† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na srpen 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za malé a střední podnikatele - modleme se, aby malí a střední podnikatelé, vážně zasaženi hospodářskou a sociální krizí, našli prostředky nezbytné k pokračování svého podnikání ve službách okolí, ve kterém žijí.
    Národní úmysl: Za lidi na dovolených - modleme se za všechny, kteří se vydávají na cesty za poznáním a rekreací, aby Boha nalezli v kráse přírody i vznešenosti umění.


Myšlenky na pondělí, 1. 8. 2022

 Modlitba je bytostné setkávání se s Bohem ve víře, důvěře a lásce. ... (Hans Buob)
 Pavel napsal: „… v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu. Nechť je mezi vámi takové smýšlení jako v Kristu Ježíši…“ (Filipským 2:3-5).
 I dnes říká Ježíš své církvi: „…vy jim dejte jíst“. Je ovšem třeba mezi lidi jít a mít odvahu předložit aspoň to málo, co máme. Dát se k dispozici!

(Komentář: Mt 14,13-21)

Myšlenky na úterý, 2. 8. 2022

 Mějte odvahu každý den postupovat krok za krokem blíž k Bohu. ... (Hans Buob)
 Nestarat se jen o sebe, ale dělat si starosti o druhé - takové myšlení je v rozporu s našimi přirozenými instinkty, Ježíš nám ale ukázal příklad. Když visel na kříži, udělal si čas na odsouzeného zločince, který visel vedle něho (viz Lukáš 23:39-43). Štěpán, když byl kamenován, se modlil za ty, kteří ho zabíjeli, a žádal Boha, aby jim nepočítal ten hřích (viz Skutky 7:60). Zbití a neprávem uvěznění Pavel a Silas si našli čas, aby sloužili svému vězniteli. Dokonce poté, co Bůh seslal silné zemětřesení, které zlámalo jejich řetězy a otevřelo dveře vězení, zůstali, aby mohli žalářníkovi sloužit.
 Důležitá zkušenost, kterou Petr zakusil: při silném větru dostal strach a měl pocit, že se topí. Ještěže Pána v tu chvíli zavolal.

(Komentář: Mt 14,22-36)

Myšlenky na středu, 3. 8. 2022

 Bůh miluje originály. Každý z nás musí jít svou vlastní osobní cestou. ... (Hans Buob)
 Ve světě, jehož filozofií je „starat se jen o sebe“, je sobectví instinktem, k jehož překonání budeš každý den potřebovat Boží pomoc. A pokud se ti bude dařit ho přemáhat, lidé si toho všimnou. Druhé si nikdy nezískáš tím, že budeš jako oni. Zkus si odpovědět na otázku, kolik z tvých přátel a blízkých by mohlo přijít ke Kristu, kdybys jim ukázal, že je opravdově miluješ, místo toho, abys je ignoroval, odsuzoval a odmítal. Udělej to, zkus to! Pokládej ostatní za přednější než sebe (viz Filipským 2:3).
 Touha po Bohu u těch, kdo stojí mimo církev, má být námi nasycena. Ježíš nám ukázal, že Bůh překračuje hranice.

(Komentář: Mt 15,21-28)

Myšlenky na čtvrtek, 4. 8. 2022

 Modlitba vyžaduje pravdivost. Když nejsem v modlitbě pravdivý, potom je má modlitba stále povrchnější a ztrácím k ní víc a víc chuť, protože nevědomky pociťuji, že lžu. ... (Hans Buob)
 V životě bývají určité Boží momenty, kdy musíš změnit své priority, překonat strach a uplatnit svou víru. Pokud to neuděláš, propásneš to nejlepší od Boha.
 Služba je Petrovi svěřena poté, co vyzná lásku a vzpomene si na svou omezenost, tak patrnou v nedávném trojím zapření. Výsledek naší služby záleží na naší pokoře a lásce…

(Komentář: Mt 16,13-23)

Myšlenky na pátek, 5. 8. 2022

 V duchovním životě nejsou žádné lanovky, kde člověk dole zaplatí, nastoupí a nechá se vytáhnout nahoru. Při určitých stupních obtížnosti je třeba průvodce. ... (Hans Buob)
 Víra často vyžaduje, abychom vykročili do neznáma, udělali něco, co jsme nikdy předtím nedělali, a objevili Boží milost v akci způsobem, jaký jsme nikdy nečekali. Neváhej a zkus to.
 Ztráta vlastních jistot, ztráta falešných představ ať je pozváním k tomu, aby mě Ježíš naplnil. Chci mu k tomu dát prostor?

