† † †




Sebrané myšlenky dne - prosinec 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na prosinec 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za osoby se zdravotním postižením - modleme se, aby lidé se zdravotním postižením byli v centru pozornosti celé společnosti a aby instituce podporovaly programy začleňování, umožňující jejich aktivní účast..

    Národní úmysl: Za lidi bez naděje - modleme se za všechny, kdo jsou zklamaní, unavení a bez naděje, aby pro ně bylo adventní a vánoční období časem nového světla.



Myšlenky na pátek, 1. 12. 2023

 Trpělivost je známkou zralosti. Když děti nedostanou hned to, co chtějí, vztekají se. Schopnost čekat, umění žít s vědomím, že radost přijde později patří ke zralosti.
 Pozor na silné proudy. Dokážou člověka strhnout i proti jeho vůli. . ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Novozákonní závěr tohoto úryvku ať mě naplní radostí. Vždyť mohu prožít celý den v přítomnosti toho, kterému byla dána moc, sláva a království!

(Komentář: Dan 7,2-14)

Myšlenky na sobotu, 2. 12. 2023

 "Trpělivý člověk oplývá rozumností, ten, kdo je ukvapený, dělá hlouposti" ... (Přísloví 14:29, B21).
 Hledejte Hospodina, když je možné ho najít, vzývejte ho, když je blízko!. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Na závěr církevního roku vzbudím předsevzetí být věrný tomuto Kristovu vybídnutí. Každý další den mohu spolu s jeho matkou plnit své povinnosti a děkovat, že o něm vím…

(Komentář: Lk 21,34-36)

Myšlenky na neděli, 3. 12. 2023

 Je těžké být trpělivý při čekání na vyslyšení modlitby. Nejhůř se totiž čeká, pokud ty spěcháš, ale Bůh nikoliv.
 Vzývejte Hospodina ať přestane bezbožník hřešit, zločinec ať (změní) své smýšlení; ať se obrátí k Hospodinu, a on se nad ním smiluje. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 V Markově evangeliu ukončuje Ježíš své veřejné vystoupení výzvou: „Bděte!“ V pěti závěrečných verších zazní třikrát. Pán z podobenství svěřil služebníkům příslušný úsek práce a moc či autoritu, aby své úkoly mohli plnit. Zvláštní důraz je položen na vrátného, u něj nejvíce záleží, aby na stráži neusnul. Mnohým z nás se vícekrát stalo, že jsme „usnuli na vavřínech“. Kristus těsně před svým zatčením burcuje, aby jeho následovníci nežili v naivním pocitu, že je všechno v klidu, že oni nenesou odpovědnost, že oni nemusejí nic... Ježíš nevolá po strachu, ale po připravenosti. Kola dějin se dala do pohybu a mohlo by se snadno stát, že pomyslný vůz událostí nám ujede.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 12. 2023

 Rozvíjej svůj smysl pro humor - pomůže ti být trpělivým.
 Náš Bůh mnoho odpouští, neboť nejsou Jeho myšlenky naše ani naše chování není podobné chování Božímu. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Mír mezi národy je závislý na přijetí nebo nepřijetí jeho slova. Takový mír je jeho darem. Letošní advent chci prožít s vědomím, že právě Jeho slovo má dopad na osud celé společnosti.

(Komentář: Iz 2,1-5)

Myšlenky na úterý, 5. 12. 2023

 Když se dokážeš situaci zasmát, dokážeš s ní žít. A pokud se naučíš smát vlastním problémům, nikdy ti nebudou scházet důvody ke smíchu!
 O kolik převyšují nebesa zemi, o to se liší Hospodinovo chování od našeho, Hospodinovo smýšlení od smýšlení našeho ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Popsaný soulad můžeme závidět. Ve světě, kde je člověk člověku spíš vlkem! Ano, tato harmonie je skutečným cílem, ke kterému i já mám přispět.

(Komentář: Iz 11,1-10)

Myšlenky na středu, 6. 12. 2023

 Buď štědrý. Ježíš řekl: "Dávejte, a bude vám dáno. Co dostaneš, neurčují druzí, a dokonce ani Bůh, ale ty sám! "Neboť jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám" . ... (Lukáš 6:38).
 V nečekaných událostech, které prožíváme, hledejte Boží přítomnost a snažte se změnit svou představu o Bohu, která je příliš podle lidských měřítek. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Obraz Hospodina jako hostitele a toho, který setře slzy. Nepokřivil jsem tento obraz svými falešnými představami? Dokážu se těšit z jeho příslibu a zprostředkovat tuto útěchu druhým?

