† † †




Sebrané myšlenky dne - únor 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na únor 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za řeholnice a zasvěcené ženy - modleme se za řeholnice a zasvěcené ženy; plni vděčnosti za jejich poslání a odvahu jim vyprošujme, aby i nadále nacházely nové odpovědi na výzvy naší doby.
    Národní úmysl: Za zimní olympijské hry - modleme se, aby konání zimních olympijských her přispělo ke skutečnému rozvoji lidských práv v Číně.


Myšlenky na úterý, 1. 2. 2022

 Svatosti není možné dosáhnout vlastními silami. Celé Písmo nás učí, že svatost může být jen plodem Boží milosti.
 Na kresleném vtipu v jednom časopise stojí pár snoubenců a oddávající se obrací na nevěstu se slovy: „Správná odpověď zní ‚ano‘, nikoli ‚stojí za to, to zkusit‘.“
 Ježíšovy mocné činy se projevují i dnes, právě v církvi. Nejsou možná na první pohled patrné. Musím zbystřit svůj duchovní zrak!

(Komentář: Mk 5,21-43)

Myšlenky na středu, 2. 2. 2022

 Jen Bůh může plně zvládnout naše chyby, naše omezení v oblasti lásky, jen on dokáže dostatečně silně působit na naše srdce.
 Láska v manželství, rodině či přátelství vyžaduje z naší strany nesobeckost a odhodlání. Na rozdíl od všeobecného mínění to pro nikoho z nás není snadné ani přirozené.
 Simeon a prorokyně Anna se dočkali. Kéž z mé tváře – ale i z tváře církve – vyzařuje radost ze setkání s Pánem.

(Komentář: Lk 2,22-40)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 2. 2022

 Naše síly jsou omezené, Boží síla a láska jsou naopak bez hranic.
 Láska je zaměřena na druhé a je obětavá. Pravda je ale taková, že všichni jsme zaměřeni na sebe. Obětavost není naší přirozeností, pokud nejsme vysoce motivovaní nebo dobře odměnění. Proto nás Bible učí, že jedním z tajemství intimního vztahu s druhým člověkem je vztah s Bohem. Pokud Boha požádáš, „nahraje“ ti tento druh lásky do srdce. Dělá to takto: „… Boží láska je vylita do našich srdcí skrze Ducha svatého, který nám byl dán“ - (Římanům 5:5)
 Nevysílá Ježíš apoštoly po dvou právě proto, aby dali důkaz, že se vzájemně snesou?

(Komentář: Mk 6,7-13)

Myšlenky na pátek, 4. 2. 2022

 Máme spolehlivý prostředek, jak Boží lásku a sílu přivést na pomoc naší slabosti: stačí svou slabost pokojně přijmout a vložit všechnu důvěru a naději v Boha.
 Pokud jsi v situaci, kdy se ti zdá, že není cesty ven, přestaň ztrácet čas a energii přemítáním o svých slabostech a pádech, postav se na Boží slovo a začni mluvit o jeho moci. Svými vlastními silami boj nevyhraješ, tak to nezkoušej.
 Mocný Herodes měl před Janem strach. Jen tam, kde se církev – i já sám! – odvážně zhostí svého prorockého úkolu, získá respekt.

(Komentář: Mk 6,14-29)

Myšlenky na sobotu, 5. 2. 2022

 Když nám Bůh vnuká, abychom něco udělali, zároveň nás k tomu uschopňuje.
 Postav se svému obru v Hospodinově jménu a vyhlašuj: „Obře rozvodu, k mému domovu se nepřiblížíš; ty, deprese, mě nepřemůžeš; alkohol, nenávist, zneužívání, nejistota ani chtíč tu nemají místo!“
 Po každé aktivitě je krásné vyhledat opuštěné místo. Nebojme se i my zklidnit a vydat se na odpočinek s Ježíšem.

