† † †




Sebrané myšlenky dne - listopad 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na listopad 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za děti, které trpí - modleme se, aby děti, které trpí, především žijící na ulici, oběti válek a sirotci, měly přístup ke vzdělání a mohly znovu zažít srdečnost rodinného prostředí.
    Národní úmysl:Za návštěvníky hřbitovů - modleme se za všechny, kdo vzpomínají na své zesnulé, aby se otevřeli víře ve věčný život.


Myšlenky na úterý, 1. 11. 2022

 Radost se podobá svalu, čím více ji cvičíš, tím je silnější.
 "Za všech okolností děkujte…" (1. Tesalonickým 5:18). Všimni si, že zde není napsáno, že máme děkovat za všechny okolnosti, ale za všech okolností. Hans Seyle, zakladatel moderních výzkumů stresu, řekl, že vděčnost produkuje více emocionální energie než jakýkoli jiný postoj. Hledej tedy vždy všechny způsoby, jak vyjádřit vděčnost. Pošli někomu e-mail nebo mu zavolej a řekni mu, jak moc pro tebe v životě znamená. A pokud nejsi přirozeně radostný člověk, pak nikdy neopomeň vyjádřit vděčnost Bohu, začni zpívat Bohu chvály, a sleduj, jak se tvůj postoj změní.
 Svatost – otevřenost vůči Bohu a splynutí s jeho dobrotou. Dnes se mohu zamýšlet nad tím, kolik nekanonizovaných světců jsem v životě potkal. Je totiž dost lidí, pro které text blahoslavenství představuje návod k životu.

(Komentář: Mt 5,1-12a)

Myšlenky na středu, 2. 11. 2022

 "Požehnanější je dávat než dostávat" (Skutky 20:35, B21). Proto hledej způsoby, jak dávat. Proč? Protože nejvíce se Bohu podobáš, když dáváš, a on nedává neochotně. Tvé dávání ve skutečnosti určuje, kolik od Boha dostaneš! Jak řekl jeden starý farmář: "Já to sypu lopatou do Božího skladiště a on to sype do mého. On má ale větší lopatu."
 Dokud budeš žít s pocitem, že ti druzí mají sloužit, bude tvá nádrž radosti prázdná. Proto ty sám začni sloužit ostatním. Nejšťastnější lidé jsou totiž obvykle příliš zaneprázdněni pomáháním druhým, než aby si kladli otázky, zda jsou šťastní, či zda je samé něco trápí.
 Víra ve vzkříšení člověkova těla – tedy celého člověka – je v této knize ze 2. stol. před Kristem jasně vyjádřena. Mě osobně má myšlenka na vzkříšení naplnit nadějí na shledání s těmi, kterým modlitbou mohu pomáhat…

(Komentář: 2 Mak 12,43-46)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 11. 2022

 Najdi si cíl, který přesahuje tvé vlastní zájmy, a zasvěť mu život. Když to uděláš, tvůj odkaz bude mnohem větší než délka tvého života.
 Sdílej s někým svou víru. On možná v tu chvíli nereaguje, ty jsi ale přesto zasel semínko Božího slova. Pokud později odevzdá život Kristu, ty o tom možná ani nebudeš vědět. Ale představ si, že se potkáte v nebi a on ti řekne: "Rád bych ti poděkoval, že sis našel čas. Jsem tu, protože ti na mně záleželo natolik, že jsi mi řekl o Ježíšovi."
 Pánu i dnes záleží na těch „ztracených“. Pokud se počítám mezi těch 99, nesmím si stěžovat, že mi nevěnuje tolik pozornosti, zatímco hledá zatoulanou ovečku.

