† † †




Sebrané myšlenky dne - květen 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na květen 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za víru mladých. Modleme se za mladé lidi, povolané k plnosti života, aby v Marii nacházeli vzor naslouchání, hloubky rozlišování, odvahy víry a odhodlání ke službě.
    Národní úmysl: Za dobrovolníky ve farnostech - modleme se za všechny, kteří přispívají k životu farností, aby je Bůh posiloval a dával jim radost ze služby..


Myšlenky na neděli, 1. 5. 2022

 Když přicházíme za Pánem Bohem, většinou ho o něco žádáme. Skutečné uzdravení v našem životě nastává tehdy, když za Pánem nepřicházíme proto, abychom ho o něco prosili, ale spíše se ho ptáme, co máme dělat.
 Člověk se dívá očima, Hospodin však hledí srdcem. ... (Valentino Salvoldi)
 Evangelijní zpráva o zázračném rybolovu podle Jana se odehrává po vzkříšení. Petr Ježíše „poznal“, když museli pravdivě přiznat, že přes veškerou námahu nemají nic. Pán je nejen vede v jejich rybářském počínání, ale především je pozval k hostině jako při Poslední večeři. Teď teprve dostávají učedníci ucelenou představu o Kristově učení, smyslu jeho záměrů. Toto je setkání s živým Bohem a jeho jednáním. Tento Bůh povede církev. Proto až nyní dostává Petr otázku: „Miluješ mě?“ Milovat Boha znamená dát mu všechno… a všechno získat.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 2. 5. 2022

 Žádná lidská bytost nás nemůže změnit. Změnit nás může jedině Ježíš mocí svatého Ducha.
 Milovat znamená chtít dobro druhému. ... (Valentino Salvoldi)
 Služba jáhnů je i hlásání slova, tedy služba prorocká. Dovedeme si vážit této služby, kterou na sebe berou muži i dnes?

(Komentář: Sk 6,8-15)

Myšlenky na úterý, 3.5. 2022

 Podstatné je, abychom přijímali Boží lásku a dávali ji druhým lidem.
 Smířit se s minulostí znamená zároveň léčit vlastní paměť, aby se nestala podobnou odpadkovému koši, protože se v ní má uchovávat především to pěkné a krásné, abychom za ně mohli vzdávat díky, což nás uvádí na pole eucharistie. ... (Valentino Salvoldi)
 Cesta, pravda a život. Kolikrát jsme to slyšeli… Neplatí však i o mně: Tak dlouho jsem s vámi, a neznáš mě? Kéž mi k důvěrnějšímu, plnějšímu přátelství s Pánem pomůže denní tichá chvíle!

(Komentář: Jan 14,6-14)

Myšlenky na středu, 4. 5. 2022

 Musíme si uvědomit, že jsme všichni originály. Jsme natolik originální, že každý z nás je mistrovským dílem.
 Když se všichni obrátíme k Bohu, nalezneme zde svobodu a nový startovní bod. ... (Valentino Salvoldi)
 Apoštolové jsou pronásledováni a rozprchnou se. A právě tím se zvěst o Kristu šíří! Toho jsme svědky i dnes. Výzva pro nás: Nežijeme příliš „v klídku“?

(Komentář: Sk 8,1b-8)

Myšlenky na čtvrtek, 5. 5. 2022

 Opusťte své představy a dovolte Bohu, aby jednal tak, jak chce on.
 Když se zahledíme před sebe do budoucnosti, můžeme, za předpokladu, že milujeme život, milovat také svou smrt, což bude hodina našeho definitivního narození. ... (Valentino Salvoldi)
 I dnes je Kristův chléb živý. Právě pro energii, která z něho pramení! Toho, kterého přijímám, si nemohu nechat pro sebe…

(Komentář: Jan 6,44-51)

Myšlenky na pátek, 6. 5. 2022

 K tomu, abychom se modlili, nemusíme být svatí, protože v takovém případě by se nemohl modlit nikdo. Ale musíme být na cestě k dokonalosti. Musíme být rozhodnuti následovat Ježíše.
 Bůh stvořil všechno dobré a krásné. Člověk to vše ničí tím, že sám sebe destruuje. Kristus přichází jako Spasitel a všechno zase dává do pořádku. ... (Valentino Salvoldi)
 Kdykoli přijímám, opakuje se ve mně svým způsobem Vtělení Krista! Napadlo mě, že jsem v tom podobný jeho Matce Marii?

