† † †




Sebrané myšlenky dne - červen 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červen 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za zrušení mučení - Modleme se, aby se mezinárodní společenství zavázalo ke konkrétním krokům k vymýcení mučení a zajistilo podporu obětem a jejich rodinám.

    Národní úmysl: Za biřmovance - Modleme se za ty, kdo letos přijímají svátost biřmování, aby se stali šiřiteli radostné zvěsti.



Myšlenky na čtvrtek, 1. 6. 2023

 Milovat Boha a dovolit mu, aby se stal Pánem vašeho života, jsou dvě velmi odlišné věci. Jste ochotni se změnit? ... (Mark Hart)
 Bůh je dostupný dvacet čtyři hodin denně. Modlitba není omezena časovými limity, ale jsou určité chvíle, kdy je životně důležité s Bohem mluvit. Když jsi zhřešil a když máš obavy a strachuješ se.
 I naši kněží mají s Ježíšovou osamoceností své zkušenosti. Dokážu je povzbudit třeba jen slovem?

(Komentář: Mt 26,36-42)

Myšlenky na pátek, 2. 6. 2023

 Jenom Bůh může naši budoucnost naplnit nadějí a pokojem. ... (Mark Hart)
 Tvé pocity viny a studu tě spolu se satanem budou přesvědčovat, aby ses Bohu vyhýbal. Ale jediným řešením hříchu je k Bohu se obrátit. Zhřešil jsi? Pouhá jedna modlitba tě dělí od nového začátku.
 Pokud si někdy připadám jako neplodný fíkovník, musí mě mrzet, že můj Pán ode mě něco očekává… V modlitbě mohu prosit o svou „plodnost“.

(Komentář: Mk 11,11-25)

Myšlenky na sobotu, 3. 6. 2023

 Cesta od hlavy k srdci je ta nejtěžší, kterou kdy musíme ujít. ... (Mark Hart)
 Finance, zaměstnání, zdraví, rodina, to vše tě může stresovat a přivádět k úzkosti. Kam se obrátit? Modlitba k Bohu je odpovědí na strach a úzkost. „Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši“ ... (Filipským 4:6-7).
 Zatímco my se snažíme vysvětlovat a objasňovat, Ježíš dokáže odpovědět otázkou. Pane, vlož nám do úst správná slova!

(Komentář: Mk 11,27-33)

Myšlenky na neděli, 4. 6. 2023

 Cílem křesťanského života je mnohem víc než jen přestat s hříšným chováním. Cílem je odevzdat se Bohu. ... (Mark Hart)
 Naši předkové si moudře stavěli před oči to, co pozvedalo jejich mysl vzhůru. Dnes jsme mnohdy obklopeni symboly temnoty. Kam hledíš ty? ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Bůh dal svého Syna? Někdy nesprávně za slovem „dát“ rozumíme, že Bohu Otci je Syn lhostejný. Ale toto slovo znamená také darovat. Bůh Otec miluje Syna. Ale také miluje stvoření, svět, člověka. Proto dovolí, daruje světu svého milovaného Syna, aby svět zachránil. Snad lépe: aby svět přivedl zpět ke svému Stvořiteli. Mezi Otcem a Synem je naprostá jednota, vzájemné sebedarování. Tak jsme i my lidé pozváni, abychom se každý sám za sebe daroval zcela Bohu. Takové odevzdání se lze učinit jen v síle a moci Ducha svatého a znamená, že současně do svého života naplno přijímáme Boha. Dnešní slavnost také může být vrcholem celého postního a velikonočního úsilí – odevzdat se Bohu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 6. 2023

 Jsou pro vás svátosti osobní zkušeností s Boží milostí, která přetváří vás život? ... (Mark Hart)
 Poutník potřebuje cíl, cestu, sílu, naději, důvěru a ochranu. Nacházíš toto vše v Pánu? ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Právě o slavnosti Letnic, když byla připravena hostina, vysílá otec svého syna Tobiáše, aby pozval ke stolu chudé. I mě mají Letnice, ty novozákonní, inspirovat k vyjití ze sebe!

(Komentář: Tob 1,3; 2,1a-8)

Myšlenky na úterý, 6. 6. 2023

 Abychom byli lidmi pokory, musíme se dostat na zem. Abychom byli proměněni, musíme být sraženi k zemi. ... (Mark Hart)
 Lidé často hledají naplnění v zážitcích, cestování, zábavách a všude možně i nemožně. Přitom ve spočinutí v prostotě svačinky na zápraží mohou nalézt mnohem více. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Pokud budu mít Tobiášovu čistotu svědomí a poctivost, i mně budou možná blízcí vyčítat dobré skutky. Chci být i na toto připraven.

(Komentář: Tob 2,9-14)

Myšlenky na středu, 7. 6. 2023

 Pán nás někdy oslovuje tajemným způsobem, ale většinou používá velmi zjevné každodenní věci. ... (Mark Hart)
 Štěstí je uvnitř. Potřebuje pouze pokojne srdce, aby se tam usadilo ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Tobiášova krásná modlitba začíná kajícím vyznáním. Podobně volá ve svém zoufalství Sára. Místo smrti se rodí zasnoubení!

(Komentář: Tob 3,1-11a.16-17a)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 6. 2023

 Vypněte počítač, seďte potichu, jděte brzy spát. Najděte si čas na rozjímání o tom, kolika způsoby už se vás Pán pokusil oslovit. Bůh působí ve vašem životě. Jak vnímaví jste vůči jeho návrhům? ... (Mark Hart)
 Někdy Duch Svatý zaklepe na naše srdce a řekne: "Rozděl se, opusť to, nech to být ...". A to je vzácná příležitost. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Dělení a lámání je zajisté bolestný proces. I v tom jsme spojeni s Kristem. Sjednoceni jsme právě v tom, že nás v tomto snažení trpí víc…

(Komentář: 1 Kor 10,16-17)

Myšlenky na pátek, 9. 6. 2023

 Kristus nevystoupil na kříž kvůli "lidstvu", ale kvůli tobě. Vyměnil nádheru nebe za prach země a vzal na sebe hřích a smrt, aby obojí zničil kvůli tobě. ... (Mark Hart)
 Nalézt svobodu srdce a novou plnost v poslušnosti Jeho hlasu je někdy umírání sobě, ale ovoce je sladké. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Radost z uzdravení ze slepoty, radost z patření na štěstí svého syna. Mohu prosit o uzdravení rodinných vztahů a o schopnost přát štěstí jiným.

