† † †




Sebrané myšlenky dne - září 2021




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na září 2021

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:

    Všeobecný úmysl: Za udržitelný životní styl - modleme se, abychom se my všichni odvážili zvolit si skromný životní styl šetrný k přírodě a radovali se při pohledu na mladé lidi, kteří o to odhodlaně usilují.
    Národní úmysl: Děkujeme za církevní školství a prosíme za stále kvalitnější prostředí v církevních školách, kde se tisíce dětí mohou poprvé setkat s živou vírou v Krista.


Myšlenky na středu, 1. 9. 2021

 Bůh tu není jako četník nebo soudce, aby nám dával tresty nebo pokuty. Ale v zrcadle víry a úkolu, které mám, musím každý den přemýšlet o tom, co je v pořádku a kdy něco nehrálo.
 Abraham Lincoln prohlásil: „Věřím, že Bible je nejlepším darem, jaký Bůh kdy člověku dal.“
 Nejen uzdravení z horečky, ale i uzdravení vztahů. Petrova tchyně vstává, ujímá se své role a obsluhuje Ježíše i jeho přátele.

(Komentář: Lk 4,38-44)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 9. 2021

 Boží řeč je tichá. Ale dává nám mnohé pokyny. Právě zpětně lze poznat, že Bůh námi pohnul skrze přátele, knihu nebo i prostřednictvím domnělého neúspěchu, či dokonce nehody.
 Své Bibli můžeš věřit. Její proroctví se plní, její zaslíbení byla prověřena časem a její zásady pro život skutečně fungují. Víš, proč byla napsána? Jan nám dává odpověď: „Toto píšu vám, kteří věříte ve jméno Syna Božího, abyste věděli, že máte věčný život“ (1. Janova 5:13).
 Rybáři si dali poradit, ačkoli svému řemeslu dobře rozuměli. I já chci být k Ježíšovým výzvám vnímavý, zvlášť když vidím, že moje snahy jsou marné…

(Komentář: Lk 5,1-11)

Myšlenky na pátek, 3. 9. 2021

 V noci, když člověk nemůže najít klid, bych doporučil růženec. Když se člověk znovu a znovu přidržuje jeho slov, zbavuje se postupně myšlenek, které ho souží.
 Slovo „pokrytec“ pochází z řeckého slova hypokrites, které znamená herec. Pokrytectví je vyznávání víry, citů nebo ctností, kterých se dotyčný ve skutečnosti nedrží. Pravou Ježíšovu církev tvoří opravdoví věřící. Pokrytci jsou podvodníci, kteří mezi Božím lidem sedají. Jednoho měl mezi svými učedníky dokonce i Ježíš – Jidáše.
 Neubírám působivosti evangelia záplatováním, zavíráním do zaběhlých kolejí? Jak se vyrovnávám s tím, že jej druzí chápou radikálně?

(Komentář: Lk 5,33-39)

Myšlenky na sobotu, 4. 9. 2021

 Problémy nás mají vychovávat, abychom je uměli zpracovávat. Zatvrdit se, stát se nepřístupným, by znamenalo ztrácet lidskost a schopnost cítit - i vůči ostatním.
 Než si dovolíš pronést úsudek o lidech, kteří chybují a zápasí se slabinami, přečti si tato slova: „Proto nemáš nic na svou omluvu, když vynášíš soud, ať jsi kdokoli. Tím, že soudíš druhého, odsuzuješ sám sebe. Neboť soudíš, ale činíš totéž.
 Trháním klasů porušovali učedníci sobotní klid. Kéž neomezujeme Ježíšovo poselství na úzkostlivé dodržování předpisů!

(Komentář: Lk 6,1-5)

Myšlenky na neděli, 5. 9. 2021

 Podíváme-li se na Krista, on je ten, který soucítí, a tím je pro nás vzácný. Soucítění, zranitelnost, patří ke křesťanovi. Člověk se učí přijímat rány, žít i se zraněními a nacházet v tom nakonec hlubší uzdravování.
 Víme, že Boží soud pravdivě postihuje ty, kteří jednají jako pokrytci. Myslíš si snad, když soudíš pokrytce ty, a sám činíš totéž, že ujdeš soudu Božímu?
 Otevření sluchu a úst bylo víc než jen uzdravení nemocného. Slyšet a moci vyznat Boha jako Pána svého života nemusí být vůbec snadné. Je mnoho lidí, kteří jako by vůbec nezaslechli radost evangelia, i když by rádi Boha poznali. Lidé, kteří byli okolo hluchého a znali jeho nouzi, přivedli ho ke Kristu a žádali ho o pomoc. Řecké slovo parakalein znamená prosit, žádat, svolávat… Díky jejich úpěnlivé prosbě se Ježíš dotýká nemocného a probouzí jeho sluch i ústa.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 9. 2021