(Komentář: Mt 16,24-28)

Myšlenky na sobotu, 6. 8. 2022

 Naslouchejme stále víc tomu, o kterém tak často mluvíme. ... (Hans Buob)
 Bůh hledá lidi, kteří jsou ochotní opustit tradici. A když je najde, použije je k tomu, aby otevřel nové rozměry své moci, aby ostatní mohli být požehnáni a uzdraveni.
 Vyvýšení Ježíše jako milovaného Syna znamená jeho nadřazení nad Zákon i proroky. Co z toho vyplývá pro mě? Toto vidění domýšlet a zvěstovat!

(Komentář: Lk 9,28b-36)

Myšlenky na neděli, 7. 8. 2022

 Bez usebranosti, bez soustředěnosti se trvale žádná modlitba nedaří. Nejprve se musíme soustředit na Boží tajemství v nás. A ponořen do tohoto tajemství pak hledám slova. ... (Hans Buob)
 Když o sobě nesmýšlíš dobře, žiješ s pocitem nejistoty. Neustále hledáš uznání u druhých, a pokud ho nedostaneš, máš pocit, že se tvá vlastní hodnota hroutí. Ve výsledku můžeš strávit život daleko od svého Bohem daného potenciálu.
 Evangelium reaguje na jednání lidí, kteří žijí jen pro sebe. Ježíš ale diskusi o majetku posouvá dál. Jako by chtěl nabídnout základní nadhled, o co jde. Jaký je náš postoj k Bohu? Jestliže s ním v životě vlastně nepočítáme, pak obojí – jak naše schraňování majetku, tak naopak úzkostné posuzování, co ještě můžeme mít – je chybné. Klíčový je postoj „čekání na Pána“. Pán přijde a my s ním počítáme. Z toho odvozujeme vše, co dnes děláme a jak hospodaříme.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 8. 8. 2022

 Proč v modlitbě nerosteme? Protože nejsme vytrvalí ... (Hans Buob).
 Jsi jediná osoba, od níž nemůžeš utéct, a proto, dokud se nenaučíš přijmout sám sebe na základě toho, že tě Bůh miluje a přijímá takového, jaký jsi, budeš vždy bojovat s nejistotou.
 Náš Pán se podrobuje a platí daň. Ale i to koná jako znamení. Nedává „ze svého“, ale skrz Petrovu udici…

(Komentář: Mt 17,22-27)

Myšlenky na úterý, 9. 8. 2022

 Odevzdanost do Boží vůle znamená: plně s Bohem souhlasím. ... (Hans Buob)
 Ať už chceme, či nechceme, promítáme do ostatních myšlenky a pocity, které máme sami o sobě, ať jsou dobré nebo špatné. A pokud chceš, aby o tobě lidé dobře smýšleli, musíš o sobě mít ty sám dobré mínění založené na Božím slově.
 Mnozí se ptají: Kde byl Bůh v Osvětimi? Patronka Evropy, velká žena židovského národa, nám dává odpověď: zasnoubení se Hospodinu znamená být s Ním tam, kde je zabíjen.