(Komentář: Iz 25,6-10a)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 12. 2023

 Nikdy nejsi Bohu podobnější, než když dáváš, a nikdy jej v dávání nemůžeš překonat. Pravda je, že pokud jsi štědrý k jiným, nemáš důvod se obávat, že sám nebudeš mít dost.
 Snažte se pochopit jeden z paradoxů, jimiž se Bůh vyznačuje - je člověku blízký a má k němu důvěrný vztah, a současně všechno vrcholně přesahuje. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Chudí a ubozí budou mít tedy poslední slovo. Právě oni budou mít podíl na Jeho vítězství! Nebudu překvapen?

(Komentář: Iz 26,1-6)

Myšlenky na pátek, 8. 12. 2023

 V Božích očích není žádný člověk významnější než jiný. Ani jeden! Někteří získali větší přístup k věcem, které svět nabízí, dosáhli vyššího vzdělání nebo byli povoláni na odpovědnější místa. V Božích očích však není nikdo od přirozenosti lepší. U paty kříže jsme si všichni rovni. Všichni přistupujeme k Bohu jako hříšníci, kteří potřebují spasení. To znamená, že Bůh od tebe očekává, že bez ohledu na své postavení v životě budeš s každým jednat stejně uctivě.
 Bůh je nám blízko, tak blízko, že zkoumá život člověka v jeho smýšlení a v jeho vztazích ke světu i k Bohu a žádá ho, aby opustil všechno, co je nespravedlivé a bezbožné. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Mistrný a umělecký popis, s jakou urputností mění člověk Boží plán ke své škodě. Ale prostá dívka tento osud navždy změní!

(Komentář: Gn 3,9-15.20)

Myšlenky na sobotu, 9. 12. 2023

 Slávu vždy předchází pokora" (Přísloví 15:33). Pokora však neznamená být si vědom své nehodnosti. Naopak je to přijetí silných stránek, které ti Bůh dal, stejně jako omezení, která u tebe dopouští. Tvé silné stránky by tě neměly vést k pýše, stejně jako by tě neměla znepokojovat omezení, protože Bůh zaslíbil: "Stačí, když máš mou milost; vždyť právě v tvé slabosti se projeví má síla". ... (2. Korintským 12:9).
 Přesto, že je nám Hospodin tak nablízku, nelze si myslet, že se dají snadno poznat jeho úmysly a způsob jednání. Především si nelze myslet, že Boží jednání a Boží záměry můžeme porovnávat s úmysly a způsoby jednání člověka. ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 I dnes je Ježíšovi líto těch, kdo jsou „vysílení a skleslí“, kdo se v adventní době stresují, aniž by si uvědomili, čí narození se vlastně oslavuje. Tentokrát do tohoto prostředí posílá nás…

(Komentář: Mt 9,35 – 10,1.5-8)

Myšlenky na neděli, 10. 12. 2023

 Jenom tehdy, budeš-li jednat bezúhonně, budeš zakoušet Boží pokoj, protože budeš vědět, že jsi udělal, co je v jeho očích správné. Bezúhonnost však není jen poctivost či pravdomluvnost, znamená to také zajistit, aby vše, co říkáš, byla pravda. Jinými slovy, musíš ze svého slova udělat závazek. V žalmech je řečeno, že jedním z rysů člověka, který zůstává v Boží přítomnosti, je to, že "nemění, co odpřisáhl, byť i ke své škodě" . ... (Žalm 15:4).
 Naše cesty a naše smýšlení jsou jakoby obklopené cestami a úmysly Božími. Bůh ale všechno přesahuje a není tedy součástí lidských propočtů a prognóz. Jeho přesažnost však neznamená izolaci, protože obepíná svět a život člověka. Je to přesažnost mající podobu maximální péče, nejvyšší, a zároveň prozřetelné moudrosti. . ... (Upravené myšlenky V. Kodeta)
 Minulou neděli jsme četli Kristova závěrečná slova Krista v Markově evangeliu. Jejich tématem byla výzva: „Bděte!“ Dnes čteme první verše stejného evangelia. Nejen, že představují postavu Jana Křtitele jako divokého muže, ale především uvádějí vyprávění o Kristu vystoupením Jana jako skutečného proroka, který se nebojí tnout do témat, která se běžně neotvírala. Proč? Aby se lidé připravili, byli schopni slyšet a setkat se s mesiášem. Bohem slíbený zachránce přichází v moci Boží, plný Božího Ducha. A to i pro nás.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 12. 2023

