† † †




Sebrané myšlenky dne - prosinec 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na prosinec 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl: Modleme se za katechety, kteří jsou povoláni zvěstovat slovo Boží, aby ho dosvědčovali s odvahou a tvořivostí, v síle Ducha Svatého.
    Národní úmysl: Děkujeme za advent a Vánoce a prosíme za srdce otevřená pro velký Boží dar, ať poznáváme, že narozený Ježíš je blízko každému člověku..


Myšlenky na středu, 1. 12. 2021

 Cele patřím Bohu, a tak nemohu ani nesmím konat nic, co by se Bohu nelíbilo a co by nesloužilo k jeho větší oslavě ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Obrať ke mně svou tvář, smiluj se nade mnou, jsem tak sám, tak ponížený. Mému srdci přibývá soužení. Vyveď mě z úzkostí. … Pohleď, jak mnoho je mých nepřátel, jak zavile mě nenávidí. Ochraňuj můj život, vysvoboď mě, ať nejsem zahanben, vždyť se utíkám k tobě. Bezúhonnost a přímost mě chrání, svou naději skládám v tebe“ ... (Žalm 25:16-21).
 Obraz Hospodina jako hostitele a toho, který setře slzy… Nepokřivil jsem tento obraz svými falešnými představami? Dokážu se těšit z jeho příslibu a povzbuzovat druhé?

(Komentář: Iz 25,6-10a;)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 12. 2021

 Jsem křesťan, a proto musím vždy a v každém svém úkonu reprezentovat Ježíše Krista ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Snaž se neustále přebývat v Boží blízkosti. Když jsi sám, není moudré vzdalovat se od Boha. To tě jen více a více vystavuje svodům, jako jsou nevěra, pornografie, drogy a alkohol.
 Chudí a ubozí budou mít tedy poslední slovo. Právě oni budou mít podíl na Jeho vítězství! Nebudu tím překvapen?

(Komentář: Iz 26,1-6)

Myšlenky na pátek, 3. 12. 2021

 Skrytost, modlitba a práce. Modlit se a pracovat, modlit se prací. Pracovat, být stále soustředěný při studiu, stále. To je má povinnost ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Vyjdi z úkrytu. Zapoj se do nějaké křesťanské služby. Buď ochoten být vykazatelný, seznamovat se s jinými a dovolit jim, aby tě poznávali.
 Pokorní a nejchudší se budou radovat. Kdykoli vnímáme nespravedlnost a jsme rozhořčeni, můžeme se těšit na tuto proměnu v jeho království.

(Komentář: Iz 29,17-24)

Myšlenky na sobotu, 4. 12. 2021

 Nikdy se nenechte odradit od konání dobra ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Oheň, který je nejblíže, hřeje ze všech nejvíce.“ Když trávíš čas mezi lidmi, kterým na tobě opravdu záleží, přestane být samota problémem. ... (Shakespeare)
 I dnes je Ježíšovi líto těch, kdo jsou vysílení a skleslí, kdo se v předvánoční době stresují, aniž by si uvědomili, čí narození se vlastně oslavuje. A Pán nás posílá právě do tohoto prostředí…

(Komentář: Mt 9,35 – 10,1.5-8)

Myšlenky na neděli, 5. 11. 2021

 Postupně si navykněte nikdy neztrácet trpělivost. Vaše mlčení, vaše úplná odevzdanost Bohu od vás odejme jakékoliv brblání ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Nezaměřuj se na sebe a nauč se vnímat citlivě své okolí. Všímej si trápení lidí okolo sebe a přemýšlej o tom, zda a jak jim můžeš pomoci, byť pouze modlitbou.
 Jan Křtitel vyzývá, aby ti, kdo chtějí přijmout mesiáše, něco udělali se svým životem… Lze si vybavit často zmiňovanou scénu G. A. Potěmkina, který vytvořil iluzi vzkvétající země místo reality, která byla zoufalá. Iluze carevně stačila k pocitu, že její země je bohatá. Před námi nestojí naivní panovník, ale Bůh, který nepotřebuje nabývat dojmů… Bohu nezáleží na vnější fasádě našeho života, ale na nitru, v němž touží přebývat. Místo falešných domů, které diváci jen míjejí na cestě, Bůh chce do těchto našich domů či světů vstoupit. Tady, v samém nitru našeho života se odehrávají rozhodnutí k pravdě, k sebedarování, lásce, vydanosti pro dobro. Vyrovnejme stezky pro Boha, aby mohl vstoupit, otevřme mu dveře a připravme se tak, abychom mohli Krista přivítat ve svém životě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 12. 2021

