† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na březen 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za křesťanskou odpověď na bioetické výzvy - modleme se za nás křesťany, abychom tváří v tvář novým bioetickým výzvám vždy podporovali ochranu života prostřednictvím modlitby i konkrétního nasazení ve společnosti.
    Národní úmysl: Za katechumeny - modleme se za všechny, kdo se připravují na křest, aby pevně přilnuli ke Kristu a jeho církvi.


Myšlenky na úterý, 1. 3. 2022

 Náboženství od nás nežádá, abychom oplývali city, ale abychom zachovávali přikázání. Nemáme být těmi, kteří říkají "Pane, Pane", ale těmi, kdo plní Boží příkazy.
 Když na první místo postavíš peníze a rodinu dáš až na místo druhé, nebude z toho nic než bohatý neúspěch. Jestliže jsi obětoval rodinu ve prospěch kariéry, začni dělat změny! Neohlížej se zpět, byl jsi bohatý, ale bylo to politováníhodné, protože jsi žil pro nesprávné cíle.
 Ochotná mysl a odhodlání k následování – stát se podobným samotnému Stvořiteli. Odkaz a úkol i pro mě!

(Komentář: 1 Petr 1,10-16)

Myšlenky na středu, 2. 3. 2022

 Evangelium nám nařizuje, že máme milovat bližní a nepřátele, pravděpodobně je to proto, že jde o stejné lidi.
 „Kdo se žene za ziskem, rozvrací svůj dům…“ (Přísloví 15:27)
 Mt 6,1-6.16-18Přijetím křtu jsem i já Kristovým vyslancem. Kéž mě naplní touha po smíření s Bohem. V letošní postní době se chci soustředit na to, aby Bůh přišel tam, kde jsou ve společnosti nepřekonatelné bariéry. Začnu u sebe!

(Komentář: 2 Kor 5,20 – 6,2)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 3. 2022

 Všechny ctnosti se snadno pěstují na dálku, ale obtížně se uskutečňují zblízka.
 Své děti, kromě toho, že je naučíš chodit s Bohem, nemůžeš naučit nic důležitějšího, než zásadám píle, poctivosti a odpovědnosti.
 Možná budu odmítán se svým svědectvím. Provázet Ježíše a sdílet s ním i nepochopení může však být cenným impulzem k soucítění a lásce…

(Komentář: Lk 9,22-25)

Myšlenky na pátek, 4. 3. 2022

 Pravá křesťanská láska se umí přenést přes antipatie osobní, rasové, stavovské, národní. Všichni se ale nevědomky často dopouštíme jedné chyby: dostatečně neoceníme dobré vlastnosti člověka, s nímž se denně stýkáme.
 Dej svým dětem brzy nějaké neplacené úkoly, například stlát si, sbírat po sobě hračky a uklízet ve svém pokoji. Pokaždé jim pokoj prohlédni, co nejvíce je povzbuzuj, ale také jim ukaž, jakou kvalitu práce od nich očekáváš (nedbale ustlaná postel nestačí, hračky na podlaze nemají co dělat a podobně). Tím se začnou učit o hodnotě práce, o ceně práce dobře vykonané i o disciplíně při plnění příkazů člověka, který stojí v autoritě.
 Zdánlivou nepřítomnost Boha a pocit odloučení od něj zná asi každý. Ale trpělivé snášení tohoto stavu může být tím pravým postem!

(Komentář: Mt 9,14-15)

Myšlenky na sobotu, 5. 3. 2022

 Člověk se podobá Bohu, když odpouští.
 Jak budou děti růst, přiděluj jim některé práce úměrné jejich schopnostem (čistit boty, mýt auto, luxovat) a domluvte se na spravedlivé odměně. To je poučí o hodnotě peněz a naučí je to, že dobře vykonaná práce se vyplácí. Znovu platí: Srozumitelně stanov standard požadované úrovně kvality a neplať jim dřív, než bude práce řádně odvedená.
 Nekritizuji i já církev a její představitele, když se víc věnují lidem na okraji než „zbožným a věrným“?

