† † †




Sebrané myšlenky dne - říjen 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na říjen 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Misijní úmysl: Za učedníky a misionáře - odleme se, aby se všichni pokřtění zapojili do díla evangelizace a svědectvím života, z kterého vane evangelium, se nabídli k misijnímu poslání.
    Národní úmysl: Děkujeme za Papežská misijní díla a prosíme za všechny křesťany, aby přijali výzvu k misijnímu poslání doma i ve světě, nejen příspěvkem do sbírky na misie.


Myšlenky na pátek, 1. 10. 2021

 Chceš-li se vyhýbat svým povinnostem, nikdy nebudeš postrádat výmluv a spoustu zbytečných důvodů. Nezastavuj se, abys o nich uvažoval. Zbav se jich a dělej to, co dělat máš.
 Když velebíš nějaký objekt, zvětšuješ ho, abys ho mohl lépe vidět i pochopit. Když velebíme Boha, děláme totéž. Rozšiřujeme své povědomí o něm, takže mu dokážeme lépe rozumět. Právě to se děje, když jej uctíváme, odvracíme mysl od sebe a obracíme ji k Bohu. Klademe důraz na něho.
 Kristus se ztotožňuje s těmi, které posílá. Povzbuzení: pokud nás druzí nepřijmou, právě tehdy můžeme zažít jeho blízkost!

(Komentář: Lk 10,13-16)

Myšlenky na sobotu, 2. 10. 2021

 Bez dobrého architekta by sis nepostavil dobrý dům pro svůj život na zemi. Jak si můžeš chtít vystavět bez duchovního rádce palác posvěcení pro svůj věčný život v nebi?
  Jestli chceš lidem pomáhat a mít na ně kladný vliv, nemůžeš je nemilovat a ponižovat, protože to lidé vycítí. Musíš je milovat a respektovat. Pokud to nedokážeš, lidé poznají, jestli ti na nich záleží nebo ne.
 Příslib, který mi může dodat odvahu, když váhám, zda udělat něco dobrého, i když „na to nemám“. Nejsem sám, je tu někdo, kdo to se mnou myslí dobře!

(Komentář: Ex 23,20-23a)

Myšlenky na neděli, 3. 10. 2021

 Až dosáhneš pořádku ve svém životě, tvůj čas se ti znásobí a budeš moci vzdávat Bohu více chvály tím, že budeš více pracovat v Jeho službách.
 Mnozí z těch, s nimiž se denně stýkáš, zoufale touží po povzbuzení. Pokud ho nenajdou u tebe, možná nemají nikoho jiného, kdo by jim je dal. Když se začneš starat o život druhého člověka, máš skutečnou příležitost ho Božím způsobem pozitivně ovlivnit. Takže se starej o druhé!
 Dnešní doba přináší mnoho bolestivých příběhů týkajících se rozpadu manželství. Církev stojí před velikým problémem, jak konkrétně rozbité vztahy řešit a především jak provázet ty, kteří se v takové situaci ocitli. Ale hledání cest k rozvádějícím se či rozvedeným nic nemění na tom, že rozpad manželského vztahu je z obecného pohledu zlo. Ti, kteří způsobili takový stav, nesou vážnou vinu. Nejde o maličkost, nelze jen mávnout rukou. Ježíš na tomto místě staví obecnou skutečnost před oči učedníků, aby pochopili její závažnost. Zároveň víme z jiných míst evangelia, že konkrétní případ selhání Ježíš řeší na základě pokání milosrdenstvím doprovázeným odpuštěním (Lk 7,36-50, Jan 8,1-11…).

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 10. 2021

 V prvním řadě modlitba, pak pokání, na třetím místě, teprve na třetím místě činnost.
 Provinil ses někdy tím, že jsi někoho obvinil dříve, než jsi znal všechna fakta? Pokud ano, uvědom si, že jsi tak tahal za stejný konec provazu jako satan, oficiální „žalobce“ Božích dětí.
 Jonášova tvrdohlavost a odpor proti Božímu záměru nikam nevedou. Svou skrytostí ve „velké rybě“ se však otevírá znovu a víc Boží milosti.

