† † †




Sebrané myšlenky dne - červenec 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na červen 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za prohloubení života z eucharistie - Modleme se, aby katolíci postavili do středu svého života slavení eucharistie, které hluboce proměňuje lidské vztahy a otevírá je setkání s Bohem i bližními.

    Národní úmysl: Za manžele - Modleme se za manžele, aby společně strávený čas dovolených a prázdnin prohloubil jejich vzájemnou úctu a věrnost..



Myšlenky na sobotu, 1. 7. 2023

 Nedovol, aby ses kvůli těm, kdo „stanovují data“, stal cynickým ohledně brzkého příchodu Krista. Možná, že právě pochybnost o Kristově příchodu je jedním ze znamení, která zaručují, že se čas jeho návratu blíží.
 Začni se učit Písmo nazpaměť. Učením se nazpaměť nikdy nezhloupneš, právě naopak! Jestli si do paměti uložíš krásná slova, budeš mít mnohem bohatší vnitřní život než někdo, kdo je uložena nemá.
 Hospodinovo zaslíbení je často neuvěřitelně velké! Tak absurdní, že se překvapená Sára neudrží a směje se! Hluboce lidské.

(Komentář: Gn 18,1-15)

Myšlenky na neděli, 2. 7. 2023

 Očekávání není pasivní trávení času, až to přijde. Jako když čekáš na autobus a lelkuješ. Je to napětí, námaha srdce, touha, radostná naděje živená vírou. V očekávání srdce zraje a otevírá se pro přijetí. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Proč Ježíš řekl: „To jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a vaše radost aby byla plná“ (Jan 15:11)? Protože pokud to dovolíš, stres tě připraví o radost a uvrhne tě do života plného depresí, nudy a nespokojenosti. Přiznejme si to, většina z nás se bere příliš vážně! Všechno zveličujeme. Zpozdíš se o pět minut, uvízneš v dopravní zácpě, někdo se na tebe špatně podívá, zdržíš se ve frontě, připálíš jídlo, přibereš kilo, najdeš si vrásku, uděláš hloupou chybu … cokoli, na co si vzpomeneš, a ty ztratíš veškerý nadhled. Skutečným problémem je, že máš nerealistická očekávání. Bůh nechce, abys takto žil!
 Dnešní evangelium by se dalo shrnout slovem „přijetí“. Přijmeme Boha do svého života? Přijmeme ho bezpodmínečně? Je život z víry jen estetický doplněk našeho profilu, nebo je to skutečně určující směrovka života? Co když se požadavky evangelia střetnou s postoji, které se považují za „normální“ u nás v rodině nebo mezi kolegy v práci? Někde je to ateismus, jinde třeba prospěchářství… Ježíš k tomu říká: „…není mne hoden“, což zní hodně vyhroceně. Ale má to význam. Celá tato kapitola evangelia dávala impulsy misionářům. U čeho se zdržovat, co tolerovat a co odmítnout. A tady dává Pán Ježíš vykřičník: Přijetí evangelia je velmi vážná věc a není možné je brát na lehkou váhu. Platí to ale i na druhou stranu. I pouhé přijetí hlasatele bude odměněno!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 3. 7. 2023

 Chceš-li zažívat radost, kterou Ježíš zaslíbil, přiznej si, že tvé napětí je z velké části způsobeno tím, že ses rozhodl, jak by měl život vypadat. A Uvědom si, že hlavní příčinou tvé frustrace jsou tvá očekávání. Když stále očekáváš, jak co má být, a ono není, budeš vždycky naštvaný.
 Zkus k životu přistupovat bez všech všech očekávání. Nepředpokládej, že všichni budou přátelští, když pak někteří budou, budeš potěšen. Místo aby ses snažil plavat proti proudu, nauč se plynout s ním. Brzy zjistíš, že si život více užíváš! A nejen to! Pro ostatní lidi bude také příjemnější být s tebou.
 Naše víra je posílena právě Tomášovou chutí přesvědčit se! Mohu přemýšlet: je moje víra záležitostí vidění, rozumu, nebo spíš lásky?

