† † †




Sebrané myšlenky dne - srpen 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na srpen 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za světový den mládeže - modleme se, aby Světový den mládeže v Lisabonu pomohl mladým lidem znovu naplno žít evangelium a svědčit o něm v jejich vlastním životě.

    Národní úmysl: Za dobrovolníky ve farnostech - modleme se za všechny, kdo se aktivně podílejí na životě farních společenství, aby pro ně byla služba zdrojem radosti a pokoje.



Myšlenky na úterý, 1. 8. 2023

 Mnoho lidí rádo říká druhým, co nemohou, či nedokážou dělat. Říkají to dokonce i ti, které bys nikdy nepodezíral, že by šli proti tobě. Učitelé, rodiče, přátelé, ... protože si vůbec neuvědomují, jakou moc mají jejich slova v životech mladých lidí.
 Tajemství schopnosti zvládnout a udělat to, co je potřeba, tkví v uvědomění si, že to nemůžeš zvládnout sám. Dokážeš to jedině díky Boží milosti, která tě k tomu uschopní.
 Vyjití mimo tábor, k místu setkání s Hospodinem. Ano, i pro mě to může být návodem pro chvilky letní samoty!

(Komentář: Ex 33,7-11; 34,5b-9.28)

Myšlenky na středu, 2. 8. 2023

 Mnozí z nás vyrůstali s pocitem, že něco nedokážou nebo nemohou. Bez ohledu na to, jak často jsi slýchal "nemůžeš", postav se na Boží slovo a řekni si: "Ano, mohu!" Zázraky totiž přicházejí díky "mohu" prostřednictvím naší víry, že všechno můžeme v Kristu, který nám dává sílu
 Slovo milost zahrnuje vše, co máš od Boha k tomu, abys mohl čelit čemukoli, co ti život připraví. Úžasné zaslíbení!
 Odkrytí závoje před Hospodinem může být inspirující i pro můj vztah k Bohu. Nic nepředstírat, odhalit svá nejtajnější místa.

(Komentář: Ex 34,29-35)

Myšlenky na čtvrtek, 3. 8. 2023

 Bůh ti věří, je tedy na čase, abys i ty věřil sám sobě. Hoď minulost i se všemi skličujícími poznámkami za hlavu. Slova o selhání ti našeptává nepřítel, nikoli Bůh. Takže se rozhodni, že už nedovolíš, aby nad tebou mělo moc "nemůžeš".
 Někdy si myslíme, že všechno musíme zvládnout sami. Zapomínáme, že Kristova moc se může projevit skrze nás, a tak jsme poraženi ještě dříve, než vůbec začneme. "Jsme spolupracovníci na Božím díle…" (1. Korintským 3:9)
 Hospodinova velebnost přesahuje veškeré naše myšlení. Její odlesk však nesu v sobě od křtu. Novozákonní příbytek Boží je svým způsobem přítomný v každém bližním.

(Komentář: Ex 40,16-21.34-38)

Myšlenky na pátek, 4. 8. 2023

 Duch svatý tě nikdy neshazuje, na rozdíl od nepřítele tě vždy povzbuzuje a udělá vše, aby tě v každé oblasti tvého života posunul směrem k úspěchu.
 My nemůžeme vykonat Boží část díla, a ani on za nás neudělá naši část. Bůh chce, abychom následovali jeho vedení, trvá ale na tom, abychom na něj spoléhali na každém kroku své cesty. To je těžké pro naše ego, které říká: "To zvládnu sám!"
 Po sklizni přichází čas shromáždění a odpočinku. Není naše ztráta schopnosti slavit spolu počátkem ztráty víry v Boha?

