† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na srpen 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl: Za přátelství ve společnosti - modleme se, abychom i v okolnostech sociálního, ekonomického a politického napětí nabyli odvahu a odhodlání vést dialog a nabízet přátelství.
    Národní úmysl: Děkujeme Bohu za mladé lidi a prosíme, aby obdařil jejich srdce novou milostí a aby dobře rozlišovali podstatné kroky ve svém životě. Modleme se také za organizátory, hosty a samotné účastníky Celostátního setkání mládeže v Hradci Králové.


Myšlenky na neděli, 1. 8. 2021

 Život z víry není o tom, že máme neustálý pokoj a žijeme si v růžové zahradě. Ale Kristus je s námi ve všech těžkostech a temných chvílích. On nás z toho vyvede, nenechá nás v bažině.
 Lidé mohou při vzpomínce na tebe vybavit tvé úspěchy a mohou s obdivem mluvit o tom, co jsi dokázal pro sebe získat. Ale nejvíce si budou pamatovat to, co jsi udělal pro ostatní.
 Ježíš jasně říká, že pokrm k životu nám dá jen on. Ale lidé hledají svoje vlastní skutky, které by jim zaručily takovou plnost. Nezajímají se o Boha, ale o sebe. Ježíš tedy vysvětluje, že žádný člověk nemůže dát život sám sobě. „To je skutek Boží.“ Znamená to, že nemáme nic dělat? Ale máme! Je třeba přijít k Ježíši. A to je někdy nejtěžší úkol celého života. Opustit sebe a přijít ke Kristu. Problémy pomáhají otevřít oči, spásu si v posledku nikdo nezajistí sám.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 2. 8. 2021

 Kristovo světlo osvěcuje každou temnotu.
 Jestli chceš být požehnáním pro ostatní, musíš projevovat skutečný zájem o lidi a musíš být schopen docenit, jak velký dopad může mít dobrý odkaz.
 Ježíšův soucit vede k poslání učedníků: vy jim dejte najíst! Pověření i pro mě: jsem schopen se nejen dělit, ale i rozdávat?

(Komentář: Mt 14,13-21)

Myšlenky na úterý, 3. 8. 2021

 Vzájemným poznáváním roste úcta mezi námi.
 „Když sázíme stromy, o nichž velmi dobře víme, že v jejich stínu nikdy nebudeme sedět, můžeme říct, že jsme začali objevovat smysl lidského života.“ (Pedagog D. Elton Trueblood)
 Strach z Pána, možná někdy strach z církve překonám, pokud mu půjdu vstříc! On mě podrží…

(Komentář: Mt 14,22-36)

Myšlenky na středu, 4. 8. 2021

 Kostel je místem setkání člověka s Bohem. Lidé by si měli uvědomit, že i v jejich městě to může být místo, kam mohou zajít, když je jim těžko.
 „V čase, který je nám svěřen, bychom měli žít a pracovat tak, aby to, co k nám přišlo jako zrno, bylo květem pro další generaci, a to co se k nám dostalo jako květ, bylo pro ni ovocem. Toto vyjadřuje skutečného ducha lásky k lidstvu.“ (Skvělý řečník Henry Ward Beecher)
 Žena vstoupila s Ježíšem do dialogu. Třeba mu i oponovala. Moje modlitba může být účinnější, přednesu-li mu i já své námitky. Dostanu zřejmě i já víc!

(Komentář: Mt 15,21-28)

Myšlenky na čtvrtek, 5. 8. 2021

 Je důležité o věcech mluvit, tříbit názory. Pak je ale potřeba nabídnout ruce a konkrétně něco udělat.
 Nikdy není příliš brzy na to, abys začal přemýšlet o tom, co chceš, aby tvůj život znamenal, až už tu nebudeš.
 Hádka s Hospodinem nám může být povědomá; ale přesto jen On působí, že životodárná voda napájí…

(Komentář: Nm 20,1-13; Žl 95;)

Myšlenky na pátek, 6. 8. 2021

 Když se modlí lidé, kteří Bohu důvěřují, tak je vyslyší. Konkrétní forma už je na Bohu a na tom daném člověku. On to vždy udělá tak, jak je to pro člověka nejlepší.
 Většina z nás si nemůže vybrat, kdy a jak zemře. Všichni se ale rozhodujeme, jak budeme žít. A to je odkaz, který zanecháme těm, kteří nás budou následovat.
 Tito tři apoštolové uvidí zblízka Pánovu úzkost v Getsemanech. Kéž dny, kdy vnímáme Pánovu slávu, jsou průpravou k tomu, abychom neselhali, až bude třeba vydat svědectví.

