† † †




Sebrané myšlenky dne - leden 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na leden 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za skutečné lidské bratrství - modleme se za všechny, kdo jsou diskriminovaní a pronásledovaní kvůli náboženství; ať ve společnosti, v níž žijí, jsou uznána jejich práva a důstojnost, pramenící ze skutečného lidského bratrství.
    Národní úmysl: Za lidi sevřené strachem - modleme se za všechny, kteří se obávají nového roku, aby zakusili pokoj od Pána.


Myšlenky na sobotu, 1. 1. 2022

 Bůh tu není jako četník nebo soudce, aby nám dával tresty nebo pokuty. Ale v zrcadle víry a úkolu, které mám, musím každý den přemýšlet o tom, co je v pořádku a kdy něco nehrálo - (Joseph Ratzinger).
 Dnes se synonymem Vánoc staly nestřídmost a přehnané utrácení a mnozí křesťané váhají, zda je mají slavit. Vánoce jsou ale více než ‚veselé'. Jsou mocné. Oslava, neomezená radost, dary z lásky, smích, stromky a ozdoby, koledy a zvonky - to vše, pokud je přítomen Duch svatý, má vnitřní potenciál moci a vánoční výzdoba může přinášet požehnání, sílu, zdraví a obnovu. Pokud tam není, vyznívají koledy naprázdno. Pozdravy, přání a úsměvy jsou jen povrchní - jako pozlátko nalepené na ploché pohlednici. Světla a ozdoby mohou zanechat v srdci větší pocit prázdnoty než kdy jindy. Ale kde je Duch svatý, tam je moc změnit zakořeněné zvyky, které přetvářejí zášť chladných srdcí i očekávání a pozvedají životy lidí ze stínu.
 Pro nový rok přeji všem požehnání. To, co chci od Hospodina, dávám dál. Dokážu opravdu být šiřitelem pokoje?

(Komentář: Nm 6,22-27)

Myšlenky na neděli, 2. 1. 2022

 Boží řeč je tichá. Ale dává nám mnohé pokyny. Právě zpětně lze poznat, že Bůh námi pohnul skrze přátele, knihu nebo i prostřednictvím domnělého neúspěchu, či dokonce nehody - (Joseph Ratzinger).
 Dovol Duchu svatému, aby k vám letos o Vánocích přišel. Pozvi ho, ať vstoupí do tvého života. A pak sám vstup do nejlepších příležitostí tohoto období, aby ses mohl hřát v celém tom zázraku. Oslov lidi ve svém okolí, povzbuzuj, žehnej, pečuj, obdarovávej, navštěvuj, zvi, povídej si a povzbuzuj lidská srdce, kdekoli můžeš. Než přijde Nový rok, zjistíš, že Vánoce jsou něco úžasného, ba dokonce zázračného a mocného.
 Prolog shrnuje teologickou podstatu celého Janova evangelia. Uvádí řadu klíčových výroků (Ježíš je od věků u Boha, je vyslovené Boží Slovo…). V Kristu je život, bez něj nebude ani života, ani světla, ani záchrany. Jestliže ale přišel Ježíš na svět, pak přišel život, světlo do našich temnot. Nyní stačí ho přijmout do svého života. Ježíš se má narodit do našeho srdce!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 1. 2022

 V noci, když člověk nemůže najít klid, bych doporučil růženec. Když se člověk znovu a znovu přidržuje jeho slov, zbavuje se postupně myšlenek, které ho souží - (Joseph Ratzinger).
 Boží slovo je pokrm duše, takže pokud jsi krmil své tělo, ale duši jsi zanedbával, přehodnoť ještě dnes své priority.
 Jan dosvědčuje, co viděl: sestupující Duch v podobě holubice zůstává na Ježíšovi. Zůstává nenápadně i v Jeho církvi. Chci tuto přítomnost víc vnímat.

