† † †




Sebrané myšlenky dne - září 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na září 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za zrušení trestu smrti - modleme se za to, aby v zákonech všech zemí světa byl zrušen trest smrti, který poškozuje nedotknutelnost a důstojnost osoby.
    Národní úmysl: Za synodní proces - modleme se za místní církve evropského kontinentu, aby v rámci synodního procesu naslouchaly Duchu pravdy a pokoje.


Myšlenky na čtvrtek, 1. 9. 2022

 I v době, kdy je populární být svým dětem kamarády, zůstaňme jim otci a matkami.
 Pokud mezi vámi a vašimi dětmi vznikne propast, snažte se je pochopit, také se ale snažte, aby ony pochopily vás.
 Rybáři mohli být tvrdohlaví a neposlechnout. Kéž projevím Pánu svou ochotu nechat se vést! Nejen když je situace beznadějná.

(Komentář: Lk 5,1-11)

Myšlenky na pátek, 2. 9. 2022

 Jestliže se vašim dětem někdy modlitba, studium Bible, bohoslužba a víra v Boha budou zdát staromódní, přežité, povrchní nebo cokoli jiného, věřte, že vám Bůh pomůže, abyste měl dost víry a síly se za ně stále modlit.
 S láskou dětem odpovídejte na všechny otázky týkající se životních skutečností a pře ničím nezavírejte oči.
 Jsem schopen pochopit, že Kristovo poselství je nutné přinést do současné doby? Nejsem pohoršen, když se o to druzí snaží?

(Komentář: Lk 5,33-39)

Myšlenky na sobotu, 3. 9. 2022

 Řekněte svým dětem, že i vy děláte chyby, býváte pošetilý, pyšný a často nedůsledný i to, že se svými chybami bojujete. Můžete je požádat, aby vám v tomto boji pomáhaly, a od vás aby očekávaly, že vy zase pomůžete jim.
 Někteří nechávají své potomky, aby doma spolurozhodovali o jídle, hudbě, výdajích domácnosti, a podobně, v domnění, že vychovávají osobnost (ne ovci). Jenomže dítě je dítě a to potřebuje ke svému vývoji cítit bezpečí a ten mu dává pouze autorita rodičů, nikoliv přátelství kamarádů.
 Trháním klasů porušovali učedníci sobotní klid. Nepatřím k těm, kdo by dnes Pánu vytýkali „porušení předpisů“? Nezredukovali jsme náboženství na úzkostlivé plnění přikázání?

(Komentář: Lk 6,1-5)

Myšlenky na neděli, 4. 9. 2022

 Pomalu mluv a rychle mysli. Neboli - „Nepouštěj si ústa na špacír a nemluv dřív, než si to rozmyslíš. ... (Šalamoun)
 Bůh nemá potěšení z hloupého žvanění. Slíbíš-li něco, pak to udělej. Mnohem lepší je proto vůbec neslibovat, než slibovat a pak nesplnit. Když tedy Bohu řekneš, že něco uděláš, tak to udělej, a hned.
 Dnešní evangelium lze pochopit nešikovně. Někdo by si mohl říci, že jako král zvažuje vojenské síly, tak my máme zvážit síly, zda zvládneme náročné následování Ježíše. Pro někoho by tak mohlo vyplynout, že to nezvládne… Ale smysl Kristových slov míří jinam. Bůh nás posílí, cestu zvládneme, ale za podmínky, že se pro Ježíše rozhodneme naplno. Právě rozhodnutí bez podmínek je obrovský problém. Opřít se o to, že Bůh je dost mocný, aby zachránil i mne, vzdát se všech jiných forem spásy, které nabízí současný svět, přijmout tíži života, a takto se za Kristem vydat. To je výzva dnešní neděle.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 9. 2022

 Nedovol, aby z tebe tvá ústa udělala naprostého hříšníka. Až budeš volán k zodpovědnosti, nedostaneš se z toho slovy ‚Promiň, já to tak nemyslel‘ ... (Kazatel 5:2-6, přel. z angl.)
 nesmíš být impulzivní, musíš naslouchat stejně jako mluvit, získat co nejvíce informací a pak se v modlitbě poradit s Bohem, než se rozhodneš cokoliv říct.
 Ježíš uzdravuje ochrnulého též jako znamení pro nás: nejsme ochromení kritikou těch, kdo církev uzdravují jinak, než si představujeme?