(Komentář: Lk 5,27-32)

Myšlenky na neděli, 6. 3. 2022

 Pravé křesťanství nečeká, až se změní svět, ale věří, že ho změníme my sami.
 Kapesné dětem nedávej a neuč je, aby ho očekávaly. Spíš je nauč, že peníze se získávají prací. Není nic špatného na tom, když dáš dítěti peníze z lásky nebo jako odměnu (třeba za dobré známky), děti se však musí naučit znát vztah mezi poctivou prací a spravedlivou odměnou.“
 Náš Spasitel prochází pokušením! Zdá se to až neuvěřitelné, že si démon dovolí zaútočit na Božího Syna. Nepoznal ho, nebo si ve své pýše myslel, že dosáhne rozdělení osob v Nejsvětější Trojici? Pokušení každopádně patří k duchovní zkušenosti. Obranou není diskuse se zlem či Zlem. Obranou je plné opření se o víru v Boha. O vztah k pravému Bohu, který si nenecháme útoky zla rozvrátit. Démon užívá nejčastěji strategii vyvolání strachu a lživého překroucení skutečnosti. Jeho slova nejsou pravdivá. Ježíš se proto brání citací Božího slova. Je tedy třeba znát Boží slovo, či alespoň jeho nejdůležitější části, a připomínat si, kdo je náš Bůh. A právě to je smyslem postní doby.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 3. 2022

 Láska není možná bez oběti a právě oběť jí dodává opravdovou hodnotu.
 Asi pět set veršů v Bibli mluví o modlitbě a více než dva tisíce o zacházení s penězi a majetkem. Dnad, že proto, že finanční záležitosti často bývají uváděny jako důvod k rozvodu, protože peníze a stres jdou často ruku v ruce.
 Když mám někoho rád, podvědomě se jej snažím napodobovat. Snaha být alespoň trochu dobrý, jako Hospodin, se musí odrazit i ve vztahu k druhým.

(Komentář: Lv 19,1-2.11-18)

Myšlenky na úterý, 8. 3. 2022

 Kdo opravdu hledá Boha, najde ho i v druhých, protože všichni jsou Božím obrazem a Božími dětmi.
 Vydělávat lze však různým způsobem. Bible učí, že by za penězi měla být usilovná práce. „Zchudne, kdo pracuje zahálčivou dlaní, kdežto pilné jejich ruka obohatí“ (Přísloví 10:4), nebo „Jmění snadno nabyté se zmenšuje, kdežto kdo shromažďuje vlastní prací, tomu přibývá“ (Přísloví 13:11).
 Kéž si tuto sílu Božího slova uvědomím vždy, když je při bohoslužbě zvěstováno. Pak moje odpověď na výzvu: „Slyšeli jsme…“ bude opravdovým díkem. A nevrátí se bez účinku!

(Komentář: Iz 55,10-11)

Myšlenky na středu, 9. 3. 2022

 Abychom byli šťastní, k tomu není potřeba měnit svět, ale je třeba najít ke všem věcem správný postoj.
 Peníze musí být vydělané poctivou prací. „Kdo utiskuje nuzného, aby mu přibylo, nebo kdo dává bohatému, bude mít nedostatek“ (Přísloví 22:16).
 Ninivští inspirovali svého krále. Kajícnost začala „jaksi odspodu“. Výzva pro mě: nebudu čekat, až co druzí, a srovnávat se s nimi, ale začnu u sebe.

(Komentář: Jon 3,1-10)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 3. 2022

 Modlitba předpokládá čistotu života, ale na druhé straně také sama očišťuje, vede k mravní čistotě.
 Když se zákoník zeptal Ježíše, jaké je největší přikázání, odpověděl mu: „Miluj Boha, druhé lidi a sám sebe“ (viz Matouš 22:37-39). Všimni si, že odpověděl příkazem. To nám říká mnohé o skutečné povaze lásky a jejích skutcích. Pokud je možné lásku přikázat, pak to nemůže být jen záležitostí emocí nebo pocitů.
 Ester, královna na perském dvoře, nezapomíná na předky a jediného Boha, který vysvobozuje věrné. Kéž je mi její modlitba vzorem ve dnech, kdy se zdá, že je Hospodin daleko.

(Komentář: Est 4,17k-m.r-t (ekum. př.))