(Komentář: Jon 1,1 – 2,1.11)

Myšlenky na úterý, 5. 10. 2021

 Neumíš se modlit? Postav se do přítomnosti Boží, a jakmile řekneš: "Pane, neumím se modlit!", buď ujištěn, že jsi už začal.
 Položit objasňující otázku a pozorně vyslechnout odpověď jsou základní kroky k překonání vlastní tendence kritizovat nebo obviňovat. Byl jsi někdy nespravedlivě obviněn? Pokud ano, nedělej druhým totéž. Ptej se a naslouchej!
 Tentokrát se Jonáš poučil, a jde, kam má. Jonáš, poučený zvěstováním naděje, možná sám Božímu milosrdenství naplno nevěří. Podobnost s naším zvěstováním?

(Komentář: Jon 3,1-10)

Myšlenky na středu, 6. 10. 2021

 Vytrvej v modlitbě. Vytrvej, i když tvé úsilí se ti zdá marným. Modlitba je vždycky plodná.
 „V konání dobra neumdlévejme; neochabneme-li, budeme sklízet v ustanovený čas“ (Galatským 6:9)
 Jonášův dialog s Hospodinem může být inspirací pro nás, kdykoli vidíme nenávratně zničené životní prostředí. Často naší vinou. Ano, máme větší cenu…

(Komentář: Jon 4,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 10. 2021

 Ježíš trpí, aby vykonal vůli Otce. A ty, který chceš také vykonávat přesvatou Boží vůli tím, že následuješ Mistra, můžeš si naříkat, když cestou potkáváš utrpení?
 Poznáme-li svou vlastní křehkost a nejistotu, máme větší pochopení pro slabosti druhých
 Po Ježíšově povzbuzení si musím uvědomit rozdíl mezi modlitbou nevyplněnou a modlitbou nevyslyšenou. On často dává ve své velkorysosti dary jiné, než bychom čekali.

(Komentář: Lk 11,5-13)

Myšlenky na pátek, 8. 10. 2021

 Zpytování svědomí - to je každodenní práce. Je to účetnictví, které nesmí být nikdy obchodníkem zanedbáno.
 Hodnotit drhého podle zevnějšku je stejně krátkozraké, jako chtít určit hloubku jezera podle odlesků na hladině
 Prázdné nitro mám poskytnout Ježíšovi, aby jej vyplnil. Pokud ne, uhnízdí se tam všelicos. Platí to zvláště dnes, v době zahlcení komunikačními technologiemi.

(Komentář: Lk 11,15-26)

Myšlenky na sobotu, 9. 10. 2021

 Dělej málo předsevzetí, ať jsou konkrétní, vykonávej je s Boží pomocí.
 Každý člověk má svou důstojnost, ale když se pokoušíme vydat lepší, než jsme, býváme trochu legrační.
 Ano, kdykoli slyšíme Boží slovo a snažíme se je zachovávat, jsme zvláštním způsobem spojeni příbuzenstvím se samotnou Marií, matkou Ježíšovou!

(Komentář: Lk 11,27-28)

Myšlenky na neděli, 10. 10. 2021

 Navykni si, třebas jen jednou týdně, vyhledávat Marii, abys s ní došel k Ježíši, a budeš žít více v přítomnosti Boží.
 Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu. … A Bůh pokoje bude s vámi“ (Filipským 4:8-9)
 Nejeden člověk si posteskne, když vidí někoho v krásném autě či luxusní vile. Bohatství však má svá rizika. Vzdát se jistoty, kterou bohatství poskytuje, může být pro mnohé neřešitelné. Nedokážou to. Nejde o to, že nemáme vytvářet jistoty, šetřit na horší časy atd. Ježíš mluví o závislosti, o poutech, která člověka sevřou tak, že není svobodný. Zmíněný člověk v evangeliu nedokázal opustit svůj svět bohatství. Dokázal Boha uctívat pouze v omezeném prostoru, který vymezilo jeho bohatství. Příměr s velbloudem a jehlou ukazuje tento paradox. Podstatné je však to, co v textu evangelia navazuje! Ti, kteří dokázali opustit své bohatství, se Boží milostí stávají nesmírně bohatí. A zkušenost to potvrzuje.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 10. 2021

