† † †




Sebrané myšlenky dne - leden 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na leden 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů:
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za vychovatele
    Modleme se za vychovatele, aby byli věrohodnými svědky tím, že učí bratrství a ne soupeření a pomáhají zejména těm nejzranitelnějším mladým lidem.
    Národní úmysl:Za volbu prezidenta
    Modleme se, aby budoucí prezident České republiky přispíval ke svornosti lidí a prosperitě naší země.


Myšlenky na neděli, 1. 1. 2023

 Když nás Boží hlas pobízí, abychom povstali z prachu, v němž ležíme, povolává nás k důstojnosti ještě vyšší, než jaká nám náležela na počátku. ... (John Henry Newman)
 Dar, který dal každému z nás Bůh o těch „prvních Vánocích“, je „dar nepopsatelný“. Protože Ježíš byl Bůh i člověk. Jako lidské dítě se narodil, jako Boží Syn však mohl být pouze dán, protože existoval vždycky. Proto je dokonalým řešením problému našeho hříchu, rozumí jak Božím nárokům, tak zápasům, s nimiž se potýká lidstvo.
 „Pastýři se zas vrátili...“ Naše slavení Vánoc leckdy připomíná jen tato slova. Vše se vrátí do starých kolejí. Ale v evangelijním úryvku to tak nebylo, pastýři se vrátili, ale jejich život se stal modlitbou, radostí nad tím, co Bůh činí. Uvěřili slovům, která slyšeli a o kterých se přesvědčili. Nový kalendářní rok nemusí být stejný jako ty předchozí. Můžeme se snažit vidět stopy, které svědčí o jednajícím a milujícím Bohu.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 2. 1. 2023

 Jsem součástí velikého díla, jsem článkem řetězu, pojítkem mezi lidmi. Bůh mě nestvořil bezdůvodně. ... (John Henry Newman)
 Ježíš je naším prostředníkem, soudcem, zprostředkovatelem, rozhodčím. Je více než jen rozhodčí, mohl se skutečně zapojit do hry a spojit obě strany. To znamená, že když něco pokazíš, Ježíš drží jednu ruku na tobě a druhou na Bohu, aby se spojení nikdy nepřerušilo. A to je „Nepopsatelné!“
 Vyrovnávat cesty Pánu, upozorňovat na „někoho většího“, to ať je předsevzetím pro všechny dny v roce!

(Komentář: Jan 1,19-28)

Myšlenky na úterý, 3. 1. 2023

 Každá nemoc, zmatek či utrpení mohou být nezbytnými kroky na cestě k velikému cíli, který nás zcela přesahuje. Bůh nic nedělá zbytečně, on může život prodloužit, nebo jej zkrátit, on sám ví, co je třeba. ... (John Henry Newman)
 Ježíš je naším přímluvcem, přináší dokonalé spasení těm, kdo skrze něho přistupují k Bohu, jelikož je stále živ a přimlouvá se za ně. Kdyby sis musel připomínat a vyznávat všechny hříchy, opomenutí a provinění, kterých se každý den dopouštíš, nemohl bys nikdy spát a žil bys na kolenou. Proto je vánoční dar „nepopsatelný“.
 Jan dosvědčuje, co viděl: sestupující Duch v podobě holubice zůstává na Ježíšovi. Zůstává nenápadně i v jeho církvi. Chci tuto přítomnost víc vnímat!

(Komentář: Jan 1,29-34)

Myšlenky na středu, 4. 1. 2023

 Všechno, co je dobré, pravdivé, krásné a blahodárné, ať už velké či malé, dokonalé či částečné, přirozené či nadpřirozené, mravní či hmotné, to vše pochází od Boha. ... (John Henry Newman)
 Kristova smrt však přikrývá všechno špatné, co jsi kdy udělal, a jeho život pokrývá všechno dobré, co jsi neudělal. Je tedy plně způsobilý zastupovat tě před Božím trůnem. Pro takový vánoční dar se hodí jen jediný výraz: je to dar „nepopsatelný“.
 Po tolika letech si Jan pamatuje i hodinu. Jak milá atmosféra – dotvářená rukou jeho Matky – musela být v Ježíšově domácnosti! Příklad pro naše rodiny, pro církevní prostředí.

(Komentář: Jan 1,35-42)

Myšlenky na čtvrtek, 5. 1. 2023

 Jen tehdy, budu-li dodržovat Boží přikázání a sloužit mu podle svého povolání, mohu - i nevědomě - činit dobro, konat jeho dílo, být andělem pokoje a hlasatelem pravdy na svém místě. ... (John Henry Newman)
 Nepohrdejte malými začátky. Může z nich vzejít něco velkého a nádherného. ... (Vojtěch Kodet)
 Po nás se zřejmě nevyžaduje položit život, ale jen se rozdělit. Dokážeme společnosti být vzorem, když je potřeba se uskromnit?

(Komentář: 1 Jan 3,11-21)

Myšlenky na pátek, 6. 1. 2023

 Život pomíjí, bohatství se rozplyne, oblíbenost je vrtkavá, smysly se opotřebí, svět se mění, přátelé umírají. Jen jeden je neměnný, jen jeden vůči nám je a vždy může být pravdivý, jen jeden pro nás může znamenat všechno, jen jeden nás může přetvářet a vlastnit. ... (John Henry Newman)
 Přijmout druhého znamená dát mu najevo, že má v mém životě důležité místo. ... (Vojtěch Kodet)
 Zdaleka přicházejí národy, i ti, které jsme nezvali. Možná právě oni rozhlásí Hospodinovu slávu líp než my, zabydlení. A právě oni, „cizí“, ponesou radostnou zvěst dál…"Tři králové", symbolika a význam C+M+B na webu: www.vanoce.vira.cz/vanoce/tri-kralove

(Komentář: Iz 60,1-6)

Myšlenky na sobotu, 7. 1. 2023

 Bůh mě stvořil proto, abych pro něj vykonal určitou službu. Svěřil mi úkol, který neobdržel nikdo jiný. Mám své poslání. ... (John Henry Newman)
 Je blahodárné někdy jen tak být a vnímat, čím nás život obdarovává. ... (Vojtěch Kodet)
 I dnes je důležité přiznat si, že Ježíš přišel jako člověk v těle. Připustit si Ježíšovo lidství ať dá nový impuls našim vztahům v rodině, ve společnosti, v církvi.