(Komentář: Lk 15,1-10)

Myšlenky na pátek, 4. 11. 2022

 Jestli jsi ztratil radost, je na stole otázka, kdy ses naposledy s někým podělil o svou víru nebo někoho přivedl ke Kristu?
 Na biblické zjevení nemůžeš spěchat, či jen tak zběžně přeletět po povrchu a objevit poklad, který se skrývá uvnitř. David napsal: "Dotazuji se na tvoji vůli celým srdcem, nedej, abych zbloudil od tvých přikázání. Tvou řeč uchovávám v srdci, nechci proti tobě hřešit" (Žalm 119:10-11).
 Zde Pán nedává za vzor nepoctivost! Ale chce nás inspirovat. K tomu, abychom nabízené možnosti využili podobně vynalézavě, jako to umí „děti světa“ v materiálních věcech.

(Komentář: Lk 16,1-8)

Myšlenky na sobotu, 5. 11. 2022

 Když si v srdci uchováš Boží slovo pomocí rozjímání a memorování, budeš se o něj moci opřít, až ho budeš konkrétně potřebovat. Meditace zahrnuje čas na rozjímání, čas "zastavit se a v klidu se nad tím zamyslet". Je to časem prověřená metoda, kterou pro tebe Bůh připravil. Chce, aby ses naučil modlit se Písmo a rozjímat o něm, protože tyto návyky ti pomohou zažít vše, co pro tebe Bůh má.
 Nejdůležitější otázka, kterou si můžeš položit, když čelíš životním výzvám, zní: Co o tom říká Bůh ve svém Slově?
 Dobře víme, že bohatství i dnes zatěžuje. Služba Bohu totiž vyžaduje celého člověka. Rozpolcenost však může být způsobena i existenčními starostmi… A za takto ohrožené chci víc prosit!

(Komentář: Lk 16,9-15)

Myšlenky na neděli, 6. 11. 2022

 Jediné, na co se můžeš stoprocentně spolehnout, je to, že Bůh dodrží své slovo.
 Často se stává, že vychováváš všechny své děti stejným způsobem, přesto se jedno z nich ukáže jako problémové. A jediné, čím mu pomůžeš, je pak modlitba.
 Saduceové oslovili Ježíše s teoretickým příkladem, který měl ukázat nesmyslnost vzkříšení z mrtvých. Ježíš o vzkříšení mluví jako o výsadě, která není pro každého. Jen děti Boží mají účast na vzkříšení. Co to tedy je? Nejde o žádné převtělení do nového člověka na zemi. Naše jedinečnost (to, kým jsme) bude trvat i po smrti. Vzkříšený člověk žije v blízkosti Boha, žije z jeho nezměrné lásky. Proto se všechny dosavadní vztahy stávají před Bohem relativními. Neztrácíme své milované, ale v Bohu a v síle jeho lásky se naše vztahy stanou novými. Bude nás spojovat síla Boží blízkosti.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 11. 2022

 Máš-li problémové dítě, modli se za moudrost. "Moudrostí se dům buduje, rozumností se zajišťuje" (Přísloví 24:3). Nesoustřeď se jen na jedno dítě, abys kvůli tomu nezanedbával ostatní. Omez své zaměření na problémové dítě. Místo aby ses ho neustále snažil napravovat, těš se ze všech svých dětí a sleduj, jak se věci zlepšují.
 Bůh nestvořil dvě stejné sněhové vločky ani dvě stejné děti. Některé problémové děti jsou jen opožděné, vyvíjejí se různou rychlostí a různými způsoby, a proto jim dopřej čas, který potřebují.
 Pastorální list začíná základními požadavky na pastýře: zvládnout vlastní „dům“. Teprve potom se může věnovat službě církvi.

(Komentář: Tit 1,1-9)

Myšlenky na úterý, 8. 11. 2022

 Mnoho rodin má problémové dítě, které působí potíže pouze tím, že nedělá věci jako zbytek rodiny. Přemýšlej o tom. Protože na rozdíl od dokonalých dětí, kterými se často chlubíme, právě a jedině ty zcela nedokonalé děti nenaučí rodinu skutečné, zralé, bezpodmínečné a nekontrolující lásce.
 O synech proroka Samuela čteme: "… nechodili jeho cestou, ale propadli lakotě, brali úplatky a převraceli právo" (1. Samuelova 8:3). Bylo to zklamání, na Samuela ale nepadá žádné obvinění z rodičovského selhání. Byl to nejzbožnější muž, jaký tehdy žil. Přesto se jeho synové v období tlaku nerozhodli jít v jeho stopách a nepřijali jeho hodnoty.
 Už to, že mohu sloužit Všemohoucímu, je nejvyšší vyznamenání. Postoj, kdy očekávám odměnu od Boha za dobré jednání, je zřejmě nesprávný.