(Komentář: Mk 9,2-10)

Myšlenky na sobotu, 7. 8. 2021

 Pokud není člověk pánem sám nad sebou a svou vůlí, tak se propadá blíž k živočišné říši.
 Dnešek je všechno, co máš. Pamatuj na slova na náhrobku: „Čekal jsem to, ale ještě ne teď!“ Všichni doufáme v dlouhý život, ale nikdo z nás neví, zda se dožije zítřka. „Nechlub se zítřejším dnem, vždyť nevíš, co den zrodí“. (Přísloví 27:1)
 Naše nedostatečnost a neschopnost podílet se na Ježíšových mocných činech je i dnes zřejmá. Pane, dej nám víc víry!

(Komentář: Mt 17,14-20)

Myšlenky na neděli, 8. 8. 2021

 Co jsi k sobě připoutal, za to jsi odpovědný.
 Ježíšova rodina nechápala jeho povolání, jednou si dokonce mysleli, že je šílený. Přesto když Ježíš dospěl ke konci života, mohl říci: „Já jsem tě oslavil na zemi, když jsem dokonal dílo, které jsi mi svěřil“ (Jan 17:4). Když budeš čekat, až ti všichni budou rozumět a budou s tebou souhlasit, nikdy neuděláš to, k čemu tě Bůh povolal.
 Ježíš říká něco naprosto neslýchaného: „Chléb, který já dám, je mé tělo, obětované za život světa.“ Spojení chleba-pokrmu a vlastního těla umírajícího za svět? Jaké drama máme před očima, ale nevidíme ho… Někdo dává všechno, co má, čím je…, abychom my mohli žít. Přijmeme tento pokrm? Nasytíme se tímto darem pro život?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 9. 8. 2021

 Mše svatá bude vždy vrcholem pocty Bohu. Není nic většího.
 Jaké jsou první okamžiky tvého dne? Zapneš televizi? Nebo spěcháš do koupelny? Anebo dovolíš, aby se na tebe hned navalil seznam úkolů? Zkus místo toho zůstat v klidu ležet a dovol Bohu, aby k tobě mluvil. Když je tvá mysl čistá a srdce otevřené, Bůh ti sdělí svůj vhled do věcí a ujistí tě, že dnes bude s tebou.
 Nevěsta, pocházející z izraelského lidu, zasnoubená Kristu. Spolupatronka Evropy, kontinentu, který svého Snoubence přehlíží. Pozná jej, až přijde?

(Komentář: Mt 25,1-13)

Myšlenky na úterý, 10. 8. 2021

 Kristus je živý a je součástí naší rodiny.
 "Mlčení nemusí být nepříjemné ani trapné, protože být s někým, koho miluješ, aniž by bylo třeba slov, je krásný a uspokojivý způsob komunikace." (Spisovatelka Colleen Townsendová Evansová)
 Byl tam, kde je Kristus. Tedy zvláště v chudých, mezi smutnými, s opuštěnými. Tam jsou dle jáhna Vavřince poklady církve. I dnes!

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na středu, 11. 8. 2021

 Pokud je mezi mnou a druhým člověkem vztah přátelství, pak mě jeho jinakost obohacuje. Nemusím mít strach z toho, že by mě ohrožovala. Naopak mě může inspirovat.
 "Někdy budou tvými nejmocnějšími modlitbami spíše myšlenky než slova. Tvá slova jsou omezena tvou slovní zásobou, ale myšlenkový život je arénou s nekonečnou kapacitou, v níž ti Bůh může dát koncepce, které změní tvůj život." (Spisovatelka Colleen Townsendová Evansová)
 Mohu vnímat Mojžíše jako patrona těch, kdo o něco usilují, ale nedočkají se výsledku. Svým způsobem úděl každého z nás. Nemá být ale onou vytouženou zemí Jeho království, které je už mezi námi?