(Komentář: Tob 11,5-17)

Myšlenky na sobotu, 10. 6. 2023

 Jestli chcete něco, co jste nikdy neměli, musíte být ochotni udělat něco, co jste nikdy neudělali. ... (Mark Hart)
 Rytíře nedělá meč, ale věrné a chrabré srdce. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 I naši kněží mají s Ježíšovou osamoceností své zkušenosti. Dokážu je povzbudit třeba jen slovem?

(Komentář: Mt 26,36-42)

Myšlenky na neděli, 11. 6. 2023

 S každým obrácením přichází možnost vystoupit z kolotoče života, který řídíte vy, a nastoupit na trať horské dráhy, kterou řídí On. ... (Mark Hart)
 Lidé často bojují tam, kde nemají a zbraněmi, které jim samotným ubližují. Bojuj s hříchem, bojuj zbraněmi lásky. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Často v církvi mluvíme o povolání. Myslíme tím na nové kněze či řeholníky. Ale povolání v evangelijním smyslu se týká každého člověka. Označuje situaci, kdy nás Ježíš osloví (skrze události, jiné lidi, texty, prožitky, liturgii...). Ne každý zareaguje, ale pokud ano, vydává se následovat Krista. To znamená vzdát se praktik zla, někdy to život zpřehází, často zcela promění. Nejde ani tolik o to, co konkrétně bude pracovní náplní osloveného, ale nakolik svůj život Bohu dá. Z této otevřenosti Bohu se rodí velká „povolání“ ke službě třeba formou kněžské služby nebo služby v pomáhajících profesích, stejně tak dobře jako práce v továrně, výzkumu, byznysu. Jinakost je v tom, že do našeho pracovního a osobního života vstoupil Bůh a my jsme mu umožnili, aby k nám v našem srdci promlouval. Je s námi a my s ním.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 6. 2023

 Bůh nás stvořil z lásky a s určitým záměrem. ... (Mark Hart)
 Nesmírné je množství těch, kteří se na nás dívají. Jedni nám v nebeském hledišti fandí a podporují nás, ale jsou i takoví, kteří obcházejí a jako řvoucí lev hledají, koho by mohli pohltit. Pozornost je upřena na nás, jde o všechno. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Každý z nás touží po vztahu. Zde je návod na šťastný vztah s Bohem. Pokud se však zalekneš a nabídku nevyužiješ, těžko se s ním sjednotíš.

(Komentář: Mt 5,1-12)

Myšlenky na úterý, 13. 6. 2023

 Slibte si, že se během dne několikrát zastavíte při tom, co děláte a uvědomíte si Boha kolem vás. ... (Mark Hart)
 Aby se v nás mohla zrdcadlit krása Boží, je třeba někdy uklidnit své já a nechat se naplnit Jeho pokojem a láskou. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Možná je dnes trend vše dobré skrývat a vystavovat na odiv to zlé… Okolí se pak nechá fascinovat absurditou zla. Chci mít odvahu učinit tomu přítrž!

(Komentář: Mt 5,13-16)

Myšlenky na středu, 14. 6. 2023

 Každý má z něčeho strach. I ti největší světci se báli, že nejsou schopni dostatečně se Bohu odevzdat a že po něm netouží tolik, jak by měli. ... (Mark Hart)
 Tomu, kdo se neustále za něčím žene, neklidná hladina jeho já brání zahlédnout Boha. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Ježíš je mostem mezi Zákonem a proroky a tolik zdůrazňovaným milosrdenstvím. Jen On dokáže naplnit touhu po spravedlnosti, opravdovosti a harmonii.

(Komentář: Mt 5,17-19)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 6. 2023

 Betlém, což doslova znamená "dům chleba", není jenom daleké cizí město; je tak blízko jako váš místní kostel. Jesličky najdete ve svatostánku a Spasitel na vás čeká v podobě chleba. Jděte za ním, zavřete oči a nechte anděla říci: "Nebojte se!" ... (Mark Hart)
 Až příliš často stojí za naší špatnou náladou, napětím, nespokojeností a zlobou vlastní, nezpracovaná vina. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Smíření je podmínkou čistého vztahu k Bohu. A tedy podmínkou k slavení bohoslužby, ve které bude mít zalíbení.

(Komentář: Mt 5,20-26)

Myšlenky na pátek, 16. 6. 2023

 Ježíš přišel kvůli tobě - hříšníkovi. Nepřišel kvůli tobě - slušnému člověku, který není tak špatný jako ti ostatní. ... (Mark Hart)
 Jsme-li vůči okolí podráždění, mnohdy se vlastně zlobíme sami na sebe. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Přetvoření našich srdcí, aby se připodobnila Ježíšově tichosti a pokoře, může být bolestný proces a úkol na celý život. Ale je to Boží úkol pro nás již od stvoření: „…učiňme člověka ke svému obrazu“.

(Komentář: Mt 11,25-30)

Myšlenky na sobotu, 17. 6. 2023

 Nic, dokonce ani hřích, by v nás nemělo vyvolávat takový strach, který by nás odděloval od Boha. ... (Mark Hart)
 Zkoumej své nitro a neboj se přiznat si svá selhání. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Maria uchovává ve svém srdci nyní i nás, kteří s jejím Synem tvoříme v církvi jednu rodinu.