(Komentář: Mk 6,30-34)

Myšlenky na neděli, 6. 2. 2022

 Největší překážkou na cestě ke svatosti je možná naše přílišné lpění na vlastní představě o dokonalosti.
 „Strach z lidí člověka nakonec ochromí, kdo doufá v Hospodina, však žije v bezpečí.“ - Přísloví 29:25, B21
 Znovu otevíráme téma Božího povolání, tedy chvíle, kdy konkrétně nás Bůh pozval nebo zve, abychom se podíleli na jeho díle. Každý specifickým způsobem. V evangeliu Šimon zažil nečekanou událost a díky ní pochopil, že je Bohem povolán k zapojení se do misie. Mnozí z nás zakusili podobné události. Ale často se nám stává, že je necháme ležet ladem, snažíme se vše zracionalizovat, nebrat vážně. Neměli bychom se vrátit k těmto okamžikům života, připomínat si je a ptát se, co tím Bůh zamýšlí a kam nás pozval?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 2. 2022

 Člověk potřebuje poznat, co Bůh chce právě od něho a co možná nežádá od nikoho jiného.
 Je mnoho lidí, kteří umí dělat velké věci, ale jenom málo těch, kteří chtějí dělat malé věci - (sv. matka Tereza)
 Jsou uzdravování a změny, které nejsou na první pohled patrné. Ježíš působí i dnes! To jen my si občas myslíme, že jej nepotřebujeme.

(Komentář: Mk 6,53-56)

Myšlenky na úterý, 8. 2. 2022

 K tomu, co od nás Bůh nechce, milost nedostaneme. Co Bůh požaduje, to i dává.
 Máme Matku, která nás učí, brání a provází. A nestydí se za nás pro naše hříchy, protože je Matkou - (Papež František)
 Přednost před plněním Zákona má praktická láska a vztah k Bohu a k lidem. Nepatřím k těm, kdo srdečné jednání nahrazují povrchními rituály?

(Komentář: Mk 7,1-13)

Myšlenky na středu, 9. 2. 2022

 I když poslechnout Ducha nás v prvním okamžiku často něco stojí, protože narazíme na své strachy a závislosti, tato poslušnost je nakonec vždy pramenem radosti a blaženosti.
 Bůh je větší, než veškeré naše poznání, ale dosáhnout jej může pouze láska a milosrdenství.
 Kéž dávám větší pozor na to, co vychází z mého srdce! Chci si uvědomit, že odříkání si pokrmů není samoúčelné, ale má vést k větší citlivosti.

(Komentář: Mk 7,14-23)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 2. 2022

 Jediná kapička pomazání Duchem svatým může sama naplnit naše srdce větším uspokojením než všechny statky světa, protože je v ní Boží nekonečnost.
 Ticho plodí modlitbu a modlitba plodí lásku Plodem lásky je služba a plodem služby je pokoj - (sv. Matka Tereza)
 Ježíš neváhá mluvit se ženou, a ještě k tomu s pohankou. Odvážně prolamuje obyčeje a tradice. Příklad pro nás, aby zvěstování nebylo zaměřené jen „dovnitř“ církve…

(Komentář: Mk 7,24-30)

Myšlenky na pátek, 11. 2. 2022

 Blaženější je dávat než dostávat.
 Nikdy se nedozvíš, co ti chybělo, dokud nebudeš chválit Stvořitele celou svou bytostí. Zpívej, zvedej ruce, plač, směj se, dělej cokoli. Pokud to děláš v duchu chvály, díkůvzdání a vděčnosti, bude se z toho Bůh radovat.
 Pane, kéž si dokážeme přiznat svoji nedostatečnost! Vždyť tolik potřebujeme otevřít uši a rozvázat jazyk!

(Komentář: Mk 7,31-37)

Myšlenky na sobotu, 12. 2. 2022

 Tím, co nám brání dostávat od Boha hojnější milosti, je možná jednoduše naše nedostatečná vděčnost za ty, které nám už dal.
 Bůh se nedívá očima, Bůh se dívá srdcem. A Boží láska je stejná pro každého, bez ohledu na náboženství - (Papež František)
 Nasycení pozemským chlebem nechává Pán na nás. Dnes sytí Ježíš nespočetné zástupy eucharistií. Uvědomuji si, že po Něm hladoví tolik lidí?