 Můžeš odpočívat s vědomím, že ve všem, co se tě týká, má Bůh nakonec poslední slovo Žalm 138:8). Jakmile je vše řečeno a vykonáno, máš stanovený úděl. Když to víš, nemusíš se snažit manipulovat lidmi a okolnostmi ve svůj prospěch. Prostě jen procházej dveřmi, které ti Bůh otvírá, a smiř se s těmi, které zavírá. Nezapomínej, že on má neustále na srdci tvé nejlepší zájmy.
 Pozor na silné proudy. Dovedou člověka strhnout i proti jeho vůli. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Jásot přírody kontrastuje s naším vztahem k ní. Často ji ničíme, aniž bychom si uvědomili, že i ona je pramenem poznání Jeho slávy! A obrazem souladu, ze kterého můžeme mnoho vyčíst.

(Komentář: Iz 35,1-10)

Myšlenky na úterý, 12. 12. 2023

 Když vědomě hřešíš, tvé tělo se dostává do stresu. Bůh nás stvořil tak, abychom jej svým tělem oslavovali. To znamená, že když hřešíš, ovlivní to negativně tvé tělo. Jestli ti Bůh říká, abys nehřešil, není to proto, že by ti chtěl ukrást radost, ale naopak proto, aby sis ji zachoval.
 Náš pohled klouže po povrchu, přitom to hlavní se skrývá pod ním. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 I já jsem vyzván, abych vstal! Okolí mám beze strachu upozornit: Můj Bůh je šetrný k slabým, jako pastýř k březí ovečce!

(Komentář: Iz 40,1-11)

Myšlenky na středu, 13. 12. 2023

 Hřích tě okrádá o pokoj a kazí ti charakter. Tvé myšlenky totiž určují tvé činy, tvé činy určují tvé zvyky, tvé zvyky určují tvůj charakter a tvůj charakter určuje tvůj osud.
 Když se umíme dívat, jediný pohled nám může odlehčit tíhu dne. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Ti, kdo doufají v Hospodina, získávají i jeho vlastnosti: nabývají sil, jako orli dostávají křídla, neumdlí. Úkol i pro mě – vždyť jsem stvořený k Jeho obrazu.

(Komentář: Iz 40,25-31)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 12. 2023

 V životě není nic důležitějšího, než moct přistupovat k Bohu s důvěrou. Hřešíme-li však, pak tuto důvěru ztrácíme. "Milovaní, jestliže nás srdce neodsuzuje, máme k Bohu smělou důvěru a přijímáme od něj vše, oč prosíme, neboť dodržujeme jeho přikázání a děláme, co se mu líbí". ... (1. Janova 3:21-22, B21).
 Mít odvahu neznamená nemít strach. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Příslib právě pro dnešní dobu: neboj se, červíčku, neboj se, ustrašený „starý světadíle“. S vírou, že nás Hospodin drží za ruku, můžeš i ty kráčet sebevědomě!

(Komentář: Iz 41,13-20)

Myšlenky na pátek, 15. 12. 2023

 Až tě bude příště satan pokoušet ke hříchu, zastav se a spočítej si, jestli ti to stojí za to. Když budeš mít před očima konečný výsledek, budeš schopen pokaždé učinit správnou volbu.
 Pozastavit se nad krásou není nikdy ztráta času. Povinnosti budou zítra i pozítří, ale duha září jen chvíli. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Toho, kdo se drží Pánovy cesty, potká štěstí „jako mořské vlny“. Krásné přirovnání. S Pánem totiž nevstupuji na klidnou, stojatou vodu!

