† † †




Sebrané myšlenky dne - červenec 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červenec 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za starší lidi - modleme se za starší lidi, kteří představují kořeny a paměť lidu, aby jejich zkušenosti a moudrost pomáhaly nejmladším dívat se do budoucnosti s nadějí a odpovědností..
    Národní úmysl: Za české předsednictví Evropské unie - modleme se, aby české předsednictví Evropské unie přispělo k jednotě mezi zeměmi našeho kontinentu a k obnově křesťanských hodnot.


Myšlenky na pátek, 1. 7. 2022

 Bůh jedná s každým z nás jiným způsobem. Musíme mít na paměti, že pro nás chce jen to nejlepší a že se s námi setkává právě tam, kde jsme. (Charles Whitehead)
 „Z často káraného se stane zatvrzelý, když náhle zhroutí se, nebude pomoci.“ (Přísloví 29:1, B21).
 Ježíš dokázal objevit člověka v celníkovi, který měl nevalnou pověst. Chci se to také naučit a tak zlidšťovat církev, instituce a společnost, ve které žiji.

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na sobotu, 2. 7. 2022

 Bůh chce, abychom poznávali jeho přítomnost, moc a lásku, chce, aby ostatní lidé viděli, že on působí v našich životech. (Charles Whitehead)
 Dnes máme nezdravý sklon oslavovat a odměňovat ty, kdo mají nějaký dar, a přehlížet jejich charakter.
 Kristovo poselství vyžaduje stále nový přístup. Není určeno k zakonzervování. Nenechá se uzavřít do starých obalů! Je stále živé…

(Komentář: Mt 9,14-17)

Myšlenky na neděli, 3. 7. 2022

 Žít v Duchu znamená plně se podílet na životě těla Kristova. Může to proměnit naše farnosti ve skutečná společenství lásky, ze kterých neseme výzvy evangelia do prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme. (Charles Whitehead)
 Bible nám dává jasnou hranici a říká, abychom ji nepřekračovali. Protože jakmile ji jednou překročíš, je pro tebe snazší překročit ji znovu a znovu. Ať už je tvou "drogou" cokoli – alkohol, nelegální či volně prodejné drogy, pornografie, hazardní hry nebo přejídání – nejdříve věříš, že nad tím máš kontrolu, nakonec si ale uvědomíš, že jsi tohoto otrokem. A jedna z největších lží, kterou si nalháváme je: "Mohu s tím přestat, kdykoli se mi zachce".
 Ježíš nedává učedníkům seznam věcí, které si mají zabalit s sebou, když jdou na misii. Co jsou ty zásadní skutečnosti, které misionář potřebuje pro svoji práci? Nezamluvit svůj úkol (pozdravovat se s kdekým), nést pokoj a nikoli prokletí, být pokorní a nevybíraví nejen v jídle, ale i v tom, kdo nám přišel do cesty. Úkolem je přinést Boží království, nikoli poučky, úkoly či strach z Boha. A přestože byli učedníci nezkušení, přineslo jejich počínání ovoce. Možná právě toto je zásadní: Tak často se bojíme mluvit o své víře! Když se ale s pokorou a odevzdaností pustíme do díla, zjistíme, že jde o Bohem požehnanou a skvělou zkušenost, a to i přes nástrahy Zla.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 7. 2022

 Máme-li se plně účastnit poslání církve, potřebujeme dary Ducha. Přicházejí k nám prostřednictvím křtu Duchem svatým, Boží milosti, zdarma nabízené každému. (Charles Whitehead)
 Jestliže si nedáš pozor, mohou ti ublížit i „dobré“ věci. Například silná pracovní morálka může vést k zanedbání vlastní rodiny a rozpadu manželství. Mnohé může zbrzdit tvůj duchovní růst. Dokonce i přílišná opatrnost a hloubavost, které jsou dobrými vlastnostmi, ti mohou bránit vykročit ve víře a naplnit tvůj Bohem daný potenciál.
 Vztah Hospodina k lidu, který chce získat, je zde přirovnán k manželskému svazku. Dokážeme pevností našich vzájemných vztahů udržet Hospodina mezi sebou?