 Víru nemáme nikdy hotovou. Víru je třeba žít znovu a znovu v utrpení, stejně jako ve velkých radostech, které nám Bůh dává. Nikdy to není něco, co si mohu uložit jako minci.
 S pokrytci v církvi si nemusíš dělat starosti. Bůh sám roztřídí „pšenici“ a „koukol“ (viz Matouš 13:30).
 Poklady moudrosti a poznání jsou v Kristu skryté, nevnucují se. To život, naplněný obětavostí a službou, je postupně objevuje.

(Komentář: Kol 1,24 – 2,3)

Myšlenky na úterý, 7. 9. 2021

 Bůh mě miloval nejprve, dříve, než jsem dokázal milovat já. Jen proto, že mě už znal a miloval, jsem vůbec byl stvořen.
 Na počátku Bůh stvořil dokonalé lidské bytosti, které žily v dokonalém světě bez utrpení, bylo to nebe na zemi. S hříchem však přišla na svět smrt a utrpení.
 I dnes je velmi oblíbená falešná „náboženskost“. Ne plané nauky, které dělají na duši dobře, ale položení se s Kristem do hrobu, spolu s Ním i Vzkříšení – to chci prožívat. O levné náhražky nestojím.

(Komentář: Kol 2,6-15)

Myšlenky na středu, 8. 9. 2021

 Co je důležité pro každého člověka, co jeho životu teprve dodává význam, je vědomí, že je milován.
 Vrchol utrpení nastal, když Ježíš zvolal z kříže: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30). Ta slova znamenají „bylo plně zaplaceno“. Tím je myšleno, že když přijmeš Ježíše jako svého Spasitele, půjdeš po smrti do nebe a budeš žít ve slavné nové zemi, kde vše bude nové, bez hříchu a utrpení.
 Josefova odvaha a láska k Marii vytvořily zázemí pro Božího Syna. V tomto roce, zasvěceném svatému Josefovi, chci myslet na rodiny ve vztahových nesnázích…

(Komentář: Mt 1,1-16.18-23)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 9. 2021

 Víra je cesta. Dokud žijeme, jsme na cestě, a ta je také opětovně ohrožována a pokoušena.
 Začti se do kteréhokoli bulvárního plátku nebo se podívej na jakoukoli televizní talk show a zjistíš, že z „pletení se do cizích věcí“ se stal obrovský obchod. Není to ale podnikání, kterého by se měl účastnit Kristův následovník.
 Odpouštění druhým mě samotného osvobodí. A pokud dostávám od Pána mnoho, ať mě žene touha se s druhými dělit! I v tom mám být Bohu podobný.

(Komentář: Lk 6,27-38)

Myšlenky na pátek, 10. 9. 2021

 Kristus neřekl: já jsem zvyk, nýbrž pravda. Kristus nestvrzuje zvyk, naopak vede nás pryč od navyklého. Chce, abychom vyrazili na cestu, vyzývá nás k hledání toho, co je pravé.
 Ačkoli tchýně mají občas pověst těch, kdo se do všeho pletou, ani ony nesmějí na tomto trhu vládnout. Sklon ke vměšování se mají nejenom „tchýně“, ale i muži, příbuzní, kolegové a kamarádi, kteří „to přece myslí dobře“.
 Vždy je jednodušší vidět chyby těch druhých. Trám ve vlastním oku zatemňuje střízlivý a milosrdný pohled. Mohu cítit vděčnost, kdykoli mi svědomí napoví.

(Komentář: Lk 6,39-42)

Myšlenky na sobotu, 11. 9. 2021

 Církev může udávat velké, základní obrysy lidského života, říkat, kam určitě nesmím jít, nechci-li padnout. Zůstává úkolem jednotlivce, aby rozpoznal a vyčerpal různorodé možnosti své cesty.
  Na rozdíl od těch, kdo sbírají drby, vměšovatelé rádi získávají osobní informace přímo od svých obětí: „Prosím tě, jak si můžeš dovolit tak drahé auto?“ „Jakou velikost má to oblečení, co máš na sobě?“ „Kolik jste dali za ten váš dům?“ „Jak dlouho si můžeš dovolit být mimo práci?“...
 Čím víc si přiznám svou nedostatečnost a ubohost (zvlášť ve svátosti smíření), tím víc vynikne spolehlivost nauky. Přiznání mých vin se stane majákem na cestě.