(Komentář: Jan 6,52-59)

Myšlenky na sobotu, 7. 5. 2022

 Ježíše můžeme potkat v modlitbě, ale také v upřímném a pravdivém kontaktu s bratry a sestrami. Miluj Boha a miluj bližního.
 Kristus před tím, než vykoná zázrak, vyžaduje po dotyčném člověku, aby vyznal, že ho potřebuje, aby i navenek svým hlasem projevil přijetí pravdy o sobě samém, protože odvaha přiznat se veřejně a vyznat svou touhu po proměně života je již prvním krokem na cestě k uzdravení. ... (Valentino Salvoldi)
 V dnešní době, která nabízí tolik cest a možností, chci souznít s Petrovým odhodláním. Během dne si několikrát Petrovu odpověď zopakuji. Stane se tak modlitbou…

(Komentář: Jan 6,60-69)

Myšlenky na neděli, 8. 5. 2022

 Modlitba je důvěrný vztah s Bohem. Modlit se neznamená něco dělat, ale s někým být.
 Ten, kdo zakouší Boží milosrdenství, proměňuje přijaté odpuštění v pohnutku k tomu, aby se stal sám darem pro bližní. ... (Valentino Salvoldi)
 Podle 10 kapitoly Janova evangelia se zdá, že „znát Krista“ a „mít život“ je totéž. Život znamená nezahynout. Svatý Pavel říká těm, kteří Krista odmítli: „Ale proto, že ho od sebe odmítáte, a tak sami sebe odsuzujete ke ztrátě věčného života.“ Co tedy znamená „poznat Krista“? Slyšet Boží hlas, mít život a žít z něho. Být Božím dítětem a být „ovcí“ Božího společenství neznamená nic naivního a pasivního. Vyžaduje odvahu přijmout Krista, dát mu život, a on dá život nám!

(Nedělní čtení)


Myšlenky na pondělí, 9. 5. 2022

 Když přicházíme před Eucharistii a setrváváme před ní, měníme se. Čím méně v modlitbě mluvíme, tím lépe se modlíme.
 Svatý je ten, kdo dobře ví, že Bohu dluží velmi mnoho, neboť nebeský Otec ho zaplavil svou milostí, a proto ho uchránil od mnoha pádů. ... (Valentino Salvoldi)
 Nebýt Petrova vidění a jeho odhodlání vyvodit z něj důsledky, nerozšířilo by se Kristovo evangelium mimo židovský národ. I dnes chce být Pán hlásán tam, kam se nám nechce jít…

(Komentář: Sk 11,1-18)

Myšlenky na úterý, 10.5. 2022

 Pravý přítel není ten, kdo za námi přichází proto, aby od nás něco žádal. Pravý přítel je ten, kdo se těší z naší přítomnosti.
 Znám tři způsoby, jak pečovat o svou spásu: jako otrok, jako kupec, jako syn. Otrok jednáze strachu před trestem. Kupec myslí na svůj zisk. Ty se ale povznes na úroveň syna, a proto uctivě miluj nebeského Otce. ... (Valentino Salvoldi)
 Barnabášovi se podařilo získat Šavla pro spolupráci. Pokouším se i já někoho zapojit do Kristova díla? Neodrazuji?

(Komentář: Sk 11,19-26)

Myšlenky na středu, 11. 5. 2022

 Nejsilnější jsou ti lidé, kteří nejvíce trpěli. Nebojte se neúspěchů. Naopak, musíte je umět využít ve svůj prospěch.
 Bible nám nepřipomíná hříšnost proto, aby nás tím pokořovala, ani proto, aby nám to drtilo kosti, nýbrž proto, aby nám pomohla uvědomit si čirou milostivost odpuštění. ... (Valentino Salvoldi)
 Když vidím, jak se Boží slovo šířilo, musím si uvědomit: Nechci mít na křesťanství „monopol“, a tak zvěst omezovat?

