† † †




Sebrané myšlenky dne - září 2023




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na září 2023

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže: Za ty, kdo žijí na okraji společnosti - Modleme se, aby lidé, kteří žijí na okraji společnosti v nelidských životních podmínkách, nebyli institucemi zapomenuti a nikdy nebyli považováni za vyřazené.

    Národní úmysl: Za pracovníky ve školství - Modleme se za učitele, vychovatele, asistenty a další pracovníky ve školství, aby nový školní rok prožili vedeni moudrostí Ducha Svatého.



Myšlenky na pátek, 1. 9. 2023

 První, o čem Bůh v Písmu řekl, že to „není dobré“, byla skutečnost, že Adam byl sám ... (viz 1. Mojžíšova 2:18).
 V dnešní době je důvodem mnoha rozvodů „neslučitelnost názorů“. Manžel například říká: „Nemáme nic společného.“ Nebo manželka tvrdí: „Jsme odlišní jako oheň a voda.“ Samozřejmě, že jste! Kdybyste byli úplně stejní, byl by jeden z vás nepotřebný! Právě vaše odlišnost je důvodem, proč se navzájem potřebujete!
 Držení „těla v kázni“ bylo již pro první křesťany obtížné. Jednota těla a ducha, ona synergie, je právě tímto ovládáním umocněna a krásně vyjádřena.

(Komentář: 1 Sol 4,1-8)

Myšlenky na sobotu, 2. 9. 2023

 Než dal Bůh Adamovi ženu, dal mu poslání. Poté mu vysvětlil, že ke splnění tohoto poslání bude potřebovat partnerku. Sám by nikdy nedosáhl svého maximálního potenciálu, protože by byl neúplný. Adam si to neuvědomoval, dokud mu to Bůh nezjevil. A jak mu to zjevil? Jakmile Adam začal pojmenovávat zvířata v zahradě, zjistil, že každé z nich má partnera. Každé stvoření mělo jiné jemu podobné stvoření, jenom on ne.
 Jeden má rád kávu, druhý čaj. Jeden chodí spát brzy, druhý je noční sova. Jeden je tichý, druhý extrovert. Může to být příčinou třenic? Určitě! Právě zde se však dostává ke slovu láska, porozumění a trpělivost.
 Živit se prací vlastních rukou nebyl pouhý příkaz. Pavel se svými druhy šli sami příkladem. Pokud si mého životního stylu budou druzí všímat – co si odnesou?

(Komentář: 1 Sol 4,9-11)

Myšlenky na neděli, 3. 9. 2023

 Ani velké rozdíly nejsou ve skutečnosti problémem jakéhokoliv manželství. Jde jen o to, aby tyto Bohem dané odlišnosti nepracovaly proti vám, ale pro vás. Je smutnou skutečností, že jsme ztratili schopnost chápat, jak se díky rozdílům můžeme vzájemně doplňovat a jak můžeme spolupracovat.
 Když Bůh tvořil pro Adama ženu, bylo to složité a pečlivé dílo. Byla to partnerka speciálně stvořená k tomu, aby Adamovi pomohla splnit úkol, který dostal již dříve, totiž „panovat“ … (viz 1. Mojžíšova 1:28).
 Úryvek, v němž Pán mluvil o Petrovi jako skále, kterou nepřemůže zlo, a dnešní evangelium tvoří jeden celek. Jak je to možné? Zklamal Petr záhy podobně jako Adam? Přestala slova o církvi hned platit? Ježíš ví, že všem nástupcům apoštolů bude vždy hrozit záměna Božích věcí a lidského smýšlení. Starost o další lidi, zachování tradic nebo majetkové záležitosti bude vždy velkou výzvou. Právě proto Pán říká Petrovi: „Nemáš na mysli věci božské, ale lidské!“ Ale i čtenář musí rozlišit, že tato Ježíšova odsuzující slova platí jako výtka jen v určité chvíli. Nejedná se o definitivní odsouzení, jak je patrné z kontextu celého Petrova života! Podobný zápas povede církev během staletí stále znovu a podobně jako Petr bude také chybovat. Je třeba to vědět. Ale je také třeba vidět, že Pán Petra nepropustil ani neodejmul svoji přízeň apoštolům nebo církvi. Doprovází své následovníky až ke vzkříšení. A oni pro něj nakonec nasadí vlastní život.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 9. 2023

