† † †




Sebrané myšlenky dne - březen 2024




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na březen 2024

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže - Za mučedníky dneška: Modleme se, aby ti, kteří v různých částech světa pro evangelium riskují své životy, byli pro církev zdrojem odvahy a misijního zápalu.

    Národní úmysl - Za kajícníky: Modleme se, aby ti, kdo dosud odkládali svátost smíření, nalezli cestu k setkání s milosrdným Kristem.



Myšlenky na pátek, 1. 3. 2024

 Práce byla Boží nápad: „Hospodin Bůh postavil člověka do zahrady v Edenu, aby ji obdělával a střežil“ (1. Mojžíšova 2:15) První člověk, Adam, tedy utvářel krajinu. ... (Slovo pro každý den)
 Všechno, co jsem kdy dělala, jsem dělala s velikou láskou a radostí. Každá práce se mi zdála tou nejkrásnější na světě a za každou Bohu dodnes nekonečněkrát děkuji. A dnes už i vím, že aby člověk měl ze své práce opravdu radost a miloval ji, musí ji dělat poctivě a co nejlépe, jak dokáže. Musí za sebou vidět výsledek. ... (helza)
 Kdo chce uchvátit Boží vinici jen pro sebe, postará se o to, že její správa mu bude odňata. Nikoli seberealizace, ale služba. Nikoli zakládání si na vlastní věrnosti a tradici, ale otevřenost pro druhé! ... (Komentář: Mt 21,33-43.45-46)

Myšlenky na sobotu, 2. 3. 2024

 Už rvní člověk v ráji pracoval - Adam, utvářel krajinu ... (Slovo pro každý den)
 Kdysi mě jeden blízký člověk vyděsil slovy: „můj cíl je být nejlepší na světě“. Myslím si ale, že taková touha nikdy nepřinese dobré, natož Bohu milé plody. Myslím si, že všichni umělci, vědci, či badatelé, kteří se stali „nejlepšími“ ve svém oboru, pracovali s láskou a touhou své dílo jednou odevzdat lidstvu a Stvořiteli k radosti a užitku. ... (helza)
 Odvážně se zamyslím nad tímto úryvkem. Nevystupuji někdy jako poslušný, věrný syn církve, který je pohoršen dobrotou Otce, která nezná hranic? ... (Komentář: Lk 15,1-3.11-32)

Myšlenky na neděli, 3. 3. 2024

 Vrcholným vyjádřením toho, jak velice si Bůh cení práce, je tesař Ježíš, který se více, než tři čtvrtiny života, věnoval stavebnictví; dělal lavice, stoly a pravděpodobně i domy. Bibli napsali pracující o pracujících a pro pracující - můžeme v ní vidět, že každý pracuje! ... (Slovo pro každý den)
 Je smutné, jak mnoho těch, kteří pracují rukama nevěří, že práce duševní je taky namáhavá a opačně. Každá práce je prací a každá je namáhavá, je-li poctivá. A je-li poctivá, každá přináší únavu, ale i pokoj a radost a naplnění. ... (helza)
 Jan ve svém evangeliu hned na začátku dává najevo, že Kristus musí zemřít. Evangelista nepostupuje pedagogicky s vysvětlováním jednotlivých pojmů, souvislostí atd. Naopak rozehrává od prvních veršů bohatou symboliku svého vyprávění. Ježíš jako nový chrám, nový oltář, ale i jediná oběť. Už nebude třeba kupovat zástupné zvíře pro smíření za vlastní hřích. To všechno nyní končí. Kristova oběť bude jednou provždy, stále živá. „On ví, co je v člověku,“ proto jeho oběť plně nahradí všechny do té doby přinášené typy obětí. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 4. 3. 2024