(Komentář: Jan 1,29-34)

Myšlenky na úterý, 4. 1. 2022

 Problémy nás mají vychovávat, abychom je uměli zpracovávat. Zatvrdit se, stát se nepřístupným, by znamenalo ztrácet lidskost a schopnost cítit - i vůči ostatním - (Joseph Ratzinger).
 Naučit se rozpoznávat Boží hlas není dovednost, kterou by člověk získal přes noc, protože Bůh k nám mluví v různý čas, různými prostředky a za různých okolností. Je k tomu zapotřebí jednak duchovní dospělost, jednak schopnost nenechat se limitovat předchozími zkušenostmi a taky nutnost být poslušným Božího slova a Božího vnuknutí.
 Jan zaznamenává po tolika letech i hodinu! Jak milá musela být atmosféra v Ježíšově domácnosti. Jistě dotvářená rukou Jeho Matky… Vzor pro naše rodiny, pro naše církevní prostředí.

(Komentář: Jan 1,35-42)

Myšlenky na středu, 5. 1. 2022

 Podíváme-li se na Krista, on je ten, který soucítí, a tím je pro nás vzácný. Soucítění, zranitelnost, patří ke křesťanovi. Člověk se učí přijímat rány, žít i se zraněními a nacházet v tom nakonec hlubší uzdravování - (Joseph Ratzinger).
 Ježíš řekl: "… ovce jdou za ním, protože znají jeho hlas" (Jan 10:4). Všimni si, že řekl ovce, nikoli jehňata, znají jeho hlas. Jehňata následují dospělé ovce, dokud se jejich vlastní smysly nevycvičí. To znamená, že je tu milost pro nezralé. Pokud tvé duchovní uši nejsou ještě zcela vyvinuté, Bůh s tebou bude pracovat, dokud se tak nestane.
 Po nás se zřejmě nepožaduje položit život, ale pouze se rozdělit. I s tím se však obtížně vyrovnáváme. Dokážu se dělit tak, abych z toho měl radost?

(Komentář: Jan 1,43-51)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 1. 2022

 Víru nemáme nikdy hotovou. Víru je třeba žít znovu a znovu v utrpení, stejně jako ve velkých radostech, které nám Bůh dává. Nikdy to není něco, co si mohu uložit jako minci - (Joseph Ratzinger).
 Když Bůh promluvil k Mojžíšovi, otřásala se hora, zatímco k Elijášovi mluvil jako klidný tichý hlas. Neomezuj Boha a nesnaž se ho uchopit. Pokud se mu poddáš, může k tobě mluvit při čtení Bible, pomocí služebníků, kteří kážou Boží slovo, prostřednictvím písně, bolestivé situace i pomocí tvých myšlenek a přání. Klíčové je zůstat blízko Bohu a být naladěný na příjem.
 Zdaleka přicházejí národy. Mnohdy i ti, kteří jsou vyháněni, jde jim o život, a my jsme je nezvali. Možná právě tito rozhlásí Hospodinovu slávu líp než my zabydlení.

(Komentář: Iz 60,1-6)

Myšlenky na pátek, 7. 1. 2022

 Bůh mě miloval nejprve, dříve, než jsem dokázal milovat já. Jen proto, že mě už znal a miloval, jsem vůbec byl stvořen - (Joseph Ratzinger).
 Co odpovídáš, pokud jde o rozpoznání Božího hlasu? Neřekneš například: "Až se k tomu dostanu." Nebo: "Pokud to stihnu." Případně: "Popřemýšlím o tom." Pokud ano, tak si přečti toto: "Pokud poslechnou a budou mu sloužit, dožijí své dny ve štěstí, svá léta v samé radosti" (Jób 36:11, B21).
 I dnes je důležité si přiznat, že Ježíš přišel jako člověk v těle. Připustit si Ježíšovo lidství ať dá nový impuls našim vztahům v rodině, ve společnosti, v církvi.