 Jakmile tě začne zajímat, co se tě Bůh snaží prostřednictvím tvého partnera naučit, přestaneš si vynucovat pozornost a začneš růst. Možná v hloubi srdce nevěříš, že tě do manželství s touto osobou přivedl Bůh! Pokud mu to ale dovolíš, on tě naučí toho druhého milovat a učit se od něj. Vždyť „proto muž … přilne ke své ženě a budou jedno tělo.“ … 1. Mojžíšova 2:24
 Všimni si, že Bůh nedal Adamovi ženu dříve, než v něm vyvolal poznání, že ji potřebuje. Věci nebo člověka si začneme vážit teprve tehdy, když si uvědomíme, jak jsou důležité. Jednou z nejčastějších stížností v manželských poradnách bývá, že si jeden z partnerů připadá nepotřebný. Když se ale k vašemu manželství připojí Bůh, a vy pochopíte, čím každý z vás ke vztahu přispívá, budete se oba cítit potřební.
 Dodnes je radostná zvěst pro mnohé nepřijatelná. I dnes Ježíš prochází středem těch, kdo ho chtějí svrhnout. A ubírá se dál…

(Komentář: Lk 4,16-30)

Myšlenky na úterý, 5. 9. 2023

 V manželství neexistují žádné problémy vycházející z vaší rozdílnosti, které by se nedaly vyřešit kombinací zdravé dávky Boží milosti a dodržování pokynů, které Bůh stanovil pro fungování šťastných vztahů. Manželství ale musíte budovat, a to vyžaduje práci. Dva nedokonalí lidé dokonalé manželství nevytvoří. Ale dva nedokonalí lidé, kteří se zavázali ke vzájemné lásce a řídí se Božími pokyny, se mohou k blaženosti Edenu přiblížit tak blízko, jak jen je to na této straně nebe možné.
 Bůh dal Adamovi Evu, aby měl někoho, s kým mohl spolupracovat na dosažení cíle, pro něhož byl stvořen. Eva nebyla stvořena z Adamovy hlavy, aby byla nad ním, ani z jeho nohou, aby byla pod ním. Bůh ji stvořil z jednoho jeho žebra, z chráněného místa blízko u jeho srdce. Tak mohli pracovat na naplnění svého cíle bok po boku. Sečteno a podtrženo: Potřebujete se navzájem.
 Pověst, která se o Ježíšovi roznesla, vycházela z jeho mocných činů. Tichá láska, kterou očekává od nás, vyvěrá z Ducha svatého, kterého jsme přijali.

(Komentář: Lk 4,31-37)

Myšlenky na středu, 6. 9. 2023

 K požehnání a výhodám dobrého manželství patří například přátelský vztah, sexuální naplnění a radost z dětí. Jeho hlavním účelem však je vybavit obě strany vším, co potřebují ke splnění Bohem daného úkolu.
 Manželství je smlouva navržená Bohem k posílení schopnosti každého z manželů uspět v oblasti, do níž jej Bůh postavil. Pomocí „jemu rovnou“ se rozumí „osoba, která mu podstatným způsobem přispěje“.
 Nejen uzdravení z horečky, ale i uzdravení vztahů. Petrova tchyně hned vstává a je připravena sloužit.

