se nikdo nemůže chlubit“
 Zůstávání v Jeho lásce je především radost. Snažím se o to, aby se můj vztah k Ježíši navenek projevoval radostí k mému okolí, k mým nejbližším?

(Komentář: Jan 15,9-11)

Myšlenky na pátek, 7. 5. 20210

 Modlitba je pozvání k tomu, aby nás úžasná Boží milost proměnila, zformovala, přetvořila, vyléčila a inspirovala.
 Cokoli ti zamlžuje pohled na Krista nebo ti bere chuť studovat Bibli, co ochromuje tvůj modlitební život nebo ztěžuje křesťanskou práci, je pro tebe špatné a jako křesťan se od toho musíš odvrátit.“
 I mě Ježíš volá k přátelství a spolupráci. Právě z tohoto vztahu musí vyplývat plnění toho, co mi ukládá.

(Komentář: Jan 15,12-17)

Myšlenky na sobotu, 8. 5. 2021

 Nemusíme opisovat nějakou modlitbu devětkrát, a pak ji odnést do devíti kostelů nebo přeposlat devět emailů, aby nám Bůh naslouchal nebo aby bral naše modlitby vážně.
 Nic není více frustrující, než když tě lidé nechápou nebo pořádně nevyslechnou, když tě ignorují nebo si tvá slova špatně vykládají. Mluvení nemusí být vždy řešením, někdy naopak problém ještě zvětšuje.
 Spojení s Kristem v době pronásledování oživuje naši víru. Chci dnes proto myslet na ty, kteří trpí pro svou věrnost Kristu. A děkovat, že ve svobodě mohu svědčit (zatím) jiným způsobem.

(Komentář: Jan 15,18-21)

Myšlenky na neděli, 9. 5. 2021

 Vidět Ježíše v akci je jako vidět jednat Boha, protože Syn nemůže sám od sebe činit nic - "Otec a já jedno jsme." Jestliže se tedy Ježíš nevyžíval v tom, aby nám ubližoval, nedělá to ani Bůh.
  Naše chyba je v tom, že často věnujeme problému příliš mnoho slov, mluvíme o něm, místo abychom byli zticha a soustředili se na řešení.
 Ježíšovy Velikonoce vrcholí událostí Letnic. Tam se Kristovo dílo dovršuje, když učedníci dostanou dar Ducha svatého a mohou Kristovu zvěst nést dál. Duch svatý je osoba Trojice, kterou nelze uchopit očima či rozumem. Projevuje se vylitím lásky do srdce člověka. Ježíš volá učedníky, aby milovali. Jako by se dalo Duchu bránit, aby v nás působil, snad hořkostí, úzkoprsostí, sobectvím… Ježíš nás pozval do své osobní blízkosti, abychom ochutnali jeho lásku k Otci. Jestliže milujeme, Duch svatý přichází a zúrodňuje naše srdce svojí mocí.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 5. 2021

 V křesťanské tradici je jedním ze sedmi darů Ducha Svatého dar rozumu. Bylo by divné, aby nám jej Duch Svatý dával, kdybychom ho nikdy neměli užívat.
 Bůh ti dal dary, které potřebuješ ke změně situace. Proto nemluv o problémech, místo toho to udělej co je třeba.
 Lydie zve Pavla a jeho doprovod do svého domu. Kéž je nám tato srdečnost a pohostinnost vzorem. Chci dnes prosit za spolupráci představitelů církve s rodinami!

(Komentář: Sk 16,11-15)

Myšlenky na úterý, 11. 5. 2021

 Apoštol Jan říká, že i když se ztratíme ve tmě našeho nejničivějšího chování, je nám vždycky k dispozici spásná láska Kristova a zve nás, abychom vyšli z temnoty ke světlu.
 Když příliš mluvíme nebo mluvíme bez přemýšlení, může nás to odvést od řešení, které bychom jinak viděli.
 Nebýt věznění pro Krista, mnozí by se o víře nedozvěděli. O tom jsme se mohli přesvědčit i v našem národě, v době pronásledování církve.