(Komentář: Lk 2,41-51)

Myšlenky na neděli, 18. 6. 2023

 Bůh nesestoupil z nebe, aby prodléval jen ve zlatém svatostánku, ale především aby přebýval ve vašem srdci. ... (Mark Hart)
 Pokora je pravda a ta jediná nás osvobodí z chmur. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Apoštolové jdou poprvé hlásat evangelium. Ještě to nikdy nezkusili. Pán je vybavuje souborem pokynů, jak má misionář jednat: „probouzet k životu“, „očišťovat“, „vyhánět zlo“… To jsou úkoly, které znamenají snadné poskvrnění „špínou“ jiných. Budou se sklánět do bídy a nouze lidí, setkávat se s bolestí a prohrou. Co nabídnou lidem? Svůj šarm či rétorické umění? Show? Mají nabídnout Boží moc! Jak silná jsou slova „Přiblížilo se nebeské království“! Není to lidské království ani sociální projekt ani vyřešení bolestí laciným populismem. Boží království znamená vládu Boha nad lidským srdcem.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 6. 2023

 Vložte veškerý svůj strach do úžasných rukou Boha, v nichž byl Goliáš oloupen a člověk vykoupen, a dostane se vám pokoje a jistoty. ... (Mark Hart)
 Splín, stres, nedostak času, nestíhám... Někdy se to na nás valí a my už nějak nemůžeme. Právě tehdy nepřeslechni hlas našeho Pána: "Já jsem s tebou, dej mi svou starost, důvěřuj mi, neboj se." ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Většina společnosti málokdy křesťanství porozumí. Naše ambice svědčit jsou často bezvýsledné. Kéž bychom Pavlovu charakteristiku křesťanů mohli vztáhnout na sebe.

(Komentář: 2 Kor 6,1-10)

Myšlenky na úterý, 20. 6. 2023

 Modlete se za větší důvěru. Naprostá důvěra v Boha a v jeho dokonalou lásku ničí strach. ... (Mark Hart)
 Dítě Boží ví, že směřuje k Bohu a Bůh je Láska. To mu stačí k životní stabilitě a nezlomné naději. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Pavel posílá Tita, aby pokračoval v díle Boží lásky. Dokážu se já podělit o své kompetence, o své zážitky, nebo si nechávám svědectví pouze pro sebe?

(Komentář: 2 Kor 8,1-9)

Myšlenky na středu, 21. 6. 2023

 Udělejte si na Boha čas. Pokud máte pocit, že nemáte čas, poproste ho, aby váš rozvrh uvolnil. ... (Mark Hart)
 Slyšel jsi o žábě, které došla voda, a tak poprosila dva ptáky, aby ji přenesli k nedalekému rybníku? Přesvědčila je, aby každý z nich vzal do zobáku jeden konec tyče, zatímco ona se zakousla do jejího středu a držela se. To byla podívaná, dva ptáci, jedna tyč a žába uprostřed. Šlo to dobře do té doby, než kráva na pastvině zvedla hlavu, uviděla trojici letící nad sebou a zeptala se: „Kdo tohle vymyslel?“ V tu chvíli se žába neudržela. Pýcha zvítězila nad opatrností. A jak se řítila k zemi, vykřikla: „To jsem byla jáááá…!“ Nedělej stejnou chybu. „Pýcha předchází pád, domýšlivost klopýtnutí“ (Přísloví 16:18).
 Pavel se přimlouvá za chudou komunitu v Jeruzalémě. Uvědomuji si já, který své křesťanství prožívám v nadbytku, že jsou mí spoluvěřící vystavováni pronásledování, mučednictví a nouzi?

(Komentář: 2 Kor 9,6-11)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 6. 2023

 Bůh neustanovil den odpočinku, protože ho potřebuje on - on přece není nikdy unavený, ale protože ho potřebujeme my. ... (Mark Hart)
 Proč děláš dobře to, co děláš? Pro své pohodlí? Kvůli úsporám na důchod? Aby sis zvýšil sebevědomí? Ne, to všechno jsou bonusy, není to hlavní důvod. To, co děláš, děláš dobře kvůli Bohu. Jde o něj, ne o tebe!
 Pravá láska, která nečeká na opětování, může být nazvána nerozumem. Pavel se vydává do nebezpečí takového vztahu. Podobně, jako jeho Pán…

(Komentář: 2 Kor 11,1-11)

Myšlenky na pátek, 23. 6. 2023

 Dokonalou lásku lze najít v Nejsvětější Svátosti - v každém městě, zemi a národě. Příležitost milovat a být milován se nám nabízí kdekoliv. ... (Mark Hart)
 Nezapomínej, že požehnání, která každý den zažíváš, jsou tvá jen proto, že ti Bůh projevil přízeň a usmál se na tebe. To je pravda!
 Pavlova obhajoba a výčet jeho protivenství jsou povzbuzením. Kéž i my obstojíme v našich zkouškách. Vždyť ve srovnání s Pavlovým svědectvím jsou mnohem méně náročné.

(Komentář: 2 Kor 11,18.21b-30)

Myšlenky na sobotu, 24. 6. 2023

 Svět nemůže utišit náš hlad, eucharistický chléb ano. ... (Mark Hart)
 Postav se ke kříži a zeptej se, co vedlo Krista k tomu, aby pro nás udělal něco ještě většího? Láska!
 Tak Hospodin připravuje svůj lid. Předchůdce samotného Pána: narozený z dlouho neplodné matky, jeho otec údivem oněmí. To představuje povzbuzení pro naši dnešní snahu evangelizovat!