(Komentář: Lk 4,38-44)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 9. 2023

 Když jeden z manželů odmítá pomoc, kterou mu druhý může poskytnout, omezuje dílo, které Bůh může jejich prostřednictvím jako manželského páru vykonat. Jaká ztráta! Zejména pro muže někdy bývá obtížné uznat, že potřebují pomoc. Jenže pokud po pomoci nesáhnou, nedostanou ji. Znamená to, že nebudou tak úspěšní, jak by mohli být.
 Manželčin úhel pohledu není méně významný, je to zásadní informace. Bůh ji do tvé přítomnosti nepostavil jen „pro ozdobu“, bylo to životně důležité, abyste mohli naplnit společný potenciál. Pokud se muž neustále rozhoduje bez porady s manželkou, postrádají jeho úsudky některé složky potřebné k tomu, aby učiněná rozhodnutí byla moudrá.
 Rybáři mohli být tenkrát umínění a neposlechnout. Vždyť lovu rozuměli jistě dobře. I já chci být k Ježíšovu nabádání vnímavý, poslušný i tam, kde to vypadá na první pohled beznadějně.

(Komentář: Lk 5,1-11)

Myšlenky na pátek, 8. 9. 2023

 Muži mají sklon myslet logicky. Ženy však mají něco navíc, protože jsou naprogramovány, aby myslely také intuitivně. Doplňují manželský vztah o úhel pohledu, který by mu jinak chyběl. Jestliže tedy manžel nevyužívá schopnosti své ženy, okrádá sám sebe o to nejlepší, co mu Bůh dal.
 Tvým povoláním v Božím království je být Božím „velvyslancem“.
 Josefova odvaha a láska k Marii vytvořily zázemí lidské rodiny pro přijetí samotného Božího Syna. Budu dnes myslet na požehnání, jaké pro nás představují rodinné vztahy!

(Komentář: Mt 1,1-16.18-23)

Myšlenky na sobotu, 9. 9. 2023

 K tomu, abychom mohli reprezentovat Pána, není důležité, kde jsme, ale čí jsme. Pro mnoho lidí je náš život jedinou „Biblí“, jakou kdy budou číst.
 Ježíš se před ukřižováním modlil za své učedníky: „Neprosím, abys je vzal ze světa, ale abys je zachoval od zlého. Nejsou ze světa, jako ani já nejsem ze světa. Posvěť je pravdou; tvoje slovo je pravda. Jako ty jsi mne poslal do světa, tak i já jsem je poslal do světa“ … (Jan 17:15-18).
 Učedníci porušovali sobotní klid trháním klasů. Nezredukovali jsme Ježíšovu radostnou zvěst na úzkostlivé dodržování předpisů?

(Komentář: Lk 6,1-5)

Myšlenky na neděli, 10. 9. 2023

 Ze tvých rtů mnoha lidem zazní jediné „evangelium“, které kdy uslyší. A tvůj postoj může k jejich získání pro Pána přispět více než veškeré tvé argumenty.
 Nikdy nezapomínej, na čí straně stojíš. Nikdy nezapomínej, do jakého království patříš a koho reprezentuješ. Jsi Kristovým velvyslancem!
 Dnešní evangelium pokračuje ve výrocích o životě uvnitř církve. V řadě nejstarších rukopisů chybí slova „proti tobě“. Nejde tu tedy pouze o komentář k řešení osobního sporu, ale o způsob, jak má vedení společenství pracovat s hříšníkem. Výrok: „ať je pro tebe jako pohan“, zní značně vzdáleně Kristovým postojům. Jde zřejmě o náznak exkomunikace, tedy vyloučení ze společenství. Mluvíme tu o těch, kteří Pána chtějí následovat, ale jednají významně v rozporu s jeho učením. Pak dává smysl i slovo o svázání či rozvázání svěřující rozhodovací autoritu vedení církve. Odtud odvozujeme roli biskupů, resp. skutečnost duchovní autority. Vzápětí však navazuje text naznačující důležitost shromáždění nesoucích odpovědnost, tedy koncilů a synod. Slova „dostanou ji od mého nebeského Otce“ jsou uvozena slovesem znamenajícím obecně „stát se, nastat“. Asi jde o narážku na nutnost jednoty v rozhodování. Tehdy Pán slyší, stojí za církví a naplní její prosby. Vedení tak není věcí jednoho člověka, ale společného rozhodnutí, jak naznačují následující výroky v 18. kapitole.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 9. 2023