(Komentář: Lv 23,1.4-11.15-16.27.34b-37)

Myšlenky na sobotu, 5. 8. 2023

 Pamatuj si, že kdykoli ztrácíš odvahu, tak je to od zlého, a když cítíš odvahu, že je to od Boha.
 Děláme chybu, když si myslíme, že fakt, že máme nějaké dary a nadání způsobí, že je dokážeme využít k úspěchu vlastní silou. Proto nkdy musíme být sraženi k zemi, abychom tento způsob myšlení opustili. Pokud prostřednictvím našich darů nebude působit Boží milost, sami nedokážeme nic.
 Provokativní pro dravou spotřební společnost! Inspirativní pro řešení zadluženosti chudých států. Sociální učení církve (tak málo jej známe!) je doporučením ke skromnosti.

(Komentář: Lv 25,1.8-17)

Myšlenky na neděli, 6. 8. 2023

 Nech moc Božího slova, aby převládla nad každým negativním slovem, které kdy bylo nad tebou vyřčeno.
 Bible říká: "Máme rozličné dary podle milosti, která byla dána každému z nás…" (Římanům 12:6). Milost je však jako elektřina; abys ji mohl využít, musíš zůstat připojen k napájení.
 Souvislost dnešní události v rámci celého evangelia je velice důležitá. Ježíš nejprve učedníky povolal, oni ho poznávají, postupně si k němu budují důvěru. Vidí jeho zázraky a vnímají, že nejde o obyčejného kazatele. Ale vědomí, že před nimi stojí Syn Boží, to v této chvíli ještě nemají. Jenže Ježíšovi se blíží poslední dny a je třeba, aby učedníci při zážitku utrpení a smrti nebyli otřeseni natolik, že se uzavřou plnému Božímu poselství. Jak jim pomoci pochopit, že Bůh je větší než lidská zloba, utrpení, ba dokonce smrt? Zjevení ve slávě Boží, kde Mojžíš jako starozákonní zákonodárce a Eliáš jako největší z proroků stojí po boku Krista, to je zážitek beroucí dech. Učedníci však budou muset tuto skutečnost vložit do příběhu pašijí. A to bude nesnadný úkol, který jim v posledku pomůže pochopit až dar Ducha svatého.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 7. 8. 2023

 Ježíš řekl: "Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně. … neboť beze mne nemůžete činit nic" (Jan 15:4-5). Takže se více spoléhej na Boha.
 Většina lidí zažije nějakou situaci, která se jim zdá bezvýchodná, a oni mají pochybnosti, zda ji zvládnou. Pravdou je, že ačkoli se některé situace mohou zdát extrémně nepříjemné a náročné, Bůh říká, že můžeš zvládnout cokoli, co je v životě potřeba. Neříká, že pro tebe bude všechno jednoduché. Nezaslibuje, že si budeš užívat každou věc, kterou děláš. Zaslibuje ale, že se můžeš radovat ze života uprostřed toho, co děláš díky tomu, kdo že ti dává sílu.
 Ježíš i dnes svou církev – tedy i nás – vybízí: ať lidé neodcházejí, vy jim dejte jíst. Kéž máme odvahu předložit mu i to málo, co máme. Věříme, že pak opět projeví svou moc!

(Komentář: Mt 14,13-21)

Myšlenky na úterý, 8. 8. 2023

 Když potřebuješ peníze, vybereš si je z účtu v bance. Když má auto prázdnou nádrž, doplníš si ji na benzínce. A když je život příliš těžký a vyčerpávající, modli se a vezmi si od Boha milost, lásku, sílu, moc a vedení.
 Ve vztahu k sobě musíme být vůči sobě otevření. Nesmíme nic skrývat, musíme být citliví, vnímaví a ochotní důvěřovat si.
 Důležité znamení, které Petr zakusil: pocit, že se topí. Dobře, že Pána v tu chvíli zavolal!