(Komentář: Lk 1,57-66.80)

Myšlenky na neděli, 25. 6. 2023

 Samotné chození na mši z vás světce neudělá. Můžu celý den sedět v garáži a mechanik ze mě nebude. Ale ti, kdo chodí na mši každý týden nebo každý den, mají neuvěřitelnou příležitost růst ve víře a nechat se postupně proměnit k obrazu Božímu. ... (Mark Hart)
 Je možné, že lidé, kteří tě měli milovat, tě nemilovali, a ani ti, kteří tě milovat mohli, tě nemilovali. Možná tě nechali v nemocnici, opustili tě u oltáře nebo tě nechali samotného v manželské posteli se zlomeným srdcem. Bez ohledu na to, co se stalo, zůstal jsi sám s otázkou: „Miluje mě někdo?“ A Kristus ti dnes jednoznačně odpovídá: „Já tě miluji!“ A pravdou je, že jeho láska k tobě „přesahuje každé poznání“
 Nabízí evangelium povzbuzení, když se v něm mluví o „těch, kdo zabíjejí...“? To moc povzbudivě nezní. Historie nás učí, že evangelium se stalo mnohokrát kamenem úrazu pro mocné. Odmítali, pronásledovali, znemožňovali mluvit o Bohu... Ale bát se, a proto přestat hlásat? Nebo přestat žít podle evangelia? To nevede k cíli! Bůh zná naši hodnotu a váží si nás! Ano, Bůh si člověka váží, vždyť pro jeho spásu dal svého Syna. A on ví, jak zachránit svět. Zvláštní je, že postupuje po jednotlivcích, často velmi odlišně člověk od člověka. Uneseme to?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 6. 2023

 Hlásáme Ježíše - Slovo - beze slov: svým tělem, svým oblečením svým postojem, svou otevřeností, svým přístupem ke světu. ... (Mark Hart)
 Autor chvalozpěvů Charles Gabriel napsal: „Před Pánem v úžasu jsem stál; jak mohl mne mít rád, mne, nečistého hříšníka, tak velmi milovat? A vždy má píseň bude znít, nejlepší, kterou znám; jak úžasné, jak úžasné, že jeho lásku mám!“ Bůh tě nemůže milovat více, než tě miluje právě teď. A to se nikdy nezmění.
 Vyjdi i ty; ne ze své země, ale ze svých zvyků a představ. K přijetí Božího požehnání je třeba i dnes mnohé opustit.

(Komentář: Gn 12,1-9)

Myšlenky na úterý, 27. 6. 2023

 Život víry se netýká ani tak toho, co nemáme dělat, jako spíš toho, k čemu jsme povoláni, když rosteme v Boží lásce. ... (Mark Hart)
 Máš dojem, že vzdělání je všelékem na všechny problémy ve společnosti? Jenže vzdělávání hlavy bez stejného důrazu na bezúhonnost srdce pouze produkuje chytré zloduchy.
 Abrám řeší velkoryse konflikt: nechává Lota, aby si sám vybral – třeba úrodnější krajinu. Kdykoli já ustoupím, Bůh mi dá víc…

(Komentář: Gn 13,2.5-18)

Myšlenky na středu, 28. 6. 2023

 Jedinou překážkou, která mi brání stát se svatým, jsem já sám. ... (Mark Hart)
 Dobrota není jen záležitostí toho, co víme nebo co děláme, jde o to, jací jsme. Když přemýšlíš o životě, který máš před sebou, nezáleží tolik na tom, jak dlouho budeš žít, jako na tom, jak dobře budeš žít.
 Bůh dává Abramovi tři věci: potomstvo, území a požehnání. Provokativní otázka: pokud se „vyspělá“ společnost zříká potomstva – neztrácí tím další zaslíbení?

(Komentář: Gn 15,1-12.17-18)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 6. 2023

 S chozením ke svátosti smíření je to jako s posilovnou: čím více chodíte, tím viditelněji poroste vaše radost, sebedůvěra a promění se váš pohled na život a na lidi kolem vás. ... (Mark Hart)
  jednou řekl: „Nad všechny ctnosti i důstojnost mysli je dobrota, která je znakem božství. Bez ní je člověk zaneprázdněný, zlomyslný a ubohý.“ Ve své touze být dobrý se proto přibližuj k Bohu. Koneckonců se stáváš podobným těm, s nimiž se stýkáš. ... Sir Francis Bacon
 Pán předává klíče teprve po Petrově vyznání. Předání klíčů je spojeno s odpovědností, odvahou a láskou. Budu víc myslet na Petrova nástupce!

(Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na pátek, 30. 6. 2023

 Nezapomínejte, že Bůh nepovolává vybavené, ale vybavuje povolané. ... (Mark Hart)
 Ježíš řekl: „Dobrý člověk z dobrého pokladu svého srdce vydává dobré…“ (Lukáš 6:45)
 Také já jsem „dítě Abrahámovo“. Pokud Bohu věřím i tam, kde se zdají věci málo pravděpodobné. Změna jména, nové oslovení – platí pak i pro mě.

(Komentář: Gn 17,1.5.9-10.15-22)



 
myšlenky prosinec 2022

 

† † †




Sebrané myšlenky dne - prosinec 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na prosinec 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za organizace dobrovolníků
    Modleme se, aby rozvojové a dobrovolnické organizace nacházely osoby ochotné zapojit se do společného dobra a neustále hledat nové způsoby spolupráce na mezinárodní úrovni.
    Národní úmysl:Za návštěvníky půlnočních bohoslužeb
    Modleme se za ty, kteří o Vánocích navštíví naše kostely, aby se nechali proniknout radostnou zvěstí.

Myšlenky na čtvrtek, 1. 12. 2022

 Světlo víry má jedinečnou povahu, neboť dokáže osvěcovat celou lidskou existenci. ... (papež František)
 Bůh je otec, o jakém jsi vždycky snil, a ty jsi dítě, které on vždycky chtěl. Můžeš k němu přijít kdykoli a s jakoukoli potřebou, protože víš, že budeš s láskou přijat. Pokud o tom pochybuješ, podívej se na kříž – tak moc tě Bůh miluje.
 Ježíš se zřejmě nebude ptát na mé projevy zbožnosti, ale na to, jak jsem se svým životem naložil. Stále mi dopřává čas „zlepšit základy“.