(Komentář: Jan 20,24-29)

Myšlenky na úterý, 4. 7. 2023

 Neočekávej, že den bude bez problémů, když přijdou potíže, vzhlédni vzhůru a řekni: „Děkuji ti, Pane, za další příležitost k růstu.“ Jdi do toho, zkus to, a uvidíš, jak se věci zlepší.
 Jak bys popsal svůj vztah se svými dětmi? Napjatý? Vzrušující? Srdcervoucí? Příjemný? Pokud chceš získat pravdivý pohled, požádej je, aby popsaly své pocity z tebe a svého domova. Ale pozor! To, co řeknou, se ti nemusí líbit. To, že jste křesťanská rodina, vás nemusí nutně zachránit. Stará přirozenost se v nás stále projevuje a hluboce zakořeněné zvyky mohou vést k narušení komunikace. Přehlížení biblických zásad vede k bolesti a napětí v rodině.
 Chci také Pána budit, pokud vlny ohrožují mé blízké. Tím, že k Ježíšovi volám, se stávám jeho spolupracovníkem. Vezmu vážně spoluodpovědnost za lodičku…

(Komentář: Mt 8,23-27)

Myšlenky na středu, 5. 7. 2023

 Roztěkanost je prasklinou v nitru každého člověka, která mu znemožňuje setkání se sebou samým, zabraňuje mu pohlédnout do svého srdce jako do zrcadla. ... (Papež František)
 Mojžíšův zákon vyžadoval, aby sedmého roku byl otrok propuštěn na svobodu. Pokud však po propuštění přišel zpět a řekl: „Pane, nesloužím ti, protože musím, ale protože chci,“ jeho pán ho vzal před soudce a probodl mu ucho na znamení, že mu patří navždy (viz 2. Mojžíšova 21:6)
 Nepřecházet z domu do domu znamená u našich světců stálost. Vydržet příkoří, i pokud znamenalo věznění. Ostatně nepřineslo znemožnění pastorace v minulosti paradoxně bohaté plody?

(Komentář: Lk 10,1-9)

Myšlenky na čtvrtek, 6. 7. 2023

 Živý Bůh je ten, kterého vidíme očima uvnitř svého srdce. ... (Papež František)
 Někdy i ty potřebuješ vzhlédnout a říct: „Pane, nesloužím ti, protože musím. Sloužím ti, protože tě miluji. Probodni mi ucho. Označ mě za svého. Připoutej mě k sobě, abych nikdy nemohl patřit jinému.“ Když pomyslíš na všechno, co pro tebe Ježíš udělal, myslíš, že od tebe opravdu žádá příliš mnoho?
 Kéž i já zažívám po svátosti smíření „dobrou mysl“, radost a údiv. Odpuštění hříchů má i mě postavit na nohy!

(Komentář: Mt 9,1-8)

Myšlenky na pátek, 7. 7. 2023

 Člověk by nikdy neměl být lhostejný k druhému člověku, vždyť celá Bible možná není nic jiného než volání: nebuď lhostejný k duchovním věcem, Bohu a svému bližnímu. ... (Papež František)
 Skutečné přátelství spočívá v tom, že můžeme druhému odhalit pravdy svého srdce. ... (Papež František)
 Mistr vidí v celnici nikoli chytráka se špatnou pověstí, ale především člověka. V Ježíšových stopách půjdu i já, budu-li se snažit hledět na lidi bez předsudků. Takový postoj mě uschopní k hlásání evangelia – radostné zvěsti.

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na sobotu, 8. 7. 2023

 Každý člověk má k Bohu jedinečný vztah. Lišíme se přece svou povahou, zálibami, zkušenostmi. ... (Papež František)
 Modlitba musí být hlubokým ponořením do sebe sama, při kterém člověk rozmlouvá s Bohem. ... (Papež František)
 Mladé víno je bouřlivé, vyžaduje nový obal. Kristova zvěst vyžaduje stále nový přístup. Dokážu tolerovat ty, kdo umí zvěstovat evangelium novými formami? Nepřekážím?