(Komentář: Iz 48,17-19)

Myšlenky na sobotu, 16. 12. 2023

 Bible nám říká, že máme odpouštět, aby i nám bylo odpuštěno a také víme, že neschopnost odpustit nám může ublížit na těle i na duši. Někdy se ale k odpuštění nedokážeme přimět a neustále s tím, kdo nám ublížil v mysli zápasíme, i když jedinou skutečnou mocí, kterou nad ním máme, je síla odpuštění. Tak mu pro své vlastní dobro odpusť a jdi dál!
 Mládí vyhlíží roky, které ho čekají, stáří počítá roky, které mu zbývají. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Ježíš svým učedníkům přibližuje osud proroka Eliáše. Nepoznaného, mnohými nepřijatého. Sám náš Pán, na kterého čekáme, je podobně odmítán…

(Komentář: Mt 17,10-13)

Myšlenky na neděli, 17. 12. 2023

 Jestli se ti nechce odpouštět, modli se: "Obrať mě, ať se vrátím zpět, vždyť ty jsi můj Bůh, Hospodine!" (Jeremjáš 31:18, B21). Jinými slovy: "Bože, učiň mě ochotným odpustit."
 Denně míjíme mnoho lidí bez povšimnutí; Hlavně, abychom neminuli všechny. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Text evangelia se znovu vrací k postavě Jana Křtitele. Tento prorok vystupuje jako svědek, který dosvědčuje Boží pohled na situaci. V tomto případě svědčí o Božím světle, které přichází na svět. Sám se označuje jako „hlas volající po narovnání cest“. Jako by člověk měl ve své moci srovnat cestu od Boha k nám či Boha v nás. Možná by bylo lepší představit si paprsek světla, kterému brání nějaké překážky, takže nemůže prozářit celý byt. Není těžké nadělat mnoho bariér, které Bohu znemožňují přímý přístup k našemu srdci! To by znamenalo, že my sami máme moc zkomplikovat Bohu přístup do našeho nitra. Ale také naopak máme moc „srovnat cesty“ tak, aby Bůh mohl vstoupit a zářit.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 12. 2023

 Anglický básník Alexander Pope řekl: "Mýlit se je lidské, odpouštět je božské," a je to pravda. Drobná provinění je možné odpustit rychle, odpustit ta velká ale vyžaduje Boží pomoc. A té se ti může dostat: "Neboť je to Bůh, který v nás působí, že chceme i činíme, co se mu líbí" ... (Filipským 2:13).
 I pláč se může stát požehnáním, když není projevem zoufalství. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Tím, že Josef vzal svou ženu v požehnaném stavu k sobě, riskoval z lásky k ní svou pověst a byl připraven vzdorovat řečem okolí. Náš Pán vstupuje do života i dnes mnohdy „neregulérně“. Kéž tím nejsem pohoršen.

(Komentář: Mt 1,18-24)

Myšlenky na úterý, 19. 12. 2023

 Možná chceš, aby ten, kdo se proti tobě provinil, trpěl. Pokud je ale tvým největším přáním činit radost Bohu, on ti dá milost odpustit. Když si uvědomíš, jaká požehnání pro tebe Bůh připravil, odmítneš setrvávat ve svém postoji.
 V každém z nás je touha, abychom byli přijati takoví, jací jsme. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Příchodem dítěte ukazuje Hospodin svou sílu a moc. Můžeme rozjímat, proč počet dětí ve „vyspělých společnostech“ klesá. Bůh se projevuje i dnes nejraději tam, kde jde lidské „já“ stranou.

(Komentář: Sd 13,2-7.24-25a)

Myšlenky na středu, 20. 12. 2023

 "Doufej v Hospodina, konej dobro, v zemi přebývej a zachovávej věrnost." ... (Žalm 37:3)?
 Jen dům, kde bydlí láska, se stává domovem. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Zastínění mocí Nejvyššího. Pokaždé, když On nás zastíní, pokaždé, když naše představy a plány jdou stranou, mohou se dít velké věci…

(Komentář: Lk 1,26-38)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 12. 2023

 Když máme problémy, máme někdy tendenci stáhnout se z běžného života a trávit veškerý čas tím, že se je snažíme vyřešit. Mluvíme o nich s každým, kdo je ochoten naslouchat. To vše je neproduktivní činnost, která nám brání v dělání toho, co bychom dělat měli, tedy v "konání dobra".
 Je třeba naučit se žít tak, aby naše štěstí nebránilo štěstí jiných. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Setkání a jásot nad dětmi, dosud nenarozenými. Radostné vítání klíčícího života. Máme právo slavit advent tam, kde je těhotenství bráno jako přítěž?