(Komentář: 1 Tim 1,15-17)

Myšlenky na neděli, 12. 9. 2021

 Akt víry neznamená namlouvat si nějakou ideu nebo připisovat víře moc. Akt víry spočívá v důvěře, že Bůh je tady, že se mu mohu vydat do rukou. A pak ustoupí i hora.
 Mnohé otázky těch, kteří „to přece myslí dobře“, často neslouží ničemu jinému než uspokojení povrchní mysli. Ano, někteří lidé opravdu chtějí upřímně pomoci, nebo se dokonce chtějí za tvou situaci modlit, to se ale netýká těch, kdo se pletou do cizích věcí. Takže se nauč držet svou zvědavost v patřičných mezích.
 Petrovo nadšení z Ježíšových zázraků je celkem pochopitelné, ale Pán nasměrovává pozornost apoštolů jinam. Aby poznali nejen, co je skutečná Boží moc, ale především aby poznali vztah s Bohem, musí pro Boha „ztratit hlavu“. „Kdo svůj život ztratí pro mne…“ Dát pro Ježíše vlastní život? Není to přehnaný požadavek? Když lidé vstupují do manželství, berou se z lásky. Těší se na hezké chvíle společného života. Ale manželství je také „vydání“ sebe sama milovanému člověku, tedy „ztracení sebe pro něj“. A vůči Bohu to není jiné!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 9. 2021

 Musím začít tím, že se neohlížím na sebe, nýbrž se ptám, co chce Bůh. Musím začít tím, že se učím lásce.
 Bůh klasifikuje vměšování se do cizích věcí jako hřích, hned vedle vraždy a krádeže: „Ale ať nikdo z vás netrpí za vraždu, za krádež nebo jiný zlý čin anebo za intriky“ (1. Petrova 4:15). Takže se nepleť do cizích záležitostí!
 Při mši tak často toto pokorné vyznání opakujeme. Budu se jím snažit vyjádřit svou závislost na jeho vůli, přát si uzdravení nejen duše, ale i vztahů.

(Komentář: Lk 7,1-10)

Myšlenky na úterý, 14. 9. 2021

 Milosrdný Bůh z nás nesnímá odpovědnost, nýbrž nás odpovědnosti učí. Vede nás k tomu, abychom z toho, co je nám dáno, žili odpovědně a abychom jednoho dne před ním mohli obstát.
 až se budeš ve stáří ohlížet zpět, budou pro tebe důležité hlavně dvě otázky: Poznal jsem Boží vůli pro svůj život a udělal jsem všechno pro to, abych ji naplnil a Miloval jsem svou ženu (svého muže) a rodinu a věnoval jsem jim čas a pozornost, jakou zasluhovali?
 Ježíšova předpověď nebyla tenkrát patrně Nikodémem zcela pochopena. Ale nevzpouzíme se i my skutečnosti, že každému vítězství předchází utrpení?

(Komentář: Jan 3,13-17)

Myšlenky na středu, 15. 9. 2021

 Bůh nám dává, co je pro nás nejlepší - i když mi to předem nedokážeme rozeznat. Za nejlepší pro sebe často považujeme pravý opak toho, co od Boha dostáváme.
 Šalomoun napsal: „Před dávnými časy Bůh ustanovil … abys dělal tohle: stroj se a češ se, ať vypadáš co nejlépe. Život je krátký … miluj svou ženu, užívej si života s ní. Tohle se od tebe během tvého životního zápasu na … zemi očekává“ (Kazatel 9:7-9, přel. z angl.) Proto pečujte o sebe navzájem.
 Maria je od této chvíle i naší matkou a je s námi v našich těžkostech. Spolu s nejmladším apoštolem stojí i v blízkosti křížů naší církve.

(Komentář: Jan 19,25-27)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 9. 2021

 Jestliže hledám rychlé štěstí, pak moje víra nebude mít na růžích ustláno. Jeden z důvodů dnešní krize víry je asi právě ten, že požitek a štěstí si chceme odnášet hned, že nechceme riskovat dobrodružství, které trvá celý život.
 Pokud jde o řešení tvých obav a starostí, máš dvě možnosti – uvrhnout je na Pána, nebo si je ponechat a snažit se s nimi vypořádat sám.
 Spontánnost a vděčnost za odpuštění, za narovnání vztahů mezi mnou a Bohem! Kéž se neztrácí toto vědomí ze svátosti smíření, ke které občas přistupuji „rutinně“.