 Ježíši, kéž jsem poslední ve všem … ale první v lásce.
 Bůh umístil Adama a Evu do rajské zahrady, kde měli vše, co potřebovali ke štěstí. A na co se zaměřili? Na ten jeden jediný strom, který nemohli mít!
 Pavel představuje nejprve sebe a pak své apoštolské poslání. I my bychom měli být podobně autentičtí. Je důležité pocítit radost z šíření evangelia.

(Komentář: Řím 1,1-7)

Myšlenky na úterý, 12. 10. 2021

 Pro moderního apoštola, hodina studia je hodinou modlitby.
 Když se ti v životě nedaří, musíš si vybrat, na co se zaměříš. Na strach, nebo na víru, zoufalství, nebo naději, na problémy, nebo na řešení.
 Odmítnutí pravého Boha má za následek vytváření zotročujících bůžků. Je dobré mít odvahu i dnes pojmenovat bláznovstvím mnohé z toho, co nás obklopuje.

(Komentář: Řím 1,16-25)

Myšlenky na středu, 13. 10. 2021

 Čistota úmyslu - budeš ji mít vždy, když vždy a ve všem se budeš snažit líbit Pánu Bohu.
 I když se věci nevyvíjejí podle tvých představ, pokud se zaměříš na Boha, pozvedne tě nad všechny okolnosti a uprostřed nich ti dá prožít pokoj.
 Bůh, který nehledí na to, co kdo je, je mi stále nablízku! Nerozlišuje tolik mezi „pravověrnými“ a pohany. Nesnáší lidi sobecké a nevnímavé k pravdě.

(Komentář: Řím 2,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 10. 2021

 Posvěcení je prací celého života.
 Jak komunikuješ s lidmi, které miluješ? Nepoužíváš nevědomky způsob, který nefunguje? Styl odvety má ponižující účinek, dominuješ-li ostatní zastrašuješ, nebo se izoluješ a tím druhé frustruješ?
 I dnes je aktuální si uvědomit: jeho velkorysost zahrnuje všechny, kdo uctívají ne snad pouze mou „představu Boha“! Právě tato přesažnost mě má naplnit radostí z Jeho velikosti.

(Komentář: Řím 3,21-30a)

Myšlenky na pátek, 15. 10. 2021

 Snaž se najít každý den několik chvilek samoty, tak nutné k udržování vnitřního života.
 Komunikuješ s lidmi, které miluješ dobře? Pokud spolupracuješ má to povzbudivý účinek. Pokud bys chtěl, aby ve tvé rodině vládly dobré vztahy, ale máš ve zvyku používat jakýkoli jiný komunikační styl než partnerský, musíš to změnit.
 Ne snad naše zásluhy, ale víra v jeho dobrotu a vědomí závislosti na Bohu je to, co právě jemu dělá radost! Mé skutky zbožnosti i modlitby mají být prodchnuty tímto vědomím.

(Komentář: Řím 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 16. 10. 2021

 Maria, učitelka modlitby. Hleď, jak prosí svého Syna v Káni. A jak naléhá důvěřivě, vytrvale. A jaký úspěch má. Uč se od ní.
 Dokážeš rozpoznat zabijáky komunikace? Mezi hlavní patří internet, telefonování, SMS a televize. Víš o tom, že průměrný pár tráví smysluplným rozhovorem méně než hodinu týdně, zatímco sledováním televize několik hodin denně.
 Abrahám, otec víry, který se odhodlal dát Bohu to nejcennější, ať je i mým průvodcem v situacích, kdy nemohu pochopit Boží vůli… V těch chvílích jsem i já Abrahámovým

(Komentář: Řím 4,13.16-18)