 Pavel napsal: „… posilněte se v Pánu a v jeho nesmírné moci. Oblečte si celou Boží zbroj, abyste se mohli postavit ďáblovým úkladům. Náš zápas totiž není proti krvi a tělu, ale proti vládám, mocnostem a světovládcům přítomné temnoty, proti duchovním silám zla v nebeských sférách.
 Vezměte si celou Boží zbroj, abyste ve zlý den mohli odolat, všechno splnit a zůstat stát. Stůjte přepásáni na bedrech pravdou, oblečeni pancířem spravedlnosti a obuti připraveností kázat evangelium pokoje. Nadto vždy třímejte štít víry, jímž budete moci uhasit všechny ohnivé šípy toho zlého. Vezměte si také přilbu spasení a meč Ducha, jímž je Boží slovo. Za všech okolností se modlete v Duchu; proto vždy vytrvale bděte a v každé své modlitbě a prosbě se modlete za všechny svaté“ … (Efezským 6:10-18, B21)
 Poklady moudrosti a poznání jsou v Kristu skryté – nevnucují se. Život, který je naplněný obětavostí a službou, tyto poklady postupně objevuje.

(Komentář: Kol 1,24 – 2,3)

Myšlenky na úterý, 12. 9. 2023

 Jako Kristův velvyslanec musíš být ve všem svém jednání loajální především jemu, být neloajální se rovná velezradě. Připadá ti, že jsou to vysoké nároky? Ano, jde ale o „vysoké povolání“ … (viz Filipským 3:14).
 Musíš být občanem státu, který reprezentuješ: „A my křesťané máme občanství v nebesích“ ... (viz Filipským 3:20).
 Ne „plané nauky“, které lehce polechtají na duši, ani ne dnes oblíbená ezoterika. Ale položení se s Kristem do hrobu, spolu s ním i vzkříšení – to je úkaz Boží moci, která se nás dotýká!

(Komentář: Kol 2,6-15)

Myšlenky na středu, 13. 9. 2023

 Když Bůh stvořil Adama, řekl: „Není dobré, aby člověk byl sám. Učiním mu pomoc jemu rovnou“ (1. Mojžíšova 2:18).
 Osamělost často není způsobena nepřítomností lidí, ale životního smyslu. Projev opravdový zájem o těžkosti druhých. Nedělej cílem každého rozhovoru vlastní problémy a starosti: „… v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu“ (Filipským 2:3-4).
 Nacionalismus, tím spíš rasová nadřazenost, nemá v křesťanství místo! I v tom je naše náboženství návodem k životu.

(Komentář: Kol 3,1-11)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 9. 2023

 Nešetři svým časem, talenty a prostředky. Ne každý přijme to, co nabízíš, někdo ale ano. Pros Pána o vedení a nepřestávej nabízet pomoc. Bůh říká: „… jsi v očích mých tak drahý, vzácný, protože jsem si tě zamiloval…“ (Izajáš 43:4).
 Když se staneš křesťanem, zažíváš někdy více problémů než předtím. „Jen si vzpomeňte na dřívější dny! Sotva jste byli osvíceni, už jste museli podstoupit mnohý zápas s utrpením…“ (Židům 10:32)
 Ježíšova předpověď nebyla patrně tenkrát Nikodémem pochopena. Ale nevzpouzíme se i my skutečnosti, že každému vítězství předchází utrpení?