 I kdybyste právě znovu upadli do vašich předešlých chyb, hledejte posilu u Pána, jenž vám promine. Začněte opět od začátku ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Na život si vyděláváme tím, co dostáváme, ale žijeme tím, co dáváme.“ Vítězství přichází, když se zaměříš na lidi v nouzi, vydáš se jim, modlíš se za ně a s láskou jim sloužíš. ... (Winston Churchill)
 Možná nám chybí vynalézavost a ochota rozebrat střechu, která zakrývá druhým Ježíšovu uzdravující moc.

(Komentář: Lk 5,17-26)

Myšlenky na úterý, 7. 12. 2021

 Nikdy se nesmíme nechat přemoci smutkem kvůli nedobrým okolnostem a situacím, v nichž se nacházíme. Naopak je zapotřebí trpělivosti, upírat pohled vzhůru a mít na mysli ráj ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Uzdrav sám sebe tím, že odpustíš všem těm, kteří ti ublížili. Izolovat se, když ti někdo ublíží, vede jen k zahořknutí. Odpusť, předej tu záležitost Bohu a nech na něm, ať se s viníky vypořádá a ty dál žij svůj život.
 Pokud patřím do „stáda“ devětadevadesáti ovcí, nemohu se na pastýře zlobit, když se ode mě vzdálí a vydá se za tou jedinou ztracenou. Nebudu jí nic vyčítat, ale chci se radovat s ním, až ji najde…

(Komentář: Mt 18,12-14)

Myšlenky na středu, 8. 12. 2021

 Myslete na to, kolik toho vykonal a kolik toho vytrpěl dobrý Ježíš. Učme se od něj tomu, abychom si stále nestěžovali, abychom se nerozčilovali, abychom neztráceli trpělivost ve styku s ostatními ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Každému můžeš vyjádřit laskavost tím, že mu dáváš svůj čas. Když člověku, kterého něco trápí, věnuješ několik hodin času, zvlášť když ho sám nemáš nazbyt, může to pro něj znamenat velmi mnoho.
 Maria učinila konec tomuto nepřátelství. To si uvědomím, když se zahledím na adventní červánky. Vždyť už ve chvíli, kdy byla ve své mamince počata, začalo svítat na lepší časy!

(Komentář: Gn 3,9-15.20)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 12. 2021

 Každý z nás má své nedostatky, musíme se vzájemně snášet ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Každému můžeš vyjádřit laskavost tím, že mu dáš své schopnosti. Některé organizace, například Habitat for Humanity (Domov lidskosti) nebo Lékaři bez hranic, si budují armádu nadaných lidí, aby s jejich pomocí mohli ulevit trpícím a poskytnout útočiště potřebným.
 Naše vyhlídka i naděje: velikost Božího království! Není však pro násilníky a uchvatitele. Opravdu, nový věk se otevírá tiše, nenápadně.

(Komentář: Mt 11,11-15)

Myšlenky na pátek, 10. 12. 2021

 Člověk není nikdy tak veliký, jako když poklekne. Stále si to připomínejme ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Každému můžeš vyjádřit laskavost tím, že mu dáš své povzbuzení. Každý, s kým se setkáš, zápasí s nějakými úzkostmi a svádí boje, o kterých obvykle nemluví. Tvůj úsměv či povzbuzující slovo pro něj tak může být záchranným lanem, které mu ten den pomůže udržet se nad vodou.
 I dnes slyšíme: jeden představitel církve je příliš lidský, druhý zas moc upjatý… Syn člověka – dokonalý Bůh i člověk – ať je naším jediným měřítkem

(Komentář: Mt 11,16-19)

Myšlenky na sobotu, 11. 12. 2021

 Zdraví těla, dobré svědomí, láska a práce a touha po pokoji spolu s očekáváním nebeských dober, to je pravá radost života ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Každému můžeš vyjádřit laskavost tím, že mu pomůžeš ve finanční nouzi.
 Likvidace nepohodlných hlasatelů pravdy pokračuje do našich dní. Mohu vzpomenout tábory nucených prací a následovníky Ježíše, kteří utrpením potvrzují jeho slova. Jejich každodenní advent trvá mnoho let…