(Komentář: Sk 12,24 – 13,5a)

Myšlenky na čtvrtek, 12. 5. 2022

 Žádný hřích, kterého se dopustíme, nemůže zmenšit Boží lásku k nám. Není to tak, že by mě už Bůh nemiloval, ale jsem to já, kdo není schopen Boží lásku zakusit. ... (Valentino Salvoldi)
 Kristova přítomnost v nás přemáhá hřích a vykořeňuje zlo.
 Pavel před zraky posluchačů odhaluje zvěst spásy. I já si chci uvědomit a zrekapitulovat svůj vlastní příběh; to, jak mě Bůh provázel v mém životě…

(Komentář: Sk 13,13-25)

Myšlenky na pátek, 13. 5. 2022

 Je nutné se modlit k Bohu, aby nám pomohl nést náš kříž, protože bez něho se žít nedá. Tak se nehněvejme na kříž, ale přijměme ho.
  Pojďte slavit! Svátost smíření je radostným setkáním s Pánem života, jenž nás noří do své smrti, abychom tak mohli mít účast na jeho vzkříšení. ... (Valentino Salvoldi)
 Dějiny spásy vrcholí ve vzkříšení! Dokázal bych podobně jako Pavel přiblížit radostnou zvěst a naději těm, kdo o ni dnes stojí?

(Komentář: Sk 13,26-33)

Myšlenky na sobotu, 14. 5. 2022

 Na světě neexistuje zlo, které by Bůh nemohl využít k tomu, aby nám ukázal, že nás miluje.
 Ještě dlouho poté, co si myslíš, že jsi někomu odpustil, můžeš v sobě stále dusit nepříjemné pocity. Jestliže se stále v myšlenkách vracíš k osobě, která ti ublížila a pokaždé tě to znovu naštve, znamená to, že na sobě ještě musíš zapracovat.
 Prvořadým úkolem apoštolů je být svědkem Ježíšova zmrtvýchvstání. Šířit tedy opravdu radostnou zvěst! Nikoli být pouze správcem, manažerem… S tím vědomím chci dnes prosit za naše biskupy.

(Komentář: Sk 1,15-17.20-26)

Myšlenky na neděli, 15. 5. 2022

 Děkujme Bohu i tehdy, když nevidíme výsledek. Během modlitby se musíme úplně odevzdat do Božích rukou. Nemáme mu říkat, co má dělat, ale přijmout to, co činí.
 Jestli se stále vyhýbáš osobě, která ti kdysi ublížila, znamená to, že na sobě musíš zapracovat.
 Zradou je Bůh oslaven? Zní to jako protimluv. Jakkoli Jidáš usiluje o zkázu Krista, z hlediska Boží strategie právě začala cesta vykoupení. Ježíšova smrt a vzkříšení je oslavou Boha, oslavou a ukázkou Boží vlády nad světem. Záměry Zla jsou poraženy Boží mocí, která dalekosáhle překračuje horizont myšlenek Jidáše. Jejím cílem je svoboda dětí Božích, aby mohly společně putovat za Bohem. Jsme vykoupeni jako společenství! Proto se dá mluvit o tom, že církev je mystické Kristovo tělo. Jsme součástí Krista, jsme součástí Božího lidu, který putuje za Pánem. To, co nás vzájemně propojuje, je láska k Bohu a k souputníkům na společné cestě za Bohem.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 16. 5. 2022

 Utrpení může působit dvěma směry: buďto nás vrhne do beznaděje, nebo z nás vytvoří zralé lidi.
 Jestliže si občas přehráváš v myšlenkách událost, která ti kdysi ublížila připomínáš, si ji v rozhovorech s lidmi víš, co tím děláš? Omlouváš si postoj neodpuštění!
 Věrnost úřadu, loajalita k představeným. I dnes může vést k smrti. Možná jen k odumření mého vlastního „já“. Ale právě v této porážce je vítězství!

(Komentář: Řím 8,31b-39)

Myšlenky na úterý, 17.5. 2022

 Čím více jste otevřeni Ježíšově lásce, tím více jste připraveni být milováni a milovat, tím účinnějším prostředníkem se pro druhé můžete stát.
 Jestliže využíváš každou příležitost, abys dotyčnému připomněl, čím chyboval a čím ti ublížil, Omlouváš sám sobě svůj postoj neodpuštění!
 Věty o pokoji, které slyším při každé eucharistické slavnosti bezprostředně před přijímáním. Ano, on se k nám vrací – ve svých slovech a v eucharistii.

