† † †




Sebrané myšlenky dne - červen 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červen 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za rodiny - modleme se za křesťanské rodiny po celém světě, aby skrze konkrétní skutky prožívaly nezištnou lásku a posvěcovaly se v každodenním životě.
    Národní úmysl: Za nově vysvěcené kněze - modleme se za nově vysvěcené kněze, aby byli stateční a věrní a stále úžeji se spojovali s Kristem Veleknězem.


Myšlenky na středu, 1. 6. 2022

 Poznáte pravdu a pravda vás osvobodí. (Jan 8,32) Toužím poznat pravdu o sobě a svém životě? Zajímám se o to, jak mě vidí Bůh? Vystavuji se často Jeho láskyplnému pohledu? Věřím tomu, že mám svou hodnotu, která nezávisí na mém výkonu?
 Cesta hříšníků je na mnoha úrovních těžká, v neposlední řadě i proto, že někdy ti Bůh vezme pokoj, abys uznal svůj hřích. Dá proti tobě povstat rozličnému zlu, dokud tvé srdce nezměkne tak, že si přiznáš: „Zhřešil jsem proti Hospodinu“ A pak Bůh s tvým hříchem naloží stejně, jako naloží s každým pokáním - hřích ti odpoustí a očistí tě od každé nepravosti.
 Žít ve světě s Kristem, ač nejsme „ze světa“. Usilovat o život v pravdě. Úkol na celý život! Kristus zde prosí svého Otce za mě, za nás.

(Komentář: Jan 17,11b-19)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 6. 2022

 Nebojím se přiznat si pravdu, i když je bolestná? Neutíkám před řešením oblastí, které jsou spojeny s negativními emocemi?
 Dokud svůj hřích omlouváš, hájíš a shledáváš pro něj rozumové důvody, nemůže pro tebe Bůh nic udělat. Ale v okamžiku, kdy mu ho vyznáš, ti odpustí. Není to úžasné?
 Zde prosí Ježíš za mě osobně. Vždyť i já uvěřil skrze hlásání těch, které poslal. Kdopak asi uvěří skrze moje svědectví?

(Komentář: Jan 17,20-26)

Myšlenky na pátek, 3. 6. 2022

 Uvědomuji si, v kterých oblastech jsem jakoby na poušti a kde potřebuji zakusit Boží navštívení? Předkládám na prvním místě všechny své starosti Bohu? Čerpám svou sílu u Něj?
 Kupodivu i navzdory mnoha nenaplněným přáním existuje zcela naplněný a krásný život, stejně, jako navzdory všem splněným přáním, může být život zcela prázdný a neutěšený. ... (Dietrich Bonhoeffer)
 Jen ten, kdo opravdu miluje, by měl v církvi vést druhé. I s vědomím rizika, že vztáhne ruce a bude sám odveden, kam nechce…

(Komentář: Jan 21,15-19)

Myšlenky na sobotu, 4. 6. 2022

 Mám odvahu přiznat si, že naplnění některých svých potřeb očekávám od svých vlastních dětí nebo těch, kteří jsou mi svěřeni?
 Ježíš se stal tím, čím jsme my, aby z nás mohl udělat to, co je On. … (svatý Atanáš)
 Písemné zaznamenání evangelia nechává tímto prostor pro tušení „mnoha jiných věcí, které Ježíš vykonal“. Očekávaný Duch pravdy ať vede svou církev, která o něm má svědčit!