 Když zjistíš, k čemu jsi v životě povolán a plně se tomu odevzdáš, budeš „ustanoven“ stejně jako každý pastor, stojící za kazatelnou. Je škoda, že o jakékoli jiné práci než církevní mluvíme jako o sekulární, protože Bůh to tak nevidí. On každou poctivou práci odměňuje souhlasným úsměvem. Vše je vyjádřeno ve slovech: „Čehokoli se chopí tvá ruka, tomu se věnuj ze všech sil…“ (Kazatel 9:10, B21). ... (Slovo pro každý den)
 Bolí mě, když slyším, jak mnoho žen dnes považuje mateřství za překážku v naplnění, v budování kariéry, v práci. Totiž i mateřství je prací a to určitě takovou, k níž nás povolal Bůh. Prací takovou, která vyžaduje spousty dovedností, moudrosti i znalostí. A pokud žena s vícero vysokými školami, doktoráty a oceněními všechny své znalosti a um vloží do péče o děti a domácnost, pak si myslím že je všechny rozhodně využije nejlépe jak se využít dají. ... (helza)
 Náman, vojevůdce, vzor odvahy a víry, se nebál prolomit zaběhlé zvyky. Jeho důvěru později vyzdvihuje i Ježíš. Dokážu být i já ve vztahu k Bohu nekonvenční, spontánní? ... (Komentář: 2 Král 5,1-15a)

Myšlenky na úterý, 5. 3. 2024

 První úkol, který dal Bůh v ráji Adamovi a Evě, zněl: „Naplňte zemi a podmaňte si ji“ (viz 1. Mojžíšova 1:28). To, že Adam a Eva byli vyhnáni ze zahrady Eden, neznamená, že byli omezeni jen na ni. Bůh jim řekl, že mají „naplnit zemi a spravovat ji“. Trochu o tom přemýšlej. ... (Slovo pro každý den)
 Postní doba má své kouzlo. Ať si odřeknu cokoliv s překvapením zjistím, v kolika závislostech jsem uvězněná, co vše brání mé svobodě. ... (helza)
 Kolikrát se v Azariášově modlitbě vyskytuje slovo „milosrdenství“? Vidím zde kontrast s mým úzkoprsým přístupem. Jsem ochoten přijmout Boží odpověď na moje volání? ... (Komentář: Dan 3,25.34-43)

Myšlenky na středu, 6. 3. 2024

 Bůh Adama a Evu vyzval ke zkoumání. Všude mimo Eden bylo nezmapované území. Mohli urazit čtyřicet tisíc kilometrů jakýmkoli směrem, a nikdy by neviděli znovu stejnou krajinu. Bylo zde k prozkoumání několik set miliónů kilometrů čtverečních. Jedním ze způsobů, jak oslavovat Boha, je zkoumat a studovat všechno, co stvořil. ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že pro našeho nebeského Otce je naše poctivá a v radosti vykonávaná práce stejně důležitá, jako chvíle setkávání s námi – v pobožnostech, modlitbách a svátostech. Ale jak vřelé je objetí s kýmkoliv milovaným, natož pak s našim nadevše milovaným Pánem, když budeme stále odbíhat ke své práci? ... (helza)
 Mohu tím víc jásat dnes, v době novozákonní. Vždyť které náboženství je tak veliké, že se Bůh stává člověkem, abychom mohli žít s Ním a v Něm? ... (Komentář: Dt 4,1.5-9)

Myšlenky na čtvrtek, 7. 3. 2024

 Jeden spisovatel to vysvětluje: „Astronom, jenž zanáší do mapy hvězdy, genetik mapující lidský genom, vědec, který hledá lék na Parkinsonovu chorobu, oceánograf, který zkoumá bariérový útes, ornitolog, jenž se zabývá studiem a ochranou vzácných druhů ptáků, fyzik, jehož snahou je zachytit kvarky, chemik, který mapuje molekulární struktury, i teolog studující Boha, mají jedno společné – všichni jsou badatelé - plní úkol daný Bohem v První knize Mojžíšově. Jejich výzkum Boha těší, pokud se děje ze správných důvodů a vede ke správné reakci – poznávat ho a uctívat.“ ... (Slovo pro každý den)
 S čím větší vášní a zaujetím pracujeme, tím obtížnější je odtrhnout se o ní a zcela se vnořit do náruče Boží. Ale tím více takové chvíle s Bohem a pro Boha potřebujeme. ... (helza)
 Jeremiáš burcuje lid. Boží nabídka přátelství s člověkem je v dějinách náboženství ojedinělá. Jsem si toho vědom? Jsem i já smutný, když tuto nabídku druzí odmítají? ... (Komentář: Jer 7,23-28)