(Komentář: 1 Jan 3,22 – 4,6)

Myšlenky na sobotu, 8. 1. 2022

 Co je důležité pro každého člověka, co jeho životu teprve dodává význam, je vědomí, že je milován - (Joseph Ratzinger).
 Pokud si myslíš, že ve jménu Ježíše dokážeš vše, co chceš, když to takto navíc dokázal i někdo o kom víš, pak se mýlíš. Pokud tě totiž k čemukoliv Bůh nepovolá a nevyzbrojí, je pravděpodobné, že si natlučeš nos! Bůh tě nezmocní k tomu, abys dělal to, chceš ty sám, ale zmocní tě k vykonání svého díla.
 Učedníci dali k dispozici vše, co měli, i když situace vypadala beznadějně. Kéž mám odvahu svěřit Pánu to, co mám, a ostatní nechat na Něm.

(Komentář: Mk 6,34-44)

https://www.vira.cz/krest-pane-cyklus-c-1.html Myšlenky na neděli, 9. 1. 2022

 Víra je cesta. Dokud žijeme, jsme na cestě, a ta je také opětovně ohrožována a pokoušena - (Joseph Ratzinger).
 Jméno Ježíš můžeš účinně používat pouze tehdy, když uznáváš Ježíše jako svého Pána a Spasitele. Jestli to pro tebe platí, pak pokaždé, když jméno Ježíš použiješ, jsi chráněný a podepřený autoritou, která v jeho jménu je.
 Křest Krista je velkým startem. Od této chvíle je Ježíš veřejně znám a také sledován. Lidé očekávají, že Bůh zasáhne, vstoupí do dějin. Ale jak to bude konkrétně? Poznáme toho, kterého pošle? Přichází učitel, nenápadný, bez moci, slávy, vojsk. Mnozí se ptají: „Může tento člověk něco změnit?“ Ježíš ale nepřichází se svojí lidskou mocí. Jeho silou je povolání, pozvání nebeského Otce. Bůh ho posílá, Bůh je s ním, Bůh je v něm… On, Ježíš, je Boží Syn! Tato autorita dává hlásání evangelia zcela jinou dimenzi.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 1. 2022

 Kristus neřekl: já jsem zvyk, nýbrž pravda. Kristus nestvrzuje zvyk, naopak vede nás pryč od navyklého. Chce, abychom vyrazili na cestu, vyzývá nás k hledání toho, co je pravé - (Joseph Ratzinger).
 Jméno Ježíš můžeš účinně používat jen tehdy, když s ním máš důvěrný vztah. Jestli to pro tebe platí, pak pokaždé, když jméno Ježíš použiješ, jsi chráněný a podepřený autoritou, která v jeho jménu je.
 Bezdětnost byla pro oba nepředstavitelně tíživá. Dle poslední věty v úryvku byla překonána vzájemnou láskou. Mohu prosit za ty, kdo touží po dítěti…

(Komentář: 1 Sam 1,1-8)

Myšlenky na úterý, 11. 1. 2022

 Církev může udávat velké, základní obrysy lidského života, říkat, kam určitě nesmím jít, nechci-li padnout. Zůstává úkolem jednotlivce, aby rozpoznal a vyčerpal různorodé možnosti své cesty - (Joseph Ratzinger).
 Pokud Stojíš na Slově Ježíše a uplatňuješ jeho principy v každodenním životě, pak můžeš jméno Ježíš ve skutečnosti účinně používat a pokaždé, když jméno Ježíš použiješ, jsi chráněný a podepřený autoritou, která v jeho jménu je.
 Kéž i já dovedu vylévat srdce před Hospodinem. On bude se mnou nejen v těžkých chvílích. To on mě postaví na nohy!

(Komentář: 1 Sam 1,9-20)

Myšlenky na středu, 12. 1. 2022

 Akt víry neznamená namlouvat si nějakou ideu nebo připisovat víře moc. Akt víry spočívá v důvěře, že Bůh je tady, že se mu mohu vydat do rukou. A pak ustoupí i hora - (Joseph Ratzinger).
 Pokud se ti podaří získat jmění, ale nepodaří se ti naučit děti, jak žít „správně“, tvůj úspěch bude prázdný a budeš žít s pocitem lítosti.
 Hospodinovo slovo může splývat s hlasem blízkých. I mně někdy trvá, než rozliším, zda volá právě ON.

