† † †




Sebrané myšlenky dne - říjen 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na říjen 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za církev otevřenou všem - modleme se, aby církev, věrná evangeliu a odvážná při jeho ohlašování, byla místem solidarity, bratrství a otevřenosti a stále více žila v atmosféře synodality.
    Národní úmysl:Za volby do senátu - Modleme se, aby nově zvolení senátoři vykonávali svůj úkol poctivě a spravedlivě.


Myšlenky na sobotu, 1. 10. 2022

 Každé Boží volání je voláním žít. ... (Jacques Philippe)
 Duch svatý nám ukáže, kam máme jít a co dělat. Není to skvělé! Když se cítíš zoufalý, zmatený a bezmocný, máš přístup k moudrému, soucitnému a kompetentnímu pomocníkovi, který přijde, aby tě podpořil a poskytl ti to, co potřebuješ. Takže místo aby ses snažil jít sám, nauč se o něj opírat, čerpat z jeho moci a důvěřovat mu, že v tobě bude konat své mocné díloBoj
 Radostný návrat dvanácti učedníků budí obdiv a trochu závisti. Není naše působení občas bez radosti proto, že jsme opustili jadrnost Ježíšovy zvěsti?

(Komentář: Lk 10,17-24)

Myšlenky na neděli, 2. 10. 2022

 Nenechme minout jediný den bez alespoň několikaminutové četby nějakého úryvku z Písma. ... (Jacques Philippe)
 Boj Ducha svatého proti tělu je neúprosný a naše tělesná přirozenost nikdy nemůže být zkrocena lidským myšlením. To přináší jen porážku a zklamání.
 Nemalá část evangelia se skládá z drobných výroků, které autoři poskládali v různém pořadí a vložili do textu. Tak si počíná i svatý Lukáš. Výrok o víře šokuje. Copak apoštolové nenásledují Krista, protože v něj uvěřili? Pán naznačuje, že o víru je třeba se opřít. Vložit důvěru do toho, co jsme vírou přijali. Nikdo by neporoučel stromu, aby se přesadil. Rozumově ví, že to je nesmysl. Pokud ale víra vede člověka ke krokům, které jsou za hranou běžné zkušenosti, je třeba ji brát vážně. Je třeba rozvažovat na jedné straně s velkou pokorou služebníků, kteří si Boha váží, a na druhé straně s důvěrou dítěte, které spoléhá na Nebeského Otce. Pán tedy necílí na nesmyslné či pomatené jednání. Ale poukazuje na ochotu opřít se o víru, protože víra zmůže velmi mnoho.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 10. 2022

 Bůh přebývá ve svém Slově. ... (Jacques Philippe)
 "Ti, kdo se dají vést Duchem Božím, jsou synové Boží" (Římanům 8:14). Proto žijte z moci Božího Ducha a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše lidská a tělesná přirozenost.
 Kněz i levita měli málo času, byli zaneprázdněni službou Hospodinu. Cesta k Němu však vede skrz záchranu zbitých, zapomenutých.

(Komentář: Lk 10,25-37)

Myšlenky na úterý, 4. 10. 2022

 Pod množstvím výzev, jež k nám život vysílá, je ve skutečnosti volání jediné: volání od Boha. ... (Jacques Philippe)
 Modlit se a řídit se svým rozumem a nejlepším svým odhadem není Boží cesta. Náš životní styl by se měl řídit vedením Ducha svatého, ne našimi odhady.
 „Pane, řekni jí něco, rozsuď nás, nenech to tak“, říkáme i my často v modlitbě. Spočinutí u Pánových nohou je však možné i při práci pro druhé.

(Komentář: Lk 10,38-42)

Myšlenky na středu, 5. 10. 2022

 Bůh velice nevtíravě, často nepostřehnutelně, ale účinně zasahuje do života každého svého dítěte. ... (Jacques Philippe)
 Pamatuješ si vůbec ještě na večeře bez mobilů, hlasových schránek, textových zpráv a přetížení mozku? Přátelé a rodina si užívali vzájemnou společnost, nerušeni technologiemi. Jsme generace, která ztrácí umění komunikace a intimity a to má vliv i na čas, který trávíme o samotě s Bohem.
 Chuť naučit se správně modlit! Máme ji? Není pro mě modlitba stereotypem, přítěží? Základní prosby načrtnuté Pánem ať jsou pro mou duši jakoby dechem…

(Komentář: Lk 11,1-4)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 10. 2022