(Komentář: Lk 6,6-11)

Myšlenky na úterý, 6. 9. 2022

 Nic nelze slibovat na základě emocí, jelikož skutečný závazek takto nefunguje. Nejde o pocit, ale o charakterovou vlastnost. Lidské emoce neustále kolísají, ale závazek musí být pevný jako skála.
 Spěšně nemluv a neukvapuj se v srdci. Vždy se podívej dříve, než skočíš, a přemýšlej předtím, než cokoliv řekneš, nebo dokonce slíbíš.
 Ježíš vyvolil svých Dvanáct po celonoční modlitbě. A vybral si opravdu různé typy. Znamení a výzva pro naše časy – pluralita je v církvi žádoucí…

(Komentář: Lk 6,12-19)

Myšlenky na středu, 7. 9. 2022

 Skutečná oddanost vynikne v dobách potíží a nepřízně osudu. Nezáleží na nadání nebo schopnostech, ale na poctivosti. Splnění závazku je výsledkem rozhodnutí, ne podmínek. A je možné jen tehdy, když je založeno na hodnotách.
 „Nevzpomínejte na věci dřívější, o minulosti nepřemítejte.“ ... (Izajáš 43:18)
 Překvapivý recept na štěstí: prostota, touha po spravedlnosti, být znamením odporu pro okolí. Blahoslavený rovná se šťastný. Jinak Ježíše nepochopím.

(Komentář: Lk 6,20-26)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 9. 2022

 Všichni máme nějaká emocionální podkroví a sklepy, kde schováváme své "harampádí", nakupené v našich vztazích. A dokud se ho nezbavíme, naše vztahy budou stále ničit.
 Nechceš-li ničit své vztahy, nehrab se ve výčitkách, které máme kvůli minulým chybám, ale zbav se jich.
 Josefova odvaha a láska k Marii vytvořily zázemí pro přijetí Božího Syna. Dnes budu zvláště myslet na rodiny, na jejich radosti a těžkosti.

(Komentář: Mt 1,1-16.18-23)

Myšlenky na pátek, 9. 9. 2022

 Pokud chceš budovat své vztahy, zahoď veškerou zášť plynoucí z pocitů, že ti bylo křivděno, nebo ublíženo a už se k ní nevracej.
 Nevracej se už k žádným zraněních, která skrýváš pod mraky hněvu, skepse a izolace. Jinak nikdy neuzdravíš své srdce, ani svou mysl a nepocítíš úlevu, svobodu a štěstí.
 Pokud chci dobře „vidět“, musím být schopen sebekritiky. Pak se potvrdí pravdivost postupu – vidět, posoudit, jednat!

(Komentář: Lk 6,39-42)

Myšlenky na sobotu, 10. 9. 2022

 Pokud si připomínáš svá minulá zranění, pokud v tobě, byť jen trochu doutná obviňování a zášť a stále lpíš na minulých chybách, třeba i svých vlastních, pak tě neustále tíží duševní a emocionální napětí, pak toto emocionální harampádí sžírá tvou duši, pohlcuje tvé štěstí, připravuje tě o veškerý růst a drží tě v pasti minulosti.
 Jestliže ti ublížil bývalý partner a ty jsi to nikdy nenechala být, tak pokaždé, když tvůj partner udělá něco podobného, budeš reagovat s neopodstatněnou vznětlivostí, jako by to byl on, kdo ti původně ublížil. Ve výsledku tvůj partner bude rozrušený a zmatený tvou přehnanou reakcí na drobný přestupek, který by mohl být sám o sobě zcela bezvýznamný.
 Jsem rád, že mohu v životě k našemu Pánu přistupovat jako k pevnému bodu. Chci mu připravit dobrou půdu, chci nést dobré ovoce!