Myšlenky na pátek, 8. 3. 2024

 Vždy se najdou nějací vědci, kteří dojdou k ateistickým závěrům. To však neznamená, že máme vědu opustit, naopak, jsme povoláni ji kultivovat. Jestliže Bůh stvořil vše, pak vše nese svatý otisk jeho prstu. Veškerá pravda je jeho pravdou. „V celém stvoření neexistuje ani jediný čtvereční centimetr, o němž by Ježíš Kristus neprohlásil: Tohle je moje! To patří mně!“ (Abraham Kuyper) ... (Slovo pro každý den)
 Čím více poznání, čím více vědy, tím více věda, která ohromila lidstvo schopností přijít na kloub všem záhadám světa, věda, která vyústila v ateismus, právě ta věda, nás přivádí k poznání, že bez jediného „pozorovatele“ a „tvůrce“, tedy bez jediného Boha, nemůže svět existovat. Problém je v tom, že věda na takové úrovni zatím není všem srozumitelná, ba, ani sdělitelná. ... (helza)
 I my máme často sklon zbožňovat „díla svých rukou“. Přitom skrýt se do stínu, který poskytuje Bůh, je stejně osvěžující jako tenkrát na poušti… ... (Komentář: Oz 14,2-10)

Myšlenky na sobotu, 9. 3. 2024

 První ženou, která získala Nobelovu cenu, byla francouzská fyzička Madame Marie Curie. Ta řekla: „V životě není třeba se ničeho bát, stačí tomu jen porozumět.“ ... (Slovo pro každý den)
 Žijeme v době, kdy nejsme schopni obsáhnou všechny vědecké poznatky a vynálezy. V době, kdy je věda rozdělena na obory a obory na specializace. V době, kdy jeden odborník nechápe problematiku jiného oboru, kdy ani specialista nechápe specialistu ve svém oboru, ale v jiné specializaci. A současně v době, kdy mají všichni pocit, že mohou mluvit do všeho a o všem a taky o všem rozhodovat. ... (helza)
 Hospodin chce, abychom jej lépe poznali. Záleží mu na tom, jaký obraz si o něm uděláme. Jsme pro něj důležitější, než si myslíme! ... (Komentář: Oz 6,1-6)

Myšlenky na neděli, 10. 3. 2024

 Místo aby ses soustředil na svou fobii, zaměř se na Boží zaslíbení: „Neboj se, vždyť já jsem s tebou, nerozhlížej se úzkostlivě, já jsem tvůj Bůh. Dodám ti odvahu, pomocí ti budu, budu tě podpírat pravicí své spravedlnosti“ (Izajáš 41:10). Všimni si slov „dodám ti odvahu“. Jak bude sílit tvá víra v Boha, hrozba tvých obav bude slábnout. ... (Slovo pro každý den)
 Své bolesti, břemena, jha, kříže, všechny své trampoty, stejně jako náš strach, úzkosti, obavy a fobie, můžeme s láskou a vděčností odevzdat Pánu jako oběť – ať ji přijme a použije jestli chce, jak chce na co a pro koho chce. Možná se nic nezmění, možná ale tak i my přidáme něco málo k oběti Pána na kříži. A i když nás hrůza a bolest neopustí, nějakým zázrakem nás bude těšit. ... (helza)
 Janovo evangelium zachytilo Ježíše, jak vysvětluje Boží pohled na člověka: „Bůh přece neposlal svého Syna…, aby svět odsoudil, ale aby svět byl skrze něho spasen.“ Bůh stojí o záchranu člověka a o to, aby žil. Proto Hospodin znovu a znovu hledá cesty, kterými povstává naděje, i když člověk mnoha způsoby opakovaně sestupuje do „tmy“. „Tak Bůh miloval svět…“ Jak by bylo dobré, kdyby křesťanství znovu objevilo nesmírnou velikost Boží lásky ke světu (v řečtině „kosmos“) a člověku! Bůh svět nezavrhl, neodmítl. Naopak, pozval nás do plnosti života! ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 11. 3. 2024