(Komentář: Sk 16,22-34)

Myšlenky na středu, 12. 5. 2021

 Bůh zvláště miluje ty, které jakákoli společnost zavrhuje, odsuzuje a odstrkuje na svůj okraj.
 To co říkáme, má nesmírnou ničivou moc: „… jazyk je malý úd, ale může se chlubit velkými věcmi. Považte, jak malý oheň může zapálit veliký les!“ (Jakub 3:5).
 Mnozí vzdělaní posluchači Pavlova slova nepřijímají. Jaký kontrast oproti prostému žalářníkovi z včerejšího příběhu!

(Komentář: Sk 17,15.22 – 18,1)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 5. 2021

 Přimkněme se k Bohu, který nejenže nás provází bolestí, smrtí, utrpením a nemocí,ale dokonce nás hledá, když jsme nejvíce ztraceni, a vede nás domů.
 Samotný tón našeho hlasu může rozhovor změnit na běsnící oheň! Nebuď člověkem, z jehož úst šlehají plameny. Kroť svůj jazyk. Využij situaci, když se objeví, a vnes do ní světlo a život! Mluv pozitivně, vždyť Bůh je stále na trůnu a má plán.
 Ježíšův odkaz i pro naše dny: přijmout Ducha svatého a vydávat o něm svědectví! To je smysl a úkol církve.

(Komentář: Sk 1,1-11)

Myšlenky na pátek, 14. 5. 20210

 Každý den a každou chvíli Bůh dělá to, co učinil na Velký pátek. Nedopouští, aby poslední slovo mělo zlo, smrt a ničení, ale mocí nesmírné milosti a s obrovskou vytrvalostí lidstvo zušlechťuje, aby nás uschopnil vytěžit maximum i z těch nejhorších situací.
 Dobrá odpověď často vyžaduje ztišení, a pak pečlivé zvážení. Někdy je lépe prostě mlčet. Když jsi nervózní, je pravděpodobné, že budeš příliš mluvit. Když se budeš zlobit, situaci jen zhoršíš. A když budeš příliš agresivní, místo abys vyhrál, prohraješ. Bible říká: „… v utišení a v důvěře bude vaše síla“ (Izajáš 30:15). A to je biblická zásada, která vždycky funguje.
 Doplnění počtu do dvanácti je znamením návaznosti církve na Boží Izrael. Hlásání velikonoční události je prvořadým úkolem apoštolů. I dnes!

(Komentář: Sk 1,15-17.20-26)

Myšlenky na sobotu, 15. 5. 2021

 Když se modlíme, žádáme našeho svatého, milujícího a neměnného Boha, aby změnil nás, a tak změnil svět.
 Pokud jde o pravdu, měl bys být neústupný. Ve vztazích se ale musíš naučit být přizpůsobivý.
 Apollos byl dobrým řečníkem. Priscilla a Akvila mu vykládají Boží nauku ještě dokonaleji. Povzbuzení pro mě, abych věnoval víc času vzdělání ve víře!

(Komentář: Sk 18,23-28)

Myšlenky na neděli, 16. 5. 2021

 Bůh nás každý okamžik dne miluje a zachraňuje. Je na nás, abychom odpovídali na tento nezasloužený dar, a právě to se děje při modlitbě.
 Jestli potřebuješ mít vždycky „pravdu“ a musíš druhým dávat najevo, že se „mýlí“, nebudeš se nikdy moci radovat z pevných, trvalých vztahů. Jeden spisovatel napsal: „To, že spolu vydržíme, není proto, že jsme se nikdy nemýlili. Je to proto, že když jsme se mýlili, našli jsme nezdolnou vůli omyl napravit a milost vydržet vše, co je třeba, abychom to společně přestáli.“
 Ježíšova modlitba na závěr poslední večeře bývá připomínána na Velikonoce. Její aktuálnost ale nemizí. Vždyť se nyní modlíme novénu za seslání Ducha svatého. Když nebude dobře fungovat společenství učedníků – církev – nebude moci ani Duch projevovat svoji moc mezi lidmi s takovou intenzitou. Zároveň je vidět, že od počátku bylo obrovské pokušení dělat věci jinak a střet názorů, zkostnatělost či touha po benevolentnosti se vzájemně střetávaly. Řešení není v hádkách, ale v hledání Boží vůle a společné modlitbě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 5. 2021