(Komentář: Jan 14,27-31a)

Myšlenky na středu, 18. 5. 2022

 Ani problémy a těžká práce nás nevyčerpávají tak, jako nevyužité příležitosti, kdy jsme mohli přijmout a dávat lásku.
 Jsou dvě věci, o které se Bůh nechce dělit. Je to sláva, která mu náleží a právo na vyrovnání účtů. Proto „nechtějte sami odplácet, ale nechte místo pro Boží soud ... (sv. Pavel)
 Prořezávání a čištění může být bolestný proces. Přesto se chci snažit být pevně spojen s kmenem a nést dobré ovoce!

(Komentář: Jan 15,1-8)

Myšlenky na čtvrtek, 19. 5. 2022

 Pravá radost spočívá v tom, že umíme přijmout právě tu situaci, ve které se nacházíme.
 Odpusť všem, kteří ti někdy něčím ublížili, svěř situaci Bohu a věř mu, že to vyřeší! Neboť je psáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán.‘ Ale také: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím ho zahanbíš a přivedeš k lítosti.‘ Nedej se tedy přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem“. ...(Římanům 12:19-21)
 To, že zůstávám v jeho lásce, mi přináší radost. Snažím se tuto radost šířit dál, nebo je pouze k mému uspokojení?

(Komentář: Jan 15,9-11)

Myšlenky na pátek, 20. 5. 2022

 Přijmi to, co nedokážeš změnit.
 O Ježíšovi je řečeno: „Když ho uráželi, neodpovídal, když trpěl, nehrozil, ale ponechával vše Tomu, který soudí spravedlivě“ ... (1. Petrova 2:23, B21)
 Kéž si víc a víc uvědomuji, že právě mě Ježíš volá k přátelství a spolupráci. Z tohoto vztahu pak vyplývá plnění toho, co mi ukládá.

(Komentář: Jan 15,12-17)

Myšlenky na sobotu, 21. 5. 2022

 Co je pokora? Pokora není pohrdání sebou, ale pevné rozhodnutí sloužit druhým.
 Jestli si budeš držet hněv vůči tomu, kdo ti ublížil, bude tě to k němu stále poutat a skončíš jako jeho rukojmí. Když se zabýváš něčím, co způsobili tví rodiče nebo tvůj partner, nebo tím, jak si spolupracovník přivlastnil tvé zásluhy, nebo co o tobě kdo řekl nebo neřekl, dělá to nešťastným tebe, nikoli je. Chodíte kolem sebe, ty se dusíš, a oni ani nevědí, že jsi naštvaný. Nedávej nikomu takovou moc nad svým životem. Odpusť a jdi dál!
 Spojení s Kristem ve chvílích těžkých, jako je pronásledování, oživuje naši víru. Chci dnes myslet víc na ty, kdo trpí a poděkovat za to, že mohu svědčit podle svých sil…

(Komentář: Jan 15,18-21)

Myšlenky na neděli, 22. 5. 2022

 Jestliže chcete vědět, který člověk je zralý, který člověk je svatý, všimněte si, jak prožívá neúspěch.
 Než Bůh povolal proroka Izajáše do vůdčí pozice v národě, korigoval jeho vizi. Nekorigovaná vize vede ke zkreslené perspektivě, špatnému úsudku a zbytečnému úsilí. Neustálá vzpurnost ohrožovala Izraelce před Bohem, proto potřebovali vůdce s jasnou vizí. První, co Bůh udělal, bylo, že Izajášovi dal vizi své slávy a moci. Bez toho by tu práci nezvládl. Bez setkání s Bohem, které mu změnilo život, by nikdy nebyl dost silný, aby mohl dokončit své poslání. A totéž platí pro tebe. K čemukoli tě Bůh povolá, bude vyžadovat více než jen popis práce a základní dovednosti. Budeš potřebovat vidění jeho slávy a neomezené moci, abys získal jistotu, že Bůh na tvou výzvu stačí více než dostatečně ... ( Efezským 3:20)
 Církev zakouší nejednu složitou situaci. Nejde jen o správné porozumění víře a její věrné zachovávání, ale i o běžné zajištění fungování. A k tomu Pán říká: „Pokoj vám dávám“. Pokoj je stav srdce, když je v klidu, bez ohrožení, strachů… Ježíšův pokoj je darem Ducha svatého. I uprostřed otázek, starostí, dokonce uprostřed válečných hrůz umí Bůh vstupovat do srdce a vnášet pokoj. Tento pokoj je živý, tvůrčí, protože ho přináší Boží Duch. Je to pokoj, který nenechává věci ležet ladem, ani nejde o rezignaci či lenost. Je to pokoj, který motivuje, vítr, který vede loď, aby plula do cíle.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 23. 5. 2022