(Komentář: Mt 14,22-36)

Myšlenky na středu, 9. 8. 2023

 U lékaře, když máš dostat injekci, reaguješ tak, že se sevřeš. Podobě se naše srdce přirozeně sevře, když zažilo bolest z odmítnutí, zrady nebo osamění. Je to reflexní mechanismus v duši, kterým se podvědomě chráníme. Kdekoli jinde je to skvělý nástroj, v manželství, či vztahu ale ne. Pokud tento mechanismus nevypneš, uzavřeš svou duši před tím druhým. V takovém stavu druhého stále miluješ a každý večer se k němu vracíš, jsi ale napjatý, máš obavy a nejsi přítomný v daném okamžiku. Uzavřel ses, protože se bojíš zklamání a zranění.
 Šalomoun napsal: "Vždyť silná jako smrt je láska, neúprosná jako hrob žárlivost lásky. Žár její - žár ohně, plamen Hospodinův. Lásku neuhasí ani velké vody a řeky ji nezaplaví" ... (Píseň písní 8:6-7).
 Nevěsta zasnoubená Kristu, pocházející z izraelského lidu. Spolupatronka Evropy, kontinentu, který se ke svému snoubenci někdy nezná. Pozná jej, až přijde?

(Komentář: Oz 2,16b.17b.21-22)

Myšlenky na čtvrtek, 10. 8. 2023

 Manželství je smlouva stvrzená fyzickou intimitou, která odstraňuje všechny bariéry a je oslavou radosti, že mezi vámi dvěma nic nestojí. Pokud jsi zažil zradu a zklamání, je obtížné dosáhnout takové blízkosti a udržet ji v emocionální i fyzické rovině. Je tu ale dobrá zpráva. Ústředním motivem Bible je vzkříšení - co je mrtvé, znovu povstává k životu. Takže pokud jste ochotni otevřít svou duši a srdce jeden druhému, můžete dříve ztracenou blízkost jistě znovu získat.
 Jestli hledáš Boží pomoc a jsi ochoten na tom pracovat, můžeš opět zažehnout plamen lásky a znovu vybudovat své manželství.
 Jáhen, který pro svou službu položil život. Nezapomeňme na jeho odkaz, že právě chudí a potřební jsou největším pokladem církve!

(Komentář: Jan 12,24-26)

Myšlenky na pátek, 11. 8. 2023

 Musíš být ochoten druhému odpouštět. Láska tě činí zranitelným. Když někomu dáš srdce, může ti ho zlomit. Cizí člověk nebo někdo známý ti může říct něco, co po tobě sjede jak voda ze hřbetu kachny. Pokud ti ale totéž řekne tvůj partner, může to v tobě vyvolat pocity hněvu a rozhořčení. Proto nikdo nezůstane s někým v manželství, pokud tam nefunguje odpuštění.
 Tvůj vztah s Bohem zahrnuje potřebu odpuštění, prosbu o odpuštění a přijetí odpuštění od Boha. V modlitbě Páně nás Ježíš učil říkat: "A odpusť nám naše viny, jako i my jsme odpustili těm, kdo se provinili proti nám" ... (Matouš 6:12)
 Ztráta falešných jistot a vlastních představ ať je pozváním k tomu, aby mě Ježíš naplnil. Chci mu k tomu dát prostor?

(Komentář: Mt 16,24-28)

Myšlenky na sobotu, 12. 8. 2023

 Náš pán, Ježíš Kristus nás učí: "Jestliže odpustíte lidem jejich přestoupení, i vám odpustí váš nebeský Otec…" ... (Matouš 6:14).
 Blízký vztah může často vyústit v přezírání. Pokud tě tvůj partner dlouhodobě bere jako samozřejmost, může se to postupně nahromadit, až jednoho dne propukne hádka.
 Ježíšovo vybídnutí k větší víře je návodem na přímluvnou modlitbu i za ty, na které dopadá rozpolcenost světa, kdo trpí ohněm i vodou…

(Komentář: Mt 17,14-20)