(Komentář: Lk 1,39-45)

Myšlenky na pátek, 22. 12. 2023

 Pokud chceš zažívat ovoce Boží věrnosti, musíš dělat dvě věci: doufat v Hospodina a konat dobro. Když máme problémy, zdá se nepřirozené zaměřit se na pomoc druhým. Tak to ale není. Ve skutečnosti je to velmi mocná zbraň, která tě odvádí od zaměření na sebe a svůj problém. Navíc tak zaséváš dobré semeno, které v důsledku přinese dobré ovoce i tobě.
 I silný strom někdy potřebuje oporu. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Mariina služba u Alžběty předznamenává přípravu Jana Křtitele na příchod Ježíše mezi lid. Zatímco mocní jsou sesazeni z trůnů, na které se usadili, když předtím vystrnadili Boha, který jim překážel. Skutečná „preevangelizace“.

(Komentář: Lk 1,46-56)

Myšlenky na sobotu, 23. 12. 2023

 Upadnout do sebelítosti, rozčilovat se a vést negativní řeči brání Bohu, aby ti mohl pomoct. Na druhou stranu důvěřovat mu a setrvávat v konání dobra pro druhé mu dává svobodu, aby mohl pracovat ve tvůj prospěch.
 Nečekáme jen na Vánoce, ale zejména na příchod Světla. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Zachariáš opět získal řeč, jakmile dal jméno svému dítěti. Když nevěříme v Boží zaslíbení, můžeme mluvit v církvi sebevíc, ale druzí nám nerozumí.

(Komentář: Lk 1,57-66)

Myšlenky na neděli, 24. 12. 2023

 Možná víš, že není dobré si dělat starosti, a přesto si je děláš. Musíš si uvědomit, že Boží zaslíbení se nenaplní, dokud nebudeme skutečně poslouchat jeho Slovo. Pouhá znalost Písma ale naše problémy nevyřeší, musíme jednat a být poslušní bez ohledu na to, jak se cítíme.
 Ten nejlepší dárek nemusí stát jmění. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Jestliže na dnešní neděli připadá zároveň Štědrý večer, zkusme se zastavit nad tímto zvláštním časem. V Izraeli začínal den již setměním. Proto si církev uchovává zvyk slavit již předvečer svátku (mluvíme o bdění neboli vigilii). Tento večer má řadu křesťanských symbolů: večeře jako slavnost rodiny, která se schází k oslavě příchodu mesiáše. Stromek jako symbol stromu života, dárky připomínající největší dar, kterým je narození mesiáše. Postavený betlém jako ztvárněný příběh celé události. Kristus přinesl pokoj, proto si o Vánocích přejeme navzájem pokoj. V mnoha rodinách si navzájem žehnají, protože Ježíš přinesl Boží milost všem lidem. Tato neděle může být výzvou k prožití Štědrého dne novým způsobem, naplněná pokojem, modlitbou, společenstvím rodiny.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 12. 2023

 Možná nemáš chuť dodržet závazek nebo pomáhat druhým, když to ale uděláš, Bůh bude jednat ve tvůj prospěch. Jedním z klíčů k překonání strachu a obav je dělat to, co ti Bůh řekl, bez ohledu na to, jak se cítíš.
 V životě není tolik důležité, co děláme, ale to, kým jsme. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Bůh se sděluje člověku tím nejsrozumitelnějším způsobem. Slovo na sebe bere naši přirozenost. Mnozí jej ani dnes nepřijímají – zdá se jim to příliš lidské…

(Komentář: Jan 1,1-18)

Myšlenky na úterý, 26. 12. 2023

 Udržet si pozitivní postoj není vždy jednoduché, vyžaduje to duševní disciplínu. Přitom tento tvůj postoj neovlivňuje pouze kvalitu tvého života, ale také jeho délku. I lékařská věda prokázala, že lidé se silnou vírou, kterým byla diagnostikována nevyléčitelná nemoc, často přežijí déle, než lékaři předpokládali.
 Pro mnoho lidí je nejtěžší jen tak být, nic nedělat a vnímat své nitro a okolí. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Nenávist, kterou Kristus předpověděl. V současnosti vrcholí v počtu pronásledovaných pro víru. I toto je potvrzení jeho slov!