(Komentář: Oz 2,16b.17b.21-22)

Myšlenky na středu, 10. 8. 2022

 Modlitba je ve své největší hloubce klaněním, a to i když prosíme. Je to naprostá odevzdanost. Ve vytrvalé prosbě se náš postoj mění v odevzdanost. ... (Hans Buob)
 Bible nás na jedné straně varuje, abychom o sobě nesmýšleli přehnaně vysoko, nesmíme ale zajít ani do druhého extrému. Žít v neustálém sebeodmítnutí je otevřená pozvánka pro satana, o němž Bible říká, že je jako lev řvoucí, který obchází a hledá, koho by pohltil (viz 1. Petrova 5:8). Možná namítneš, že Pavel ale napsal: „Vím totiž, že ve mně, to jest v mé lidské přirozenosti, nepřebývá dobro. Chtít dobro, to dokážu, ale vykonat už ne“ (Římanům 7:18). Ano, to ale neznamená, že dobré vlastnosti nemáš, jsou však důkazem, že ve tvém životě působí Bůh.
 Být tam, kde je Kristus. Tedy zvláště v chudých, mezi smutnými, s opuštěnými. Tam jsou dle jáhna Vavřince pravé poklady církve!

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na čtvrtek, 11. 8. 2022

 Když jste vyprahlí, nemodlete se méně, spíše více, déle. Věnujte Bohu více času, i když ze sebe nemůžete dostat žádná slova. Zůstaňte jednoduše zde - před Bohem! ... (Hans Buob)
 Bible říká: „Tento poklad máme však v hliněných nádobách, aby bylo patrno, že tato nesmírná moc je Boží a není z nás“ (2. Korintským 4:7). Místo aby ses dnes zabýval svými nedostatky a cítil se špatně, rozpoznej v sobě poklad Boží přítomnosti, moci a potenciálu, který je v tobě ukryt.
 Falešný obraz Boha jako účetního „má dáti – dal“ způsobuje i pokřivené chování k druhým.

(Komentář: Mt 18,21 – 19,1)

Myšlenky na pátek, 12. 8. 2022

 Opravdové obrácení spočívá v tom, že již sami nechceme vůbec nic. ... (Hans Buob)
 Jako vykoupené Boží dítě bys ses neměl starat o to, jak vypadáš před ostatními lidmi, ale před Bohem. Stejně jako zrcadlo odráží tvůj fyzický vzhled, aby ses mohl upravit, Bible ti ukazuje tvůj duchovní stav a říká ti, co s ním máš udělat.
 Věrnost v manželství je obrazem věrnosti Boha k člověku. I v tom máme být jeho obrazem. A on také trpí, když vidí naše mnohé nevěry a nestálost…

(Komentář: Mt 19,3-12)

Myšlenky na sobotu, 13. 8. 2022

 V trápeních, jež provázejí moji modlitbu, vidím, co je teď pro mě potřebné. Je důležité se jim nevyhýbat. ... (Hans Buob)
 Jakub napsal: „Vždyť kdo slovo jen slyší a nejedná podle něho, ten se podobá muži, který v zrcadle pozoruje svůj vzhled; podívá se na sebe, odejde a hned zapomene, jak vypadá. Kdo se však zahledí do dokonalého zákona svobody a vytrvá, takže není zapomnětlivý posluchač, nýbrž také jedná, ten bude blahoslavený pro své skutky“ (Jakub 1:23-25).
 Ježíš dává najevo svou sounáležitost s dětmi. Kéž dovedu jeho velikost přijmout prostě, bezprostředně jako dítě.

(Komentář: Mt 19,13-15)

Myšlenky na neděli, 14. 8. 2022

 Na naší duchovní cestě je nejvíce rozhodující větší láska, ne větší poznání. Kdo hledá v prvé řadě poznání, přijde lehce k touze být jako Bůh. ... (Hans Buob)
 Musíš každý den trávit čas v Písmu, jinak budeš chodit „duchovně otrhaný“. Pavel napsal: „… nýbrž oblečte se v Pána Ježíše Krista a nevyhovujte svým sklonům, abyste nepropadali vášním“ (Římanům 13:14).
 Ježíš je na cestě do Jeruzaléma, kde položí život za spásu člověka. Na této cestě potkává různé lidi, kteří si rádi poslechnou jeho slova, ale více je to nezajímá. To, co za nedlouho způsobí Ježíšova smrt a vzkříšení, zasáhne svět zcela zásadně. Kristův oheň není zničující, ale je žárem lásky, která se vydává za všechny. Odmítneme, nebo přijmeme? Anebo se jen pousmějeme, že to přeci známe? Žít evangelium znamená souznít s Kristovým zapálením pro život.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 15. 8. 2022