(Komentář: Lk 17,7-10)

Myšlenky na středu, 9. 11. 2022

 Pro své problémové dítě učiň, co je ve tvých silách, a požádej Boha, aby udělal zbytek. A především z ničeho neobviňuj sebe, ani jiné rodiče problémových dětí. A slyšíš-li ve svém okolí kritiku rodičů problémových dětí, zastaň se jich.
 Ať už je tvé dítě jakkoli problémové, jeho největším přínosem je rodič, který reaguje vírou, ne napravováním. Modlitbou, ne vnucováním. Ten, který Bohu ustoupí z cesty a nechá ho jednat.
 Mohu uvažovat: kvůli čemu by dnes Pán spletl důtky a co by vymrskal? Nedávám někdy i já špatný příklad?

(Komentář: Jan 2,13-22)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 11. 2022

 Způsob, jakým ráno vstaneš, ovlivní celý tvůj den. Zastav se nejprve pár minut o samotě s Bohem a prober s ním své plány na nový den. Pokud budeš mít nějaké obavy, tak mu je prostě odevzdej. A jestli si uvědomíš, že tě určitý problém obzvlášť tíží, popros ho o moudrost. Bible říká, že ti ji ochotně dá (Jakub 1:5). A pokud nedostaneš okamžitou odpověď, uvědom si, že Bůh má něco v plánu, něco, co tě nenapadlo a chce, abys mu důvěřoval.
 Když máš špatný den, zastav se a ptej se sám sebe: "Začal jsem dnešní den s Bohem, nebo jsem na něj zapomněl?"
 Je-li Boží království už mezi námi, jak říká náš Pán, měl bych se víc snažit, abych byl jeho dobrým a ukázněným občanem!

(Komentář: Lk 17,20-25)

Myšlenky na pátek, 11. 11. 2022

 Hrubá slova mohou způsobit, že lidé nebudou schopni naslouchat tomu, co jim říkáš.
 Nemůžeš „vyletět“, kdykoli se ti zachce. Musíš se stát citlivým vůči Božímu Duchu. Když ti řekne: „Nic neříkej,“ pak musíš tiše stát, i kdyby to znamenalo nechat někoho, aby si myslel, že má pravdu, ačkoli ty víš, že ji nemá.
 Nejsem snad příliš ve světě zabydlený? Pozor, aby mi rychlý příchod Pána – na který se těší ti, kdo žijí vnitřním životem – vlastně nepřekážel!

(Komentář: Lk 17,26-37)

Myšlenky na sobotu, 12. 11. 2022

 Jestli se nenaučíš kontrolovat, co říkáš, můžeš brzdit svůj duchovní růst nebo Boží požehnání pro svůj život.
 Musíš se naučit, že Bůh není povinen ti nic vysvětlovat.
 Janův vstřícný postoj k „cizím“, kteří zvěstují evangelium, svědčí o tom, že se nepokládá za výjimečného. Janův důraz na lásku nejsou jen slova! Vzor pro jednání v církvi…

(Komentář: 3 Jan 5-8)