(Komentář: 1 Jan 3,22 – 4,6)

Myšlenky na neděli, 8. 1. 2023

 Děkuj církvi, že spolehlivě uchovala víru po tolik pokolení, a splň svůj úkol předávat tuto víru pokolením, jež přijdou. ... (John Henry Newman)
 „Máme rozličné dary podle milosti, která byla dána každému z nás…“ (Římanům 12:6). Co je tvým hlavním obdarováním? Možná si myslíš, že žádné dary nemáš. Jenže nikdo se nenarodil bez obdarování. Možná je tvůj dar neobjevený či nerozvíjený, možná je nepoužívaný nebo nedostatečně používaný, či dokonce zneužívaný, rozhodně ale nějaký dar máš.
 Křest, řecky baptidzma, znamená v původním významu omytí, ponoření. Jan Křtitel noří do vod Jordánu všechny, kdo usilují o očistu svého života. Ale proč Ježíš? Jan dobře ví, že Pán nepotřebuje očištění od vlastních hříchů. Proč tedy Kristus přichází? Postavil se do zástupu u Jordánu mezi hříšníky, stal se jedním z nich, aby je i nás vykoupil z hříchu. On vstupuje do vod řeky proto, aby symbolicky vzal viny všech, kdo je do té chvíle ve vodách pokání zanechávali. Je ponořen do smrti, aby nás zachránil. Tímto „zjevením“ Boží vůle deklaruje smysl a cíl své mise.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 9. 1. 2023

 Modlitba je pro duchovní život tím, čím je tep pro srdce a dýchání pro život tělesný. ... (John Henry Newman)
 „Není nic, co by zastavilo myšlenku, když nadešel její čas“? Když se spojí správná příležitost se správným obdarováním a načasováním, výsledek ti může doslova vyrazit dech. Nejdříve se ti může zdát, že jenom přežíváš. Pak najednou přijde krize, nastane nějaká situace nebo se otevřou dveře příležitosti, a ty objevíš schopnosti, které v tobě po léta dřímaly.
 Bůh promluvil skrze Syna: aby se přiblížil k člověku a ztotožnil se s ním, vstupuje do našich vztahů. Je to výzva, abych i já prožíval plněji otcovství (k dětem, ke svěřenému společenství), ale i synovskou náklonnost k tomu, kdo mě má rád.

(Komentář: Žid 1,1-6)

Myšlenky na úterý, 10. 1. 2023

 Ať jsem čímkoliv a ať se nacházím kdekoliv, nikdy nebudu odvržen. Jsem-li nemocen, má nemoc může Bohu sloužit, nacházím-li se ve zmatku, může mu sloužit můj zmatek, a trpím-li, může mu sloužit mé utrpení. ... (John Henry Newman)
 Možná se dnes cítíš být uvězněný v situaci, z níž zdánlivě není úniku. Bůh ti ale připraví východisko (viz 1. Korintským 10:13).
 Ježíš opravdu podstoupil smrt za všechny lidi. Záchrana všech je v plánu Božím. Nepatřím k těm, kdo by spásu nejraději omezovali na hrstku věrných?

(Komentář: Žid 2,5-12)

Myšlenky na středu, 11. 1. 2023

 Nenáležíme sami sobě, stejně jako nám nenáleží nic z toho, co vlastníme. Sami sebe jsme nestvořili a nemáme sami nad sebou svrchovanou moc, nemůžeme být svými pány. ... (John Henry Newman)
 Daniel, Šadrak, Méšak a Abed-nego byli židé, kteří byli jako otroci odvlečeni do Babylonu. Ale Bůh jim dal vědění a zběhlost ve veškerém písemnictví, moudrosti a porozumění, až král shledal, že desetkrát předčí všechny jeho věštce a zaklínače, v celém jeho království. A teď zkus mluvit o situaci, z níž není východisko!
 Láska, s jakou se náš Pán ztotožňuje s lidmi, nemá v jiných náboženstvích obdobu. Mám radost z toho, že jsem křesťan? Dokážu tuto radost nést dál?

(Komentář: Žid 2,14-18)

Myšlenky na čtvrtek, 12. 1. 2023

 Důvěřuj bezvýhradně Boží církvi, i když se tvůj přirozený úsudek od jejího učení liší a svádí tě k tomu, abys zpochybnil to, že učí rozumně a správně. ... (John Henry Newman)
 Měl sedět a čekat, až ti úspěch spadne do klína? Ne. Staré rčení, že „příležitost klepe na dveře“, není pravdivé. Příležitost čeká na ty, kdo otevřou dveře, vyjdou ven a budou ji hledat.
 Kdo je zatvrzelý, dokonce zlý, ten se sám vylučuje z jeho lásky. Toto odpadávání od živého Boha působí bolest jak lidskému společenství, tak tomu, který se pro lásku obětoval.

(Komentář: Žid 3,7-14)

Myšlenky na pátek, 13. 1. 2023

 Je Bůh trvale přítomen v našich myšlenkách? Čekáme na to, až nás jeho milost osvítí, obnoví a posílí? ... (John Henry Newman)
 Pavel jako Žid hořel pro židovský národ, toužil z celého srdce a modlil se k Bohu, aby Izrael došel spásy. A pro co ti hoří srdce?
 Věčný odpočinek, který vyprošujeme zemřelým, si vlastně připravujeme sami již zde na zemi naší vírou a láskou, se kterou putujeme k cíli.

(Komentář: Žid 4,1-5.11)

Myšlenky na sobotu, 14. 1. 2023

 Velmi se liší způsoby, kterými lze dosáhnout dokonalosti, a na každou duši je vhodný jiný lék. ... (John Henry Newman)
 Izraelité byli plni horlivosti pro Boha, jenže bez pravého poznání. Nevěděli, že spravedlnost je od Boha, chtěli uplatnit svou vlastní a proto se spravedlnosti Boží nepodřídili.
 Ostrost a pronikavost Božího slova „do kloubů a morku“ kéž není otupena mou netečností. Vždyť ani nedostatek lásky Boží slovo neudusí! Jeho Slovo zde prostě je…

(Komentář: Žid 4,12-16)