(Komentář: Mt 17,10-13)

Myšlenky na neděli, 12. 11. 2021

 Důvěra v Boha a velkodušnost srdce budou tvojí ochranou a tvojí záchranou ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Sobectví je nám všem vrozeno jako dýchání. Praktikujeme ho, aniž bychom o tom přemýšleli. Definice sobectví zní: „stav přílišného soustředění na sebe samého“.
 Svatý Pavel píše Filipanům: Předkládejte Bohu své potřeby v modlitbě a prosbě s děkováním. To lze? Jestliže člověk objevil Boha a jeho krásu, pak zjistil, že Bůh je dobrý. Najednou vidí, co všechno díky Bohu máme. Bůh žehná životu. Tato radost z Boha je nadějí a motivem v další modlitbě. Tak Pánu svěřujeme své starosti, obavy, bolest. Není snadné nemít starosti a nebýt současně nezodpovědnými. Svatý Pavel nás nezve k nezodpovědnosti, ale k důvěře v Boha. Zdá se, že Jan Křtitel a lidé okolo něj takový postoj ještě neznali, proto s chvěním čekali, jak Mesiáše poznají a co asi bude požadovat. A přišel ten, který obětoval svůj život.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 12. 2021

 Je skutečně pravda, že stačí plně se spolehnout na Pána, abychom zakoušeli, že je o nás ve všem postaráno ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Má-li někdo dostatek a vidí, že jeho bratr má nouzi, a bez soucitu se od něho odvrátí – jak v něm může zůstávat Boží láska?“ (1. Janova 3:17).
 Vidím jej, ale nikoli nyní, zřím jej, ale nikoli zblízka. Motto pro zbývající čas adventu. Vždyť v těchto slovech je rozprostřen život každého křesťana, který očekává Pána.

(Komentář: Nm 24,2-7.15-17a;)

Myšlenky na úterý, 14. 12. 2021

 Dodávejme si odvahy. Každý z nás nese své vlastní slabosti, od nichž se musí očišťovat. Těmi nejsilnějšími v životních zápasech jsou ti trpěliví, oni vítězí ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Bůh po tobě nechce, aby ses pro druhé obětoval do té míry, že bys ohrozil vlastní zdraví a duševní pohodu, ani nečeká, že naplníš každou potřebu, na kterou narazíš.
 Až z velké dálky přivezou dary. Není omezení pro ty, kdo jej chtějí poznat a následovat. Není omezení pro univerzální církev, kterou mohu ztotožnit s „lidem pokorným a chudým“.

(Komentář: Sof 3,1-2.9-13)

Myšlenky na středu, 15. 12. 2021

 Modleme se za všechny a probuďme v sobě radost z toho, že můžeme v životě vykonat nějaké to pokání. Jedině tak si můžeme zasloužit mír ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Bůh vnímá tvůj postoj „co z toho budu mít“, jako sobectví.
 Rosa, déšť, otevření země. Kéž si dokážeme vážit krás přírody a šetřit ji. Vždyť ona je znamením Hospodinovy přítomnosti a jeho touhy prolomit naše sobectví a sebestřednost.

(Komentář: Iz 45,6b-8.18.21b-25)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 12. 2021

 Na tomto světě jsme pouze jako poutníci. Někdo dorazí brzy, jiný zase později. Často je nutné změnit vlak nebo vagón. Opravdu záleží na tom, abychom dříve nebo později dospěli ke kýženému cíli ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Sobectví hledající sebeuspokojení, zdokonalení, osvětu a shovívavost jen pro sebe, je typické pro dnešní dobu. Umírá těžko, ale je to pevnost, kterou musíš zbořit, abys mohl zažít pokoj a radost, které dávají životu smysl.
 Boží náklonnost k člověku je trvalá, podobně jako má být trvalé manželství. Jsou opravdu naše manželské vztahy obrazem jeho lásky?

(Komentář: Iz 54,1-10)

Myšlenky na pátek, 17. 12. 2021

 Doba, již věnuji práci, musí být souměrná s dobou, již věnuji "Božímu dílu", tedy modlitbě ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Nikdy jsem nepoznal člověka, ať už vysoce postaveného nebo obyčejného, který by na sklonku života litoval svých dobrých činů. Znal jsem však nejednoho, kterého trápilo vědomí, že žil sobecky.“ ... (B. C. Forbes)
 Co trápení by si lidstvo ušetřilo, kdybychom vzali na vědomí: „národy ho budou poslouchat“. Musím však začít u sebe: jak je to s mým vztahem k přicházejícímu Vládci?