Myšlenky na neděli, 13. 11. 2022

 „Kdo střeží svá ústa, chrání svou duši; kdo příliš otvírá své rty, na toho přijde zkáza“ (Přísloví 13:3, ČSP)
 Polož si otázku: Jsem zapálený pro Boha, nebo jsem jen pasivní?
 Konec světa je děsivým obrazem. Mnohokrát v dějinách se lidé domnívali, že to právě nastalo. Příkladem jsou hnutí zmiňovaná kolem roku 1000 n. l. nebo spojená s husitstvím. Kristus ale necílil na vystrašení lidí, jak to dnes sledujeme u populistických hnutí, když na strach odpovídají nerealistickými sliby. Ježíš mluví ke komunitě svých následovníků, dává jim rady a dodává odvahu. Neskrývá náročnost posledních dnů. Upozorňuje na několik věcí: Povstanou falešní či prolhaní zachránci, budou útoky na následovníky Krista, bude ve světě strach… Ježíš ale povzbuzuje učedníky, aby obavám a strachu nepropadli. Posledním pánem dějin není Zlo (srov. první čtení), ale Bůh. Je to čas, kdy se blíží konečné vítězství Boha, dobra, spravedlnosti. Když zakoušíme hrůzy obtížné doby, platí stejná povzbuzení. Blíží se čas naší osobní záchrany.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 11. 2022

 Někdy si myslíš, že nemůžeš padnout, takže nejsi připraven na satanův útok.
 Pokud jsi si jist svou pevností a tím, že tebe Satan nikdy nezasáhme a on přesto, či spíše právě proto zaútočí a pokud ty v tu chvíli dovolíš, aby se tvé životní problémy a bolesti prodraly před víru, lásku a důvěru v Pána, tak skončíš duchovní porážkou.
 I já mohu v modlitbě prosit: Pane, ať vidím! Skrze víru mohu vidět to, co je druhým skryté…

(Komentář: Lk 18,35-43)

Myšlenky na úterý, 15. 11. 2022

 Byť si "satan u Boha vyžádal, aby nás směl tříbit" (viz Lukáš 22:31), když budeš horlivě plnit Boží vůli, tvá víra neselže a ty budeš posilou svým bratřím. Proto nikdy neztrať svou vášeň pro Boha.
 „Ti, kdo rozsévají pokoj, sklidí ovoce spravedlnosti.“ ... (Jakub 3:18, B21)
 Zdánlivý život, zdánlivé, nezapálené křesťanství. Takové je určeno k „vyplivnutí z úst“. Nechutná. Musím to změnit a začít u sebe!

(Komentář: Zj 3,1-6.14-22)

Myšlenky na středu, 16. 11. 2022

 Satan ví, že Boží slovo můžeš přijmout pouze s pokojným srdcem a pokojnou myslí, a proto udělá vše, co je v jeho silách, aby tě rozrušil.
 Satanu se líbí, když se těsně před shromážděním pohádáš a celou bohoslužbu se pak cítíš špatně. Proto musíš udělat vše, aby sis zachoval pokoj.
 Nebeská služba Bohu, nebeská liturgie! Čtyři bytosti, po stranách trůnu majestátu, mohou představovat radostnou zvěst o Kristu. Radost z evangelia. Víc není potřeba.

(Komentář: Zj 4,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 11. 2022

 V pokoji je moc! Dokud se ďáblu nepodaří vyvést tě z míry, nemá nad tebou žádnou moc. Kontrolu "získá" pouze tehdy, když ty ji "ztratíš". Stará se o tvou stálou nervozitu, aby ti ukradl klid, uváděl tě do zmatku a přiměl tě motat se v kruhu. Nedovol mu to!
 Až se kvůli nějakému problému rozčílíš, zastav se a polož si otázku: O co se tu nepřítel snaží? K čemu to povede, když těmto emocím podlehnu? Vždyť ve stresu ztrácím radost, a když ztrácím radost, ztrácím i sílu, protože: "… Hospodinova radost je vaše síla!" ... (Nehemjáš 8:10, B21).
 Jan naříká nad tím, že se nenajde nikdo vhodný k tomu, aby otevřel popsaný svitek. Na konci církevního roku mohu litovat promarněných příležitostí. Ale Kristovo vítězství je konečné! I přes naši nedostatečnost.