Myšlenky na neděli, 15. 1. 2023

 Bůh nás vede zvláštními cestami. Víme, že si přeje, abychom byli šťastní. Musíme to tedy nechat na něm. ... (John Henry Newman)
 Ježíš Kristus je konec Zákona, aby spravedlnosti došel každý, kdo v něj věří (Římanům 10:1-4)
 Jan Křtitel prohlašuje: „Hle, Beránek, který snímá hříchy světa,“ což je odkaz na Izaiášovo proroctví o nevinném Služebníkovi, který jako beránek bude vydán za naše hříchy. Jan tedy vyznává: „To je ten Bohem poslaný zachránce!“ Obraz sestupujícího Ducha otevírá další klíčové téma Janova evangelia: Ježíš po vzkříšení odejde, ale posílá nám svého Ducha. On nás spojí s Otcem, on nás naplní a povede. V kostce je tu obsaženo celé evangelium: Ježíšovo hlásání evangelia, smrt jako oběť beránka, dar Ducha o Letnicích. Na těchto pilířích stojí naše víra.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 16. 1. 2023

 Být zbožný znamená jinými slovy mít zvyk modlitby neboli neustále se modlit. Jen tak se vše, co konáme, stane jedním tělem, poslušným a neustálým svědectvím o tom, který nás stvořil a kterému sloužíme. ... (John Henry Newman)
 Když se tvé srdce začne ptát: Co mohu udělat, abych jakoukoliv zlou situaci změnil, možná objevíš Boží vůli pro svůj život. To je totiž otázka, již si kladli lidé, kteří udělali tento svět lepším.
 Stále platí: nedivme se, že křesťanství trhá naše staré, nevhodné nádoby, ony měchy, do kterých jej uzavíráme. Je totiž živé a bouřlivé!

(Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na úterý, 17. 1. 2023

 Pokud pro Krista měla tvá spása cenu nesmírné oběti dobrovolného utrpení, neměla by pro tebe mít cenu nepatrné oběti, jakou představuje úsilí naučit se rozjímat o jeho utrpení? ... (John Henry Newman)
 Co se dotýká mne? Co mi leží na srdci? Když si na tuto otázku odpovíš, možná objevíš Boží vůli pro svůj život.
 Ani dnes si neškodí uvědomit, že Ježíš je Pánem nad mnoha projevy naší zbožnosti, a to všude tam, kde se jedná o pouhou zvykovost, popřípadě dobrý pocit z našeho výkonu... Nechme jej jednat i tehdy, když se ukáže něco neživotného!

(Komentář: Mk 2,23-28)

Myšlenky na středu, 18. 1. 2023

 Bůh ví, v čem spočívá mé největší štěstí, já to však nevím. Můj Bože, bezvýhradně se odevzdávám do tvých rukou. ... (John Henry Newman)
 V Bibli se píše: „Přirozený člověk nemůže přijmout věci Božího Ducha; jsou mu bláznovstvím a nemůže je chápat, protože se dají posoudit jen Duchem. Člověk obdařený Duchem je schopen posoudit všecko… “ (1. Korintským 2:14-15).
 Nepodobám se občas těm, kdo na Ježíše dávali pozor? Nesleduji druhé v církvi, abych mohl kritizovat?

(Komentář: Mk 3,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 19. 1. 2023

 Každá pravda má svůj vlastní řád a nemůžeme se k cestě životem přidat v bodě, který se nám zalíbí. Nelze pochopit náročnější pravdy, aniž bychom napřed poznali ty základní. ... (John Henry Newman)
 Máš schopnost něco poznat svým duchem, aniž bys to pochopil rozumem či myslí. Zní ti to zvláštně? Není to zvláštní: „Vy ale máte pomazání od Svatého a všichni rozumíte“ (1. Janova 2:20, B21).
 V loďce, kterou žádal Ježíš od učedníků, mohu vidět církev. Je i mým úkolem pomáhat a vytvářet podmínky, aby Syn Boží mohl dnes uzdravovat vše, co je neduživé.

(Komentář: Mk 3,7-12)

Myšlenky na pátek, 20. 1. 2023

 Kořeny lásky ve svých srdcích pěstujeme tak, že usilujeme o to, abychom milovali své blízké a přátele, podřizujeme se jejich přáním, která se mohou rozcházet s našimi, a snášíme jejich slabosti. ... (John Henry Newman)
 Někdy na tebe ze stránky Bible, kterou právě čteš, vyskočí verš, a ty víš, že je to Bůh, který mluví a ukazuje ti určitý směr. A i když ti to možná v tu chvíli nedává smysl, ve tvém duchu ona stránky kaksi rezonuje, že je to správné.
 Jak rozdílné povahy k sobě Pán zavolal! Podobně různé „typy“ zve i dnes. Je to výzva ke snášenlivosti v církvi! Vždyť On je stále uprostřed…

(Komentář: Mk 3,13-19)

Myšlenky na sobotu, 21. 1. 2023

 Kristus je velikým cílem naší víry, a když hledíme na něj, učíme se zapomínat na sebe. ... (John Henry Newman)
 Může se stát, že občas při čtení Bible něco špatně pochopíš a uděláš chybu, protože i ten nejzralejší křesťan někdy chybuje. Ale právě tak, jako cvičíš své tělo, aby bylo silnější, musíš cvičit i svého ducha, aby byl bystrý a vnímavější vůči Bohu.
 Lidí zapálených pro Boží království, kteří jsou ochotni zříci se pro něj svých potřeb, bychom si měli víc vážit, nebo je alespoň méně kritizovat.

(Komentář: Mk 3,20-21)

Myšlenky na neděli, 22. 1. 2023

 Je samozřejmě nemožné milovat v pravém smyslu slova všechny lidi. Láskou se v tomto případě myslí přátelská náklonnost, ochota být nápomocen a jednat se všemi, kdo nám přijdou do cesty, jako bychom je milovali. ... (John Henry Newman)
 „Hutný pokrm je pro vyspělé, pro ty, kdo mají cvičením své smysly vypěstovány tak, že rozeznají dobré od špatného“ (Židům 5:14).
 Ježíš začíná své hlásání v Galilei, kde zřejmě vyrostl, na obyčejných místech běžného života. Podstatou jeho působení je radostná zvěst o přicházejícím Božím království. To přináší uzdravení a vysvobození z moci zla. Co znamená toto zjednodušené shrnutí dnes? Lze ještě věřit, že Kristus přináší uzdravení, blízkost Božího království? Jak se Ježíšova výzva k následování propisuje do dnešních dnů, do naší reality? Radostná zvěst o přicházející vládě Boží v tomto světě nepřestala platit. Není to vláda politická, ale vláda Boha v našem životě, v našem srdci.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 23. 1. 2023

 Jakkoliv je špatné být vlažným a apatickým ve světských povinnostech a tyto vlastnosti projevovat v náboženství, je ještě mnohem horší stát se otrokem tohoto světa a jeho zájmům dát své srdce. ... (John Henry Newman)
 Je jen jeden způsob, jak můžeš neustále růst: Stanov si cíl o krok dál, než je tvá hranice pohodlí. To tě donutí stále růst! A také tě to připraví k tomu, abys Bohu vždy věřil ve větších věcech. Většina lidí chce, aby se jejich život neustále zlepšoval, zároveň ale mají rádi klid a stabilitu. Zapomínají, že není možné se zlepšovat a zůstávat přitom stejný. Růst znamená změnu, a tedy výzvu dosavadnímu stavu.
 Každá eucharistická slavnost je zpřítomněním Jeho jediné kalvárské oběti. Snažím se o co nejhlubší prožití každé mše svaté?