 Mějte odvahu denně přijmout vše, co se teď ve vašem životě děje- žít svůj život. ... (Hans Buob)
 „Nejhorším nepřítelem změny je zarputilá, samolibá, hříšná přirozenost v tobě. Podobá se rozmazlenému dítěti, jemuž po léta podstrojovali a plnili mu každé přání. Nevzdá se pak bez prudkého záchvatu vzteku… Tělesnost umírá pomalu, hořkou a krvavou smrtí – kope kolem sebe a bojuje až do konce.“ ... (Chuck Swindol)
 Podobně jako žena oděná sluncem je církev těhotná Kristem. Kéž jeho poselství na přímluvu jeho Matky dobře neseme!

(Komentář: Zj 11,19a; 12,1.3-6a.10ab)

Myšlenky na úterý, 16. 8. 2022

 Čím dál nás Bůh chce vést, tím víc musí rozbíjet naši ješitnost. ... (Hans Buob)
 Trvalá změna se odehrává při nižších otáčkách, ne v plné rychlosti. Takže počítej s občasnými neúspěchy a nenech se jimi vykolejit. Když budeš mít chuť hodit ručník do ringu, padni na kolena a požádej Boha, aby ti pomohl vrátit se zpět na cestu. On ti pomůže.
 Vždy špatně skončí, když se lidé staví na Boží místo. V minulém století jsme se o tom přesvědčili. Platí to ovšem i pro mě a v maličkostech…

(Komentář: Ez 28,1-10)

Myšlenky na středu, 17. 8. 2022

 Proste každý den o trpělivost. Tato prosba o trpělivost nesmí nikdy umlknout, smí a má se osvědčit vytrvalostí. ... (Hans Buob)
 „Na prvním místě žádám, aby se konaly prosby, modlitby, přímluvy, díkůvzdání za všechny lidi, za vládce a za všechny, kteří mají v rukou moc, abychom mohli žít tichým a klidným životem v opravdové zbožnosti a vážnosti. To je dobré a vítané u našeho Spasitele Boha, který chce, aby všichni lidé došli spásy a poznali pravdu“ (Pavel - 1. Timoteovi 2:1-4).
 Pastýř, který nesleduje a nevidí přání svého Pána, ale jde za vlastní seberealizací, se nesmí divit, že mu Pán stádce odejme. Jsem ochoten pochopit znamení doby a vstoupit na nové cesty, je-li to zapotřebí?

(Komentář: Ez 34,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 18. 8. 2022

 Když se Bohu odevzdáme, dopouští na nás utrpení, aby nás postupně očišťovalo. Bůh ví, co je právě pro mne potřebné, aby se mé srdce osvobodilo od svého sobectví a aby se připodobňovalo jemu. ... (Hans Buob)
 Přimlouvat se znamená dělat prostředníka mezi stranami s cílem usmířit ty, kteří jsou ve sporu a napětí mezi sebou. Když si Izraelci udělali zlaté tele a klaněli se mu, Mojžíš se za ně přimlouval před Bohem a řekl: „Ach, tento lid se dopustil velikého hříchu… Můžeš jim ten hřích ještě odpustit? Ne-li, vymaž mě ze své knihy, kterou píšeš!“ (2. Mojžíšova 32:31-32). A pomohlo to. Bůh řekl Mojžíšovi: „A ty nyní jdi a veď lid, jak jsem ti řekl. Hle, můj posel půjde před tebou“ (2. Mojžíšova 32:34).
 Pán sám projeví svou moc! S naším kamenným srdcem toho moc nezvládneme. Neohrožuje mé svědectví právě ztráta lidskosti?