(Komentář: Lk 6,43-49)

Myšlenky na neděli, 11. 9. 2022

 Dokud neuklidíš harampádí své minulosti, abys mohl prožívat požehnání "tady a teď", nebudeš vědět, co v životě máš, natož co potřebuješ.
 Zamysli se dobře nad textem písma: "… odpusť nám naše viny, jako i my jsme odpustili těm, kdo se provinili proti nám" ... (Matouš 6:12).
 Má opravdu Bůh větší radost nad hříšníkem, který se obrátí, než nad spravedlivým? V podobenstvích je řeč o farizejích, kteří se pokládali za spravedlivé, dokonale plnící předpisy Zákona. Ti kritizují Krista za kontakty se spodinou společnosti. Ježíš však přichází za hříšníky s nabídkou života, nikoli, aby se podílel na jejich zlu. A mnozí setkání s Pánem zažívají jako okamžik svého obrácení! Kristus jim dává zakusit, že i oni jsou lidmi, s lidskostí, s potřebou pochopení, milosrdenství. A to je proměňuje. Spravedlnost před Bohem je stav srdce, který vnímá lidství i na těch nejzapomenutějších místech. Bůh se rozhodl přinést světlo záchrany úplně všude.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 9. 2022

 Bůh nás podpírá, vrací nám odvahu a pomáhá nám najít i uprostřed utrpení dobrou náladu.
 Zamysli se, na čem lpíš tak, že to blokuje Boží požehnání ve tvém životě? Jsou to tvé děti, přátelství, dobrá pověst, moc, majetek, pohodlí nebo zvyky?
 Pokorné setníkovo vyznání opakujeme pravidelně při eucharistické hostině. Můžeme jej pojmout šířeji než pouze uzdravení „mé“ duše…

(Komentář: Lk 7,1-10)

Myšlenky na úterý, 13. 9. 2022

 Svět potřebuje více svědky než učitele.
 Vymaž ze svého slovníku slova beznaděje, pochybností a negativity. Možná se zdají být neškodná, ovlivňují ale tvé tělo i duši.
 Radost matky z uzdravení jediného syna musela být nepředstavitelná! Kéž se i já dovedu radovat z Ježíšových mocných činů, které nejsou třeba tak nápadné…

(Komentář: Lk 7,11-17)

Myšlenky na středu, 14. 9. 2022

 Život je příliš krátký, než abychom ztráceli čas.
 Jako rodiče máte celý den plno práce a nemáte moc času si s dětmi hrát, i když o to prosí. Chodíte do práce, perete, nakupujete, vaříte a když se s vámi chtějí o své zážitky, radosti a trable podělit, říkáte: "Později." Večer uložíte děti spát, něco jim přečtete, zhasnete světlo světlo a odejdete. Život je však krátký a děti rostou tak rychle. Přestanou vám svěřovat svá tajemství, nebudou už knížky, dětské hry, pusa na dobrou noc, modlitby... to všechno bude minulost. Vy budete odpočívat, ale už se nikdy nebudete moci vrátit a dělat ty maličkosti, na které kdysi "nebyl čas."
 Nikodém patrně tenkrát Ježíšovu předpověď nepochopil. Ale nevzpouzíme se i my skutečnosti, že každému vítězství předchází utrpení?

(Komentář: Jan 3,13-17)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 9. 2022

 Člověk roste jen skrze utrpení.
 Tvé děti rychle vyrostou, a než se naděješ, tvé okno příležitostí obohacovat se navzájem se nadzvukovou rychlostí uzavře. Teď od tebe chtějí tolik času a pozornosti, kolik jen mohou získat a tebe to někdy i obtěžuje. Ale brzy přijde čas, kdy ty po tom budeš toužit, ale ony o to už nebudou stát.
 Maria je od této chvíle i naší matkou a stojí s námi v našich těžkostech. Stojí i s nejmladším apoštolem v blízkosti křížů naší církve.

(Komentář: Jan 19,25-27 nebo Lk 2,33-35)

Myšlenky na pátek, 16. 9. 2022

 Co je důležité, je očím neviditelné.
 Smíchem proti smrti, úsměvem proti pouhému přežívání.
 Možná, že kdybychom blíž znali ženy, které doprovázely našeho Pána, byli bychom zaskočeni. Ježíšova novost spočívala i v tom, že se nerozpakoval obklopit se těmi, na které společnost shlížela svrchu.