 Nedovol, aby tě ovládal strach! Převezmi iniciativu a předem se vyzbroj Božími zaslíbeními. Běž vstříc svým obavám, jako David běžel vstříc Goliášovi, s vědomím, že ve jménu Páně zvítězíš. ... (Slovo pro každý den)
 Není nic bolestnějšího, než vidět bolest a utrpení vlastního dítěte. A my všichni jsme děti Boží. Naše utrpení je utrpením i pro našeho Otce i našeho Pána. A i když mnohdy svou lidskou nevědomostí neumím pochopit proč to, či ono Bůh dopouští, vím, že nás miluje a že trpí s námi. A pokud nám neodejme ten, či onen hořký kalich, potom On ví proč. ... (helza)
 Uzdravení syna královského úředníka mělo za následek to, že uvěřil nejen úředník, ale i všichni v jeho domě. Dokážu se podělit o radost, kterou víra přináší? ... (Komentář: Jan 4,43-54)

Myšlenky na úterý, 12. 3. 2024

 Jeden malý chlapec se modlil: „Pane Bože, požehnej mamince, tatínkovi, miminku a mně. A Bože, dávej na sebe pozor, protože kdyby se ti něco stalo, je po nás!“ ... (Slovo pro každý den)
 Logika malých dětí je úžasná. Je to už dávno, šla jsem se svými dětmi po silnici, okolo níž nevedl chodník. Všechny jsem je měla na jedné straně, mezi mnou a příkopem. Ale nejstarší, tehdy pětiletý syn pořád přecházel k mé druhé ruce, směrem k silnici. Když už jsem se vážně zlobila, řek mi: „Maminko, kdyby mě srazilo auto, ty bys věděla co dělat, ale kdyby srazilo tebe, my bychom to nevěděli. ... (helza)
 Skoro čtyřicet let byl tento nemocný ponechán sám sobě. Dle svých slov neměl nikoho, kdo by mu pomohl. A „pravověrní“ dokážou jen kritizovat, že mu Pán pomohl zrovna v sobotu… ... (Komentář: Jan 5,1-3a.5-16)

Myšlenky na středu, 13. 3. 2024

 Možná si říkáš, že si nejsi jistý, zda k tobě Bůh někdy mluvil. Jestli jsi křesťan, nejméně jednou k tobě mluvil. A pokud promluvil jednou, promluví i podruhé. Musíš s ním ale sám mluvit a nechat ho, aby k tobě promlouval prostřednictvím svého Slova a Ducha svatého, který v tobě přebývá. Někdy Bůh čeká, než ti odpoví, protože pracuje na obou koncích linky. Pracuje na tom, za co ses modlil, a zároveň pracuje na tobě, aby tě na to připravil, přičemž to druhé někdy trvá déle než to první. ... (Slovo pro každý den)
 Kolikrát jsi byl v životě podivuhodnou souhrou náhod přiveden na místo, které se stalo pro tvůj budoucí život velmi důležité, ale kam bys sám od sebe nikdy nešel? Napadlo tě, že to byl Bůh, který k tobě tímto promluvil? ... (helza)
 Jako Ježíš zdůrazňuje svou jednotu s Otcem, podobně mám mít i já důvěrný vztah k Bohu. Ostatně i On si přeje být činný ve světě skrze mne. ... (Komentář: Jan 5,17-30)

Myšlenky na čtvrtek, 14. 3. 2024

 Nezávisle na tom, jaké máš vzdělání, důmyslnost, etnický původ nebo společenské postavení můžeš mluvit s Bohem, a on ti odpoví. ... (Slovo pro každý den)
 Jsem si téměř jistá, že kdybych se snažila mít svůj život pod kontrolou, nikdy bych neprožila to, co jsem prožila a nikdy by nebyl můj život tak úžasný jak byl. A já věřím, že touto podivuhodnou režií mého života ke mně promlouval Bůh. ... (helza)
 Svědectví o Ježíšovi právě na základě toho, co vykonal, je mým úkolem. Kéž při svém skromném snažení zažiji něco z krásy důvěrného vztahu, který má On se svým Otcem. S přispěním Ducha svatého! ... (Komentář:Jan 5,31-47 )