(Komentář: Zj 5,1-10)

Myšlenky na pátek, 18. 11. 2022

 Je důležité, aby ses ovládal a usiloval o zachování klidu, vždyť "Moudrost shůry je … mírumilovná…" (Jakub 3:17).
 Vycházet s druhými může být někdy tvrdá práce. Pokud si ale chceš zachovat pokoj, určitě to stojí za to.
 Sladkost i hořkost svitku připomíná polaritu světa a vývoje. Odhodlání přijmout realitu a zvěstovat poselství dál! Výzva i pro mě…

(Komentář: Zj 10,8-11)

Myšlenky na sobotu, 19. 11. 2022

 "Pravá moudrost, Boží moudrost začíná svatým životem a vyznačuje se tím, že umí vycházet s druhými. Je mírná a rozumná, plná milosrdenství a požehnání… Zdravé a silné společenství, které bude žít v souladu s Bohem a těšit se z jeho výsledků, můžete vytvořit jen tehdy, když budete tvrdě pracovat na tom, abyste spolu vycházeli" ... (Jakub 3:17-18 dle Eugene Petersona).
 Spasení si nemůžeš zasloužit dobrými skutky, Bůh ti ho dává zdarma. Jediné, co musíš udělat, je přijmout ho vírou. Slovo evangelium znamená "dobrá zpráva". A tou dobrou zprávou je, že Ježíš zaplatil za všechny tvé hříchy od kolébky až po hrob.
 Vítězství všech, kdo svědčí svým utrpením o Kristu. Svědek (řec. martyr) je postaven vítězně na odiv těm, kdo jej likvidovali. Obraz Pána a jeho církve.

(Komentář: Zj 11,4-12)

Myšlenky na neděli, 20. 11. 2022

 "Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen. Srdcem věříme k spravedlnosti a ústy vyznáváme k spasení, neboť … každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen" ... (Římanům 10:9-13).
 Máš v životě pocit prázdnoty? Toužíš po pokoji, po vědomí, že jsou ti odpuštěny hříchy a že po smrti budeš mít domov v nebi? Vlož tedy dnes svou důvěru v Ježíše a učiň jej Pánem svého života. Stačí, když se pomodlíš: "Pane, odevzdávám ti svůj život. Přijď do mého srdce. Vírou přijímám dar věčného života. Děkuji ti, že jsi ve jménu Ježíše urovnal vše, co stálo mezi mnou a tebou. Amen."
 Paradox Kristova kříže je stále znovu provokací: Jak může někdo, kdo umírá jako poslední odsouzenec, být vítězem? Jak může být zlo poraženo tím, že někdo je zlem zcela poražen? Kristovo vítězství je však základním článkem víry křesťanů. Bůh na něm ukázal míru i strategii své lásky k člověku. Ježíš umírá za nás. Vykoupil nás tím, že jako Bůh člověka nezavrhl, ale odpustil mu. Bůh je dárce života, nikoli zlo. Proto Ježíš vstává z mrtvých, oslavený Boží mocí. Není tedy králem podle politických měřítek. Nelze ho ani pasovat do takové role. Jeho království se dotýká každého člověka kdekoli na světě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 11. 2022

 Satan tě studuje. Zná tvé silné i slabé stránky a ví, jak tě dovést až na samé dno tvých možností. Když však vytrváš, nepřestaneš věřit a bojovat, pak pro tebe platí slovo z Bible: "Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života…" ... (Jakub 1:12).
 Výraz "osvědčit se" znamená, že tvůj charakter a houževnatost jsou testovány. A ty možná přemýšlíš, jak dlouho bude ta zkouška trvat. To však ví jen Bůh.
 U Otce je mnoho místa. To mě povzbuzuje. Dám si pozor, aby z mých úst vycházela jen pravda. Kéž k tomu najdu odvahu!