(Komentář: Mk 8,1-10)

Myšlenky na neděli, 13. 2. 2022

 Když máme dojem, že náš život s Pánem vázne a potřebuje probudit, může být velmi dobré vyhradit si několik dní na duchovní obnovu, intenzivněji se modlit a prosit o světlo Ducha svatého.
 Každý jednotlivý člověk je před Bohem tak jedinečný, jako by byl jedinou bytostí, kterou On stvořil - (Clive Staples Lewis)
 Chudí a boháči, hladoví a nasycení, plačící a smějící se, nenávidění a chválení – čtveřice protikladných postojů vyvolává skutečné napětí. Kam míří Kristova ostrá slova k „zajištěným“? Jistoty, které člověku dávají mylný pocit nezranitelnosti, v konečném důsledku vyzní jako cesta do zkázy. „Běda vám“ znamená dolehnutí důsledků lehkovážnosti, v níž lidé žili na úkor jiných. Kristovo evangelium se zde dotýká velmi konkrétních důsledků našeho jednání či nejednání. Není třeba propadnout strachu, ale je třeba nést na srdci každého, kdo potřebuje pomoc. Asi nedokážeme pomoci všem lidem v nouzi, ale to neznamená, že se smíme uzavřít do skořápky lhostejnosti.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 2. 2022

 Abychom se mohli nechat vést Božím Duchem, potřebujeme velkou vnímavost a pružnost, kterých se postupně nabývá uplatňováním odpoutanosti.
 Tuší lidé, co by s nimi mohl Bůh vykonat, kdyby mu to dovolili?
 Pravá víra, pokud pramení z lásky, ani nepotřebuje důkazy. Nepídíme se však po různých „zjeveních“ a úkazech? Nepovzdechl by si Ježíš i nad mou senzacechtivostí?

(Komentář: Mk 8,11-13)

Myšlenky na úterý, 15. 2. 2022

 Snažme se nelpět na ničem ani hmotně, ani citově, dokonce ani duchovně.
 Na otázku, co je láska, hledáme odpověď celý život. Poznáme ji podle toho, že štěstí druhého je pro nás důležitější, než naše vlastní.
 Kvas farizejský a kvas herodovský dokáže zničit celou mísu těsta i se všemi správnými a snad cennými přísadami. Před jakým kvasem by nás Ježíš dnes varoval?

(Komentář: Mk 8,14-21)

Myšlenky na středu, 16. 2. 2022

 Lpění na své vlastní moudrosti, i když si stanovuje cíle, které jsou samy o sobě skvělé, je pro poslušnost Duchu svatému asi nejhorší překážkou.
 Bůh je nám blíže, než my sami sobě - (svatý Augustin)
 I dnes probíhá uzdravování postupně. Může být i zkouškou naší trpělivosti. Kéž po příkladu našeho Pána dotahuji do konce úkoly, které mi svěřil.

(Komentář: Mk 8,22-26)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 2. 2022

 Chceme-li vnuknutí Ducha svatého rozpoznat a jednat podle něho, je nanejvýš důležité snažit se uchovat své srdce v pokoji, a to za všech okolností.
 Pokud budeme opravdu prosit o obrácení, bude nám darováno - (svatý Jan Maria Vianney)
 Nejsem někdy v pokušení Pánu radit, čeho by se měl vyvarovat, jak by měl věci řídit „po lidsku“ úspěšněji? Jeho námitka „jdi mi z očí, odpůrče!“ by jistě zabolela i mě.

(Komentář: Mk 8,27-33)

Myšlenky na pátek, 18. 2. 2022

 Se snahou o pokoj je spjata i snaha o ticho. Ne o ticho prázdné, ale o ticho, které je pokojem, pozorností k Boží přítomnosti a pozorností k druhému, důvěřivým očekáváním a nadějí v Boha.
 Mluv o Kristu jen tehdy, budeš-li tázán. Ale žij tak, aby se tě lidé na Krista ptali. - (Paul Claudel)
 Je přirozené, že každý má snahu život zachránit. Ale pokud jej ztratím ve službě pro Krista a jeho věc, mám vyhráno. Kéž mě to naplní horlivostí. A kéž nelpím za každou cenu na životě podle mých představ.