Myšlenky na pátek, 11. 3. 2022

 Kdo věří v Boží prozřetelnost, v inspiraci Ducha svatého, je duchovně stále mladý. Stále něco nového od Boha přijímá a je ochoten se den ze dne něco nového naučit.
 Ryzí láska je mnohem více než city, je to záležitost vůle. Proto nám Ježíš mohl přikázat, abychom ji vyjádřili. Je to přikázání následované závazkem. Přestože pocity jsou důležité, pravá láska působí bez ohledu na to, jak se cítíš.
 Obrácení není jen „odvrácením se“ od špatnosti, ale změnou vztahu k Bohu. On je ze své podstaty dobrý, není žádným „hlídačem“ – ale touží po mé lásce. Právě ta má být impulzem pro mé jednání.

(Komentář: Ez 18,21-28)

Myšlenky na sobotu, 12. 3. 2022

 Na světě jdou vždycky dva hříchy pospolu - jeden toho, kdo zlo dělá, a druhý toho, kdo je trpí.
 Naučil jsem se, že láska je mimo jiné rozhodnutí. Mohu milovat někoho, kdo není nutně mým oblíbencem. Mohu pro něj něco udělat nebo s tou osobou určitým způsobem jednat, protože vím, že je to tak správné, i když to pro mě není pohodlné a snadné. (Mark Sanborn v knize The Fred Factor)
 Být „zvláštním“, vyvoleným lidem, znamená úzké přátelství. On si i mě vyvolil jako první. Tato skutečnost předznamenává můj vztah k Němu.

(Komentář: Dt 26,16-19)

Myšlenky na neděli, 13. 3. 2022

 Úzké okolí křesťana má být posvěceno jeho přítomností, Duchem svatým, který žije v jeho srdci. Nejdřív ovšem musí očistit svůj vlastní chrám, a teprve pak může očistit vše, s čím přijde do styku.
 Astronomie nás vede k jedinečné události, k vesmíru stvořenému z ničeho, vesmíru s velmi jemnou rovnováhou potřebnou k zajištění přesně těch nezbytně nutných podmínek, které umožňují život. Pomineme-li možnost absurdně nepravděpodobné náhody, zdá se, že pozorování moderní vědy poukazují na, dá se říct, nadpřirozený plán ... (Fyzik a laureát Nobelovy ceny Arno Penzias)
 „Vezměte mě s sebou,“ žadoní dítě a rodiče chvíli váhají. Ale nakonec odmítnou: „To není pro malé děti. Až budeš starší…“ Kolikrát jsme nějaké podobné situace zažili, ať jako děti, nebo jako rodiče. A pak přišel vzácný den, kdy se dítě smělo účastnit… Být s Kristem na hoře byla nejen výsada, ale okamžik určité zralosti. Teď už mohou učedníci vědět víc, nahlédnout do dějinného kontextu. Ježíš není jen moudrý kazatel, filozof… On koná mocné činy jménem svého nebeského Otce… A učedníci nyní zjišťují, že je někým, komu hlavní starozákonní osobnosti stojí po boku. Kdo je tedy ve skutečnosti tento Ježíš? O něj se bude třeba opřít i v okamžiku utrpení a smrti. Je naše víra připravena?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 3. 2022

 Kdo se naučil hovořit s Bohem jako s Otcem, mluví s ním i při všem, co dělá a co vidí kolem sebe.
 Byla by větší pravděpodobnost, že do tebe udeří blesk právě ve chvíli, kdy vyhraješ první cenu v loterii, zatímco budeš umírat při pádu letadla, které bylo zasaženo meteoritem, než vznik člověka velkolepou náhodou evoluce.
 V tom všem ať se snažím být jeho obrazem! Jeho milosrdenství trvá stále, navzdory našim nevěrnostem.