 Vědomí vlastních hříchů je vždy zároveň spojeno s nadějí, která nás vede zpátky ke vztahu s Ježíšem a druhými lidmi.
 Naše rodiny nikdy nejsou dokonalé, to ale neznamená, že nemůžeme najít cestu rozbouřeným mořem ke břehům lásky a života.
 Ježíš předpovídá svoji budoucí opuštěnost. Nechci jej v tomto týdnu přípravy na seslání Ducha svatého ponechat bez své lásky. Spolu s ním mohu přemoci lhostejný „svět“!

(Komentář: Jan 16,29-33)

Myšlenky na úterý, 18. 5. 2021

 Milost staví na přirozenosti. Je nám nabízeno, abychom se milostí Boží změnili, nejsme však nuceni, abychom to udělali.
 Pocházíme z různých prostředí s různými tradicemi a odlišnými ideály, a ať si to uvědomujeme nebo ne, vnášíme do svých vztahů zátěž nerealistických očekávání.
 Ježíšova velekněžská modlitba ať mě povzbuzuje ve chvílích opuštěnosti. Povzbuzení: vždyť právě v těch chvílích jsme mu nejblíž!

(Komentář: Jan 17,1-11a)

Myšlenky na středu, 19. 5. 2021

 Naše svoboda je největším a nejriskantnějším darem, jaký nám Bůh dal.
 Naučte se být otevření pro změny a uvědomte si, že budete muset mnohé napravit, abyste mohli problémům společně čelit. Udělejte z tohoto postoje základní pravidlo pro fungování vašeho vztahu. Buďte vždy ochotni své vztahy nově nastavit a tím zajistit, aby rozhodnutí učiněná v určitém stádiu života byla v souladu s nynějším růstem a zráním.
 Jednota učedníků je výslovným Ježíšovým přáním. Pokud mě bolí rozdělení církve a vědomí rozdělené společnosti, už tím jsem na dobré cestě. Posvěcení Jeho slovem nás má vést k cíli.

(Komentář: Jan 17,11b-19)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 5. 2021

 Neexistuje nic, co by Bůh nemohl odpustit a vyléčit, musíme ale začít tím, že přiznáme, kdo jsme a co jsme učinili. Pak bude možné všechno.
 Víš, co je největším problémem našich vztahů? Sobectví! Chceme, aby bylo po našem. Jenže to není biblické. Bible říká: „… každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu“ (Filipským 2:4). Když budeš mít tento způsob myšlení, budeš se moci těšit z hodnotných obohacujících vztahů.
 Zde prosí Ježíš i za mě: vždyť jsem uvěřil skrze hlásání těch, které poslal: rodiče, kněze, kteří na mě měli vliv… Mohu se zamyslet: kdopak uvěří skrze moje svědectví?

(Komentář: Jan 17,20-26)

Myšlenky na pátek, 21. 5. 20210

 Bůh chce, abych svým životem svědčil o božských ctnostech víry, naděje a lásky.
 Ještě než ses narodil, Bůh už počítal s tvým příchodem a měl pro tebe konkrétní plán. Tento plán zahrnuje i řešení problémů a překonávání překážek, protože tím se rozvíjí tvůj charakter.
 Jen ten, kdo totálně miluje, by měl v církvi vést druhé. I s vědomím rizika, že na něho vztáhnou ruce a bude odveden, kam nechce.

