† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na březen 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za oběti zneužívání - Modleme se za ty, kdo utrpěli újmu od členů církve: kéž v církvi samotné najdou konkrétní odpověď na svou bolest a utrpení.

    Národní úmysl: Za chudé - Modleme se za ty, kdo jsou nejvíce postiženi zdražováním a energetickou krizí, aby se jim dostalo účinné pomoci.



Myšlenky na středu, 1. 3. 2023

 Náboženství od nás nežádá, abychom oplývali city, ale abychom zachovávali přikázání. Nemáme být těmi, kteří říkají "Pane, Pane", ale těmi, kdo plní Boží příkazy. ... Tomáš Špidlík
 Nikdo neví o manželství více než Bůh. Nejenže ho vymyslel, dal také dohromady první pár. A jeho Slovo říká: „Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé“ (Žalm 127:1). Obraťme se tedy k jeho Slovu a hledejme pomoc, kterou nabízí vašemu manželství
 Znamení shůry, které by odstranilo naše pochybnosti, se nedočkáme. A je to dobře; vždyť tím silnější je naše víra – a hlavně láska k Ježíšovi!

(Komentář: Lk 11,29-32)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 3. 2023

 Evangelium nám nařizuje, že máme milovat bližní a nepřátele, pravděpodobně je to proto, že jde o stejné lidi. ... Tomáš Špidlík
 V manželslké krizi buďte ochotni nechat si poradit. Šalomoun řekl: „Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost“ (Přísloví 13:10). Proto požádej o pomoc důvěryhodného přítele nebo poradce dříve, než se hádka dostane do patové situace a z patové situace se stane krize se vším všudy. Vyžaduje to pokoru, bohatě se to ale vyplácí.
 Málokdy je vroucí vztah k Hospodinu vystižen tak, jako u této ženy. Modlitba královny Ester ať mě provází v dobách těžkých. Chci se k ní vrátit…

(Komentář: Est 4,17n.p-r.aa-bb.gg-hh)

Myšlenky na pátek, 3. 3. 2023

 Všechny ctnosti se snadno pěstují na dálku, ale obtížně se uskutečňují zblízka. ... Tomáš Špidlík
 V manželslké krizi spolu nepřestávejte mluvit. Tobě se možná něco zdá být zřejmé, nepředpokládej ale, že tvůj partner dokáže číst tvé myšlenky. A neuchyluj se k „tiché domácnosti“. Řekni svému protějšku, co tě trápí, i když to bude znamenat vyvolání sporu. Když jsou ti věci natolik jedno, že se sporům vyhýbáš, rychle dojde k jejich rozpadu.
 Často nás jde k oltáři málo. Není to právě tím, že se s druhými nedovedeme smířit, a tak raději zůstaneme doma?

(Komentář: Mt 5,20-26)

Myšlenky na sobotu, 4. 3. 2023

 Pravá křesťanská láska se umí přenést přes antipatie osobní, rasové, stavovské, národní. Všichni se ale nevědomky často dopouštíme jedné chyby: dostatečně neoceníme dobré vlastnosti člověka, s nímž se denně stýkáme. ... Tomáš Špidlík
 I v manželslké krizi udržujte svou lásku naživu. Budování pevného manželství znamená znovu a znovu se zamilovávat do téže osoby. Pavel napsal: „… aby se vaše láska ještě víc a více rozhojňovala a s ní i poznání a hluboká vnímavost…“ (Filipským 1:9).
 Nabídka k přiblížení se k Bohu: překračování sebe, vyjití k Němu i v druhých lidech. Vždyť mám být Jeho obrazem!