(Komentář: Dt 34,1-12)

Myšlenky na čtvrtek, 12. 8. 2021

 Bůh dokáže akceptovat naši nedokonalost. V tom je Boží vedení nádherné.
 Ztiš se a dovol, aby do tebe mohly pronikat Kristovy myšlenky.
 Archa, symbol Boží přítomnosti uprostřed jeho lidu. I dnes jde Bůh před námi. Nechám se jím předcházet a doprovázet?

(Komentář: Joz 3,7-10a.11.13-17)

Myšlenky na pátek, 13. 8. 2021

 Je třeba být pevně zakotven ve své víře. To je bod, ze kterého můžu věci kolem sebe posuzovat.
 Bůh se může postarat, abys „věděl“ všechno, co máš dělat. Proto věnuj první okamžiky dne jemu.
 Historie, ve které se Hospodin projevoval jako ochránce, má oslovit i nás. Uvědomím si, jak Bůh vedl statečné lidi v době naší nesvobody a pronásledování. Kéž rosteme dík jejich odvaze!

(Komentář: Joz 24,1-13)

Myšlenky na sobotu, 14. 8. 2021

 Bůh nás sem přivedl, dal nám zemi, kterou jsme nevybudovali. Náš úkol je, abychom to budoucí generaci předali krásnější, než jak jsme to převzali my.
 Manželství je jedním s oblíbených Satanový chcílů. A pokud je tvůj domov harmonický a požehnaný, pokusí se na něj zaútočit. On chce být třetí stranou vašeho vztahu. Chce využít tvých slabin, aby mohl rozeštvávat a vyvolávat pocit zklamání. Nabudí v tobě nerealistická očekávání a od postoje služebníka odvede tvou pozornost k tomu, že se začneš užírat. Bude podněcovat tvou představivost nezdravými vztahy, až dosáhne toho, že cílem vašeho svazku a ovzduším panujícím ve vaší rodině přestane být Boží přítomnost. Dávej si proto pozor na jeho útoky a staň se ochráncem své rodiny.
 Volba svobodného rozhodnutí je určena i mně. Důsledky rozhodnutí ponesu. V době starozákonní se lid rozhodl z touhy přežít. V novozákonní době se mám rozhodnout z lásky!

(Komentář: Joz 24,14-29)

Myšlenky na neděli, 15. 8. 2021

 Nemusím dělat všechno, ale mám dělat pořádně to, co dělám.
 Tvůj způsob myšlení určuje tvou náladu. Myšlenky přicházejí stále. Ve chvíli, kdy někdo vejde do místnosti, můžeš vycítit konflikt nebo pocítit spokojenost, žárlivost či radost a podobně. A postoje jsou nakažlivé, určují klima tvého domova jako termostat.
 Ježíš říká něco naprosto neslýchaného: „Chléb, který já dám, je mé tělo, obětované za život světa.“ Spojení chleba-pokrmu a vlastního těla umírajícího za svět? Jaké drama máme před očima, ale nevidíme ho… Někdo dává všechno, co má, čím je…, abychom my mohli žít. Přijmeme tento pokrm? Nasytíme se tímto darem pro život?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 16. 8. 2021

 I můj omyl si Bůh může použít k tomu, aby změnil něco v mém životě nebo v životě někoho dalšího.
 Porozumění přichází s nasloucháním. Láska znamená více naslouchat a méně mluvit. Naslouchej dostatečně dlouho, aby se mohly projevit ukryté emoce. Naslouchej dostatečně pečlivě, abys porozuměl. Naslouchej dostatečně pozorně, abys mohl posoudit skutečné potřeby svého partnera. Otázky, které kladeš, mohou odhalit, jak moc ti na něm záleží, proto se ptej jemně, opakovaně, a než odpovíš, modli se a odpověď si dobře rozmysli.
 Nevěsta, pocházející z izraelského lidu, zasnoubená Kristu. Spolupatronka Evropy, kontinentu, který svého Snoubence přehlíží. Pozná jej, až přijde?