(Komentář: Jan 21,15-19)

Myšlenky na sobotu, 22. 5. 2021

 Skrze své přirozené dary i na základě milosti Boží tady a teď spolupracuji s Bohem na tom, abych co nejvíce a co možná nejlepším způsobem uskutečnil svůj potenciál.
 Pro úspěšného člověka je charakteristické, že problémy nevnímá jako překážky, ale jako příležitosti. Nejdůležitější lekce nezískáváš ve chvílích, kdy se raduješ, protože je ti dobře, ale když vytrváš v dobách zlých. Právě to je důvod, proč nepříjemné chvíle dělají dobré časy tak dobrými!
 Zde je nám ponechán prostor pro tušení „mnoha jiných věcí, které Ježíš vykonal“. Očekávaný Duch pravdy kéž vede svou církev – tedy i nás, kteří o něm svědčíme!

(Komentář: Jan 21,20-25)

Myšlenky na neděli, 23. 5. 2021

 Duch Svatý nás vede k tomu, abychom svůj každodenní život brali takový, jaký je, a ne jaký bychom ho chtěli mít, a abychom v něm rozpoznávali jeho přítomnost.
 Když tě život srazí na zem, zase vstaň. Když budeš rozhodný a vytrvalý, naučíš se v těžkých dobách nejdůležitější životní lekce.
 Když dostáváme nějaké dárky, je to obvykle milé a příjemné. Tu a tam si někdo posteskne, že jsou to zbytečnosti… Ale dary Ducha svatého mají trochu jiný charakter. Nejsou to ani upomínkové předměty, ani nám nepomáhají k pohodlnějšímu životu. Jsou to duchovní dary – charizmata, která vybavují člověka ke službě. Nemůžeme si je většinou vyzkoušet dopředu. Teprve v konkrétní službě najednou zjistíme, že máme zvláštní obdarování a naše konání přináší užitek. Nejsme lepší ani v angličtině, ani v účetnictví, ale to, co děláme pro druhé, se stává účinným. Tak se projevuje skutečná Boží láska, která spojuje lidi do jednoho mystického Kristova těla.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 5. 2021

 Není dobré se rozhodovat ve chvíli, kdy jste na tom zle - počkejte, až krize přejde. Vždycky je lepší nechat krizi odeznít a pak, až jsme klidnější, zvážit všechny naše možnosti.
 Když dovolíš, aby tě ovládl strach, staneš se ještě ustrašenějším a nakonec se budeš pohybovat ve vyčerpávajícím bludném kruhu. Strach bude působit nečinnost. Nečinnost způsobuje nedostatek zkušeností, nedostatek zkušeností plodí nevědomost. A z nevědomosti se rodí strach.
 Mocný příslib a úkol i pro naši dobu: kdo se odváží vytrhnout nás z náručí Matky?

(Komentář: Jan 19,25-34)

Myšlenky na úterý, 25. 5. 2021

 Buďte dostatečně pokorní, abyste byli schopni moudře přijmout moudrou radu. Nemáme být "ostrovy a skalami", které fungují bez cizí pomoci.
 Čím déle v tobě žije strach, tím více narůstá. Výživu mu poskytují slova. Slova, která vyslovují druzí, ale i slova, která říkáš sám sobě. Když si řekneš: „Neexistuje způsob, jak bych to mohl zvládnout.“
 Pro šíření evangelia je třeba opustit nejen mnoho věcí, ale možná i mnoho vazeb a našich zaběhlých zvyků. Pak můžeme očekávat výsledek!

(Komentář: Mk 10,28-31)

Myšlenky na středu, 26. 5. 2021

 Každodenní zpytování svědomí nám pomáhá vidět působení Ducha Svatého.
 Abys mohl překonat strach, musíš ho nejprve identifikovat a odhalit. Bude se skrývat ve tvých motivech, bude se maskovat v přílišné starostlivosti, v hněvu, malichernosti, žárlivosti a vychloubání, aby tě druzí nepřehlíželi. Zatíží tě pocitem odpovědnosti a budeš si myslet, že musíš být opatrný, chránit se a bránit.
 Služba, při které dovedu být nenápadný… Vzor pro vztahy v rodině, v církvi a ve společnosti. Sám Ježíš je mi vzorem takového postoje!

