† † †




Sebrané myšlenky dne - leden 2021




Úmysly apoštolátu modlitby sv. Otce Františka na leden 2021:

    Evangelizační úmysl: Za život modlitby - modleme se, aby náš osobní vztah s Ježíšem Kristem byl živen slovem Božím a životem modlitby.
    Národní úmysl: Za nenarozené, nechtěné a zneužívané děti - ať na přímluvu sv. Ludmily každého přijímáme s vděčností a úctou k Bohu za dar života.


Myšlenky na pátek, 1. 1. 20210

 Maria byla a je modelem pravého učednictví, nejen pro svoji touhu naslouchat slovu Božímu a jeho vůli, ale také pro svoji ochotu podle toho jednat. (Pat Collins)
 Jestli věříš, že tvá práce má v Božích očích hodnotu, nebude tě už zraňovat kritika a nebudeš závislý na fanoušcích.
 Pastýři zvěstují a vyprávějí. Předsevzetí do nového roku: ani já si nechci nechávat radostnou zvěst pro sebe!

(Komentář: Lk 2,16-21)

Myšlenky na sobotu, 2. 1. 2021

 Bůh nám neustále zjevuje různými způsoby sám sebe a své záměry. Ale abychom ho mohli jasně slyšet, musíme nejdřív umřít sami sobě a více se zaměřit na to, co Bůh dělá. (Pat Collins)
 Když budeš dělat to, co máš rád, a budeš mít rád to, co děláš, budeš vědět, že tvá práce je tvým „posláním“.
 Jan svědčí o Ježíšovi tím, že pozornost od své osoby převádí k Ježíšovi. Kéž i já svědčím o tom, že uprostřed nás je ten, kterého neznáme. Nechybí při našem zvěstování smysl pro tajemství?

(Komentář: Jan 1,19-28)

Myšlenky na neděli, 3. 1. 2021

 Co je satelitní navigace pro cestovatele, je svědomí pro toho, kdo chce vést dobrý křesťanský život. (Pat Collins)
 Stáváš se tím, co čteš a co studuješ. Když u sebe máš a čteš dobré knihy, udržuješ neustálý tok informací do svého srdce i mysli.
 Narození Ježíše není jen sentimentální vzpomínka. Jde o dějinnou událost, která zásadně změnila skutečnosti světa. Kdyby tomu tak nebylo, celé křesťanství by ztratilo smysl! Bůh dává svého Syna, aby se stal člověkem. Jak je to veliký Boží počin! Ježíš přijal celou lidskou realitu od vzniku až po smrt. I když Krista lidé potkávali na ulicích, při jídle…, byl to stále tentýž, který vyšel od Boha. Jistě lidskou přirozenost přijal až početím, ale jde stále o stejnou osobu. Bůh mezi lidmi. Bůh, který se nám v Kristu stal nesmírně blízkým, je takto blízký i dnes.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 1. 2021

 První věc, kterou každý křesťan potřebuje, aby mohl slyšet Boží hlas, je osobní setkání a vztah s Ježíšem Kristem. (Pat Collins)
 Seděl jsi ale někdy vedle někoho, kdo nedokáže zavřít pusu? Lidé, kteří rádi mluví, nepotřebují žádný zvláštní podnět. Mluví jen proto, aby se vyhnuli tichu. Četba tě od takových neplodných rozhovorů odvede. Mudeš-li mít po ruce knihu, pomůže ti to vyřešit problém.
 Jaké kouzlo osobnosti muselo z Pána vyzařovat! Jak se druzí cítí se mnou? Origenes: „Když chceš někoho přivést k Ježíši, ukaž mu, kde bydlíš.“

(Komentář: Jan 1,35-42)

Myšlenky na úterý, 5. 1. 2021

 Nic bychom neměli začínat ani dělat, aniž bychom se nejprve poradili s Duchem Svatým. (Pat Collins)
 Měl bys být vždy připraven sdílet svou víru a sloužit potřebám druhých.
 Chci k Pánu a k jeho církvi přistupovat bez předsudků. Ostatně: co dobrého může vzejít ze mě samotného…