(Komentář: Jan 21,20-25)

Myšlenky na neděli, 5. 6. 2022

 Pečuji o to, aby moje legitimní potřeby byly naplněny a moje emoce byly stabilní, abych tak mohl vytvořit bezpečný prostor lidem kolem sebe? Prosím Ducha Svatého, aby byl On sám mým Utěšitelem a Živou Vodou, která napájí mou žízeň po lásce?
 Ti, kdo uctívají Svaté Srdce Ježíšovo, nebudou nikdy zatraceni. … (svatá Markéta Marie Alacoque)
 Bible Kralická překládá doslova větu prvního čtení: „I ukázali se jim rozdělení jazykové jako oheň, kterýž posadil se na každém z nich.“ Co si jen představit? Řecké slovo glóssa – jazyk může znamenat plamen, také tělesný orgán, ale v textech svatého Pavla a svatého Lukáše jde často o „dar jazyků“ (srov. 1 Kor 14), tedy zvláštní dar modlitby. Co se stalo při Letnicích, že všichni rozuměli, je zjevně zázrak dokazující Boží moc. Je ale třeba vidět více, než jen nějakou show. Končí trest babylonského rozdělení národů. Začíná doba souznění, doba, kdy bude možné se modlit jedním jazykem, i když každý mluvíme jazyky rozličnými. Duch svatý spojuje ty, kteří chtějí porozumět.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 6. 2022

 Neopomíjím malé radosti, které ke mně přicházejí během dne? Všímám si jich a učím se je přijímat s vděčností? Jsem schopen/na přijímat dobro a krásu? Jsem schopen/na žasnout?
 Otec dává život, Syn dává milost a Duch Svatý dává plnost. …( Josef Doubrava)
 Celé církvi, tedy i mně osobně, svěřuje Pán svou matku. Pokud stojíme pod jeho křížem, už nejsme sami.

(Komentář: Jan 19,25-34)

Myšlenky na úterý, 7.6. 2022

 Nebojím se být šťastný/á? Pracuji na odstranění překážek, které mi brání přijímat dary z Otcovy ruky a prožívat štěstí a radost?
 Ticho, rozjímání, modlitba - jenom tak můžeme pochopit znamení doby a to, co nám chce Ježíš sdělit…
 Být nenápadný, a přesto být vidět! Zdánlivý rozpor, ale okolí je vnímavé a čeká na naše svědectví.

(Komentář: Mt 5,13-16)

Myšlenky na středu, 8. 6. 2022

 Umím správně rozlišovat, kdy upřednostnit potřeby toho, kdo žádá o pomoc a kdy naopak říci NE?
 Těm, kdo milují Boha, se všechno mění v dobro a Bůh jim přičítá k dobru i jejich bloudění a chyby. … (svatý Augustin)
 Když pochybuji pod záplavou špatných zpráv a pod tíhou událostí, Pánova slova mi mohou pomoci znovu získat vyrovnanost a klid!

(Komentář: Mt 5,17-19)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 6. 2022

 Rozvíjím talenty, které do mého nitra vložil Bůh?
 Každý z nás je plodem Boží myšlenky, každého z nás si Bůh přál, každého si zamiloval a každého Bůh potřebuje. ... (Benedikt XVI)
 Podíl na Kristově kněžství jsem přijal křtem. Jsem si vědom své zodpovědnosti, nebo ji přenáším jen na ordinované služebníky?

(Komentář)

Myšlenky na pátek, 10. 6. 2022

 Ptám se na cestu, kterou mě chce vést On?
 Boží srdce je útulným místem Božího přijetí. Je pro kažého z nás i prostorem pro osobní růst, zrání a proměnu. ... (Raniero Cantalamessa)
 Kéž provází naše manželství touha po dokonalosti a harmonických vztazích! Budu víc myslet na manželství, která jsou ohrožená…

(Komentář: Mt 5,27-32)

Myšlenky na sobotu, 11. 6. 2022

 Naslouchám hlasu svého svědomí, a to v závažných rozhodnutích i v běžných každodenních záležitostech?
 V našem životě není žádný okamžik, kdy bychom se nemohli vydat na novou cestu. … (blahoslavený Karel Foucauld)
 Barnabáš se nebál přijmout Pavla, kdysi pronásledovatele křesťanů. Jistě s tím mohl mít problémy. Dokážu na sebe vzít zodpovědnost v církvi, zastat se těch, kdo jsou na okraji?