(Komentář: Mt 5,43-48)

Myšlenky na neděli, 5. 3. 2023

 Člověk se podobá Bohu tehdy, když odpouští. ... Tomáš Špidlík
 Nelze uniknout manželskému stresu, můžete ho ale zvládat tím, že si naplánujete odpočinek od každodenní rutiny. Jděte spolu na procházku, podívejte se na film, který vás oba baví, zajděte na kávu, dělejte cokoli, co vás znovu spojí. A řekněte svým dětem, že věnujete čas tomu, abyste byli spolu. Nejenže se naučí to ocenit, později jim to také pomůže vybudovat vlastní dobré manželství.
 Ježíš vyvedl tři z učedníků na horu proto, aby alespoň někteří z apoštolů mohli lépe porozumět, kým Kristus je. Podle vyprávění jsou Petr a jeho druzi spíše vylekáni, než že by hned porozuměli. To nevadí. Ježíš je připravuje na události, které teprve nastanou. Dotýká se jejich strachu, vede je. Podobně i v našich životech je spíše důležité dovolit Bohu, aby nás vedl i za cenu určitého tápání, než žít s tvrdošíjnou naivní jistotou, že my nejlépe víme, jak přesně věci mají být.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 3. 2023

 Pravé křesťanství nečeká, až se změní svět, ale věří, že ho změníme my sami. ... Tomáš Špidlík
 Legendární baseballista Satchel Paige řekl: „Neohlížej se. Něco by tě mohlo dohnat.“ Dobrá rada! Pavel to shrnul ve slovech: „Usilovně běžím, zapomínám na minulost a hledím kupředu, na to, co je přede mnou!“ (Filipským 3:12-13).
 Kéž dokážu být jeho obrazem i v tom, že se rozdávám druhým! V rodině, ve společnosti, ale v duchu i tam, kde jsem třeba osamělý.

(Komentář: Lk 6,36-38)

Myšlenky na úterý, 7. 3. 2023

 Láska není možná bez oběti a právě oběť jí dodává opravdovou hodnotu. ... Tomáš Špidlík
 Ellen Vaughnová napsala: „Aby se naše duchovní vitalita mohla opravdu rozproudit, potřebujeme zapomenout na své hříchy. Samozřejmě si je musíme pamatovat, abychom je mohli vyznat. Jakmile je však vyznáme, musíme je nechat být. Bůh na ně zapomíná. Je to, jako bychom zavolali do nebe a uslyšeli: ‚Neexistuje žádný záznam v rejstříku trestů.‘ Vyznané hříchy jsou vymazány, jako kdyby nikdy neexistovaly. Satan se nás bude snažit přimět, abychom žili s pocitem viny a strachu. Snaží se nás zavléct do temných komůrek paměti, kde nám bude na stěny mysli opakovaně promítat naše nejhorší hříchy. Musíme v tom mít jasno, jinak nepostřehneme, že jsme osvobozeni. Není to tak, že by odpuštění bylo skutečné pouze tehdy, když zažijeme jakousi ‚svatou ztrátu paměti‘. Nezáleží to na nás, je to Boží věc. A Písmo říká, že Bůh na naše hříchy nevzpomíná (viz Židům 8:12).
 Tvrdá slova určená těm, kdo zneužívají i dnes víru k vlastnímu prosazení na úkor druhých, méně nadaných, bezbranných. Kéž bychom vůči tomuto pokušení byli imunní…

(Komentář: Mt 23,1-12)

Myšlenky na středu, 8. 3. 2023

 Kdo opravdu hledá Boha, najde ho i v druhých, protože všichni jsou Božím obrazem a Božími dětmi. ... Tomáš Špidlík
 Ellen Vaughnová napsala: „Aby se naše duchovní vitalita mohla opravdu rozproudit, musíme zapomenout na svou hanbu. Apoštol Pavel by mohl být prvním kandidátem na ostudu. Stál v čele těch, kteří obtěžovali, věznili, mučili a vraždili nevinné lidi. Boží milost je ale silnější než naše hanba. Můžeme na svou plíživou hanbu zapomenout, protože Ježíš ji vzal na sebe. Jeho smrt a vzkříšení ji zneškodnily! Opovrhl jí, porazil ji a zlomil. Nemusíme si ji znovu navlékat.“
 Služba druhým je postavena Ježíšem na první místo. Sklony ke kariérismu se nevyhýbají ani vztahům v církvi. Když se zamyslím, ani já nejsem často schopen ustoupit do pozadí.

(Komentář: Mt 20,17-28)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 3. 2023

 Abychom byli šťastní, k tomu není potřeba měnit svět, ale je třeba najít ke všem věcem správný postoj. ... Tomáš Špidlík
 Dnešní slovo pro tebe zní: „Nevzpomínejte na věci dřívější… Hle, činím něco docela nového…“ (Izajáš)
 Ježíš dokázal pojmenovat tvrdošíjnou „nevíru“. Její příčiny jsou i v setrvávání ve vlastním nadbytku a neochotě dělit se s potřebnými. A to nás samotné ohrožuje.