(Komentář: Mt 25,1-13)

Myšlenky na úterý, 17. 8. 2021

 V našem životě bychom neměli pokažené věci hned vyhazovat. Příliš jsme si zvykli, že vše vyměňujeme, přechází to i do mezilidských vztahů. Nesnažíme se opravovat, ale vyměňujeme.
 Jednou šel jeden duchovní po ulici a uviděl skupinu chlapců okolo nějakého psa. Zeptal se jich, co dělají. „Tenhle pes se tady toulá po čtvrti,“ odpověděl jeden z kluků. „Všichni si ho chceme vzít domů, mít ho ale může jenom jeden z nás. Tak jsme se dohodli, že ho dostane ten, kdo dokáže říct největší lež.“ „Chlapci, do soutěže byste neměli zaplétat lež,“ řekl kazatel. Potom jim přednesl kázání o tom, že lhát je hřích, a zakončil je slovy: „Když jsem byl ve vašem věku, nikdy jsem nezalhal.“ Na chvilku zavládlo mrtvé ticho. A zrovna když si začínal myslet, že pronikl k srdcím chlapců, jeden z nich s hlubokým povzdechem řekl: „No dobře, dejme toho psa kazateli!“
 Byl tam, kde je Kristus. Tedy zvláště v chudých, mezi smutnými, s opuštěnými. Tam jsou dle jáhna Vavřince poklady církve. I dnes!

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na středu, 18. 8. 2021

 Když dělám věci sám, trochu to ztrácí smysl. Smysl to má, když to dělám s ostatními, když se o tom pak můžeme společně bavit. Utváří se tím společenství.
 Pokud zalžeš, musíš si vždycky zapamatovat, co jsi řekl. Jenomže nemáš tak dobrou paměť, takže je pravděpodobné, že budeš jednou odhalen.
 Mohu vnímat Mojžíše jako patrona těch, kdo o něco usilují, ale nedočkají se výsledku. Svým způsobem úděl každého z nás. Nemá být ale onou vytouženou zemí Jeho království, které je už mezi námi?

(Komentář: Dt 34,1-12)

Myšlenky na čtvrtek, 19. 8. 2021

 Bůh mě provází s mateřskou láskou, kterou mě celý život něžně vede. Nemusím čekat velké prožitky a zvraty, ale setkávám se s Ním v nejobyčejnějších věcech, v každodenním životě.
 Pokud zalžeš, musíš žít s vědomím, že jsi lhal a znesvětil svůj charakter. A to je velice tíživé.
 Archa, symbol Boží přítomnosti uprostřed jeho lidu. I dnes jde Bůh před námi. Nechám se jím předcházet a doprovázet?

(Komentář: Joz 3,7-10a.11.13-17)

Myšlenky na pátek, 20. 8. 2021

 Ranní modlitba je velmi důležitá. Potřebujeme zvlášť na začátku den, aby nás Někdo dobře naformoval.
 Když se budeš chtít modlit, přijde ti ze všeho nejdříve na mysl to poslední, o čem bys chtěl s Bohem mluvit - tvé lži.
 Historie, ve které se Hospodin projevoval jako ochránce, má oslovit i nás. Uvědomím si, jak Bůh vedl statečné lidi v době naší nesvobody a pronásledování. Kéž rosteme dík jejich odvaze!

(Komentář: Joz 24,1-13)

Myšlenky na sobotu, 21. 8. 2021

 Modleme se modlitbu Anděl Páně. Už naši předkové věděli, že polední zvon v sobě nese předěl dne. Je to okamžik k zamyšlení, co jsem chtěl udělat a neudělal. Poledne v sobě nese možnost nápravy.
 Vytrvalost ti pomůže, když tě přátelé zradí, zklamání zašeptá „vzdej to“ a pochybnosti řeknou „to není možné“. Vytrvalost je tvou kotvou v životních bouřích, tvým kompasem, když jsi ztracený, a motorem, který tě vždy dál.
 Volba svobodného rozhodnutí je určena i mně. Důsledky rozhodnutí ponesu. V době starozákonní se lid rozhodl z touhy přežít. V novozákonní době se mám rozhodnout z lásky!