(Komentář: Jan 3,13-17)

Myšlenky na pátek, 15. 9. 2023

 Důvěrný vztah s Ježíšem je důležitější, než aktivita, i ta náboženská. Nebezpečí náboženských aktivit pak spočívá v tom, že někdy jsou zaměřeny na to, aby nám bylo dobře a vypadali jsme dobře před druhými.
 Jaký je tvůj pohled na Boha? Co se ti vybaví, když se modlíš "Otče náš"? Pokud si představuješ Boha, který je připraven tě sejmout, kdykoli uděláš chybu, pak potřebuješ změnit toto své své pojetí Boha. Bible říká: "Hospodin, tvůj Bůh, je vprostřed tebe - hrdina, jenž tě zachrání. Šťastně se bude z tebe veselit, až tě svou láskou obnoví; zajásá nad tebou samou radostí" (Sofonjáš 3:17, B21).
 Maria je od této chvíle i naše Matka a stojí s námi v našich těžkostech. Spolu s nejmladším apoštolem je nablízku všem křížům naší církve!

(Komentář: Jan 19,25-27)

Myšlenky na sobotu, 16. 9. 2023

 Je udivující, kolik bystrých a úspěšných lidí dospěje do bodu vyhoření, protože zanedbávali svůj vztah s Bohem. Nikdy to nebylo jejich záměrem, jenom se naučili poradit si sami, takže je nic nenutilo spoléhat se na něj. Jenom se "přidali k náboženskému podnikání" a Bůh se pro ně stal někým, s kým si naplánovali schůzku na nedělní dopoledne.
 Bůh není nějaké vzdálené božstvo, ale blízký a osobní Otec, který vroucně miluje své vykoupené děti.
 Čím víc si přiznávám svou nedostatečnost a ubohost zvláště ve svátosti smíření, tím víc vynikne spolehlivost nauky (v originále: věrné, spolehlivé je to slovo).

(Komentář: 1 Tim 1,15-17)

Myšlenky na neděli, 17. 9. 2023

 Dokud neučiníš vztah s Bohem středem svého života, budeš mít problém najít svůj životní cíl, těšit se z plodů své práce a zakoušet Boží pokoj a radost.
 Bůh je "Hrdina, jenž tě zachrání". A při slově "hrdina" si představ miliardkrát znásobeného Herkula, a pořád ještě budeš velmi daleko. Možná jsi dnes slabý, on je ale silný. Tvé hříchy mohou být velké, jeho spásná milost je však větší (viz Římanům 5:20).
 Minulou neděli jsme otevřeli stejnou kapitolu evangelia, ale věnovali jsme se autoritě a moci v církvi, které jsou svěřeny vedení. Na to plynule navazuje text ukazující, že ani vedení církve či společenství nemůže jednat svévolně. Nikdo nemůže chtít stanovovat hranice odpuštění podle lidských představ. To je věcí Boží. Podobenství o nemilosrdném služebníkovi směřuje Kristus především apoštolům. Ale texty platí přeneseně i pro každého člověka, protože odpuštění je základním opěrným bodem života ve společenství i s Bohem. Touha po pomstě nebo nenávist člověka zcela zničí. Lze pak domýšlet i další detaily příběhu, např. jak se mohl nemilosrdný služebník domnívat, že se nikdo o jeho chování nedoví? Proč se nezachoval po příkladu svého Pána? Nebo to, že chudoba neznamená automaticky milosrdný postoj, a naopak, každý bohatý nemusí hned být nemilosrdný člověk.

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 9. 2023

 Pokaždé, když se na tebe Bůh podívá, usmívá se a raduje. Jsi potěšením jeho srdce. Věděl jsi to?
 Láska většinou není to, co cítíš, ale to, co děláš. Pavel napsal: "Vy jste byli povoláni ke svobodě, bratří. Jen nemějte svobodu za příležitost k prosazování sebe, ale služte v lásce jedni druhým" (Galatským 5:13).
 Pokorné setníkovo vyznání opakujeme pravidelně ve mši svaté. Kéž jej procítíme vždy, než Krista přijmeme a přesvědčíme se, že opravdu uzdravuje – i naše vztahy!