(Komentář: 1 Sam 3,1-10.19-20)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 1. 2022

 Musím začít tím, že se neohlížím na sebe, nýbrž se ptám, co chce Bůh. Musím začít tím, že se učím lásce - (Joseph Ratzinger).
 Průměrné dítě dnes stráví šest až sedm hodin denně na internetu, sledováním televize nebo chatováním se svými vrstevníky. A každá minuta takto stráveného času utváří jeho hodnotový systém a formuje osobnost, kterou se stane.
 Prohraná bitva musela být šokem. Ukořistění archy bylo zkouškou víry pro Izrael. Hospodin však byl nad tím vším…

(Komentář: 1 Sam 4,1-11)

Myšlenky na pátek, 14. 1. 2022

 Milosrdný Bůh z nás nesnímá odpovědnost, nýbrž nás odpovědnosti učí. Vede nás k tomu, abychom z toho, co je nám dáno, žili odpovědně a abychom jednoho dne před ním mohli obstát - (Joseph Ratzinger).
 Buď tady pro své děti. Pokud musíš něco obětovat po materiální stránce, abys je rozvinul v duchovní oblasti, věř, že je to investice, které nebudeš litovat.
 Samuel poukazuje na nebezpečí, lid neposlouchá. Dějiny však má v rukou Hospodin. Neochotu s ním spolupracovat nesl Samuel jistě těžce.

(Komentář: 1 Sam 8,4-7.10-22a)

Myšlenky na sobotu, 15. 1. 2022

 Bůh nám dává, co je pro nás nejlepší - i když mi to předem nedokážeme rozeznat. Za nejlepší pro sebe často považujeme pravý opak toho, co od Boha dostáváme - (Joseph Ratzinger).
 Pokud tvé dítě žije v kritickém prostředí, naučí se odsuzovat. Když prostředí, v němž žije, je nepřátelské, naučí se bojovat. Jestli žije v posměchu, stane se plachým. Pokud ho budeš hanět, naučí se žít v pocitu viny. Když však dítě žije v toleranci, naučí se trpělivosti. Pokud žije s povzbuzením, naučí se sebedůvěře. Jestli je chváleno, naučí se oceňovat druhé. Když bude žít ve spravedlivém prostředí, naučí se spravedlnosti. Pokud bude žít v bezpečí, naučí se důvěře. Pokud bude žít v ujištění, naučí se mít rádo samo sebe. Když dítě bude žít v přijetí a přátelství, naučí se hledat lásku ve světě - Dorothy Lawe Nolteová.
 Ustanovení prvního krále, Saula. Konečné vysvobození z rukou nepřátel však dokoná až Pomazaný, Mesiáš, Kristus.

(Komentář: 1 Sam 9,1-4.17-19; 10,1a)

Myšlenky na neděli, 16. 1. 2022

 Jestliže hledám rychlé štěstí, pak moje víra nebude mít na růžích ustláno. Jeden z důvodů dnešní krize víry je asi právě ten, že požitek a štěstí si chceme odnášet hned, že nechceme riskovat dobrodružství, které trvá celý život - (Joseph Ratzinger).
 Šalomoun, který byl také otcem, řekl: "Bude-li, synu, tvé srdce moudré, mé srdce zajásá, to mi věř" - (Přísloví 23:15, B21).
 Svatba – vysněná událost i obávaný krok. Okamžik, který proměňuje lidský život, protože člověk vstupuje do závazku. Nese mnoho jistot, je životodárný, ale přináší také nemalé starosti. Je radostí, startem nové fáze vlastního života. Svatba předpokládá rodinu, vztah, osobní a intimní společenství. A právě do těchto souvislostí vložil Ježíš podle svatého Jana začátek svého vystoupení. Jako by chtěl ukázat, že jako svatba spojuje a zavazuje, tak příchod Syna člověka dává možnost vstoupit na novou cestu. Něco zcela nového, závazného, ale především životodárného právě tady začíná.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 1. 2022