(Komentář: Joz 24,14-29)

Myšlenky na neděli, 22. 8. 2021

 Bůh mě má rad, a i když udělám cokoliv, tak mi vždy znovu nabídne možnosti k tomu, abych mohl žít krásně, smysluplně a mohl využívat své schopnosti.
 „Neboj se, já jsem tě vykoupil, povolal jsem tě tvým jménem, jsi můj. Půjdeš-li přes vody, já budu s tebou, půjdeš-li přes řeky, nestrhne tě proud, půjdeš-li ohněm, nespálíš se, plamen tě nepopálí“ (Izajáš 43:1-2).
 Ježíš pracuje současně na několika rovinách. V celé šesté kapitole Janova evangelia čteme o významu eucharistie. Ale zároveň Ježíšova slova směřují ke zkoušce víry. Teprve ve světle celých Velikonoc bude jasné, jak to Kristus myslel. Snoubí se tu oběť, smlouva s Bohem, naprosté sebedarování, vykoupení… Do této chvíle je obtížné porozumět, jak to celé Pán myslí. Podobně jako v prvním čtení Izraelité stojí před volbou: opřít se vírou o Boha a uvěřit, že přes všechny vnitřní otazníky Hospodin ví, jak dostát svému slibu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 23. 8. 2021

 Ohleduplnost je součástí života. Žít jeden pro druhého je obdivuhodné.
 Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát“ (1. Korintským 10:13).
 Vzor pro mě i církev: účinná, skutky plodící víra, obětavá láska. Ze soluňské církevní obce jednou vyjdou i dva bratři na naše území…

(Komentář: 1 Sol 1,1-5.8b-10)

Myšlenky na úterý, 24. 8. 2021

 Dělat to, co nikdo nedělá. Kde je hodně lidí, tam nejsi potřeba.
 „Nikomu nechceme klást do cesty žádnou překážku, aby naší službě nebylo co vytknout. Naopak, ve všem se osvědčujeme jako Boží služebníci: ve veliké vytrvalosti, v souženích, nedostatcích a úzkostech, v ranách, vězeních a zmatcích, ve vyčerpáních, bděních a hladověních, v čistotě, porozumění, trpělivosti a laskavosti, v Duchu svatém, v upřímné lásce, ve slově pravdy a v Boží moci, s výzbrojí spravedlnosti napravo i nalevo, se slávou i pohanou, se špatnou i dobrou pověstí…“ (2. Korintským 6:3-8, B21)
 I dnes se mnozí při pohledu na církev ptají: co může z této instituce vzejít dobrého? Kéž jsme jako tento apoštol přímí a není v nás lsti!

(Komentář: Jan 1,45-51)

Myšlenky na středu, 25. 8. 2021

 Nikdo a nic není zbytečné, se vším lze pracovat a může to přinést radost dalším lidem.
 Pokud se soustřeďuješ na své obavy místo na Boží věrnost, umožňuješ satanovi, aby tě trápil - nedopřávej místa ďáblu.
 V době pronásledování u nás pracovalo mnoho kněží v továrnách, dílnách, laboratořích. Podobnost s vyčerpávající fyzickou prací, kterou si Pavel vydělával na své potřeby. Nezapomeňme na tento styl pastorace!

(Komentář: Mt 23,27-32)

Myšlenky na čtvrtek, 26. 8. 2021

 Musíme svou práci dělat tak zajímavě, aby inspirovala další.
 „Všechny dny utištěného jsou zlé, kdežto kdo je dobré mysli, má hody každodenně“ (Šalomoun - Přísloví 15:15).
 Vzájemná láska je odrazem Ježíšova vztahu k Otci. V tomto vztahu je ať prožíváno očekávání Ježíšova příchodu.