(Komentář: Mt 10,17-22)

Myšlenky na středu, 27. 12. 2023

 Jestli chceš do vztahu pozitivně přispívat, je velmi důležité, abys přejímal odpovědnost za sebe, své myšlenky a své činy. Někdy však zacházíme příliš daleko a přebíráme nezdravou odpovědnost za jiné, což následně používáme jako výmluvu, proč neneseme odpovědnost za sebe a své vlastní okolnosti.
 Chyby patří k životu. Zvláště výraznou společnou charakteristikou úspěšných lidí je, že přiznávají své chyby a přijímají jejich důsledky, místo aby obviňovali ostatní.
 Rychlost druhého učedníka je dnes pro nás poučná. Vztahy v církvi je potřeba doplňovat ohleduplností. Společná, synodální cesta je pro rychlejší i pomalejší.

(Komentář: Jan 20,2-8)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 12. 2023

 Pravdou je, že devadesát pět procent toho, co dnes slyšíme a vidíme ve zprávách, je negativní. Vzhledem k tomu, že nemůžeš strčit hlavu do písku, musíš svou mysl chránit před gravitační přitažlivostí těchto negativních vlivů. To vyžaduje neustále "zastavovat špatné myšlenky. "… tedy bořit lidské výmysly a všecko, co se v pýše pozvedá proti poznání Boha. Podmaň si špatné myšlenky dříve, než si ony podmaní tebe!
 Síla života je větší, než těžké okolnosti, když na něj člověk není sám. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Chlapci z betléma nemohli ještě ani mluvit, a přesto vydali svědectví o Kristu. Chci se vyvarovat zbytečných slov a svědčit spíše svým životem.

(Komentář: Mt 2,13-18)

Myšlenky na pátek, 29. 12. 2023

 Aby sis udržel pozitivní postoj, stále aktivuj správné myšlenky. "Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu. Čemu jste se u mne naučili, co jste přijali a uslyšeli i spatřili, to čiňte. A Bůh pokoje bude s vámi" . ... (Filipským 4:8-9).
 Láska a odvaha jdou ruku v ruce. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Kéž se můj vztah k Bohu promítne do mého vztahu k lidem v okolí. V tom mohou být letošní svátky inspirací pro dny všední.

(Komentář: 1 Jan 2,3-11)

Myšlenky na sobotu, 30. 12. 2023

 Vědomí, že Bůh má tvůj život pod kontrolou a že řídí tvé kroky, ti umožní udržet si pozitivní postoj, I když například čelíš dlouhým kolonám, špatnému počasí, složitým vztahům, nemocem, zkouškám a protivenství - udržuj si pozitivní postoj.
 Svítání je vždy příslibem nové naděje. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Tento vzkaz otcům, mládeži, dětem… shrnuje vše, co jsme v uplynulém roce mohli zakusit. V roce následujícím chci tyto vztahy víc rozvíjet!

(Komentář: 1 Jan 2,12-17)

Myšlenky na neděli, 31. 12. 2023

 Není to tak, že by tě Bůh nemiloval, pokud zhřešíš. Hřích je ale nevítaným hostem, který způsobuje, že se cítíš špatně, a okrádá tě o důvěru vůči Bohu. Jestli jsi zhřešil, čiň pokání, přijmi Boží odpuštění a znovu povstaň silnější a moudřejší.
 Jiného zachránce, než Ježíše Krista nečekejme. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Maria přichází do chrámu jako zbožná židovka. Nabízí Bohu prvorozeného syna: „Bůh mi dal syna a já dávám svého syna Bohu.“ Darovat své milované dítě může člověk jen tehdy, když Bohu skutečně důvěřuje. Maria uvěřila, že Bůh je milující dárce života, který neubližuje.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 31. 12. 2023

 Navzdory svým nejlepším záměrům stále hřešíme. V důsledku toho se potom cítíme špatně a pochybujeme o sobě. Satan pak naše pocity viny a odsouzení používá, aby nás přiměl pochybovat o Boží lásce k nám. Jestliže tě ale Bůh natolik miloval, že poslal svého Syna, aby zemřel místo tebe, když jsi ještě byl hříšníkem se vším všudy, můžeš si být jistý, že když jsi jeho vykoupené dítě, nezmění na tebe názor, bez ohledu na to, že ještě zápasíš.
 Žijeme ve zmateném světě; řešením však není schovávat se, nýbrž naučit se žít pro to, co je podstatné. ... (Malá poselství V. Kodeta)
 Pastýři zvěstují a vyprávějí. Předsevzetí do nového roku: ani já si nechci nechávat radostnou zvěst jen pro sebe!

(Komentář: Lk 2,16-21)