 Člověk nemůže plně existovat sám ze sebe, pouhým nasazením svého fyzického, rozumového, duševního, citového potenciálu. Může se dovršit jedině tak, že bude odpovídat na volání, která mu Bůh trvale adresuje po celý život. ... (Jacques Philippe)
 Odstranit ruch a hluk života, ztišit se a naslouchat vyžaduje duchovní kázeň. Pokud to však budeš praktikovat, objevíš důvěrný vztah a společenství s Bohem, které uspokojí tvé srdce. Věnuj několik minut štení písma
 Po Ježíšově povzbuzení si musím uvědomit rozdíl mezi modlitbou „vyplněnou“ a „nevyslyšenou“. On často dává ve své velkorysosti věci jiné a někdy i na jiná místa.

(Komentář: Lk 11,5-13)

Myšlenky na pátek, 7. 10. 2022

 Tomu, kdo se otevírá Božímu zavolání, se Bůh dává a postupně ho uvádí do pravé svobody. ... (Jacques Philippe)
 Všimni si, že Ježíš chce, aby jeho učedníci měli pokoj. A utěšuje je ujištěním, že nikdy nezůstanou sami. O tato požehnání se chce podělit i s tebou. Jak tedy můžeš najít tento pokoj a útěchu? Odpovědí je: Je to vnitřní záležitost, protože Duch svatý žije v tobě.
 Ježíšovi mám poskytnout své prázdné nitro, aby je naplnil. Pokud ne, uhnízdí se tam všelicos… Platí to zvláště dnes, kdy jsme zahlceni komunikačními technologiemi.

(Komentář: Lk 11,15-26)

Myšlenky na sobotu, 8. 10. 2022

 Kdo se uzavírá lásce k druhým, připravuje se o krásné příležitosti milovat, rozvinout to nejlepší v sobě, a tudíž růst v důvěře v sebe. ... (Jacques Philippe)
 Možná nejlépe střeženým tajemstvím křesťanství je, že Duch svatý přebývá v každém věřícím a je k dispozici, aby nám poskytl vše, co potřebujeme k řešení životních obtíží. Utěšitel byl zaslíben Synem, poslán Otcem, a dnes je náš díky víře. Přijmi ho, důvěřuj jeho moci, zakoušej jeho pokoj a následuj jeho neochvějné vedení.
 Pokaždé, když slyšíme Boží slovo a zachováváme ho, jsme spojeni příbuzenstvím se samotnou Marií, matkou Ježíšovou!

(Komentář: Lk 11,27-28)

Myšlenky na neděli, 9. 10. 2022

 Otevřenost Božím voláním vysvobozuje z pýchy, pomáhá dostat se z pastí žádostivostí a vysvobozuje nás ze strachu. ... (Jacques Philippe)
 Informace z druhé ruky jsou notoricky nespolehlivé a zavádějící a porušují Kristův příkaz: „Jak byste chtěli, aby lidé jednali s vámi, tak vy ve všem jednejte s nimi…“ (Matouš 7:12).
 Komu Ježíš klade otázky dnešní evangelijní perikopy? Samaritánovi, kterého uzdravil? Anebo učedníkům? Bůh má moc konat zázraky, vstupovat do lidské bídy a proměnit ji. Ale my často Boží zázraky bereme jako samozřejmost, anebo je vůbec nevidíme. Text prvního čtení i evangelia zpochybňuje samozřejmost, s jakou vnímáme hojnost, zdraví i skutečnost života. Nevidět dárce a neděkovat za získávané dary ochromuje. Nevděčnost je projevem pohrdání vůči dárci. A při tom stačí tak málo: vidět realitu a překonat podivnou bariéru lenosti a vyjádřit radost.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 10. 2022

 Když necháme slova Písma s vírou přebývat ve svých myšlenkách a dáme si jimi proniknout srdce, začne se do nás tajemně vlévat Boží přítomnost. ... (Jacques Philippe)
  Pomluvy a narážky se mohou zdát nevinné a přicházejí k tobě nenápadně, ale i když ten, kdo je šíří, nejedná ve zlém úmyslu, jeho motivy jsou špatné. Šíření pomluv je v rozporu s chozením v lásce a hledáním „toho nejlepšího“ v druhých (viz 1. Korintským 13:4-7).
 Svobodný Jeruzalém, přicházející shora, obraz církve, která děti plodí ke svobodě, ne k otroctví. Ostatní falešné „svobody“ se časem mění v otrocký chomout!