(Komentář: Mt 9,14-17)

Myšlenky na neděli, 9. 7. 2023

 Modlitba znamená mluvit a naslouchat. Zažíváme během ní chvíle hlubokého ticha, úcty a očekávání. ... (Papež František)
 Boha potkáváme na cestě, když kráčíme, když ho hledáme a on hledá nás. Tak se naše cesty protnou. ... (Papež František)
 Dnešní úryvek evangelia spíše připomíná styl Janova evangelia než Matouše. „Znát“ není výsadou vzdělání či intelektu. Skutečné poznání nebeského Otce dává Ježíš. Jako by si hrál s pojmy: „dospělí“, „znalí“ evangelium nepochopili, ale „maličcí“, obyčejní, nevzdělaní… poznali. Snad je to i pro nás výzvou, abychom se kvůli svému často kritickému pohledu nestali překážkou víry. Nejde o nekritičnost, ale o nadřazený postoj, pýchu. Vždyť sám Kristus je pokorný.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 10. 7. 2023

 Vina bez nápravy nedovoluje člověku růst. ... (Papež František)
 Boha potkáváme na cestě, když kráčíme, když ho hledáme a on hledá nás. Tak se naše cesty protnou.
 Náš Bůh stojí o lidskou blízkost. Žebřík se svými posly – anděly – je vztyčený i pro mě. Dokážu rozeznat všechny jeho stupně?

(Komentář: Gn 28,10-22a)

Myšlenky na úterý, 11. 7. 2023

 Věřící je bytost, která vychází vstříc bližnímu, ať už věřícímu, nebo nevěřícímu, aby mu podal pomocnou ruku. ... (Papež František)
 Skutečný dialog od nás vyžaduje, abychom se druhého účastníka rozmluvy snažili pochopit a poznat.
 Touha po vědě, moudrosti a poznání provází Evropu, jejímž je tento světec patronem, i dnes. Jeho recept – modlitba a práce – je volně přístupný všem. Jeho prostřednictvím se navrátí právo, spravedlnost a poctivost.

(Komentář: Př 2,1-9)

Myšlenky na středu, 12. 7. 2023

 Pokora je zárukou Hospodinovy přítomnosti. Kdykoliv je někdo samolibý a zná odpovědi na všechny otázky, dokazuje to, že Bůh s ním není. ... (Papež František)
 Očekávání není pasivní trávení času, až to přijde. Jako když čekáš na autobus a lelkuješ. Je to napětí, námaha srdce, touha, radostná naděje živená vírou. V očekávání srdce zraje a otevírá se pro přijetí. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Josefovy slzy nad ubohostí jeho bratří připomínají význam soudržnosti rodiny. Scéna je obrazem každého shledání, odpuštění a návratu k Bohu.

(Komentář: Gn 41,55-57; 42,5-7a.17-24a)

Myšlenky na čtvrtek, 13. 7. 2023

 Musíte přijmout výzvu žít v tomto světě, čelit všem těžkostem a co nejpevněji se držet neměnných hodnot. ... (Papež František)
 Je zajímavé, jak snadno se necháváme oklamat zlem. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Josef se dává poznat svým bratřím. Bůh dovede i lidskou vinu obrátit k dobrému. Kéž je to poučením a nadějí v dobách, kdy se dějiny vyvíjejí jinak, než si představujeme…

(Komentář: Gn 44,18-21.23b-29; 45,1-5)

Myšlenky na pátek, 14. 7. 2023

 Nejhorší, co se ve vztahu k Bohu může stát, není, že se s ním budeme přít, ale že budeme k němu lhostejní. ... (Papež František)
 Je zajímavé, jak často hledíme okolo sebe a užíráme se tím, co všechno ostatní mají a my ne, místo abychom se těšili z toho, co máme a byli za to vděčni. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Bůh „mého otce“, zcela konkrétní, nabízí přátelství a doprovod v těžkých životních situacích. Dovedu jej takto představit svým dětem, vnukům, těm, kteří jsou mi svěřeni?

(Komentář: Gn 46,1-7.28-30)

Myšlenky na sobotu, 15. 7. 2023

 Vše, co Bůh učinil, učinil pro dobro. ... (Papež František)
 Závist je hřích, ze kterého nemáme vůbec nic. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Bůh povolává rod Jakubův i Josefův na cestě do zaslíbené země. I mou, naši rodinu vede do svého království. Soudržnost rodin a vědomí přítomnosti Boha může zachránit i naši Evropu, která putuje dějinami.