(Komentář: Mk 8,34 – 9,1)

Myšlenky na sobotu, 19. 2. 2022

 Rozpoznávat, co je z Ducha svatého, se naučíme, když si budeme všímat dění ve své duši.
 Bůh neplní všechna naše přání, ale všechna svá zaslíbení.
 Vzpomínka na Jeho slávu měla podržet apoštoly při jeho ponížení. Vybavím si i já okamžiky, které měly pro můj život z víry podobný význam?

(Komentář: Mk 9,2-13)

Myšlenky na neděli, 20. 2. 2022

 Rozlišení toho, co v nás působí Duch svatý, se velmi usnadní, když budeme mít možnost otevírat své srdce někomu, kdo nás může duchovně vést.
 Satan bude útočit na tvé blízké, aby se k tobě dostal. Může to být těžký útok, například tvůj muž přijde o práci nebo si tvá žena najde v prsu bulku. Nebo to může být něco menšího jako třeba drobné napětí v rodině nebo nedostatek vaší vzájemné pozornosti. Musíš být stále ostražitý a rozpoznávat satanovy útoky, aby ses proti nim mohl bránit.
 Ježíš volá člověka k něčemu, co není normální! Copak je běžné prokazovat dobro těm, kdo nás nenávidí? Nebo snad žehnat těm, kdo nás proklínají? Kristus apeluje na míru lásky, kterou máme jako křesťané mít ke všem, kdo jsou jiní, vzdálení, zlí, mají jiný názor… Následování Krista znamená zamilovat si člověka, lidství a lidskost. Když lásku nemají druzí, Kristus ji má stále a za všech okolností. Jaký je náš Bůh, když miluje i nevděčné a zlé? Bohu tak nesmírně záleží na lidech! Křesťané, jsme Kristovi služebníci nesoucí jeho srdce…

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 2. 2022

 Častá zpověď je zdrojem světla pro pochopení, co se děje v naší duši.
 Měj k lidem lásku, ale opírej se jedině o Boha. Lidé, kteří jeden den bojovali Davidovi po boku, se další den obrátili proti němu. Proto musíš sílu, strategické postupy i řešení hledat u Boha, ne jinde.
 Autor listu přesně popisuje příčiny nespravedlnosti a nepokojů ve společnosti. Chci si počínat tak, abych nefalšoval pravdu a nebyl sobecký?

(Komentář: Jak 3,13-18)

Myšlenky na úterý, 22. 2. 2022

 Boží vnuknutí nás nemůže nabádat k něčemu, co by bylo v rozporu s učením a požadavky Božího slova.
 Jestli chceš propadnout malomyslnosti, mluv o své situaci s lidmi. Jestli chceš povzbuzení, mluv s tím, kdo tvou situaci může změnit, s Pánem. Bible říká: „Uzdravený (povznášející, pozitivní, inspirující) jazyk je stromem života…“ (Přísloví 15:4, ČSP).
 Petrovo vyznání povzbudilo Pána k předání klíčů. Jejich užívání musí provázet láska a odvaha jít občas proti zaběhlým zvyklostem. Chci dnes v modlitbě podpořit římského biskupa!

(Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na středu, 23. 2. 2022

 Dává-li nám Bůh do srdce svá vnuknutí, pak tím prvním mezi nimi je vnuknutí poslušnosti.
 Co jsi ztratil, můžeš získat zpět. Bůh Davidovi řekl: „Usiluj … dostihneš … získáš vše zpět.“ (1. Samuelova 30:8, přel. z angl.). A co Bůh tehdy udělal pro Davida a jeho muže, udělá i pro tebe, pokud ho budeš hledat.
 Nechám si od samotného Boha korigovat své vlastní plány? Nebo jsem roztrpčený, když život přináší nečekaně změnu?