Myšlenky na pátek, 15. 3. 2024

 Máš nekontrolovatelné touhy, pokud jde o peníze, jídlo, nikotin, alkohol, drogy, sex nebo… ? Zanechala v tobě opakovaná snaha o získání kontroly pocit studu, selhání a beznaděje? Selhaly všechny tvé pokusy o sebeovládání? Vyzkoušej prosit pomoc svatého Ducha! ... (Slovo pro každý den)
 Jestliže nás náš Pán učí milovat bezpodmínečnou láskou i své nepřátele, potom jistě i Bůh nás miluje takové, jací jsme. Tedy i hříšné a chybující. Ale tak, jako my z lásky a obav o bezpečí, zdraví a štěstí svých dětí (ba i zvířátek) od nich vyžadujeme poslušnost, stejně tak vyžaduje Bůh poslušnost naši. Jenom On totiž zná důsledky některých našich chyb. ... (helza)
 Předsudky a falešné představy jsou i dnes překážkou víry. Pronásledování a nepochopení, které náš Pán zažil sám na sobě, přetrvává i dnes… ... (Komentář: Jan 7,1-2.10.25-30)

Myšlenky na sobotu, 16. 3. 2024

 Žijte z moci Božího Ducha, a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše přirozenost. Touhy lidské přirozenosti směřují proti Duchu Božímu, a Boží Duch proti nim. Jde tu o naprostý protiklad, takže děláte to, co dělat nechcete. Ovoce Božího Ducha je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. ... (Slovo pro každý den)
 Postní doba nás vede k sebeovládání. A nejde pouze o půst v jídle, mnohem více jde o půst v nejrůznějších našich zálibách, v televizi, v nakupování, v sezení u počítače a podobně. ... (helza)
 Znalci Písem zkoumali, odkud Mesiáš přijde, ale přes tolik znamení nebyli ochotni uvěřit. Dnes máme mnoho vědomostí o Božích věcech, ale srdce můžeme mít podobně uzavřené. ... (Komentář: Jan 7,40-53)

Myšlenky na neděli, 17. 3. 2024

 Sebeovládání není něco, co ty děláš pro Boha, ale něco, co Bůh dělá pro tebe. ... (Slovo pro každý den)
 Sebeovládání nás osvobozuje od nejrůznějších závislostí a pomáhá nám vymanit se z nich a žít způsobem, po kterém toužíme. ... (helza)
 Vrcholí postní doba jako čas duchovní obnovy a reflexe naší víry. Potkáváme Ježíše nikoli jako superhrdinu z filmů, ale jako někoho, kdo mluví o své smrti. „Co mám říci? Otče, vysvoboď mě od té hodiny? Ale právě kvůli té hodině jsem přišel.“ Jak to kontrastuje s fanoušky, kteří přišli za Filipem, aby mohli získat nějaký zážitek, tehdejší „selfie“ s Ježíšem. On ale není atrakcí, není příspěvkem do poličky kuriozit z našich cest. Buď bude v našich životech hrát klíčovou roli jako jediný most mezi námi a Bohem Otcem, anebo ho vůbec nepotkáme. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 18. 3. 2024

 Sebeovládání není jednorázová práce, ale každodenní chození. Pokaždé, když řekneš „ne“ sobě a „ano“ Bohu, jeho Duch ti přijde na pomoc a posílí tě. Tím, že se rozhodneš poslouchat Boha místo svých choutek, aktivuješ jeho moc, která přináší vítězství. ... (Slovo pro každý den)
 Každé odříkání v postní době nám pomůže rozpoznat kde, jak a v čem jsme se zapletli do závislosti. ... (helza)
 Skrze Daniela Bůh zjednal právo. Nebojím se ozvat tam, kde je bezpráví? Kdo čeká na mé zastání: šikanovaní, opomíjení, zneužívaní? ... (Komentář: Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62)