 Každý z nás má dary, které mu Bůh dal. Využívejme je a pomáhejme v růstu i druhým.
 Druhou věcí, kterou Bůh s Izaiášem udělal bylo, že upravil Izajášovu představu o sobě samém. Jakmile je upraven tvůj pohled na mocného Boha, jsi připraven, abys mohl korigovat svůj pohled na sebe samého, ne dříve! Pokud začneš druhým krokem, skončíš dřív, než začneš. Izajáš zvolal: „Běda mi, jsem ztracen. Jsem člověk nečistých rtů a mezi lidem nečistých rtů bydlím…“ (Izajáš 6:5). Izajáš si uvědomil, že není o nic lepší než lidé, k nimž byl povolán. Dokud se neuvidíš realisticky, čestně a pokorně ve vztahu k Bohu a druhým, tvá mise nemá naději na úspěch ... (Římanům 12:3).
 Lydie zve Pavla s doprovodem do svého domu. Tato pohostinnost nám může být vzorem. Chci dnes prosit za úzký vztah představitelů církve k rodinám.

(Komentář: Sk 16,11-15)

Myšlenky na úterý, 24.5. 2022

 Když se v životě setkáme s křížem, jsme ve stresu, jsme deprimovaní a nevíme, jak se k němu postavit. Přijměte realitu, že každý musí nést svůj kříž.
 Bůh nepovolává dokonalé vůdce. Povolává pokorné, čestné, vůdce, kteří prožili odpuštění, a korunuje jejich úsilí úspěchem bez ohledu na nepřízeň osudu.
 I u nás v době pronásledování docházelo k podobným situacím. Nebýt věznění, o Kristu by se mnozí nedozvěděli.

(Komentář: Sk 16,22-34)

Myšlenky na středu, 25. 5. 2022

 Dělejme malé věci s velkou láskou, buďme pokorní v tom, co děláme, a ďábel od nás bude muset utéct.
 Pavel napsal: „Radujte se v Pánu vždycky, znovu říkám, radujte se!“ (Filipským 4:4). Proč se Pavel opakuje? Protože radost je „palivo“, na které jedeme, a když si ji nebudeme udržovat, můžeme „dojet“. Znamená to neustále kontrolovat palivoměr, abys měl jistotu, že nepadáš do negativismu a pochybností.
 Mnozí vzdělaní a přemýšliví posluchači Pavlovo svědectví nepřijímají. Kéž jim v tom nejsem podobný! Jaký kontrast oproti žalářníkovi ze včerejšího příběhu…

(Komentář: Sk 17,15.22 – 18,1)

Myšlenky na čtvrtek, 26. 5. 2022

 To, co nemáme rádi na sobě, nemáme rádi ani na druhých. Bližního dokážeme milovat jen tehdy, když milujeme sebe.
 V Bibli radost symbolizuje víno. Prvním Kristovým zázrakem byla proměna vody ve víno, a to v nejlepší víno, jaké kdy svatebčané okusili. Ježíš je dárcem radosti, a když s ním zůstaneš ve spojení, budeš zakoušet jeho radost bez ohledu na svou situaci.
 Mohu si uvědomit: Ježíšovi učedníci se vracejí do Jeruzaléma s velkou radostí. Neteskní, ale velebí Boha s vědomím, že Ježíš je stále s nimi. To platí i dnes!