Myšlenky na neděli, 17. 10. 2021

 Jak málo máš lásky k Bohu, vzdáš-li se bez boje pod záminkou, že to není těžký hřích?
 Dáváš každému možnost, aby mohl vyjádřit svůj názor? A když už ho svobodně vyjádří, nekritizuješ, nejsi ironický nebo ješitný? Rozdílnost názorů je zdravá a respektování odlišného názoru přináší užitek všem.
 Je smutné sledovat, jak sami učedníci mnohdy Ježíšovi nerozumí. Pán nepřinesl novou formu politického uspořádání či rozdělení si světa. On přinesl spásu. Dokážeme tyto skutečnosti od sebe oddělit? Zdá se, že člověk přemýšlí jen v kontextu vlastního světa, sebezajištění, ohodnocení, moci… Jak jen vysvětlit, že spása nesouvisí s otázkou peněz či politického vlivu? Jak jen přesvědčit člověka, že v jeho životě jde o cosi věčného, co nekončí např. ztrátou funkce? Vzájemné pochopení znamená hledat, co nám druhý sděluje, snažit se vcítit do jeho myšlení, strachů, radostí, vizí, jak to činí Kristus. Teprve pak je možné uplatnit kritiku, protože jsme porozuměli a můžeme vidět chyby v logické či emocionální myšlenkové struktuře člověka, kterému nasloucháme. Ale to znamená být připraven korigovat svět vlastních představ, snů a zvyků.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 10. 2021

 Nečinnost je věc naprosto nepochopitelná u člověka s duší apoštola.
 Myslíš kreativně? Trávíte společně čas jako rodina? Zavoláš někdy svému partnerovi během dne a pozveš ho na oběd? Využíváš čas, kdy vozíš děti do školy nebo na trénink, aby sis s nimi povídal?
 Jediný Lukáš, „milý lékař“, je v těžké chvíli s Pavlem. Ať je nám vzorem ve stálosti a spolupráci v církvi. Jeho evangeliu vděčíme za přiblížení Mariiny osobnosti a zprávu o Ježíšově dětství.

(Komentář: 2 Tim 4,9-17b)

Myšlenky na úterý, 19. 10. 2021

 V Kristu nacházíme všechny ideály. Je Král, je Láska, je Bůh.
 Komunikaci je možné začít kdekoli, fungovat bude ale jenom tehdy, když z ní uděláš svou prioritu.
 Nepříčí se mi v mém aktivismu představa Boha, který „obchází a slouží“? Asi bych měl své představy o něm poopravit. A moje služba se tím také změní…

(Komentář: Lk 12,35-38)

Myšlenky na středu, 20. 10. 2021

 Vše, co činíme z lásky, dosáhne velikosti a krásy.
 "Každý se snažme vyhovět bližnímu. Usilujme o prospěch a posílení druhých." (Římanům)1
 Když si uvědomím, co vše od Pána mám, musí to vést k povzbuzení ve službě. Rozhodně ne pro strach z ran holí, ale právě kvůli tomu všemu, co mi dává!

(Komentář: Lk 12,39-48)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 10. 2021

 Až se přiblížíš ke svatostánku, vzpomeň si, že On na tebe čeká už dvacet století.
 „Nevím, jaký bude váš osud, jednu věc ale vím, opravdu šťastní budou jedině ti z vás, kdo budou hledat a nacházet, jak sloužit.“ (Albert Schweitzer)
 Oheň, rozdělení. Různost a neporozumění mezi lidmi – ovšem právě jen kvůli postojům k Ježíšovi – jsou zde jím samým předpovězené. K Ježíšovu následování nepatří „pohoda“ za každou cenu.

(Komentář: Lk 12,49-53)

Myšlenky na pátek, 22. 10. 2021

 Nezapomeň, že bolest je zkušebním kamenem lásky.
 Nejsi oblíbený? Důvodem může být pýcha - nikoho nebaví setkávat se s někým, kdo si myslí, že je lepší než všichni ostatní.
 Ježíšova výtka „Jak to, že nedovedete posoudit tuto dobu?“ je určena i mně, pokud se nezměním a ustrnu ve svém zakonzervovaném pojetí víry. Náš Pán i zde nabádá k pochopení procesu dějinnosti, k inkulturaci evangelia.