(Komentář: Gal 4,22-24.26-27.31 – 5,1)

Myšlenky na úterý, 11. 10. 2022

 Božím záměrem s námi je život v hojnosti. ... (Jacques Philippe)
 „Nikdy nepředávej dál nic, co by někomu ublížilo. Láska přikryje množství hříchů (viz 1. Petrova 4:8) a donašeč nemá Boží přízeň. Jestli víš něco, co by mohlo ublížit jednomu z Božích dětí, vezmi to, zakopej a řekni: ,Tady odpočívá v pokoji příběh o mém bratrovi.‘ Bůh se o to postará.“ (A. W. Tozer)
 Pavel musel přesvědčovat, že opravdové přijetí Krista nahradí Zákon. Kéž se i moje víra projeví navenek láskou. Tak se „předpisy“ octnou až na druhém místě.

(Komentář: Gal 5,1-6)

Myšlenky na středu, 12. 10. 2022

 Šťastné události jsou pozváními k děkování. Události nešťastné jsou výzvami k víře, k naději, k určitému obrácení. ... (Jacques Philippe)
 Modlit se je jednoduché, ale ne vždy snadné. Mnohdy nám chybí motivace, snadno se necháme rozptýlit, a někdy si nejsme jisti, za co bychom se měli modlit. Bůh si uvědomuje naši lidskou nedostatečnost a poskytuje nám pomoc v podobě Ducha svatého.
 Snažme se víc, aby nás druzí poznávali podle ovoce Ducha a ne podle toho, že stále poukazujeme na negativa a špatnosti.

(Komentář: Gal 5,18-25)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 10. 2022

 Rozhodněme se pro život ne vysněný a smyšlený, ale pro ten, který nám Bůh den po dni nabízí, a objevíme v něm všechna skrytá bohatství. ... (Jacques Philippe)
 Duch se za nás přimlouvá nevyslovitelným lkáním, modlí se s námi a za nás a proměňuje i ty naše nejslabší modlitby v mocné prosby k Otci.
 Kéž znovu promodlím tento hluboký text! S vědomím, že Bůh si nás vybral již před stvořením světa, s vědomím, že jsem součástí jeho plánu spásy…

(Komentář: Ef 1,1-10)

Myšlenky na pátek, 14. 10. 2022

 Slovo Boží je jako zrcadlo, které člověku dává pravdivé poznání sebe, v dobrém i ve zlém. ... (Jacques Philippe)
 Duch svatý nás Vede, když studujeme Boží slovo a snažíme se mu porozumět, zjevuje nám to, co Ježíš chce, abychom věděli a otevírá naše porozumění věcem, které teprve přijdou.
 Jak veliká věc je pro mě pocit, že si mě Bůh získal jako svůj majetek. A tak o mě chce pečovat. Kéž se mu nevzpouzím…

(Komentář: Ef 1,11-14)

Myšlenky na sobotu, 15. 10. 2022

 Otevřít se volání vždy znamená přijmout nádavek síly, protože Bůh je věrný a slovy svatého Augustina, co žádá, také dává. ... (Jacques Philippe)
 Ježíš třikrát povzbuzoval své učedníky, aby "byli dobré mysli". Prvním důvodem k radosti je to, že tvé hříchy jsou odpuštěny a zapomenuty v Kristu (viz Matouš 9:2). Díky Kalvárii tvé chyby a nedostatky nikdy nebudou použity při soudu proti tobě (viz Jan 5:24). Druhým důvodem k radosti je to, že nebojujeme o vítězství, ale z pozice vítěze. "Ve světě máte soužení. Ale buďte dobré mysli, já jsem přemohl svět" (Jan 16:33, ČSP). A třetím důvodem k radosti je to, že Ježíš bude s tebou bez ohledu na to, co ti život přichystá nebo kdo se proti tobě postaví. Bude s tebou, když ho budeš potřebovat, stejně, jako byl s vyděšenými učedníky na palubě lodi zmítané bouří.
 Sounáležitost s Ježíšem a jeho církví, to jsou rysy dospělého křesťanství. Nikoli jen individuální pěstování soukromé zbožnosti.

