† † †




Sebrané myšlenky dne - listopad 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na listopad 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za papeže - Modleme se za Svatého otce, aby při plnění svého poslání i nadále s pomocí Ducha Svatého doprovázel svěřené stádo ve víře.

    Národní úmysl: Za ty, kdo nežijí svou víru - Modleme se za ty, kdo nežijí podle svého křtu, aby je síla přijaté svátosti přivedla k činnému životu s Bohem.



Myšlenky na středu, 1. 11. 2023

 "S námi je Hospodin, náš Bůh, aby nám pomohl a vedl naše boje." ... (2. Paralipomenon 32:8)
 Každý opravdový vztah dorůstá a dozrává časem. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Svatost – otevřenost vůči Bohu a splynutí s Jeho dobrotou. Dnes se mohu zamýšlet nad tím, kolik „nekanonizovaných“ světců jsem v životě potkal. Je totiž dost lidí, pro které text blahoslavenství představuje reálný návod!

(Komentář: Mt 5,1-12a)

Myšlenky na čtvrtek, 2. 11. 2023

 "Jestliže nás srdce neobviňuje, máme svobodný přístup k Bohu…" (1. Janova 3:21).
 Skutečné přátelsví nenaruší to, že máme různé názory, různá postavení, či životní role. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Víra ve vzkříšení člověkova těla – tedy celého člověka – je v této knize ze 2. století před Kristem jasně vyjádřena. Mě navíc má myšlenka na Kristovo vzkříšení naplnit nadějí na shledání s těmi, kterým už teď mohu pomáhat modlitbou.

(Komentář: 2 Mak 12,43-46)

Myšlenky na pátek, 3. 11. 2023

 Všichni hřešíme. Když se to ale snažíme zakrýt, děláme chybu, protože Písmo říká: "Kdo kryje svá přestoupení, nebude mít zdar…" (Přísloví 28:13)
 Nechtějme vše pochopit, ale dívejme se na svět čistým srdcem. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Z přítomnosti Ježíšovy neměli radost, ale dávali si na něho pozor. Kéž takový nikdy nejsem – ani ve vztahu k církvi…

(Komentář: Lk 14,1-6)

Myšlenky na sobotu, 4. 11. 2023

 Maraton může začít běžet kdokoli, doběhnout do konce ale dokáže jen šampion.
 Život je tak křehký. Kéž bychom si to uvědomili dřív, než to sami zažijeme. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Láska k Pánu ať vyplývá z radosti z jeho přítomnosti. Ani nemusím být na nejbližším místě u něj. Model pro uspokojivé vztahy v církvi!

(Komentář: Lk 14,1.7-11)

Myšlenky na neděli, 5. 11. 2023

 Každý zažíváme protivenství. Odměnu však dostanou ti, kteří vytrvají až do konce. Takže nasaď tempo a rozhodni se tu trať zdolat. Studuj životy lidí jako David, Ester, Debora a Pavel. Připomínej si, že jejich Bůh je i tvým Bohem a že slíbil, že tě vítězně provede.
 Společenství, kde odlišnost je těžký prohřešek, není místem pro život. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Pán Ježíš ve 23. kapitole Matoušova evangelia shrnuje své veřejné vystoupení, a to především s ohledem na mnoho diskusí, které vedl s farizeji a učiteli Zákona. Nelze nevidět pokrytectví, se kterým se střetl, stejně jako formalismus, bazírování na slovíčkách, hádání se o detaily... To, s čím se setkal, nebyla zbožnost, ale sebeprezentování, touha po moci či uznání. Kristovi následovníci nemají „sbírat“ společenské uznání ani politické body. Heslem vedoucích v církvi má být: „Kdo je mezi vámi největší, ať je vaším služebníkem.“ Proto Pán odmítá, aby jeho následovníci lpěli na vznešených titulech. Nikoli klanění se představitelům, ale snaha ulehčovat břemena jedni druhým. Služba a nikoli deformace, manipulace či podobné praktiky. Evangelium je zvěst o svobodě a nikoli o systému břemen. Avšak to neznamená, že mezi členy církve včetně vedoucích nemají být vztahy postaveny na slušnosti, korektnosti a vzájemné úctě.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 6. 11. 2023

 "Kolikrát mu v poušti vzdorovali, jakou trýzeň působili mu v tom pustém kraji! Zas a zase pokoušeli Boha, činili výčitky Svatému Izraele. Nepřipomínali jeho sílu…" (Žalm 78:40-42).
 Celý svět nezměníme, můžeme však dělat pořádek v tom vlastním. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Chvalozpěv na Boží milosrdenství! Jeho plán záchrany nemůže zastavit žádná lidská špatnost. I zla a odmítnutí dokáže Bůh využít k dobrému. „Šťastná vina“, vzpomeneme na text velikonočního chvalozpěvu.