(Komentář: Jan 1,43-51)

Myšlenky na středu, 6. 1. 2021

 Modlitba je rozhovor duše s Bohem, oboustranná komunikace, ve které Bůh vnitřně duši sděluje, co by měla dělat, a ve které také duše sděluje Bohu, co ji naučil, o co má žádat. (Pat Collins)
 Udělej si seznam knih, které chceš přečíst. To zabrání nemoudrému výběru ve chvílích nudy, pokušení nebo únavy.
 Zdaleka přicházejí národy, i ti, které jsme nezvali. Možná rozhlásí Hospodinovu chválu lépe, než my, v křesťanství zabydlení.

(Komentář: Iz 60,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 1. 2021

 Když se modlíme, můžeme stejně jako Ježíš očekávat, že uslyšíme, jak Otec mluví k našemu srdci a zjevuje nám své slovo a vůli. (Pat Collins)
 Pokud si na začátku každého roku si vybereš 52 knih, které bys chtěl do konce roku přečíst, budeš mít na každý týden jednu. Při dvaceti stránkách denně přečteš každý týden knihu o sto čtyřiceti stranách.
 I dnes je důležité přiznat si, že Ježíš přišel jako člověk v těle. Připustit si Ježíšovo lidství ať dá nový impuls našim vztahům v rodině, společnosti i v církvi.

(Komentář: 1 Jan 3,22 – 4,6)

Myšlenky na pátek, 8. 1. 20210

 Podstatou nové evangelizace je znovu nabídnout setkání se vzkříšeným Pánem, jeho evangeliem a Církví. (Pat Collins)
 Ber si knihy na cesty. Když jsi daleko od každodenních povinností, můžeš se uchýlit do svého soukromého světa. Máš možnost snít, soustředit se a plánovat.
 Bůh si zamiloval nás jako první. Můj život, vše, co konám, má být odpovědí na jeho lásku.

(Komentář: 1 Jan 4,7-10)

Myšlenky na sobotu, 9. 1. 2021

 Přijmout Ježíše Krista do svého života znamená, že mu dovolíš, aby od této chvíle bych hlavní postavou tvého života. (Pat Collins)
 První kniha, kterou by sis měl přečíst, je Bible, a tu bys také měl číst nejvíce. Čti ale i jiné knihy, protože Bůh je zdrojem veškeré moudrosti a poznání.
 Posvátná bázeň, to ano, ale strach nemá mít ve vztahu k Bohu místo. Dokonalá láska strach vyhání!

(Komentář: 1 Jan 4,11-18)

Myšlenky na neděli, 10. 1. 2021

 Modlitba není ničím jiným než intimním přátelstvím, častým rozhovorem od srdce k srdci s tím, který nám dává poznat, že jsme milovaní. (Pat Collins)
 Pokud tvá mysl pracuje pro tebe, pomáhá ti zachovávat si pozitivní postoj, dosahovat cílů a těšit se z každého dne. Pokud pracuje proti tobě, může způsobit, že budeš negativní a znechucený, bude ti bránit v postupu vpřed a povede tě k sebezničujícím myšlenkám. Proto nauč svou mysl pracovat pro tebe, a ne proti tobě.
 Jordán je z pohledu českých řek jen malá říčka. Přesto je zvláštní vidět v poušti řeku. Kolem ní je terasovitý břeh, který neumožňuje zavlažit široké okolí. Je to obraz situace člověka. Když nevstoupí do řeky, nebude mít vodu života. Jordán je pouze symbol. Ale zde přichází někdo, kdo symbol proměňuje v realitu. Od této chvíle není třeba ponořit se do Jordánu, ale do Krista. Bez ohledu na místo a čas přijmout Ježíše jako Pána svého života. Začíná nová kapitola návratu Božího království na zem.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 1. 2021