(Komentář: Ef 1,15-23)

Myšlenky na neděli, 16. 10. 2022

 Každý dar od Boha je výzvou, abychom se naprosto poddali jeho konání. ... (Jacques Philippe)
 Pokoj není absence bouří. Je to vědomí, že Kristus je s námi a že platí: "… ani co jiného … nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu" (Římanům 8:39).
 „Budeme se za to modlit“, slibují často křesťané při zprávě o nějaké obtížné situaci. Leckdy si ale ani nevzpomenou. Je to zbožná fráze. Jaký účinek by mělo, kdyby danou věc nejen nesli na srdci, ale vložili do modlitby a ráno i večer po mnoho dnů ji předkládali Bohu? Ba co víc, nemodlili se za ni jen sami, soukromě, ale společně s dalšími? Zkušenost lidí modlitby je ohromující. Jenže my jim nevěříme. Bůh často řeší situaci po svém, jinak, než jsme si představovali. Nicméně není hluchý, koná dobro, když o něj sami usilujeme.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 10. 2022

 Písmo svaté je silou v boji, protože nese zvláštní milost povzbudit víru, posílit naději, sytit lásku. ... (Jacques Philippe)
 Boží slovo nám jasně říká, abychom se „modlili za všechno“. Věda si dnes začíná uvědomovat hodnotu a sílu modlitby. Vědci zkoumající vliv víry na zdraví a objevují důkazy, které je těžké vyvrátit. Například studie provedená v roce 2014 organizací The Mind Health Report potvrdila, že lidé, kteří se osobně modlí, přimlouvají a účastní aktivit církve, jsou zdravější a žijí déle.
 Není naše civilizace postavena na spekulaci s majetkem? Chamtivost a shromažďování je i dnes nebezpečné pro vztah k Bohu i k druhým.

(Komentář: Lk 12,13-21)

Myšlenky na úterý, 18. 10. 2022

 Prvním darem od Boha je dar života a tento dar už je sám o sobě povoláním. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumníci z Texaské univerzity zjistili, že lidé, kteří pravidelně navštěvují církev, aktivněji dbají na své zdraví. Je pravděpodobnější, že budou chodit na pravidelné prohlídky, brát vitamíny a budou méně často přehnaně užívat alkohol a tabák. Mají také tendenci denně cvičit a dobře spát. V důsledku toho žijí déle a zdravěji. Bible říká, že tvé tělo je domovem Ducha svatého. Nepatří ti (1. Korintským 6:19), proto si ho musíš vážit a pečovat o něj.
 Jediný Lukáš, „milý lékař“, je v těžké chvíli s Pavlem. Ať je nám vzorem svou stálostí a při spolupráci v církvi! Jeho evangeliu vděčíme mimo jiné za vyobrazení Mariiny osobnosti a za zprávy o Ježíšově dětství.

(Komentář: 2 Tim 4,9-17b)

Myšlenky na středu, 19. 10. 2022

 Když upřímně hledáme Boží vůli, nakonec se vždy ukáže. ... (Jacques Philippe)
 V časopise „Výzkum stárnutí“ byly zveřejněny výsledky studií ze tří významných univerzit, které ukazují, že lidé, kteří mají smysluplné náboženské přesvědčení a žijí v souladu s ním, méně často trpí srdečními chorobami. Klíč spočívá v rozhodující roli krevního tlaku a srdečních onemocnění. Lidé, kteří popsali svůj pohled jako „to, co stojí za mým přístupem k životu, je moje víra v Boha“, měli zdravější hodnoty krevního tlaku a nebyli negativně ovlivněni stresem.
 Když si uvědomím, co vše od Pána mám, musí to vést k povzbuzení ve službě. Rozhodně ne pro strach z ran holí, ale právě kvůli tomu všemu, co mi On dává…

(Komentář: Lk 12,39-48)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 10. 2022

 Časté čtení Písma není luxus vyhrazený jen některým lidem. Je naprostou životní nutností pro všechny křesťany - a v současném světě zejména. ... (Jacques Philippe)
 Studie Michiganské univerzity zjistila, že modlitba a zapojení se do dění v církvi snižují emoční zátěž způsobenou finančním stresem.
 Oheň, rozdělení. Různost a neporozumění mezi lidmi – ovšem právě jen kvůli postojům k Ježíšovi – jsou zde jím samým ospravedlnitelné. K Ježíšovu následování nepatří „pohoda“ za každou cenu.