(Komentář: Sk 11,21b-26; 13,1-3)

Myšlenky na neděli, 12. 6. 2022

 Mám odvahu sestoupit do svého nitra a pustit Boha do toho, co skutečně prožívám? Jsem v kontaktu se svými emocemi, nebo je v sobě potlačuji? Neutíkám před svými ranami, ale mám odvahu vystavit je Ježíši, např. v adoraci?
 Úplný rozvoj člověka začíná až přechodem na věčnost. Nezakopávejme proto své hřivny. Potřebujeme je na tomto i na onom světě …(Jerzy Zieliński)
 Bůh žije láskou, to je jádro jeho štěstí, radosti, to je gejzír života, který stále chrlí nové a nové impulzy. Nebe doslova tepe životem. Nejde ale o falešnou, lacinou lásku. Jde o čirou pravdu, o absolutní dobro, které sdílí jednotlivé osoby Trojice. V takovém vzájemném sdílení není nic tabu a ani žádná z osob Trojice si nemusí schovávat něco „jen pro sebe“. Sdílí všechno. K tomuto důvěrnému přátelství Boha jsme pozváni i my.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 6. 2022

 Odvaha zakoušet i negativní pocity má smysl. Umím zacházet i se svými negativními emocemi? Znám svůj bezpečný způsob, jak ventilovat svůj hněv, agresi a smutek? Dovolím si tyto emoce prožít, aniž bych tím někoho zranil?
 Největší dar, jakého může člověk na zemi získat, je žít dobře s těmi, jimiž je obklopen …(blahoslavený Jiljí z Assisi)
 Když nastavím druhou tvář, neznamená, že jsem nějaký „otloukánek“. Musím nastavit špatnosti zrcadlo a tak ji usvědčit! Ano, a udělat vždy něco navíc…

(Komentář: Mt 5,38-42)

Myšlenky na úterý, 14.6. 2022

 Mám zpracované události svého dětství? Nebo jsou pro mě černou skříňkou, kterou se bojím otevřít?
 Číst písmo svaté znamená jít si pro radu k Ježíši Kristu. …(svatý František z Assisi)
 Církev vítězí nad svými nepřáteli tak, že se za ně modlí. Dnes mě Pán znovu zve k dokonalosti – chce, abych byl skutečně jeho obrazem.

(Komentář: Mt 5,43-48)

Myšlenky na středu, 15. 6. 2022

 Mám nepříjemné události svého dětství zpracované na emocionální úrovni?
 Andělé pomáhají všem lidem, aby došli spásy. Jsou posly Boží péče o člověka …(Veronika Barátová)
 Můj vztah k Bohu ať je maximálně intimní a důvěrný. Právě ve skrytosti se mohu připravit na společné slavení s celou církví! Pocta vzdávaná před lidmi tak bude vycházet z mého nitra…

(Komentář: Mt 6,1-6.16-18)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 6. 2022

 Snažím se o to, aby moje rány byly zahojeny a abych tak nepředával/a vzorce chování, které mě samotného zraňovaly, svým dětem nebo svým podřízeným?
 Časem k hledání Boha je tento život, časem k jeho nalezení je smrt a k vlastnění Boha je věčnost …(svatý František Saleský)
 Nejstarší popis oběti a zároveň hostiny. Eucharistie, díkůčinění, je zpřítomněním Krista a jeho církve, těch, kdo byli před námi, i těch, kdo po nás přijdou. Kéž si tohoto spojení vážím!

(Komentář: 1 Kor 11,23-26)

Myšlenky na pátek, 17. 6. 2022

 Mám k sobě úctu, i když upadnu, selžu nebo zklamu, anebo propadám beznaději a agresi vůči sobě? Nechávám se pozvednout Pánem, který mě očisťuje, uzdravuje a zachraňuje?
 Kristův kříž je pro nás břemenem podobným křídlům ptáků. Vynáší do výšin …(svatý Bernard z Clairvaux)
 Čistý, jednoduchý pohled je výzvou společnosti, která tolik věcí zastírá, jen aby pravda nevyšla najevo. I zde může Ježíšův pohled uzdravovat!