(Komentář: Lk 12,54-59)

Myšlenky na sobotu, 23. 10. 2021

 Svatý růženec je mocná zbraň. Používej ji s důvěrou a podivíš se nad výsledky.
 Nejsi oblíbený? Důvodem může být pýcha - nejistota. Pokud jsi nepřijal sám sebe, nemůžeš to očekávat od druhých.
 Ježíš opravuje naši představu o Bohu, který bezprostředně trestá. Naopak, nechává nám dost času, abychom přinášeli plody.

(Komentář: Lk 13,1-9)

Myšlenky na neděli, 24. 10. 2021

 Nekritizuj záporně, nemůžeš-li chválit, neříkej nic.
 Nejsi oblíbený? Důvodem může být náladovost. Pokud lidé nikdy nevědí, co od tebe čekat, přestanou si tě všímat.
 Před týdnem jsme si v evangeliu připomněli dva Ježíšovy učedníky, kteří se snažili získat výhodná místa v novém politickém uspořádání, jak se domnívali. Jako protiklad se v evangeliu nyní objeví slepý žebrák. Bezmocný, není ani na cestě ani ve městě…, sedí u cesty jako outsider. On však spatřuje naději v Mesiáši. Nenechá se odbýt konvencemi, davem, beznadějí a běží za tím, v koho uvěřil… A Ježíš mu vrací zrak. V té chvíli jako správný učedník neodchází pryč, ale jde za Ježíšem. Ten právě vyšel z Jericha a stoupá příkrým pouštním údolím na Velikonoce do Jeruzaléma. Bartimaios se tak stane svědkem smrti a vzkříšení Krista. A o to v celém evangeliu jde. Vždyť pravá misie nezavádí normalizované postupy, ale otevírá cestu hledajícím, aby našli spásu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 10. 2021

 Uvědomuješ si, že jsi slabý. A to také jsi. Přesto - spíše proto, tě Bůh vyvolil. Na tobě žádá pouze odevzdanost.
 Nejsi oblíbený? Důvodem může být perfekcionismus. Lidé respektují touhu po dokonalosti, ale děsí je, když má někdo nereálná očekávání.
 Neškodí připomenout ani dnešnímu křesťanovi, že náš vztah k Bohu není otroctví, ale synovství. Právě vědomí společného Otce tvoří bratrské vztahy.

(Komentář: Řím 8,12-17)

Myšlenky na úterý, 26. 10. 2021

 Když se opravdu odevzdáš Bohu, nebude potíží, které by dovedly otřást tvým optimismem.
 Nejsi oblíbený? Důvodem může být cynismus. Lidé nechtějí, aby na ně pršel pesimismus od někoho, kdo vidí mrak v každé čáře po letadle.
 Lidský hřích, sobectví, působí porušení; nejen lidské duše, ale i přírody, kterou člověk drancuje. Celé tvorstvo doslova úpí očekáváním. Od člověka, který dostal „první dary Ducha“, očekává Bůh rozumnější chování…

(Komentář: Řím 8,18-25;)

Myšlenky na středu, 27. 10. 2021

 Mše je dlouhá, říkáš a já dodávám: protože tvoje láska je krátká.
 Všímej si, jak moc mluvíš o sobě, a rozhodni se obrátit poměr ve prospěch věnování pozornosti druhým. Bible říká: „… každý se snažme vyhovět bližnímu. Usilujme o prospěch a posílení druhých“ (Římanům 15:2, B21)
 Možná, když je má modlitba oproštěná od slov, když jsem prázdný před Bohem, může do mě vlít svého Ducha. V takové modlitbě mohu a mám být obrazem Jeho Syna!