(Komentář: Mt 7,21.24-27)

Myšlenky na pátek, 2. 12. 2022

 Víra obohacuje lidskou existenci ve všech jejích dimenzích. ... (papež František)
 Satan tě zahlcuje duševními jedy, jako jsou pokušení, deprese a starosti, zloba a neláska. Tím se snaží přehlušit všechno to dobré, které ti posílá Bůh, to dobré, které je třeba ukládat do mysli. Protože zdravá mysl se živí pouze zdravými myšlenkami.
 Ježíš se brání popularitě. Máme pochopit paradox, že právě skrze jeho kříž přichází uzdravení, prozření. A právě tím máme dávat světu naději, kterou tolik potřebuje. A obhajovat tak smysl života.

(Komentář: Mt 9,27-31)

Myšlenky na sobotu, 3. 12. 2022

 Víra, pokud je spojena s obrácením, je opakem modloslužby: zříká se model, aby se v osobním setkání navrátila k živému Bohu. ... (papež František)
 Svou smrtí na kříži nás Kristus spojil v jedno. Kříž nás přiměl, abychom se objali a ukončili všechna nepřátelství. Kristus přišel a hlásal pokoj vám, cizincům, i nám, kteří jsme zasvěcení a jednal s námi jako se sobě rovnými. A tak nás učinil sobě rovnými.
 Pánova lítost je vyjádřením jeho lidského citu. Ani my se nemusíme stydět za své citové projevy. Ale mají nás podle Ježíšova vzoru pohnout k aktivitě, ke konání…

(Komentář: Mt 9,35-10,1.5-8)

Myšlenky na neděli, 4. 12. 2022

 Jen v lásku, která se nevyhýbá smrti, a tím prokazuje, jak moc mě miluje, je možné věřit. ... (papež František)
 Bůh nám buduje domov a při jeho stavbě používá nás všechny, ať jsme přišli jakoukoli cestou. Pro stavbu základů použil apoštoly a proroky. A nyní používá nás. Každou cihlu a každý kámen sestavuje přesně k sobě a úhelným kamenem učinil Krista, který drží všechny části pohromadě.
 S adventem se neodmyslitelně pojí postava Jana Křtitele. Tento poslední starozákonní prorok promlouval k současníkům úplně stejně, jako mluví dnes k nám: „Je tady Zachránce, teď je jeho čas. Teď přichází Bůh do tvého života…“ Těšíte se?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 12. 2022

 Věřící člověk získává svou sílu z důvěryplného odevzdání se do rukou věrného Boha. ... (papež František)
 Každý den jsme bombardováni zprávami z médií, od zaměstnavatelů, spolupracovníků, lidí, s nimiž se stýkáme, z knih, hudby a také vlastními myšlenkami. A to všechno je pokrmem našich duší. Proto dbej na to, co takto "jíš", neboť "špatný pokrm" může tvou duši otrávit, ba i zahubit.
 Dovedu druhým poskytnout pomoc s podobnou vynalézavostí, aby se dostali do Ježíšovy blízkosti? Jsem si vědom, že on si mě vyvolil za svého spolupracovníka?

(Komentář: Lk 5,17-26)

Myšlenky na úterý, 6. 12. 2022

 Náboženský člověk je na cestě a musí být připraven nechat se vést, vyjít ze sebe, aby hledal Boha, který vždy překvapuje. ... (papež František)
 Jedním z největších darů, které nám Bůh dal, je Písmo. Pokud však přemýšlíš, zda musíš čít Bibli každý den, myslíš špatně. Měl by ses spíše ptát, čím dnes můžeš nasytit svou mysl, aby prosperovala.
 „Těšte, těšte můj lid“, začíná text velkolepého Händelova oratoria Mesiáš. Tak se stávají i přísná slova radostnou zvěstí. Toužíme ji zprostředkovat dál?

(Komentář: Iz 40,1-11)

Myšlenky na středu, 7. 12. 2022

 Bůh se nám ukazuje nikoliv jako Bůh pečující o nějaké místo, ani jako Bůh vázaný na zvláštní posvátnou dobu, nýbrž jako osobní Bůh, schopný vstoupit do lidského příběhu a uzavřít s ním smlouvu. ... (papež František)
 V Božím slově je velká moc a biblická meditace ti poskytuje všechno, čeho je třeba k zbožnému životu a k tomu, abychom se tak účastnými božské přirozenosti.
 Věčný, „nepřístupný“ Bůh zde dostává osobní rysy. Kéž se nezdráhám přijmout jeho nabízené přátelství. Kéž „dostanu křídla“ a vzlétnu ze své všednodennosti!

(Komentář: Iz 40,25-31)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 12. 2022

 Víra přijímá Boží Slovo jako bezpečnou skálu, na níž může budovat s pevnými základy. ... (papež František)
 Měl bys dávat a očekávat, že budeš požehnán. Možná si říkáš, že kdybys dostal více, více bys dával. Ale takto to nefunguje. Úroveň tvého přijímání je určena úrovní tvého dávání, nikoli naopak. Takže prolom svou bariéru strachu a Bůh tě nezklame. A jakmile jednou zažiješ jeho požehnání, už nikdy nebudeš chtít žít jinak.
 Celý advent mohu prožít ve vděčnosti té, která svým souhlasem umožnila příchod Pána. Starozákonní úpění se mění v červánky naděje. Dokážu tuto naději předat svému okolí?

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na pátek, 9. 12. 2022

 Věrný člověk je ten, který věří Bohu, jenž slibuje; věrný je Bůh, který dává to, co člověku slíbil. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem pěstuje v tobě lásku k Bohu a jeho Slovu.
 Je i na nás, abychom se poučili ze zkušenosti minulých generací. Hospodinovo slovo je totiž příslibem pro jednotlivce, ale i pro uzdravení celé společnosti.