(Komentář: Lk 6,36-38)

Myšlenky na úterý, 15. 3. 2022

 Zlé myšlenky jsou jako hadi; pustíš-li je do ráje srdce, usadí se tam a udělají si tam hnízdo, svou líheň.
 Objevování přírody je způsob, jak zahlédnout kousek Boží mysli. Veškerá pravda je Boží pravda, a proto Bůh sotva může být ohrožen vědeckými objevy. Bůh je skutečný, a pokud ho požádáš o pomoc, dostane se ti jí... (Francis Collins, ředitel Projektu lidského genomu)
 Mohu vnímat, že Ježíš nevyzývá k jejich svržení, odstranění, ani k revoluci. Ale ke změně chování „odzdola“. Kéž i mě doba postní inspiruje k opravdovosti…

(Komentář: Mt 23,1-12)

Myšlenky na středu, 16. 3. 2022

 Křesťanství přináší radostné poselství, že v Kristu se spojil Bůh a člověk v jednu osobu, a proto je neoddělitelná láska k Bohu a k bližnímu.
 Nikdo není tak slepý, jako ten, kdo odmítá vidět... (Richard Dawkins)
 Hodná maminka synů Zebedeových vystihla myšlení mnohých v církvi. U Pána ale platí úplně obrácené pořadí! Dokážu se s tím smířit?

(Komentář: Mt 20,17-28)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 3. 2022

 Mít rád druhé jako sebe sama - to má větší cenu než všechny oběti dohromady.
 V Bibli se píše: „Z nebe se zjevuje Boží hněv proti každé bezbožnosti a nepravosti lidí, kteří svévolně potlačují pravdu. Co se dá o Bohu poznat, je jim zřetelné, neboť jim to Bůh odhalil. Jeho neviditelné znaky – jeho věčnou moc a božství – lze už od stvoření světa rozumem postřehnout v jeho díle. Nemají tedy výmluvu“ (Římanům 1:18-20, B21)
 Bůh i dnes „jen“ napovídá. Nepřesvědčuje, neláme, nedokazuje. Ostatně dnes víme, že ani Ježíšovo zmrtvýchvstání není pro mnohé přesvědčivé…

(Komentář: Lk 16,19-31)

Myšlenky na pátek, 18. 3. 2022

 Musíme se rozhněvat proti ďáblu, ne proti hříšníkovi. Je dobré vzplanout proti zlu, ne proti lidem.
 Bůh existuje, a chce, abys ho poznal osobně.
 Kdo chce uchvátit Boží vinici jen pro sebe, postará se o to, že mu jeho správcovství bude odňato. Mohu vnímat i varování před projevy výlučnosti a zakládání si na vlastní „věrnosti“.

(Komentář: Mt 21,33-43.45-46)

Myšlenky na sobotu, 19. 3. 2022

 Jako chrám posvěcuje celé město, tak lidská duše je povolána k tomu, aby posvěcovala okolí, v němž žije.
 Ateistmus si nejvíce protiřečí tvrzením, že vzniká něco z ničeho a složité vzniká z jednoduchého náhodou a evolucí a současně tvrdí, že vše složité se rozpadá na jednoduché, když počítají stáří čehokoliv pomocí poločasu rozpadu.
 I Josef s Marií hledali s bolestí Ježíše. Kéž doprovázejí svou blízkostí všechny, kdo prožívají bolest se svými dětmi i úzkosti z hledání Boha.

(Komentář: Mt 1,16.18-21.24a nebo Lk 2,41-51a)

Myšlenky na neděli, 20. 3. 2022

 Bůh žádá od těch, které volá ke své službě, věčně mladé srdce. Život v Kristu je stále dospívání, a proto vyžaduje stále změny.
 Odkaz, ať už dobrý nebo špatný, je něco, co se předává od jedné osoby ke druhé. Doufám, že Bůh postupně uzdravil všechna tvá zranění a ty ses dostal o kus dál. Co jsi přitom ale zanechal za sebou?
 Dnešní evangelium nabízí několik vrstev zamyšlení: Nejprve pohled na člověka, který rád sbírá šokující zprávy a roznáší je. Pán ho zastaví a odvrátí jeho pohled od šokujících drbů k jeho vlastnímu příběhu. Druhou vrstvou mohou být lidé, kterým se přihodila nějaká tragédie. Ježíš nenadává na situaci s ostatními. Vidí v události impulz, kterým k nám promlouvá Bůh. A v neposlední řadě tu je zahradník z podobenství, který se přimlouvá u svého Pána. Ani on nenadává, nezatracuje, ale hledá cestu, jak jiným pomoci žít.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 3. 2022