(Komentář: Gn 49,29-32; 50,15-26a)

Myšlenky na neděli, 16. 7. 2023

 Modlitbou je také dívat se někomu do očí, dotýkat se něčích rukou, abychom si uvědomili, že trpící je naším bratrem a že se musíme snažit o to, aby nikdo nežil v nouzi. ... (Papež František)
 Jak velký rozdíl je, když dítě rozbalí dárek a zaujato darovanou hračkou přestane vnímat okolí včetně dárce, a když po rozbalení pozvedne oči k dárci, rozběhne se k němu a obejme ho. Kým chceš být ty vůči Bohu? ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Jak asi hodnotí svoji práci hospodář, kterému se neurodilo? Neúspěch je zdrojem frustrace. Stejnou otázku si zřejmě kladli i hlasatelé evangelia. Jejich práci Pán přirovnal k péči o pole. Ježíš zná neúspěch a upozorňuje na to i své následovníky. A pak na podobenství o rozsévači osvětluje jeho důvody. Možná lze na dnešní evangelium nahlédnout i jinak. V jakých situacích nasloucháme Božímu hlasu my? Nejsme často v situaci, která připomíná obrazy podobenství? Jak připravit půdu svého života tak, aby Bůh mohl zasít dobré semeno?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 17. 7. 2023

 Provinění nás činí pokornými před Bohem a vede nás k tomu, abychom prosili o odpuštění. ... (Papež František)
 Jak velký rozdíl je, když dítě rozbalí dárek a zaujato darovanou hračkou přestane vnímat okolí včetně dárce, a když po rozbalení pozvedne oči k dárci, rozběhne se k němu a obejme ho. Kým chceš být ty vůči Bohu? ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Kéž hledíme na rodiny s mnoha dětmi s obdivem a uznáním. Přijímají totiž v dětech samotného Pána a možná si to ani neuvědomují.

(Komentář: Mt 10,34 – 11,1)

Myšlenky na úterý, 18. 7. 2023

 Pokání znamená předstoupit před Boha, přiznat se ke všem hříchům a pokořit se. ... (Papež František)
 Čím více pozapomeneme, že jsme dědici království a milované děti Boží, tím snadněji se staneme kořistí zmatku, strachu, neklidu- tedy zla. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Naší sebejistotou může otřást vědomí, že mnozí, kterým bylo zvěstováno méně, mají víru a lásku větší než my. Ať je to zdrojem naší pokory a kajícnosti!

(Komentář: Mt 11,20-24)

Myšlenky na středu, 19. 7. 2023

 Bůh je vždy život. Dává člověku život vezdejší i na onom světě. Je to Bůh života, ne smrti. ... (Papež František)
 Bůh se na nás dívá už v průběhu našeho života vzhledem k cíli. Nám se to často nedaří a podléháme situačnosti. ... (Šebestián Pavel Smrčina OFM)
 Ježíš opět naráží na nepochopení znalců Zákona. I dnes jej možná chápou víc lidé prostí, než my, kteří jsme v církvi „zabydlení“.

(Komentář: Mt 11,25-27)

Myšlenky na čtvrtek, 20. 7. 2023

 O svou životní cestu se musíme starat. Na ní objevujeme veškeré své nadání a uskutečňujeme práci, kterou proměňujeme tento svět. ... (Papež František)
 „Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s tím. Kdo chce být bohatý, upadá do osidel pokušení a do mnoha nerozumných a škodlivých tužeb, které strhují lidi do zkázy a záhuby. Kořenem všeho toho zla je láska k penězům. Z touhy po nich někteří lidé zbloudili z cesty víry a způsobili si mnoho trápení“ ... (1. Timoteovi 6:6-10).
 Nabídka občerstvení tím, že na sebe vezmu jho, je zvláštní… Ale kdykoli nesu své obtíže s Ním, jsou snesitelnější.