(Komentář: Oz 2,16b.17b-18.21-22)

Myšlenky na úterý, 5. 7. 2022

 Svatý Pavel nám říká, že Bůh své dary nikdy zpět nebere. Pokud se tedy znovu ztrácejí, musí to být proto, že jsme je přestali používat. (Charles Whitehead)
 Když Bůh řekne „ne“, nechce tě připravit o radost a nesnaží se ti zkomplikovat život. On tě chrání! Pokud má něco potenciál tě zotročit, tak to nedělej. Jestli už jsi závislý, obrať se k Bohu a on tě vysvobodí.
 Ježíš posílá své učedníky po dvou. Na našich bratřích je zřejmé, že se osvědčili. Podmínkou úspěchu při hlásání jsou dobré vztahy. Vzor pro dnešní církev!

(Komentář: Lk 10,1-9)

Myšlenky na středu, 6. 7. 2022

 Dary Ducha svatého jsou znamení, která nás vedou k Bohu, jsou to nástroje ke splnění úkolu, ne cíle samy pro sebe. (Charles Whitehead)
 Když jsou naše děti malé, jsme velmi zaměstnaní snahou poskytnout jim věci, jako jsou láska, ochrana, disciplína, vzdělání a autorita, a připadá nám, jako by tyto povinnosti měly trvat věčně. Tak to ale není. Ve věku kolem dvaceti let musíme dětem otevřít dveře ven do světa. Jestli právě tímto procházíš a máš z toho úzkost, zkus si uvědomit, že se nacházíš v jednom z nejnáročnějších období rodičovství. Tvůj sklon držet pevně otěže kontroly, abys mohl zabránit svým dětem dělat chyby, je přirozený. Děti ale snáze budou dělat dobrá rozhodnutí, když nebudou mít nutkání k rebelii, aby dosáhly svobody.
 Společnost, která si buduje modly, nedopadne dobře. Mohu mít pocit uspokojení, že se Písmo nemýlí… Ale i pro mě platí: víc milosrdenství a víc hledání Hospodina!

(Komentář: Oz 10,1-3.7-8.12)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 7. 2022

 Jestliže se rozhodneme číst s novým nadšením Písmo, jestliže uvěříme, že Slovo je skutečně živé a aktivní, pak se naše životy změní tím, co čteme. (Charles Whitehead)
 Děti budou snáze dělat dobrá rozhodnutí, když nebudou mít nutkání k rebelii, aby dosáhly svobody. Zodpovědnost a zralost totiž nejlépe vzkvétají v atmosféře svobody. „Proto opustí muž otce i matku…“ (Efezským 5:31). Tajemstvím úspěchu je tedy dát dětem samostatnost ve správný čas, ve správném množství a se správným postojem.
 Kéž jsou i dnes rodinné vztahy obrazem Boží lásky! Budu myslet na rodiny, kde otcovská láska chybí…

(Komentář: Oz 11,1-4.8c-9)

Myšlenky na pátek, 8. 7. 2022

 Bůh v nás může působit jenom úměrně naší víře. Nedostatek víry Boha omezuje v jeho činech a z nás dělá pasivní křesťany, zatímco pro dynamickou víru je možné téměř všechno. (Charles Whitehead)
 Tvým cílem by mělo být v průběhu let krůček po krůčku umožňovat svým dětem nezávislost vždy, když jsou schopny zvládat nové odpovědnosti. Konečné vypuštění do světa by pak nemělo představovat pád do anarchie, ale pouze poslední malý krok směrem ke svobodě. Konec konců se všichni učíme metodou pokusu a omylu. Ty ses tak učil, a ať se budeš snažit sebevíce tomu předejít, tvé děti se tak budou učit také.
 Dokážu po svátosti smíření prožít podobnou radost z návratu? Obnovený život ve mně má být novým květem, novým začátkem.

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 9. 7. 2022

 Ježíš je kvádrem nárožním, na kterém mají být postaveny naše životy, a eucharistie nemá téměř žádný smysl, pokud ho neznáme osobně. (Charles Whitehead)
 Co bys tedy měl dělat, když "vypustíš" své potomky do života? Denně se za děti modli, odevzdej je do Boží péče a ujisti je, že je vždy budeš milovat a budeš tu pro ně.
 Chci si uvědomit, že svátost křtu mě svým povoláním ke všeobecnému kněžství zavazuje k poslání. Kéž rád přijmu nabídnuté očištění!