(Komentář: Zj 14,1-3.4b-5)

Myšlenky na úterý, 22. 11. 2022

 Satan je neúnavný, proto musíš být neúnavný i ty. Tvá vytrvalost v modlitbě překoná jeho odpor. "Neztrácejte proto odvahu, abyste splnili Boží vůli a dosáhli toho, co bylo zaslíbeno" ... (Židům 10:35-36).
 Víra se nedožaduje podrobností, ani vysvětlení. Prostě věř a jdi dál s důvěrou, že Bůh se postará o správný výsledek.
 Syn člověka povstává ke žni. Sklizeň hroznů odhalí bolest. Trpí i Pán sklizně. Snad v lisu lásky…

(Komentář: Zj 14,14-20)

Myšlenky na středu, 23. 11. 2022

 Své rodiče si nemůžeš vybrat, své vzory ale ano. Svou minulost nemůžeš změnit, můžeš se však nad ni povznést. Rodiče ti možná předali svou DNA, Ježíš ti však dává nový začátek.
 Tvá minulost nemusí být tvým vězením. Máš právo rozhodovat o svém životě, máš právo ovlivnit svůj osud a můžeš si vybrat cestu, kterou se vydáš. Takže se rozhodni dobře, a jednou - třeba po několika generacích - budou druzí děkovat Bohu za tvůj odkaz.
 Sedm – symbolické číslo plnosti. Jen v Něm je možno hledat naplnění. Kdo to pochopí, má tím účast na jeho slávě.

(Komentář: Zj 15,1-4)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 11. 2022

 Hebrejské slovo "spoléhat se" vychází ze slova užívaného při výrobě lana. Základem každého lana je vlákno, a každé další vlákno zvyšuje jeho pevnost. Proto vždy, když se spoléháš na Pána, přidáváš ke svému lanu další vlákno, stáváš se o něco silnějším a schopnějším zvládat okolnosti.
 Držíš se slabého vlákna? Věnuj více času Bohu a sleduj, jak tvé vlákno mění v lano.
 Zničení symbolu zla, pokoření zpupných. Mohu se nechat povzbudit dějinami: žádné diktatury nejsou trvalé, žádná lež není věčná!

(Komentář: Zj 18,1-2.21-23; 19,1-3.9a)

Myšlenky na pátek, 25. 11. 2022

 Bible říká: "Stvoření opírající se o tebe chráníš pokojem, neboť v tebe doufá" (Izajáš 26:3). Máš jistotu, že tvá síla bude obnovena, ať už budeš trávit čas na modlitbách v Boží přítomnosti nebo mu budeš aktivně sloužit.
 Jestliže jsi dnes na konci svých sil, chop se těchto zaslíbení: "Ale ti, kdo skládají naději v Hospodina, nabývají nové síly; vznášejí se jak orlové, běží bez únavy, jdou bez umdlení" ... (Izajáš 40:31).
 Nový Jeruzalém, nová církev! Ne vystavěný naším „budováním“, ale sestupující od Boha. Naše snaha sama o sobě nestačí.

(Komentář: Zj 20,1-4.11 – 21,2)

Myšlenky na sobotu, 26. 11. 2022

 Abys mohl někomu pomoci s jeho problémy, musíš se nejprve vypořádat se svými vlastními. Znamená to tedy, že když máš nějaké nevyřešené problémy, nemůže si tě Bůh používat? To ne! Právě zlomení lidé bývají mistry v napravování. Nejdříve si však musíš dát čas na vlastní uzdravení.
 Bible říká: "Hospodin … uzdravuje ty, kdo jsou zkrušeni v srdci, jejich rány obvazuje" (Žalm 147:2-3). Dovol mu tedy, aby tě uzdravil a mohl si tě použít.
 Právě Jeruzalém, sestupující od Boha, ať je mou nadějí a naším budoucím domovem!