(Komentář: Mk 10,32-45)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 5. 2021

 Čemu věnujeme pozornost, to zabarvuje všechny oblasti našeho života. Zaměřujeme-li se na negativní věci, bude se šířit negativita. Zaměříme-li se na milost, bude se šířit ona.
  Postav se svým obavám čelem, ať už útočí zevnitř nebo zvenčí. Boží slovo přináší zaslíbení, které dnes platí stejně, jako když je Bůh pronesl poprvé: „Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám ti odvahu, pomocí ti budu, budu tě podpírat pravicí své spravedlnosti“.
 Kněz na místě Krista zve k Jeho stolu! Budu prosit, abych s těmi, kdo měli odvahu vzít na sebe toto poslání, dokázal vytvářet pevné společenství.

(Komentář: Mk 14,22-25)

Myšlenky na pátek, 28. 5. 20210

 Nic, co jsme kdy udělali, děláme nebo uděláme, nezabrání Bohu v tom, aby nás miloval.
 „Boží pravice“ v Písmu vyjadřuje Boží ochotu a moc pracovat tvým jménem. O dvě kapitoly dále Bůh témuž lidu řekl: „Neboj se, já jsem tě vykoupil, povolal jsem tě tvým jménem, jsi můj“ (Izajáš 43:1). Jsi jeho a Bůh se stará o to, co vlastní.
 Už ve chvíli, kdy o něco prosím, vlastně dostávám! Pokud mám na zřeteli záležitost spojenou s Jeho vůlí, mám podíl na Božím tvůrčím působení.

(Komentář: Mk 11,11-25)

Myšlenky na sobotu, 29. 5. 2021

 Žádná práce pro příchod Božího království není příliš malá, nedůležitá nebo bezvýznamná.
 „Nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé“ (Římanům 12:1-2).
 Mohu obdivovat Kristovu pohotovou reakci. Bez hněvu a dlouhých výkladů, které by si stejně jeho protivníci nevzali k srdci, je přivede do úzkých.

(Komentář: Mk 11,27-33)

Myšlenky na neděli, 30. 5. 2021

 Kristův kříž není módní doplněk. Pohled na něj by nám měl i dnes brát dech - nejen proto, že ukazuje, jak daleko byl Ježíš ochoten zajít, ale i proto, že vyjadřuje cenu, jakou má pro ty z nás, kdo následujeme jeho cestu a žijeme jeho život.
 I když se třeba nedokážeš ztotožnit se sny druhého, pomysli na všechny lidi, kteří tě během tvého života povzbuzovali a buď aspoň ochoten stát s ním ve víře, že se v jeho plánech a úsilí naplní dokonalá Boží vůle.
 Tajemství Boha může člověk zkoumat jen obtížně. Bůh ve své podstatě mnohonásobně převyšuje lidské schopnosti poznání, ale dává se nám poznat sám: prostřednictvím událostí, osobních setkání, příběhu Izraele a církve, ale především díky samotnému Ježíši poznáváme, kým Bůh je. On není osamělý, nešťastný, zklamaný, bezmocný… Hospodin je svrchovaný, žije ve společenství lásky osob Trojice, které nikdo a nic není schopno narušit. Z něj pramení neutuchající naděje, síla a život, které napájí i nás.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 5. 2021

 Ježíš nevstoupil do našeho světa, aby zemřel, ale aby žil. Aby byl naší Cestou, Pravdou a Životem.
 Ve světě plném negativity a špatných zpráv občas každý potřebuje trochu povzbuzení. Snaž se tedy lidem v okruhu svého vlivu vědomě říkat upřímná slova ujištění, podpory a inspirace. A když narazíš na někoho, kdo tě odrazuje, nenech se jím vykolejit. Připomínej sobě i takovým lidem, že Bůh může učinit nade všechno víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit (Efezským 3:20). Protože on opravdu může!
 Pokorní, ponížení, hladoví dojdou u našeho Boha radosti a naplnění. Mocným, pyšným, bohatým a přesyceným se náš Bůh nevnucuje.

(Komentář: Lk 1,39-56)