† † †




Sebrané myšlenky dne - říjen 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na říjen 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za církev na synodě - modleme se, aby církev na všech úrovních přetvořila svůj životní styl nasloucháním a rozhovorem a nechala se vést Duchem Svatým na periferie světa.

    Národní úmysl: Za řeholníky a řeholnice - modleme se za ty, kdo se zcela zasvětili Bohu, aby žili ve svých komunitách v pokoji a vzájemné lásce.



Myšlenky na neděli, 1. 10. 2023

 Poté, co řekneš Bohu ano, připrav se na útok. Satan útočí na to, čeho se bojí, a on se bojí Božího plánu pro tvůj život. Chápeš to?
 Jediné bezpečné místo je pro tebe uprostřed Boží vůle.
 Kristus měl vymezený čas na svoji misi. Přichází dny jeho zatčení a odsouzení. Dá se ještě něco udělat proto, aby pochopili ti, kteří se jeho učení nejvíce brání? Pán tedy mluví už velmi ostře na jejich adresu. V naší situaci je otázkou, nakolik se můžeme podobat učitelům Zákona my a podobně jako oni sice souhlasit s hodnotami křesťanství či evangelia, ale nijak to ve vlastním praktickém životě nerealizovat. I my máme možná právě nyní čas, kdy je ještě možné věci změnit. Ale ten nepotrvá navždy. Může nám např. pomoci připustit si, že dnes v kněžských seminářích zcela chybí noví kandidáti a za několik let zákonitě nastane situace, kdy farnosti již kněze nebudou mít. Nepromarněme tedy čas, kdy je možné odpovědět Pánu své „ano“, ale zároveň i „vyjít na vinici“.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 2. 10. 2023

 Než Ježíš započal svou službu, satan mu nabídl království světa. Stejnou nabídku dá i tobě.
 Když byl Pavel povolán do služby, byl mu dán "do těla osten, posel satanův, který ho srážel, aby se nepovyšoval" (viz 2. Korintským 12:7)
 Příslib, který mi může dodat odvahu, když váhám, zda udělat něco dobrého, i když sám „na to nemám“. Nejsem sám!

(Komentář: Ex 23,20-23a)

Myšlenky na úterý, 3. 10. 2023

 Sotva jste byli osvíceni, už jste museli podstoupit mnohý zápas s utrpením…" (Židům 10:32)
 Když Noe stavěl archu, dokázal vydržet sto let posměchu, jakmile ale bylo dílo hotovo, skončil opilý a zneuctěný. A Pavel napsal: "… bylo to napsáno k napomenutí nám… A proto ten, kdo si myslí, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl" (1. Korintským 10:11-12).
 Nesvolávat oheň, nehubit! To není náš úkol ani dnes. Však už tenkrát Pán horlivce přísně pokáral.

(Komentář: Lk 9,51-56)

Myšlenky na středu, 4. 10. 2023

 Zhřeší-li kdo, má u Otce přímluvce, Ježíše Krista spravedlivého" (1. Janova 2:1).
 Ve starozákonním svatostánku byla na slitovnici vylita krev beránka a schrána úmluvy, která obsahovala porušený zákon - záznam o naší vině - byla umístěna pod ni. Takže Bůh mohl vidět porušený zákon pouze skrze krev. A dnes je to stejné! Pokud se divíš, proč tě Bůh stále miluje, přijímá tě a žehná ti, je to proto, že Ježíš je tvůj advokát!
 Výzva k ponechání mrtvých mrtvým se nevztahuje na „poslední rozloučení“, ale spíš k tomu mít odvahu opustit přežilou formu křesťanství a zříci se toho, co není nosné.