(Komentář: Lk 12,49-53)

Myšlenky na pátek, 21. 10. 2022

 Bůh nás vyzývá k naději - očekávat pomoc od Něj, a ne jen od své vlastní dovednosti. Vkládat svou jistotu v Něj, a nikoli v námi povyráběné jistoty. ... (Jacques Philippe)
 Respektovaný gerontolog uvedl, že po operaci srdce může soukromá modlitba u pacienta zlepšit celkový stav pohody a snížit pocit úzkosti.
 Ježíšova výtka „jak to, že dovedete posoudit tuto dobu“ bude určena i mně, pokud se nezměním a ustrnu ve svém zakonzervovaném pojetí víry. Náš Pán i zde nabádá k pochopení procesu dějinnosti, k inkulturaci evangelia.

(Komentář: Lk 12,54-59)

Myšlenky na sobotu, 22. 10. 2022

 Křesťan, který se nemodlí, je křesťan v ohrožení. ... (Jacques Philippe)
 Národní průzkum zdraví dětí v USA potvrzuje, že děti, které jsou zapojeny v církvi, mají lepší vzdělávací předpoklady a dosahují lepších výsledků v matematice a čtení. A u dětí, které chodily do církve třeba jen jednou za měsíc, je menší pravděpodobnost, že budou ve škole opakovat ročník.
 Kolikrát Pán projevil vůči mně svoji trpělivost! Kéž se toto poznání promítne do mého vztahu k bližním. Chci být velkorysejší!

(Komentář: Lk 13,1-9)

Myšlenky na neděli, 23. 10. 2022

 Boží slovo uchopené ve víře má moc ukončit naši nerozhodnost a kolotoč nejistých úvah a přinést nás k pravdě a pokoji. ... (Jacques Philippe)
 Časopis „Psychiatrické služby“ cituje několik studií, které ukazují, že víra hraje důležitou roli při zotavování ze závislosti na alkoholu a/nebo drogách a výrazně snižuje míru recidivy.
 Modlitba není jen otázkou správně zvolené formulace. Jde o postoj člověka vůči Bohu. Modlit se mohou všichni lidé, zbožní stejně jako velcí hříšníci. Ale modlitba vyžaduje otevřít své srdce před Bohem a současně být pravdivým k sobě. Právě pokrytectví, namyšlenost, pohrdání jinými, obyčejnými, hříšnými lidmi, „zavírají“ nebe. Otevřít své nitro před Bohem znamená, odhalit celý svůj svět smýšlení a pohledů na sebe i na svět. Samospravedlnost před Bohem nikdy neobstojí. Naopak pravdivost je řečí Boha. Nejde tu samozřejmě o falešnou pokoru, která je vždy komická a k dialogu s Bohem nemůže patřit. Znamením hluboké modlitby bývá radost, nikoli však ze sebe, ale z Boha!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 10. 2022

 Bůh je přítomen v každé věci a vše může obrátit v naše dobro, i ty nejtěžší a nejvíce pohoršující události. ... (Jacques Philippe)
 Když vědci na Yale School of Medicine studovali dva tisíce lidí starších pětašedesáti let, zjistili, že u těch, kteří navštěvovali církev, byla menší pravděpodobnost, že v příštích letech přijdou o své mentální schopnosti.
 I v odpouštění a vydávání se druhým máme být Jeho obrazem. Právě přirozený stud mi může pomoci, abych žil jako „děti světla“.

(Komentář: Ef 4,32 – 5,8)

Myšlenky na úterý, 25. 10. 2022

 Přijímat je radost, ale ještě větší radost je za obdržený dar děkovat. ... (Jacques Philippe)
 Hněv zesiluje stresovou reakci a zvyšuje krevní tlak. Studie Státní univerzity v Ohiu potvrzují, že modlitba za osobu, na niž se zlobíš, tě může uklidnit a podpořit pozitivní emoce jako například soucit, a to má celkově pozitivní vliv na tvé zdraví.
 Jako Kristus miloval církev, tak ať církev miluje Krista! Rodinné vztahy jsou zde povýšeny na vzájemnou, oboustrannou, stejně velikou lásku. Nezbývá, než z toho vyvodit důsledky…

(Komentář: Ef 5,21-33)

Myšlenky na středu, 26. 10. 2022

 Když jsme v obtížné situaci, nejdůležitější a nejosvobodivější není ji vyřešit, ale pochopit ji a následovat výzvu, která k nám v ní zaznívá. ... (Jacques Philippe)
 Časopis "Sociological Quarterly" uvádí, že dospívající, kteří nacházejí smysl a důležitost ve své víře, mají lepší vztahy s rodiči, což vede k větší spokojenosti celé rodiny.
 Výchovou, zodpovědností za druhé, mám podíl na jednání Boha s námi. Uvědomuji si, že i v této oblasti jsem jeho obrazem?