(Komentář: Řím 11,29-36)

Myšlenky na úterý, 7. 11. 2023

 Izraelci na poušti neustále podněcovali Boží hněv a zarmucovali Boží srdce. Jak? Tím, že snižovali jeho moc. Umenšovali to, co pro ně a skrze ně mohl udělat. A my děláme totéž, když nedokážeme rozpoznat a využít dary, které nám dává, a tvůrčí nápady, které nám vkládá do mysli.
 Neřešme jen svoji spásu Bůh má s námi, s našimi vztahy i s celým světem daleko širší plány. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Rozmanitost, s jakou se setkávám denně u sester a bratří, je v Kristu spojena v jedno Jeho tělo. Častěji si to chci uvědomit, když jsou naše vztahy ohroženy závistí, žárlivostí a egoismem.

(Komentář: Řím 12,5-16a)

Myšlenky na středu, 8. 11. 2023

 Bůh chce, abys vyskočil ze "škatulky" své minulosti, zábran a osobních omezení. Jedním ze způsobů, jak to udělat, je neustále vyhledávat nové nápady, nová místa a nové lidi.
 Vlídných slov není nikdy dost. Jako z malého semínka z nich může v srdci druhého vyrůst krásný strom. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Ano, dluh se jednou zaplatí – a je konec. Ale lásku jsme dlužni stále!

(Komentář: Řím 13,8-10)

Myšlenky na čtvrtek, 9. 11. 2023

 Kreativita znamená učenlivost. Jsi tedy učenlivý? Na jednom náhrobním kameni je nápis: "Zemřel ve čtyřiceti, pohřben byl v osmdesáti." Pokud se nebudeš neustále učit, růst a rozšiřovat své myšlení, může to být i tvůj osud.
 Dejme pozor, aby nás okolní svět nezaměstnal tolik, že přestaneme vnímat život okolo nás. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Mohu přemýšlet: Nad čím by dnes Pán spletl důtky a co by vymrskal? Možná i já dávám špatný příklad…

(Komentář: Jan 2,13-22)

Myšlenky na pátek, 10. 11. 2023

 Možná si říkáš, že nejsi přirozeně kreativní. Kreativita není nutně něco, s čím se narodíš, vychází z rozvíjení darů, které ti Bůh dal, a z využívání příležitostí, které ti v životě posílá do cesty.
 Ke skutečné lásce patří vždy oběť a zřeknutí se sebe. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Být služebníkem Krista mezi pohany popisuje Pavel jako milost. Mezi pohany žije většina z nás. Jsme si vědomi této výzvy?

(Komentář: Řím 15,14-21)

Myšlenky na sobotu, 11. 11. 2023

 Problém není jen v tom, že hřešíme, jde také o to, že o tom nemůžeme mluvit. Ale představ si, že bys přišel k poradci a řekl mu: "Chci si jen popovídat o problémech, které jsem měl kdysi. Nechtějte po mně prosím, abych se přiznával k nějakým současným. To by mi bylo trapné a bál bych se, že mne vyhodíte." Proč bys pak však chodil k poradci jen proto, abys ho přesvědčil, že poradce nepotřebuješ?
 Člověk, který nemá nepřátele, toho v životě nejspíš mnoho nevykonal. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Je dojemné, jak se Pavel snaží na nikoho nezapomenout. Lidská náklonnost a vděčnost se nesmí při apoštolské práci vytratit. Kdypak jsem já naposledy napsal někomu (třeba smskou), pozdrav?

(Komentář: Řím 16,3-9.16.22-27)

Myšlenky na neděli, 12. 11. 2023

 Je normální, když člověk řekne lékaři o svém zdravotním problému nebo mechanikovi o problému s autem. Nemělo by tedy být normální i to, že jeden druhému řekneme o svých problémech? Pokud chceš, aby tě Bůh (nebo kdokoli jiný) miloval takového, jaký opravdu jsi, musíš pracovat na tom, abys byl "opravdový".
 Cenou za naši záchranu je láska až k bolesti kříže. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Již předchozí kapitola evangelia vykreslila správce, který nečeká, že by Pán mohl přijít právě nyní. Obraz svatební hostiny jako závěru věků je běžný pro Starý zákon. Všimněme si, že tento závěr není popisován jako katastrofa, ale jako slavnost! Jakou roli na této slavnosti budeme hrát my? Dalším důležitým detailem je náznak, že družičky, resp. také my sami, jsme součástí svatby, jsme plnohodnotnými hosty, kteří mají svoji úlohu. Pokud jsme celou záležitost vůbec nebrali vážně nebo očekáváme, že to „nějak dopadne“, podobáme se pošetilým družičkám. Obraz Pána, který „zavře dveře“, zní velmi kategoricky. Ježíš, vědom si své blízké smrti, tím burcuje posluchače, že čas milosrdenství, čas možností něco dělat, má své omezené trvání. (Jak je to dnes aktuální např. v ekologických otázkách!) Právě pojem příhodného času, řecky „kairos“, je klíčový. Co když je právě nyní náš osobní „kairos“, čas, ve kterém lze jednat?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 13. 11. 2023