Myšlenky na neděli, 13. 8. 2023

 Slovo "přestoupení" jednoduše znamená, že někdo udělá něco, na co nemá právo - přestoupení zahrnuje mimo jiné i nevěru. A pokud netrénuješ odpuštění na malých věcech, bude pro tebe mnohem těžší ho dávat i přijímat v takovýchto krizových momentech.
 Umění odpouštět předpokládá vzdát se dokonalosti a výkonu a spolehnout se na milost a vděčnost.
 Obraz lodi zmítané vlnami daleko od pevniny snadno vyvolává obavy a strach, jaké museli zažívat také učedníci. Nad obrazem Pána, který na rozbouřeném moři stojí na vodě pevně a bez úhony, se tají dech. V takové situaci ale překvapí odvaha apoštola Petra, který zvolá: „Rozkaž, ať přijdu k tobě po vodě!“ Doslova říká: „Rozkaž mi.“ A Pán odpoví: „Pojď!“ Důležitá je odvaha dovolit Bohu řešit v divokých chvílích jeho života situaci nečekaným způsobem. Pád do vody v takové chvíli asi nikoho nezarazí. Ale možná nás překvapí výčitka: „Proč jsi pochyboval?“ Kristus nám v plné síle ukazuje, jak klíčová je víra a co se děje, když se o ni bojíme opřít. Zde použité řecké slovo „pochybovat“ se v Novém zákoně objeví ještě jednou, když se Pán naposledy zjeví křesťanům. Matouš píše: „Spatřili ho a klaněli se mu; ale někteří pochybovali.“ (Mt 28,17) Dost možná spolu obě místa spojená se slovem „pochybovat“ úzce souvisí.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 14. 8. 2023

 V partnerství si musíte vzájemně naslouchat. To vyžaduje čas, trpělivost a soustředěnou pozornost. Příliš mnoho párů vede dva samostatné monology, místo aby daly prostor skutečnému dialogu. V tomto bodě může být užitečná manželská poradna. Donutí vás oba, abyste se zastavili, porozuměli jazyku toho druhého, jeho pocitům a potřebám.
 Když se manželství rozpadá, oba partneři jsou často tak zaměstnáni snahou prosadit svůj vlastní názor a vyhrát boj, že nemají čas naslouchat možným řešením a dát prostor pro společnou dohodu.
 „On je tvá chlouba“, připomíná Mojžíš. Není nedostatek živé víry způsoben našim (mým!) nízkým sebevědomím?

(Komentář: Dt 10,12-22)

Myšlenky na úterý, 15. 8. 2023

 Bible říká, že muž opustí otce i matku (včetně jejich kultury, prostředí a rodinného jazyka) a připojí se ke své ženě (a začne rozvíjet novou kulturu, prostředí i rodinný jazyk). Oba k sobě přilnou a budou jedno tělo (viz Matouš 19:5). Takové spojení ale stojí hodně času a úsilí. Vyžaduje to zaměřit se na to, co je v partnerovi dobré, a vše ostatní odpustit.
 Kdybychom si naslouchali s otevřeným srdcem místo s uzavřenou myslí, byly by rozvody méně časté. Ježíš řekl, že Mojžíšův zákon povoluje rozvod "pro tvrdost lidských srdcí" (viz Matouš 19:8). To znamená, že jejich srdce byla tvrdá a nebyla ochotná hledat porozumění a dohodu, aby vztah mohl fungovat.
 Motiv na ikonách znázorňujících smrt Panny Marie: Kristus přijímá do náručí její duši. Kéž žiji tak, aby i mě jednou čekalo v Jeho náruči toto objetí…

(Komentář: 1 Kor 15,20-27a)