(Komentář: Iz 6,1-8)

Myšlenky na neděli, 10. 7. 2022

 Bůh k nám mluví prostřednictvím svého slova a svého Ducha. Jsme-li naplněni Duchem, budeme hladovět po jeho slově, jsme-li utvářeni slovem, budeme více otevření působení Ducha. (Charles Whitehead)
 Vyprávění evangelia skrývá mnoho detailů. Např. kněz i levita šli z Jeruzaléma, nemohou se tak vymlouvat na zdržení, rituální znečištění apod. Samaritán naopak. Zajímavá je ale otázka: Kdo je můj bližní, jak ho poznám? Odpověď zní: Přemýšlej, kdy se chováš jako bližní ty! Bližní jsou ti, kteří potřebují naši pomoc. A právě tyto lidi máme milovat. Nejde tedy o jakési neurčité vzdálené jedince, ale o ty, kteří jsou v naší blízkosti.
 Vyprávění evangelia skrývá mnoho detailů. Např. kněz i levita šli z Jeruzaléma, nemohou se tak vymlouvat na zdržení, rituální znečištění apod. Samaritán naopak. Zajímavá je ale otázka: Kdo je můj bližní, jak ho poznám? Odpověď zní: Přemýšlej, kdy se chováš jako bližní ty! Bližní jsou ti, kteří potřebují naši pomoc. A právě tyto lidi máme milovat. Nejde tedy o jakési neurčité vzdálené jedince, ale o ty, kteří jsou v naší blízkosti.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 7. 2022

 Naše víra musí být zaměřena na Boží lásku k nám, na Ježíšovo dílo na kříži, na pokračující dílo Ducha svatého v našich životech. (Charles Whitehead)
 Když se ti v ledničce zkazí jídlo, poznáš to hned, jakmile otevřeš její dveře. A v životě je to stejné. Pokud je v tobě něco špatného, lidé, kteří s tebou přijdou do styku, to často vycítí.
 Opuštění nadbytku, zřeknutí se něčeho ve prospěch společenství. Spolupatron Evropy k tomu vyzývá i dnes náš bohatý kontinent. Možná si neuvědomujeme, že pokud nebudeme ochotni dělit se, přijdeme o mnohé…

(Komentář: Mt 19,27-29)

Myšlenky na úterý, 12. 7. 2022

 Musíme radikálněji svěřit své životy jemu, začít žít vírou a modlit se s vírou. Možná, že pak začneme věřit neuvěřitelnému, vidět neviditelné, a dokonce i dělat nemožné - vírou. (Charles Whitehead)
 Jedny ze svých nejtěžších slov řekl Ježíš Petrovi: „Jdi mi z cesty, satane! Jsi mi kamenem úrazu, protože tvé smýšlení není z Boha, ale z člověka!“ (Matouš 16:23). Co bylo Petrovým hříchem? Pýcha. Otevřeně totiž Ježíši odporoval.
 Jak to, že mnozí, kterým bylo méně zvěstováno, mají víru a lásku větší než my? Ale právě to může být důkazem pravosti evangelia a zdrojem mé pokory.

(Komentář: Mt 11,20-24)

Myšlenky na středu, 13. 7. 2022

 Máme-li pochopit, co Bůh říká prostřednictvím svého slova, potřebujeme být otevřeni jeho vedení. (Charles Whitehead)
 Existují hříchy ducha a hříchy těla. Petrův hřích byl hříchem ducha, zatímco Davidův hřích byl hříchem těla, který se projevil cizoložstvím a vraždou.
 Ježíš naráží na nepochopení znalců Zákona. I dnes je víc chápán prostými, jednoduchými lidmi než třeba odborníky v církevním právu…

(Komentář: Mt 11,25-27)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 7. 2022

 Pán má svůj plán pro každého z nás, ale málokdy nám hned na začátku ukáže celý obraz. Chce, abychom postupovali krok za krokem. (Charles Whitehead)
 David napsal: „Od skrytých hříchů mě očisti! Zbav svého služebníka i těch úmyslných, nikdy ať nade mnou nepanují!“ (Žalm 19:13-14, B21).
 Nabídka občerstvení tím, že na sebe vezmu jho, je zvláštní. Ale kdykoli nesu obtíže s Ním, jsou snesitelnější.