(Komentář: Lk 16,19-31)

Myšlenky na pátek, 10. 3. 2023

 Modlitba předpokládá čistotu života, ale na druhé straně také sama očišťuje, vede k mravní čistotě. ... Tomáš Špidlík
 „Musíme zapomenout na své úspěchy. To nemusí nutně znamenat, že máme zapomenout na skvělé projekty, které jsme dokončili. Máme co nejlépe žít a pracovat pro Boha, on se raduje z našich úspěchů, kterých jsme dosáhli k jeho slávě. Musíme ale zapomenout na své minulé úspěchy, pokud definovaly naši identitu nebo způsobily, že jsme spokojení, samolibí a namyšlení. Nesmíme se mazlit s minulostí, přebývat v minulé slávě ... (Ellen Vaughová)
 Boží království nezanikne, když není přijato. Je dáno jiným, kteří ponesou ovoce. To nás může naplnit

(Komentář: Mt 21,33-43.45-46)

Myšlenky na sobotu, 11. 3. 2023

 Kdo věří v Boží prozřetelnost, v inspiraci Ducha svatého, je duchovně stále mladý. Stále něco nového od Boha přijímá a je ochoten se den ze dne něco nového naučit. ... Tomáš Špidlík
 Musíme se ujistit, že příběhy o Božím díle v našem životě nejsou všechny staré. Pokud můžeme svědčit o případech Boží věrnosti z doby před pěti lety, ale o žádných z tohoto týdne, není naše spojení s Kristem příliš aktuální. Ellen Vaughová
 Soustřeďme se na postavu onoho staršího, hodného syna. Nemáme často jeho vlastnosti, když nebeský Otec projevuje svou náklonnost těm, do kterých bychom to neřekli?

(Komentář: Lk 15,1-3.11-32)

Myšlenky na neděli, 12. 3. 2023

 Na světě jdou vždycky dva hříchy pospolu - jeden toho, kdo zlo dělá, a druhý toho, kdo je trpí. ... Tomáš Špidlík
 Pavel varoval Filipské před lidmi, kteří se spoléhají jen na lidská měřítka a výkony: ‚Zdá-li se někomu jinému, že může spoléhat na vnější věci, já tím víc…‘ (Filipským 3:4). Tím narážel na výčet svých někdejších pravomocí, po nichž by mnozí v jeho době toužili. On se však na svou minulost nezaměřoval: ‚Ale cokoliv mi bylo ziskem, to jsem pro Krista odepsal jako ztrátu. … Bratří, já nemám za to, že jsem již u cíle; jen to mohu říci: zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou, běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši‘ (Filipským 3:7, 13-14).“
 Co bychom odpověděli Bohu na prosbu: „Dej mi napít“? Copak mu něco může chybět? A přeci nás o to žádá. Boží žízeň je žízní po vztahu, důvěře, po člověku. On přichází s velikou nabídkou, ale odpověď, přijetí Boží nabídky je na nás!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 3. 2023

 Úzké okolí křesťana má být posvěceno jeho přítomností, Duchem svatým, který žije v jeho srdci. Nejdřív ovšem musí očistit svůj vlastní chrám, a teprve pak může očistit vše, s čím přijde do styku. ... Tomáš Špidlík
 Dobrou zprávou je, že Bůh neanalyzuje tvou minulost, aby určil tvou budoucnost. Říká: „Zapomeň na to, co bylo; nezůstávej v minulosti. Já činím něco nového!“ (Izajáš 43:18-19). Pouč se z minulosti, a pak ji nech být a neohlížej se!
 Náman, vojevůdce, vzor víry a odvahy, prolomil zaběhlé zvyky. Jeho důvěru později vyzdvihne i sám Ježíš. Mám odvahu být ve vztahu k Bohu spontánní až nekonvenční?

(Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 14. 3. 2023

 Kdo se naučil hovořit s Bohem jako s Otcem, mluví s ním i při všem, co dělá a co vidí kolem sebe. ... Tomáš Špidlík
 Pokud si myslíš, že kritizováním druhých jen uplatňuješ své právo na svobodu projevu a že o nic nejde, uvědom si, že tvůj kritický postoj ničí tvé vztahy s lidmi
 Zkroušená mysl a pokora uschopní zažít Boží velikost. Tedy dostaví se pravý opak rezignace a beznaděje! To je příprava k následování…

(Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 15. 3. 2023

 Zlé myšlenky jsou jako hadi; pustíš-li je do ráje srdce, usadí se tam a udělají si tam hnízdo, svou líheň. ... Tomáš Špidlík
 Pokud se staneš známým pro svůj kritický postoj, lidé se od tebe budou distancovat a budou se ti vyhýbat.
 I nám chce Hospodin dát zemi jako dědictví. Uvědomujeme si svoji zodpovědnost za stav okolí? Předávání víry i vztahu k zemi je podmínkou, abychom přežili.

(Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 3. 2023

 Křesťanství přináší radostné poselství, že v Kristu se spojil Bůh a člověk v jednu osobu, a proto je neoddělitelná láska k Bohu a k bližnímu. ... Tomáš Špidlík
 Kritizovat druhé, zvláště v jejich nepřítomnosti, vnáší do vztahů otázku důvěry, lidé si uvědomí, že když s nimi mluvíš o druhých, budeš pak s jinými zase mluvit o nich.
 Aktuální nejen pro národ, který lehkomyslně opouští své ideály, ale i pro jednotlivce, který nedbá…

(Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 17. 3. 2023

 Mít rád druhé jako sebe sama - to má větší cenu než všechny oběti dohromady. ... Tomáš Špidlík
 Kritický postoj škodí všem. I ve skvělé organizaci se stává, že jeden člověk věčným hledáním chyb ničí efektivitu a brání pokroku celé skupiny.
 Správná kajícnost přináší naději, a tím i radost z Boha! Vždyť zhojí zradu, miluje nezištně, odvrátí hněv.Jaké jsou mé projevy kajícnosti?

(Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 18. 3. 2023

 Musíme se rozhněvat proti ďáblu, ne proti hříšníkovi. Je dobré vzplanout proti zlu, ne proti lidem. ... Tomáš Špidlík
 Kritický postoj škodí tvému vztahu s Bohem. "Hospodine, kdo smí pobývat v tvém stanu, kdo smí bydlet na tvé svaté hoře? Ten, kdo žije bezúhonně, ten, kdo jedná spravedlivě, ten, kdo ze srdce zastává pravdu, nemá pomlouvačný jazyk, druhému nedělá nic zlého, na svého druha nekydá hanu… Ten, kdo takto jedná, nikdy se nezhroutí" (Žalm 15:1-5).
 Poznání Boha, jeho dobroty a lásky, předčí jakékoli oběti. Kéž v době postní poznávám, že jen On uzdravuje a osvobozuje. Uzdravuje to, čím se sami drásáme, a osvobozuje od toho, co na sebe nesmyslně ukládáme…

(Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 19. 3. 2023

 Jako chrám posvěcuje celé město, tak lidská duše je povolána k tomu, aby posvěcovala okolí, v němž žije. ... Tomáš Špidlík
 V žalmu 19:8-15 nám žalmista ukazuje, že považuje rozjímání za naprostou nutnost svého života. A pokud to platilo pro něj v jeho době, o to potřebnější je to dnes pro tebe!
 Sledujeme v evangeliu příběh, který se vyvíjí od teoretické otázky k hluboké víře. Ježíš nepřišel diskutovat o teologických problémech, ale přišel, aby uzdravil náš život. Mnozí ho nepřijmou, ale s úžasem můžeme sledovat, jak jedná v životech těch, kteří ho do svého života přijali.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 3. 2023

 Bůh žádá od těch, které volá ke své službě, věčně mladé srdce. Život v Kristu je stále dospívání, a proto vyžaduje stále změny. ... Tomáš Špidlík
 Potřebuješ si každý den omývat mysl ve vodách Božího slova, aby tvá slova a myšlenky byly příjemné v jeho očích.
 Josef s Marií hledali s bolestí Ježíše. Kéž doprovázejí všechny hledající! Oni jsou nablízku všem, kdo prožívají jakoukoli bolest se svými dětmi.