(Komentář: Lk 9,57-62)

Myšlenky na čtvrtek, 5. 10. 2023

 Když tvé myšlenky připomínají žumpu a tvé skutky jsou všechno jiné než křesťanské, připomeň si, že náš Pán, Ježíš Kristus je stále živ a přimlouvá se i za tebe
 Lidé, věřící "bez omezení", odmítají přijímat věci takové, jaké jsou, protože je vidí takové, jaké mohou být. Místo toho, aby řekli: "To nejde," povstanou ve víře a řeknou: "Všechno je možné tomu, kdo věří" (Marek 9:23).
 Pokoj, který šířím kolem sebe, se v případě nepřijetí druhými neztratí. Vrátí se stejným způsobem ke mně, do mého nitra.

(Komentář: Lk 10,1-12)

Myšlenky na pátek, 6. 10. 2023

 Když tě Boží zákon prohlásí za vinného, Ježíš zasáhne a řekne: "Otče, tento člověk je pod mou ochranou; důvěřuje v mou prolitou krev a byla na něho přenesena moje spravedlnost."
 Lidé, věřící "bez omezení", mají chyby a selhávají jako všichni ostatní. Rozdíl je v tom, že ve víře jdou až k okraji útesu s vědomím, že až tam dojdou, nastane jedna ze dvou možností: Buď jim Bůh položí pod nohy pevnou skálu, nebo je naučí létat. Jinými slovy, napojují se na neomezený zdroj Boží moci.
 Na některé lidi možná shlížím svrchu: ale kdyby se jim dostalo tolik milostí jako mně (mší svatých, promluv, svátostí), nebyli by dokonalejší, nebyli by přede mnou?

(Komentář: Lk 10,13-16)

Myšlenky na sobotu, 7. 10. 2023

 Jsem to, co Bůh říká, že jsem, mám to, co Bůh říká, že mám, a mohu udělat to, co Bůh říká, že mohu
 Všimni si, že lidé věřící "bez omezení" začali jako slabí, stali se ale silnými díky své víře. Měli víru, která nebere ohled na protivenství, překážky, ani odpor.
 Radostný návrat dvaasedmdesáti učedníků budí obdiv a trochu závisti. Není naše působení občas bez radosti proto, že se bojíme jít na dřeň evangelia?

(Komentář: Lk 10,17-24)

Myšlenky na neděli, 8. 10. 2023

 Bible říká: "Přistupme tedy směle k trůnu milosti, abychom došli milosrdenství a nalezli milost a pomoc v pravý čas" (Židům 4:16). Ježíš je tvým advokátem, a díky tomu dnes můžeš s důvěrou přijít k Bohu.
 "Všechno je možné tomu, kdo věří." (Marek 9:23)
 V evangeliu této neděle mluví Ježíš nikoli k farizeům, ale k velekněžím a starším lidu. To byla politická elita. Ti byli „správci vinice“ a ovlivňovali směřování celého Izraele. Víme, že se velmi báli Římanů a také změn v prožívání víry, kultu, chápání přikázání... Ježíšovi nevěřili. Podobenství o vinici je provokací, protože se zde Kristus nepřímo označuje za syna krále, a tedy za Syna Božího. Tito představitelé stáli před možností připustit, že Kristus je Syn Boží, a to by znamenalo, že se všechno dosavadní prožívání víry zásadně mění. Jinak zbývá jen druhá varianta, Ježíše umlčet a zbavit se ho. Tyto vyhrocené scény z evangelií mohou být výzvou i pro nás. Co všechno ovlivňuje naše rozhodování? Nakolik v nich hlavní roli hraj strach, nedůvěra v Boží řešení? Dovolujeme Bohu mluvit do našich rozhodnutí? I v našich životech jsou chvíle rozhodnutí se pro Krista a bylo by velkou chybou je promeškat.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 9. 10. 2023

 Bůh nabízí své služby zdarma. "… bez peněz a bez placení…" (Izajáš 55:1).
 Když přijdou zkoušky, největší chyby často děláme na začátku, protože se cítíme zaskočeni. Překvapení je jednou z oblíbených ďáblových zbraní.
 Jonášova tvrdohlavost a odpor k Božímu záměru nikam nevedou. Svou modlitbou ve skrytosti „velké ryby“ se však Jonáš otevírá znovu a víc Boží milosti.