(Komentář: Žid 9,15.24-28)

Myšlenky na úterý, 24. 1. 2023

 Sami se změnit nemůžeme. Jen Bůh nás může proměnit, jen on nám může dát touhy, city, zásady, názory a chutě, které proměna vyžaduje. ... (John Henry Newman)
 Kolem tebe neustále budou lidé, kteří budou chtít, aby ses vzdal svého snu a přijal status quo. Měj je rád, ale nenech se ale jimi vést.
 Bůh na sebe bere naše tělo, aby nám usnadnil přístup k sobě. Má mě tak rád, že se chce se mnou ztotožnit! Své tělo dal za mě… Jak odpovím?

(Komentář: Žid 10,1-10)

Myšlenky na středu, 25. 1. 2023

 Jedinou cestou, jak uniknout utrpení za hříchy v životě budoucím, je trpět za ně nyní. Bolest zde nebo utrpení tam, jednomu či druhému není možné utéci. ... (John Henry Newman)
 Jak se naučíme dělat to, co je správné? Tím, že zakusíme bolest spojenou s děláním toho, co je špatné. Možná se ptáš, jestli je to Boží vůle pro tvůj život, když s tebou druzí špatně zacházejí. Je to možné. Pavel z vězení napsal: "Rád bych, bratří, abyste věděli, že to, co mě potkalo, je spíše k prospěchu evangelia…" (Filipským 1:12).
 Mé obrácení třeba neprobíhalo tak dramaticky. Ale není snad každodenní křesťanský život bojem mezi lhostejností a horlivostí? Pokusím se popsat skromný příběh mého vztahu ke Kristu.

(Komentář: Sk 22,3-16)

Myšlenky na čtvrtek, 26. 1. 2023

 Co chybí nám věřícím? Ochota nechat se proměnit, ochota strpět, aby nás všemohoucí Bůh proměnil. ... (John Henry Newman)
 Rubová strana tapiserie vypadá jako zauzlovaná změť nití. Je to ale ve skutečnosti to, co je třeba k vytvoření obrazu, který má řád, krásu a hodnotu. A naše životní zkušenosti, i ty nejsložitější a nejbolestnější, jsou takovou rubovou stranou toho, v co nás přetváří a čím se stáváme.
 Pavel se nestydí dát průchod svým citům. Mohu mít radost, že texty současného papeže Františka jsou stejně vroucí a čtivé. Kdy jsem já naposled odhalil své nitro v dopise, příp. v mailu těm, které mi Bůh svěřil?

(Komentář: 2 Tim 1,1-8)

Myšlenky na pátek, 27. 1. 2023

 Náš Pán je víc než kdy jindy přítomen právě tehdy, když se zdá, že své vyvolené ponechává napospas opuštěnosti a osiření. ... (John Henry Newman)
 Závidět druhému jeho osobnostní typ a říkat si: Kéž bych byl jako on, je jako říkat Bohu: "Udělal si chybu, že jsi mě takhle stvořil." Bůh ti pomůže změnit tvé chování a posílit charakter, tvou osobnost ale nezmění, ať se budeš modlit sebevíce. Místo toho ti pomůže ji rozpoznat a naplno využít.
 Povzbuzení trpících je i mým úkolem. Mohu dnes myslet na ty, kdo jsou pro svou víru „veřejně tupeni a utiskováni“. A sám chci děkovat za dar svobody a správně ji využívat.

(Komentář: Žid 10,32-39)

Myšlenky na sobotu, 28. 1. 2023

 K dokonalosti neexistují zkratky. ... (John Henry Newman)
 Než ti Bůh přidělí nějaký úkol, nejprve tě zformuje a dá ti tu správnou osobnost, abys mohl naplnit jeho plán pro tvůj život. Proto se nesnaž změnit svou povahu, ale poznej ji a přemýšlej, co od tvého života Bůh očekává.
 Kéž ve své víře neustrnu, kéž ji více prohlubuji. I tím, že se nechám vést Bohem do míst a situací, do kterých se mi nechce. Když se zpětně ohlédnu, vidím, že On byl se mnou.

(Komentář: Žid 11,1-2.8-19)

Myšlenky na neděli, 29. 1. 2023

 Svatí lidé nám říkají, že chceme-li být dokonalí, stačí nám jen dobře konat své všední povinnosti. Je to krátká cesta k dokonalosti - krátká ne proto, že je snadná, ale protože je přiměřená a srozumitelná. ... (John Henry Newman)
 Máme rozličné dary podle milosti, která byla dána každému z nás…“ (Římanům 12:6). Co je tvým hlavním obdarováním? Možná si myslíš, že žádné dary nemáš. Jenže nikdo se nenarodil bez obdarování. Možná je tvůj dar neobjevený či nerozvíjený, možná je nepoužívaný nebo nedostatečně používaný, či dokonce zneužívaný, rozhodně ale nějaký dar máš.
 Blahoslavení, tedy ti, kteří jsou šťastní. Blahoslavení chudí v duchu jsou startem Kristova učení. Po celé evangelium bude třeba jeho slova správně chápat! Ježíš nechce učinit ze všech lidí blázny či hlupáky. Ježíš mluví o postojích srdce. Chudoba je schopnost zřeknout se množství nesmyslů, které odvádějí pozornost od podstatného. Pánem vyzdvižená chudoba znamená odvahu spolehnout se na Boha a nespoléhat jen na sebe, své zajištění, svoji moc… Možná to zní velmi bláznivě. Copak se nemáme snažit zajistit? Ale zde je řeč o víře. O schopnosti vidět neviditelné, nahlédnout „za horizont“. Víra se opírá o Boží plán se světem, o Boží náhled na svět. On ví, co je moudré a co nikoli. Bůh nám připravil všechny podmínky včetně smazání hříchů tak, abychom mohli se vší naší slabostí svěřit svůj život do jeho rukou, žít pro něho a být mu blízko. Tak to dnes udělejme.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 30. 1. 2023