Myšlenky na úterý, 19. 3. 2024

 Ježíš řekl: „Nové přikázání vám dávám, abyste se navzájem milovali; jako já jsem miloval vás, i vy se milujte navzájem. Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku jedni k druhým“ (Jan 13:34-35) ... (Slovo pro každý den)
 Jeden můj příbuzný, už starý pán mi jednou řekl o své staré ženě. Aničku nesmírně miluji, ale nenávidím její povahu. Myslím, že v jeho slovech se setkal princip lásky, deziluze i odpuštění.. ... (helza)
 Spravedlivý muž, který svou snoubenku nechtěl vystavit pohaně. Kéž se podobně ujímá těch, kdo jsou ohroženi, kéž se zastává Kristovy církve, kde je pronásledována. V jeho postoji jej chci napodobovat. ... (Komentář: Mt 1,16.18-21.24a nebo Lk 2,41-51a)

Myšlenky na středu, 20. 3. 2024

 Láska není jen to, co říkáš, je to to, co děláš. Jdi dnes proto ven a najdi způsob, jak prakticky vyjádřit Boží lásku lidem, s nimiž se setkáš! Budou z toho mít potěšení, a ty také. ... (Slovo pro každý den)
 Řekla bych, že srdci, v němž bouří nenávist, v tom nežije opravdová láska. ... (helza)
 Pronásledovatelé křesťanů si počínají podobně zpupně a krutě jako tehdejší král. Boží vysvobození přichází skrze zmrtvýchvstání Ježíšovo. Na jeho oslavu se připravuji, v něm je naše naděje! ... (Komentář: Dan 3,14-20.91-92.95)

Myšlenky na čtvrtek, 21. 3. 2024

 Čím víc víš, tím víc od tebe Bůh očekává, že tyto znalosti použiješ k pomoci jiným. ... (Slovo pro každý den)
 Jsme-li jakkoliv obdarováni - vitalitou, silou, inteligencí, uměním pečovat, dávat radost, či jakkoliv jinak, pak svůj dar máme využít pro druhé. Jenom tím budeme ve svém obdarování růst, jenom tím nás bude těšit. ... (helza)
 Starý Zákon je zjevný v Novém! Dnešní úryvek evangelia navazuje na první knihu Mojžíšovu a vysvětluje plnost Kristova bytí. Tehdy jej však vyhnali. A dnes…? ... (Komentář: Gn 17,3-9)

Myšlenky na pátek, 22. 3. 2024

 Jedním z nejlepších způsobů, jak si zachovat život v rovnováze a nesejít duchovně z cesty, je předávat své poznatky jiným. Bible říká: „… těm, kdo pomáhají jiným, se též dostane pomoci“ (Přísloví 11:25). ... (Slovo pro každý den)
 Máme-li moudrost, obratnost, či jiné dary, můžeme je zcela zničit soutěživostí, pýchou a touhou po obdivu. ... (helza)
 Navzdory nepřátelství prorok nezanevře na své pronásledovatele. Soud nechává Hospodinu. I v tom spočívá zvěstovatelská úloha proroka: vzít Hospodina za slovo a nešířit nenávist. ... (Komentář: Jer 20,10-13)

Myšlenky na sobotu, 23. 3. 2024

 Bůh nejenom chce, abychom sami žili podle jeho záměrů, ale také, abychom k tomu pomáhali jiným. To patří k životu zaměřenému na plnění svého určení - bez ohledu na to, kolik ti je. ... (Slovo pro každý den)
 Trochu se bojím, že nevěřící nás mají za blázny. Musím však doufat, že náš život a pokoj, kterým nás Bůh naplňuje, v nich snad probudí touhu přemýšlet o naší víře. Musím doufat a věřit, že mi Bůh pomůže. ... (helza)
 Úryvek mohu číst jako zaslíbení církve – společnosti bez hranic. Osvobození a oživení toho, co se zdá již bez života. Jak povzbudivé! ... (Komentář: Ez 37,21-28)