(Komentář: Lk 7,1-10)

Myšlenky na úterý, 19. 9. 2023

 Už jsi viděl matku, jak chová plačící dítě a říká: "Pšt pšt, všechno je v pořádku, jsem tady, mám tě ráda."? Dítě se uklidní, má pocit bezpečí a usíná. Právě to pro nás dělá Bůh.
 Jeden moudrý muž jednou řekl, že stejně jako pro nemovitost platí tři zákony - ‚poloha, poloha, poloha', tři zákony pro vztah jsou - ‚zájem, zájem, zájem'. Lidé, kteří o nás mají zájem, jsou těmi, kteří nám dodávají života. Vědí, co máme rádi a čeho se bojíme.
 Radost matky ze vzkříšení jediného syna musela být nepředstavitelná. Kéž se i já dovedu radovat z Ježíšových mocných činů, které nejsou tolik nápadné…

(Komentář: Lk 7,11-17)

Myšlenky na středu, 20. 9. 2023

 Když si dáme práci, abychom se o někoho opravdu zajímali, naše láska k němu roste. Pokud si někoho skutečně všímáme, zapomínáme sami na sebe a naše duše rozkvétá.
 Bible říká, že když se modlíš, Bůh ti může odpovědět okamžitě. Nikde ale nemáme zaslíbenou "okamžitou trpělivost". Trpělivost je vlastnost charakteru, a charakter se buduje během celého života při chození s Bohem v dobách dobrých i zlých.
 Lidem se nezavděčíte: jednoho kněze kritizují, že je příliš upjatý, další se zas může jevit jako příliš „světský“. Sám náš Pán by se dnes opět setkal s odsuzováním.

(Komentář: Lk 7,31-35)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 9. 2023

 Matka Tereza říkávala: "Jestli nemůžeš dělat velké věci, dělej malé věci s velkou láskou. A jestli je nemůžeš dělat s velkou láskou, dělej je s trochou lásky. Pokud je nemůžeš dělat s trochou lásky, přesto je dělej."
 Svět je plný gangů, drog a násilí, protože si dítě vybralo nesprávného hrdinu. Ty můžeš pomoct to změnit, i kdyby třeba jen pro jedno dítě. Přemýšlej o tom. Každé dítě potřebuje hrdinu a každý z nás se pro ně tím hrdinou může stát.
 Nekritizovali bychom dnes Ježíše za jeho odvahu? Kritéria pro výběr apoštolů jsme nastavili vysoko. Je však důležité nechat prostor působení jeho Ducha. Pravda, je to riziko!

(Komentář: Mt 9,9-13)

Myšlenky na pátek, 22. 9. 2023

 Když sloužíš lidem, tvá láska roste.
 Jeden biblický učitel říká: "Trpělivost je prostě víra, která si dává načas."
 Asi bychom byli zaskočeni, kdybychom blíž poznali ženy, které doprovázely našeho Pána. Ježíšova novost byla v tom, že se nerozpakoval obklopit se těmi, na které společnost shlížela svrchu.

(Komentář: Lk 8,1-3)

Myšlenky na sobotu, 23. 9. 2023

 Bůh v nás pěstuje trpělivost různě, například vyrušováním: Sedneš si k jídlu, a začne ti zvonit telefon. Jsi ve vaně, a u dveří někdo zazvoní. Spěcháš s prací, abys stihl termín, a přijdou hosté.
 Zkus se na věci podívat očima toho druhého! Jestli chceš uspět v manželství, nauč se vidět život tak, jak ho vidí partner. Jestli chceš uspět jako rodič, nauč se věci vidět z pohledu svého dítěte. Jestli chceš uspět v podnikání, musíš se naučit vnímat věci z pohledu zákazníka. Pokud chceš být úspěšným zaměstnavatelem, nauč se vidět život z pohledu svého zaměstnance. Snaž se zjistit, proč se druhý cítí tak, jak se cítí.
 Už tím, že se nad Božím slovem dnes zastavím, padne do (dobré?) půdy. Chci mít teď sílu přinášet užitek. Bez trpělivosti nic nevzejde!