(Komentář: Mt 6,19-23)

Myšlenky na sobotu, 18. 6. 2022

 Mám k druhým úctu, i když vidím jejich chyby?
 Malými můžeme zůstat, i když budeme zastávat ta nejvyšší místa a dožijeme se dlouhého věku …(svatá Terezie z Lisieux)
 Kdybych se řídil těmito slovy, Ježíšův klid a pokoj by mě udělal šťastným a vyzařoval by ze mě do okolí… Chci to zkusit!

(Komentář: Mt 6,24-34)

Myšlenky na neděli, 19. 6. 2022

 Při zachování povinné úcty a pomoci vůči svým rodičům - umím si od nich udržet správný odstup a převzal jsem plnou zodpovědnost za svůj dospělý život, nebo jsem stále v takové symbiose s nimi, že mi to nedovolí rozvinout sebe sama a naplnit své vlastní povolání?
 Ježíš měl jasno o svém úkolu. Řekl: „Můj pokrm jest, abych činil vůli toho, který mě poslal, a dokonal jeho dílo“ (Jan 4:34). Ježíš rozuměl tomu, že zaměření na cíl maximalizuje dovednosti a příležitosti. Takže pokud jsi talentovaný, energický a aktivní, ale stále nevidíš konkrétní výsledky, možná máš problém v nedostatku zaměření.
 Izraelské dějiny obsahují několik zlomových okamžiků. Mezi lety 630 až 609 př. Kr. se Izrael stal zemí prospívající jak ekonomicky, tak duchovně. Vše ale přerušila bitva u Megida (609 př. Kr.) v kopcích nad Galileou. Postupně se tak Izrael stal vazalem a nakonec byl zcela zničen (886 př. K) a nastalo babylonské zajetí. A přece to nebyl konec. Bůh využil tragédii k novému oživení víry, vyzdvižení Písma v životě Izraelitů… Ježíš o 600 let později vede apoštoly k porozumění událostem, které nastanou. Sám zemře, bude umučen, ale to nebude konec! Zapřít sám sebe nemusí být jen nepříjemné asketické cvičení. „Vzít svůj kříž“ znamená nevzdat život, neutíkat před složitostí či nezakrývat oči před realitou. Mnohé obtížné momenty mají řešení a Bůh nás jimi umí provést.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 6. 2022

 Zachovávám správné priority vztahů, tzn. že mí nejbližší mají přednost, anebo sloužím všem kolem sebe a mé nejbližší kladu až na poslední místo?
 Ježíš upřednostňoval úkoly podle jejich důležitosti. Pokud věci nebudeš dělat podle jejich důležitosti, úkoly se samy seřadí podle své naléhavosti. Když to dopustíš, můžeš promarnit skvělé příležitosti.
 Stále znovu se potvrzuje? Vzdorovitost a pohrdání vírou otců (a tedy Hospodinem!) stojí za neštěstím národa…

(Komentář: 2 Král 17,5-8.13-15a.18;)

Myšlenky na úterý, 21.6. 2022

 Vyjadřuji lásku svým dětem a svým blízkým takovým způsobem, aby skutečně cítili, že jsou milováni?
 Bible říká o Ježíšovi: „Musel však projít Samařskem“ (Jan 4:4). Učedníkům to zřejmě připadalo jako zbytečná zacházka, protože to nebyla nejkratší cesta k jejich cíli. V Samařsku ale byla žena, kterou chtěl Ježíš vykoupit, nádoba, jejímž prostřednictvím chtěl zasáhnout celé město evangeliem. Jinými slovy: Ježíš měl jasno ve svých prioritách. Máš v nich jasno i ty?
 Vychloubání asyrského krále, který měl za sebou tolik vítězství, nám může být povědomé. Odpovědí na to je modlitba. Odpovědí na výsměch Bohu je porážka. Nejen Asyřanů…

(Komentář: 2 Král 19,9b-11.14-21.31-35a.36)