 Když člověk hřeší, svobodně se ničí, podobně jako když někdo pije jed.
 Drsná slova, která si kdy pronesl, možná vycházela z něčeho, co se tehdy dělo ve tvém životě, ale nyní už vidíš věci jasněji. Je úžasné, jestli ses posunul od nesnášení ostatních k odpuštění. Nenechal jsi ale za sebou nezhojené rány?
 Náman, vojevůdce, vzor víry a odvahy, se nebál prolomit zaběhlé zvyky. Jeho důvěru později vyzdvihuje i Ježíš! Dokážu být i já ve vztahu k Bohu spontánní, nekonvenční?

(Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 22. 3. 2022

 Každému člověku dal Bůh jeho čas, aby se mohl rozvinout a stát se tím, kým ho Bůh chce mít už od věčnosti.
 Každý člověk má být pohotový k slyšení, ale pomalý k mluvení a pomalý k hněvu. Lidský hněv přece k spravedlnosti před Bohem nevede. (Jakub 1:19-20, B21)
 Zkroušená mysl a pokora ducha uschopní zažít Boží velikost. Tedy pravý opak rezignace a beznaděje. To je příprava k následování!

(Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 23. 3. 2022

 Duše vidí Boha podle toho, jak má čisté srdce.
 Dbejte na to, ať se nerozbují nějaký jedovatý kořen, který by nakazil mnohé. (Židům 12:15). Pokud jsi zasel nějaká zrnka, která způsobila, že v něčím srdci vyrostl kořen hořkosti, pak zjednej nápravu tím, že poprosíš o odpuštění a pokusíš se vyjasnit si věci s těmi, jimž zůstala hnisající rána kvůli něčemu, co už dnes vidíš jinak. Je to snad pokořující, ale musíš to udělat, protože dokud nenapravíš vztah s těmi, které Bůh miluje, nebudeš mít správný postoj vůči Bohu.
 I nám chce Hospodin dát zemi jako dědictví. Uvědomujeme si svoji zodpovědnost? Předávání zkušeností a událostí dějin dalším generacím je podmínkou, abychom i my přežili.

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 3. 2022

 Neboj se dojmů, boj se rozhodovat pod jejich vlivem.
 Ježíš řekl: „Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar“ (Matouš 5:23-24).
 Aktuální nejen pro národ, který opouští své ideály, na kterých vznikl, ale i pro jednotlivce, který na ně nedbá…

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 25. 3. 2022

 Křesťané, kteří rádi vyhledávají samotu, v ní dokážou vidět moře Božího milosrdenství, a proto si umějí odpočinout. Ale brzy nato pospíchají, aby pomohli těm, s nimiž mají soucit.
 „Nejvyšším projevem úcty vůči sobě samému je přiznat si omyly a chyby a omluvit se za ně. Chyba je jen omyl v úsudku, ale zůstávat v omylu, pokud ho odhalím, ukazuje na slabost charakteru.“... (Dale Turner)
 Všimněme si: Maria nehledá důvody proč „do toho nejít“. Její dotaz je zcela praktický – a zračí se v něm odhodlání. Matka církve, od které se můžeme mnoho učit!

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na sobotu, 26. 3. 2022

 Kolik času člověk ztratí každý den zbytečně? Ztrácíme sami sebe, ne čas.
 Řecké slovo pro mírnost znamená „síla pod kontrolou“. Být silný tedy neznamená být slabý, nebo neprůbojný. Jediní dva lidé, kteří byli v Bibli nazváni mírnými, byli Mojžíš a Ježíš, a ti byli oba silní. Mírnost znamená držet své reakce na uzdě. Je to spíše o volbě tvé odpovědi lidem než o pouhé reakce na ně.
 Poznání Boha a jeho dobroty a lásky předčí jakékoli oběti. Kéž v době postní poznávám, že jen On uzdravuje a obvazuje. A uzdravuje všechno to, čím se sami drásáme a zraňujeme…