(Komentář: Iz 48,17-19)

Myšlenky na sobotu, 10. 12. 2022

 Kdo se nechce svěřit Bohu, musí naslouchat hlasům četných model. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem je zdrojem ujištění a síly a dává ti nové vhledy a duchovní porozumění.
 Eliáš je předobrazem našeho Pána. Slovo jako pochodeň. Mnozí však jeho zář nesnesou. To platí samozřejmě i dnes.

(Komentář: Sir 48,1-4.9-11)

Myšlenky na neděli, 11. 12. 2022

 Věřit znamená svěřit se milosrdné lásce, která vždy přijímá a odpouští, udržuje život a dává mu směr. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem obnovuje tvou mysl a umožňuje ti být skutečným svědkem Ježíše Krista.
 Jan – statečný muž, oddaný Boží věci, prochází nejistotou. Nyní zakouší příkoří proto, že vyžadoval zachovávání Božího zákona od Heroda. A k tomu žije v obavě, že se mýlil, když Ježíše označil za mesiáše. Pán nekritizuje Janovy pochybnosti, ale vyzdvihuje jeho statečný život a jeho službu! Bůh není věčným kritikem, ale vidí každého člověka i s jeho příběhem, životem, zápasy. A velmi si toho cení! Co znamená „nejmenší v Božím království“? V překladu je chybně vloženo písmeno „i“. Doslovný překlad: „Ten nejmenší v Božím království je větší než on“ odkazuje na roli Jana Křtitele. Smyslem jeho vystoupení bylo poukázat na Krista. Ježíš je onen nejmenší, poslední v očích světa, který je však ve skutečnosti Pánem dějin i celého Božího království.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 12. 2022

 Víra je Bohem zdarma daný dar, který vyžaduje pokoru i odvahu důvěřovat a svěřit se. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem obnovuje tvou duši i tvé emoce a chrání tě před hříchem.
 K Ježíšovi a k jeho církvi je možné přistupovat velmi různě. I otázky mohou být kladené s různými úmysly. Možná On i na některé naše výzvy neodpovídá…

(Komentář: Mt 21,23-27)

Myšlenky na úterý, 13. 12. 2022

 Křesťanská víra má svůj střed v Kristu, je vyznáním, že Ježíš je Pán a Bůh jej vzkřísil z mrtvých. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem probouzí, oživuje a obnovuje tvého ducha a umožňuje ti důvěřovat Pánu celým srdcem.
 Neochota uvěřit a vyvodit z toho důsledky. Nedivme se, že i dnes nás mnozí „předběhnou“.

(Komentář: Mt 21,28-32)

Myšlenky na středu, 14. 12. 2022

 Bez lásky se pravda stává pro konkrétní lidský život chladnou, neosobní a tíživou. Kdo miluje, ten chápe, že láska je zkušenost pravdy, která otevírá naše oči. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem ti pomáhá porozumět Bohu, druhým i sobě samému.
 I my máme zvěstovat evangelium všem, kdo jsou zmítáni pochybnostmi. Dovedeme to? Eu-angelion je radostná zvěst, nikoli systém pouček.

(Komentář: Lk 7,19-23 (řec. 18b-23))

Myšlenky na čtvrtek, 15. 12. 2022

 Bůh k nám promluvil skrze Ježíše a to nikoli slovem, jež je jedním z mnoha, nýbrž věčným Slovem. ... (papež František)
 Bez výhrad milovat i své nepřátele, i ty, kteří ti ublížili, i hříšníky a bezvěrce, i ty, kteří jsou v lidských očích skutečně zlí a krutí , to vše ti umožňuje rozjímání nad slovem Božím.
 Bůh i dnes působí překvapení. Nenajdeme jej v palácích, ale na periferii. Nenajdeme jej zahaleného v drahém rouchu, ale v šatech chudých. Dnes plní církev Janův úkol: ukazuje na Pána bez příkras.

(Komentář: Lk 7,24-30)

Myšlenky na pátek, 16. 12. 2022

 Položit život za přátele je nejvyšším důkazem lásky a Ježíš zemřel za všechny, i za nepřátele, aby tímto způsobem proměňoval srdce. ... (papež František)
 Pokud se tomu nenaučíme, a nebudeme všechny své nepřátele bezvýhradně milovat, hrozí nám, že v některých okamžicích je budeme muset nenávidět - vláště ty, které vnímáme jako opravdu zlé a kruté lidi. A není na světě nic, co by nám tolik ublížilo a tak moc nás vzdálilo Bohu, jako je nenávist.
 Ježíš zdůrazňuje, že o jeho pravosti svědčí mocné činy a skutky. Nezanedbávám toto svědectví? „Jediné evangelium, které dnes lidé budou číst, je život křesťanů,“ říkával belgický kardinál Suenens.

(Komentář: Jan 5,33-36)

Myšlenky na sobotu, 17. 12. 2022

 Víra v Božího Syna, jenž se stal člověkem, nás neodděluje od reality, ale umožňuje nám pochopit její nejhlubší význam a objevit, jak moc Bůh miluje tento svět a nepřetržitě ho vede k sobě. ... (papež František)
 Buďme tím, pro co jsme byli stvořeni. Pokud kážeš, kaž jen Boží poselství, nic jiného, když pomáháš, jen pomáhej, neovládej, jestliže učíš, drž se svého učení, pokud poskytuješ povzbuzující rady, dej si pozor, aby ses nestal panovačným, pokud někoho řídíš, nemanipuluj, pokud jsi povolán poskytovat pomoc lidem v nouzi, měj oči otevřené a reaguj rychle, pracuješ-li se znevýhodněnými, nenech se jimi rozčílit nebo deprimovat
 V rodokmenu našeho Pána jsou i ty ženy, o kterých bychom jako zbožní katolíci možná pomlčeli. Jasná teologická výpověď: nic není vyňato z jeho spásy, ze záchrany.