(Komentář: Řím 8,26-30)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 10. 2021

 Nevynechávej návštěvy u svatostánku. Po svých obvyklých modlitbách řekni Ježíši přítomnému ve svatostánku vše o svých denních starostech. A on ti dá světlo a odvahu pro tvůj život křesťana.
 „Říkej jen to, co pomáhá, dávej každé slovo jako dar.“ (Eugene Peterson)
 Náš Pán si vyvolil svých Dvanáct po noci, kterou strávil v modlitbě. Chci s Ježíšem bdít a modlit se za svou zemi, za nástupce apoštolů v mé vlasti…

(Komentář: Lk 6,12-19)

Myšlenky na pátek, 29. 10. 2021

 Sebepoznávání nás přivádí přirozeně k pokoře.
 Jedna z nejlepších věcí, kterou můžeš pro lidi udělat je, že od nich budeš očekávat vždy to lepší, co v nich je.
 Z přítomnosti Ježíšovy neměli radost, ale „dávali si na něj pozor“. Kéž takový nikdy nejsem, ani ve vztahu ke služebníkům církve.

(Komentář: Lk 14,1-6)

Myšlenky na sobotu, 30. 10. 2021

 Nezapomínej, že na zemi každá velká věc měla malý začátek.
 Ke čtení Bible přistupuj čestně. Když se jeden nový křesťan na biblické studijní skupince přiznal, že mu dělalo problém určitým částem Bible věřit, ostatní se usmívali a tleskali. Netleskali zprávě o jeho nevěře, ale tomu, že byl natolik poctivý, aby přiznal své pochybnosti. Neboj se, Bůh se na tebe nebude zlobit. Dokud nebudeš ochotný o svých pochybnostech mluvit, nemůže je s tebou vyřešit. Když Tomáš zpochybnil fakt vzkříšení, Ježíš se mu zjevil jen proto, aby ho přesvědčil. A on se zjeví i kvůli tobě! Je chybou nutit se něčemu věřit, nebo se naopak raději určitým tématům vyhýbat, protože by tě to zneklidňovalo. Ježíš řekl: „Jakmile však přijde on, Duch pravdy, uvede vás do veškeré pravdy … On mě oslaví, neboť vám bude zvěstovat, co přijme ode mne“ (Jan 16:13-14).
 Láska k Pánu ať spočívá v radosti z jeho přítomnosti. Ani nemusím trvat na nejbližším místě u něj. Model pro uspokojivé a vyrovnané vztahy v církvi!

(Komentář: Lk 14,1.7-11)

Myšlenky na neděli, 31. 10. 2021

 Začít dovedou všichni. Vytrvat dovedou jen svatí.
 Bibli čti s dychtivým oekáváním. Když se dostaneš na autogramiádu, setkáš se s autorem a on ti podepíše svou knihu, budeš z ní mít úplně jiný pocit. Budeš si ji považovat. Stejné je to s Biblí. Když ji čteš s dychtivým očekáváním, objeví se autor. Když čteš jeho slova, začneš vnímat jeho přítomnost a uvědomuješ si, že k tobě mluví osobně. Ježíš řekl: „Co dává život, je Duch, tělo samo nic neznamená. Slova, která jsem k vám mluvil, jsou Duch a jsou život“ (Jan 6:63). Když otevíráš Písmo s dychtivým očekáváním, nikdy od něj nevstaneš zklamaný.
 Co znamená „milovat“? Čeština dnes toto slovo zcela převrátila a zaměnila za sex. Milovat ale neznamená „užívat si“ nebo zakoušet rozkoš. Milovat znamená žít pro druhého. Nikoli brát, ale dávat. Co tedy znamená milovat Boha? Jde o vztah, v němž Bohu nasloucháme, záleží nám na tom, jak věci vidí on. Ctíme ho, neseme v srdci. Láska myslí na dobro druhého. A tak milovat bližní znamená především mít na paměti dobro druhých. Mimochodem, učitel Zákona z evangelia ocenil Krista za jeho odpovědi, a to přesto, že ho přišel zkoušet. A také Ježíš s tímto člověkem jedná s velkou úctou. Zachovávání podstaty Božích přikázání buduje veliké mosty.

(Nedělní čtení)