(Komentář: Mt 11,28-30)

Myšlenky na pátek, 21. 7. 2023

 Neztrácejte ze zřetele, kam jdete, a nesnažte se si cestu příliš ulehčovat, neboť byste se pro ni příliš nadchli a zapomněli byste na cíl. ... (Papež František)
 Modleme se spokojenost: „Pane, uzdrav mě ze stresu způsobného obavami, jak mě přijme mé okolí. Dej mi dar být spokojený s tím, co chceš, abych měl. Děkuji Ti, že mě učíš kráčet s Tebou, a ne před Tebou. Činím pokání z toho, že jsem Tě, Bože, předbíhal. Lituji všech okamžiků, kdy jsi mi chtěl požehnat, já jsem ale byl kdesi za Tebou a bojoval se starými problémy. Od tohoto dne chci chodit s Tebou v pokoji a vědět, kdo jsem a komu patřím, soustřeďuji se na Tebe a vztah s Tebou. Děkuji Ti, že mi dáváš dozrávat v oblasti duchovní i emocionální. Moje rodina bude požehnána tím, co mě učíš. Amen.“„Což není každý anděl jen duchem, vyslaným k službě těm, kdo mají dojít spasení?“ ... Židům 1:14  Pokud budu doprovázet Ježíše (a on se mnou chce „chodit“ stále), nemusím se úzkostlivě bát, že přestoupím příkazy. Jeho přítomnost mě ospravedlní před druhými i přede mnou samým.

(Komentář: Mt 12,1-8)

Myšlenky na sobotu, 22. 7. 2023

 Moc je něco, co dal Bůh člověku. Je to Boží dar, který umožňuje mít účast na jeho stvoření. ... (Papež František)
 Bůh k tobě může přijít v různých podobách. Jeho „andělé jsou ovšem pouzí služebníci, duchové posílaní sloužit těm, jimž se má dostat spásy“ ... (Židům 1:14, B21)
 Radost, kterou toto jitro prožila Marie Magdalena v zahradě, ať nás provází celý den. A ve chvílích, kdy snad pláčeme, se Mu nebojme svěřit příčinu. A snažme se poznat jako ona jeho hlas!

(Komentář: Jan 20,1.11-18)

Myšlenky na neděli, 23. 7. 2023

 Naší pravou mocí musí být služba. Nemůžeme uctívat Boha, jestliže nemyslíme i na potřebného. ... (Papež František)
 Už jsi někdy viděl anděla? Ne vždy jsou oděni v bílém rouchu s mohutně se klenoucími křídly. Možná si myslíš, že už nám Bůh anděly neposílá, protože poslal svého Ducha, aby nám pomáhal, chránil nás a vedl. Tak to ale není. Bůh poslal anděla, aby vysvobodil Petra z vězení v předvečer jeho popravy. Pavel byl při své cestě do Říma na lodi, která měla ztroskotat v divoké bouři, Bůh mu ale poslal anděla, který ho ujistil, že to přežije. Buďte proto dobré mysli. Možná, že anděly vůbec nevidíš, můžeš si ale být jistý, že oni z tebe nespouštějí oči.
 Nejednou stálo křesťanství před pokušením „vytrhat všechen plevel“ nevíry ze svého okolí. Dějiny zpětně ukazují, že takové pokusy končí totalitou, násilím a zlem. Nejsou z Boha. Ježíš vede následovníky k jinému přístupu: „Nechte obojí spolu růst až do žní.“ Proč? Mechanická likvidace plevele poničí úrodu. Dnes užíváme chemické prostředky, ale ani to se neukazuje jako bezproblémové řešení. Zahyne mnoho života, který bude jinde chybět. Nebylo právě toto důvodem, proč Pán odmítl vytrhat plevel? Bůh miluje život a chrání ho i za cenu, která bude pro evangelium komplikací a překonáváním překážek. Teprve žár Boží lásky na konci času protříbí skutečný plevel Zla od dobrého semene Božího díla. Kde v tomto složitém poli úrody a plevele stojíme my?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 24. 7. 2023

 Právo na život je nejdůležitějším lidským právem. ... (Papež František)
 Když se dostaneš do problémů kvůli tomu, že děláš dobré věci, Bůh ti může poslat na pomoc svého anděla.
 I dnes mnozí chtějí znamení. Kristovo vzkříšení a jeho nový život v církvi ať je výmluvným ukazatelem ve zmatcích doby!