(Komentář: Jon 1,1 – 2,1.11)

Myšlenky na úterý, 10. 10. 2023

 Když nepřítel zaútočí, nepropadej panice, ale žij podle Písma. Bůh je přítomen, je si plně vědom tvé situace a má řešení. Jen buď citlivý a odpověz na hlas jeho Ducha v sobě (Jan 16:13).
 Někdy to, co vypadá jako krize, jsou jen nahromaděné informace. Prospěje ti, když si uděláš čas na analýzu.
 Tentokrát se Jonáš poučil a jde, kam má. Obyvatelé pohanského Ninive se obracejí. V naději na Hospodinovo milosrdenství je povzbuzuje sám král. Jonáš, pověřený zvěstováním naděje, možná sám Božímu milosrdenství tolik nevěří. Podobnost s naším zvěstováním?

(Komentář: Jon 3,1-10)

Myšlenky na středu, 11. 10. 2023

 Když nepřítel zaútočí, pamatuj si, že čas je na tvé straně. Trpělivost je zbraň, která vynese na povrch pravdu a motivy.
 "Pro nerozvážné vedení padá lid, kdežto v množství rádců je záchrana" (Přísloví 11:14).
 Jonášův dialog s Hospodinem může být inspirací pro nás, kdykoli vidíme nenávratně poničené životní prostředí – často naší vinou. Ano, máme větší cenu…

(Komentář: Jon 4,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 12. 10. 2023

 Nevědomost je tvým nepřítelem, zatímco poučení je tvůj přítel. Někde je někdo, kdo ví něco, co potřebuješ vědět. Něco, co ti může pomoct přežít bolestivou životní kapitolu a díky čemuž můžeš dokonce uspět. Sáhni po tom.
 Když na tebe útočí zlo, očekávej, že Bůh zasáhne. "I budou se bát Hospodinova jména na západě a jeho slávy na východu slunce, neboť se přivalí jako dravá řeka, kterou Hospodinův vítr žene vpřed" (Izajáš 59:19).
 Po Ježíšově povzbuzení si však musím uvědomit rozdíl mezi modlitbou nevyplněnou a nevyslyšenou. Často totiž Pán ve své velkorysosti dává věci jiné a někdy i na jiná místa.

(Komentář: Lk 11,5-13)

Myšlenky na pátek, 13. 10. 2023

 Protivenství je často reakcí nepřítele na tvůj pokrok. Raduj se, oči tvého nebeského Otce se dnes upírají na tebe. On má z tebe radost a vším tě vítězně provede.
 V boji se Ssatanem použij všechny zbraně, které ti dala tvoje víra. Bible říká: "Zbraně našeho boje nejsou světské, nýbrž mají od Boha sílu bořit hradby" (2. Korintským 10:4).
 Ano, prázdné nitro mám poskytnout Ježíšovi, aby jej vyplnil. Pokud ne, uhnízdí se tam všelicos… To platí zvláště dnes, v době zahlcení komunikačními technologiemi, často přinášejícími do srdce odpad.sobota 14. 10.

(Komentář: Lk 11,15-26)

Myšlenky na sobotu, 14. 10. 2023

 Protivenství je často nepřítelovým pokusem okrást tě v životě o další období Božího požehnání. Pokud dnes zažíváš útoky, vstaň a bojuj. Budeš v pokušení se vzdát nebo se stát nesmělým a pasivním. To nesmíš dopustit. Zraněné zvíře jen vybízí k dalšímu útoku. Satan miluje nesmělé, bojácné typy, zatímco skutečných bojovníků se bojí. Buď tedy smělý a domáhej se zaslíbení: "Vzepřete se ďáblu a uteče od vás…" (Jakub 4:7).
 Modlitba je zbraň, tak ji denně používej. A spoj se v modlitbě s ostatními. Jeden člověk sám o sobě nemůže znásobit víru, víra roste, když se spolu spojí dva lidé (Matouš 18:19).
 Pokaždé, když slyšíme Boží slovo a zachováváme ho, jsme zvláštním způsobem spojeni příbuzenstvím se samotnou Marií, matkou Ježíšovou.