(Komentář: Mt 11,28-30)

Myšlenky na pátek, 15. 7. 2022

 Jestliže Bůh zaujímá první místo v našem životě, jestliže svůj vztah k němu myslíme opravdu vážně, pak musí být Písmo tím prvním, co budeme číst. (Charles Whitehead)
  Bůh nechce, aby ses stal do sebe zahleděným až do té míry, že bys žil v odsouzení. Chce ale, aby sis byl svého hříchu vědom a okamžitě se s ním vypořádal.
 Pokud budu Ježíše doprovázet (a On se mnou chce být stále!), nemusím se úzkostlivě bát, že přestoupím příkazy. Jeho přítomnost mě ospravedlní před druhými i před sebou samým.

(Komentář: Mt 12,1-8)

Myšlenky na sobotu, 16. 7. 2022

 Nejsme voláni k tomu, abychom žili a pracovali v izolaci. Jsme všichni součástí společenství víry. Naše dary a služby mohou být různé, ale všichni se podílíme na společném poslání žít podle evangelia. (Charles Whitehead)
 Chceš-li zůstat čistý v duchovně nečistém světě, snaž se chodit ve světle (viz 1. Janova 1:7). To znamená, že se máš snažit být čestný před Bohem i před lidmi.
 Pán není příliš hlasitý. Nepoutá na sebe příliš pozornosti, je s námi trpělivý. Jsou tyto vlastnosti ve shodě s obrazem církve, jak bych ji rád viděl?

(Komentář: Mt 12,14-21)

Myšlenky na neděli, 17. 7. 2022

 Jestliže chceme být vedeni, musíme zůstat blízko tomu, kdo nás vede. Jestliže má jakýkoliv vztah růst, musíme na tom pracovat - nestane se to jen tak samo od sebe. (Charles Whitehead)
 Chceš-li zůstat čistý v duchovně nečistém světě, snaž se být vykazatelný. To může znamenat, že máš mít ve svém životě někoho, kdo je dostatečně zralý, aby si zasloužil tvou důvěru, dostatečně milostivý, aby unesl tvé nedokonalosti, a dostatečně upřímný, aby tě konfrontoval, bude-li třeba (viz Kazatel 4:10).
 Spor Marie a Marty se často dotýká lidí, kteří se s pečlivostí starají o ostatní. Jejich snaha nejen že není pochválena, ale stane se dokonce předmětem výtky. Bez jejich péče by však host nebyl pohoštěn. Nejednou se tak starostliví lidé cítí poškozeni. Ježíš ale svá slova směřuje za rámec drobných domácích hádek, kdo měl co udělat. Běžně se totiž stává, že množství starostí o drobnosti, o chod domácnosti, práci… nás natolik zaměstná, že si neuděláme čas na Boha. Nejde o to, že bychom měli zanedbávat úklid, vaření, úkoly v práci či ve škole. Jde o míru, intenzitu starostlivosti, se kterou tyto drobné úkoly vykonáváme. Nikdy nebude všechno hotové! Neznamená naše snaha, že nezbyde čas na Boha, na ty, které máme rádi, ani na radosti, na které jsme se těšili?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 7. 2022

 Na každé cestě je snadné zabloudit, a tak potřebujeme mapu a kompas. Naší mapou je Bible a Duch svatý je naším kompasem. (Charles Whitehead)
 Chceš-li zůstat čistý v duchovně nečistém světě, snaž se vždy okamžitě se vypořádat se svým hříchem (viz Žalm 32:3-5). V té chvíli, kdy si uvědomíš hřích, měl bys jej vyznat. To povede k očištění. A poté musíš opět vstát a pokračovat v cestě s Bohem.
 I dnes mnozí touží po znameních. Kristovo vzkříšení i jeho nový život v církvi ať jsou výmluvným ukazatelem ve zmatcích doby!

(Komentář: Mt 12,38-42)

Myšlenky na úterý, 19. 7. 2022

 Když nás Duch svatý doprovází, očekává, že budeme používat svoji inteligenci a svůj selský rozum. (Charles Whitehead)
 Když čteš Boží slovo, věříš mu a jednáš podle něho, je to, jako by v tobě rostla semínka, v nichž je život! Nemusíš rozumět přírodním procesům, jak rostou, stačí je zalévat, starat se o ně a chránit je.
 Kéž mám radost z tohoto duchovního příbuzenství s Kristem! Ať je právě toto hnací silou k plnění jeho vůle.