(Komentář: Lk 8,4-15)

Myšlenky na neděli, 24. 9. 2023

 Říká se, že když Brahms psal svou slavnou "Ukolébavku", byl tolikrát vyrušen, že mu trvalo sedm let, než ji dokončil. Kdosi o tom zavtipkoval: "Když skládáš ukolébavku, potřebuješ být vyrušován, abys neusnul u klavíru."
 Sotva jste byli osvíceni, už jste museli podstoupit mnohý zápas s utrpením…" (Židům 10:32). Když se staneš křesťanem, zažíváš někdy více problémů než předtím, protože začneš být pokoušen od ďábla. Nejdříve povolání, pak konflikt, takhle to funguje pokaždé! Proto buď ve střehu
 Na první poslech se jeví jednání hospodáře jako nespravedlivé. Dělníci pracující celý den dostali stejně jako ti, kteří pracovali hodinu. Ale oni přijali tuto pracovní smlouvu a hospodář jim dal smluvenou mzdu. Tedy nejde o nespravedlnost, ale o velkorysost k těm, kteří práci nenašli! Evangelista navázal na příběh o bohatém mládenci, který Ježíše oslovil, protože toužil být dokonalý před Bohem. Ale neuměl nebo nechtěl svému úsilí dát všechno. Bůh je mnohem flexibilnější, hledá, jak nejlépe využít situaci a dosáhnout cíle i přes mnohé potíže. A dokáže jednání ohodnotit nejen ve vztahu k odpracovanému úkolu, ale k situaci člověka. Pokud se na text díváme z našeho pohledu, stojí za otázku, zda jsme připraveni vstoupit do Boží služby kdykoli. A podobně, nakolik sami dokážeme vnímat svět perspektivou dobra pro druhé. Poslední zamyšlení se může týkat těch, kteří třeba léta necítili žádné povolání pro Boha. Pán nás ale někdy osloví až na úplném konci např. školy, rodičovství, práce nebo i života. Nemávneme rukou s tím, že „nyní“ to už nemá cenu?

(Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 9. 2023

 Bůh v nás pěstuje trpělivost různě - zamysli se nad zdržováním. Nesnášíme čekání. Máme myšlení na způsob rychlovarné konvice - co chceme, chceme mít během pár vteřin. Máme rychlé občerstvení, minutovou rýži a instantní kávu. Jsme jako ten člověk, který se modlil: "Pane, dej mi trpělivost, a chci ji teď hned!"
 Prohlubuj svou lásku. "Láska je trpělivá…" (1. Korintským 13:4). To znamená, že pokud jsi netrpělivý, chybí ti láska. Když máš někoho rád, zajímáš se o jeho přání, starosti, potřeby a úhel pohledu, nejen o své vlastní. Když jsi naplněný láskou, téměř nic tě nevyprovokuje k hněvu či netrpělivosti. Na druhou stranu, jestli jsi naplněný hněvem, vyprovokuje tě téměř cokoli. Pod tlakem vyjde ven všechno, co v sobě nosíš. Proto prohlubuj svou lásku! "Buďte vždy pokorní a mírní, trpělivě se navzájem snášejte v lásce…" (Efezským 4:2, B21).
 Těžko soudit, zda byl výnos perského krále Kýra veden zbožností či vypočítavostí. Sami jsme byli svědky podobně osvobozujícího procesu. Dovedeme si představit jásot Izraele z nabyté svobody?

(Komentář: Ezd 1,1-6)

Myšlenky na úterý, 26. 9. 2023

 Dlouhé fronty, ztracené klíče, zpožděné vlaky, telefonáty, vystydlé jídlo, prázdné pneumatiky, obsazené koupelny, dopravní zácpy - seznam, toho, co nás dráždí je nekonečný. Snaž se být trpělivý, vždyť Bible říká, že "zbrklý se dopouští mnoha chyb" (viz Přísloví 19:2, B21).
 Jestli se naučíš mít rád lidi, kteří tě dráždí, vezmeš satanovi z rukou zbraň, kterou může proti tobě použít. Proto se dnes modli: Pane, učiň ze mě trpělivějšího člověka.
 Izraelité vyjadřují vděk stavbou chrámu. Ta přetrvá pět století. Tak svědčí před okolními národy o jediném Bohu.