(Komentář: Lk 11,27-28)

Myšlenky na neděli, 15. 10. 2023

 Když na tebe zlo zaútočí, zjisti, co o tvé situaci říká Boží slovo, a pak ho použij jako meč k setnutí nepřítelovy hlavy.
 Nezapomeň, že i Písmo je zbraň, proto ho používej: "Přijměte … meč Ducha, jímž je slovo Boží'" (Efezským 6:17).
 Další z podobenství na konci Matoušova evangelia vykreslují závažnost situace. Bůh zve k sobě do své blízkosti především svůj vyvolený národ. Jenže ten jeho pozváním pohrdl. A tak se dostává pozvání také k ostatním lidem bez rozdílu bohatství, osobních dějin, národnosti... Všimněme si vztahu: Bůh, který zve, a reakce pozvaného člověka. Reakcí může být odmítnutí kvůli množství aktuálních starostí, protože máme o věci jinou představu, protože nechceme opustit své bydlo, anebo pohrdání nabídkou... Chudý člověk nemá nic, co by mu zastínilo nabídku. A přeci. I žebrák má svá úskalí. Zmíněný chuďas, který nemá svatební šaty, není kritizován za to, že je chudý. Šat vyjadřuje stav připravenosti, stav srdce. Nečisté, prázdné, marné nebo jen pouze zvědavé srdce tváří v tvář Pánu Pánů nemůže obstát. Pro Boží království se člověk musí plně rozhodnout!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 16. 10. 2023

 Zkus se dívat na každou, zlou situaci, jako na celek. První pohled většinou klame. Dívej se za daný okamžik a zkoumej, jestli se v tobě nerodí něco dobrého. Po protivenství přichází požehnání a přízeň, takže znovu zaměř pozornost na celek. Pavel, který trpěl neúprosnými útoky, řekl: "Toto krátké a lehké soužení působí přenesmírnou váhu věčné slávy…" (2. Korintským 4:17).
 Satan na tebe může zaútočit kdykoli a kdekoli. Pokud ho chceš porazit, střež svou mysl. Dokud budeš vítězit ve své mysli, nikdy nebudeš poražen.
 Pavel představuje nejprve sebe a své poslání a Ježíše. Obrací se nejen na křesťanskou obec v Římě. I my bychom měli umět s podobnou pokorou a přesvědčivostí přiblížit Krista!

(Komentář: Řím 1,1-7)

Myšlenky na úterý, 17. 10. 2023

 V mysli se rodí vše, co děláš. Satan to ví, proto se bude snažit tvé myšlenky rozptýlit tak, aby ses nedokázal soustředit na to, co je důležité. Nedovol mu to.
 Miluj lidi, ale důvěřuj Bohu. Žij podle verše z Písma: "Lépe utíkat se k Hospodinu, než doufat v člověka" (Žalm 118:8).
 Odmítnutí pravého Boha má za následek tvorbu zotročujících bůžků i dnes. Nám však chybí odvaha pojmenovat jako „bláznovství“ mnohé z toho, mezi čím musíme žít.

(Komentář: Řím 1,16-25)

Myšlenky na středu, 18. 10. 2023

 Když tě chce ďábel zranit, často k tomu použije člověka. Každý, kdo se pokouší zmařit Boží vůli ve tvém životě, je tvým "nepřítelem". Proto potřebuješ takové lidi rozpoznat a vyhýbat se jim.
 Život se skládá z řady bitev, což znamená, že může být také řadou vítězství.
 Jediný Lukáš, „milý lékař“, je v těžké chvíli s Pavlem. Ať je nám vzorem stálosti a spolupráce v církvi. Jeho evangeliu vděčíme mj. za vyobrazení Mariiny osobnosti a za zprávu o Ježíšově dětství.