 Boží vůle není vůči mně vnější, cizí, je naopak mým základem. A v experimentu života lze opravdu rozpoznávat jak žít správně. Život se pak nestává pohodlným, ale správným - (Joseph Ratzinger).
 Co zaseješ, to sklidíš. Ježíš tuto pravdu vyjádřil, když řekl: "Dávejte, a bude vám dáno…" - (Lukáš 6:38).
 Síla Kristových slov ať nás chrání před snahou vtěsnat jeho zvěst do našich pouček, do starých měchů. Vyspravovat záplatami šaty, které nám osvědčeně padnou. Vezmu-li jeho poselství vážně, může narušit můj klid…

(Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na úterý, 18. 1. 2022

 Svědomí a jeho funkce je samozřejmě něčím živým. Může v člověku vadnout nebo zrát - (Joseph Ratzinger).
 Když ti dnes Bůh říká, abys zasel semeno laskavosti do života někoho druhého, je to proto, že někde o kus dál má pro tebe připravenou sklizeň požehnání.
 Ježíš i mě povzbuzuje k odvaze! Není mé křesťanství omezováno snahou, abych „něco neporušil“ a redukováno pouze na ni?

(Komentář: Mk 2,23-28)

Myšlenky na středu, 19. 1. 2022

 Bůh má všechny podstatné rysy, které připisujeme osobě, totiž vědomí, poznání a lásku. Je tak někým, kdo může hovořit a naslouchat. To je na Bohu to zásadní - (Joseph Ratzinger).
 „Když se Kolumbus vydal na cestu, nevěděl, kam jede. Když dojel, nevěděl, kde je. A když se vrátil nevěděl, kde byl.“ Všichni potřebujeme vědět, jakým směrem se vydat, zda se máme přestěhovat, přijmout určitou pracovní nabídku či vstoupit do vztahu a podobně. Je tu ale dobrá zpráva – Bůh tě povede, a pokud se vydáš špatným směrem, navede tě zpět.
 Na Pána dávali pozor, aby ho mohli obžalovat. Kéž nejsem nikdy kritikem těch, kdo se v církvi nasazují a nabourávají mé zaběhlé představy.

(Komentář: Mk 3,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 1. 2022

 Skutečný Bůh je něčím víc. Není pouhou přírodou, ale tím, co ji předchází a co ji nese. On je bytost, která umí myslet, hovořit, milovat a slyšet - (Joseph Ratzinger).
 Šalomoun řekl: "Jenom hlupák je přesvědčen, že jde správně, kdo je moudrý, dá si poradit" - (Přísloví 12:15, B21).
 I dnes mnozí neduživí a nemocní vyhledávají Kristovu církev. Kéž je to pro nás znakem její pravosti.

(Komentář: Mk 3,7-12)

Myšlenky na pátek, 21. 1. 2022

 bůh musí dělat to, co my obrazně nazýváme "Božím hněvem", tj. musí nám klást odpor tam, kde od sebe odpadáme a kde jsme ohroženi - (Joseph Ratzinger).
 "O nic nemějte starost, ale za všechno se modlete. O své potřeby proste s vděčností Boha…" - (Filipským 4:6, B21).
 Jak rozdílné povahy byli apoštolové! Výzva pro dnešní vztahy a toleranci v církvi. Vždyť náročný úkol kázat a vyhánět zlo nás má spojovat.