 Chceš-li být velikým? Pak se umenšuj. ... (John Henry Newman)
 Bůh nepotřebuje naši informaci, aby věděl co potřebujeme a po čem toužíme. On to ví dříve než my. Ale když naléháme na Boha ve svých probách, otevíráme mu tím svá srdce, aby do nich mohl vložit své dary a poklady.
 Uzdravenému dává Ježíš úkol: jdi a vypravuj… I mě Pán uzdravuje – a snad i mě posílá od sebe s podobným úkolem…

(Komentář: Mk 5,1-20)

Myšlenky na úterý, 31. 1. 2023

 K pravdě se přibližujeme zkušeností omylu a postupujeme s pomocí neúspěchu. Nevíme, jak něco dělat správně, dokud to neuděláme špatně. ... (John Henry Newman)
 Vaše životní role a to, jak ji zvládáte, či nezvládáte, to, co děláte, či neděláte, nic z toho není důležité. Důležité je, jestli jste v přátelství s Bohem.
 Ježíšovy mocné činy se projevují i dnes, právě v církvi. Nejsou možná patrné na první pohled. Ale chci zbystřit svůj duchovní zrak!

(Komentář: Mk 5,21-43)



 
myšlenky prosinec 2022

 

† † †




Sebrané myšlenky dne - prosinec 2022




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na prosinec 2022

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů
    Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže:Za organizace dobrovolníků
    Modleme se, aby rozvojové a dobrovolnické organizace nacházely osoby ochotné zapojit se do společného dobra a neustále hledat nové způsoby spolupráce na mezinárodní úrovni.
    Národní úmysl:Za návštěvníky půlnočních bohoslužeb
    Modleme se za ty, kteří o Vánocích navštíví naše kostely, aby se nechali proniknout radostnou zvěstí.

Myšlenky na čtvrtek, 1. 12. 2022

 Světlo víry má jedinečnou povahu, neboť dokáže osvěcovat celou lidskou existenci. ... (papež František)
 Bůh je otec, o jakém jsi vždycky snil, a ty jsi dítě, které on vždycky chtěl. Můžeš k němu přijít kdykoli a s jakoukoli potřebou, protože víš, že budeš s láskou přijat. Pokud o tom pochybuješ, podívej se na kříž – tak moc tě Bůh miluje.
 Ježíš se zřejmě nebude ptát na mé projevy zbožnosti, ale na to, jak jsem se svým životem naložil. Stále mi dopřává čas „zlepšit základy“.

(Komentář: Mt 7,21.24-27)

Myšlenky na pátek, 2. 12. 2022

 Víra obohacuje lidskou existenci ve všech jejích dimenzích. ... (papež František)
 Satan tě zahlcuje duševními jedy, jako jsou pokušení, deprese a starosti, zloba a neláska. Tím se snaží přehlušit všechno to dobré, které ti posílá Bůh, to dobré, které je třeba ukládat do mysli. Protože zdravá mysl se živí pouze zdravými myšlenkami.
 Ježíš se brání popularitě. Máme pochopit paradox, že právě skrze jeho kříž přichází uzdravení, prozření. A právě tím máme dávat světu naději, kterou tolik potřebuje. A obhajovat tak smysl života.

(Komentář: Mt 9,27-31)

Myšlenky na sobotu, 3. 12. 2022

 Víra, pokud je spojena s obrácením, je opakem modloslužby: zříká se model, aby se v osobním setkání navrátila k živému Bohu. ... (papež František)
 Svou smrtí na kříži nás Kristus spojil v jedno. Kříž nás přiměl, abychom se objali a ukončili všechna nepřátelství. Kristus přišel a hlásal pokoj vám, cizincům, i nám, kteří jsme zasvěcení a jednal s námi jako se sobě rovnými. A tak nás učinil sobě rovnými.
 Pánova lítost je vyjádřením jeho lidského citu. Ani my se nemusíme stydět za své citové projevy. Ale mají nás podle Ježíšova vzoru pohnout k aktivitě, ke konání…

(Komentář: Mt 9,35-10,1.5-8)

Myšlenky na neděli, 4. 12. 2022

 Jen v lásku, která se nevyhýbá smrti, a tím prokazuje, jak moc mě miluje, je možné věřit. ... (papež František)
 Bůh nám buduje domov a při jeho stavbě používá nás všechny, ať jsme přišli jakoukoli cestou. Pro stavbu základů použil apoštoly a proroky. A nyní používá nás. Každou cihlu a každý kámen sestavuje přesně k sobě a úhelným kamenem učinil Krista, který drží všechny části pohromadě.
 S adventem se neodmyslitelně pojí postava Jana Křtitele. Tento poslední starozákonní prorok promlouval k současníkům úplně stejně, jako mluví dnes k nám: „Je tady Zachránce, teď je jeho čas. Teď přichází Bůh do tvého života…“ Těšíte se?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 12. 2022

 Věřící člověk získává svou sílu z důvěryplného odevzdání se do rukou věrného Boha. ... (papež František)
 Každý den jsme bombardováni zprávami z médií, od zaměstnavatelů, spolupracovníků, lidí, s nimiž se stýkáme, z knih, hudby a také vlastními myšlenkami. A to všechno je pokrmem našich duší. Proto dbej na to, co takto "jíš", neboť "špatný pokrm" může tvou duši otrávit, ba i zahubit.
 Dovedu druhým poskytnout pomoc s podobnou vynalézavostí, aby se dostali do Ježíšovy blízkosti? Jsem si vědom, že on si mě vyvolil za svého spolupracovníka?

(Komentář: Lk 5,17-26)

Myšlenky na úterý, 6. 12. 2022

 Náboženský člověk je na cestě a musí být připraven nechat se vést, vyjít ze sebe, aby hledal Boha, který vždy překvapuje. ... (papež František)
 Jedním z největších darů, které nám Bůh dal, je Písmo. Pokud však přemýšlíš, zda musíš čít Bibli každý den, myslíš špatně. Měl by ses spíše ptát, čím dnes můžeš nasytit svou mysl, aby prosperovala.
 „Těšte, těšte můj lid“, začíná text velkolepého Händelova oratoria Mesiáš. Tak se stávají i přísná slova radostnou zvěstí. Toužíme ji zprostředkovat dál?