(Komentář: Mt 12,38-42)

Myšlenky na úterý, 25. 7. 2023

 Každý, kdo se považuje za věřícího a dopouští se skutků, které jsou v rozporu s morálkou, je dvojnásob vinen, stejně jako soudce, který nesoudí spravedlivě. ... (Papež František)
 Když jsi unaven bojem s pokušením, ve chvílích, kdy tě přemáhá nutkání dát si alkohol, drogu nebo cigaretu, nebo si myslíš, že nemáš jinou možnost než zalhat, nebo tě samota žene do náruče špatného člověka, Bůh ti může poslat na pomoc svého anděla.
 Nepodobají se naše přání oné žádosti maminky synů Zebedeových? Není naše představa o Bohu zjednodušená?

(Komentář: Mt 20,20-28)

Myšlenky na středu, 26. 7. 2023

 Zdrav lidi, když jdeš nahoru, protože je potkáš, až půjdeš dolů. Nebuď namyšlený. ... (Papež František)
 Když se ti břemeno, které jsi byl povolán nést, zdá příliš těžké, Bůh ti může poslat na pomoc svého anděla.
 Dobrý rozsévač svým semenem nešetří, na rozdíl od nás, kteří dobro konáme pečlivě a někdy odměřeně, s rozmyslem.

(Komentář: Mt 13,1-9)

Myšlenky na čtvrtek, 27. 7. 2023

 Ježíš je v každém trpícím. Vlastním utrpením doplňujeme Kristovo umučení. ... (Papež František)
 Aby tě vytáhl z problémů, může ti Bůh poslat na pomoc svého anděla.
 Stále být ve střehu, stále pozorovat a naslouchat je receptem proti „otupění srdce“. To hrozí tím víc, čím lépe a snadněji prožívám „svou víru“.

(Komentář: Mt 13,10-17)

Myšlenky na pátek, 28. 7. 2023

 Oprávněná sebekritika je jediný způsob, jak se posunout kupředu. ... (Papež František)
 Aby změnil tvůj životní směr, může ti Bůh poslat na pomoc svého anděla.
 Za Pánovu setbu ve mně zodpovídám jedině já. Záleží jen na mně, jakou připravím půdu pro Jeho růst!

(Komentář: Mt 13,18-23)

Myšlenky na sobotu, 29. 7. 2023

 Proč musel Bůh stvořit svět jako kouli? Protože všechny body ležící na povrchu koule jsou si rovny. Neexistuje lepší postavení, vše je rovnocenné. ... (Papež František)
 Když jsi ze sebe vydal všechno a máš chuť skončit, může ti Bůh poslat na pomoc svého anděla.
 Pane, dej mi víru Marty, zvlášť tehdy, když je mi smutno po odchodu mých drahých…

(Komentář: Jan 11,19-27)

Myšlenky na neděli, 30. 7. 2023

 Dělej jen to, co je dobré v Hospodinových očích. ... (Papež František)
 Když tě zklamou ti, které miluješ a důvěřuješ jim, může ti Bůh poslat na pomoc svého anděla.
 Současní lidé vnímají křesťanství jako otázku morálky a sociálních apelů. Ale třináctá kapitola Matoušova evangelia, která reflektovala růst Božího království, mluví o hospodaření, péči o svěřené statky. Máme před očima ekonomiku, zodpovědnost za své jednání, dopad svých rozhodnutí, zkrátka hospodaření. Řecký originál textu užívá v dnešním posledním verši perikopy slovo oiko-despotés. Oikos znamená dům a despotés se překládá jako pán, majitel. Oikodespotes je tedy pán domu. Nebyl to především zlý člověk podléhající pokušení moci, ale někdo zodpovědný za fungování celého domu. Boží království se ve světě šíří díky těm, kdo jsou ochotni stát se zodpovědnými za svěřený fantastický Boží dar spásy.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 7. 2023

 Náboženský život v sobě nese závazek, nikoli únik. ... (Papež František)
 Když čelíš ponížení a nemůžeš se bránit, může ti Bůh poslat na pomoc svého anděla.
 I my stravujeme následek hříchu: ne snad rozemleté tele, ale naše zlozvyky špatné životosprávy, nešetrný přístup k přírodě, vše, čemu se klaníme a co nás pak ničí.

(Komentář: Ex 32,15-24.30-34)