(Komentář: Gn 49,1a.2.8-10)

Myšlenky na sobotu, 18. 12. 2021

 Modleme se, mějme trpělivost, přinášejme oběti a společně si dodávejme svaté odvahy, abychom byli připraveni na jakoukoli událost ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 „Kdyby některý bratr nebo sestra byli bez šatů a neměli jídlo ani na den, a někdo z vás by jim řekl: ‚Buďte s Bohem – ať vám není zima a nemáte hlad,‘ ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné? Stejně tak i víra, není-li spojena se skutky, je sama o sobě mrtvá“ (Jakub 2:15-17).
 Josef slyší ve snu povzbuzení k odvaze. Kéž najdu ve svých pochybnostech povzbuzení v Písmu i u dobrých přátel. I já jsem vyzván, abych přijal Ježíše.

(Komentář: Mt 1,18-24)

Myšlenky na neděli, 19. 11. 2021

 Lék na všechno opravdu máme ve svém domě. Je to láska k chudobě, spokojenost s málem, práce a důvěra v Boha ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Bůh nás nepovolal, abychom vítězili v teologické argumentaci. Povolal nás, abychom získávali lidi pro Krista. Buď proto velkorysý k těm, kteří nepřemýšlejí jako ty, oblékají se jinak než ty, nebo jim nezáleží na některých věcech, na kterých záleží tobě. Buď milostivý k těm, jejichž způsob uctívání a některé detaily v teologii se liší od tvých. „Snášejte se navzájem v lásce a usilovně hleďte zachovat jednotu Ducha, spojeni svazkem pokoje“ (Efezským 4:2-3).
 Často citované evangelium zachycuje zážitek víry. Maria uvěřila Božímu poslovi a vydala se za Alžbětou, zřejmě více jak sto kilometrů daleko. Ale jak obhájí to, že ač svobodná je v jiném stavu? Její starost je však vyřešena dříve, než by cokoli musela vysvětlovat. Alžběta všechno ví! Marii se nejen „vyplatilo“ opřít se vírou o Boha, ale navíc zakusila sílu Boží moci, která nezná vzdálenost a omezení… Tuto radost a naději víry okoušíme každé Vánoce. I letos jsme pozváni uvěřit Bohu a opřít se o jeho slovo.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 12. 2021

 Pravda je pouze jediná a stále stejná, je to pravda evangelia: umět odpouštět a zapomínat a odplácet dobrem za zlo ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Ještě dnes se začni cvičit v pokoře, jelikož každého z nás povolává Bůh. A čím vyšší máš povolání, tím nižší bys měl být ve svých vlastních očí. Pokora neznamená myslet si o sobě méně; znamená myslet méně na sebe. Ježíš to shrnul slovy: „Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se poníží, bude povýšen“ (Matouš 23:12, B21).
 Maria s andělem, poslem Božím, komunikuje. Klade zcela praktickou otázku. S Božím „zastíněním“ souhlasí a podřizuje se. Vzor pro můj vztah s Bohem!

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na úterý, 21. 12. 2021

 Základ svatosti spočívá v naprosté odevzdanosti do svaté vůle Páně, a to i v nepatrných záležitostech ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Ten, kdo povzbuzuje, dělá ten tě současně posiluje, utěšuje a kupodivu i napomíná.
 Návštěva, při které obě ženy dávají vyniknout našemu Pánu. Budu prosit za maminky ve stavu, který se právem nazývá „požehnaný“.

(Komentář: Lk 1,39-45)

Myšlenky na středu, 22. 12. 2021

 Snažme se o to, abychom nabyli přesvědčení, že všechno zlo není v druhých a že všechno dobro není v nás ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Povzbuzování je opomíjeným darem. Žádná služba v dnešní církvi není tak potřebná jako povzbuzování. Velmi snadno tě totiž někdo odradí, povzbuzení se ale hledá těžko. Dokonce i v církvi. Většina církví má takzvaný „výbor studené sprchy“. Ten je vždy připraven ti vysvětlit, proč něco nebude fungovat, nebo poukázat na to, že se nějaký program nevydařil. A zdá se, že mluví hlasitěji a déle než ti, kdo povzbuzují.
 Hladoví, chudí, ponížení. K takovým i dnes sestupuje náš Bůh. Nechci tedy patřit mezi pyšné, přesycené. Chci umožnit Bohu, aby ve mně pracoval.