 David byl nejlepším izraelským králem, byl to ale polygamista a jako otec byl také hrozný. Zatoužil po ženě jiného muže, zcizoložil s ní, pokusil se podvést jejího manžela, nakonec ho nechal zavraždit a celý rok svůj zločin skrýval. Byl to tedy muž plný chtíče, cizoložník, lhář i vrah. Přesto v Bibli vidíme, že Bůh nazývá Davida mužem "podle svého srdce" (Samuelova 13:14).
 Tradice nemají být svazující; radost přinášejí jen tehdy, když k nim přistupujeme ve svobodě. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Slova, kterými se naše světice řídila. Jako by nám je napsala ona sama…

(Komentář: Mdr 1,1-7)

Myšlenky na úterý, 14. 11. 2023

 Je možné, aby někdo, kdo tak těžce zápasil s hříchem jako David, muž plný chtíče, cizoložník, lhář i vrah, zároveň toužil po Bohu? Je. Proto Bible říká: "Vyznávejte hříchy jeden druhému a modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni" (Jakub 5:16).
 Dívejme se a uvidíme: skutečnost je fantastičtější, než jakákoliv virtuální realita. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Nejvyšší vyznamenání a výsada, že vůbec mohu sloužit Nejvyššímu, který by se docela dobře „beze mě obešel“. Postoj, kdy očekávám od Boha odměnu za dobré jednání, je zřejmě nesprávný.

(Komentář: Lk 17,7-10)

Myšlenky na středu, 15. 11. 2023

 Bůh ti bude věrný za jakýchkoli okolností. Na koho jiného se, lidsky řečeno, můžeš spolehnout? Pavel věděl, že se může spolehnout na Timotea. Na koho se můžeš spolehnout ty?
 Když máme pocit, že světu nestačíme, je nejlepší se na chvíli zastavit. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Je-li Boží království již mezi námi, jak říká náš Pán, měl bych se více snažit, abych byl jeho dobrým občanem.

(Komentář: Lk 17,20-25)

Myšlenky na čtvrtek, 16. 11. 2023

 Když se ti v něčem nedaří, máš aspoň jednoho přítele, s nímž si o tom můžeš bez obav promluvit? "V každičkém čase miluje přítel, zrodil se bratrem pro doby soužení" (Přísloví 17:17).
 Na lásku nikdo není "moc starý". ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Je-li Boží království již mezi námi, jak říká náš Pán, měl bych se více snažit, abych byl jeho dobrým občanem.

(Komentář: Lk 17,20-25)

Myšlenky na pátek, 17. 11. 2023

 Kdo z lidí ve tvém okolí dokáže přesně pojmenovat tvé největší obavy a pokušení? "Lépe dvěma než jednomu, mají dobrou mzdu ze svého pachtění. Upadne-li jeden, druh jej zvedne. Běda samotnému, který upadne; pak nemá nikoho, kdo by ho zvedl. … Přepadnou-li jednoho, postaví se proti nim oba. A nit trojitá se teprv nepřetrhne!" (Kazatel 4:9-12).
 Nesobecká láska v sobě nese pravé soucítění až k přijetí cizího utrpení za vlastní. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Nejsem snad příliš ve světě zabydlený? Pozor, aby mi rychlý příchod Pána – na který se těší ti, kdo žijí vnitřním životem – vlastně nepřekážel…

(Komentář: Lk 17,26-37)

Myšlenky na sobotu, 18. 11. 2023

 Máš jednoho nebo více přátel, s nimiž se pravidelně scházíš? A máš přítele, či více přátel, s nimiž si můžeš povídat o Bohu?"
 Čím hlubší temnota, tím více vynikne záře světla. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Vytrvalost v modlitbě neznamená snad jen její opakování. Možná spíš věrný vztah k Tomu, o kterém věřím, že sám zná mé potřeby.