(Komentář: Lk 7,36-50)

Myšlenky na pátek, 17. 9. 2021

 Boží vůle není vůči mně vnější, cizí, je naopak mým základem. A v experimentu života lze opravdu rozpoznávat jak žít správně. Život se pak nestává pohodlným, ale správným.
 Místo abys žil s obavami a dovolil jim, aby se v tobě zakořenily, identifikuj je, a jakmile si je uvědomíš, postav se jim. A potom proměň každou obavu v modlitbu a předej ji Bohu s tím, že už se k ní nehodláš vracet, protože věříš, že se s ní Bůh vypořádá místo tebe. Strachu a starostí se sice nikdy úplně nezbavíš, ale z Boží milosti se s nimi můžeš vypořádat mnohem lépe, než to děláš právě teď.
 Možná bychom byli zaskočeni, kdybychom blíž poznali ženy, které našeho Pána doprovázely. Ježíš se však nerozpakoval obklopit se těmi, na které druzí shlíželi svrchu.

(Komentář: Lk 8,1-3)

Myšlenky na sobotu, 18. 9. 2021

 Svědomí a jeho funkce je samozřejmě něčím živým. Může v člověku vadnout nebo zrát.
 Každý máme na někoho vliv. To, jak se svým vlivem nakládáme, určuje, zda bude záporný, či kladný. Podle sociologů i ten nejvíce plachý introvert ovlivní během svého života kolem deseti tisíc lidí. Každá tvá interakce s jinou osobou ji buď obohatí, nebo ochudí. Vliv není nikdy neutrální. A nemůžeš se mu vyhnout, protože je zabudován do samotné struktury života. A vůbec nezáleží na tom, zda a jaký máš titul. Koneckonců tvůj charakter teprve ukáže, zda se k tobě tvůj titul hodí nebo ne.
 Tím, že se dnes zastavím v tichosti nad Božím slovem, si mohu být jist, že padlo do dobré půdy. Nyní zbývá nejdůležitější: s trpělivostí čekat na úrodu.

(Komentář: Lk 8,4-15)

Myšlenky na neděli, 19. 9. 2021

 Bůh má všechny podstatné rysy, které připisujeme osobě, totiž vědomí, poznání a lásku. Je tak někým, kdo může hovořit a naslouchat. To je na Bohu to zásadní.
 Ovoce Božího Ducha jsou láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. (Galatským 5:22). Pokud máš tyto kvality, možná se ptáš, jak můžeš tyto vlastnosti ukázat. Lidsky řečeno, nemůžeš. Ale pokud jsi pod vlivem Ducha svatého, pak je nejen můžeš ukázat, ale budou ve tvém životě zřetelnou realitou.
 Kde končí správná snaha zajistit sebe a blízké a kde začíná sobectví? Ježíš mluví k učedníkům o Božím plánu záchrany nejen učedníků, ale lidstva v jeho dějinách. Apoštolové ale přemýšlejí nad nejbližšími dny a nad tím, jak se udržet v Pánově přízni. Když by stejnou úvahu o „udržení se v přízni“ nahlíželi perspektivou Božího plánu, okamžitě by věci byly jasné. Není chybou hledat výhody. Chybou je hledat výhody pouze pro nejbližší čas bez ohledu na cíl, ke kterému kráčíme, a na ty, kteří jdou s námi.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 9. 2021

 Skutečný Bůh je něčím víc. Není pouhou přírodou, ale tím, co ji předchází a co ji nese. On je bytost, která umí myslet, hovořit, milovat a slyšet.
 Přijetí spásy je začátek. Jestli ale nebudeš denně trávit čas pod Ježíšovým vlivem, nedospěješ a nerozhojníš na maximum duchovní dary, které ti dal, a neobjevíš a nenaplníš své Bohem dané životní povolání.
 Výnos perského krále Kýra byl možná veden vypočítavostí. Mnozí si pamatují podobně osvobozující změny. Kéž dovedeme pochopit jásot Izraele z nově nabyté svobody.