(Komentář: Lk 2,41-51a)

Myšlenky na úterý, 21. 3. 2023

 Když člověk hřeší, svobodně se ničí, podobně jako když někdo pije jed. ... Tomáš Špidlík
 Využij čas na začátku dne, o přestávce na kávu, během oběda, při cestě z práce domů i večer před usnutím a přemýšlej o pravdě Božího slova.
 Ježíš sám oslovuje toho, který ani nemá sílu přiblížit se k léčivé vodě. Nezazlívám někdy představitelům církve přílišnou vstřícnost a jejich pochopení pro odstrkované?

(Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 22. 3. 2023

 Každému člověku dal Bůh jeho čas, aby se mohl rozvinout a stát se tím, kým ho Bůh chce mít už od věčnosti. ... Tomáš Špidlík
 Největší změny ve tvém životě nastanou díky procesu rozjímání nad Písmem. Stačí, když necháš Boží slovo prostupovat a pronikat do své mysli a života. Nejlepší čtení Bible, to nejsou momentky, ale dlouhá expozice.
 Uvědomím si, že i dnes je Pán skrze Kristovu církev činný. I dnes se někteří zlobí, že se odváží bourat naše konvence a zaběhnuté zvyklosti.

(Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 3. 2023

 Duše vidí Boha podle toho, jak má čisté srdce. ... Tomáš Špidlík
 Biblické rozjímání se liší od meditace, kterou známe ze společnosti. Meditace, jak ji propagují východní filozofie, ti říká, že máš vyprázdnit svou mysl. To je přesný opak toho, co říká Písmo! Biblické rozjímání znamená naplnit si mysl pravdou, kterou zjevil Bůh.
 Pozor, abychom my křesťané „neoslavovali sebe navzájem“. Veškerá naše hrdost musí pramenit z Boží lásky. Naše svědectví, má-li být věrohodné, je nutné obrátit tímto směrem!

(Komentář: Jan 5,31-47)

Myšlenky na pátek, 24. 3. 2023

 Neboj se dojmů, boj se rozhodovat pod jejich vlivem. ... Tomáš Špidlík
 Biblické rozjímání upadlo do nemilosti. Proč? Protože žijeme v bezmyšlenkovité společnosti okamžiku. Z televize, mobilních telefonů, e-mailu, textových zpráv, pošty, satelitů, kabelových zpravodajských kanálů a podcastů se na nás valí tolik věcí, že sotva najdeme čas zareagovat, natož přemýšlet.
 Náš Pán se v tu dobu pohyboval nepoznán mezi těmi, kdo mu ukládali o život. I dnes je možná nepoznán kritiky, kterým překáží jeho přímost.

(Komentář: Jan 7,1-2.10.25-30)

Myšlenky na sobotu, 25. 3. 2023

 Křesťané, kteří rádi vyhledávají samotu, v ní dokážou vidět moře Božího milosrdenství, a proto si umějí odpočinout. Ale brzy nato pospíchají, aby pomohli těm, s nimiž mají soucit. ... Tomáš Špidlík
 Taky trávíš mnoho času cestou do práce a domů? Otázkou je, co během této doby děláš se svou myslí. Posloucháš rádio, CD nebo hudbu na chytrém telefonu? Nebo se rozčiluješ kvůli řidičům kolem sebe? Škoda, protože tato doba je to výbornou příležitostí k meditaci, k duchovnímu a duševnímu růstu!
 Maria nehledala důvody, proč „to nejde“. Její dotaz je zcela praktický – a zračí se v něm odhodlání. Taková je Matka církve, od které se můžeme mnoho učit!