(Komentář: Ez 36,23-28)

Myšlenky na pátek, 19. 8. 2022

 Kdo zůstává věrný ve vyprahlosti, obdrží trvalé štěstí. ... (Hans Buob)
 Když se Izrael znovu obrátil k falešným bohům, Samuel řekl: „Shromážděte celý Izrael do Mispy a já se budu za vás modlit (přimlouvat) k Hospodinu“ (1. Samuelova 7:5). Výsledkem bylo, že Hospodin toho dne seslal na Pelištejce silné hřmění, které je tak zmátlo, že byli před Izraelem poraženi (viz 1. Samuelova 7:10).
 Pádná odpověď i pro mě, když mi svědomí něco vyčítá: milovat Pána opravdu celým srdcem, a druhé jako sám sebe! Ne míň, ale ani ne víc…

(Komentář: Ez 37,1-14)

Myšlenky na sobotu, 20. 8. 2022

 Boží vedení je zcela individuální, zcela osobní. Nezáviďte sousedce, která "září" jako jarní den, zatímco vy bojujete o vzduch. Řekněte si: "To je moje osobní cesta a ty, Pane, chceš jít touto cestou se mnou." ... (Hans Buob)
 Přímluva může být osamocená a také těžká práce: „… stále zápasí modlitbami, abyste stáli pevně a věrně plnili Boží vůli“ (Koloským 4:12). Ale když nic jiného nezabere, tak přímluvná modlitba ano!
 Příslib Jeho přítomnosti se naplňuje v církvi. On vchází branou, která je pro něj otevřená, i když je město opevněné.

(Komentář: Ez 43,1-7a)

Myšlenky na neděli, 21. 8. 2022

 Následování Ježíše je připravenost k cestě. Je to protiklad k pohodlnému sezení za pecí. ... (Hans Buob)
 Položme si otázku: Proč je pro nás tak těžké jít v modlitbě k Bohu, když jsme přirozeně přitahováni k lidem, kteří nás milují? Odpovědí je, že potřebujeme čerstvé zjevení jeho lásky k nám! Pavel se modlil za efezskou církev, aby: „… mohli spolu se všemi bratřími pochopit, co je skutečná šířka a délka, výška i hloubka: poznat Kristovu lásku, která přesahuje každé poznání…“ (Efezským 3:18-19).
 Nedávný proces synodality přinesl do církve zajímavé pohledy na současné prožívání víry. V jednom závěrečném dokumentu se píše: „Dobrovolně stranou zůstávají „nedělní křesťané“, kteří větší zapojení nehledají (konzumní křesťanství). Není to většina?“ Ježíš v evangeliu mluví k židům, kteří víru v Boha praktikují. Jim říká podobenství s úzkou branou. Dnes stojíme v jejich situaci my. Také na nás se Pán obrací. Nejde o hrozby a výčitky, ale o vytržení ze zajetých kolejí formalismu. Možná právě dnes je čas svoji víru probudit, zajímat se a ptát. Teď je tu Pán blízko a je připraven nás vést k bráně do života.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 22. 8. 2022

 Musím Bohu dát svůj život. Nesmím být pouhým samozásobovatelem, který chce i u Boha jen čerpat, ale nic nedávat. ... (Hans Buob)
 Kristova láska přesahuje každé poznání, je nade vším, co lze očekávat nebo si zasloužit. Pravdou je, že Bůh by tě nemohl milovat více, než tě miluje právě teď.
 Dokážeme Pána reprezentovat jako křesťané v Soluni? Vždyť po osmi stech letech právě odtud přišli naši věrozvěstové… Bude jeho jméno oslaveno i skrze nás?

(Komentář: 2 Sol 1,1-5.11b-12)

Myšlenky na úterý, 23. 8. 2022

 Místo abychom se trápili, máme své slabosti prostě přijmout z Otcových rukou. Tak to také dělali svatí. ... (Hans Buob)
 Přemýšlíš, jaká je Boží láska? Podívej se na kříž. I kdybys byl jediným člověkem, který kdy žil na zemi, Kristus by pro tebe zemřel.
 Falešné zprávy a popletení hlav není tedy nic nového. Obrana proti tomu je podobná, jako tenkrát: dobrý čin i slovo!