Myšlenky na neděli, 24. 3. 2024

 Předávání smyslu života druhým je víc než jen povinnost, je to jedna z našich největších výsad. Představ si, jak jiný by svět byl, kdyby všichni znali své poslání. ... (Slovo pro každý den)
 Každý hledá svůj cíl i svou cestu. Pokud ji hledá s láskou k bližním, pak je dobrá, ať jr jakákoliv. Pokud však prosazuje své plány, ambice a touhy jenom z lásky k sobě, pak ubližuje nejenom svému okolí, ale nakonec ublíží i sobě samému. ... (helza)
 „Sestup z kříže!“ Naše představy o tom, co má Bůh udělat, abychom uvěřili, se zásadně liší od toho, co Bůh skutečně dělá. Je to Boží selhání? Anebo my potřebujeme porozumět Boží cestě, po které se vydal, aby nás zachránil? ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 25. 3. 2024

 Čím víc máš znalostí, tím větší máš i odpovědnost. Proto Pavel napsal: „Když budeš tyto věci připomínat sourozencům, budeš dobrý služebník Krista Ježíše…“ (1. Timoteovi 4:6, B21). ... (Slovo pro každý den)
 Proroci, které nám posílal Bůh slyšeli, chápali a předávali Boží slovo – marně. Musíme se tedy nejenom naučit předávat své znalosti, ale také je poslouchat, věřit jim, chápat je, a pokorně a bez pýchy se nechat poučit. ... (helza)
 Jakou bolest, úzkost a zármutek prožíval náš nade vše milovaný Pán, když navštívil Lazara s předtuchou, jak blízko je ukřižování. ... (Komentář: Jan 12,1-11)

Myšlenky na úterý, 26. 3. 2024

 Jakub napsal: „Kdo ví, co je činit dobré, a nečiní, má hřích“. ... (Slovo pro každý den)
 Informace nás zahlcují ze všech stran natolik, že já ani nevím, zda si mohu být jista v tom, co je správné. Proto, neumím-li se rozhodnout mezi dvěma cestami, obvykle upřednostním tu těžší. Myslím si totiž, že tu snadnější mi nenabízí Bůh, ale podsouvá mi ji moje lenost a mé „jáství“. Vždyť ani Ježíš si nevolil snadnou cestu. ... (helza)
 Osamocenost Pána, který ví své (i o své církvi), kéž mě povzbudí k trpělivosti a k laskavému jednání s těmi, kteří snad chtějí ublížit… ... (Komentář: Jan 13,21-33.36-38)

Myšlenky na středu, 27. 3. 2024

 Pavel vyzval Timotea: „Co jsi ode mě slyšel … to svěřuj věrným lidem, kteří budou schopni učit zase další“ (2. Timoteovi 2:2, B21). ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že ne každý a ne vždy dokáže překonat svůj strach a přijmout svůj Kříž. Ale taky si myslím, že pokud by náš Pán svůj kříž odmítl, nebyl by Bohem, svým Otcem o nic méně milován. Pouze by nikoho z nás nevykoupil. ... (helza)
 Jidášova zrada měla počátek již v době, kdy se Mistr ubíral poněkud jinam, než byly jeho představy. Jsem schopen přijmout, když se církev ubírá jiným směrem, než očekávám? Nejsem v zajetí své umíněnosti? ... (Komentář: Mt 26,14-25)

Myšlenky na čtvrtek, 28. 3. 2024

 Chceš-li, aby tvé dítě v budoucnu tělesně i emocionálně prospívalo, musíš ho od jeho nejútlejšího věku vychovávat s láskou. Podle dnešního názoru zdravotnických odborníků je to pro přežití dětí opravdu podstatné. ... (Slovo pro každý den)
 Jestliže dítě zlobí, není problém v tom, jak se rodič zachová, ale v tom, proč se tak zachová. Pokud se rozjívený capart vymáchá v blátě, může se máma plná lásky o něj bát, že se nachladí, může ji rozčílit, že bude muset prát, že bude Z jejího vyšňořeného drobečka před lidmi čuňátko, nebo že byla zostuzena jako matka, která neumí vychovat svou ratolest. A pokud dítěti naplácá, dítě vždy vycítí proč, ať říká cokoliv a tváří se jakkoliv a pokud to není z lásky, pak je to špatně. ... (helza)
 Mytí nohou je obrazem Ježíšovy lásky a znakem služebnosti církve. Bez ohledu na to, zda jde o ženy či muže. Chci naplňovat vizi církve, která slouží všem? Zde nejde jen o rituál… ... (Komentář: Jan 13,1-15)