(Komentář: Mt 12,46-50)

Myšlenky na středu, 20. 7. 2022

 Rozlišování je rozeznávání toho, co přichází od Boha. Je to podstatný Boží dar pro naši ochranu. Máme-li být prorockým lidem v tomto zmateném světě, potřebujeme být lidem, který je schopný rozlišovat. (Charles Whitehead)
 Když k tobě Bůh mluví pomocí svého Slova, nečekej, že to všichni pochopí, budou s tebou souhlasit a podpoří tě. To je jen lidské, že chceme, aby určití lidé viděli to, co vidíme my, a věřili tomu, čemu věříme my.
 Bůh se svým semenem nešetří. Mnohé záleží ovšem na nás. Chci mu v srdci vytvářet podmínky k růstu?

(Komentář: Mt 13,1-9)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 7. 2022

 Je obtížné rozpoznat Boží činy v dnešním světě, pokud nejprve nepochopíme, jak se Bůh projevoval v dějinách. (Charles Whitehead)
 V těch verších Bůh nás však v Písmu připravuje na odmítnutí ze strany těch, kteří nerozumějí tomu, co nám Bůh řekl a když si nedáš pozor, lidské názory tě mohou svést k pochybám.
 Stále být ve střehu, stále pozorovat a naslouchat. To je recept proti „otupění srdce“. To hrozí tím víc, čím setrvačněji a víc zvykově prožívám svou víru.

(Komentář: Mt 13,10-17)

Myšlenky na pátek, 22. 7. 2022

 Ježíš nás učí, že křesťanská autorita je pro službu druhých, ne pro to, aby se člověk, který ji vykonává, vyvyšoval. Ten, kdo je největší, je ten, kdo ostatním ochotně slouží, kdo věrně plní úkoly, které mu byly svěřeny. (Charles Whitehead)
 Někdy Bůh své Slovo potvrdí prostřednictvím druhých, a někdy ne. Ale pokud se jeho Slovem sytíš a věříš mu, „projeví svou sílu“.
 Jak aktuální patronka všech, kdo dnes Ježíše hledají, možná aniž by si to uvědomovali. Spontánní, ženský prvek může být pro celou církev vzorem. K jejímu uzdravení…

(Komentář: Pís 3,1-4a)

Myšlenky na sobotu, 23. 7. 2022

 Důvěřujeme-li Bohu, může v nás pracovat Duch. Svoboda i poslušnost jsou znameními přítomnosti Ducha v nás. (Charles Whitehead)
 Bůh k tobě bude mluvit prostřednictvím svého Slova. Ježíš řekl: „Slova, která jsem k vám mluvil, jsou Duch a jsou život“ (Jan 6:63). Neřekl ale, že si máš z Bible vybírat jen verše, které se ti líbí.
 Dnešní patronka Evropy, maminka osmi dětí. Příklad napojení na vinný kmen, na Krista. Jaké já přináším ovoce?

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na neděli, 24. 7. 2022

 Pravým středem celého křesťanského života je eucharistie. (Charles Whitehead)
 Pokud chceš růst ve víře, musíš každý den trávit čas čtením Bible. Nemůžeš se ale svévolně rozhodnout, že jeden verš se tě týká, zatímco jiný ne.
 Otčenáš je první mezi modlitbami, je darem samotného Ježíše. Je zvláštní, že apoštoly neodkázal na židovské modlitby žalmů. Dává jim vlastní modlitbu směřovanou k Otci. První je posvětit jméno, což vždy byla židovská modlitba. Přejeme a chceme, aby Bůh byl uznáván jako bůh v celém stvoření, a tedy i v našem vlastním životě. Příchod Božího království je naplněním evangelia. A zde prosíme, aby se Boží vláda rozšířila na celou zemi. Bůh je dárce života a živobytí. A nesmíme ztratit z očí zásadní pojem odpuštění.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 7. 2022

 Lidé jsou ochotnější naslouchat těm, kdo svědčí svým příkladem. (Charles Whitehead)
 „Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti, aby Boží člověk byl náležitě připraven ke každému dobrému činu“ (2. Timoteovi 3:16-17)
 Maminka, která žádala u Ježíše protekci. Nemáme i my podobné snahy? Brzy se ostatně její synové přesvědčili, co znamená Krista následovat.