(Komentář: 2 Sol 2,1-3a.14-17)

Myšlenky na středu, 24. 8. 2022

 Kdo není připraven zříci se všeho, co vlastní, svého hmotného majetku, svých zvyklostí, svých úspěchů, nejde po cestě následování Ježíše ... (Hans Buob).
 Kolik Boží láska stojí? Nic! Není v tom žádný háček. Neudělal jsi nic, aby sis ji zasloužil, a když něco pokazíš, nemůžeš o ni přijít. „… výšina ani hlubina ani nic jiného v celém stvoření nás nemůže oddělit od Boží lásky v Kristu Ježíši, našem Pánu!“ (Římanům 8:39, B21). Jakmile to jednou přijmeš, můžeš uznat svou slabost, hledat Boží pomoc, posilnit se a využívat talenty, které ti Bůh dal. Jestli věříš, že tě Bůh miluje na základě toho, kým jsi v Kristu, máš tu nejlepší sebeúctu, která se rodí z Boží úcty k nám. A jelikož jeho láska je jediná „dokonalá láska“, čeho se tedy bojíš? Že nedostaneš, co potřebuješ? Že ztratíš něco, co máš?
 Dokážeme my někomu přiblížit Ježíše? Dokážeme k němu přivést někoho poctivého, ve kterém „není lsti“?

(Komentář: Jan 1,45-51)

Myšlenky na čtvrtek, 25. 8. 2022

 Když nám Bůh něco bere, je to jen proto, že nám chce dát něco většího. ... (Hans Buob)
 Jan říká: „V lásce není žádný strach. Láska, jež došla naplnění, zahání strach pryč, neboť strach přináší muka. Kdo se však bojí, nedošel v lásce k naplnění“ (1. Janova 4:18, B21). Požádej dnes Boha o čerstvé zjevení jeho lásky k tobě a měj při tom na mysli, že toho, koho miluje, si váží, ochraňuje ho a stará se o něj.
 Korint, bohaté přístavní město, známé svým neřestným životem. Vždy je těžší zvěstování a následování tam, kde je hojnost a nadbytek. Kde nikdo na „radostnou zvěst“ nečeká, a přesto po ní touží…

(Komentář: 1 Kor 1,1-9)

Myšlenky na pátek, 26. 8. 2022

 Ve fázi vyprahlosti se stává zřejmým, zda Boha milujeme pro něho samého. Utíkáme-li od toho, protože nám Bůh nedává žádné sladkosti, nejsme Boha hodni. ... (Hans Buob)
 Čtení Bible ti ukazuje ti tvůj duchovní stav. V biblických dobách neexistovaly dlážděné silnice, takže když hosté vstoupili do domu, zastavili se, aby si umyli písek a špínu z nohou. Právě to dělá čtení Božího slova. David řekl: „Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova“ (Žalm 119:9).
 Nauka o kříži je i dnes v rozporu s životním stylem naší bohaté společnosti. Dnes budu víc myslet na pronásledované křesťany, kteří teorii o kříži potvrzují svým životem.

(Komentář: 1 Kor 1,17-25)

Myšlenky na sobotu, 27. 8. 2022

 Otec skrze mne miluje Syna. Skrze mne miluje Syn Otce. Poutem lásky je Duch svatý. A já jsem tak vztažen do vnitřního života trojjediného Boha. ... (Hans Buob)
 Čtení Bible ti ukazuje ti směr, jímž se máš vydat. „Světlem pro mé nohy je tvé slovo, osvěcuje moji stezku“ (Žalm 119:105). Když stojíš před důležitým rozhodnutím a nevíš, kterou cestou jít, Bůh povede tvé kroky pomocí svého Slova. David, který miloval Boží slovo a neustále o něm rozjímal, se modlil: „Nauč mě plnit tvou vůli, vždyť jsi můj Bůh. Kéž mě tvůj dobrotivý duch vede po rovné zemi!“ (Žalm 143:10).
 Mohu mít radost z toho, že Pán „zahanbuje mocné“. A děkuji, že o Něm vím! Může mě to naplnit pokorou, ale i sebevědomím…