(Komentář: Zj 22,1-7)

Myšlenky na neděli, 27. 11. 2022

 Kdo tě zná dostatečně na to, aby ti ujasnil a potvrdil tvé životní poslání? Kdo tě má natolik rád, aby tě dokázal napomenout, když zbloudíš z cesty, nebo aby tě posílil a dodal ti odvahy, když chceš skončit a utéct? Tam, kde máme "slepé skvrny", potřebujeme lidi s dokonalým viděním, aby nám promluvili do života.
 Jozue naslouchal Mojžíšovi, Timoteus naslouchal Pavlovi, Rút naslouchala své tchyni Naomi. Komu nasloucháš ty?
 Téma příchodu Pána propojuje advent s Vánocemi. Konec věků není chvílí, kdy se teprve rozhodne, zda Pán dějin přijde. Evangelium mluví o jeho příchodu jako o jisté skutečnosti. Problém je naše připravenost na jeho příchod. Nelze žít neustále v obavě, strachu či se sbaleným kufrem. Co tedy znamená „být připraven“? Člověk, který nesleduje žádné zprávy, ani netuší, že se blíží veliká povodeň. V klidu si připravuje večeři, a přitom za pár vteřin bude jeho dům pohlcen vodou. Mít informace by mu pomohlo alespoň vyběhnout ven. Ale připravenost může znamenat více. Tento člověk měl již před lety tento dům opustit a vybudovat jiný – výš, kde by ho voda nezasáhla. Připravenost je tedy takové jednání, kdy člověk do svého života zařadí skutečnost Kristova příchodu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 11. 2022

 Přemýšlíš, jaké je tvé povolání? Může se týkat například tvého zaměstnání, manželství, rodičovských povinností či přátelských vztahů. Může se týkat tvého okolí nebo dobrovolnické práce v církvi. Jedno je jisté: Když tě Bůh volá, je to "tvůj čas". Možná budeš v pokušení si myslet, že teď jen přešlapuješ na místě a čekáš na nějakou jinou příležitost. Ne, svůj čas si nevybíráš ty, vybírá ho Bůh!
 Petr se musel rozhodnout, zda opustí své ryby a půjde za Ježíšem, nebo zůstane a bude si užívat toho, co si tvrdě vydobyl. To je zkouška, které čelíme všichni, když dosáhneme svých životních cílů, když jsou naše sítě plné a my jsme to konečně "dokázali". Najednou stojíme před výzvou: Mám zůstat a střežit si svá požehnání, nebo mám jít za Pánem přes palubu a plně se mu odevzdat?
 Církev je otevřena všem, bez ohledu na původ. I my jsme tedy ti mnozí, kteří budou u jednoho stolu se starozákonními proroky. To ať mě naplní radostí i hrdostí!

(Komentář: Mt 8,5-11)

Myšlenky na úterý, 29. 11. 2022

 Ať potřebuješ cokoli, Bůh to má. Ať se vzdáš čehokoli, on ti to mnohonásobně vrátí.
 Máloco přispívá k beznaději tolik jako lítost nebo špatné svědomí. Omluvit se, přiznat své chyby, odpustit, krotit se, snést zaslouženou výtku nebo začít znovu není snadné. Nicméně odhodlat se k takovým krokům, když jsou namístě, se vždy vyplatí. Buď ochoten dívat se na svůj život realisticky, vidět se takový, jaký jsi, a přijmout pravdu.
 Všímám si mocných činů, které i dnes Bůh působí? Kéž mě právě adventní doba vyburcuje z otupělosti, nevšímavosti.

(Komentář: Lk 10,21-24)

Myšlenky na středu, 30. 11. 2022

 Často hledáme pomoc v údolí, místo abychom čekali na vyjasnění, které přichází, když stojíme na vrcholu hory jenom proto, že dostat se na vrchol vyžaduje velké úsilí.
 Na druhou stranu, pokud vytrváš, i když jsi v údolí, pak nejenže se dostaneš do vyšších poloh, kde můžeš dělat moudřejší rozhodnutí, ale také si vybuduješ charakter, který ti bude dobře sloužit po celý život.
 Ondřej a Petr byli rodní bratři. Byli zvyklí na součinnost při rybolovu, při přípravě všelijak zamotaných sítí… Výzva ke spolupráci mezi církvemi!

(Komentář: Mt 4,18-22)