Myšlenky na středu, 16. 8. 2023

 Pro některé páry je v době, kdy se učí spolu znovu komunikovat na hlubší úrovni, jednodušší psát si dopisy, v nichž jeden druhému odhaluje své pocity. Tato technika je používána i poradci a na seminářích pro manžele, a někdy dělá zázraky. Tím, že dáš své pocity na papír dříve, než je vyjádříš, můžeš sám sobě odpovědět: "Opravdu se takto cítím? Chci své pocity vyjádřit tímto způsobem? Neříkám příliš mnoho? Nebo příliš málo?" Když to vše na svého partnera vysypeš, může se ti ulevit. Jenže, co když jeho to pohřbí? To jsou některé otázky, které si potřebuješ položit, abys mohl pracovat na obnově svého manželství. Když se budeš modlit a budeš mít otevřené srdce, Bůh ti v tom pomůže.
 V dnešní době se přibližně padesát procent manželství rozpadá a končí rozvodem. Je smutné, že to platí, ať jsi křesťan nebo ne.
 Mohu vnímat Mojžíše jako patrona těch, kdo o něco usilují, ale nedočkají se výsledku. Svým způsobem je to úděl každého z nás. Nemá být ale onou vytouženou zemí Pánova církev?

(Komentář: Dt 34,1-12)

Myšlenky na čtvrtek, 17. 8. 2023

 Někdy jsou důvodem rozpadu láskyplného vztahu okolnosti jako například propuštění z práce nebo neschopnost splácet hypotéku. Jindy jde o vztahové důvody, například zradu důvěry nebo závislost na drogách či alkoholu. Pokud jste odhodláni znovu zbudovat své manželství, musíte se naučit, jak se znovu spojit a pracovat na obnově toho, co jste kdysi měli. Abyste to mohli dokázat, musíte být oba ochotni na tom pracovat a zavázat se k běhu na dlouhou trať.
 Je chybou si myslet, že jakmile partnera trochu znáš, můžeš si ho dát do krabičky a označit nálepkou na zbytek života. Poznávat někoho je kontinuální proces, nikoli statická věda s neměnnými daty. Můžeš se na svého partnera dívat jako na tajemství, které je potřeba neustále zkoumat a po celý život studovat.
 Archa, symbol Boží přítomnosti uprostřed svého lidu. I dnes jde Bůh před námi. Nechám se jím předcházet a doprovázet?

(Komentář: Joz 3,7-10a.11.13-17)

Myšlenky na pátek, 18. 8. 2023

 Jestli chceš obnovit vychladlé, nebo dokonce rozhádané manželství, podívej se na partnera novým způsobem. Možná není tím, kým sis myslel, že je, jenže tím nejsi ani ty
 Dávejte si vždy se svým partnerem vzájemně dostatečný prostor, abyste se oba mohli rozvíjet a rozhodovat. A nezapomeňte do tohoto procesu proměny pozvat také Boha. Ježíš řekl, že dům postavený na pevných základech Božího slova, vydrží stát v časech bouře, když se vše ostatní kolem hroutí ... ( Matouš 7:24-27)
 Historie, kde se Hospodin projevoval jako ochránce, má povzbudit i nás. Uvědomím si, jak Bůh vedl statečné lidi uprostřed nesvobody a pronásledování. Kéž se jejich odkazu nezpronevěříme!

(Komentář: Joz 24,1-13)

Myšlenky na sobotu, 19. 8. 2023

 "Nikdo není tak chytrý, jako jsme všichni dohromady." ... Ken Blanchard
 "Přepadnou-li jednoho, postaví se proti nim oba. A nit trojitá se teprv nepřetrhne!" ... (Kazatel 2)
 Volba svobodného rozhodnutí je i mou výsadou. Důsledky rozhodnutí ponesu já sám. V době starozákonní se lid rozhodl, protože toužil přežít. Poté, co jsme poznali Ježíše, se máme rozhodnout z lásky.