(Komentář: 2 Tim 4,9-17b)

Myšlenky na čtvrtek, 19. 10. 2023

 Bůh nám nikdy nepřikázal důvěřovat lidem. Přikázal nám, že lidi máme milovat, ale důvěřovat máme jemu. Musíš chápat ten rozdíl, protože na něm závisí tvé vítězství v boji se Satanem.
 Tvé sny a cíle stojí za jakýkoli boj, jakoukoli cenu a jakkoli dlouhé čekání. To, co porazí satana, je tvá víra.
 Ospravedlnění, plynoucí z víry v jediného Boha, je i dnes aktuální si uvědomit: Jeho velkorysost, která zahrnuje všechny, kdo uctívají ne snad „mou představu Boha“, mě má naplnit radostí z Jeho velikosti.

(Komentář: Řím 3,21-30a)

Myšlenky na pátek, 20. 10. 2023

 Sáhni do svého nitra a čerpej z Boží síly. Jdi vpřed. Bůh ti touží ukázat, co pro tebe může udělat. "Vždyť Bůh řekl: ‚Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu.' Proto smíme říkat s důvěrou: ‚Pán při mně stojí, nebudu se bát.
 Bůh řekl: ‚Nikdy tě neopustím a nikdy se tě nezřeknu.' Proto smíme říkat s důvěrou: ‚Pán při mně stojí, nebudu se bát. Co mi může udělat člověk?'" (Židům 13:5-6). Chápeš to?
 Nikoli naše zásluhy, ale víra v Jeho dobrotu a vědomí závislosti na Bohu je to, co mu dělá radost. Mé skutky zbožnosti i modlitby ať jsou odteď prodchnuté tímto vědomím!

(Komentář: Řím 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 21. 10. 2023

 Lidé věřící "bez omezení" "… svou vírou dobývali království, uskutečňovali Boží spravedlnost, dosáhli toho, co jim bylo zaslíbeno; zavírali tlamy lvům, krotili plameny ohně, unikali ostří meče, v slabosti nabývali síly, vedli si hrdinsky v boji…" (Židům 11:33-34).
 Tvým životním cílem by mělo být ovoce, které po tobě "zůstane". Věci jako peníze a vliv ti mohou pomoct, pokud je správně používáš, nikdy ale nesmějí být tvým cílem nebo touhou tvého srdce.
 Abrahám, otec víry, který se odhodlal dát Pánu to nejcennější, ať je i mým průvodcem v situacích, kdy nemohu pochopit Boží vůli… Tak budu i já Abrahámovým dítětem.

(Komentář: Řím 4,13.16-18)

Myšlenky na neděli, 22. 10. 2023

 Když vyslovíš Boží slovo, věříš mu a jednáš podle něj, je v něm moc.
 Odstraň vše, co tě rozptyluje. To není snadné, protože většina lidí dostává stovky e-mailů, SMS a tweetů denně. Musíš to ale udělat. Jak? Tak, že budeš ukázněný v dodržování svých priorit. Nedělej nejprve to, co je snadné, nebo naopak těžké či naléhavé. Nejprve dělej to, co je pro tebe prioritou.
 Pán Ježíš krátce před svým zatčením vstupuje do řady ostrých a vyhrocených diskusí. Pokoušel se na provokativní otázky, které již měly účelově posloužit k zatčení a odsouzení, odpovídat tak, aby tazatelům otevřel oči. Ne jinak je tomu i v dnešním textu. Výpad týkající se placení daní a vztahu podrobených Izraelitů k Římu otáčí tak, že „svaté“ či „příkladné“ představitele židovství usvědčuje z pokrytectví. Proto si nechá ukázat peníz od nich, neukazuje ho sám, protože nosit obraz nějakého člověka bylo porušením přikázání. A Pán Tóru neporušoval. Tito však ano. A jestliže tito lidé nedodržují Zákon, proč Kristu vyčítají detaily a drobnosti? Možná bychom i sebe samé mohli přistihnout, jak kritizujeme jiné, ale sami sobě v mnoha věcech měříme jiným metrem. Bůh nepřišel vyčítat, ale zachránit svět milosrdenstvím. To je nejen dar, ale také poslání pro všechny, kdo Krista přijali.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 23. 10. 2023