(Komentář: Mt 1,1-17)

Myšlenky na neděli, 18. 12. 2022

 Pokud si člověk myslí, že odloučením se od Boha najde sám sebe, jeho život ztroskotá. ... (papež František)
 Pocit smutku často nevzniká kvůli nedostatku náklonnosti, ale kvůli nedostatku propojení. Nejde o to, abys měl mobilní telefon se spoustou čísel, jde o to, abys sdílel život s lidmi, kteří tě možná potřebují, nebo které potřebuješ ty.
 Evangelium by se dalo uchopit jako událost z jedné rodinné historie. Pro Josefa jde o velmi delikátní okamžik. Jeho snoubenka je těhotná s někým neznámým. Zvažuje zrušení plánované svatby tichým a nekonfliktním způsobem. Zákonitě však do jeho srdce vstoupila nedůvěra vůči Marii… Ale Bůh má události ve své moci. Josef uvěří Božímu poselství a Bůh mu vloží do srdce pokoj. Proto se může stát pro Marii důležitou oporou. Mnohé biblické příběhy ukazují, že Bůh často nevolí jednoduché cesty k dosažení svých záměrů.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 12. 2022

 Víra v Krista nás zachraňuje, protože v něm se život radikálně otevírá Lásce, která nás předchází a proměňuje zevnitř, jedná v nás a s námi. ... (papež František)
 Zkus navštívit osamělého, zapomenutého člověka, odnést stařence nákup, uvařit polévku pro bezdomovce, ..., nebo požádat svého pastora, či kněze: "Prosím, dej mi nějakou práci, která spočívá v pomoci druhým." Zkus to a užasneš, jak se ti obohatí život.
 Kněz Zachariáš ztrácí řeč, protože se bojí uvěřit. Na rozdíl od prosté dívky Marie, služebnice Pána. Na Boží poselství i dnes reagují prostí lidé citlivěji.

(Komentář: Lk 1,5-25)

Myšlenky na úterý, 20. 12. 2022

 Víra není soukromá záležitost. Rodí se z naslouchání a je určen k tomu, aby byla formulována a stala se zvěstí. ... (papež František)
 Existuje přímá souvislost mezi tvým zdravím a vztahy, v nichž žiješ. Když žiješ sám, izolovaný od ostatních, máš dvakrát až pětkrát vyšší pravděpodobnost, že předčasně zemřeš, než mají lidé s úzkými vazbami! Dokonce i lidé se špatnými návyky jako kouření, přejídání se a fyzická nečinnost, zůstávají-li společensky propojeni, žijí déle než lidé se skvělými zdravotními návyky, kteří jsou izolovaní.
 Velikost Panny Marie spočívá v její odevzdanosti. Kéž jsme na její přímluvu jako jednotlivci i jako církev schopni vykročit z našich jistot a vstoupit s Bohem do nejistoty.

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na středu, 21. 12. 2022

 Jedině když je láska založena na pravdě, může přetrvávat v čase, přesahovat prchavý okamžik a zůstat neotřesitelná, aby mohla podpírat společnou cestu. ... (papež František)
 Winstona Churchill měl nádherné manželství a byl hluboce spjat se svou rodinou, přáteli, národem a prací. Jeho zdravotní návyky ale byly příšerné. Stravoval se hrozně a neustále kouřil doutníky. Příliš pil, měl zvláštní spánkový režim a vedl výhradně sedavý způsob života. Přesto se dožil devadesáti let.
 Dítě, Jan Křtitel, zde poprvé zdraví našeho Pána. I dnes přináší Maria svého syna do našich všedních dní, možná poznamenaných uspěchaností „vánočních příprav“.

(Komentář: Lk 1,39-45)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 12. 2022

 Bůh je plný světla a může být nalezen těmi, kdo ho hledají s upřímným srdcem. ... (papež František)
 Bůh řekl: "Není dobré, aby člověk byl sám" ... (1. Mojžíšova 2:18), protože když jsi sám, je pravděpodobnější, že podlehneš pokušení či depresi, staneš se zahleděným do sebe a budeš utrácet peníze sobeckým způsobem. Nejenže budeš trpět, ale lidé, které ti Bůh dal do života, budou ošizeni o lásku, kterou chtěl, abys s nimi sdílel.
 Maria se ztotožňuje s nepatrnými, poníženými, chudými. I v tomto je Maria obrazem církve! Zde začíná pravá mariánská úcta: v jejím následování…

(Komentář: Lk 1,46-56)

Myšlenky na pátek, 23. 12. 2022

 Čím víc křesťan proniká do Kristova světla, tím víc je schopen chápat cestu každého člověka k Bohu a doprovázet ho na ní. ... (papež František)
 Možná žiješ sám proto, že ti lidé ublížili. To se ale stalo každému z nás. A navíc, i ty jsi možná mnohokrát, aniž to sám víš, někomu ublížil. Ale stejně jako odpovědí na hadí uštknutí je hadí protijed, odpovědí na špatné vztahy jsou vztahy dobré. Bůh pro tebe má nějaké připravené, tak si s ním o tom dnes promluv.
 Janův otec, Zachariáš, začal opět mluvit v okamžiku, kdy napsal jméno svého synka, které znamená: Bůh se projevil jako milostivý! Kéž se i nám „rozváže jazyk“, abychom svědčili o dobrotě našeho Pána.

(Komentář: Lk 1,57-66)

Myšlenky na sobotu, 24. 12. 2022

 Boží Syn přijal naše tělo, abychom ho mohli poznat, přijmout a následovat. ... (papež František)
 Nikdo z nás nemůže plně rozvinout svůj potenciál, pokud není zapojen do pečujících a životodárných vztahů.
 Zachariášovo dočasné oněmění vydalo plod: krásný chvalozpěv, kterým v denní modlitbě církve začínáme každé jitro. Kéž pochopím – nejen o svátcích – význam ticha, důležitost mlčení.