(Komentář: Iz 40,1-11)

Myšlenky na středu, 7. 12. 2022

 Bůh se nám ukazuje nikoliv jako Bůh pečující o nějaké místo, ani jako Bůh vázaný na zvláštní posvátnou dobu, nýbrž jako osobní Bůh, schopný vstoupit do lidského příběhu a uzavřít s ním smlouvu. ... (papež František)
 V Božím slově je velká moc a biblická meditace ti poskytuje všechno, čeho je třeba k zbožnému životu a k tomu, abychom se tak účastnými božské přirozenosti.
 Věčný, „nepřístupný“ Bůh zde dostává osobní rysy. Kéž se nezdráhám přijmout jeho nabízené přátelství. Kéž „dostanu křídla“ a vzlétnu ze své všednodennosti!

(Komentář: Iz 40,25-31)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 12. 2022

 Víra přijímá Boží Slovo jako bezpečnou skálu, na níž může budovat s pevnými základy. ... (papež František)
 Měl bys dávat a očekávat, že budeš požehnán. Možná si říkáš, že kdybys dostal více, více bys dával. Ale takto to nefunguje. Úroveň tvého přijímání je určena úrovní tvého dávání, nikoli naopak. Takže prolom svou bariéru strachu a Bůh tě nezklame. A jakmile jednou zažiješ jeho požehnání, už nikdy nebudeš chtít žít jinak.
 Celý advent mohu prožít ve vděčnosti té, která svým souhlasem umožnila příchod Pána. Starozákonní úpění se mění v červánky naděje. Dokážu tuto naději předat svému okolí?

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na pátek, 9. 12. 2022

 Věrný člověk je ten, který věří Bohu, jenž slibuje; věrný je Bůh, který dává to, co člověku slíbil. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem pěstuje v tobě lásku k Bohu a jeho Slovu.
 Je i na nás, abychom se poučili ze zkušenosti minulých generací. Hospodinovo slovo je totiž příslibem pro jednotlivce, ale i pro uzdravení celé společnosti.

(Komentář: Iz 48,17-19)

Myšlenky na sobotu, 10. 12. 2022

 Kdo se nechce svěřit Bohu, musí naslouchat hlasům četných model. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem je zdrojem ujištění a síly a dává ti nové vhledy a duchovní porozumění.
 Eliáš je předobrazem našeho Pána. Slovo jako pochodeň. Mnozí však jeho zář nesnesou. To platí samozřejmě i dnes.

(Komentář: Sir 48,1-4.9-11)

Myšlenky na neděli, 11. 12. 2022

 Věřit znamená svěřit se milosrdné lásce, která vždy přijímá a odpouští, udržuje život a dává mu směr. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem obnovuje tvou mysl a umožňuje ti být skutečným svědkem Ježíše Krista.
 Jan – statečný muž, oddaný Boží věci, prochází nejistotou. Nyní zakouší příkoří proto, že vyžadoval zachovávání Božího zákona od Heroda. A k tomu žije v obavě, že se mýlil, když Ježíše označil za mesiáše. Pán nekritizuje Janovy pochybnosti, ale vyzdvihuje jeho statečný život a jeho službu! Bůh není věčným kritikem, ale vidí každého člověka i s jeho příběhem, životem, zápasy. A velmi si toho cení! Co znamená „nejmenší v Božím království“? V překladu je chybně vloženo písmeno „i“. Doslovný překlad: „Ten nejmenší v Božím království je větší než on“ odkazuje na roli Jana Křtitele. Smyslem jeho vystoupení bylo poukázat na Krista. Ježíš je onen nejmenší, poslední v očích světa, který je však ve skutečnosti Pánem dějin i celého Božího království.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 12. 2022

 Víra je Bohem zdarma daný dar, který vyžaduje pokoru i odvahu důvěřovat a svěřit se. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem obnovuje tvou duši i tvé emoce a chrání tě před hříchem.
 K Ježíšovi a k jeho církvi je možné přistupovat velmi různě. I otázky mohou být kladené s různými úmysly. Možná On i na některé naše výzvy neodpovídá…

(Komentář: Mt 21,23-27)

Myšlenky na úterý, 13. 12. 2022

 Křesťanská víra má svůj střed v Kristu, je vyznáním, že Ježíš je Pán a Bůh jej vzkřísil z mrtvých. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem probouzí, oživuje a obnovuje tvého ducha a umožňuje ti důvěřovat Pánu celým srdcem.
 Neochota uvěřit a vyvodit z toho důsledky. Nedivme se, že i dnes nás mnozí „předběhnou“.

(Komentář: Mt 21,28-32)

Myšlenky na středu, 14. 12. 2022

 Bez lásky se pravda stává pro konkrétní lidský život chladnou, neosobní a tíživou. Kdo miluje, ten chápe, že láska je zkušenost pravdy, která otevírá naše oči. ... (papež František)
 Rozjímání nad Božím slovem ti pomáhá porozumět Bohu, druhým i sobě samému.
 I my máme zvěstovat evangelium všem, kdo jsou zmítáni pochybnostmi. Dovedeme to? Eu-angelion je radostná zvěst, nikoli systém pouček.

(Komentář: Lk 7,19-23 (řec. 18b-23))

Myšlenky na čtvrtek, 15. 12. 2022

 Bůh k nám promluvil skrze Ježíše a to nikoli slovem, jež je jedním z mnoha, nýbrž věčným Slovem. ... (papež František)
 Bez výhrad milovat i své nepřátele, i ty, kteří ti ublížili, i hříšníky a bezvěrce, i ty, kteří jsou v lidských očích skutečně zlí a krutí , to vše ti umožňuje rozjímání nad slovem Božím.
 Bůh i dnes působí překvapení. Nenajdeme jej v palácích, ale na periferii. Nenajdeme jej zahaleného v drahém rouchu, ale v šatech chudých. Dnes plní církev Janův úkol: ukazuje na Pána bez příkras.

(Komentář: Lk 7,24-30)

Myšlenky na pátek, 16. 12. 2022

 Položit život za přátele je nejvyšším důkazem lásky a Ježíš zemřel za všechny, i za nepřátele, aby tímto způsobem proměňoval srdce. ... (papež František)
 Pokud se tomu nenaučíme, a nebudeme všechny své nepřátele bezvýhradně milovat, hrozí nám, že v některých okamžicích je budeme muset nenávidět - vláště ty, které vnímáme jako opravdu zlé a kruté lidi. A není na světě nic, co by nám tolik ublížilo a tak moc nás vzdálilo Bohu, jako je nenávist.
 Ježíš zdůrazňuje, že o jeho pravosti svědčí mocné činy a skutky. Nezanedbávám toto svědectví? „Jediné evangelium, které dnes lidé budou číst, je život křesťanů,“ říkával belgický kardinál Suenens.