 Není větší svobody než nechat se vést Duchem, zříci se veškerých výpočtů a snahy všechno ovládat a dovolit, aby nás vedl a orientoval tam, kam si on přeje. On dobře ví, co je v každé době a v každé chvíli třeba. (Pat Collins)
 Důležité je učinit vědomé rozhodnutí k pozitivnímu myšlení vedenému vírou, a ne strachem. Tento nový úkol mozek ovšem nedokáže splnit přes noc. Možná to bude vyžadovat radikální proměnu, a to chce čas. Udělej ale rozhodnutí, že díky tvé píli a Boží pomoci bude tvá mysl pracovat pro tebe, místo proti tobě, a stane se ti pak pozitivní silou v životě.
 Bůh promluvil skrze Syna: aby se přiblížil člověku a ztotožnil se s ním, vstupuje do našich vztahů. Výzva, abych i já prožíval plněji otcovství ať už k dětem, nebo ke svěřenému společenství.

(Komentář: Žid 1,1-6)

Myšlenky na úterý, 12. 1. 2021

 V hlubinách svědomí odkrývá člověk zákon, který si sám neukládá, ale který musí poslouchat. Neboť člověk má ve svém srdci zákon vepsaný Bohem. (Pat Collins)
 Mozek potřebuje k růstu plných osmnáct let. A když je plně zformovaný, „dozrává“ a mění se až do dne tvé smrti. To znamená, že bez ohledu na to, kolik je ti let, tvůj mozek „stále zraje“.
 Záchrana všech je v plánu Božím. Nepatřím k těm, kdo by spásu nejraději omezovali na hrstku věrných?

(Komentář: Žid 2,5-12)

Myšlenky na středu, 13. 1. 2021

 Je důležité, aby ti, kdo touží slyšet hlas Pána, byli otevřeni tomu, co Bůh chce říct, tedy nejen tomu, co by sami rádi slyšeli. (Pat Collins)
 Bible říká: „Myšlenky spravedlivého jsou správné“ (Přísloví 12:5,).
 Láska, s jakou se náš Pán ztotožňuje s lidmi, nemá obdobu v jiných náboženstvích! Mám radost z této blízkosti? Dokážu ji předat druhým?

(Komentář: Žid 2,14-18)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 1. 2021

 Čím je modlící se člověk klidnější, tím hlubší bude jeho soustředění a větší jeho vnímavost vůči vnitřnímu Božímu hlasu. (Pat Collins)
 Bůh stvořil všechny lidské emoce, které prožíváš. Stvořil tě, abys plakal, když jsi smutný, a smál se, když jsi šťastný. „Všechno má určenou chvíli … je čas plakat i čas smát se…“
 Pokud je někdo zatvrzelý, sám se vylučuje z jeho lásky. Toto odpadávání od živého Boha působí bolest jak lidskému společenství, tak tomu, který se pro lásku sám obětoval.

(Komentář: Žid 3,7-14)

Myšlenky na pátek, 15. 1. 20210

 Jestliže se lidé obrátí a vrátí se k Pánu, Bůh je připraven se s nimi setkat a přijmout je. (Pat Collins)
 Podle lékařů má smích neuvěřitelné léčivé účinky na lidské tělo, mysl i duši. Zastav se a připomeň si dny, kdy ses smál, třebaže jsi k tomu ve skutečnosti neměl žádný důvod.
 Věčný odpočinek, který tak často vyprošujeme zemřelým, si vlastně připravujeme sami již zde na zemi: naší vírou, se kterou putujeme k cíli…

(Komentář: Žid 4,1-5.11)

Myšlenky na sobotu, 16. 1. 2021

 Odvrátí-li se lidé od hříchu, zakoušejí vnitřní pokoj, který je uschopňuje slyšet Boží hlas promlouvající k jejich srdci. (Pat Collins)
 Vláčíme s sebou těžká břemena: svou nedokonalost, pomalý růst v Bohu, nedostatečný modlitební život, neschopnost zapamatovat si více veršů z Písma, strach zvěstovat svou víru jiným .... Pokud máš problém se smát, budeš na tom možná muset zapracovat.
 Ostrost, pronikavost Božího slova „do kloubů a morku“ kéž není otupena mou netečností. Vždyť ani nedostatek lásky ji nemůže zmařit. Jeho Slovo zde prostě je!