(Komentář: Lk 1,26-38)

https://www.vira.cz/5-nedele-postni-cyklus-a-1.html Myšlenky na neděli, 26. 3. 2023

 Kolik času člověk ztratí každý den zbytečně? Ztrácíme sami sebe, ne čas. ... Tomáš Špidlík
 Co dělá cvičení pro tvé tělo, dělá meditace a rozjímání pro tvou duši.
 Mnozí z nás nemají problém vyznat, že Bůh existuje, že je jistě mocný... Ale že by konkrétně zasahoval do našich životů, do mého života? Že by dokonce mohl někomu vrátit život? Ale o to se právě v příběhu křesťanství jedná! Nejde o teoretickou víru „v něco nad námi“. Ale o víru v Boha, který touží dát nový život člověku propadlému smrti skrze hřích. To je větší dar, než někoho vzkřísit z mrtvých!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 3. 2023

 Každý z nás má dějiny vlastního života. Jsou v něm různé etapy a každé z nich dává Bůh potřebný čas. Všechny ale mají jeden smysl - setkání s Kristem. ... Tomáš Špidlík
 Jistá kancelář měla na stěně heslo: "Nejsi to, co si myslíš, že jsi. Ale to, co si myslíš - to jsi!" Jestli chceš změnit svůj život, změň své myšlenky - rozjímej nad Božím slovem!
 Soudci, kteří spravují dle zdání, vedou národ do záhuby. Moudrost Danielova (jehož jméno znamená „Bůh zjednává právo“) zachránila nevinnou dívku. Bože, zjednej právo i dnes! Možná skrze mne…

(Komentář: Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62)

Myšlenky na úterý, 28. 3. 2023

 Milosrdenství není shovívavost, tolerantnost vůči hříchu, ale postoj, který umožňuje nápravu, návrat. ... Tomáš Špidlík
 David byl král. Představ si ty tlaky a problémy, požadavky a rozhodnutí, kterým každý den čelil. Přesto řekl: "Jak jsem si tvůj Zákon zamiloval! Každý den o něm přemýšlím" (Žalm 119:97).
 Reptání na cestě ke svobodě si dovedeme dobře představit. My můžeme „reptajícímu lidu“ ukázat již přímo na Kristův kříž!

(Komentář: Nm 21,4-9)

Myšlenky na středu, 29. 3. 2023

 Život je příliš krátký na to, abychom četli jen dobré knihy. Musíme si najít ty nejlepší, tedy především ty, z nichž čerpáme Boží moudrost. ... Tomáš Špidlík
 Duchovní zralost si nemůžeš „stáhnout“ stisknutím několika kláves na počítači. Proto Písmo tak často mluví o rozjímání. Bůh, autor Bible, dal Jozuovi návod na úspěšnou kariéru a úspěch ve všem, čeho se dotkne: „Kniha tohoto zákona ať se nevzdálí od tvých úst. Rozjímej nad ním ve dne v noci, abys mohl bedlivě plnit vše, co je v něm zapsáno. Potom tě bude na tvé cestě provázet zdar, potom budeš jednat prozíravě“ (Jozue 1:8).
 Čtvrtý muž v peci, podobný Božímu synu, trpí se třemi mladíky. Náš Pán kéž provází ty, kteří jsou dnes nenávistně vrháni pro svou víru do plamenů.

(Komentář: Dan 3,14-20.91-92.95)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 3. 2023

 Je potřeba naplnit srdce Boží milostí, světlem Ducha svatého. A je-li srdce už jednou naplněno, začne vyzařovat i navenek. ... Tomáš Špidlík
 Všimni si slov „budeš jednat“. Abys v životě uspěl, musíš něco udělat. Co bys měl udělat? Rozjímat o Božím slově! Jak často? „Ve dne v noci“.
 Změna jména, úplně nová existence byla přislíbena i mně ve křtu. Svou denně obnovovanou vírou patřím i já k Abrahámovým potomkům.

(Komentář: Gn 17,3-9)

Myšlenky na pátek, 31. 3. 2023

 Nejkrásnější schopností člověka je láska, a ta se musí projevit i v práci. ... Tomáš Špidlík
 O kterém oddílu Písma jsi tedy přemýšlel dnes ráno, když jsi začínal svůj den? Nebo při cestě do práce a z práce? A když jsme u toho, kdy jsi naposledy vědomě přemýšlel o nějaké biblické pravdě nebo zásadě? Pokud si nemůžeš vzpomenout, ihned začni se změnou
 Když i přátelé číhají na můj pád, bude vztah k Hospodinu silnější. Kéž si to uvědomím ve chvílích zoufalství…

(Komentář: Jer 20,10-13)