(Komentář: Ezd 6,7-8.12b.14-20)

Myšlenky na středu, 27. 9. 2023

 Trpělivost začíná změnou pohledu na věc. Když jsi netrpělivý, máš úzký úhel pohledu. Vidíš jen sebe, své potřeby, cíle, plány, svá přání a to, jak ti lidé kazí život. Kořenem netrpělivosti je v podstatě sobectví.
 Trpělivost je určitý druh víry, která říká: "Důvěřuji Bohu. Věřím, že je větší než tento problém. Věřím, že v tom je jeho ruka, a on to v mém životě může využít pro dobrou věc."
 Ezdrášova modlitba je výrazem zoufalství nad smíšenými sňatky, které tenkrát ohrožovaly existenci národa. Lidé si sami někdy ničili to, co jim Hospodin skrze perského krále dopřál obnovit.

(Komentář: Ezd 9,5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 9. 2023

 Kdyby ses nikdy nemusel vypořádávat s podrážděním a vyrušováním, nikdy bys nerostl v trpělivosti. Musíš přijmout skutečnost, že tvé kroky řídí Bůh, a důvěra v něho nevyžaduje vysvětlování. Bible říká: "Kroky muže určuje Hospodin; jak by mohl člověk rozumět své cestě?" (Přísloví 20:24).
 Zatímco frustrace křičí: "Proč se to stalo?" víra se ptá: "Bože, co chceš, abych se naučil?"
 Víme, že slova z knihy Moudrosti si nevzali všichni panovníci k srdci. Ta slova nejsou určena jen jim, ale každému, kdo za něco, za někoho, zodpovídá. Je třeba se jimi nejen inspirovat, ale následovat je! A tak kráčet ve stopách svatého Václava…

(Komentář: Mdr 6,9-21)

Myšlenky na pátek, 29. 9. 2023

 Trpělivost je známkou zralosti. Když děti nedostanou hned to, co chtějí, vztekají se. Ke zralosti patří schopnost čekat, umění žít s vědomím, že radost přijde později. "Trpělivý člověk oplývá rozumností, ten, kdo je ukvapený, dělá hlouposti" (Přísloví 14:29, B21).
 Trpělivost je důkazem a zároveň zkouškou tvé víry. V takových chvílích ti Bůh šeptá: "Utiš se a věz, že já jsem Bůh!" (viz Žalm 46:11). Jinými slovy: "Mám vše pod kontrolou. Mám lepší plán. Pracuji na tom pro tvé dobro!"
 Ježíšem slíbení andělé sestupují i dnes na jeho církev. Čím jsem vnímavější, tím víc ocením jejich aktuálnost. A jejich ruku na tepu doby. Na rozdíl od mé strnulosti.

(Komentář: Jan 1,47-51)

Myšlenky na sobotu, 30. 9. 2023

 Chápavý a moudrý člověk, který se snaží vidět život z pohledu toho druhého (a z Božího), umí být trpělivý. Takže se modli a pros Boha, aby ti dal na věci nový pohled.
 Všimni si, že ve výčtu ovoce Ducha se trpělivost objevuje hned po pokoji. Proč? Protože když máš v srdci pokoj, prakticky nic v tobě nemůže vyvolat pocit netrpělivosti. Tyto vlastnosti však nevznikají tělesným úsilím, jsou ovocem Ducha. Nemůžeš se rozhodnout a říct: "Budu trpělivý, i kdyby mě to mělo zabít." To by se mohlo stát! Pokud je to skutečné ovoce Ducha, budeš mít opravdový vnitřní pokoj a určité okolnosti tě nebudou trápit jako dříve. Proč? Protože budeš spoléhat na Pána.
 Příslib velikosti Jeruzaléma jako města bez hradeb mohu vztahovat na církev, která nezná hranice. Nebudujeme však zbytečné „obranné příkopy“?

(Komentář: Zach 2,5-9.14-15a)