(Komentář: Lk 8,1-3)

Myšlenky na sobotu, 17. 9. 2022

 Bůh jako náš Otec nás zadržuje, abychom nespadli do prázdnoty.
 Život je jako rostlina, která roste rychleji než nemoc a smrt. Láska je silnější než smrt.
 Pokud se nad Božím slovem dnes zastavím, už tím pro mě může padnout do úrodné půdy. Nyní zbývá jedno: v trpělivosti přinášet užitek!

(Komentář: Lk 8,4-15)

Myšlenky na neděli, 18. 9. 2022

 Milovat bez poznání je moc málo. Láska a poznání jdou ruku v ruce.
 Přátelství je vzácný klenot, který uchováš jen v srdci.
 Dnešní podobenství činí velké problémy. Copak smíme zpronevěřit cizí majetek? Slova o nepoctivém správci se vztahují ještě k podobenství o milosrdném otci z předchozí kapitoly (viz minulou neděli). Obecně platí, že podobenství má překvapit, a zde slova majitele vůči správci opravdu překvapí! Všiml si, že správce nyní pro sebe neukradl nic, ale obohatil jiné. Pán ocenil prozíravost (nikoli nepoctivost). Správce pochopil, že vztah k lidem je to největší bohatství, které může získat. Nepoctivost správce ani majitel, ani Ježíš nechválí, naopak (viz další verše). Lukáš zřejmě sestavoval text z různých výroků a zde na jedno místo dal texty, které si de facto odporují. Jako by sám Lukáš cítil, že nepoctivost správce potřebuje komentář, ale zároveň nechtěl, aby se text ztratil. Proto je třeba číst perikopu v souvislostech.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 9. 2022

 Utrpení je užitečné, protože nás učí žít a pak také pomáhat ostatním snášet jejich zkoušky.
 Období nemoci není nikdy ztracený čas. Učí nás například trpělivosti.
 Kdo má odvahu vyjít na cestu s Pánem – a třeba se i něčeho zříci –, nebude strádat. Kdo si chce křečovitě lpět na svém, může přijít o všechno.

(Komentář: Lk 8,16-18)

Myšlenky na úterý, 20. 9. 2022

 Bůh se postará o všechno, když ho necháme jednat podle jeho vůle.
 Každý den je novým darem z nebe.
 Ježíš tvoří svou nejbližší rodinu z těch, kdo plní Boží slovo! Kéž patřím mezi Ježíšovy příbuzné…

(Komentář: Lk 8,19-21)

Myšlenky na středu, 21. 9. 2022

 Boží povolání je v nás odjakživa. Je v našem nitru, jako cesta s porůznu rozesetými značkami, které nám pomůžou najít správnou cestu.
 Každý den je novým darem z nebe.
 Nekritizovali bychom dnes Ježíše pro jeho odvahu? Vždyť kritéria pro výběr apoštolů jsme dnes opravdu zdokonalili k nepřekonání…

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 9. 2022

 Maria je přítomná na každé mši a skrze kněze stále vydává svého Syna v Eucharistii.
 Láska uzdravuje všechny naše rány.
 Zvědavost, která vzhledem k Herodovu postavení bránila v poznání Ježíše. I dnes jsou mnozí zvědaví na předmět naší naděje. Pokoušíme se vůbec dát jim odpověď?

(Komentář: Lk 9,7-9)

Myšlenky na pátek, 23. 9. 2022

 Pro společný život je třeba velmi mnoho lásky a špetka humoru.
 Ježíš se chce sklonit nad každým z nás, kdo jsme nemocní na těle či na duchu, aby nám skrze svou Krev daroval uzdravení do života věčného.
 Za koho pokládám Ježíše já? Petr se za mě odvážně ujímá slova. Ježíš nás skrze učedníky připravuje na to, že jeho vítězství předchází utrpení.