(Komentář: Žid 4,12-16)

https://www.vira.cz/2-nedele-v-mezidobi-cyklus-b.html Myšlenky na neděli, 17. 1. 2021

 Bůh Otec nás přitahuje k osobě a vůli Ježíše skrze touhu, kterou v lidském duchu působí Duch Svatý. (Pat Collins)
 Je snadné najít si plno důvodů ke starostem, ale abys byl šťastný, pro to je někdy třeba něco udělat. Tak už přestaň být ze všeho tak ustaraný a více se směj!
 Můžeme dnes obdivovat pokoru Křtitele, který „své“ učedníky nasměroval na Krista. Ale především sledujeme samotného Ježíše, který povolává učedníky. Pro každého je povolání specifické. Nelze však nevidět, že poznání Krista rozběhlo řetězec událostí a vyvolalo další zájem. Slovo hlásat mnohým nahání obavy, že to neumí, nezvládnou. Ondřej však nevěděl o Ježíši skoro nic a přeci bylo jeho svědectví důležité. Je rozdíl mezi odbornou teologickou přednáškou a osobním svědectvím. Každý z nás může mluvit o tom, co on sám s Bohem zažil, a nabídnout ostatním, aby se sami přesvědčili, kdo Ježíš je.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 1. 2021

 Abychom mohli být naplněni dobrem, musíme se vyprázdnit od zla. (Pat Collins)
 Bez ohledu na to, co se ve tvém životě děje, snaž se zachovat si správnou perspektivu. Bez toho ti malé problémy mohou připadat veliké, nebo si naopak v závažných situacích budeš myslet, že „nejde o nic důležitého“. Obojí – vyvolávání paniky i bagatelizace – vede k potížím. Takže se snaž vidět věci takové, jaké doopravdy jsou, a nedovol, aby se vymkly z proporcí.
 Platí stále: nedivme se, že křesťanství trhá naše staré, nevhodné nádoby, měchy, do kterých jej uzavíráme. Je totiž živé a bouřlivé.

(Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na úterý, 19. 1. 2021

 Přestože mnoho lidí v Boha věří, často nemají jasno v tom, po čem od Boha touží. Ptejme se: Po jaké milosti od Boha teď nejvíc toužím?" (Pat Collins)
 Pokud chceš být jako rodič moudrý, budeš hledat Boží vedení pro každý den svého života.
 Platí stále: nedivme se, že křesťanství trhá naše staré, nevhodné nádoby, měchy, do kterých jej uzavíráme. Je totiž živé a bouřlivé.

(Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na středu, 20. 1. 2021

 Četba Písma svatého má být provázena modlitbou, aby se stala rozhovorem mezi Bohem a člověkem. (Pat Collins)
 Tvůj právník, nebo bankéř ti obvykle jsou k dispozici od pondělí do pátku, pokud nejsou příliš zaneprázdnění; když onemocníš, může se ti stát, že pokud nejsi v kritickém stavu, skončíš na čekací listině lékaře nebo v boji se svou zdravotní pojišťovnou. U Boha to tak ale není! On ti garantuje nepřetržitou péči.
 Nepodobám se občas těm, kdo na Ježíše dávali pozor? Nesleduji církev, papeže, jen abych mohl kritizovat?

(Komentář: Mk 3,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 1. 2021

 Kdykoliv k nám Bůh mluví skrze Písmo, jeho slovo vyžaduje, abychom na ně odpověděli modlitbou nebo skutky ve víře. (Pat Collins)
 Jestli budeš chodit s Bohem a budeš mu vzdávat čest vším, co děláš, může být letošní rok jedním z nejlepších roků tvého života.
 V oné lodičce mohu spatřovat církev. Je i mým úkolem pomáhat a vytvářet podmínky, aby Syn Boží mohl i dnes uzdravovat vše, co je neduživé.