(Komentář: Mt 20,20-28)

Myšlenky na úterý, 26. 7. 2022

 Evangelium není abstraktní záležitostí - ožívá, když mým nebo tvým prostřednictvím naplňuje Ježíš Kristus potřeby lidí. Je to poslání, ke kterému je povolán každý křesťan. (Charles Whitehead)
  Abys uspěl v křesťanském životě, potřebuješ se rozhodnout znát svou Bibli.
 Může mě potěšit, že všechno zlé, které se zde na světě různě maskuje a mnohdy je tak těžké je odhalit – bude zničeno. Ale až tam, zde musím osvědčit trpělivost.

(Komentář: Mt 13,36-43)

Myšlenky na středu, 27. 7. 2022

 Naše tvrzení, že jsme naplněni Duchem, jsou jen prázdná slova, pokud z našich postojů a chování není vidět láska. (Charles Whitehead)
 Když se spojí Boží slovo a vnímavé srdce, něco se stane! Není nic, co by mohlo nahradit dlouhodobé působení Božího slova. Bez toho neuslyšíš, co ti Bůh říká, a stále budeš závislý na výkladu někoho jiného. Umíš si představit komunikaci se svým manželem nebo manželkou postavenou na takovém základě?
 Nebeské království stojí zato! Kdo s Ježíšem podniká, neměla by mu chybět odvaha jít do rizika. Získá mnoho!

(Komentář: Mt 13,44-46)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 7. 2022

 Bůh očekává, že ve správný čas rozkveteme a že přineseme ovoce. Někdy to dlouho trvá, než dobré ovoce dozraje, ale to nás nesmí odradit. (Charles Whitehead)
 Jak poznáš, že jsi více závislý na lidech než na Bohu? Podle toho, že se naštveš na šéfa, když ti nepřidal, a ty sis myslel, že si to zasloužíš. Nebo se rozzlobíš na milovanou osobu, protože ti odmítla půjčku. Jestli se takto chováš, čekáš na požehnání u špatných dveří!
 Je moudré vynášet z bohatých zásob církve věci nové i staré. Nalézat rovnováhu je projevem dospělosti, zralosti.

(Komentář: Mt 13,47-53)

Myšlenky na pátek, 29. 7. 2022

 Není větší radosti než být na správném místě ve správnou dobu a dělat správnou věc. (Charles Whitehead)
 Ačkoli si Bůh používá lidi jako nástroje požehnání, zdrojem těchto požehnání musí vždy být on sám!
 Chci se inspirovat v modlitbě tímto dialogem. Vždyť i díky otázkám, které Marta pokládala našemu Pánu, můžeme věřit na setkání s Ním!

(Komentář: Jan 11,19-27 nebo Lk 10,38-42)

Myšlenky na sobotu, 30. 7. 2022

 Každý křesťan je povolán k životu ve svatosti. To je příkaz, ne nějaký návrh! (Charles Whitehead)
 Teprve když uznáš Boha za zdroj všech svých požehnání, budeš odhodlaný usilovat a pečovat o vztah s ním.
 Víme, že slova Jana Křtitele si Herodes rád poslechl. I dnes je třeba mít odvahu hlásat pravdu, často nekompromisně. Jinak ztrácíme obrazně řečeno hlavu!

(Komentář: Mt 14,1-12)

Myšlenky na neděli, 31. 7. 2022

 Jestliže Boha skutečně známe, můžeme ho nacházet všude a celý náš život bude vyjadřovat klanění se Bohu, které bude vyrůstat z poznání toho, co pro nás náš Otec v Ježíši vykonal. (Charles Whitehead)
 Pokud toužíš po Bohu, štědře zasévej do jeho království a očekávej, že on sám naplní tvé potřeby – tvé úsilí bude požehnáno.
 Majetek je velké téma. Není chybou s majetkem pracovat či ho vlastnit. Představuje jistotu, o kterou se můžeme opírat, zajištění se proti nouzi. Každý rozumný člověk se snaží připravit v době hojnosti na nouzi. Jenže tato strategie často přeroste v křivé jednání, kde se obohacujeme na úkor někoho jiného. Pocit bohatství vede k marnivosti: „Já na to mám,“ což je lživý pocit bohorovnosti a nevděčnosti. Toto jednání se stává klíčem ke sporům, závisti a zlu. Kolik rodin se rozhádalo kvůli dědictví… Kazatel to nazval marností. Ježíš proto napadá chamtivost. Kritérium, které může pomoci rozlišit situaci, je úsilí o to, být bohatí před Bohem. Vede naše snaha k tomuto kapitálu? Pokud ne, pak je někde chyba…

(Nedělní čtení)