(Komentář: Lk 18,1-8)

Myšlenky na neděli, 19. 11. 2023

 Máš přítele, kterého znáš natolik dobře, abys mu mohl svěřit své důvěrné záležitosti? "Utrhač, kudy chodí, roznáší důvěrnosti, kdežto kdo je duchem věrný, ukryje to" (Přísloví 11:13).
 Okamžik radosti stačí k tomu, abychom nebyli zaujati jen překážkami a problémy. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Podobenství o hřivnách je v Matoušově verzi podáno tak, že každý, tedy i málo zdatný, dostává od Pána možnost něco podniknout. Klíčové je Pánovo očekávání, že se služebníci vrátí s nějakým užitkem, i kdyby byl malý. Jako by ani nezáleželo na svěřené hodnotě, ale důležité je, co služebník udělal pro to, aby zhodnotil svěřené. Třetí služebník „brblá“ na svého Pána, ale nedělá nic! Právě obraz lamentujícího služebníka je pro církev tak typický. Pán však nebere lamentování vážně. Jeho otázka zůstává a nelze ji zamlžit: „Co jsi skutečně učinil?“

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 20. 11. 2023

 Kristově věci neprospívá, když jeho následovníci vypadají utrápeně. Možná namítneš, že máš problémy. Ty ale má každý. Dávat najevo radost je něco, co děláš navzdory okolnostem, a ne kvůli nim. Bible říká: "S veselím budete čerpat vodu z pramenů spásy" (Izajáš 12:3).
 Vztah lásky a věrnosti utužuje každý společný prožitek - krásný i ten těžký. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Spolu s novým stylem, vnuceným řeckou nadvládou, přichází porušení zákona, oddání se modloslužbě. Dnes, jako tenkrát, je potřeba jít někdy proti proudu!

(Komentář: 1 Mak 1,10-15.41-43.54-57.62-64)

Myšlenky na úterý, 21. 11. 2023

 Bůh do tebe vložil studnu radosti, a ty z ní musíš čerpat a sdílet se s jinými. Radost je nakažlivá. Štěstí se šíří pomocí sítě vztahů jako vlnky na hladině rybníka. Ve skutečnosti je to šíření tak silné, že to může zasáhnout až tři vzájemně oddělené stupně! Znamená to, že tvůj koeficient štěstí se s větší pravděpodobností zvýší, pokud se přítel přítele tvého přítele stane šťastným.
 Pokud se z někým máme rádi, prožíváme něco, co nám žádná temnota nemůže vzít. . ... (Malá poselství V. Kodeta)
 I z nedávné doby ke mně mluví vzory statečnosti a odporu. Následování Ježíše předpokládá odvahu postavit se většině. Připravuji se na to?

(Komentář: 2 Mak 6,18-31)

Myšlenky na středu, 22. 11. 2023

 Hladovíme po radosti. "Nasyť nás svým milosrdenstvím hned ráno," píše žalmista. Nevolá po větším množstvím peněz, moci či potlesku. Ne, on říká: "… nasyť nás zrána svým milosrdenstvím, abychom mohli jásat a radovat se po všechny své dny" (Žalm 90:14).
 Přijmout to, co nemůžeme změnit je těžký úkol, ale odměnou je vnitřní pokoj. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Matka, která dodávala odvahu svou statečností, je vzorem pro naše chování v církvi. Odvážné ženy, které povzbuzovaly své vězněné muže, ač byly nezřídka nucené k rozvodu. Vzor pro každodenní nesení břemene v dobách klidných!

(Komentář: 2 Mak 7,1.20-31)

Myšlenky na čtvrtek, 23. 11. 2023

 Radostní lidé nás pozvedají k životu. Bible říká: "… radost z Hospodina bude vaší silou" (Nehemjáš 8:10).
 Rozpustilost mládí přijde sama, moudrost však musíme získat. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Horlivost pro Hospodina, dnes těžko pochopitelná! Proto říkáme, že je málo „povolání“. Vycházela z dobrovolného rozhodnutí obětovat se a nešlo-li jinak, odejít z civilizace na poušť. A odtamtud zachraňovat…

(Komentář: 1 Mak 2,15-29)

Myšlenky na pátek, 24. 11. 2023

 Máme radost rádi, často ale zapomínáme, jak je mocná. Dává nám sílu odolat pokušení i schopnost vytrvat. Je to "suchý zip", který drží vztahy pohromadě. Dodává nám energii k lásce. Nepotřebujeme jen vzduch, jídlo a vodu, potřebujeme také radost. A ten, kdo ji přináší, je jako oáza v pusté zemi. Buď tedy dnes radostný!
 Růže se jedna s druhou nesrovnávají a jedna je krásnější, než druhá. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Radost a obnova národa začaly obnovou chrámu. Poučné i pro nás: zůstane jen to, co je napojené na Boha.