(Komentář: Mk 3,13-19)

Myšlenky na sobotu, 22. 1. 2022

 Boha mohu hledat jen tak, že odložím dominantní pozici. Místo ní v sobě musím rozvíjet ochotu, otevření se hledání. Musím být schopen pokory a čekání - a nechat jej, aby se ukázal tak, jak chce on, a nikoli jak chci já - (Joseph Ratzinger).
 Jeden spisovatel napsal: "Bible je pro Boha něco jako gumová rukavice pro chirurga. Skrz ni se tě dotýká hluboko uvnitř." To znamená, že ji musíš číst, vztáhnout ji na sebe a jednat podle ní.
 Podobné nepochopení hrozí každému, kdo věrně a opravdově následuje Ježíše. Je to ale právě láska, která nás vybízí jít dál…

(Komentář: Mk 3,20-21)

Myšlenky na neděli, 23. 1. 2022

 Člověk je povolán k tomu nejvyššímu, ale jeho svoboda mu může být velký ohrožením vzhledem k pokušení obrátit svoji velikost proti Bohu a postavit se mu naroveň - (Joseph Ratzinger).
 Když ti Bůh dá červenou, buď k tomu vnímavý. A když přeruší tvé plány, aby uskutečnil své vlastní - řekni mu: Amen!
 Zcela samozřejmě dnes otevíráme internetové stránky o víře či výtisk Bible. Jiní se postarali, aby tyto pomůcky byly k dispozici. Ale již s rozpaky přemýšlíme, jak o víře mluvit v práci nebo s dětmi. Jak se víra předává? Stačí předat informace? A neměli bychom si nějak zachytit významné okamžiky, kdy se nás osobně Bůh dotknul? Snad nejpřesvědčivěji se víra předává svědectvím, nejen tichým, ale hlásaným svědectvím, jak Bůh v mém životě jednal.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 1. 2022

 Bibli jakožto Božímu slovu můžu porozumět jen tak, že ji budu číst jako jednotu, v souvislostech celku, a nikoli doslovně nebo po větách - (Joseph Ratzinger).
 "Zoufáš si a nevíš, jak dál? Běž k Bohu a světlo jeho úsměvu nebo stín zamítnutí ti ukáže směr. I když tě vše kolem tlačí k okamžitému rozhodnutí nebo činu, očekávej tiše a trpělivě, a Boží vůle se ti vyjasní." - F. B. Meyer
 Podezíravost učitelů Zákona je mi povědomá. Nepostupujeme podobně, kdykoli vidíme, že má někdo v církvi úspěch? Kéž se dovedu zbavit žárlivosti.

(Komentář: Mk 3,22-30)

Myšlenky na úterý, 25. 1. 2022

 K učení se lásce patří i to, že se člověk učí uvolňovat a překonávat své ego, že se učí darovat se, a to i tam, kde za to nic nedostává - (Joseph Ratzinger).
 Když ti Bůh dá zelenou, tak musíš jít. Když ti ukáže červenou, musíš zastavit.
 Ježíš se i dnes ztotožňuje s pronásledovanými. Ale: jsme schopni mezi sebe přijmout ty, kdo se obrátili jako Pavel?

(Komentář: Sk 22,3-16, nebo Sk 9,1-22)

Myšlenky na středu, 26. 1. 2022

 Je důležité rozpoznat, že pravá láska v sobě nese i velkou vážnost. Chce pro druhého opravdové dobro, a proto má odvahu postavit se na odpor tam, kde druhý toto dobro nevidí a kde se slepě žene do neštěstí - (Joseph Ratzinger).
 Pravdou je, že ve tvém nitru je od narození prázdné místo, a nikdo jiný než Bůh ho nemůže zaplnit. Větší úspěch, více peněz, další vztah, bydlení v paláci ani královský trůn to místo nezaplní.
 Kéž i my odložíme ducha bojácnosti. Kéž se i dnes oživí plamen Božího daru. Svět i dnes čeká na ducha síly, lásky a rozvážnosti. Zejména skrz působení těch, na které byly vloženy ruce…

(Komentář: 2 Tim 1,1-8)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 1. 2022