Myšlenky na pátek, 29. 3. 2024

 Kvalita vztahů mezi chlapci a jejich rodiči v útlém věku je silným indikátorem jejich celoživotního zdraví. A můžeš si být jistý, že totéž platí i o dívkách a ženách. Z toho vyplývá, že tam, kde nejsou uspokojeny prvotní potřeby, se objevují zdravotní potíže.“ ... (Slovo pro každý den)
 Pokud máma své malé zlobidlo nepokárá, pokud se zasměje, či jinak zareaguje s klidem a s láskou, je to báječné. Pokud z nevšímavosti protože si povídá s kamarádkou a nechce se nechat rušit, pokud z lenosti, protože se nechce rozčilovat, nebo dokonce proto, že se chce před lidmi prezentovat jako dokonalá máma – dítě to vycítí a je to pro jeho vývoj hodně, hodně, špatné. ... (helza)
 Radostná zvěst, která probleskuje ze Starého zákona! Kéž se dostane k trpícím kdekoli na naší planetě! ... (Komentář: Iz 52,13 – 53,12)

Myšlenky na sobotu, 30. 3. 2024

 Šalomoun, jeden z nejmoudřejších mužů, jací kdy žili, řekl: „I já jsem byl kdysi synem svého otce, něžně milovaným jedináčkem své matky“ ... (Slovo pro každý den)
 V každém našem skutku záleží mnohem více na tom proč, než jak. Můžeme jít s Pánem po Křížové cestě abychom byli skrze její milosti spaseni, aby nám byla přičtena k dobru a my získali život věčný, nebo proto, aby po ní náš Pán nešel Sám. A bude nás bolet, že pro něj na této tak bolestné cestě nemůžeme udělat víc. ... (helza)
 Mám-li účast na Jeho utrpení, jsem mu opravdu podobný a posiluje mě naděje na můj další společný osud s ním! ... (Komentář: Řím 6,3-11; Žl 118)

Myšlenky na neděli, 31. 3. 2024

 Ve sto procentech případů respondentů, kteří měli chladné a rezervované vztahy s oběma rodiči, se ve středním věku vyskytly četné diagnostikované choroby! ... (Slovo pro každý den)
 Smrt na kříži byla ukrutná a neméně kruté bylo vše, co jí předcházelo. Ale nekrutější možná byla skutečnost, že náš Pán viděl svou vševědoucností nejenom ty, kteří zásluhami Jeho umučení budou spaseni, ale i ty, kteří přes všechny jeho oběti budou nakonec pro své hříchy zatraceni. ... (helza)
 Krátká zpráva o příchodu učedníků ke hrobu není jen popisem události, ale procesem víry. Odvalený kámen a chybějící stráže vypovídají o naprosto nepopiratelné realitě, že se tu něco stalo. Pruhy plátna v jeskyni znamenají, že tělo Ježíše nikdo neodnášel, ale tělo se vymanilo z pláten… Rouška z Ježíšovy tváře je složena zvlášť, což znamená, že za zmizením těla nestojí žádný lupič či násilník, protože se tu pracuje beze spěchu, s úctou. Vše směřuje k tomu, že zemřelý odešel sám, a to s mocí a silou. V textu evangelia sledujeme víru učedníků, kterým teprve v této chvíli začíná docházet, že Ježíšův příběh nekončí smrtí. Když k nim dříve mluvil o vzkříšení, chápali to jako obrazné vyjádření. Teď jsou ale svědky reality, že Ježíš smrt přemohl. To ale žádný člověk nemůže. To činí jen Bůh! ... (Nedělní čtení)