 Požádej dnes Boha, aby ti pomohl povznést se nad tvé obavy a učinil z tebe člověka s vírou "bez omezení".
 Jeden příběh vypráví o starém skotském stavebním mistrovi, který tvrdě pracoval a totéž očekával od svých dělníků. Jednoho dne mu jeden z nich řekl: "Jocku, ty nevíš, že Řím nepostavili za jediný den?" Jock mu s úsměvem odpověděl: "Jo, ale na té stavbě jsem nebyl mistrem já."
 Není naše civilizace postavená na spekulaci s majetkem? Chamtivost a shromažďování jsou i dnes nebezpečné pro vztah k Bohu i k lidem.

(Komentář: Lk 12,13-21)

Myšlenky na úterý, 24. 10. 2023

 Ježíš se často stahoval od činností a modlil se (viz Lukáš 5:16). Aby poznal potřeby lidí, trávil s nimi čas. Aby jejich potřeby naplnil, trávil čas s Bohem v modlitbě. Díky tomu byl vždy na správném místě, ve správný čas, se správnými lidmi a dělal správné věci.
 Pokud jsi od přírody odtažitý, pak se snaž chodit častěji mezi lidi. Jestli jsi však stále "v poklusu", pak se čas od času stáhni, aby ses mohl osvěžit a znovu soustředit, abys naplnil to, k čemu tě Bůh povolal.
 Dovedu pochopit Boha, který „obchází a slouží“? Asi bych měl své představy o něm zkorigovat. Moje služba se tím také promění.

(Komentář: Lk 12,35-38)

Myšlenky na středu, 25. 10. 2023

 Abys mohl naplnit Boží plán pro svůj život, musíš si určit jasné priority a každý den podle nich žít a nedopustit, aby o tvém programu a tvých prioritách rozhodovali druzí.
 Mysli na to, že si tě Bůh vybral a ustanovil pro určitou oblast služby.Proto přemýšlej o tom, co tě nejvíce baví, co děláš nejlépe, co přináší nejvíce ovoce. To jsou tvé základní dary a to jsou tvé priority.
 Když si uvědomím, co vše od Pána mám, musí mě to povzbudit ke službě. Rozhodně ne kvůli strachu z ran holí, ale právě kvůli tomu, co vše mi dává!

(Komentář: Lk 12,39-48)

Myšlenky na čtvrtek, 26. 10. 2023

 Používej pravidlo 80/20. Věnuj osmdesát procent svého úsilí dvaceti procentům svých nejefektivnějších činností - věnuj nejvíce pozornosti tomu, co přináší nejvíce ovoce. Protože to jsou tvoje priority.
 Pokud neustále bojuješ a zažíváš porážky, požádej Boha, aby ti ukázal, kde máš problémové místo. Čerpej z jeho milosti a vypořádej se s tím.
 Oheň, rozdělení. Různost a neporozumění mezi lidmi – ovšem právě jen kvůli postojům k Ježíšovi – jsou zde jím samým ospravedlněné. K Ježíšovu následování nepatří „klídek a pohoda“ za každou cenu.

(Komentář: Lk 12,49-53)

Myšlenky na pátek, 27. 10. 2023

 Ježíš řekl: "… já jsem vyvolil vás a ustanovil jsem vás, abyste šli a nesli ovoce a vaše ovoce aby zůstalo…" (Jan 15:16).
 Nikdy se nevzdávej. Ježíš řekl: "Kdo položí ruku na pluh a ohlíží se zpět, není způsobilý pro království Boží" (Lukáš 9:62).
 Ježíšova výtka: „Jak to, že nedovedete posoudit tuto dobu?“ bude určena i mně, pokud ustrnu v zakonzervovaném pojetí víry. Náš Pán i zde nabádá k pochopení procesu dějinnosti, k důležitosti inkulturace evangelia.