(Komentář: Ef 6,1-9)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 10. 2022

 Když Bůh koná pro nás, nikdy nekoná bez nás. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumníci ze Saskatchewanské univerzity zjistili, že u lidí, pro něž jsou důležité modlitba a víra v Boha, klesá hladina stresu, a tito lidé pociťují mnohem méně úzkosti.
 Následování Krista vyžaduje i připravenost na duchovní boj. Jsem si toho vědom, neutíkám před tím?

(Komentář: Ef 6,10-20)

Myšlenky na pátek, 28. 10. 2022

 První výzva, kterou nám Bůh adresuje v každé situaci, je výzva k víře: věřit, že Bůh je přítomen, je věrný, má vše v rukou, nezapomíná na nás. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumníci z Floridské státní univerzity zjistili, že modlitba za nějakého člověka zvyšuje ochotu tomu člověku odpustit. Když se muži a ženy z pokusné skupiny po dobu čtyř týdnů každý den modlili za blaho blízkého přítele, byli ochotnější odpustit nejen tomuto příteli, ale i lidem obecně. Odpuštění je spojeno s lepším celkovým zdravím a životní spokojeností.
 Náš Pán si vyvolil svých dvanáct po noci, kterou strávil v modlitbě. Dokážu s Ježíšem bdít a modlit se za nástupce apoštolů, ustanovené i v mé vlasti?

(Komentář: Lk 6,12-19)

Myšlenky na sobotu, 29. 10. 2022

 Naše schopnost milovat se rychle vyčerpá, jestliže ji nebudeme modlitbou a svátostmi stále obnovovat v tom, který je její Zdroj. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumníci z Floridské státní univerzity zjistili, že modlitba za nějakého člověka zvyšuje ochotu tomu člověku odpustit. Když se muži a ženy z pokusné skupiny po dobu čtyř týdnů každý den modlili za blaho blízkého přítele, byli ochotnější odpustit nejen tomuto příteli, ale i lidem obecně. Odpuštění je spojeno s lepším celkovým zdravím a životní spokojeností.
 Láska k Pánu ať spočívá v radosti z Jeho přítomnosti. Ani nemusím trvat na nejbližším místě u něj. Model pro uspokojivé vztahy v církvi!

(Komentář: Lk 14,1.7-11)

Myšlenky na neděli, 30. 10. 2022

 Musíme ulevovat od každé bolesti, kterou jsme schopni odstranit. Nikoho nezachraňuje utrpení, ale láska. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumná studie provedená na Wisconsinské univerzitě v Madisonu dospěla k závěru, že oběti zneužívajících vztahů si obnovily pozitivní obraz sebe samých a jejich citová bolest se zmenšila, když v jejich životě začala figurovat modlitba.
 Mnozí lidé, kteří byli svědky obrácení nějakého člověka, vyprávějí o strhujícím příběhu, neuvěřitelných proměnách, zázracích, když Bůh vstoupil do lidského srdce. Obrácení je okamžik prozření. Někdy proběhne najednou, někdy jde o proces s malými krůčky. Ale na začátku stojí někdo, kdo má odvahu dovolit „hříšníkovi“, aby se přiblížil. Křesťanství není náboženství uzavřené v malé skupině bránící se všemu novému. Naopak je misijním úsilím všech, kdo přijali Ježíše jako Pána svého života. Misie neoznačuje působení někde v exotické zemi. Je otevřením srdce pro ty, kteří jsou „jiní“. To proto, že Bůh miluje každého a hledá cesty, jak pomoci všem lidem otevřít oči pro Boží lásku.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 10. 2022

 Chválení a děkování je mocný prostředek růstu v pokoře. Když chválíme a děkujeme, nepřipisujeme si za nic zásluhu. ... (Jacques Philippe)
 Výzkumníci Columbijské univerzity zjistili, že lidé, kteří si cení víry a pravidelně navštěvují církev, mají o devadesát procent nižší pravděpodobnost, že budou trpět depresí než jejich nevěřící vrstevníci.
 Nezištnost. Ta se má však projevit i v postoji k Bohu. Nekonat věci pro okamžik „vzkříšení spravedlivých“. Ale prostě z lásky.

(Komentář: Lk 14,12-14)