(Komentář: Ezd 1,1-6)

Myšlenky na úterý, 21. 9. 2021

 Bůh musí dělat to, co my obrazně nazýváme "Božím hněvem", tj. musí nám klást odpor tam, kde od sebe odpadáme a kde jsme ohroženi.
 Společnost, s níž se stýkáš, ovlivňuje tvé myšlení, tvé myšlení ovlivňuje tvé činy, činy ovlivňují tvůj charakter a charakter ovlivňuje tvůj osud. Vlivu nelze uniknout. Je jako počasí, stále je nutno s ním počítat. Proto je nezbytné sledovat, jak tvé děti užívají internet, na co se dívají v televizi a s jakou společností se stýkají, protože tyto věci na ně mohou mít buď dobrý, nebo špatný vliv.
 Nekritizovali by dnes mnozí Ježíše pro jeho odvahu? Kritéria pro výběr nových apoštolů jsme dnes opravdu „zdokonalili“. Nechybí nám ale víc odvahy?

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na středu, 22. 9. 2021

 Boha mohu hledat jen tak, že odložím dominantní pozici. Místo ní v sobě musím rozvíjet ochotu, otevření se hledání. Musím být schopen pokory a čekání - a nechat jej, aby se ukázal tak, jak chce on, a nikoli jak chci já.
 Pokud jsi opravdu moudrý, budeš svůj čas trávit pod Ježíšovým vlivem. Budeš číst jeho Slovo a trávit s ním čas při modlitbě. Pravda je taková, že čím více času s ním trávíš, tím více se mu podobáš.
 Smíšené sňatky ohrožovaly samotnou existenci národa. Ezdrášova modlitba je výkřikem a poznáním: lidé si tak sami ničí to, co jim Hospodin dopřál obnovit.

(Komentář: Ezd 9,5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 9. 2021

 Člověk je povolán k tomu nejvyššímu, ale jeho svoboda mu může být velký ohrožením vzhledem k pokušení obrátit svoji velikost proti Bohu a postavit se mu naroveň.
 Když byli o letnicích učedníci naplněni Duchem svatým, byli proměněni do té míry, že si někteří lidé mysleli, že jsou opilí. Petr však řekl: „Tito lidé nejsou, jak se domníváte, opilí – vždyť je teprve devět hodin ráno. Ale děje se, co bylo řečeno ústy proroka Jóele: ‚A stane se v posledních dnech, praví Bůh, sešlu svého Ducha na všechny lidi…‘“ (Skutky 2:15-17).
 Nevede luxus a nadměrná péče o vlastní dům k zapomenutí na Hospodina? Zanedbání věci Boží je nám povědomé…

(Komentář: Ag 1,1-8)

Myšlenky na pátek, 24. 9. 2021

 Bibli jakožto Božímu slovu můžu porozumět jen tak, že ji budu číst jako jednotu, v souvislostech celku, a nikoli doslovně nebo po větách.
 Když byli o letnicích učedníci naplněni Duchem svatým, viděli odvahu Petrovu i Janovu a shledali, že jsou to lidé neučení a prostí, žasli; poznávali, že jsou to ti, kteří bývali s Ježíšem“ (Skutky 4:13).
 Hospodin korunuje lidskou snahu příslibem: jednou bude jeho dům plný slávy, která překoná „budovatelskou“ snahu. Bude to dům Kristova těla, církve!

(Komentář: Ag 1,15b – 2,9)

Myšlenky na sobotu, 25. 9. 2021

 K učení se lásce patří i to, že se člověk učí uvolňovat a překonávat své ego, že se učí darovat se, a to i tam, kde za to nic nedostává.
 Duch svatý, který je pod vlivem Krista, chce změnit i tvůj život.
 Příslib velikosti a slávy Jeruzaléma jako města bez hradeb mohu vztahovat na církev, která nemá hranice. Nebudujeme však sami obranné příkopy?

(Komentář: Zach 2,5-9.14-15a)