(Komentář: Jan 5,33-36)

Myšlenky na sobotu, 17. 12. 2022

 Víra v Božího Syna, jenž se stal člověkem, nás neodděluje od reality, ale umožňuje nám pochopit její nejhlubší význam a objevit, jak moc Bůh miluje tento svět a nepřetržitě ho vede k sobě. ... (papež František)
 Buďme tím, pro co jsme byli stvořeni. Pokud kážeš, kaž jen Boží poselství, nic jiného, když pomáháš, jen pomáhej, neovládej, jestliže učíš, drž se svého učení, pokud poskytuješ povzbuzující rady, dej si pozor, aby ses nestal panovačným, pokud někoho řídíš, nemanipuluj, pokud jsi povolán poskytovat pomoc lidem v nouzi, měj oči otevřené a reaguj rychle, pracuješ-li se znevýhodněnými, nenech se jimi rozčílit nebo deprimovat
 V rodokmenu našeho Pána jsou i ty ženy, o kterých bychom jako zbožní katolíci možná pomlčeli. Jasná teologická výpověď: nic není vyňato z jeho spásy, ze záchrany.

(Komentář: Mt 1,1-17)

Myšlenky na neděli, 18. 12. 2022

 Pokud si člověk myslí, že odloučením se od Boha najde sám sebe, jeho život ztroskotá. ... (papež František)
 Pocit smutku často nevzniká kvůli nedostatku náklonnosti, ale kvůli nedostatku propojení. Nejde o to, abys měl mobilní telefon se spoustou čísel, jde o to, abys sdílel život s lidmi, kteří tě možná potřebují, nebo které potřebuješ ty.
 Evangelium by se dalo uchopit jako událost z jedné rodinné historie. Pro Josefa jde o velmi delikátní okamžik. Jeho snoubenka je těhotná s někým neznámým. Zvažuje zrušení plánované svatby tichým a nekonfliktním způsobem. Zákonitě však do jeho srdce vstoupila nedůvěra vůči Marii… Ale Bůh má události ve své moci. Josef uvěří Božímu poselství a Bůh mu vloží do srdce pokoj. Proto se může stát pro Marii důležitou oporou. Mnohé biblické příběhy ukazují, že Bůh často nevolí jednoduché cesty k dosažení svých záměrů.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 12. 2022

 Víra v Krista nás zachraňuje, protože v něm se život radikálně otevírá Lásce, která nás předchází a proměňuje zevnitř, jedná v nás a s námi. ... (papež František)
 Zkus navštívit osamělého, zapomenutého člověka, odnést stařence nákup, uvařit polévku pro bezdomovce, ..., nebo požádat svého pastora, či kněze: "Prosím, dej mi nějakou práci, která spočívá v pomoci druhým." Zkus to a užasneš, jak se ti obohatí život.
 Kněz Zachariáš ztrácí řeč, protože se bojí uvěřit. Na rozdíl od prosté dívky Marie, služebnice Pána. Na Boží poselství i dnes reagují prostí lidé citlivěji.

(Komentář: Lk 1,5-25)

Myšlenky na úterý, 20. 12. 2022

 Víra není soukromá záležitost. Rodí se z naslouchání a je určen k tomu, aby byla formulována a stala se zvěstí. ... (papež František)
 Existuje přímá souvislost mezi tvým zdravím a vztahy, v nichž žiješ. Když žiješ sám, izolovaný od ostatních, máš dvakrát až pětkrát vyšší pravděpodobnost, že předčasně zemřeš, než mají lidé s úzkými vazbami! Dokonce i lidé se špatnými návyky jako kouření, přejídání se a fyzická nečinnost, zůstávají-li společensky propojeni, žijí déle než lidé se skvělými zdravotními návyky, kteří jsou izolovaní.
 Velikost Panny Marie spočívá v její odevzdanosti. Kéž jsme na její přímluvu jako jednotlivci i jako církev schopni vykročit z našich jistot a vstoupit s Bohem do nejistoty.

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na středu, 21. 12. 2022

 Jedině když je láska založena na pravdě, může přetrvávat v čase, přesahovat prchavý okamžik a zůstat neotřesitelná, aby mohla podpírat společnou cestu. ... (papež František)
 Winstona Churchill měl nádherné manželství a byl hluboce spjat se svou rodinou, přáteli, národem a prací. Jeho zdravotní návyky ale byly příšerné. Stravoval se hrozně a neustále kouřil doutníky. Příliš pil, měl zvláštní spánkový režim a vedl výhradně sedavý způsob života. Přesto se dožil devadesáti let.
 Dítě, Jan Křtitel, zde poprvé zdraví našeho Pána. I dnes přináší Maria svého syna do našich všedních dní, možná poznamenaných uspěchaností „vánočních příprav“.

(Komentář: Lk 1,39-45)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 12. 2022

 Bůh je plný světla a může být nalezen těmi, kdo ho hledají s upřímným srdcem. ... (papež František)
 Bůh řekl: "Není dobré, aby člověk byl sám" ... (1. Mojžíšova 2:18), protože když jsi sám, je pravděpodobnější, že podlehneš pokušení či depresi, staneš se zahleděným do sebe a budeš utrácet peníze sobeckým způsobem. Nejenže budeš trpět, ale lidé, které ti Bůh dal do života, budou ošizeni o lásku, kterou chtěl, abys s nimi sdílel.
 Maria se ztotožňuje s nepatrnými, poníženými, chudými. I v tomto je Maria obrazem církve! Zde začíná pravá mariánská úcta: v jejím následování…

(Komentář: Lk 1,46-56)

Myšlenky na pátek, 23. 12. 2022

 Čím víc křesťan proniká do Kristova světla, tím víc je schopen chápat cestu každého člověka k Bohu a doprovázet ho na ní. ... (papež František)
 Možná žiješ sám proto, že ti lidé ublížili. To se ale stalo každému z nás. A navíc, i ty jsi možná mnohokrát, aniž to sám víš, někomu ublížil. Ale stejně jako odpovědí na hadí uštknutí je hadí protijed, odpovědí na špatné vztahy jsou vztahy dobré. Bůh pro tebe má nějaké připravené, tak si s ním o tom dnes promluv.
 Janův otec, Zachariáš, začal opět mluvit v okamžiku, kdy napsal jméno svého synka, které znamená: Bůh se projevil jako milostivý! Kéž se i nám „rozváže jazyk“, abychom svědčili o dobrotě našeho Pána.