(Komentář: Joz 24,14-29)

Myšlenky na neděli, 20. 8. 2023

 Jakkoli bychom si rádi mysleli, že víme všechno, pokud jsme upřímní, musíme si být bolestně vědomi toho, že máme slabá místa a oblasti, v nichž jsme nezkušení. Ty máš zkušenosti, jaké nemají druzí, druzí mají zkušenosti, jaké nemáš ty. Když se spojíte, můžete využívat společné zkušenosti i znalosti. Ježíš vyslal svých sedmdesát učedníků po dvojicích, aby se jeden od druhého učili.
 Než ti Bůh svěří významný úkol, dovolí satanovi, aby tě vyzkoušel. Proč? Aby odhalil tvá slabá místa a v těch oblastech tě upevnil. Dovolí, abys v něčem menším selhal, aby ses později nezapletl do něčeho většího a neublížil tak nejen sobě, ale i jiným. Jedním z divů křesťanského života je, že Ježíš dokáže vzít hromadu trosek a postavit z ní něco krásného.
 Asi nás první poslech dnešního evangelia rozhněvá. Jak se to Ježíš chová? A přesně to byl jeho záměr. Zřejmě i apoštolové byli z Kristových slov zaražení. Ale Pán ví, kam směřuje. Ve společenství církve si tradičně vážíme toho, kdo je „čistý“, vzorný, „svatý“. Takový má přístup např. ke svátostem, ale především ke spáse. Jenže co s těmi, kteří se nevejdou do našich představ o svatosti, ať už jde o pohany, rozvedené, homosexuály, příznivce nekřesťanské politiky? Být benevolentní? Neznamená to pošlapat vlastní víru a zradit Krista? Nebo bojovně vytáhnout s prapory a postavit se proti všem takovým? Co je správné? Návod nám nabízí dnešní evangelium. Nehleďme na naši „škatulku“ či obecnou příslušnost, ale na konkrétního člověka! Co žije? Kým je? S jakou vírou a úctou se vztahuje k Bohu? Bůh je připraven konat mocné skutky v životě každého bez rozdílu!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 21. 8. 2023

 "Ten, kdo se nechává poučit jen sám sebou, má za mistra blázna." ... Autor divadelních her Ben Jonson
 Pastor jednoho megasboru představil publiku svého společníka na cestách slovy: „Já jsem náchylný podlehnout pokušení, a on je má ochrana.“ A o tom je život i práce ve dvou
 Po opuštění pravého Boha následuje zpravidla příklon k menším, ale nebezpečným bůžkům. Bývá to tragické. Povzbudivá je ovšem možnost k návratu k Bohu, který čeká...

(Komentář: Sd 2,11-19)

Myšlenky na úterý, 22. 8. 2023

 Někdy potřebujeme od druhých ujištění, jindy napomenutí. Je nutné mít pokoru, abychom to uznali, a emoční bezpečí, abychom to mohli přijmout a uskutečnit.
 Pravdou je, že všichni potřebujeme ostatní. Dokud si neuvědomíš, že ostatní ti mohou pomoci žít plnější a lepší život, než bys mohl žít sám, svazuješ si ruce a omezuješ svůj potenciál.
 Povolání Gedeona provází jeho nejistota. Ano, povolání samotným Bohem je tak veliká věc, že bych se i já rád ujistil o jeho pravosti… Mám však právo nahradit víru jistotou?

(Komentář: Sd 6,11-24a)

Myšlenky na středu, 23. 8. 2023

 Dokud je tvým cílem spíše snaha být lepší než ostatní, než abys s nimi spolupracoval, bude tvá budoucnost hodně nejistá.
 Velcí myslitelé chápou sílu společného myšlení. Chápou, že pokud si cení myšlenek a nápadů druhých, získávají souhrnný výsledek společného myšlení a dosáhnou toho více, než by kdy dosáhli sami.
 Neužitečný bodlák má vládnout mezi stromy? Ale neověnčí po čase jeho trny tvář Božího Syna?