(Komentář: Lk 1,67-79)

Myšlenky na neděli, 25. 12. 2022

 Kdo se vydá na cestu, aby konal dobro, už se přibližuje Bohu a dostává se mu jeho pomoci. ... (papež František)
 Náš růst, naše formování a zdokonalování probíhá vždy prostřednictvím druhých lidí. Oni tobě pomohou stát se nejlepší verzí sebe samého a ty pro druhé dělej totéž. Oni vidí to nádherné "ty", které je tobě někdy skryto, povzbuzují tě, když se k němu přibližuješ, a důrazně tě upozorní, když se od něj vzdaluješ, ty totéž učiň pro lidi okolo sebe.
 Slavit narození Krista znamená radovat se z ohromujícího Božího jednání. Bezbranné dítě má moc nás zachránit? Bůh na dítěti Ježíši ukáže, jak vypadají jeho řešení. Proto je třeba pečlivě pozorovat Boží jednání a s radostí chválit Boha všude tam, kde lze vidět jeho kroky.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 12. 2022

 Pravá víra vede rozum k tomu, aby se otevřel světlu přicházejícímu od Boha a mohl tak Boha hlouběji poznávat. ... (papež František)
 Kolik může být v mém životě hříchu, než si budu muset začít dělat starosti?' Existuje nějaká míra hříchu, která je pro křesťana přijatelná, a pokud ji překročíš, jsi v nebezpečí? Nejde o to, zda Boha omrzí odpouštět nám hříchy. Odpuštění je vždy Boží odpovědí na upřímné pokání, protože Bůh se nebojí, že by ho někdo mohl zneužívat.
 Když nemohli obstát před jeho moudrostí, velmi se rozzuřili. I já mohu být vystaven podobnému nebezpečí – když mi dojdou argumenty, sáhnu druhému na čest.

(Komentář: Sk 6,8-10; 7,54-60)

Myšlenky na úterý, 27. 12. 2022

 Kdo se otevřel Boží lásce, slyšel její hlas a přijal její světlo, nemůže si tento dar nechat pro sebe. ... (papež František)
 Nebezpečí hříchů nespočívá v tom, že by Bůh na naše upřímná pokání nereagoval. Jde o to, že bychom mohli natolik uvíznout v nebezpečných myšlenkách, které hřích nevyhnutelně vyvolává, že bychom se stali bezcitnými, samolibými a prostě neschopnými činit pokání. Právě kvůli tomu je nutno brát každý hřích vážně.
 Rychlejší Jan ponechává prvenství Petrovi. Výmluvné pro vztahy v církvi! Pravá láska dovede ustoupit do pozadí.

(Komentář: Jan 20,2-8)

Myšlenky na středu, 28. 12. 2022

 Ten, kdo věří, není nikdy sám, proto se víra šíří a zve do této radosti druhé. ... (papež František)
 V tomto ročním období je snadné podlehnout mýtu, že všichni ostatní si užívají dokonalé Vánoce. Ve skutečnosti jsou kolem nás tisíce lidí, jejichž život i Vánoce nezvratně poznamenaly smrt, rozvod, nemoc nebo finanční problémy.
 Předznamenání všech nevinných obětí mocichtivých diktátorů. Předobraz těch, kdo se nesměli ani narodit. Je to egoismus, který i dnes ohrožuje život dětí.

(Komentář: Mt 2,13-18)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 12. 2022

 Staví-li člověk víru na Bohu, který je Bůh pravdy, sám se stává pevným. ... (papež František)
 Misionář Frank Laubach kázal evangelium jednomu kmeni, který měl za sebou dlouhou historii plnou prolévání krve. Náčelník byl tak pohnut, že se na místě kál a přijal Krista. Pak se s díky obrátil k Laubachovi a řekl: "To je úžasné! Koho mám pro vás zabít?" Takový byl jeho výchozí bod. A jen Bůh ví, jaký je výchozí bod každého z nás.
 Mnozí odporují tomuto znamení až dosud. Pokud mě to mrzí, mám účast na Mariině bolesti. A v tiché chvíli mě toto vědomí může naplnit zvláštním soucítěním s celou církví.

(Komentář: Lk 2,22-35)

Myšlenky na pátek, 30. 12. 2022

 Víra není útočiště pro lidi bez odvahy, nýbrž povznesení života. ... (papež František)
 Je možné být křesťanem a přitom vůbec nerůst? A co se vlastně děje s našim vztahem k Bohu v okamžiku, kdy se cítíme někde, kde už nemůžeme dál růst? Je-li pozemský život je neustálou cestou, pak a když nejdeme nahoru, tak padáme dolů?
 Josefova péče o rodinu ať je naším vzorem. Můžeme si však položit otázku: jak by byla tato Rodina přijata dnes, v našem prostředí?

(Komentář: Mt 2,13-15.19-23)

Myšlenky na sobotu, 31. 12. 2022

 Utrpení nemůže být odstraněno, může však dostat smysl, stát se úkonem lásky, svěřením se do rukou Boha, jenž nás neopouští, a tak se stát etapou růstu ve víře a lásce. ... (papež František)
 Pokání nezvyšuje Boží touhu být s tebou, zvyšuje ale tvou schopnost být s ním. A když se ocitneš na špatné cestě, umožní ti otočit se a vydat se zpět správným směrem. Někdy si myslíme, že musíme činit pokání, protože se na nás Bůh zlobí a potřebuje čas, aby vychladl. Nebo že pokáním trestáme sami sebe, aby na nás byl Bůh méně přísný. To ale není pokání, to je nízká sebeúcta.
 Boží Slovo, jeho záměr, se stává tělem. Zhmotnění jeho dobroty, jeho stopu, mohu poznávat v druhých lidech. Snažil jsem se o to v uplynulém roce?

(Komentář: Jan 1,1-18)