(Komentář)

Myšlenky na pátek, 27. 8. 2021

 Bůh je dobrý, Ježíš nás zachránil a pomůže nám, když ho budeme prosit.
 Pokud máš obavy z toho, co je před tebou, zastav se a ohlédni se zpět na Boží věrnost: „Věrný je ten, který vás povolal…“ (1. Tesalonickým 5:24).
 Držení těla v kázni – v době antické s jejím kultem krásy – bylo pro první křesťany obtížné. Jednota těla a ducha je však právě ovládáním krásně vyjádřena.

(Komentář: 1 Sol 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 28. 8. 2021

 Začít není problém, důležité je vědět, co chci, přesvědčit o tom druhé a vytrvat a pověsit to celé na Krista.
 Říkáš si, že jsi zklamal Boha a nevíš, zda od něj můžeš očekávat, že ti pomůže? Můžeš, protože: „Jsme-li nevěrní, on zůstává věrný, neboť nemůže zapřít sám sebe“ (2. Timoteovi 2:13).
 Živit se prací vlastních rukou nebyl pouhý příkaz. Pavel se svými druhy šli sami příkladem! Copak si odnesou druzí, když pozorují můj životní styl?

(Komentář: 1 Sol 4,9-11)

Myšlenky na neděli, 29. 8. 2021

 K cíli vedou různé cesty a je jen na mně, zda pojedu na kánoi, na kole či pěšky. Ale podle toho se připravuji.
  Ještě předtím, než tě Bůh vykoupil a učinil svým dítětem, byl si vědom tvých chyb, nedostatků a selhání. Přesto jeho Slovo říká: „… Pán je věrný; on vás posílí a ochrání od zlého“ (2. Tesalonickým 3:3).
 Církev je vnímána jako instituce zachovávající dávné tradice. Kde je hranice mezi mechanickým, bezduchým ulpěním na stále stejném a mezi skutky, symboly a myšlenkami oživenými v aktuální situaci mocí Božího ducha? Nejednou se ukazuje, že zachovávání tradic je vlastně formou útěku do jistoty před ohrožujícím světem stále nového rozhodování se. Opakem je potřeba mít něco stále jinak, nezvykle, být hlavně jiní než ostatní… Ježíš dává návod: Duchovní kvalitu nedává tradice, zvyk, móda…, ale to, co je skutečnou příčinou našeho jednání, tedy co motivuje jednání v našem srdci.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 30. 8. 2021

 I skrze své chyby můžeš být druhým prospěšný.
 „Nic, co stojí za to, nepřichází snadno. Poloviční úsilí nepřináší poloviční výsledky, nepřináší totiž žádné výsledky. Práce, vytrvalá a tvrdá práce je jedinou cestou k dosažení trvalého výsledku.“ (Americký pedagog Hamilton Holt)
 Dodnes je pro mnohé Ježíšovo poselství nepřijatelné. I dnes prochází Ježíš středem těch, kdo ho chtějí svrhnout. A ubírá se dál…

(Komentář: Lk 4,16-30)

Myšlenky na úterý, 31. 8. 2021

 Všechno může pominout, být zničeno, ale Bůh zůstává.
 Podle vědců zabývajících se lidskými vztahy jsou nejzdravější manželství s největším sexuálním napětím ta, která dýchají – vztahy, které se přesouvají z času blízkosti a něžností do vzdálenějších poloh, a pak se znovu setkávají, čímž se cyklus uzavírá. Proto není vždy výhodné, aby manželé pracovali spolu nebo aby se zaměřovali výhradně jeden na druhého a neměli přátele nebo kolegy mimo rodinu. Pestrost zájmů a aktivit každého z partnerů je něco, co zabraňuje, aby jeden druhého pohltili a jejich vztah za krátkou dobu vyhořel.Sdílejte se tedy, ale neduste jeden druhého. Buďte si jistí v lásce a důvěřujte jeden druhému. Uznejte, že osobní růst tvého partnera vyžaduje některé prvky, které mu nemůžeš poskytnout ty, a vyrovnej se s tím.
 Pověst, která se o Ježíšovi roznesla, vycházela z jeho mocných činů. Tichá láska, kterou mu máme dát, vyvěrá z Ducha svatého, kterého jsme přijali.

(Komentář: Lk 4,31-37)