Myšlenky na středu, 22. 6. 2022

 Miluji své děti nepodmíněnou láskou, nebo jsem spokojený/á zvláště tehdy, když mi dávají to, co potřebuji já? Očekávám od nich, že naplní cíle, které se mně samotnému dosáhnout nepodařilo? Očekávám od nich, že budou ve všem nejlepší? Očekávám od nich dokonalost a to, že svou radostností budou sytit a rozptylovat prázdnotu mého srdce? Dokážu je poprosit o odpuštění?
 Ježíš si vytvořil definitivní rozvrh. Urči si i ty termíny a dodržuj je. Ježíš věděl, že na splnění svého úkolu má pouze tři a půl roku, a využil každý den. Jedna z největších lží, které sami sobě říkáme, je „udělám to později“.
 Nalezená kniha Zákona vyvolala „zemětřesení“ ve společnosti. Dokáže mě Boží slovo pohnout k akci? Neberu jej pouze jako jednu z mnoha nabídek v mobilu, v tabletu?

(Komentář: 2 Král 22,8-13; 23,1-3)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 6. 2022

 Stojím v pravdě, kterou poznávám, nebo se přizpůsobuji pohledu, mínění a očekávání lidí kolem mě? Povzbuzuji své svěřené k odvaze, aby následovali hlas svého svědomí? Povzbuzuji je k tomu, aby respektovali své hluboké touhy a rozvíjeli se v souladu s Božím plánem pro jejich život?
 Někdo řekl: „Pokud se za něco nepostavíš, necháš se oklamat čímkoli.“ Pravdou je, že kdykoli si budeš za něčím stát nebo zkusíš něco nového, najde se vždy někdo, kdo si tě vezme na mušku.
 Hospodin připravuje svůj lid pro nás nečekaně: předchůdce samotného Pána se narodí z matky dosud neplodné, otec údivem oněmí. Dokážeme my být stále z něčeho překvapeni?

(Komentář: Lk 1,57-66.80)

Myšlenky na pátek, 24. 6. 2022

 Jak reaguji na "negativní" emoce svých dětí?
 Slovo „kuráž“ je odvozeno od francouzského slova „coeur“, srdce. Proto se anglicky říká „don´t loose heart“ („neztrácej srdce“), a znamená to „neztrácej odvahu“.
 Jakou hodnotu má každý z nás pro Pána, může být pro mé sebevědomí povzbuzením. I já vyhledávám to, co je pro mě cenné!

(Komentář: Ez 34,11-16)

Myšlenky na sobotu, 25. 6. 2022

 Nedopouštím se v komunikaci s ostatními manipulace?
 Když se cítíš silný, je snadné být statečný, pokud si ale připadáš slabý a nehodný, je to mnohem těžší. Přesto právě tehdy potřebuješ odvahu nejvíc. Generál Omar Bradley poznamenal: „Odvaha je schopnost správně jednat, i když jsi vyděšený skoro k smrti.“
 Hledání Ježíše je v tradici spojeno s jednou ze sedmi bolestí Panny Marie. Povzbuzení: velké věci se rodí z bolesti. Chci mít spolu s Matkou Boží podíl na růstu církve?

(Komentář: Lk 2,41-51)

Myšlenky na neděli, 26. 6. 2022

 Účastním se nějakého formačního programu, který mi přináší světlo a sílu, abych mohl naplnit úkol, který mi Pán svěřil?
 Skutečná odvaha není nějaké „hecování“. Nemá nic společného s okázalým předstíraným hrdinstvím. Odvaha znamená říct: „Jestliže to Bůh zaslíbil, tak tomu věřím,“ a posouvat se dál navzdory překážkám.
 Samařská vesnice se stala úžasným obrazem. Mnohokrát v dějinách křesťanů se znovu a znovu ptáme: Nemáme seslat oheň a „hříšné místo“ zničit? Ale Ježíš takto nejedná. Ba co více, učedníky napomenul! S touto zkušeností se teprve sami sebe ptáme, zda chceme jít s Kristem a za Kristem. Asi každý se opatrně poohlíží po jistotách, které má. Vzdát se jich? Bůh nechce člověku sebrat vše, co má. Často naopak žehná našemu rozvoji. A přece ti, kdo jsou svázáni „jistotami“ svého stavu, jen těžko budou svobodní pro následování Krista a možná ani pro život ve svobodě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 6. 2022