(Komentář: 1 Mak 4,36-37.52-59)

Myšlenky na sobotu, 25. 11. 2023

 "Mějme zájem jeden o druhého a povzbuzujme se k lásce a k dobrým skutkům." (Židům 10:24)
 Léta nic neznamenají. Důležité je, jak daleko jsme ke skutečné svobodě. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Král Antioch, který šířil násilí, umírá v zoufalství. Na konci církevního roku mohu vzpomenout na všechny pronásledovatele církve. Ne s pocitem msty a zadostiučinění, ale spíš s lítostí…

(Komentář: 1 Mak 6,1-13)

Myšlenky na neděli, 26. 11. 2023

 "V zásadě platí, že pokud nepatříte k žádné skupině a rozhodnete se k nějaké připojit, o polovinu tím snížíte riziko, že během následujícího půl roku zemřete." (Robert Putman)
 Není možné začít znovu, ale je možné jít dál. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Není to trochu nudné čtení, slyšet v evangeliu stejná slova o posloužení třikrát, resp. čtyřikrát? Dnešní moderní svět není zvyklý na opakování se. Ale poslední Kristovo veřejné vystoupení v Matoušově evangeliu je momentem slavnostním. Musí to pochopit každý, nikdo se nemůže vymlouvat. V Pánově otázce vůbec nezazní téma zbožnosti, modlitby, zachovávání předpisů... Ptá se pouze, jak jsi sloužil druhým! Snad by se dalo shrnout, že vztah k druhým lidem je řídícím faktorem pro vstup do Božího království. A opakem je lhostejnost, neochota, laxnost. Obraz posledního soudu nemusí být hrozbou, ale povzbuzením pro každého, kdo se snaží, i když se mu zdá, že to je málo. Pán se ptá i na nejdrobnější snahu a každá taková má velký význam.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 27. 11. 2023

 Jedním z charakteristických rysů prvotní církve bylo jejich věrné obecenství, protože věděli, že sounáležitost nevzniká sama od sebe. Denně se scházeli a společně jedli.
 Nad mořem žasneme o to víc, že je nedokážeme plně prozkoumat, pochopit, ani ovládnout. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Věrnost Zákonu se u těchto mladíků projevila v tělesné zdatnosti a duševní svěžesti. Recept i pro nás, pokud chceme udělat něco pro zdravý životní styl: je třeba si něco odříci a především – mít rád Boha!

(Komentář: Dan 1,1-6.8-20)

Myšlenky na úterý, 28. 11. 2023

 "Buďme pozorní jedni k druhým, abychom se rozněcovali v lásce a dobrých skutcích. Nezanedbávejme své společné shromažďování, jak mají někteří ve zvyku, nýbrž povzbuzujme se…" (Židům 10:24-25)
 Příroda si sice umí poradit sama, některé květiny by však bez nás nevykvetly. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 K překvapení učedníků nedává Ježíš pevný termín „kdy se to stane“. Poukazuje na znamení. Dokážu odolat svůdným řečem naší doby a jít jen za ním?

(Komentář: Lk 21,5-11)

Myšlenky na středu, 29. 11. 2023

 Příliš často se stává, že lidé, kteří nejvíce potřebují povzbuzení, ho dostanou nejméně. Každý, koho znáte, čelí denně riziku, že se ocitne na věčnosti. Každý potřebujeme svůj fanklub. Každý potřebujeme rámě, o které se jednou za čas můžeme opřít, modlitbu, která nás povznese před Boží tvář, někoho, kdo nás občas obejme. Každý potřebujeme slyšet hlas, který nám řekne: "Nevzdávej to."
 Dokážeme vynalézat stále dokonalejší technologie. A dokážeme nechat člověka žebrat na ulici. . ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Statečně se postavit před mocné a upozornit je na „znamení“ je i dnes úkolem církve. Najdeme odvahu i uvnitř církve k prorockému postoji?

(Komentář: Dan 5,1-6.13-14.16-17.23-28)

Myšlenky na čtvrtek, 30. 11. 2023

 "Kdo žije bezúhonně, bude žít v bezpečí, kdo však převrací své cesty, bude odhalen." (Přísloví 10:9)
 Celý život po něčem toužíme. Ale jaký by měl smysl, kdybychom všechno získali? . ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Ondřej a Petr byli rodní bratři. Dnes budu prosit za bratrské vztahy v církvi a děkovat, že srdečné vztahy napomáhají šíření evangelia. Ono se totiž nešíří „samo“, ale jen s mou pomocí.

(Komentář: Mt 4,18-22)