(Komentář: Mk 3,7-12)

Myšlenky na pátek, 22. 1. 20210

 Existuje pět zásad, které by měl opravdový křesťan zachovávat: pravidelně číst Boží slovo, naslouchat Božímu slovu, rozjímat Boží slovo, věřit Božímu slovu a jednat podle tohoto slova. (Pat Collins)
 Bez ohledu na to, která politická strana je u moci, jaká je výše úroků nebo v jaké kondici je trh nemovitostí nebo pracovní trh, věř Bohu, že zajistí všechny tvé potřeby.
 Jak odlišné povahy k sobě Pán zavolal! Podobně různé „typy“ zve i dnes. Výzva ke snášenlivosti v církvi – vždyť On je stále uprostřed.

(Komentář: Mk 3,13-19)

Myšlenky na sobotu, 23. 1. 2021

 Svědomí je tak trochu jako duchovní GPS. Těm, kdo jsou naladěni na jeho hlas, může nabídnout vedení na cestu k Bohu. (Pat Collins)
 Bůh může použít lidi, aby ti pomohl i požehnal, zdrojem tvého zajištění je ale jen on sám. Na to nesmíš nikdy zapomenout.
 Lidí, zapálených pro Boží království, kteří jsou ochotni zříci se svých potřeb, bychom si měli víc vážit. Nebo je alespoň nekritizovat…

(Komentář: Mk 3,20-21)

Myšlenky na neděli, 24. 1. 2021

 O tři věci se modlím - abych tě viděl lépe, Bože, abych tě miloval více a abych tě následoval den za dnem. (Pat Collins)
 Když nahlédneš do svého nitra, uvědomíš si vlastní nedostatečnost. Když se rozhlédneš kolem sebe, zjistíš, že ostatní bojují stejné bitvy. Ale když se budeš dívat na Boha, zjistíš, že platí: „… může učinit nade všechno víc, než zač prosíme a co si dovedeme představit…“
 Boží království není žádný politický systém. Je to označení všeho, kde vládne Bůh – času, prostoru, událostí a především lidských srdcí. Blízkost jeho království platí stále. Stačí se jen obrátit za ním. I dnes říká Pán: „Pojď za mnou!“ To není jen pokyn mladým, kteří hledají, co se životem. To je výzva každému člověku, tedy dnes i nám.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 1. 2021

 Jako křesťané bychom se měli svěřit ve všem vnitřnímu vedení Ducha Svatého - dovolit mu, aby se stal naším duchovním vůdcem. (Pat Collins)
 Pamatuješ si verš, který je uprostřed Bible? „Lépe utíkat se k Hospodinu, než doufat v člověka“ (Žalm 118:8). Někdy tě Bůh nechá dojít na „konec tvého lana“, abys uviděl, že když už ti nezbývá nic než on sám, tak on je vše, co potřebuješ!
 Moje cesta ke Kristu možná neprobíhala tak dramaticky. Ale není snad každodenní křesťanský život bojem mezi lhostejností a horlivostí? Dokážu popsat vývoj svého vztahu ke Kristu?

(Komentář: Sk 22,3-16)

Myšlenky na úterý, 26. 1. 2021

 Jestliže Duch Svatý někoho pobízí, aby něco udělal, a člověk poslechne, bude to přinášet ovoce. (Pat Collins)
 Snad budeš čelit mnoha horám a půjdeš mnoha údolími. Ale obojí potřebuješ. Síla, kterou jsi nabyl při zdolávání a dobývání poslední hor, je to, co ti pomůže projít dalším údolími. A právě v údolích roste nejsladší ovoce. To proto, že jsou zavlažována potoky, které tečou z hor.
 Pavel se neostýchá dát průchod svým citům. Mohu mít radost, že texty současného papeže jsou podobně vroucí a čtivé. Kdypak jsem já odhalil své nitro dopisem nebo mailem těm, které mi Bůh svěřil?