(Komentář: Lk 24,46-53)

Myšlenky na pátek, 27. 5. 2022

 Smíření jako svátost je překrásná zkušenost. Je to setkání s Otcem, který nás objímá. Nesmíme na ni pohlížet jako na něco, co musíme.
 Ježíš řekl: „To jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a vaše radost aby byla plná“ (Jan 15:11). Chvíli se nad tím zamysli. Jak můžeš chodit a tvrdit, že ti Bůh odpustil hříchy, že tě vede a chrání, že jdeš do nebe, a přitom vypadat, jako kdyby tě pokřtili v okurkovém láku?
 Z Pánových slov v nočním vidění je zřejmé ztotožnění se s křesťany. Patřím ve svém městě, ve své ulici k „jeho lidem“? Může se o mě Kristus opřít?

(Komentář: Sk 18,9-18)

Myšlenky na sobotu, 28. 5. 2022

 Kdo chce sloužit Bohu, nemusí být zdravý, nepotřebuje ani vysokou inteligenci, ani zkušenosti. Potřebuje jen jedno - pokoru.
 Pavel byl ve vězení tak radostný, že získal své žalářníky pro Krista a církev vyrostla i v „císařském domě“ (viz Filipským 4:22). .
 Priscila a Akvila vykládají dokonale Boží nauku, Boží cestu. Věnuji svůj čas tomu, abych se zdokonalil ve víře? Přijímám druhé bez předsudků?

(Komentář: Sk 18,23-28)

Myšlenky na neděli, 29. 5. 2022

 Jen když uznáme svůj hřích, vydáváme se na cestu svatosti.
 Lidé jsou vždy více ovlivněni tvými postoji než tvou teologií. Vždycky! Když uvidí, že se raduješ v těžkých časech, budou se divit, jaké je tvé tajemství, a pomyslí si: „Ať má ten člověk cokoli, já to potřebuji,“ a stanou se otevřenějšími a vnímavějšími vůči pravdě.
 „Aby láska, kterou jsi mě miloval, byla v nich…“ Boží láska mezi Otcem a Synem je Duch svatý, není to věc, cit, emoce, ale někdo – božská osoba, ten, který tepe Božím životem. Tento dar nám Ježíš vyprošuje. Snaží se nás tak vtáhnout do Božího života. To jde? Ale vždyť to je cíl celé Ježíšovy mise: abychom měli účast na radosti, plnosti Božího života. To není teorie, hezké čtení k nedělní kávě, ale skutečnost, která mnohým lidem dala sílu vydat se pro Boha, evangelium, hlásání naděje i na smrt. K tomu jsme dnes pozváni!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 30. 5. 2022

 Každý z nás má originální povahu. Když následujeme Ježíše, Ježíš nechce, aby se náš charakter změnil. Chce jen proměnit negativní sklony naší povahy v pozitivní.
 Štěstí, které nabízí tento svět, je jen reakcí na okolnosti. Naproti tomu radost, která pramení ze života pro Ježíše, tě nad okolnosti pozvedá. Soustřeď se tedy na jeho radost, čerpej z ní a ukazuj ji dnešnímu světu.
 Ježíš předpovídá svou opuštěnost. Nechci jej v týdnu přípravy na seslání Ducha svatého ponechat bez mé lásky! Spolu s ním mohu přemoci lhostejný „svět“!

(Komentář: Jan 16,29-33)

Myšlenky na úterý, 31.5. 2022

 Ve svátosti smíření se setkáváme s odpouštějícím Bohem, který nás miluje i v každé bezvýznamné okolnosti našeho života.
 Žádné povolání na zemi nevyžaduje takové množství dovedností a porozumění, kolik jich potřebuje matka při plnění svých každodenních povinností. Zastav se a zamysli se nad tím, co vše patří k její práci. Musí být v domě psycholožkou, lékařkou, teoložkou, vychovatelkou, chůvou i ošetřovatelkou, šéfkuchařkou, taxikářkou, náčelnicí požárního sboru a příležitostnou policejní důstojnicí. Zkus si představit, kolik by tě stálo najmout si lidi, kteří by zastali všechny tyto dovednosti. A i kdyby se ti to podařilo, jak bys věděl, že jim všem můžeš důvěřovat?
 U našeho Pána dojdou radosti a naplnění pokorní, ponížení, hladoví. Mocným, pyšným a příliš sebevědomým a přesyceným se Bůh nevnucuje…

(Komentář: Lk 1,39-56)