(Komentář: Lk 12,54-59)

Myšlenky na sobotu, 28. 10. 2023

 Buď silný. "… ten, který je ve vás, je větší než ten, který je ve světě" (1. Janova 4:4)
 Bůh ti dal dvě věci, které vždy fungují: tvá ústa a svou moudrost. Když nastanou nečekané okolnosti, Duch svatý v tobě povstane a promluví skrze tebe. Takže se na něj začni spoléhat.
 Náš Pán si volí svých Dvanáct po noci, kterou strávil v modlitbě. Dokážu s Ježíšem chvilku bdít a modlit se za církev v mé vlasti?

(Komentář: Lk 6,12-19)

Myšlenky na neděli, 29. 10. 2023

 Důvěřuj Bohu, že každé zlo zastaví. Bůh má vše pod kontrolou. On je větší než cokoli, s čím se potýkáš, a právě v tuto chvíli na tebe myslí. Vidí tvé slzy, obavy a bolesti a bude jednat ve tvůj prospěch.
 Naplň si mysl Písmem. David řekl: "Kdyby mi tvůj Zákon nebyl potěšením, dávno bych v svém pokoření zhynul" (Žalm 119:92).
 Dnešní první čtení ukazuje, že Tóra, tedy Zákon, je stále aktuální, ač je text v mnohém poplatný myšlení a způsobu života lidí žijících před třemi tisíci lety. Bůh stále burcuje věřící, aby neztratili milosrdné srdce a nebyli bezcitní k nouzi druhého. A proto si může Kristus dovolit říci známé shrnutí Tóry, jak zaznělo v evangeliu. I dnes můžeme zaznamenat diskusi kolem pečlivého zachovávání tradic, liturgických předpisů apod. A také zde platí, že bez znalosti smyslu a porozumění obsahu těchto nařízení je jejich zachovávání prázdné a jalové. Ježíš ve své odpovědi poukázal na smysl příkazů. Také chrám má smysl. Bez slavení, bez komunity scházejících se křesťanů se jeho smysl ztrácí a stává se mrtvým symbolem...

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 30. 10. 2023

 Tvá mysl je jako půda, vyroste z ní semínko, které zasadíš, ať je dobré, nebo špatné. Když zaséváš slova pronesená Bohem, zaséváš do svého ducha energii, život a naději. Boží slovo je jako očkování, které zbavuje satana moci nakazit tě strachem a nevírou.
 Oslov ostatní, zkus to. Nebo se za ně alespoň modli. Jelikož v Božím království jsi ty řešením problému někoho jiného, a když mu pomůžeš, Bůh pomůže tobě (viz Efezským 6:8)
 Neškodí připomenout ani dnešnímu křesťanovi, že náš vztah k Bohu není otroctví, ale synovství. Právě vědomí společného Otce tvoří bratrské vztahy.

(Komentář: Řím 8,12-17)

Myšlenky na úterý, 31. 10. 2023

 Žádné trápení nebude trvat věčně. Lidé i okolnosti se mění. Začni tedy věřit Bohu, že změní věci ve tvůj prospěch. On slíbil, že to udělá, a udělá to.
 Uvědom si, že všichni Křesťané, všude ve světě, procházejí utrpením, tak, jako ty. Všichni jsou na stejném bojišti. Ďábel by tě rád přesvědčil, že jsi jediný člověk, který něco takového zažil. Chce, abys měl pocit selhání a odřízl ses od síly a podpory plynoucí ze společenství s ostatními věřícími. Buď ale moudrý a nedovol mu to.
 Lidský hřích, sobectví působí porušení: nejen naší duše, ale i přírody, kterou člověk svým počínáním otravuje. Celé tvorstvo doslova úpí očekáváním. Od člověka, který dostal „první dary Ducha“ očekává Bůh rozumnější chování…

(Komentář: Řím 8,18-25)