(Komentář: 1 Kor 1,26-31)

Myšlenky na neděli, 28. 8. 2022

 Cíl znáte, neztrácejte ho z očí. Dělejte vědomě své kroky víry. Bůh jde s vámi a rychle vás povede kupředu, jste-li ochotni se mu přenechat. ... (Hans Buob)
 Mnoha chybám, kterých se dopouštíme, bychom určitě mohli předejít, kdybychom se na dostatečně dlouho zastavili a hledali Boží vedení. On ví, co nás čeká, my ne. Proto: „Svou cestu svěř Hospodinu, doufej v něho, on sám bude jednat“ (Žalm 37:5).
 Boj o přední místa potkáme stále, ale v kostelích vídáme spíš opačné tendence, když se lidé raději posadí vzadu… Možná je to reakce na to, že je zde nikdo nepřivítal. Může v tom být i falešná pokora, která se prezentuje jako skromný postoj, ale v nitru takového člověka zní strašlivý křik: „Tak už si mě někdo všimněte a oceňte, jak jsem pokorný!“ Anebo se bojíme pohledu ostatních lidí, aby si nemysleli, že… Zajímavější je otázka, kdo je pán domu v případě kostela? Kdo nás zde má pozvat dopředu? Kněz? Kdo slyšel evangelium a přijal ho, zaslechl pozvání k hostině z úst Krista. Bůh nás povolal, abychom ho nazývali Otcem a vstoupili do jeho otcovského domu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 29. 8. 2022

 Následování Ježíše znamená nasazení se pro Ježíše, nasazení se během celého Ježíšova života, od narození až po oslavení. ... (Hans Buob)
 Stejně jako si děti potřebují vypěstovat chuť na zdravé jídlo místo na nezdravé, ty si potřebuješ vypěstovat chuť na Boží slovo.
 „Není dovoleno“ – nekompromisní varování, které je úkolem církve i dnes. Pokud to nedovede, nebo nechce, ztrácí hlavu.

(Komentář: Mk 6,17-29)

Myšlenky na úterý, 30. 8. 2022

 Bůh na cestě mého obrácení jasně požaduje moje rozhodnutí. Nechce žádné otroky. Chce, abych mu sloužil ve svobodě. Jakmile řeknu "ano", začne mě ihned vést jeho milost. Díky této zkušenosti je nám pak umožněno pomáhat druhým. ... (Hans Buob)
 Žalmista řekl: „Tvá přikázání jsou pro mne potěšením, já jsem si je zamiloval“ (Žalm 119:47)Požádej dnes Boha, aby ti dal lásku ke svému Slovu. To je modlitba, kterou vyslyší!
 Pověst, která se o Ježíšovi rozšířila, vycházela z jeho mocných činů. Tichá láska, kterou mu my máme projevit, vychází z vnímavosti k tomu, čím vším nás zahrnuje.

(Komentář: Lk 4,31-37)

Myšlenky na středu, 31. 8. 2022

 Mnozí z nás jsou duchovně zcela shrbeni, protože s sebou vlečou příšerné množství zavazadel. Vlečou toho s sebou tolik, protože to potřebují kvůli svému egoismu. Musíme se stát dětmi a žít zcela v důvěře v našeho Pána a v odevzdanosti jemu. ... (Hans Buob)
 Žalmista řekl: „Co jsi řekl, je důkladně protříbené, tvůj služebník si to zamiloval“ (Žalm 119:140). Požádej dnes Boha, aby ti dal lásku ke svému Slovu. To je modlitba, kterou vyslyší!
 Uzdravení nejen z horečky, nám je třeba i uzdravení vztahů! Petrova tchyně vstává a je připravena obsluhovat, věnovat se druhým.

(Komentář: Lk 4,38-44)