(Komentář: Lk 9,18-22)

Myšlenky na sobotu, 24. 9. 2022

 Příčinou, proč se sluší milovat Boha, je Bůh sám, a pokud jde o způsob - milovat bez jakékoli míry.
 Život stojí za to žít, i když je nalomený.
 Je úžasné přiznání, že tenkrát našemu Pánu neporozuměli. Chci se Ježíšovi přiblížit tím víc! Navzdory nepochopení, které dnes zažívá, podobně jako tenkrát…

(Komentář: Lk 9,43b-45)

Myšlenky na neděli, 25. 9. 2022

 Ježíš je přímost a spravedlnost, když skrze Ducha svatého narovnává, co je zkřivené.
 Jak je život krásný, když ho dokážete brát z té lepší stránky.
 Podobenství o bohatém muži má několik zajímavých momentů. Předně si všimněme, že jde o text, ve kterém Ježíš popisuje peklo jako reálný stav duše. A je děsivý. Druhou skutečností je postoj bohatého člověka. Je schopen myslet na své přátele a rodinu, ale chudáka bere jen za sluhu. Bohatství a pocit, že je víc, zcela ochromily a zaslepily srdce bohatého. Vůbec si nepřipouští, že nemá právo chudáka úkolovat. Poctivě nabyté bohatství je Boží dar a vyžaduje náročnou péči i velikou zodpovědnost. A to nejen vůči majetku, ale i vzhledem k těm, kteří takové bohatství nemají.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 9. 2022

 Dar slz očišťuje a obměkčuje naše srdce a smývá naše hříchy.
 Opravdový humor je takový, který dokáže i utrpení přivést na cestu radosti.
 Velké pokušení: náš Bůh není jakousi pojistkou proti neštěstí. Je mnohem víc…

(Komentář: Job 1,6-22)

Myšlenky na úterý, 27. 9. 2022

 Zlo a nemoc nemají nikdy poslední slovo. Bůh umí i z nemoci a zla vytáhnout ještě větší dobro.
 Moudrá rozhodnutí obvykle nejsou rychlá, sobecká, ani krátkodobá, jsou výsledkem plánování, tvrdé práce, obětí a odolnosti.
 Nesvolávat oheň ani nehubit! To není náš úkol ani dnes. Však už tenkrát Pán horlivce přísně pokáral!

(Komentář: Lk 9,51-56)

Myšlenky na středu, 28. 9. 2022

 Je úžasné objevit, že Bůh je zde pro mě, že v záplavě hvězd myslí i na mě.
 Svět utrácí miliardy za hledání moudrosti, my jako Boží děti ale máme k dispozici moudrost Stvořitele vesmíru. Osvoj si trpělivost a zralost dělat moudrá rozhodnutí namísto těch snadných.
 Jen málo panovníků si vzalo k srdci slova z knihy Moudrosti. Ostatně nejsou určena pouze jim. Každý, kdo za někoho, za něco zodpovídáme, se jimi můžeme inspirovat.

(Komentář: Mdr 6,9-21)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 9. 2022

 Ježíš tak miloval svět, že mi jako můj Spasitel dal své probodené paže na kříži, a že ještě dnes dává i tu poslední kapku krve mně ubohému, nehodnému.
 Lidé mnohdy nesnesou zdravé učení, ale podle svých choutek si seženou učitele, kteří vyhoví jejich přáním.
 Ježíšem slíbení andělé – poslové Boží – sestupují i dnes na Jeho církev. Čím jsem vnímavější, tím víc ocením jejich aktuálnost. A jejich ruku na tepu doby. Někdy na rozdíl od naší strnulosti…

(Komentář: Jan 1,47-51)

Myšlenky na pátek, 30. 9. 2022

 Dokonale uzdravující svátost je svátost eucharistie. Otcové církve ji ostatně nazývali lékem nesmrtelnosti.
 Boží slovo jedny pohorší, jiné osvobodí. Ty nikdy nesmíš být arogantní nebo urážlivý, vždy ale musíš stát za pravdou Božího slova, byť se mnohým nelíbí.
 Na některé lidi možná shlížím svrchu; ale kdyby se jim dostalo tolik milostí jako mně (mší svatých, promluv, svátostí), nebyli by dokonalejší, nebyli by přede mnou?

(Komentář: Lk 10,13-16)