(Komentář: Jak 4,13-17)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 2. 2022

 Bůh je otec, je sice náročný, protože nás má rád a volá nás, abychom mu dali všechno, ale není tyran.
 „Služebník“ se zaměřuje na plnění vůle svého pána, „svědek“ svědčí o tom, co viděl a osobně zažil. A ty jako vykoupené Boží dítě jsi povolán dělat obojí.
 Dokážu se vyvarovat pokušení zneužívat svého postavení? Nemusí jít jen o majetkovou újmu na úkor druhých… Respekt k Bohu vyžaduje přece přijetí člověka!

(Komentář: Jak 5,1-6)

Myšlenky na pátek, 25. 2. 2022

 Bůh nemá za cíl nám život komplikovat, chce nám ho vposledku zjednodušit. Poslušnost Bohu osvobozuje a uvolňuje srdce.
 Jsi Boží služebník. To znamená, že musíš mít uši naladěné na to, co od tebe Bůh chce a jakým způsobem to máš udělat. Konání jeho vůle by mělo být nejdůležitější položkou tvého denního programu.
 Pokud si osvojím jasnou řeč, okolí mi bude věřit a sám pro sebe i pro druhé se stanu autentickým. Nebude třeba kličkování!

(Komentář: Jak 5,9-12)

Myšlenky na sobotu, 26. 2. 2022

 Čím jsme poslušnější Ducha svatého, tím je náš souhlas s Boží vůlí svobodnější a spontánnější, tím méně nucenosti a bolesti v něm je.
 Jsi Boží svědek. Když budeš denně trávit čas s Ježíšem, budeš svým životem ovlivňovat druhé. Pokud jde o sdílení víry, musíš prokázat moudrost, takt a milost. Je pravděpodobné, že mnoho lidí, s nimiž se setkáš, mělo alespoň jednu špatnou zkušenost s křesťany a s církví, proto musíš být „moudrý“.
 Biblický základ této svátosti ať mě povzbudí k jejímu přijetí, když budu potřebovat. Také ať se neostýchám nabídnout tuto posilu druhým.

(Komentář: Jak 5,13-20)

Myšlenky na neděli, 27. 2. 2022

 Pán je vždy připraven zvednout nás po pádu a dokonce vždycky najde způsob, jak náš pád proměnit v požehnání, obrátíme-li se k němu s pokorným a důvěřujícím srdcem.
 Ježíš je Velký lékař, který uzdravuje zlomená srdce.
 Jak rádi poučujeme druhé. Je to však vždy na místě? Nejde spíše o nevyžádané rady, které ostatní jen rozčilují, nebo jsou dokonce směšné. Ježíš varuje zhruba takto: „Nepohrdejte tím, kdo dnes ví méně než vy. Brzy bude stejně chytrý a možná mnohem více. Nedávejte rady ‘na počkání', když tušíte, že sami mnoho věcí nevíte.“ Je důležité, abychom znali své limity a byli schopni uznat vlastní omezení. Dnes se ale zde rodí nový problém. S rozvojem počítačové gramotnosti se starší generace mnohdy jeví jako ta méně znalá. Kristova výtka není mířena jen starším lidem, kteří možná rádi poučují. Je mířena i mladé generaci, která je v něčem více znalá. Úcta k druhému je klíč k moudrosti bez ohledu na věk!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 2. 2022

 Maria nám dává svou pokoru, svou důvěru v Boha, svou odevzdanost do Boží vůle, své ticho, své vnitřní naslouchání Duchu.
 Církev je jako nemocnice, kde na tom někteří jsou už dobře, kdežto jiní ještě potřebují intenzívní péči.
 Raně křesťanská katecheze naplňovala povzbuzením a nadějí. Tím je pro nás stále inspirující. Neklade naše zvěstování přílišné důrazy na „musíš – nesmíš“?

(Komentář: 1 Petr 1,3-9)