Myšlenky na neděli, 26. 9. 2021

 Je důležité rozpoznat, že pravá láska v sobě nese i velkou vážnost. Chce pro druhého opravdové dobro, a proto má odvahu postavit se na odpor tam, kde druhý toto dobro nevidí a kde se slepě žene do neštěstí.
 Oltář byl pro lidi znamením pokory a uznání, že Boha potřebují a jsou na něm naprosto závislí. Lze ale také postavit oltář sami „sobě“ a Boha okrást o místo, které mu v našem životě právoplatně náleží, začít tak stavět na první místo sebe. Jinými slovy, budujeme oltář pro vlastní prospěch, abychom vyvýšili sebe, uchovali se v paměti lidí, zveličili se a postavili na se piedestal.
 Není třeba rozebírat, co chybného dělají jiní. Podstatné je, co chybně děláme my… Jan v perikopě této neděle vystupuje jako někdo, kdo ani po velmi ostré výtce (Mk 9,33-37) vůbec nevnímá, že Pán mluví o své smrti. Jako by chtěl obhájit vystupování apoštolů tím, že se pohádali s jakýmsi člověkem kvůli Ježíšovi. Pán však dobře odhaluje podstatu věci. Nešlo o spravedlnost, ale o vlastní falešné ambice. Falešným motivacím či podporování křivých vášní je třeba udělat jasnou přítrž. Zmíněný obraz useknuté části těla ukazuje, že Ježíš nedovoluje s hříchem vůbec koketovat, i když se tváří jako dobro.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 9. 2021

 Já nemohu být k druhému dobrý jinak, než tak, že se nechám vést tím, co opravdu je dobro, a že se svému bližnímu snažím pomoci k tomu, aby se on sám stával dobrým. Člověk je milující právě tehdy, když se nestará jenom o své vlastní záležitosti, ale když se pokouší dávat a vidět právě ty, pro které nikdo nemá dobré slovo, protože se zdají nesympatičtí.
 Abychom nestavěli oltář sami „sobě“, stanovil Ježíš pro učednictví následující normu a vysoký standard: „Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne“ (Matouš 16:24). Tvůj „kříž“ má jediný účel – aby zemřelo tvé „já“. Jestli chceš tedy postavit oltář Pánu, musíš nejprve položit na oltář své „já“. Jsi připraven to udělat?
 Otevřenost, ochota sklonit se. Odvaha k tomu mě naplní pokojem v srdci. Zatímco povyšování nad druhé mě vnitřně ničí…

(Komentář: Lk 9,46-50)

Myšlenky na úterý, 28. 9. 2021

 Kristus ztělesňuje velikou a čistou Boží dobrotu. Nechce nám něco ztěžovat, přichází naopak, aby to nesl s námi.
 Pavel napsal: „Jestliže žijete podle těla, je vám souzeno zemřít; jestliže však Duchem usmrcujete činy těla, budete žít“ (Římanům 8:13, ČSP). Všimni si slova „zemřít“, tvá tělesnost, čili tvé ego a tělesná přirozenost, nezemře dobrovolně. Musíš ji každý den křižovat. K tomu získáš sílu jedině tehdy, když budeš denně trávit čas s Pánem v modlitbě a budeš neustále obnovovat svou mysl Božím slovem.
 Slova z knihy Moudrosti nejsou určena pouze panovníkům. Každý, kdo za někoho, za něco zodpovídáme, se jimi máme řídit. Pak bude náš národ opravdovým, živým srdcem Evropy.

(Komentář: Mdr 6,9-21)

Myšlenky na středu, 29. 9. 2021

 Správně se společně modlit a slavit eucharistii znamená, že se stávám slyšícím, přijímajícím a že se ve mně takříkajíc uvolňuje závora na dveřích, jimiž může vstoupit Kristus.
 Někdy k vyřešení problému potřebuješ moudrou a důvěryhodnou třetí stranu.
 Ježíšem slíbení andělé – poslové Boží – sestupují i dnes na jeho církev. Čím víc jsem vnímavý, tím víc mohu pozorovat jejich působení. A jejich ruku na tepu doby. Na rozdíl od naší strnulosti.

(Komentář: Jan 1,47-51)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 9. 2021

 Jedna stará katolická moudrost říká: Jakou má člověk neděli, takovou má i smrt. Jestliže Bůh a neděle naprosto zmizí ze života, chybějí rezervy k zvládnutí onoho posledního přechodu.
 Pokud jde o problémy v církvi, dal Ježíš jasné směrnice. Nejprve musíš o problému jednat v soukromí, z očí do očí. Když to nefunguje, měl by sis přibrat jednoho nebo dva další a s nimi se pokusit o řešení. Jestli nepomůže ani to, musíš přednést situaci zralým duchovním vedoucím církve a nechat je do toho promluvit (viz Matouš 18:15-17). To je biblický způsob, jak řešit neshody, a to musí být i tvoje cesta.
 Učedník poslaný Kristem jsem i já. Vyplývá to již z mého křtu. Přináším na svých cestách pokoj, uzdravuji vztahy?

(Komentář: Lk 10,1-12)