(Komentář: Lk 1,46-56)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 12. 2021

 Mějte trpělivost, pracujte a nenechte se znepokojovat, pamatujte na ráj, který nás očekává, čiňte všechno, abyste měli zásluhy před Ježíšem ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Povzbuzování je potřebný dar. Bez ohledu na to, jak dobře se věci vyvíjejí nebo jak dobře někdo vypadá navenek, každý z nás bude mít užitek z povzbuzení. Lidé by měli být pozvedáni, nikoli sráženi a měli bychom raději lidi povzbuzovat, dokud to ještě nepotřebují, než abychom čekali, až to potřebovat budou. Když budeš příliš dlouho čekat, může tvé povzbuzení přijít pozdě. Nečekej, až se stane něco dobrého, abys řekl slovo povzbuzení. Uč se povzbuzovat pravidelně. Nevíš, co bys měl říkat? Pros Boha o moudrost a dostaneš ji. „Panovník Hospodin ti dal jazyk učených, abys uměl znaveného slovem posílit“ (Izajáš 50:4, B21).
 Janův otec Zachariáš začal mluvit v okamžiku, kdy napsal jméno svého synka, které znamená: Bůh se prokázal jako milostivý. Kéž se i mně rozváže jazyk, abych mluvil o dobrotě Boží!

(Komentář: Lk 1,57-66)

Myšlenky na pátek, 24. 12. 2021

 Pokora a láska stačí, a pak ať se děje to, co chce Bůh ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.),
 Na světě není tak málo lásky proto, že by její pramen vyschl, ale proto, že ji hledáme tam, kde není.
 Zachariášovo dočasné oněmění vydalo plod. Krásný chvalozpěv, kterým v breviáři zahajujeme každý den. Pochopím o vánočních dnech význam ticha?

(Komentář: Lk 1,67-79)

Myšlenky na sobotu, 25. 12. 2021

 Pokračuj v modlitbách k Pánu. To, co zaséváš dnes, vypadá, jako kdyby mělo přijít vniveč. Nic se ale neztratí. Až přijde čas, přinese to plody ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Díky Bohu za zkušené doktory, kteří vědí, jak diagnostikovat nemoc a předepsat léky, které přinášejí zdraví a uzdravení. Je tu ale něco, nad čím by ses měl zamyslet: Co kdyby se mnoho našich nemocí spojených se stresem dalo mnohem úspěšněji léčit meditací, než medikací?
 Dar je víc než jakákoli slova. Bůh promluvil tím, že nám daroval svého Syna. Podstatou Trojice je vzájemné darování. Já mám být jejím obrazem: v rodině, v církvi…

(Komentář: Žid 1,1-6)

Myšlenky na neděli, 26. 11. 2021

 Mnohem platnější je láska v srdci a v jednání než konat zázraky a vracet k životu zesnulé ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Když je ve tvém těle chemická nerovnováha, možná bude třeba ji léčit medikací, změnou stravy nebo každodenním cvičením. Ale když je tvá duše tak vyhladovělá, že se stane dysfunkční, potřebuje být ošetřena Božím slovem.
 Ježíš je součástí rodinného života se všemi zvyky, které rodiče zachovávají. Bůh si uprostřed těchto běžných událostí nachází místo, jak se dotknout srdce mladičkého Mesiáše, a současně znovu dává najevo rodičům, že Ježíš půjde specifickou životní cestou. Ježíš říká rodičům: „Nevěděli jste…?“ Je to logické, že bude v tom, co je Otcovo, a přeci nečekané. Maria i Josef nepochopili, učí se rozumět Božímu jednání. To vůbec nebrání, aby byli pro nás příkladem.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 12. 2021

 S pomocí Páně, jehož musíš neustále vzývat, je třeba postupovat každodenně o jeden krok kupředu, a právě tak dojdeš velmi daleko ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Máš-li se léčit Božím slovem, neznamená to, že si prolétneš pár veršů a poběžíš vstříc dennímu shonu. Musíš být trpělivý a strávit s určitým oddílem Písma nějaký čas, dokud neuvidíš a nepochopíš podstatu. Musíš si Písmo zamilovat, přemýšlet o něm a rozjímat nad ním, dokud nezakoření a nezačne v tobě růst.
 Rychlejší a mladší Jan ponechal prvenství Petrovi. Jak výmluvné pro naše vztahy v církvi! Pravým znakem lásky je, že dovede zůstat v pozadí.