 Já nemohu být k druhému dobrý jinak, než tak, že se nechám vést tím, co opravdu je dobro, a že se svému bližnímu snažím pomoci k tomu, aby se on sám stával dobrým - (Joseph Ratzinger).
 Král David napsal: "Požehnaný jsi, Hospodine, svým zákonům prosím nauč mě! Stále opakuji svými rty vše, co jsi nařídil. Raduji se z cesty tvých svědectví jako z největšího bohatství. O tvých pravidlech přemítám, abych na tvoje stezky dbal. Tvé zákony jsou mi rozkoší - tvé slovo neztrácím z paměti! … Mé oči otevři, abych uviděl úžasné věci ve tvém Zákoně. … Tvá svědectví jsou mi rozkoší - jsou to mí rádci nejbližší!" (Žalm 119:12-18, 24, B21)
 Plamínek zhasne, když má nedostatek kyslíku. Tajemství evangelia: kdo má ochotu jej přijmout, bude světlem pro druhé.

(Komentář: Mk 4,21-25)

Myšlenky na pátek, 28. 1. 2022

 Člověk je milující právě tehdy, když se nestará jenom o své vlastní záležitosti, ale když se pokouší dávat a vidět právě ty, pro které nikdo nemá dobré slovo, protože se zdají nesympatičtí - (Joseph Ratzinger).
 Možná i tobě dnes Bůh říká: "Přestaň! Uznej, že já jsem Bůh, …" - (Žalm 46:11).
 Boží království roste, ani nevíme jak. Nezávisle na snaze jeho růst zastavit, přibrzdit, ale i urychlit. Ono přerůstá naše nejodvážnější představy. V jeho stínu najdou mnozí oddech…

(Komentář: Mk 4,26-34)

Myšlenky na sobotu, 29. 1. 2022

 Kristus ztělesňuje velikou a čistou Boží dobrotu. Nechce nám něco ztěžovat, přichází naopak, aby to nesl s námi - (Joseph Ratzinger).
 láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná. Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska“ - (1. Janova 4:7-8).
 Příběh by nevznikl, kdyby učedníci zůstali na břehu. Při následování Ježíše mohu i já zažít dobrodružství!

(Komentář: Mk 4,35-41)

Myšlenky na neděli, 30. 1. 2022

 Správně se společně modlit a slavit eucharistii znamená, že se stávám slyšícím, přijímajícím a že se ve mně takříkajíc uvolňuje závora na dveřích, jimiž může vstoupit Kristus - (Joseph Ratzinger).
 Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán“ - (Římanům 5:5). Taková láska sílí, když ji používáme. Roste, když ji krmíme. Rozšiřuje se, když v ní zůstáváme. Tento druh lásky je vytrvalý!
 Ježíš říká svým spoluobčanům: „Žádný prorok není vítaný ve svém domově.“ Ale proč? Jedno hořké přísloví říká: „Pro Čechy je odborník ten, kdo přijel odjinud.“ Ukazuje se, jak málo si vážíme těch, které máme kolem sebe. To, že víme o jejich omezeních, neznamená, že všichni jiní budou lepší. Kristovo proroctví v Nazaretě zvěstuje skvělou skutečnost! Dnes se realizuje po staletí očekáváná záchrana. Mnozí z nás ale zůstávají stranou, protože přeci „tohle dobře známe“. Dovolme Bohu promluvit. Dopřejme si ochotu slyšet, co nám říká. Vždyť přináší život.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 1. 2022

 Jedna stará katolická moudrost říká: Jakou má člověk neděli, takovou má i smrt. Jestliže Bůh a neděle naprosto zmizí ze života, chybějí rezervy k zvládnutí onoho posledního přechodu - (Joseph Ratzinger).
 Když sledujeme celebrity, jak střídají vztahy a jdou z jednoho manželství do druhého, připomíná nám to, že je možné mít charisma bez charakteru, talent bez důvěryhodnosti a schopnosti bez vytrvalosti.
 Uzdravením dává Ježíš úkol: jdi a vypravuj! Také mě Pán uzdravuje – a i mě posílá od sebe s podobným úkolem.

(Komentář: Mk 5,1-20)