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 27. 3. 2022

 Každý z nás má dějiny vlastního života. Jsou v něm různé etapy a každé z nich dává Bůh potřebný čas. Všechny ale mají jeden smysl - setkání s Kristem.
 Jestli chceš rozvíjet svou mírnost, snaž se na prvním místě porozumět lidem, kteří ti slouží. Prodavačům, úředníkům, číšníkům v restauraci, zedníkům, policistům a ostatním. Jsi k nim hrubý a náročný? Jsi vůči nim odtažitý a neosobní, jako kdyby byli jenom součástí mašinérie? Uvědomuješ si, že oni možná také měli náročný den, nebo myslíš jenom na sebe?
 V podobenství o milosrdném otci (dříve se nazývalo o marnotratném synu) potkáváme v zásadě jen tři postavy. Když sledujeme syny, oba ve své roli nějak selhávají, oba potřebují obrácení, aby porozuměli, co znamená otcova láska. Mladší neměl motivaci zůstat pracovat u otce. Je patrné, že by nebyl dědic. Měl lehkovážné srdce. Mnozí dávají za pravdu staršímu. Ale ani jeho srdce není zralé. Je spoutáno pocitem odpovědnosti za majetek a přes něj nevidí cenu života, svého ani bratrova! Se závistí a žárlivostí hledí na bratra, který si užíval… Starší bratr jen dře. Majetek mu neslouží, ale on slouží majetku. Jeho srdce je „těžké“. A jaké je naše srdce?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 3. 2022

 Milosrdenství není shovívavost, tolerantnost vůči hříchu, ale postoj, který umožňuje nápravu, návrat.
 Bible říká, že musíš být ohleduplný a nemáš mít vysoké požadavky vůči lidem, kteří ti slouží, i vůči těm, s nimiž žiješ. Prvním místem, kde bys měl být mírný, je domov. Bible říká manželkám, aby se zdobily „tichým a pokojným duchem“ a takováto mírnost může být mnohem atraktivnější než jakékoli šaty nebo šperky. (1. Petrova 3:4). A Mužům říká: „Mějte ke svým manželkám porozumění“ (1. Petrova 3:7, B21).
 Uzdravení syna královského úředníka mělo za následek to, že uvěřil nejen on, ale všichni v jeho domě. Dokážu se rozdělit o radost, kterou mi víra přináší?

(Komentář: Jan 4,43-54)

Myšlenky na úterý, 29. 3. 2022

 Život je příliš krátký na to, abychom četli jen dobré knihy. Musíme si najít ty nejlepší, tedy především ty, z nichž čerpáme Boží moudrost.
 Proč se Bible tolik věnuje přestupkům jazyka? Protože pokud hřešíš slovy, urážíš tím Boha, dotýká se to ostatních a poškozuješ sám sebe.
 Skoro čtyřicet let byl tento nemocný ponechán sám sobě. Dle svých slov neměl nikoho, kdo by mu pomohl. A „pravověrní“ dokážou jen kritizovat, že mu Pán pomohl právě v sobotu…

(Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 30. 3. 2022

 Je potřeba naplnit srdce Boží milostí, světlem Ducha svatého. A je-li srdce už jednou naplněno, začne vyzařovat i navenek.
 Každý člověk má být pohotový k slyšení, ale pomalý k mluvení a pomalý k hněvu. Lidský hněv k spravedlnosti před Bohem nevede … (Jakub 1:19-20, B21).
 Jako Ježíš zdůrazňuje svou jednotu s Otcem, podobně mám mít i já důvěrný vztah k Bohu. Ostatně: on si přeje být činný ve světě skrze mne.

(Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 31. 3. 2022

 Nejkrásnější schopností člověka je láska, a ta se musí projevit i v práci.
 Tvá slova mohou způsobit trvalou škodu a to by tě mělo zajímat. Dbejte na to, ať nikdo nepromešká Boží milost; ať se tvými slovy nerozbují nějaký jedovatý kořen, který by zranil, či nakazil mnohé. (Židům 12:15).
 Svědectví o Ježíšovi, právě na základě toho, co vykonal, je mým úkolem. Kéž při svém skromném snažení zažiji něco z krásy důvěrného vztahu, který On má se svým Otcem! Zkusím to s přispěním Ducha svatého…

(Komentář: Jan 5,31-47)