(Komentář: Jan 20,2-8)

Myšlenky na úterý, 28. 12. 2021

 Někdy s tebou nejednají dobře, ale ty odpovídej s větší trpělivostí a dobrotivostí. Budeš mít velké, opravdu velké požehnání ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Změnit zakořeněné charakterové rysy vyžaduje čas. Bůh možná bude pracovat v nějaké oblasti tvého života několik týdnů nebo měsíců. Než si osvojíš nové zvyky a způsoby myšlení, chvíli to trvá. Musíš to uznat a dovolit Bohu, aby ti odhalil nové pravdy a upevnil je v tvém životě. Neklam sám sebe tím, že si budeš myslet, že přečtení si určité biblické pravdy způsobí okamžitou změnu. Potřebuješ ji uplatňovat každý den, a to vyžaduje čas a rozjímání.
 Předznamenání všech nevinných obětí, těch dětí, které se ani nesměly narodit… I dnes je život bezbranných ohrožen egoismem a strachem ze ztráty postavení, moci a vlivu.

(Komentář: Mt 2,13-18)

Myšlenky na středu, 29. 12. 2021

 Každého dne, který prožíváš, si musíš dodávat odvahu, musíš si zvykat na námahu, radovat se z dosažených úspěchů a toužit po ještě lepších výsledcích ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Potřebuješ-li a opravdu chceš změnit svoje zakořeněné charakterové rysy, vyžaduje to čas. Bůh možná bude pracovat v nějaké oblasti tvého života několik týdnů nebo měsíců, než si osvojíš nové zvyky a způsoby myšlení. Musíš ale taky potřebu změny uznat a dovolit Bohu, aby ti odhalil nové pravdy a upevnil je v tvém životě. Neklam sám sebe tím, že si budeš myslet, že přečtení určité biblické pravdy v tobě způsobí okamžitou změnu. Potřebuješ ji uplatňovat každý den, a to vyžaduje čas a rozjímání.
 Mnozí tomuto znamení i dnes odporují. Pokud mě to mrzí, mám podíl spolu s Marií a Josefem na jejich bolesti. V tiché chvíli mě to může naplnit soucítěním s celou církví.

(Komentář: Lk 2,22-35)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 12. 2021

 Především usiluj o to, abys pečoval o svůj dobrý charakter, musíš být upřímný, otevřený a stále nakloněný dobrému a k omlouvání pochybení těch druhých ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Když jsi nemocný, jedna z prvních otázek, kterou ti lékař položí, aby mohl diagnostikovat tvůj problém, je: „Máte chuť k jídlu?“ To proto, že pokud ztratíš chuť k jídlu, je s tvým tělem něco v nepořádku. A stejný princip platí i pro duchovní zdraví. Jedním charakteristickým rysem velkých mužů a žen v Písmu totiž je, že hladověli po Bohu v modlitbě a cvičili se ve studiu a porozumění Božímu slovu.
 Vyprávět druhým o své radosti je i naším úkolem. Prorokyně Anna je plná nadšení, že se setkala s Vykupitelem. Zvěst o Kristu, o záchraně, si přece ani dnes není možné nechat jen pro sebe.

(Komentář: Lk 2,36-40)

Myšlenky na pátek, 31. 12. 2021

 Služme Pánu v lásce k němu a v lásce k bližnímu. A Pán nedopustí, aby nám chybělo to, čeho máme zapotřebí, stejně jako to činí s nebeským ptactvem ... (úryvky z korespondence a promluv Jana XXIII.)
 Když dobře poznáš Boha takhle, budeš se modlit konkrétně a dostaneš konkrétní odpovědi.
 Boží záměr, Slovo, se stává člověkem. Zhmotnění jeho dobroty mohu potkávat v lidech kolem sebe. Snažil jsem se o to v uplynulém roce?

(Komentář: Jan 1,1-18)