(Komentář: Sd 9,6-15)

Myšlenky na čtvrtek, 24. 8. 2023

 Bůh sáhl do Pavlovy minulosti, která se utvářela předtím, než se stal křesťanem, a našel tam pár velmi užitečných věcí. Ačkoli se mohlo zdát, že Pavlovi vzhledem k jeho obrovské nenávisti ke křesťanům chybí kvalifikace apoštola ve skutečnosti ho jeho minulost kvalifikovala přímo jedinečně. Jako zbožný farizeus rozuměl Písmu i myšlení těch, kdo by mu mohli oponovat. Jeho někdejší duchovní slepota mu dávala soucit ke ztraceným. Bůh si z jeho života použil dobré i špatné zkušenosti. A pro tebe může udělat totéž!
 Povolává tě Bůh? Připravuje tě? Dává ti postavení? Zmocňuje tě? Nejvyšší úrovně radosti a životního naplnění dosáhneš, když se mu poddáš a řekneš mu své „ano“.
 Co může z Nazareta vzejít dobrého, ptají se podobně dnes mnozí s pohledem na situaci církve. Kdybychom byli přímí a nebylo by v nás lsti, svět by byl také překvapen!

(Komentář: Jan 1,45-51)

Myšlenky na pátek, 25. 8. 2023

 Bůh hledal člověka, který měl v počátcích vést jeho církev, měl sepsat její teologii, diskutovat s náboženskými vůdci, kteří proti ní argumentovali, prosazovat Kristovu věc v akademické i společenské sféře, nést jeho poselství všem, od nejbezvýznamnějšího člověka na ulici až k trůnu císaře. A muže, který měl veškerou potřebnou kvalifikaci našel v Pavlovi.
 Slovo „posvětit“ znamená „oddělit pro zvláštní použití“. Slovo „ustanovit“ znamená „uspořádat podle určitého plánu“. Musíš vědět, že Bůh nenechá nic, co stvořil a co by mohl použít, aby to přišlo nazmar.
 Pohanka Rút vstoupí do izraelské země a do rodokmenu Davida a později i našeho Pána. Hospodinova záchrana překračuje všechny tehdejší i současné hranice.

(Komentář: Rt 1,1.3-6.14b-16.22)

Myšlenky na sobotu, 26. 8. 2023

 Bůh pracuje tak, že tě vyhledá, pak tě připraví, dá ti příslušné postavení, a nakonec tě zmocní udělat to, o čem ví, že to právě ty můžeš udělat s největším účinkem. Boží povolání je jediná věc, která tě učiní dokonale šťastným, ačkoli to nikdy nebudeš vědět předem.Bůh dopustil, abys dříve, než jsi přijal spasení, získal dobré i špatné zkušenosti, které tě vyzbrojily pro jeho záměr. Týká se to i toho, kdo byli tví rodiče, odkud pocházíš, kde jsi získal vzdělání, kolik let jsi strávil ve škole, v jakých zaměstnáních jsi pracoval, která školení jsi absolvoval. Patří sem i věci, které do tebe Bůh vložil při tvém narození, i když se mohlo zdát, že v době, kdy jsi vyrůstal, mohly některé působit ve tvůj neprospěch.
 Držíš se některých myšlenek jako mezek? Bůh si to může použít. Baví tě hloubat v knihách a zkoumat? Bůh si to může použít. Vstupuješ rychle do konfrontace a rád se vrháš přímo na nepřítele? Bůh si to může použít.
 Rút zdobí pokora a skromnost. Vlastnosti, které zapadají do Božího plánu; proto známe její jméno i jméno jejího dítěte.

(Komentář: Rt 2,1-3.8-11; 4,13-17)