(Komentář: Lk 1,57-66)

Myšlenky na sobotu, 24. 12. 2022

 Boží Syn přijal naše tělo, abychom ho mohli poznat, přijmout a následovat. ... (papež František)
 Nikdo z nás nemůže plně rozvinout svůj potenciál, pokud není zapojen do pečujících a životodárných vztahů.
 Zachariášovo dočasné oněmění vydalo plod: krásný chvalozpěv, kterým v denní modlitbě církve začínáme každé jitro. Kéž pochopím – nejen o svátcích – význam ticha, důležitost mlčení.

(Komentář: Lk 1,67-79)

Myšlenky na neděli, 25. 12. 2022

 Kdo se vydá na cestu, aby konal dobro, už se přibližuje Bohu a dostává se mu jeho pomoci. ... (papež František)
 Náš růst, naše formování a zdokonalování probíhá vždy prostřednictvím druhých lidí. Oni tobě pomohou stát se nejlepší verzí sebe samého a ty pro druhé dělej totéž. Oni vidí to nádherné "ty", které je tobě někdy skryto, povzbuzují tě, když se k němu přibližuješ, a důrazně tě upozorní, když se od něj vzdaluješ, ty totéž učiň pro lidi okolo sebe.
 Slavit narození Krista znamená radovat se z ohromujícího Božího jednání. Bezbranné dítě má moc nás zachránit? Bůh na dítěti Ježíši ukáže, jak vypadají jeho řešení. Proto je třeba pečlivě pozorovat Boží jednání a s radostí chválit Boha všude tam, kde lze vidět jeho kroky.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 12. 2022

 Pravá víra vede rozum k tomu, aby se otevřel světlu přicházejícímu od Boha a mohl tak Boha hlouběji poznávat. ... (papež František)
 Kolik může být v mém životě hříchu, než si budu muset začít dělat starosti?' Existuje nějaká míra hříchu, která je pro křesťana přijatelná, a pokud ji překročíš, jsi v nebezpečí? Nejde o to, zda Boha omrzí odpouštět nám hříchy. Odpuštění je vždy Boží odpovědí na upřímné pokání, protože Bůh se nebojí, že by ho někdo mohl zneužívat.
 Když nemohli obstát před jeho moudrostí, velmi se rozzuřili. I já mohu být vystaven podobnému nebezpečí – když mi dojdou argumenty, sáhnu druhému na čest.

(Komentář: Sk 6,8-10; 7,54-60)

Myšlenky na úterý, 27. 12. 2022

 Kdo se otevřel Boží lásce, slyšel její hlas a přijal její světlo, nemůže si tento dar nechat pro sebe. ... (papež František)
 Nebezpečí hříchů nespočívá v tom, že by Bůh na naše upřímná pokání nereagoval. Jde o to, že bychom mohli natolik uvíznout v nebezpečných myšlenkách, které hřích nevyhnutelně vyvolává, že bychom se stali bezcitnými, samolibými a prostě neschopnými činit pokání. Právě kvůli tomu je nutno brát každý hřích vážně.
 Rychlejší Jan ponechává prvenství Petrovi. Výmluvné pro vztahy v církvi! Pravá láska dovede ustoupit do pozadí.

(Komentář: Jan 20,2-8)

Myšlenky na středu, 28. 12. 2022

 Ten, kdo věří, není nikdy sám, proto se víra šíří a zve do této radosti druhé. ... (papež František)
 V tomto ročním období je snadné podlehnout mýtu, že všichni ostatní si užívají dokonalé Vánoce. Ve skutečnosti jsou kolem nás tisíce lidí, jejichž život i Vánoce nezvratně poznamenaly smrt, rozvod, nemoc nebo finanční problémy.
 Předznamenání všech nevinných obětí mocichtivých diktátorů. Předobraz těch, kdo se nesměli ani narodit. Je to egoismus, který i dnes ohrožuje život dětí.

(Komentář: Mt 2,13-18)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 12. 2022

 Staví-li člověk víru na Bohu, který je Bůh pravdy, sám se stává pevným. ... (papež František)
 Misionář Frank Laubach kázal evangelium jednomu kmeni, který měl za sebou dlouhou historii plnou prolévání krve. Náčelník byl tak pohnut, že se na místě kál a přijal Krista. Pak se s díky obrátil k Laubachovi a řekl: "To je úžasné! Koho mám pro vás zabít?" Takový byl jeho výchozí bod. A jen Bůh ví, jaký je výchozí bod každého z nás.
 Mnozí odporují tomuto znamení až dosud. Pokud mě to mrzí, mám účast na Mariině bolesti. A v tiché chvíli mě toto vědomí může naplnit zvláštním soucítěním s celou církví.

(Komentář: Lk 2,22-35)

Myšlenky na pátek, 30. 12. 2022

 Víra není útočiště pro lidi bez odvahy, nýbrž povznesení života. ... (papež František)
 Je možné být křesťanem a přitom vůbec nerůst? A co se vlastně děje s našim vztahem k Bohu v okamžiku, kdy se cítíme někde, kde už nemůžeme dál růst? Je-li pozemský život je neustálou cestou, pak a když nejdeme nahoru, tak padáme dolů?
 Josefova péče o rodinu ať je naším vzorem. Můžeme si však položit otázku: jak by byla tato Rodina přijata dnes, v našem prostředí?

(Komentář: Mt 2,13-15.19-23)

Myšlenky na sobotu, 31. 12. 2022

 Utrpení nemůže být odstraněno, může však dostat smysl, stát se úkonem lásky, svěřením se do rukou Boha, jenž nás neopouští, a tak se stát etapou růstu ve víře a lásce. ... (papež František)
 Pokání nezvyšuje Boží touhu být s tebou, zvyšuje ale tvou schopnost být s ním. A když se ocitneš na špatné cestě, umožní ti otočit se a vydat se zpět správným směrem. Někdy si myslíme, že musíme činit pokání, protože se na nás Bůh zlobí a potřebuje čas, aby vychladl. Nebo že pokáním trestáme sami sebe, aby na nás byl Bůh méně přísný. To ale není pokání, to je nízká sebeúcta.
 Boží Slovo, jeho záměr, se stává tělem. Zhmotnění jeho dobroty, jeho stopu, mohu poznávat v druhých lidech. Snažil jsem se o to v uplynulém roce?

(Komentář: Jan 1,1-18)