 Mám rozvinuté přátelské vztahy, v kterých mohu sdílet svůj život a čerpat povzbuzení a útěchu, abych předešel riziku žádat toto emoční nasycení od svých dětí?
 Ačkoli vnímáš protivenství jako nepřítele, ve skutečnosti je tvým přítelem. Každá překážka, které čelíš, totiž odhalí tvé silné a slabé stránky. Formuje tě a činí tě moudřejším a jistějším.
 Odhodlání, které nesnese odkladu! Není právě neschopnost k činu příčinou nedostatku povolání, nechuti zavázat se – třeba i k manželství? Tedy strach ze ztráty (falešné) svobody?

(Komentář: Mt 8,18-22)

Myšlenky na úterý, 28.6. 2022

 Žije celá naše rodina nebo společenství duchem opravdového smíření? Je v naší rodině otevřená atmosféra, v které můžeme pravdivě a zároveň s citem mluvit o tom, co nás zraňuje?
 Básník Ralph Waldo Emerson napsal: „Ať děláš cokoli, potřebuješ odvahu. Ať už se rozhodneš vyrazit jakýmkoli směrem, vždy se najde někdo, kdo ti řekne, že je to špatně. A vždycky se vyskytnou potíže, které tě budou svádět, abys uvěřil tomu, že tví kritici mají pravdu. Aby sis dokázal vytvořit plán postupu a následoval jej až do konce, musíš mít stejnou odvahu, jakou potřebují vojáci. Mír vzniká z vítězství, ta vítězství ale musí vybojovat odvážní muži a ženy..“
 I dnes chce Ježíš, abych jej následoval na rozbouřené moře v nestabilní loďce… I dnes se mi zdá, že v nebezpečí spí. Dokážu k němu v těch chvílích volat?

(Komentář: Mt 8,23-27)

Myšlenky na středu, 29. 6. 2022

 Odpouštím těm, kteří mi ublížili? Nebo se v mém srdci hromadí harampádí starých křivd?Neutíkám z obtížných situací? Umím druhé o odpuštění požádat?
 Kdykoli opustíš svou komfortní zónu a vykročíš ve víře k následování Boha, zažiješ zkoušky. Ale také dosáhneš výšek, o nichž sis myslel, že jsou mimo tvé možnosti, a dostaneš se dál než ti, kteří měli větší talent, ale spokojili se se stavem věci.
 Ježíš svěřuje Petrovi tím větší pravomoci, čím pevnější je jeho vyznání. To, jak Pánu na jeho církvi záleží, ať mě naplňuje radostí a nadějí!

(Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 6. 2022

 Dovolím Bohu, aby mě očistil ve svátosti smíření? Předkládám mu nejen své hříchy, ale i své rány, z kterých mé hříchy pramení? Dovoluji mu, aby mě On sám svou milostí uzdravoval?
 Nechť hřích neovládá vaše smrtelné tělo, tak abyste poslouchali, čeho se mu zachce; ani nepropůjčujte hříchu své tělo za nástroj nepravosti, ale jako ti, kteří byli vyvedeni ze smrti do života, propůjčujte sami sebe a své tělo Bohu za nástroj spravedlnosti. Hřích nad vámi už nebude panovat; vždyť nejste pod zákonem, ale pod milostí.“ (Římanům 6:6-14).
 Hřích nás někdy tíží víc, než fyzické neduhy. Ježíšova velikost tkví v tom, že nám navrací čisté svědomí skrze odpuštění. Mnohdy je to víc, než uzdravení z nemocí…

(Komentář: Mt 9,1-8)