Myšlenky na neděli, 27. 8. 2023

 Bůh chce, abys činil jeho vůli. Nikdy však nedosáhneš takové duchovní zralosti, abys byl „svobodný od satana“. Můžeš nad ním vítězit, ale ne se ho zbavit. Podívej se na Petra – jediné, co uměl, bylo vrhat se do všeho po hlavě. Pokaždé byl uprostřed veškerého dění, ne vždy však viděl věci správně. Muž, který se nakonec stal vedoucím církve, nejprve zapřel, že je Ježíšovým učedníkem. Boha však u nás nic nepřekvapí.
 Připadá ti, že jsi na nesprávném místě, děláš nesprávné věci a stýkáš se s nesprávnými lidmi. Možná nevíš, jak se z toho vyhrabat nebo jak změnit svůj život. Nebo cítíš, či dokonce víš, že to opravdu změnit nemůžeš? Bůh ale může! Protože Bůh mění chyby v zázraky.
 Ježíš svěřuje Petrovi moc. Pojem moci je v dnešní době ale značně problematický. Požadujeme, aby byla vykonávána v souladu s tím, co si sami přejeme, nebo máme správné, ale vysoké nároky na ty, kdo ji vykonávají atd. Moc v církvi je především duchovní, tedy vzácný Boží dar zprostředkovávat Boží milost, ať jako odpuštění, požehnání nebo posvěcení, uzdravení, iniciování nebo zrušení nějaké vazby... Svěřený klíč symbolicky označuje úkol a nenaznačuje, že by dotyčný byl majitelem moci. Dárcem milosti nebude Petr, ale stále jím zůstává Bůh. Petr a jeho nástupci jsou tedy pečujícími správci, kteří jsou zodpovědní za každý okamžik vykonávané moci. A spoluodpovědnost za toto poslání neseme i my ostatní!

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 28. 8. 2023

 Bůh tě nikdy nepovolává se slovy: „Doufám, že ty jsi na to ten správný člověk.“ Ne! Petrovi řekl: „… satan si vyžádal, aby vás směl tříbit jako pšenici. Já jsem však za tebe prosil, aby tvá víra neselhala…“ (Lukáš 22:31-32).
 Předej Pánu tedy vše, co ve tvém životě není zrovna dobré, na co nejsi hrdý, a řekni: „Pane, tady to máš. Já si přeji, aby můj život byl jiný, jenže se to neděje. Toužím ho změnit, ale nedokážu to.“ A pak Bohu dovol, aby pracoval!
 Vzor pro naši církev: účinná, tedy činy plodící víra, obětavá láska, vytrvalá naděje v Pána. Ze soluňské církevní obce přijdou jednou na naše území dva bratři …

(Komentář: 1 Sol 1,1-5.8b-10)

Myšlenky na úterý, 29. 8. 2023

 I když sám nevíš, jak by ses měl za sebe modlit, Ježíš se za tebe modlí: „… je stále živ a přimlouvá se za ně“ ... (Židům 7:25).
 Bůh nemá sklon přemýšlet, zda jsi hoden „projít sítem“, pokud něco neuděláš správně. Prosévání je metoda očišťování, při níž se odstraňuje suť, a to, co zůstane, se zušlechťuje. To znamená, že pokud tě Bůh dnes povolává, pak v tobě od začátku muselo být něco, co stojí za záchranu.
 Jan je nejen Předchůdcem našeho Pána ve smrti, ale i vzorem pro všechny, kdo narážejí na nenávist mocných, protože hlásají pravdu. Nemám strach jít v případě potřeby do konfliktu?

(Komentář: Mk 6,17-29)

Myšlenky na středu, 30. 8. 2023

 Bůh nejenže může absolutně změnit tvůj život, ale může si tě také použít k obrácení života jiných!
 Z chaosu, v němž se dnes nacházíš, se může narodit služba druhým. Bude-li chtít Bůh a pokud se mu odevzdáš.
 Vyčerpání po fyzické práci, kterou si vydělával na denní potřeby Pavel se svými druhy, připomíná situaci mnoha kněží, kteří v minulosti působili mezi lidmi při svém zaměstnání. Nezapomeňme na tento styl pastorace.

(Komentář: 1 Sol 2,9-13)

Myšlenky na čtvrtek, 31. 8. 2023

 Bůh řekl Petrovi „… a ty, až se obrátíš, buď posilou svým bratřím“ … (Lukáš 22:32).
 Bůh tě dnes povolává. Nepromeškej už ani okamžik a odevzdej mu život!
 Vzájemná lidská láska je odrazem Ježíšova vztahu k Otci. V této lásce ať je prožíváno očekávání Ježíšova příchodu.

(Komentář: 1 Sol 3,7-13)