(Komentář: 2 Tim 1,1-8)

Myšlenky na středu, 27. 1. 2021

 Těm, kteří se usilovně očišťují od svých hříchů a postupují ve službě Bohu, je dodávána odvaha a síla, vnuknutí a pokoj. To působí Bůh, aby duše mohla pokračovat v konání dobra. (Pat Collins)
 „Zůstaňte ve mně, a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese hojné ovoce; neboť beze mne nemůžete činit nic“ (Jan 15:4-5).
 Bůh na sebe bere naše tělo, aby nám usnadnil přístup k sobě. Má mě tak rád, že se chce se mnou ztotožnit. Své tělo dal za mě!

(Komentář: Žid 10,11-18)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 1. 2021

 Věř, že jsem skutečně přítomný v proměněném chlebu a víně. Srdcem Eucharistie je moje srdce tlukoucí láskou. Tato láska proudí ode mě k vám, když mě přijímáte. Přijímejte tedy s vírou a úctou. (Pat Collins)
 Pán do našeho života přináší dary - náklonnost k druhým, životní radost, vyrovnanost, vytrvalost, smysl pro soucit a přesvědčení, že základní svatost proniká věcmi a lidmi. To, že věrně dodržujeme závazky, nepotřebujeme si klestit cestu životem, jsme schopní uspořádat a moudře směrovat svou energii“ (viz Galatským 5:22-23)
 Nepřehlédnutelná výzva k jednotě: „neopouštějte naše shromáždění“. Nezapomeňme, že jednota je podložená Ježíšovou krví.

(Komentář: Žid 10,19-25)

Myšlenky na pátek, 29. 1. 20210

 Snažme se snést Boží napomenutí, ať už nám je sděluje jakýmkoli způsobem. (Pat Collins)
 Kdykoliv budeš muset čelit horám, nebo půjdeš údolími, pamatuj, že Bůh je s tebou.
 Povzbuzení trpících je i mým úkolem. Mohu dnes myslet na ty, kdo jsou pro svou víru „veřejně tupeni a utiskováni“. A děkovat přitom za dar svobody…

(Komentář: Žid 10,32-39)

Myšlenky na sobotu, 30. 1. 2021

 Bůh je ve svém milosrdenství k tvorstvu nepřekonatelný. (Pat Collins)
 Berte si k srdci a s důvěrou očekávejte Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí. Obnovuje se každého rána, jeho věrnost je neskonalá. ‚Můj podíl je Hospodin,‘ praví tvá duše, proto na něj čekáš.
 Kéž ve své víře neustrnu, kéž ji víc prohlubuji! I tím, že se nechám Bohem vést do situací, do kterých se mi nechce. Když se pak zpětně ohlédnu, uvidím, že On byl se mnou.

(Komentář: Žid 11,1-2.8-19)

Myšlenky na neděli, 31. 1. 2021

 Jestliže věřící, kteří poznali milosrdnou Boží lásku ve svém vlastním životě, nebudou soudit ty, kdo jim ublížili, ani Bůh je neodsoudí. (Pat Collins)
 Dobrý je Hospodin ke všem, kdo v něho naději složí, ke všem duším, jež se na jeho vůli dotazují
 Číst o démonech v dnešní době? Nepatří spíše do pohádek či do otázek psychologie? Evangelium je Boží slovo, kterým nám Pán osvětluje skutečnost. Ducha zla se člověk nezbaví psychologií ani vytěsněním. Jde o ducha, který je mocnější než člověk, postavil se proti Bohu, ale je vždy slabší než Bůh. Vyhnáním démona Kristus zjevuje, že před námi nestojí jen zajímavý či moudrý učitel, ale sám Bůh!

(Nedělní čtení)